Guide till en perfekt babyshower – så gör du!

Babyshower – för den som ska bli mamma

För någon som ska ta steget i livet och bli mamma finns det många saker som kan vara bra att veta. Därför blev det en tradition i USA att anordna en så kallad babyshower för den blivande mamman. Ursprungligen anordnades den för en kvinna som skulle ha sitt första barn; mammor i hennes omgivning samlades för att dela med sig av sin kunskap och sina erfarenheter av hur det är att vara mamma. Nu

Vad innebär en babyshower?

Förr handlade alltså en babyshower om att utbilda den blivande mamman i hur hennes liv skulle komma att se ut samt ge henne råd för att klara av livet med barn. Men i takt med samhällets utveckling inkluderas idag ofta båda föräldrarna och tillställningen ses mer som ett tillfälle att träffa sina nära och kära innan livet som föräldrar drar igång.

Anledningen till att denna tillställning kommit att kallas just babyshower sägs vara att det är meningen att gästerna ska överösa mamman och bebisen med presenter.

När bör du ha babyshower?

Det första du bör göra när du planerar inför tillställningen är att sätta ett datum. Datumet ska helst infalla relativt nära graviditetens slut, här kan du använda vecka 30 som ett riktmärke.

Planerar du inför någon annans babyshower är det absolut viktigaste att se till att personen i fråga faktiskt kan. Om du planerar din egen kan det vara en idé att kolla så dina närmsta, som du helst vill ha där på den stora dagen, kan komma det datum som du tänkt dig.

Vilka ska du bjuda?

Förr, när syftet med en babyshower fortfarande var att utbilda mamman, var bara kvinnor välkomna på tillställningen. Idag har vi helt gått ifrån dem tankarna. Oftast bjuder du personer som du står nära på olika sätt; det kan vara familj, vänner eller kollegor till exempel. Oavsett om du anordnar din egen eller någon annans babyshower kan du behöva göra en gästlista över vilka du vill bjuda.

Det är alltid en fördel om inbjudningarna skickas ut i god tid; då kan oftast fler reservera datumet. Om du vill ha ett tema kan det vara fint att inbjudningarna också följer det. Glöm inte att inkludera viktig information som tid, plats och senaste datum för gästerna att meddela om de kan komma eller inte. Det är också viktigt att klargöra för de inbjudna om det är så att tillställningen ska vara en överraskning för den blivande mamman.

Om du ordnar din egen babyshower

I takt med att vi har gått ifrån samhällets äldre normer lever inte heller de gamla reglerna för en babyshower kvar. Förr var det viktigt att tillställningen skulle vara en överraskning för den blivande mamman, men idag är det lika vanligt att anordna den själv. Fördelen med det är att du får din babyshower precis så som du vill ha den, men en nackdel kan vara att det är svårt att hitta inspiration. Genom att enkelt googla på babyshower tips, babyshower idéer eller babyshower inspiration dyker det upp tusentals sökträffar du kan låta dig inspireras av. Ett annat tips är att prata med andra som har erfarenhet, oftast kan de ge många bra tips och idéer.

Hur ska en babyshower gå till?

Det finns självklart inget facit på hur en babyshower går till, men det finns några saker som generellt hör till.

Många har ett tema på tillställningen. Att följa temat så mycket det går hjälper med helheten och bidrar till en lite lyxigare känsla. Allt från inbjudningar och dekorationer till mat och tilltugg kan anpassas för att passa temat så bra som möjligt. De teman som främst lever kvar sedan förr är att antingen dekorera i rosa eller blått beroende på om det blir en flicka eller pojke. Men vill du tänka längre än så, finns det vad som känns som oändligt många teman du kan använda. Varför inte ha en babyshower med guld, silver eller prickigt som tema? Ja, det är bara din egen fantasi som begränsar möjligheterna.

På en babyshower bjuds det ofta på mat eller fika beroende på vilken tid på dagen som tillställningen tar plats. En fikabuffé som följer temat kan aldrig slå fel. Det går att baka eller specialbeställa exempelvis cupcakes, kakor eller tårtor som följer temat. Vill du istället bjuda på mat brukar snittar, pajer, brunch eller plockmat vara en bra idé.

