Bästa amningskudden – det ultimata stödet vid amning

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Att amma sin bebis är en fantastisk upplevelse och en amningskudde är ett bra stöd. Det knyter ert band starkare till varandra och skapar närhet på en helt ny nivå. När bebisen ligger så tätt intill dig får ni en intim kontakt som inte mäter sig med något annat tillfälle, och det är helt enkelt bara så otroligt mysigt.

Däremot är inte själva matningen särskilt fantastiskt eller mysigt, utan ofta gör det ont i flertalet kroppsdelar då processen kan vara rätt krånglig och obekväm. Bebisen suger ofta väldigt hårt på bröstvårtan, vilket i sin tur ger en sårig och öm vårta.

Även positionen du måste ha är slitsam på kroppens axlar, nacke, rygg och armar, men trots det är den nödvändig för att bebisen ska ligga bekvämt, stabilt, och nära bröstet. Om inte bebisen ligger bra kan den ha svårt att äta ordentligt, vilket man ju vill att den ska göra.

För att underlätta amningen finns det speciella amningskuddar som man kan köpa, vilka ger det perfekta stödet vid amning. Det är mjuka, sköna och lena, samtidigt som de gör att bebisen ligger stabilt och bekvämt, och att den kommer upp på rätt höjd.

Med amningskudden slipper den som matar spänna sig för att upprätthålla rätt position, och kan istället sitta avslappnat och njuta av att bebisen mår bra och får i sig näringen utan någon stress eller obehag.

Vi vill hjälpa er på vägen till att hitta den bästa amningskudden för just dig. För det har vi satt ihop ett bäst-i-test, där vi kommer jämföra ett antal amningskuddar och utse vilka som helt enkelt är bäst!

I testet kom vi fram till att Candide Multi sleep sidokudde/ sovorm blev vår favorit i premiumklassen, medan Doomoo Softy tog hem mellanklassvinsten. En värdig vinnare i budgetklassen blev Vinter & Bloom Amningskudde.

Våra bästa amningskuddar – recensioner

Prisklass: Premium Material: Överdrag av 92 % bomull och 8% elastan Innehåll: innertyg av 100 % bomull, fyllning av 100 % polyester Tvättbar: Ja. Maskintvätt i 30 grader Storlek: 180x26cm

Denna kudde från Candide heter sidokudde för att den kan användas till in princip vad du vill. Vid amning viker du ihop den och lägger den i knät, eller virar om dig som en orm. Innan och under graviditet kan den användas som en vilo- eller sidokudde för avlastning och vid sömnproblem.

Med tanke på att den är så lång kan den ge stöd åt hela kroppen, och så kan den formas som ett babynest – perfekt då du vill avlasta din egen kropp men ändå ha barnet nära där du själv är. Den ergonomiska formen ger extra komfort vid krämpor och spänningar!

Överdraget är väldigt mjukt och gjort i skön bomull, och hela kudden kan tvättas i 30 grader. Oavsett hur man väljer att använda denna multifunktionella kudde kommer den ge ett bra stöd och hålla bebisen i en stabil position.

Vi gillar hur flexibel den är och den generösa storleken, men ett lite lägre pris skulle kännas mer rimligt.

Fördel: lång, flexibel, multifunktionell
Nackdel: dyr, inget specifikt användningsområde

Ledsen, vi saknar priset på denna vara just nu.

Prisklass: Mellan Material: Överdrag av 95% ekologisk bomull, 5% elastan Innehåll: polystyren Tvättbar: Ja. Tvättas i maskin på 30 grader. Storlek: 150cm lång

Denna amningskudde från Doomoo är av den lite större varianten med en längd på 150 cm. Kudden i sig är mycket bekväm och ger en bättre upplevelse på hela amningsprocessen tack vare ett ordentligt stöd.

Den fina designen med söta små stjärnor är både mysig och stilren, och den smälter lätt in i omgivningen. Fodralet är inte bara fint, det är också lent och skönt mot huden.

