Bästa åkpåsen 2024: test av 8 åkpåsar

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

När vintern kommer vill du gärna ha den bästa åkpåsen till barnvagnen för att hålla ditt barn varmt. Det finns olika typer av åkpåsar, som för babyskydd, förlängningsbar, åkpåse för vår, höst och vinter och olika material. Vilken åkpåse du ska ha beror helt enkelt på ditt behov och temperatur där du bor. Det kan du läsa mer om längre ner. 

Vi har utsett vinnarna genom att titta på:

 • Hur den håller värmen

 • Kvalitet

 • Vind/vattentät

Åkpåse bäst i test

 1. Elodie Details Åkpåse – Bäst i test åkpåse

 2. Voksi Urban – Bästa åkpåsen premium

 3. Najell Åkpåse – Bästa ergonomiska åkpåse

 4. Voksi Explorer – Bästa åkpåsen för babyskydd

 5. Bozz Small 

 6. Bugaboo Multifunktionell Vinteråkpåse

 7. Voksi Active

Läs mer dessa åkpåsar och varför de är bäst i test längre ner.

Bästa åkpåse

För dig som är intresserad av att investera i en av de bästa åkpåsarna på marknaden hittar du vinnarna nedan! Vi har samlat de tre åkpåsar i tre olika kategorier, premium, mellan och budget, som anses vara de bästa.

Längd: 100 cm Bredd: 56 cm Material: Yttertyg 100% nylon, Lining 100% polyester, Stoppning 60% dun 40% fjädrar Upphängning: Ja, träs över ryggstödet Selöppning: Kardborreöppning Avtagbart lock: Ja Förlängningsbar: Nej Årstid: Vinter Tvätt: 40 grader, pälskrage 30 grader

Detta är en väldigt populär och riktigt bra åkpåse för ditt barn. Detta är en åkpåse för vintern och som håller värmen trots minusgrader och blåst. Åkpåsens lock går högt upp och är bra vadderat så ditt barn verkligen kan gosa in sig hela vintern. 

 

Åkpåsen har ett vind- och vattenavvisande tyg. Vattendroppar rinner av bra vilket gör att ditt barn fortsatt kan hålla sig varm i åkpåsen. Blir det för varmt kan du öppna upp dragkedjorna på sidorna av åkpåsen, locket kan även plockas av helt. Du kan också vika ner övre delen av locket med hjälp av knapparna som finns. 

 

Du sätter enkelt fast åkpåsen genom att sätta fickan som åkpåsen har på baksidan över ryggstödet. Det gör att åkpåsen inte glider ner. Du har också skåror på baksidan där du kan dra in selen och sen stänga igen den med kardborre. Det gör åkpåsen sitter ordentligt.

 

Elodie uppdaterar designen varje år vilket gör att du har många snygga färger och motiv att välja mellan. Vi testade Pebble green vilket vi tycker passar för många barnvagnar. 

 

Detta är helt klart den åkpåse som är bäst i test för oss. Den gör precis det en bra åkpåse ska göra och ett stort plus för enkelheten att sätta fast den och design gör den ännu bättre. 

 

Fördelar: Varm, mjuk och mysig för barnet, passar de flesta barnvagnar, bra upphängning
Nackdelar: Ej förlängningsbar

Längd: 89-120 cm Bredd: 51 cm Material: Nylon, bomull, ull, Stoppning 80% dun 10% fjädrar Upphängning: Nej Selöppning: Kardborreöppning Avtagbart lock: Ja Förlängningsbar: Ja Årstid: Höst/Vinter Tvätt: 40 grader, ej torktumlare

Med Voksi Urban får du en åkpåse av hög kvalitet, som håller länge. Du får en förlängningsbar åkpåse som växer med ditt barn från nyfödd till förskoleålder. Du får två olika lock, ett för nyfödd upp att bebisen är runt 85 cm lång och ett längre lock som passar till barnet är runt 115 cm. Det gör att du kan använda det för hela ditt barns tid i barnvagn. 

Riktig åkpåse för vinter

Voksi Urban håller värmen bra och du får ett foder av ull i ryggen och locket har en stoppning av dun och fjädrar. Enligt Voksis själva är den anpassad för riktigt kalla vintrar. Så bor du där det är milda vintrar är det bättre att kika på alternativ då denna blir för varm. Bor du däremot där det blir ner mot -10 och mer passar denna perfekt. 

Är det lite slask kan du öppna åkpåsen i fotändan så vinterskorna kan sticka ut. På så sätt slipper du att få in all smuts i åkpåsen. 