Dekorationer

När du har bestämt ett tema börjar letandet efter passande dekorationer. Det finns mängder av sidor där du enkelt kan klicka hem det du behöver, men är du mer kreativ än så finns också möjligheten att tillverka dina egna dekorationer. Både inspiration, tillvägagångssätt och material kan du också hitta på nätet.

Varför inte inkludera gästerna? Be alla göra och ta med sin egen babyshowerdekoration som följer temat. Dekorationerna kan du sedan spara som minnen från dagen.

Aktiviteter på en babyshower

Inspiration för tema och dekorationer är ju som sagt enkelt att hitta på internet, men vad ska ni egentligen göra på din babyshower? Här har vi samlat idéer på olika lekar och aktiviteter som kan passa:

 • Öva på att byta blöja på en docka. Detta passar främst om den blivande mamman ska ha sitt första barn.
 • Gör varsin personlig body till den kommande bebisen. Med hjälp av varsin vit body och lite textilpennor kan var och en rita eller skriva något personligt.
 • Tävla i en mammaquiz och ta reda på vem som känner den blivande mamman bäst.
 • Gissa bebisen! Be alla ta med en bild på sig själva som bebis. Försök var och en för sig att gissa vem som döljer sig på varje bild.
 • Ha en bok där gästerna kan skriva något – ett fint råd, visdomsord eller lyckönskningar till mamman. Detta kan hon senare kolla tillbaka på för att minnas dagen.
 • Gör en peppburk till mamman. Låt alla gäster skriva ner något fint eller peppande på varsin lapp och samla alla lappar i en burk. När mamman längre fram i livet känner att hon behöver något peppande kan hon vända sig till burken!
 • Gissa hur bebisen kommer se ut när den kommer; mått, längd, vikt och så vidare.
 • Gissa bebisens födelsedatum. Skriv ner allas gissningar på en lapp och se vem som var närmst i slutändan.

Det finns självklart hur många fler lekar och aktiviteter som passar på en tillställning som denna, detta är bara några exempel!

Presenter på en babyshower

Att traditionsenligt låta den blivande mamman öppna presenter inför alla kan också vara en rolig aktivitet. Det kan som gäst vara svårt att veta vad du ska köpa, men det viktigaste är att presenten är relaterad till mamman och det kommande barnet. Här får du som ska på en babyshower lite tips på vad du kan köpa:

 • En personlig tavla till barnet, exempelvis en namntavla. Om namnet ännu inte är bestämt kan du alltid ge bort ett presentkort så föräldrarna själva kan ordna med tavlan.
 • En bok över barnets första tid i livet där föräldrarna får fylla i minnesvärda saker. Det kan exempelvis vara det första ordet, när barnet kröp för första gången och kanske vad bebisen vägde när den föddes.
 • En skötväska, förutsatt att föräldrarna inte redan har köpt en de är nöjda med såklart!
 • Ett babygym för att aktivera och sysselsätta den nyfödde.
 • Ett gosedjur; många har kvar sitt första gosedjur länge!
 • En amningskudde till mamman.
 • Böcker om barn och hur det kan vara att vara förälder. Det finns såklart ingen exakt manual men det kan vara skönt som nybliven mamma att ha något att gå efter på ett ungefär.
 • En spa- eller hotellvistelse till mamman. När hon känner sig sliten kan hon få komma iväg och vila upp sig lite; livet som småbarnsförälder kan vara tufft! Erbjud dig gärna att vara barnvakt så blir det en sak mindre för mamman att tänka på.

Vi vet att det kan vara svårt att anordna en babyshower; oavsett om den är din egen eller någon annans. Det är mycket att tänka på och innan du vet var du ska börja kan det kännas överväldigande. Vi hoppas att denna lilla guide hjälpt dig med tips, idéer och inspiration och att du nu känner dig säker på allt som har med en babyshower att göra!

Lämna en kommentar