Amningskudden kan komma till nytta även utöver amning, just för att den är så stor och skön. Extra stöd för ryggen, som ett babynest, eller varför inte bara krama om den under natten för att sova lite extra gott? Både mamma och bebis får en bekvämare position och kan slappna av.

Vi tycker att denna gör ett bra jobb, och storleken är väl tilltagen. Att låta hela kroppen vila är inte ett problem med denna, vilket är väldigt viktigt!

Fördel: fri från skadliga ämnen, fin design, stor, ordentligt stöd
Nackdel: endast överdrag kan tvättas

Ledsen, vi saknar priset på denna vara just nu.

Prisklass: Budget Material: Överdrag av 100 % ringspunnen bomull, även Oeko-tex-certifierad Innehåll: Oeke-tex-material Tvättbar: Ja. Överdrag i 40 grader, innerkudden tvättas för hand Storlek: 130x23cm

Detta är en amningskudde från Vinter & Bloom och deras serie Nordic Leaf, därav den lövmönstrade designen. Vi tycker att kudden är både stilren, behaglig och ger ett skönt stöd. Det fina men diskreta mönstret passar in i de flesta hem, samtidigt som de små löven känns sådär mysigt barnvänliga.

Oavsett om du ska amma eller ge flaska underlättas matningen mycket om du använder denna! Men det slutar inte där, utan just för att den är så bekväm och ger ett behagligt stöd kan den också användas både innan och under graviditet. Är du i behov av att avlasta trötta kroppsdelar eller en tung mage finns det inget som hindrar dig!

När barnet kommit till världen och vuxit sig lite större kan den även hjälpa till vid sitträning. Den generösa längden på 130 cm gör att den enkelt går att forma.

Ytterfodralet är mycket mjukt och lent då det är av ringspunnen bomull, så att ha den mot naken hud är otroligt mysigt. Både fodral och innerkudde kan tvättas. 

Fördel: fin design, flera användningsområden
Nackdel: innerkudden måste handtvättas

Prisklass: Budget 

Denna kudde är av en lite annorlunda utformning än övriga deltagare i testet, då den verkar som en amningspuff. Candide Amnings Armpuff är en liten och praktisk amningskudde som är smidig att packa med sig, enkelt att använda och ger ett behagligt stöd när det är matdags.

Vid användning behöver man bara trä på den på armen för att sen placera bebisen vid bröstet. Med denna får du möjligheten att slappna av i axlar, nacke och armar, utan att behöva ta bort den fantastiskt intima känslan av att ha barnet precis intill dig.

Tack vare nedsänkningen i kuddens mitt ligger bebisen bra och stabilt med huvud och kropp. Perfekt för dig som gillar enkelhet och snabba bud, men önskar lite extra stöd! Kan också användas som behaglig huvudkudde. Väl värd pengarna!

Våra utmanare – recensioner av amningskuddar

Här hittar du olika amningskuddar som inte blivit bäst i sin klass men som ändå är bra. Du hittar bland annat amningskuddar för tvillingar. 

Läs vårt test av de bästa gravidkuddarna!

Prisklass: Mellan Material: Överdrag Innehåll: EPS-kulor Tvättbar: Ja Överdraget tvättas separat Storlek: 150cm lång

Denna amningskudde för tvillingar från Formfix är speciellt framtagen för att underlätta vid dubbelamning, därav den generös längden för mer utrymme. Användningsområden är många, och utöver att den fungerar utmärkt som tvillingkudde är den mycket bra som extra stöd, gravidkudde, babynest, och sittstöd.

Kudden i sig är gosig och mjuk och verkligen behaglig att hålla om, både för förälder och barn. Fyllningen av EPS-kulor gör att den är mycket flexibel och formbar, för att kunna anpassas efter samtliga behov.

Kort och gott en hållbar, funktionell, praktisk och behaglig amningskudde. Tycker det är lite dumt att fodralet måste köpas separat, annars är vi nöjda. 

