Innehåll

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Åh vad roligt när ditt barn ska lära sig att cykla med en riktig barncykel och inte längre använda trehjulingen.  Då är bara frågan vilken som är den bästa barncykeln för ditt barn. Det är inte alltid helt lätt att svara på men vi har testat flera olika cyklar och även besvarat ett gäng frågor för att underlätta ditt köp.

Det är väldigt roligt att lära sitt barn att cykla även om det kan ta en del tid. Att se glädjen i ditt barns ansikte och stoltheten i rösten när hon/han säger att de kan cykla är en stor glädje även för dig som förälder.

Med en barncykel blir det lättare att göra utflykter till lekparken tillsammans eller kanske bara en cykeltur tillsammans. Allt som motiverar ditt barn till att cykla är bra för det krävs mycket träning för att de ska känna sig helt säkra.

När du sen plockar av stödhjulen kommer du få motion som heter duga när du springer med ditt barn på cykeln. Det kommer vara roligt men också svettigt såklart.

Hur vet man då vilken som är den bästa barncykeln? Jo, en bra barncykel är lätt, ditt barn når marken med fötterna när de sitter på sadeln, har fotbroms och ett rakt och lågt styre. Hittar du den cykeln har du kommit långt. Många barncyklar är tyvärr rätt tunga. I vårt test av barncyklar kommer du hitta många olika modeller i olika prisklasser.

Vi har utsett tre vinnare i vårt test av barncyklar och det är en i varje prisklass premium, mellan och budget. Det gör att du kan hitta en cykel som passar ditt barn men också din plånbok.

Glöm inte att köpa den bästa hjälmen till ditt barn!

Bästa barncykeln:

Vi har testat flera olika barncyklar för att hitta de bästa barncyklarna. För oss är det viktigt att cyklarna har en bra kvalitet och klarar tuffa tag tillsammans med barnen. Vi har utsett våra tre favoriter i tre prisklasser så det finns en för alla plånböcker. Vilken blir din favorit?

FROG 40 – bästa barncykeln premium

Prisklass: Premium Vikt: 6,4 kg Passar ålder: 3 – 5 år Storlek: 14 tum

Bästa barncykeln premium

En bra cykel från det brittiska företaget Frog Bikes. Många barncyklar är ganska tunga men denna väger bara 7 kg. Många andra kan lätt väga över 12 kg vilket gör det jobbigare för ditt barn.

Vi tycker att den är stabil och bra på alla underlag så som skogen, asfalt, grus och gräs. Barnen hade inte några som helst problem med att ta sig fram. Mycket tror vi är tack vare den låga vikten. Det gör att barnet lättare kan komma fram.

Cykeln har ett så kallat styrstopp. Det innebär att det inte går att svänga hur mycket som helst åt sidorna. Det är något som ökar säkerheten, speciellt för nybörjare. För barnet kan inte svänga för tvärt och långt åt sidorna.

Det är en oväxlad cykel där barnet har en handbroms både för fram och bakhjul. Barnet kan också bromsa med pedalerna. Det är alltid lättare att använda pedalerna som broms i början. Bra grepp på handtagen som gör att ditt barns händer inte glider och du slipper plåstra om på grund av att barnets händer glider på handtagen och trillar.

Vi tycker detta är en perfekt första cykel trots priset. Det är en cykel av bra kvalité och där du förmodligen har ett högt andrahandsvärde på cykeln. Eller varför inte låta småsyskonet ta över cykeln när stora barnet byter upp sig.

Denna barncykel är 14 tum och har reflexer, ringklocka och stänkskärmar.

Fördelar: Lätt att ställa om sadel, lätt barncykel
Nackdelar: Stöd ingår inte, dyr

Prisklass: Mellan Vikt: 11,75 kg Passar ålder: 3 – 5 år Storlek: 14 tum

Här har vi en stabil barncykel från Stoy. Den kommer delvis i bitar men är väldigt lätt att montera. Så oroa dig inte för det. 

Detta är en barncykel av vintagemodell där du har både en handbroms på framhjulet och en fotbroms. I början, när ditt barn lär sig cykla, är det lättare med fotbromsen. 

Du justerar enkelt sadeln mellan 52,5 – 57 cm höjd. Det gör att cykeln kan växa med ditt barn. När ditt barn cyklar finns det också en begränsad rotation på styret. Det gör att ditt barn inte kan svänga för tvärt. Något som många barn annars har en tendens att göra. 

Detta är en snygg, stabil och bra cykel för ditt barn med de medföljande stödhjulen. Dessa kan du givetvis ta av när ditt barn lärt sig cykla utan dem. 

Prisklass: Budget Vikt: 11 kg Passar ålder: 3 – 6 år Storlek: 12, 14, 16 tum

Här hittar du en billig och bra barncykel från Pinpeak. Den är lite mer mångfärgad än många av de andra vi testat och det är något vi gillar. Det känns som att det händer lite mer med fler färger och mönster.

Självklart har du både hand och fotbroms så barnet kan välja. Stänkskärmar så ditt barn inte får massa vatten och skit på sig om ni är ute och cyklar när det är blött ute.

Här är en klart tyngre cykel än de andra vi testat men den är också en av de billigaste. Tycker du det är okej att den väger mer så är det en bra cykel. Inget konstigt där. Vi hade gärna sett att den varit lite lättare men då hade den förmodligen inte varit så billig heller.

Annars en väldigt trygg och bekväm cykel för ditt barn!

