Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar
Är det dags för ditt barn att börja åka framåtvänt i bilen? Då börjar du förmodligen leta efter den bästa bälteskudden eller bältesstolen. Men då är frågan som alltid, vilken är den bästa bälteskudden? Och hur vet man vilken man ska välja?
Det finns många bälteskuddar att välja mellan på marknaden och vi har testat flera för att hitta de bästa.
En billig eller dyr bälteskudde spelar inte så stor roll då säkerheten oftast är samma. Däremot är det bra att kika efter en bältesstol med bra bältesjustering både vid höften och vid axeln. Det är något som är klart bättre för ditt barn.
Byt gärna inte från bakåtvänt till framåtvänt för tidigt. Fungerar det bra för ditt barn att sitta bakåtvänt och det inte är obekvämt rekommenderas det att ni fortsätter med det. Det är säkrare för barnet att sitta bakåtvänt än framåtvänt.
Sen förstår vi givetvis att det finns många skäl att byta till framåtvänt men det är en bra sak att komma ihåg kring säkerheten.
Vi har tittat och testat flera olika bälteskuddar för att utse de bästa bälteskuddarna i tre olika prisklasser: premium, mellan och budget. Allt för att du ska kunna hitta en bilkudde som passar din plånbok och behov.
Vi har testat och korat de bälteskuddar som är bäst i test i tre prisklasser. Det hoppas vi ska underlätta för dig och kanske hittar du din favorit bland våra. Men om inte hittar du några av andra testade bälteskuddar längre ner på sidan.
Prisklass: Premium Viktrekommendation: 15-36 kg (ca 5-12 år) Fästanordning: Bälte
Detta är en väldigt mjuk och skön bälteskudde utrustad med bland annat två mugghållare. Det kan vara smidigt på resan om barnet blir törstigt. Skulle olyckan vara framme och barnet spiller är det bara att slänga in klädseln i tvättmaskinen på 30 grader.
Bälteskudden har bra stora horn för bältet som gör det lätt att sätta det rätt. Kudden har som vi tidigare nämn en tjock stoppning som gör att ni kan åka långt. När barnet sätter sig sjunker det ner så barnet sitter bra för att placera bältet i rätt höjd. Tyvärr saknas det en rem som gör att bältet hamnar rätt vid axeln vilket vi tycker drar ner betyget. Det är också något vi förväntar oss att en bälteskudde i denna prisklass ska ha.
Fördelar: Mjuk och skön
Nackdelar: saknar bältesledning för axeln
Prisklass: Mellan Viktrekommendation: 15-36 kg (ca 5-12 år) Fästanordning: Bälte eller isofix
Bälteskudden från Graco kan du fästa med bälte eller isofix. Vi rekommenderar att du fäster den med isofix för största möjliga säkerhet. Då står den väldigt stabilt och höjer säkerheten för ditt barn. Du kan lätt släppa på isofixfästet som är två remmar med hakar som fästs i isofixens öglor om du behöver flytta över den till en annan bil.
Saknar du isofix kan du enkelt fästa den med bältet. Bälteshornen gör att trepunktsbältet placeras rätt och säkert för ditt barn. Hornen kan också användas som armstöd för ditt barn under bilresan.
Detta är en bälteskudde som är säker men som inte har så många extra funktioner och inte lika påkostat material. Det betyder att du inte har lika mycket stoppning i stolen som dyrare modeller har. Något som är bra är att klädseln kan tas av om barnet skulle spilla eller råka kladda något på bilkudden.
Fördelar: Isofix, avtagbar klädsel
Nackdelar: Har inga extra finesser.
Prisklass: Budget Viktrekommendation: 15-36 kg (ca 5-12 år) Fästanordning: Bälte
Axkid är ett känt märke när det kommer till bilbarnstolar och andra barnprodukter. För det priset som den här säljs för måste vi säga att du får en väldigt bra bälteskudde som också är bäst i test hos flera.
Säkerhetsmässigt gör den så att bältet hamnar rätt över ljumskarna och låren och inte över magen. Vid axeln har den bältesjustering som gör att bältet hamnar där det ska. Det görs genom ett band på baksidan av bälteskudden.
Detta är en liten bälteskudde till storleken och priset och är perfekt att ha som reservkudde men fungerar alldeles utmärkt till dina bilresor med barnet. Det är en billig bälteskudde så den saknar extrafunktioner och lite komfort. Däremot väger den upp det genom storleken och den höga säkerheten.
Vi tycker att det är en lätt och billig bälteskudde med hög säkerhet och kvalitet för det pris den har. Enligt oss en väldigt prisvärd bilkudde!
Fördelar: Bältesjustering, prisvärd
Nackdelar: Hade gärna sett lite mer komfort
Prisklass: Premium Viktrekommendation: 15-36 kg (ca 5-12 år) Fästanordning: Bälte
Detta är nog den mest speciella bälteskudden vi har med i testet. Det är en bälteskudde som du blåser upp. Japp, du läste rätt. Den klarar alla säkerhetskrav som krävs och väger mindre än ett halvt kilo. Däremot har den inte fått så bra i resultat i krocktester och vi upplever att bältet lätt glider ur bälteshållaren. Det är något som inte är bra då bältet hamnar fel på barnet.
Tack vare att den blåses upp och enkelt kan tömmas på luft gör det att den är enkel och bra att förvara, transportera och ha som reservkudde. Kanske en enkel bälteskudde till mor- och farföräldrar för kortare sträckor?