Fördel: lång, formbar, multifunktionell, funkar utmärkt för amning av tvillingar
Nackdel: säljs utan fodral, lite dyr

Prisklass: Mellan Material: Överdrag av 100% Oeke-tex- certifierad bomull Innehåll: silikonkulor Tvättbar: Ja. Maskintvätt 40 grader Storlek: 15x65cm

Denna amningskudde från Bbhugme är mycket smart och praktiskt designad. De kiropraktorer som medverkat vid utvecklingen har varit mycket konsekventa i att kudden ska ge ett bekvämt och bra stöd för att underlätta vid amning.

Kuddens ändar har två knyten för att du enkelt ska kunna fästa den runt dig så att den stannar där den ska, för att du ska kunna slappna av och vila din slitna kropp. Knytena gör också att du kan lägga den runt nacke eller över axlarna som en skön kudde, eller som en praktisk höftbärare.

Hårdheten kan justeras beroende på vad som känns mest behagligt för just dig och ditt barn. När barnet växer sig större och tyngre kan alltså stödet anpassas efter barnets vikt, för att fortsätta hålla den form som önskas och ge bebisen en avkopplande stund.

Fodralet i bomull är mycket mjukt för både mamma och bebis, för att båda ska få bästa möjliga komfort i samtliga sammanhang. Vid köp får du med en bärväska för smidig transport.  Designen kunde få lite mer kärlek, och att storleken är lite liten. Annars är det en bra amningskudde!

Fördel: smidig att ta med sig, knyten i ändarna, justerbar hårdhet
Nackdel: tråkig design, lite liten

Prisklass: Mellan Material: Överdrag av Oeke-tex-certifierad bomull Innehåll: polyesterfibrer Tvättbar: Yttermaterialet går att tvätta. Maskintvätt på 40 grader Storlek: 50x70x20cm

Detta är en amningskudde som tillverkats av ett danskt märke vid namn Done by Deer. Just denna variant är till för att underlätta amning och matning från flaska, och ger ett behagligt stöd för både mamma och barn.

När det gäller designen vill vi ge ett plus för det mjuka överdraget och den sköna men formbara fyllningen i polyesterfibrer. Dock är det bara överdraget som kan tvättas (på 60 grader), något vi önskar gällde för båda beståndsdelarna.

Amningskudden är också bra att använda som sittstöd vid sitträning när barnet blir lite äldre, eller varför inte låta din trötta nacke eller svullna anklar vila skönt på den? Modellen är av den mindre varianten för att den inte ska ta för mycket plats, vara krånglig att använda eller vara i vägen vid matningen!

Fördel: prisvärd, allergitestad fyllning, väl dold dragkedja, smidig
Nackdel: innerkudden kan ej tvättas

Prisklass: Mellan Material: Överdrag av 100% linne Innehåll: polybeds Tvättbar: Ja. Maskintvätt i 40 grader Storlek: 90x20cm

Denna amningskudde från det svenska märket NG Baby. Tillverkad av 100% linnen gör att den är väldigt mjuk mot huden och känns mysig att hålla om vid amning. Kudden är formad som ett U, vilket gör det enkelt för den som ska mata att placera den runt om sig.

Barnet ligger bekvämt och stabilt, och du som matar barnet slipper böja dig ner eller sitta i onaturliga positioner. Som de flesta vet kan amningsprocessen ta en stund om barnet inte kan slappna av, så en amningskudde som denna kan både snabba på processen och göra den mer njutbar för båda parter.

Fyllningen är stadig men formbar för ett bra stöd åt barnet. Utöver amning passar den bra vid sitträning av barnet, och som extra stöd i soffa eller säng. Överdraget är löstagbar och kan tvättas separat i maskin.

Vi uppskattar att den har en generös längd men att den inte är så lång att det blir krångligt och osmidigt. Vi gillar den!

Fördel: svensktillverkad, skön att hålla om
Nackdel: simpel design, något prassligt innehåll

Ledsen, vi saknar priset på denna vara just nu.