För att fästa åkpåsen tar du hålen på baksidan för att dra genom selen. Du stänger sedan igen med kardborre. Det gör att alla sorters selar fungerar för denna åkpåse. Enkelt och smidigt, som det ska vara. 

Bra andrahandsvärde 

När barnvagnslivet är slut kan du sälja åkpåsen då den har ett väldigt bra andrahandsvärde. Med sin höga kvalitet och snygga design är det förståeligt. Så även om den är lite dyrare än andra åkpåsar får du tillbaka en del när du säljer den. 

Voksi Urban ger en tydlig känsla av kvalitet och är en pålitlig lösning för att hålla ditt barn varmt under vintermånaderna. Åkpåsens förlängningsmöjligheter och material med en kombination av ull, dun och högkvalitativa material är Urban både bekväm och hållbar. Föräldrar som letar efter en åkpåse som klarar kyla och håller hög kvalitet bör överväga Voksi Urban då det är den bästa åkpåsen för riktigt kalla vintrar. 

Fördelar: Förlängningsbar, så den kan användas upp till 4-5 år, lång användningstid, håller värmen bra, antiglid i rygg
Nackdelar: Saknar upphängning

Längd: 97 cm Bredd: 36 cm Material: Skal 100% bomull, Stoppning: 100% Polyester, Fyllning: 80% Sorona polyester, 20% polyester Upphängning: Ja Selöppning: Kardborreöppning Avtagbart lock: Ja Förlängningsbar: Nej Årstid: Höst/Vinter Tvätt: 40 grader

Najell åkpåse är den bästa ergonomiska åkpåsen i vårt test. Den är mjuk, varm och bra på att hålla värmen. Baksidan är i två delar för att passa perfekt för en ergonomisk sittdel. Du kan också använda den i Najells Sleepcarrier och i liggdelar. Detta är alltså en åkpåse för nyfödda och framåt. 

För att du inte ska smutsa ner insidan av åkpåsen för mycket kan du öppna upp i fotändan så vinterskorna kan sticka ut. På insidan i den bakre delen finns det också en mörkare yta vid fotändan som tål smuts bättre. Du kan även ta av locket helt om du vill. 

För att hålla åkpåsen på plats tar du remmen i den övre delen av åkpåsen och tar den runt ryggstödet. Sen tar du remmen längre ner på baksidan av åkpåsen under barnvagnssitsen så slipper du att åkpåsen glider.

Najells åkpåse är fylld med ett material som heter Sorona. Det är återvunnit material som är vamt, fluffigt och vind- och vattenavvisande. Det gör att åkpåsen bättre tål regn och rusk samtidigt som den klarar vintern på ett bra sätt. 

Fördelar: Ergonomisk åkpåse, varm och mjuk, fungerar i liggdel och även i Najells Sleep Carrier
Nackdelar: Inga vad vi kan komma på

Längd: 105 cm Bredd: 51 cm Material: Nylon, bomull, Stoppning 70% dun 30% fjädrar, ryggen 100% ull Upphängning: Nej Selöppning: Kardborreöppning Avtagbart lock: Ja Förlängningsbar: Nej Årstid: Höst/Vinter Tvätt: 40 grader

Voksi Explorer är åkpåsen som är bäst i test för babyskydd. Den fungerar för ditt barn under alla årstider och  som en pålitlig åkpåse och bilstolsåkpåse i ett. Du får en åkpåse med ull och dun som effektivt hjälper till att hålla ditt barn varmt och bekvämt. 

Med en baksida i ull hjälper den till att leda bort fukt samtidigt som dunen hjälper till att isolera mot kylan. Åkpåsen är vind- och vattenavvisande och helt utan skadliga kemikalier. För en åkpåse ska aldrig ha skadliga kemikalier i sig. 

Du kan enkelt öppna upp åkpåsen med dragkedjorna längs sidorna för att svalka barnet. Den har också en “quick release”-blixtlås som gör det enkelt för dig att plocka ur ditt barn. 

Åkpåsen går att dela i två delar och använda ena delen som lekmatta. Det kallar vi funktionellt. I ryggen finns det antiglid så den sitter stabilt i barnvagnen eller babyskyddet. 

Voksi Explorer är en väldigt bra åkpåse, med en kombination av komfort, mångsidighet och säkerhet. Med Voksi Explorer är du redo att ge ditt barn en varm och trygg plats i varje äventyr, oavsett vädret. Gör det smarta valet och välj åkpåsen som är bäst för ditt barn.