Denna bälteskudde är bra för resan och en bälteskudde du kan ha som handbagage. Vi tycker inte du borde använda den på heltid utan mer när ni är utomlands, inte har möjlighet att ha med er vanliga bälteskudde eller som extrakudde för kortare sträckor. Det står att den är lagom för en treåring, MEN först och främst är det rekommenderat att barnet är som minst fyra år och väger runt 18 kg innan barnet sitter framåtvänt.
Kudden är skön att sitta på men lite liten som sagt. Den är också väldigt enkel att tvätta.
För detta pris och vad du får så tycker vi helt ärligt att den är dyr. Den passar dig som behöver en bälteskudde till semestern och kortare sträckor.
Fördelar: Perfekt för resor, tar lite plats
Nackdelar: Upplever att bältet åker ur bälteshållaren för lätt, lite liten sittyta
Prisklass: Budget Viktrekommendation: 15-36 kg (ca 5-12 år) Fästanordning: Bälte
Bälteskudden från 2ME passar barn mellan 15-36 kg och enbart i framåtvänt läge. NTF rekommenderar att barn sitter bakåtvänt tills de väger åtminstone 18 kg för att kroppen bättre klarar att sitta framåtvänt vid en eventuell krock då.
Den här bältesstolen är mjuk med extra stoppning så det blir skönt att sitta på även vid längre resor. Du fäster bilkudde med hjälp av bilbältet och ska sträcka på det med hjälp av den tillhörande bältessträckaren.
En helt okej bälteskudde till ett billigt pris.
Fördelar: Billig
Nackdelar: Saknar isofix
Prisklass: Budget Viktrekommendation: 15-36 kg (ca 5-12 år) Fästanordning: Bälte
En bältesstol som säljs i massor och vi förstår varför. Det är en relativt billig bälteskudde där du med en bältesguide lätt får rätt på bältet. Med tanke på priset är vi lite förvånade över att kudden har så mycket stoppning som den har. Den är bekväm för både stora och små barn och väldigt enkel att hålla ren. Kommer det fläckar på den så ta av klädseln och släng in den i tvätten.
Denna bälteskudde tillhör de billigare vilket också gör att den saknar många extrafunktioner. Det är däremot helt okej till det billiga priset du får den för.
Fördelar: Prisvärd, bältesjusterare
Nackdelar: saknar extrafunktioner
Prisklass: Mellan Viktrekommendation: 15-36 kg (ca 5-12 år) Fästanordning: Bälte
Enkel och billig bälteskudde som gör sitt jobb men inte mer. Det är helt enkelt en basic-modell. Den klarar de säkerhetskrav som krävs i Europa men vi är missnöjda med att de inte har bältesjustering så bältet hamnar rätt vid axeln. Den är enkel och klarar det den ska helt enkelt.
Den har ingen jättestoppning att tala om men bälteshornen fungerar bra som armstöd för ditt barn. Det finns skönare och säkrare alternativ i samma prisklass som vi rekommenderar dig att köpa istället.
Fördelar: Billig bälteskudde
Nackdelar: Saknar bältesjustering vid axeln och komfort
Är ditt barn fyra år eller äldre, väger runt 18 kg? Då kan ditt barn börja åka framåtvänt, även om rekommendationerna säger att ditt barn ska åka bakåtvänt så länge som möjligt för största möjliga säkerhet. Bälteskudden används för att barnet ska komma högre upp vilket gör att bältet hamnar rätt på barnets kropp. Det gör att risken för skador minskar då bältet fördelar trycket vid en eventuell krock bättre.
Genom att ha isofix till bälteskudden sitter stolen säkrare och du slipper också fästa den med bälte när barnet inte sitter i den och du kör själv. Med isofix minskar du risken för felmontering vilket ofta är fallet med bälte.
Däremot så anses en bälteskudde utan isofix vara lika säker som en med isofix om den är monterad korrekt.
Vi har utsett de tre bästa bälteskuddarna i tre prisklasser. Det är:
Men det viktigaste är att det är en bälteskudde med hög säkerhet, bra komfort och lätt att ta hand om.
Ett barn sitter klart säkrare i en bälteskudde med trepunktsbälte än om ditt barn enbart suttit i sätet med bälte på sig. En bälteskudde kan hjälpa till att få bältet att sätta mer säkert för ditt barn än vad du kan göra utan.
De uppfyller samma säkerhetskrav, däremot har de dyrare bälteskuddarna mer troligt en bältesjusterare för axeln, mer stoppning och kanske fler finesser än en billigare bälteskudde.
Den största skillnaden mellan en bältesstol och en bälteskudde är att en bältesstol har ett högt ryggstöd. Om barnet är placerat på en plats där det inte finns nackstöd är en bältesstol det bästa alternativet.
En bälteskudde är en enklare modell och erbjuder inte samma säkerhet som en bältesstol men har blivit klart bättre på senare år. Däremot är den ofta smidigare och lättare att ta med från bil till bil.
Rekommendationen är att barnet är minst 140 cm lång och mellan tio till tolv år.
Om barnet inte sitter i kudden är det viktigt att du bältar fast den som vanligt. Detta för att den inte ska åka runt i bilen och framförallt för att den inte ska flyga fram vid en eventuell krock.
Ja, det går bra om ditt barn är längre än 140 cm. Det går då också att använda airbag. Vi rekommenderar ändå att barnet sitter i bak om det är möjligt. Är ditt barn kortare än 140 cm måste du först koppla ur din airbag. Det gäller oavsett om du har bältesstol eller bälteskudde.
En bälteskudde håller vanligtvis upp till 10 år. Det kan även vara kortare beroende på om den stått mycket i solen och plasten har torkat och därför börjat spricka, om den blivit tappad i marken och vilket material den är gjord av.