15 roliga saker att göra med barn på nyår

Nyår är en speciell tid för familjen. Ibland kan det dock vara svårt att hålla barnen vakna fram till tolvslaget. Därför har vi samlat ihop några roliga tips för att fira nyår med barn på ett kul och minnesvärt sätt. Kika in vår lista med kreativa lekar och pyssel som garanterat kommer att förhöja stämningen!

Nyårsaktiviteter med barn

Vilka lekar och aktiviteter som passar bäst för nyår beror på barnens ålder, var ni är och hur många ni är. Anpassa aktiviteterna och lekarna efter sällskapet så alla får en rolig nyårsafton.

1. Kreativt lekbord: Låt barnen pyssla ihop eller färglägga partyhattar och kalastutor. Plocka fram tuschpennor, klistermärken och glitter för att få det riktigt fint.

2. Nyårspyssel för barn: Förutom partyhattar kan barnen pärla pärlplattor eller halsband, måla en nyårsteckning, göra en konfettikanon eller fotoaccessoar.

Konfettikanon: Använd tomma toarullar eller pappersmuggar. Klipp av botten på pappersmuggen. Knyt ihop en ballong och klipp av toppen. Trä sen ballongen över botten av muggen eller pappersrullen. Lägg sedan i stjärnor och annan konfetti i muggen. Dra ballongen mot dig och skjut iväg din konfetti.

Fotoaccessoar: Köp styvare papper i olika färger. Använd sedan blompinnar, sax, lim och tejp för att göra mustacher, läppar eller roliga frisyrer för fotostunder under kvällen.

3. Dekorera fika: Gör egna eller köp muffins och låt dem dekorera. Köp hem glasyr och strössel i olika färger och former så får de dekorera sitt egna nyårsfika. Lägg till små flaggor med stjärnor så blir det toppen.

4. Nyårspåsar/Ballonger: Köp små papppåsar och måla dit en klocka som visar vilken timme de ska öppnas. Du kan också måla ballonger med en klocka och tid på. I påsen eller ballongen skriver du vilka uppdrag eller lägger i en överraskning. Inget avancerat eller dyrt men något roligt för dem att göra. Det är en rolig aktivitet för barnen på nyår.

Tips på aktiviteter i klockpåsarna:

  • Äta godissnöre snabbast – precis som det låter.
  • Pruttballong – Varje person blåser upp en ballong. Den som “pruttar” iväg ballongen längst vinner.
  • Gåtor
  • Mashmallows/Skumtomtar – få plats med så många som möjligt i munnen.

Om ni vill kan ni göra det till en lagtävling där alla barn får delta i aktiviteterna. Då får de något att se fram emot varje timme. Vi tipsar om fler aktiviteter nedan.

5. Smällkarameller: Du kan tillverka smällkarameller inför nyår med hjälp av tomma hushållsrullar, snören och presentpapper. Eller låta barnen göra det själv under nyårskvällen. Fyll sen hushållsrullarna med godis eller annat roligt som barnen kan ha under kvällen.

6. Konfettiballonger: En rolig aktivitet för barnen är att låta dem göra konfettiballonger. Ta ballonger och fyll med färdig konfetti eller gör din egen med hjälp av färgat papper och en hålslagare. Häng upp ballongerna och vid tolvslaget får barnen sticka hål på ballongerna för att få ett konfettiregn över sig.

7. Tidsjakten:  Införskaffa en äggklocka eller annan klocka som tickar/låter lite. Sätt timern på någon/några minuter och göm den. Låt sen barnen försöka hitta den innan tiden går ut.

8. Tomtebloss: Allt blir roligare med tomtebloss, speciellt på nyårsafton. Använd tomtebloss som pynt i efterätten eller istället för fyrverkerier för barnen.

pyssel nyår
Tomtebloss är alltid roligt och speciellt för barnen på nyår!

9. Barnens nyår: Många barn orkar inte vara vakna till midnatt. Då kan ni låta dem fira in det tidigare på kvällen. Leta fram en nyårssändning från till exempel Australien eller något annat land som firar tidigare än oss. Då kan de få räkna ner och få skåla i juice och blåsa i sina tutor.

10. Nyårsdisco för barn: Ordna ett nyårsdisco som pågår under delar av kvällen. Gör det extra festligt med dansgolv, discolampor och kanske även en DJ? Sätt upp en bar/kiosk så det finns godis, snacks och färgglada drinkar av saft eller läsk. Där kan barnen beställa sina barndrinkar och snacks.

nyårsaktiviteter hemma
En perfekt nyårsaktivitet för barnen – eget disco!

11. Barnen bestämmer aktivitet: Ta hjälp av barnen för att planera nyår. Är det flera barn som ska vara med kan de få bestämma varsin aktivitet. Du kan antingen fråga barnen i förväg och förbereda för dessa aktiviteter innan. Eller så skriver du ner några aktiviteter som de sen kan välja innan eller under kvällen.

12. Spela sällskapsspel: Är ni hemma så kan ni alltid ta fram sällskapsspel för barn och spela under kvällen. Det aktiverar dem är en rolig aktivitet för nyår.

13. Skriv gemensamma nyårslöften: Skriv ner gemensamma nyårslöften för familjen. Ska ni resa nånstans, hitta på fler aktiviteter tillsammans eller hälsa på mormor mer? Skriv ner era nyårslöften som en familj.

14. Danstävling/Talangshow: Låt barnen och vuxna tävla i dans, sång eller andra talanger ni kan ha i familjen och sällskapet.

15. Nyårsmiddag för barn: Tänk på att sätta ihop en meny för både vuxna och barn. En barnanpassad variant av den vuxna menyn eller bara något de tycker om. Det går också att ha en buffé. Då finns det alltid något som passar alla i matväg. Gör barnen delaktiga i nyårsmaten. Då är det större chans att de äter plus att de tycker det är roligt och speciellt även för dem.

Vad kan man göra med barn på nyårsafton?

Ja, det finns uppenbarligen en hel del att göra för att få kvällen att bli rolig för både stora och små. Det viktigaste är inte alltid vad ni gör utan att ni gör det tillsammans och skapar minnen. Ibland kan även en misslyckad aktivitet eller nyår vara bra i barnens ögon. För har de roligt kommer de alltid bära med sig minnena, oavsett om det är planerat eller ej.

Har du testat våra tips eller har du egna tips på lekar för barn på nyår? Lämna gärna en kommentar så fler får ta del av dem.

Lämna en kommentar