Fördelar: Håller värmen bra, smidig i både babyskydd och barnvagn
Nackdelar: Inga vi kan komma på

Längd: 72 cm Bredd: 42 cm Material: Stoppning Polyester Upphängning: Nej Selöppning: Kardborreöppning Avtagbart lock: Nej Förlängningsbar: Nej Årstid: Höst/vår Tvätt: 40 grader

Bozz Åkpåse Small är en kompakt åkpåse som är utformad för att passa perfekt i vagnens liggdel eller i babyskyddet. Den har en bra passform både i babyskydd och barnvagnen. Med en miniåkpåse är användningstiden kort men det är fortfarande en smidig produkt. 

Åkpåsen finns i två modeller, en med lammskin som är lite varmare och en med fleece. Lammskinnet är dyrare men också varmare. Fleecevarianten är bra för lite mildare väder då den är mjuk och gosig. Lever du i en del av Sverige som är kallare så ska du välja lammskinnsmodellen. 

Fördelen med Bozz Åkpåse Small är att den fungerar utmärkt även i babyskyddet. Åkpåsen har en dragkedja i mitten, det gör tyvärr att du inte kan ta av locket. Du kan däremot öppna upp den helt och använda den som lekmatta. Den är enkel att sätta fast i ett babyskydd med långa öppningar med kardborre i ryggen. 

Åkpåsen passar de flesta barnvagnar och även liggdelar. Bozz åkpåse är en praktisk, enkel att använda och billig åkpåse som är riktigt prisvärd. 

Fördelar: Prisvärd miniåkpåse för babyskydd, smidig kardborreöppning
Nackdel: Locket är inte avtagbart, inte optimal för en kall vinter om du väljer fleece

Testade åkpåsar

Hittade ni inte en favorit bland våra vinnare av åkpåsar kan ni med stor sannolik hitta en här bland våra andra deltagare! Dessa håller riktigt hög kvalité, funkar bra och kommer i flera prisklasser, trots att de inte riktigt nådde upp till prispallen denna gång.

Längd: 100 cm Bredd: 44 cm Material: Dun Upphängning: Ja, träs över ryggstödet Selöppning: Kardborreöppning Avtagbart lock: Ja Förlängningsbar: Nej Årstid: Året runt Tvätt: Ja

Bugaboos åkpåse är gjord för att kunna användas året runt. Den är vattenavvisande och har även vattentäta blixtlås. Du kan anpassa åkpåsens temperatur genom att ta ur dunstoppningen och även ta av locket helt och hållet.

Det gör att du kan använda åkpåsen under vår, sommar, höst och vinter. Det är något som är ett stort plus för oss. Materialet är andningsbart och det hjälper till att hålla en bra temperatur i åkpåsen.

Åkpåsen passar perfekt i Bugaboos ergonomiska sittdelar men också i många liggdelar. Du kan anpassa åkpåsen genom att justera huvud- och fotändan eller vika till den så den passar bra. Du fäster åkpåsen enkelt med skårorna i ryggen där du trär in selen. Något föräldrarna tycker går väldigt lätt. Du kan även ta av locket och använda som en sittdyna. 

Locket öppnas från båda sidorna och du har även ett skoskydd i åkpåsen för när vinterskorna är smutsiga. På så sätt blir det enkelt att sätta barnet i åkpåsen utan att smutsa ner den helt och hållet. 

Du kan känna igen Bugaboos åkpåse, det beror på att den bytt namn från Bugaboo High Performance Åkpåse eller Bugaboo HP-åkpåse. De har utvecklat och förbättrat åkpåsen men grunden är samma. 

Bugaboo Multifunktionell Vinteråkpåse är för dig som vill ha en åkpåse av hög kvalitet och som du kan använda länge. Med tanke på dess mångsidighet och förmåga att anpassa temperatur i olika väder är den ett utmärkt val för föräldrar som vill ge sitt barn komfort och skydd under årets alla årstider.

Fördelar: Kan användas året runt, sitter bra i sitsen, varm och skön
Nackdelar: Kan inte förlängas, dyr

Längd: 100-125 cm Bredd: 52 cm Material: Yttertyg 100% polyester, rygg 100% dun, Stoppning: 80% Dun ,20% fjädrar  Upphängning: Ja  Selöppning: Kardborreöppning Avtagbart lock: Ja Förlängningsbar: Nej Årstid: Höst/vinter Tvätt: Ja, 40 grader ullprogram

Voksi Active åkpåsen är verkligen ett guldkorn för föräldrar som värdesätter både komfort och funktionalitet när det gäller att hålla sina barn varma. Trots den något högre prislappen levererar denna åkpåse och är värd värd varenda krona.

Det här är, precis som namnet antyder, en åkpåse för den aktiva familjen. Den är riktigt varm och klarar av hård kyla och är både vind- och vattentät med en vattenpelare på 8000. I ryggen har den ull som hjälper till att leda bort fukt från barnet och andas bra. 

