Innehåll

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Att investera i den bästa babykudden kan verkligen vara A och O för ditt barns hälsa och välmående. Det är inte alla som har koll på det här, men när barnet är väldigt litet så är det lätt hänt att det drabbas av ett symptom som kallas för skallasymmetri eller platt skalle.

Detta är något som man kan undvika genom att låta barnet sova eller vila på en mjukt formad men ändå stöttande babykudde, som ser till att barnets huvud inte rullar åt ett och samma håll. En babykudde kan också vara bra för väldigt många andra saker, till exempel om du vill ha stöd vid amning.

Med andra ord bör alla blivande eller nyligen blivna föräldrar investera i en kudde till sin bebis. För att hjälpa er med att hitta den bästa babykudden bland alla varianter som finns att välja mellan har vi satt ihop en guide där vi recenserar de produkter vi anser är värda att kolla vidare på. Där väljer vi också i babykudde bäst i test. Lycka till!

Bästa babykudden

I vårt test av babykuddar kom vi fram till att dessa tre modeller är de som vi anser är babykudde bäst i test. Här hittar du en babykudde i vardera prisklass, det vill säga premium, mellan och budget beroende på vad som passar dig!

Prisklass: premium Mått: Tvättråd: maskintvätt Passar för: 0-10 månader Material: polyester

Här, mina damer och herrar, kommer vi med en riktigt lyxig variant av babykudde. Den här modellen från Mimos har nämligen ett riktigt högt och exklusivt pris om du jämför med många andra babykuddar i vårt test. Däremot anser vi att det kan vara värt det, inte minst med tanke på dess höga kvalité och att kudden kan användas så pass länge!

Den här babykudden är utformad i en ergonomisk modell med en urgröpning som ska hjälpa till att motverka platt huvud och skall asymmetri. Tack vare dess stabila form och perfekt formade grop ger den både stötta, avlastning och minskar trycker mot barnets huvud med 400%. Dess medicinska utformning kommer alltså göra stor skillnad.

Något vi verkligen gillar här är att den kommer i en enkel och stilren design som passar för alla, och överallt. Dessutom är materialet allergiskyddat och fritt från kemikalier, och så är hela kudden fylld med ett mjukt luftutrymme. Det höga priset kan alltså vara värt det! Enligt oss är det här den bästa babykudden i vårt test.

Fördelar: kan användas länge, ergonomisk form som ger bra stötta och avlastning, minskar risken för platt huvud, allergiskyddat material, stadig men mjuk
Nackdelar: dyr

Prisklass: mellan Mått: 28x22x3cm Tvättråd: Passar för: (ålder) Material: silikonskum, nylon, elastan, bomull

Baby Cloud babykudde ergonomic kommer passa perfekt för dig som vill investera i en prisvärd men ändå högpresterande babykudde mot platt huvud. Precis som många andra modeller i vårt köpguide om babykudde bäst i test kommer den här i en ergonomisk form som ska hålla barnets huvud på plats och motverka skall asymmetri.

Vid köp av babykudden får du med en innerkudde i mjuk pandaform, som då är den delen som har en urgröpning för extra support. Innerkudden är gjord i ett allergivänligt silikonskum som kan användas av alla barn, även de känsliga. Du får även med ett mjukt bomullsöverdrag som gör att barnet får en mysig och behaglig vilostund mot kudden.

Det vi gillar lite extra här att kudden och dess material är utformade med god andningsförmåga, så att både barnet och kudden håller sig svala och torra. Komforten är hög, säkerheten är god, och sovstunden kommer kännas som en fröjd för er båda. Bästa babykudden i mellankategorin, helt klart!

Fördelar: ergonomisk form som håller huvudet på plats, söt design, allergivänlig, behagligt överdrag i bomull, god ventilation
Nackdelar: något ojämn

Ledsen, vi saknar priset på denna vara just nu.

Prisklass: budget Mått: 19x21cm Tvättråd: maskintvätt 30 grader Passar för: 0-6 månader Material: memoryfoam, bomull

Den här babykudden från Candide är en kudde som alla föräldrar kan få stor nytta av, inte minst om du upplever att ditt barn har en tendens att luta huvudet åt ett visst håll när det ligger ner. Dessutom kommer den här kudden i en riktigt söt panda form som bara passar perfekt till din lilla ängel.