Prisklass: Mellan Material: Överdrag av Öki-tex jersey Innehåll: innertyg av Öko-tex jersey, fyllning av EPS-kulor Tvättbar: Ja. Överdrag i 40 grader, innerkudde i 30 grader Storlek:

Denna amningskudde från Doomoo är av storleken Medium, alltså tar den varken för stor plats eller är för liten för att barnet inte ska få plats ordentligt. Denna finns också i flera storlekar, beroende på vad man är i behov av.

Kuddarna är otroligt mjuka och enkla att forma, samtidigt som de ger stadga och bekvämlighet under själva amningen. Fungerar utmärkt att använda även utöver amningen som support eller avlastning, eller varför inte som ett sittstöd när barnet blir lite större!?

Fodralet är mycket lent och behagligt mot huden, och kan enkelt tas av och tvättas i maskin på 40 grader. Fyllningen av prasselfria EPS-kulor gör att kudden inte stör om man rör sig mycket i sömnen, och även innerkudden kan tvättas i 30 grader.

De små kulorna i innerkudden gör att kudden kan formas in princip hur man vill, för bästa möjliga stöd och bekvämlighet. Trots flexibiliteten håller den formen under amning, och du behöver inte oroa dig för att barnet ska glida ner eller behöva flyttas runt.

Doomoo amningskudde gör precis vad man förväntar sig av den, och till och med lite utöver det. Mycket prisvärd! 

Fördel: lagom storlek, mycket formbar, enkel rengöring
Nackdel: simpel design

Prisklass: Premium Material: Överdrag av polyester och bomull Innehåll: polyurethan, polyester Tvättbar: Ja. Både överdrag och kuddar. Storlek: 64x27cm

Denna amningskudde är optimal att använda för att amma tvillingar, och kan också kallas för tvillingkudde. Dess utformning är gjord för att passa olika positioner, men framförallt för att underlätta vid amning av tvillingar.

Amningskudden för tvillingar består av två kuddar som kan fästas på önskat sätt i kudden, beroende på vilken typ av amning som är på gång. Fäst bottnen runt magen, fäst antalet kuddar som önskas, och sen är det bara att amma loss! Och var inte orolig för att det känns obekvämt eller ostabilt, basen av skum är både stadig och mjuk.

Ett bekvämt och ergonomiskt stöd, ett bra grepp och en smidigare upplevelse – det är vad Candide flex ger. Vid amning kan man också använda kudden utan själva kuddarna, vilket i sig funkar bra. Med tanke på den specialtillverkade designen och de smarta funktionerna tycker vi att den är värd pengarna!

Fördel: funkar utmärkt för att amma tvillingar, stabil 
Nackdel: något dyr

Prisklass: Budget Material: Överdrag av 100 % ekologisk gots-certifierad bomull Innehåll: 100 % polyester Tvättbar: Ja. Maskintvätt på 60 grader Storlek: 60 cm i diameter 

Amningskudden från Rätt start är svensktillverkad och ett mycket bra komplement för den gravida mamman. Syftet med samtliga produkter av Rätt start är just att ge barnen rätt start i livet, och bara det känns bra!

Amningskudden har ett väldigt gulligt elefantmönster, men de finns också i många andra fina färger och mönster. Somliga är designade av specifika barnböcker och filmer för en rolig touch i vardagen.

När det gäller kuddens uppbyggnad så känns den mycket stabil och säker, samtidigt som den ger extra komfort vid amning och håller barnet i sin sköna famn. Storleken är precis lagom vid amning då den fångar in din kropp och sitter bra runt om.

Något vi uppskattar är att hela kudden kan tvättas på 60 grader, vilket innebär att man inte behöver oroa sig för att spilla eller om barnet skulle kräkas – det blir rent! För den höga kvalitén, det goda syftet och den smidiga designen anser vi att denna är väldigt bra. 