Framtill har du en dunstoppning som håller dig varm även när det är riktigt kallt. Insidan har fleece som även den hjälper till att skapa en mysig och skön åkpåse för barnet.  Alltså perfekt för den aktiva utomhusfamiljen. 

Materialvalet är riktigt bra och skapar en pålitlig sköld mot olika väderförhållanden med bland annat tätad dragkedja så värmen inte kommer ut. Med ett robust och hållbart yttre samt värmeisolerande egenskaper, levererar Voksi Active en känsla av säkerhet i tuffa utomhusmiljöer. 

Den inte bara klarar av kyla på ett bra sätt utan även att barnen växer. Detta är en förlängningsbar åkpåse som är 1 meter som minst och som längst 125 cm. Det gör att den går att använda upp till 6 års ålder beroende på ditt barns längd. 

Voksi Active åkpåsen inte bara en bekväm och pålitlig åkpåse för aktiva familjer utan också otroligt bra på att hålla värmen i alla väder. Letar du efter en åkpåse du kan lita på i ordentlig kyla, kolla då på Voksi Active. Har du mildrare vinter, ta en annan åkpåse som inte blir så varm. 

Fördelar: Varm, vind- och vattentät, slittålig
Nackdelar: dyr

Viktigt att tänka på innan du köper åkpåse

När du ska köpa din första åkpåse för vinter eller vår/höst finns det några saker du ska tänka på. Ett, du kan köpa en helt ny åkpåse men vi rekommenderar att du tittar på begagnade också. Det finns många i gott skick till ett bra pris. Bra för din plånbok men också för miljön. 

1. Säsong och väderlek

Första frågan du ska ställa dig är: När ska åkpåsen användas? Det avgör vilken typ av produkt du ska köpa. 

Åkpåse för vintern: En vinteråkpåse ska helst vara både vind- och vattentät samt fodrad med mjukt värmade material. En åkpåse för vintern är ofta tillverkad i lammskinn, dunfyllning eller ull. Vissa åkpåsar med polyesterfyllning kan också vara ett alternativ. Du kan också använda en lättare åkpåse tillsammans med fårskinn eller en värmande filt. Det beror helt på hur kalla vintrar ni har. 

Åkpåse för höst och vår: Under en kyligare och blåsig höst eller vår kan du välja en tunnare ofodrad åkpåse eller ha en med mindre stoppning. Välj en vindtålig åkpåse som hjälper till att hålla barnet varmt. 

Åkpåse året runt: Ett bra köp kan vara en året-runt-åkpåse. Med en sån får du ett uttagbart foder så du kan välja hur varm åkpåsen ska vara beroende på säsong. Välj gärna en med ett avtagbort lock och/eller justerbart lock. Då kan du anpassa åkpåsen efter väder. 

Troligtvis lär du inte behöva en åkpåse under sommaren då det ändå är varmt nog men den är perfekt för alla andra årstider. 

2. Vilken temperatur

Vilken åkpåse du ska välja beror på vilken typ av vinter ni brukar ha. Har ni många minusgrader ska du investera i en riktigt bra och varm åkpåse, här är det ännu viktigare att titta på material och vilken typ av kyla den klarar av. Voksi gör det väldigt enkelt för dig där de till och med anger vilken typ av kyla deras olika åkpåsar klarar av. Även Elodie Details har det. Sånt gillar och uppskattar vi.

Bor du där det är mer milda vintrar kan det fungera med en tunnare modell tillsammans med filt och fårskinn. Investera däremot inte i de varmaste åkpåsarna då den ändå kommer vara för varm. 

3. Typ av barnvagn och användning

Åkpåsar har olika passform som passar olika bra beroende på vilken modell av barnvagn du har. 

Åkpåse i sitt- eller liggdel: Om du ska använda åkpåsen i en sittdel är det viktigt att tänka på att den ska tåla mer vind, väta och kyla. Detta då den exponseras mer mot vädret. Här är det bra för nästan alla åkpåsar passar till dessa. 

För att inte åkpåsen ska glida ner är det viktigt att den har ett upphängningssystem som passar med sittdelen. Kolla därför så öppningarna i åkpåsen passar med sittdelen. Det kan också fungera om påsen har ett antiglidsystem som förhindrar att den rör sig. 

Använder du en åkpåse i liggdel kan du stänga in den med liggdelslocket. Det gör att du skyddar ditt barn bättre då det är fler delar som skyddar från väder och vind. 

