Innehåll

När du ska fixa ett barnkalas är det alltid mycket att tänka på, speciellt om det är ditt första barnkalas. Oroa dig inte, vi har satt ihop en guide till allt du behöver veta om barnkalas. Vilka bjuder man in till barnkalas, vilka lekar kan du ha, vad bjuder man på. Vi har samlat svaren så du enkelt kan följa våra tips och använda sig av det du tycker känns bäst.

Kan det bli lättare att ordna ett barnkalas för ditt barn? Nej, det här är den enda guiden du behöver för att fixa det perfekta barnkalaset.

Lekar på barnkalas

 • Skattjakt eller fiskdamm
  När barnen är små är det enkelt att ordna en fiskdamm. Du kan enkelt sätta upp ett lakan och ordna ett fiskespö så de får fiska upp en godispåse.

  Däremot när barnen blir lite större, brukar vara runt 5-6 år, så tröttnar de. De vill inte ha fiskdamm längre. Då kan du ordna en skattjakt för kalaset. Du kan måla säg 5-6 teckningar/ledtrådar där du visar var nästa teckning ligger gömd. När de hittat alla teckningar så vet de var skatten gömmer sig. Detta går bra att göra både inomhus och utomhus.

 • Disco och dansstopp
  Barn älskar att dansa och leka. Vad passar då bättre än att köra dansstopp och kanske disco? Skapa en spotifylista med bra låtar barnen gillar, släck lamporna och ha en discolampa eller en grön/röd glödlampa i lampan. Sen är det bara att skaka loss.

  Vill barnen hellre leka lite går det bra att köra dansstopp. Då startar du musiken och barnen kan dansa. Sen pausas musiken och då ska barnen stå helt stilla. Om de rör sig så åker de ut.

 • Gissa hur många som finns i burken
  Du kan fylla en glasburk med ett innehåll som barnen kan gissa hur många det är. Lämpliga saker att lägga i är pärlor, godis, skruvar. Sedan får barnen gissa hur många som finns i burken eller hur många som har en viss färg.
 • Farfars kalsonger
  Det här kan vara en av de knasigaste kalaslekarna jag varit med om. Leken går till som så att alla barn sätter sig i en ring. En person ställer en fråga till ett annat barn, till exempel: Vad äter man till middag? Oavsett vad det är för fråga måste personen svara ”Farfars kalsonger” utan att skratta. Det är inte alltid helt lätt. Förbered gärna frågor så kan det underlätta för barnen.
 • Presentöppning
  Det går att göra presentöppningen lite roligare än att barnet bara ska slita upp pappret. Alla barn kan istället sätta sig i en ring med sina respektive presenter. I mitten finns en flaska som födelsedagsbarnet snurrar. Den som flaskan pekar på eller den som är närmast lämnar över sin present så födelsedagsbarnet kan öppna det. Det brukar göra att det blir lite lugnare under en stund.

 • Smäll ballonger med fötterna
  Fäst två ballonger runt barnens smalben. När de sedan får signal om att leken startar ska de försöka smälla de andras ballonger med fötterna. Den som är sist kvar med en hel ballong vinner. En väldigt rolig, men hetsig, lek till barnkalaset.

 • Fågel, fisk eller mittemellan?
  Du har säkert lekt den här leken själv som barn. Här kan du välja om du antingen ska gömma någon leksak eller liknande eller om du vill gömma barnens godispåsar. Göm föremålet eller godispåsen i ett rum och sen får ett barn åt gången gå in och leta efter att ha frågat ”fågel, fisk eller mittemellan?” Du kan sen ge ledtrådar om de börjar närma sig genom att säga att det blir varmt eller bränns när de är nära och kallt när de är långt ifrån.

Det är bara några roliga lekar för barnkalaset, det finns givetvis fler men detta ger dig en bra grund att stå på.

Vad äter man på barnkalas?

Mat till barnkalas

Det är alltid en bra fråga om vad man ska bjuda på för mat på barnkalas.

 • Korv med bröd och pannkakor
  En klassiker som går hem hos de absolut flesta barn. Med detta brukar alla barn äta något av det.

 • Glasstårta eller Marangsviss
  En riktig tårta är ofta bortkastade pengar på barnkalas. Satsa därför på att röra ihop en marangsviss med maränger, strössel, skivad banan, glass och vispgrädde. Du kan också ta vanlig glass och låta dem göra sin egen glasstårta med strössel, minimarshmallows, godis och choklad- eller kolasås. Voilá, en enkel efterätt till barnkalaset.

 • Dricka till kalas
  Enklast och smidigast att dricka på barnkalas är Festis eller liknande tetrapack. Det underlättar också städningen och sparar dig disk. Alla får lika mycket också, superviktigt för vissa barn.

Bjuda in till barnkalas

Hur går det egentligen till när man bjuder in till barnkalas och vilka ska man bjuda på kalaset? Det är inte alltid lätt att veta och vi försöker reda ut vad som fungerar bra.

Vilka ska man bjuda på barnkalas?

Beroende på hur om kalaset är inne eller ute, hur mycket utrymme du har och hur mycket du orkar kan du bjuda hela förskolegruppen eller barnets klass. Ett tips är annars att bjuda de som är i samma ålder som ditt barn. Det är något som går att motivera om någon skulle fråga.

Vad ska stå på inbjudan till kalaset?

Var väldigt tydlig på kalasinbjudan så föräldrarna vet vad som gäller. Får föräldrarna stanna eller kan de lämna barnen?  Om ni bjuder på mat så skriv det. Tiden avgör många gånger om barnet ska äta mat innan kalaset eller inte.  Du kan till exempel skriva såhär:

Välkommen på barnkalas för Elsa
När: 14 september
Klockan: 13:00-15:00

Vi bjuder på korv med bröd, pannkakor och glass.

Vill du som förälder stanna så bjuder vi på kaffe och kaka.

OSA till barnkalas

Viktigt att antingen skriva att de ska svara om de kommer eller helt tvärtom. Det går att skriva: OSA om du inte kommer. Då behöver du inte påminna dem om att svara utan OSA:r de inte så antar du att de kommer.

Ska föräldrar vara med på barnkalaset?

Det beror helt på hur gammal barnet är. Är barnet 4-5 och äldre brukar det fungera att bara lämna barnen. Är de yngre kan det ibland finnas behov av föräldrar.

Lägga/skicka ut inbjudningskort

Ska du inte bjuda in hela förskolegruppen/klassen så är det smidigt att posta inbjudan eller lägga den i brevlådorna hemma hos barnen. Barn blir väldigt ledsna om de ser att bara några blir inbjudna men inte dem om du till exempel lägger en inbjudan i lådan/facket på förskolan. Du kan också skicka inbjudan eller sms till barnens föräldrar. Det underlättar också hur många svar du får in.