Fördel: svensktillverkad, prisvärd, hela kudden kan tvättas, omfamnar bra
Nackdel: aningen mjuk

Ledsen, vi saknar priset på denna vara just nu.

Prisklass: Mellan Material: Överdrag av bomullspoplin/ polyester Innehåll: PU/ polyester Tvättbar: Ja Storlek: 

Denna amningskudde från Ergobaby är specifikt framtagen för att mamman ska kunna upprätthålla en bättre hållning under amningen, för att det hela ska bli mer bekvämt och vänligt mot kroppen. Hela upplevelsen blir bättre tack vare komforten!

Natural Curve har utvecklats under flera år för att skapa det optimala amningsstödet, för att möjliggöra en problemfri amning. Kudden kan också användas som ett behagligt fotstöd, en stadig nackkudde, eller som extra ryggstöd.

Amningskudden är omsluten av mjukt plysch som är skönt att hålla i. Innerkudden är gjord av ett fast skum som håller formen under hela amningen, oavsett hur lång tid det tar. Det fasta skummet ger också ett skönt stöd åt mammans armar.

Designad som en skål omsluter kudden barnets kropp för en bekväm position, och höjden gör att barnet hålls i rätt läge för mage-mot-mage position. Detta innebär att man inte behöver göra några obekväma flytt under den aktiva matningen. 

Kort och gott en mycket stadig amningskudde, som gör att mamman kan hålla en avslappnad och bra position samtidigt som bebisen kan äta utan störningar. För detta priset är vi mycket imponerade! 

Fördel: fast skum, hög komfort, ergonomisk
Nackdel: lite kort

Vanliga frågor om amningskuddar

Varför behöver jag en kudde när jag ammar?

Till en början känns det oftast bara mysigt att amma då man har bebisen lite extra nära sig, men efter ett tag brukar man inse att det skulle vara skönt med lite stöd. När man ammar bebisen är det lätt att man sitter och spänner sig i både axlar, armar, nacke och rygg.

För att bebisen ska kunna slappna av och äta ordentligt ska den ligga bekvämt, något som kräver en hel del koncentration och övning för att man ska hitta rätt teknik. Innan man har tagit sig till det stadiet kan det vara rätt jobbigt att amma, och det är lätt hänt att man får problem och smärtor i diverse kroppsdelar.

Detta går däremot att förebygga genom att använda en kudde vid amningen, antingen en amningskudde eller en kombinerad gravid- och amningskudde. Istället för att du måste sitta och hålla i bebisen under amningen, samtidigt som du ska se till att den kan äta och att allt går som det ska, kan du lägga bebisen på kudden.

På så sätt kan du avlasta dina stackars axlar, nacke, rygg och armar som ofta är slitna redan sen innan på grund av graviditeten. Bebisen ligger också mycket bekvämt och stabilt på kudden, alltså en win-win för båda! För extra stöd finns det amningskuddar som kan knytas fast runt midjan, om det behovet finns.

Hur fungerar en amningskudde?

Att vara gravid är mycket påfrestande och gör ofta att man får ont i både nacke, axlar, rygg, svank, höfter, ben, vader, och magen såklart. Och för att inte tala om hur jobbigt det kan var att amma, att behöva sitta böjd och spänd samtidigt som man ska se efter att barnet har det bra!

Det är just det amningskudden är till för; att underlätta amningen och göra processen behagligare. Amningskudden är främst framtagen för att ge stöd just under amningen, både för mamma och bebis.

Vid amning placeras kudden i knäet på mamman, följt av att barnet placeras i kudden. Det bästa är att kuddens stöd och form gör att barnet kommer upp i höjd till bröstet, så att mamman inte behöver böja sig eller sitta länge i onaturliga positioner! För extra stabilitet kan fötterna sättas på en pall eller ett bord.  

Med kudden slipper mamman spänna sig för att hålla barnet i rätt position, samtidigt som den omfamnar barnet och gör att det ligger bekvämt, stabilt och avslappnat. Självklart kan amningskudden också användas av andra som ska mata barnet.