Det bästa med den här kudden är dock inte dess söta design, utan det som gjorde att vi fastnade för den var just det faktum att den har en anatomisk urgröpning som gör att trycket på barnets huvud avlastas. Istället för att kudden är helt platt så ser gropen till att huvudet ligger på sin plats på ett behagligt och avkopplat sätt.

Vi gillar också valet av material här. Tillverkarna har valt att kombinera fyllningen av ultramjukt memoryfoam med ett riktigt mysigt överdrag i bomullsfrotté. Perfekt att ta med sig eller ha i vagnen tack vare den smidiga och nätta storleken.

Fördelar: liten och smidig storlek, urgröpt kudde i stöttande och avlastande memoryfoam, riktigt söt design, bra pris, finns i många färger
Nackdelar: yttertyget kan bli nopprigt efter tvätt

Andra testade babykuddar

Självklart har vi även valt ut andra babykuddar som håller hög kvalité. Utöver våra vinnare i de olika prisklasserna kan ni här hitta andra testade babykuddar i premium respektive mellan och budgetklass. Hoppas du hittar en favorit!

Prisklass: budget Mått: 24x23x3cm Tvättråd: maskintvätt 30 grader Passar för: 0-4 månader Material: bomull, elastan, skumfyllning

Här har vi en babykudde från Babymoov, nämligen deras variant lovenest original. Även här får du en väldigt bra och välformad bebiskudde till ett riktigt bra pris, som alla föräldrar kan ta del av för att minska risken för skall asymmetri.

Det bästa med den här är att dess lite urgröpta form och lutning ser till att trycket på bebisens huvud minskar och att trycket fördelas jämnt, vilket i sin tur gör att barnets huvud formas som det ska. Dessutom bidrar det till att barnet ligger väldigt bekvämt och stadigt, oavsett om kudden är placerad i sängen, i vagnen eller i din famn.

Utöver en bra form och behaglig lutning kommer kudden i ett mysigt material av bomull, då kombinerat med en stadig men formbar skumfyllning. En riktigt bra kudde till nyfödd, som sen kan användas till barnet är runt 4 månader.

Fördelar: bra kudde till bra pris, stadig form och hjälpande lutning tack vare grop, kan användas var som helst, behagligt material
Nackdelar: kan inte användas så länge

Ledsen, vi saknar priset på denna vara just nu.

Prisklass: budget Mått: 30x40cm Tvättråd: Passar för: Material: bomull, polyesterfyllning

Borganäs Kudde spjälsäng är en perfekt babykudde för dig som vill investera i en stöttande kudde till bebis utan att behöva lägga ner flera hundra kronor på din investering. Den här kommer till ett otroligt generöst pris, och trots det funkar den väldigt bra för de allra flesta.

Dock vill vi bara poängtera att det här inte är en kudde med urgröpning eller en viss form, utan kudden är helt vanlig och platt i sin modell. Däremot har den en innerkudde som är skapad i ett stadigt material som ser till att barnets nacke och axlar kan slappna under sovtimmarna. Alltså ger den bra stöd trots sin ”vanliga” utformning.

Precis som namnet antyder på så är det här en babykudde speciellt gjord för att använda i spjälsängen, just på grund av dess storlek. Självklart kan den också användas i vagnen eller vaggan om så skulle önskas. För dess pris anser vi att kudden gör ett riktigt bra jobb! 

Fördelar: riktigt bra pris, generöst mått, perfekt för spjälsängen, stöttande innerkudde som avlastar nacke och axlar
Nackdelar: vanlig form, kan sjunka ihop lite

Prisklass: budget Mått: 28x35cm Tvättråd: 60 grader Passar för: (ålder) Material: polyester, bomull, dacron

Vill du köpa en babykudde till ditt barns spjälsäng? Då har vi ett perfekt alternativ för dig här. Den här babykudden från rätt start är nämligen specifikt utformad för att användas i spjälsängen, vilket gör att den både har en passande form och ett behagligt läge.

Vi gillar verkligen att kudden är utformad av specialister för att ge barnet optimal komfort i rätt sovställning – det känns tryggt! En annan sak som vi uppskattar är att fyllningen kommer i ett material som kallas dacron, vilket är ett material som enkelt formar sig efter huvudet och ger ett bra stöd.

Däremot behöver du inte oroa dig för att kudden är alldeles för stöttande eller tjock. Den är precis lagom fyllig för att den ska ge rätt stöd utan att belasta nacken. Vi är riktigt nöjda över den här bebiskudden som kommer till ett toppenpris. 