Åkpåse i liggdel och babyskydd: Det finns mindre åkpåsar som kallas miniåkpåsar. Denna åkpåse passar i babyskydd och liggdel. Den är något smalare och kortare än vanliga så den passar bra i babyskyddet till exempel. Nackdelen är att den har en användningstid på en vinter. Sen får du köpa en större. 

Åkpåse i ergonomisk sittdel: Har du en ergonomisk sittdel ska du också satsa på en ergonomiskt formad åkpåse. De har en bättre passform än en vanlig som kan göra sitsen trång för ditt barn. Så har du en ergonomisk sittdel från Bugaboo så investera i en ergonomisk åkpåse. 

4. Hur lång är barnet

Barn kan sitta i en åkpåse upp till cirka tre års ålder när de är runt 90-95 cm långa. Det är det vanligaste. Vill du använda åkpåse längre får du investera i en förlängningsbar åkpåse. 

Åkpåse för nyfödd: Vill du kunna använda åkpåsen i babyskydd, välj en miniåkpåse. Den passar både i babyskydd och liggdel. Den kan användas en säsong. 

Du kan också köpa en vanlig åkpåse och ha i liggdelen. Är den för lång för din liggdel kan du enkelt vika ihop i botten.

Åkpåse för förskolebarn: Ska den användas till och från förskolan och kanske under någon vila är det viktigt att du som minst väljer standardlängden 1 m. Är det äldre barn kan du köpa en förlängningsbar åkpåse. De är mellan 120-130 cm långa och fungerar för hela barnvagnslivet. 

5. Lager på lager

Vädret och temperatur kan ändras under dagen och beroende på aktivitet. Välj därför att klä ditt barn med lager på lager så du kan ta av ett lager om det blir för varmt för barnet. Du kan läsa mer om hur du ska tänka kring lager på lager för barn här.

Vanliga frågor om åkpåsar

 • Hur länge använder man åkpåse?

  Åkpåsar kan användas från att barnet är nyfött och upp till cirka 3-4 år, beroende på åkpåsens storlek och modell. För nyfödda och upp till cirka 6 månader, finns det särskilda miniåkpåsar som är anpassade för liggdelar och babyskydd. Dessa är kortare och smalare för att passa spädbarn bättre.

  Vissa åkpåsar är förlängningsbara och kan anpassas för att passa äldre barn, vilket förlänger användningstiden till när bnarnet är runt 5-6 år. Det är viktigt att läsa tillverkarens rekommendationer för åkpåsens användningsålder och storlek för att säkerställa att den passar ditt bar.

 • Är åkpåse nödvändigt?

  En åkpåse är inget måste, men den kan vara väldigt användbar och praktisk. Särskilt under kallare väderförhållanden. Åkpåsar ger extra värme och skydd för barnet när det sitter i barnvagnen eller babyskyddet. 

  Fördelar med en åkpåse:

  1. Värme och komfort: Åkpåsar är fodrade med mjukt material och håller barnet varmt under kalla dagar, vilket är speciellt viktigt för spädbarn och små barn som är känsligare för kyla.

  2. Skydd mot väder: Under regniga eller blåsiga dagar ger åkpåsen ett extra lager av skydd för barnet, vilket hjälper till att hålla dem torra och varma.

 • Vad är en åkpåse?

  En åkpåse är som en sovsäck som används för att hålla bebisar och små barn varma och bekväma när de sitter i en barnvagn eller babyskydd. Det är en produkt som hjälper till att hålla ditt barn varmt och torrt i kylan samtidigt som det blir mjukt och bekvämt för barnet.

 • Kan man förlänga åkpåsen?

  Ja, det finns modeller som kan bli mellan 120-130 cm långa. Dessa är bra om ditt barn är längre än 95 cm. 

 • Hur rengör jag åkpåsen?

  Du kan göra rent åkpåsen från enklare fläckar med en våtservett eller välja att tvätta den i tvättmaskinen. Alla åkpåsar har olika tvättrekommendationer men vanligast är att du kan tvätta den i 30-40 grader. Se tvättrekommendationen för just din åkpåse. 

 • Vilken åkpåse är bäst i test?

  1. Elodie Details Åkpåse - Bäst i test åkpåse
  2. Voksi Urban - Bäst i test åkpåse premium
  3. Najell Åkpåse - Bästa ergonomiska åkpåse

 • Vilken åkpåse passar i babyskydd?

  1. Voksi Explorer
  2. Elodie Details
  3. Bozz small

   Du ska köpa något som kallas miniåkpåse. Den åkpåsen fungerar i babyskydd och liggdel. Eftersom den är mindre och kortare kan du bara använda den en säsong. Sen har ditt barn växt ur den.

Lämna en kommentar