Vissa amningskuddar kan också användas likt en gravidkudde, alltså som ett stöd för både gravida och icke gravida. Genom att placera kudden där man själv ska sitta eller ligga kan den ge en behaglig support för trötta kroppsdelar, så att de också kan avlastas och få lite vila.

Hur, vem och när amningskudden används är helt upp till köparen, och man behöver inte vara gravid eller amma för att få användning för en! Med andra ord är det absolut inte nödvändigt att slänga eller ge bort kudden bara för att man slutat amma, utan snarare tvärtom.

Om amningskudden är av den lite längre och stadigare formen kan den med fördel användas som ett babynest, eller som sittstöd när barnet vuxit sig lite större. Möjligheterna är många med amningskuddar, och vi kan nästan lova dig att dess funktionalitet kommer vara till stor nytta!

Är amningskudde bra?

Enligt våra erfarenheter är det sällan man blir missnöjd av att ha en amningskudde till hands. Den underlättar främst för mammor som ska amma, men ofta kan den också användas som stöd både för gravida och icke gravida.

Vid amning kan amningskudden ses lite som en extra hand, så att mamman själv slipper hålla i barnet samtidigt som det ska matas och ha det bra. Har man tvillingar som ska matas är det inget tvivel om att den kommer vara till nytta!

Kudden är också mycket skön för barnet att ligga i då materialet ofta är väldigt mjukt, och så formar den sig efter dess kropp för optimal komfort. Kan mamman slappna av kan också bebisen slappna av, vilket ger en bättre och behagligare amning för båda parter.

I och med att amningskudden ser till att barnet hamnar i rätt höjd intill bröstet, och att det ligger stabilt behöver man inte hålla på och byta position, flytta på barnet eller riskera att barnet inte får grepp om bröstvårtan. Det gör också att man klarar av att amma längre.

Amningskudden gör alltså amningen till en betydligt lättare process, som framförallt kan komma till hands om man är en ”förstagångs-ammare” då det inte alltid är lätt att få till det i början. En bättre amning innebär alltså mindre såriga och ömma bröst, och en gladare bebis!

Sen blir man ju inte ledsen av att kudden går att använda till mer än amningen – innan graviditet, under graviditet, vid flaskmatning, av andra som inte är gravida, som stöd och avlastning, som babynest och sittstöd, eller som en behaglig och kramgo kudde.

Kan man använda amningskudde som babynest?

Om amningskudden kan användas som babynest beror på hur kudden är designad, alltså i form av storlek och skepnad. Om amningskudden är av den lite större och stabilare varianten, som enkelt kan formas går det utmärkt att använda den som ett babynest.

Det enda du behöver göra då är att placera amningskudden på den plats du vill att barnet ska ligga på, forma den till ett stadigt U och lägga barnet i ”hålet”. Har amningskudden någon form av knyten i ändarna ger det extra säkerhet, och formen hålls garanterat på plats för att barnet inte ska trilla ur.

Att använda amningskudden på detta sätt innebär alltså att den absolut kommer till mycket nytta även efter graviditeten, och när barnet blir ännu lite större kan den också användas som sittstöd vid sitträning. Se bara till att du håller ett öga på barnet oavsett hur säker kudden må vara, det är onödigt att ta några risker!

Kan man tvätta amningskudde med kulor?

Absolut! Att tvätta amningskuddar som innehåller kulor är inte ett problem, och många av dem som är fyllda med små kulor brukar ofta ha anvisningar om att tvättas. Däremot brukar det rekommenderas att tvättningen inte sker på högre än 30 grader, detta för att materialet och innehållet kan vara rätt känsliga.  

Så var inte rädd för att tvätta innerkudden trots att den innehåller någon form av kulor, såvida det inte står något annat i anvisningarna. Amningskuddar är trots allt gjorda för att användas vid en typ av aktivitet som ofta innebär både spill och kladd, och alltså brukar tillverkarna tänka på att kudden kan komma att behöva tvättas!