Fördelar: perfekt passform, utformad av specialister, låter huvudet växa fritt i en behaglig sovställning utan belastning, formbar, bra pris
Nackdelar: något enkel, kan tappa formen

Ledsen, vi saknar priset på denna vara just nu.

Prisklass: budget Mått: 18x19cm Tvättråd: maskintvätt 30 grader Passar för: från nyfödd Material: bomull

Carena Mölle Kudde kommer göra sig riktigt bra som ergonomiskt stöd för din lilla ängel då hen ska sova eller vila. Utan att överdriva så skulle vi vilja påstå att Carena verkligen har lyckats här, det vill säga med att skapa en riktigt bra babykudde till ett otroligt generöst pris.

Precis som vi tidigare varit inne på och betonat vikten i så kommer den här formade kudden med urgröpning se till att ditt barn kan sova med huvudet i en avslappnad men korrekt sovställning. Varken huvudets baksida, nacke eller axlar belastas, det tack vare en perfekt kombination av en stöttande fyllning och lagom tjocklek.

Som pricken över i:et är denna kudde till nyfödd försedd med ett otroligt mysigt och behagligt överdrag i jerseyfrotté. Trots att denna inte riktigt nådde upp till prispallen skulle vi vilja påstå att babykudden från Carena är en av de bästa babykuddarna på marknaden.

Fördelar: ergonomiskt stöd tack vare formgjuten stoppning, bra kudde för bra pris, belastar inte nacke eller axlar, mysigt överdrag, lätt att ta med sig, 100% bomull
Nackdelar: något liten

Ledsen, vi saknar priset på denna vara just nu.

Prisklass: budget Mått: 28x35cm Tvättråd: Passar för: (ålder) Material: bomull, polyesterfiber

Likt andra modeller av babykuddar från Rätt start är även det här en väldigt bra variant som kommer passa perfekt i spjälsängen. Tack vare dess rejäla storlek och praktiska form går den att lägga ner precis i rätt läge i sängen, som såklart även kan placeras i vaggan eller i barnvagnen vid behov.

Vi tycker att de har lyckats bra med att kombinera en enkel form med behagliga material och bra stöd, vilket egentligen är det enda man vill ha i en babykudde. Fyllningen av kardad högkvalitativ polyester möjliggör en trivsam men ergonomiskt korrekt sovställning för alla barn.

En detalj som sätter fingret på verket är det mysiga överdraget i bomull som gör att barnet kan känna sig tryggt och säkert. En bra kudde till ett bra pris, helt enkelt! Något enkel och något för fluffig i vissa lägen, men annars håller den väldigt bra standard.

 Fördelar: billig, enkel men användbar, perfekt för spjälsängen, bra men lätt stöd, mysig
Nackdelar: något prasslig och mjuk

Ledsen, vi saknar priset på denna vara just nu.

Prisklass: mellan Mått: 45x29x3cm Tvättråd: Passar för: (ålder) Material: silikonskum, nylon, elastan, bomull

Ytterligare en babykudde som görs sig väldigt bra när ditt barn ska sova. Priset är rimligt och kvalitén är hög, vilket enligt oss är en uppskattad kombination som alla kan ta del av. Det som gör att den här kudden sticker ut från många andra modeller är att den är av en lite längre modell, vilket gör att den kan vridas och vändas som man själv vill.

Med andra ord är den enkel att anpassa efter barnets sovställning och den plats som barnet ska sova på. Oavsett om håller barnet i famnen, om det ligger i vagnen eller om barnet ska sova i sin spjälsäng så kommer denna långa bebiskudde se till att hen får ett ordentligt stöd utan belastning för huvudet.

Vi gillar att de har valt ett allergivänligt silikonskum för att alla ska kunna använda den här. Ventilationen är god, komforten är hög, och så är även yttermaterialet väldigt behagligt att ligga på.

Fördelar: länge modell som ger bra stöd utan att barnet hamnar för högt, enkel men praktisk, kan användas överallt, allergivänlig, god ventilation, finns i flera färger
Nackdelar: något fast

Ledsen, vi saknar priset på denna vara just nu.

Prisklass: budget Mått: 26x32cm Tvättråd: Passar för: maskintvätt Material: bomull

NG Baby Pure kudde är speciellt utformad för att passa bra för användning i vaggan eller vagnen, det vill säga på de ställena där barnet behöver lite extra stöd utan att belastas under huvudet.