Finns det amningskuddar för tvillingar?

När det gäller amningskuddar finns det en hel del olika varianter, i varierande storlekar, former och material. Däribland kan man ofta finna modeller som fungerar bra att använda om man har tvillingar.

Sådana varianter är vanligtvis utformade för att kunna användas både vid enkel- och dubbelamning, för att man ska kunna variera sig i sina matningsmetoder. Formen är också designad för att ge ett optimalt stöd för både barn och mamma, oavsett om det är ett eller två barn som ska matas.

För amning av tvillingar kan det vara smart att välja en amningskudde av den större modellen, så att de båda liven får plats ordentligt och kan ligga stabilt. Vanligtvis är de av den större modellen, men utifall du skulle stå i valet och kvalet mellan två varianter och inte riktigt vet vilken som är bäst.

Hur är det med fodral till amningskuddar?

Fodralet på amningskuddar brukar vara väldigt mjuka och lena, samtidigt som de ofta är lätta att tvätta. Fodralen är också oftast avtagbara för att man enkelt ska kunna tvätta den del som lättast blir smutsig, utan att behöva tvätta innerkudden i onödan.

Faktiskt är det inte alla amningskuddar som kan tvättas både utan och innan, vilket gör det extra nödvändigt med avtagbara fodral. Är olyckan framme och kudden behöver tvättas ändå brukar det inte vara några problem om de tvättas varsamt och på låga temperaturer.

Somliga varianter av amningskuddar säljs utan fodral från början, men då brukar fodralen säljas för bara någon slant extra. Att de säljs på detta sätt kan ju ifrågasättas eftersom man gärna inte använder kudden utan ett skyddande fodral, och är det något som inte känns aktuellt finns det ju såklart varianter som säljs ”hela”!

Kan amningskudde användas som gravidkudde?

Som vi nämnt tidigare i texten kan amningskuddar ofta också användas likt en gravidkudde, alltså när man som gravid är i behov av ett bekvämt och stadigt stöd, eller att få behaglig avlastning för sina trötta lemmar efter en dag av krämpor.

Alla amningskuddar är dock inte anpassade för att också användas som gravidkudde, men en hel del är det. De kan alltså både användas innan graviditet som en skön kudde, under graviditet som ett mycket uppskattat stöd för vila och avlastning, samt efter graviditet vid amning.

Att kuddarna är försedda med multifunktionella egenskaper är det ju ingen fråga om. När det rör sig om så många användningsområden brukar de nästan kunna användas till vad som, det enda som hindrar dig är din fantasi!

Somliga kanske tänker att det inte alls är nödvändigt att investera i en amningskudde, oavsett hur mycket den kan användas till. Vanliga kuddar funkar ju lika bra!? Trots att man kan tro det så är det inte riktigt så, då vanliga kuddar inte ens har i närheten av samma stadga och ergonomiska uppbyggad!

Vilken amningskudde är bäst?

När det gäller vilken amningskudde som är bäst så finns det inte riktigt något direkt svar på den frågan, då olika varianter passar bättre för olika typer behov. Trots att de alla har samma grundliga syfte – att underlätta vid amning – så har de olika modellerna vissa fördelar som de sticker ut med.

Skillnaderna ligger i material, kvalité, design, komfort, storlek, fyllning, och såklart pris. Beroende på vilka behov man har kan en variant passa bättre en än annan, och därför är det svårt att utnämna en amningskudde som är bäst för alla.

Däremot finns det somliga kvalitéer som visar på att amningskudden är av den bättre skaran, och kan de checkas av kommer du sällan bli besviken. Kort och gott ska en amningskudde underlätta amning, ge stöd och avlastning, vara bekväm för både mamma och bebis, kännas skön och mjuk, ge stadga, formas efter kroppen, och kunna tvättas.

Sen är ju inte alla ute efter samma egenskaper, utan beroende på vad kudden ska användas till är kraven olika.  

Tänk på detta innan du köper en amningskudde:

  • Vilken budget har du?

Innan du börjar kika runt på massa olika amningskuddar bör du fundera över hur mycket du kan avvara för en, och vad du faktiskt anser att dess hjälp är värt i pris. Köp inte första bästa modell bara för att den är billig eller supergullig.

Du kommer ångra dig om du köper något som du egentligen inte har råd med, och som visar sig inte ens uppfyllde de kvalitéer du hoppats på. Och kom ihåg, ett dyrt pris behöver inte alltid betyda att den är bäst.

  • Önskad storlek?

När det gäller amningskudden storlek bör du fundera över hur, var och när den ska användas. En större variant är mer passande om du också vill kunna använda den som gravidkudde, som extra stöd, eller om du ska amma tvillingar. Ska den användas för att lindra smärtor kommer du också få mer hjälp av en amningskudde som kan avlasta hela kroppen.

Om du endast är i behov av en variant som kan användas vid amning är en mindre sådan att föredra. De är också lätta att packa med på resan och att förvara i hemmet, och de tar inte heller stor plats vid användning.

Ofta kan de mindre varianterna också användas som babynest och sittstöd, alltså behöver det ena inte utesluta det andra. Oavsett om du vill ha en liten, mellan eller stor kudde kommer du hitta något för dig!

  • Utseende

Detta har egentligen ingen påverkan på amningskuddens funktionalitet, men att ha en kudde som tilltalar dig både utan och innan kommer faktiskt gynna dig i längden. Inte sällan ligger kudden framme på golvet, soffan eller i sängen, och då känns det ju tråkigt att man varje gång ska behöva se en kudde som inte alls är av en design som man själv gillar!?

  • Form och design

Detta är en viktig fråga i huruvida amningskudden kommer ge dig vad du är ute efter. Du bör tänka efter vad som är det huvudsakliga syftet med din amningskudde, och alltså vad du förväntar dig av den. Olika användningsområden kräver olika egenskaper, vilket inte är något man kan ändra på i efterhand!

  • Tvätt

De flesta amningskuddar är praktiskt byggda med ett avtagbart och tvättbart ytterfodral. Trots att det kan kännas som en självklarhet finns det varianter som inte blir lika glada över att se tvättmaskinen, något som kan vara smart att kolla upp innan.

Ett tips är att välja en amningskudde med ett avtag- och tvättbart fodral framför en med en stiligare design. Trots allt är kudden till för att användas vid amning, en process som ofta resulterar i spill, kräks, och kladd. Används den inte vid amning kommer den bli smutsig ändå efter ett tag, så att kunna tvätta den borde vara ett krav.

Amningskudde, ja eller nej?

En amningskudde kommer ofta till stor nytta hos nyblivna mammor, oavsett om man har fått ett eller flera barn samtidigt. Är den tillräckligt stor, stabil och formbar kan den också användas under graviditet, eller av andra som är i behov av lite extra komfort.

Däremot finns det ingen som säger att man måste köpa en amnings- eller gravidkudde bara för att man ska eller precis har fått barn. Om man känner att kudden kommer komma till användning eller inte är helt upp till var och en att avgöra, det finns egentligen inget som är rätt eller fel när det gäller amningskuddar.

Så när det gäller om svaret är ja eller nej i fråga om amningskudde är det helt enkelt gemene mans personliga val. Finns det ett behov av extra stöd och möjlighet för avlastning bör du inte tveka på att investera i en, men se bara till att den kan uppfylla dina krav.

Om valet avgörs på grund av en viss budget behöver du inte känna ett måste i att köpa en dyr variant bara för att den sägs vara så mycket bättre. Utgå ifrån dig själv och anpassa valet därifrån. Det är inte supersvårt att sy en själv om budgeten inte håller – det finns mängder av guider som man kan följa online!  

1 svar på ”Bästa amningskudden – det ultimata stödet vid amning”

Lämna en kommentar