Tack vare att fyllningen är fastsydd i alla fyra sidor behöver du inte oroa dig för att den tappar sin form, utan istället så ligger den på sin plats och håller sig bra även efter tvätt. Bara det är något som gör att babykudden håller hög kvalité.

Det bästa med den här kudden är nog dock att fyllningen är av ett unikt fuktavvisande fibervadd. Med det sagt innebär kombinationen av det och yttertyget i 100% bomull att kudden har god ventilation i alla lägen, där den hålls svar och torr för barnets komfort.

Sist men inte minst så hjälper babykudden till att minska kvalsterallergi, astma och eksem, något som i sig är en stor fördel för många. Kort och gott en riktigt bra kudde för barn som håller hög komfort, är i ett mjukt och mysigt material, och som inte kostar alls mycket.

Fördelar: allergivänlig och förebyggande för hälsoproblem, fuktavvisande fyllning som håller formen trots tvätt, hög kvalité till bra pris, mjukt material
Nackdelar: något enkel, lite för mjuk i vissa lägen

Frågor och svar om babykudde

När kan min bebis börja använda kudde?

Det här är egentligen upp till dig som förälder att bestämma, det vill säga att det är ni som avgör om barnet ska få en kudde direkt från att det är nyfött eller om man ska vänta ett tag. De allra flesta babykuddar är anpassade att använda från det att barnet är nyfött.

Trots det så är det många som rekommenderar att man inte använder en babykudde förens barnet är ett år. Många babykuddar är helt säkra att använda, men ändå så finns det vissa risker med att ha mycket saker bredvid barnet.

Faktum är att allt för många kuddar, täcken, filtar, leksaker och så vidare, faktiskt kan resultera i plötslig spädbarnsdöd om man inte är vaksam. Det innebär alltså att själva babykudden i sig inte är ett problem, utan det är just om barnet skulle råka hamna under eller om barnet hamnar åt fel håll neråt i kudden.

En situation där babykudde istället kan vara nödvändigt är om du upplever att bebisen börjar visa tecken på platt skalle, det vill säga skall asymmetri. Är det något som barnet redan har, eller om ni vill förebygga det, kan en babykudde vara bra. Med babykudden avlastar man huvudet, ger rätt stöd och håller en bra placering.

Varför behöver man en babykudde?

Som vi precis var inne på så kan en babykudde var nödvändig om ni upplever att ert barn är på väg att drabbas av platt skalle, eller om det redan är ett fall som diagnostiserats hos er. En babykudde är egentligen inte nödvändig förens skall asymmetri är något man vill förebygga, barnet klarar sig då bra ändå.

Men, är platt skalle något ni fått höra eller något ni är oroliga för att ert barn ska drabbas av så kan babykudden vara riktigt bra. En babykudde har en ergonomisk form som ser till att barnet får rätt stöd och avlastning för både huvud, nacke och axlar. Kort och gott hjälper den barnet att hålla rätt sovställning utan att huvudet flyttas.

Hur kan jag förebygga skallasymmetri?

Ett bra sätt för att förhindra eller motverka skall asymmetri är genom att investera i en riktigt bra och stöttande babykudde. Vi har många tips på de bästa babykuddarna som du kan ta del av inför köpet, där du hittar alla möjliga varianter som ser till att barnet sover på rätt sätt.

Sen är det också nödvändigt att låta barnet träna sina nackmuskler för att stärka användning av huvudet. Detta är viktigt för att nacken ska kunna användas på rätt sätt. för att träna nackmusklerna kan du låta barnet ligga på mage, antingen på ditt bröst eller direkt på en matta.

Så länge barnet lär sig att vända på huvudet åt båda hållen, och att barnet i till exempel sängen eller vagnen inte bara vrider sig åt ett och samma håll, så kommer det inte bli ett problem. Med bärsjal, babyskydd och babysitter får barnet utforska åt alla möjliga håll!

Hur undviker jag att barnet får platt skalle?

Du undviker att ditt barn får platt skalle genom att inte låta barnet belasta samma del av huvudet, det vill säga bakhuvudet, för mycket. Precis som vi nämnde ovan så bör barnet få träna på att stärka sina nackmuskler, samt att du som förälder bör se till att barnet lär sig vrida huvudet åt både hållen genom variation av plats. Du själv kan hjälpa barnet att öva!