Fördel: Billig
Nackdel: Tung, inget fotstöd

Testade barncyklar

För att hitta den bästa barncykeln måste vi såklart testa många olika. Här hittar du de som inte vann denna gång. Vi har utsett våra favoriter men du kanske hittar din favorit här? Vem vet?

Prisklass: Mellan Vikt: 8,9 kg Passar ålder: 3 – 4 år Storlek: 12, 14, 16 tum

Märket Stoy är ett anagram av ordet Toys, det är lite roligt och fyndigt av det svenska företaget.

Ramen på cykeln tycker vi är stabil och robust och klarar mycket. Det gör att vi känner att den kommer klara några år och förmodligen fler än bara ett barn. Så planerar du för ett till så kan du med lätthet spara cykeln.

Som med många andra barncyklar har du en styrbegränsning. Det betyder som du kanske läst tidigare att det inte går att styra hur långt ut på kanterna som helst. Det är säkrare då ditt barn inte kan göra en tvärsväng och få stopp på barncykeln och trilla.

Det är nog få eller inga barn som kan börja cykla direkt när de får en cykel. Då är det bra med stödhjul. När ditt barn sen är tillräckligt stor och stabil att cykla utan är det lätt att bara skruva bort dem.

Cykeln har både handbroms för framhjulet och fotbroms. Vi rekommenderar att du lär ditt barn att använda fotbromsen först då det ofta är lättast. Det finns också många färger att välja på.

Fördelar: Enkel och smidig barncykel som är lätt att montera
Nackdelar: har inget att anmärka på

Prisklass: Mellan Vikt: 8,9 kg Passar ålder: 2 – 4 år Storlek: 10 tum

Här är en snygg barncykel med frost som motiv. Det gör det förmodligen lite roligare för ditt barn att börja cykla på denna.

Förutom Frost så får du en korg i fram, stödhjul för att kunna lära sig cykla ordentligt och en cykelstol i bak till dockan. Det sistnämnda är inget vi tycker är nödvändigt och kan istället vara distraherande för barnet om det får för sig att titta bak på dockan när barnet cyklar. Vill du kan du ta av stödhjulen när de inte längre behövs.

Cykeln har en handbroms i fram och fotbroms för bakhjulet för när barnet behöver bromsa säkert och tryggt. Cykeln har en maxvikt på 30 kg så det borde inte vara några problem för ditt barn att använda den här barncykeln på 12 tum.

Fördelar: Roligt motiv, barncykel med korg
Nackdelar: slipper helst cykelstolen för dockan

Prisklass: Budget Vikt: 8,9+ kg Passar ålder: 3 – 6 år Storlek: 12, 14, 16 tum

Ännu en cykel från Stoy och denna tycker vi faktiskt inte är så mycket skillnad från de andra testade cyklarna. Den har mer eller mindre samma specifikationer och vi upplever ingen direkt skillnad mellan cyklarna.

Alla cyklar har styrbegränsning för att inte barnen ska trilla. Den har en robust och stabil stålram och cyklarna väger lika mycket. Alla har stödhjul och tillbehören är samma.

Barncykeln finns i storlekarna 12, 14, 16 tum så gillar du modellen är det bara att byta upp sig när ditt barn är stort nog. Enda skillnaden är givetvis att de större cyklarna väger mer.

Gillar du en av cyklarna är chansen stor att du gillar alla.

Fördelar: Samma som övriga Stoy
Nackdelar: Samma som övriga Stoy

Prisklass: Budget Vikt: 10 kg Passar ålder: 2 – 4 år Storlek: 12 tum

Förmodligen testets coolaste barncykel tillsammans med Disneys frostcykel och Barbiecykeln. Här har du Marvelfiguren Spider-man. Mellan handtagen sitter det som en sköld med motiv av Spider-Man . Ramen och kedjeskyddet har också motiv från Spiderman och den ser väldigt häftig ut.

Barncykeln än stabil och bra med ett heltäckande kedjeskydd. Inga fläckar eller andra olyckor med kedjan. Du har luftfyllda hjul och stänkskydd i plast och givetvis stödhjul.

Med denna kan ditt barn lätt glida fram med stolthet på gatorna.

Fördelar: Väldigt häftigt motiv
Nackdelar: Lite plastig

Prisklass: Budget Vikt: 10 kg Passar ålder: 3 – 5 år Storlek: 12 tum

En färgglad barncykel från Volare och är en perfekt första barncykel för ditt barn. Du får en stabil och trygg cykel med stödhjul. Det kommer underlätta cyklingen jättemycket för ditt barn. När ditt barn har cyklat, tränat och till slut känner sig redo kan ni ta bort stödhjulen.

Cykeln är i färgerna svart, blå och röd vilket vi tycker är snyggt. Blir ditt barn törstig finns det en hållare för vattenflaska som barnet kan ha med sig. Smidigt tycker vi då barn älskar att stanna för att dricka under sommaren. Det slår aldrig fel.

Du kan justera sadelhöjden mellan 43-48 cm så cykeln kan växa lite tillsammans med barnet.

Handtagen har bra grepp och är perfekt för ditt barns mindre händer. Däcken har ett ganska grovt mönster vilket gör att det blir bra grepp på de olika underlagen. Det gör också att cykeln balanserar och blir lättare att manövrera.

Fördelar: färgglad, bra däckmönster
Nackdelar: vikten

Prisklass: Mellan Vikt: 8,9 kg Passar ålder: 3 – 4 år Storlek: 12 tum

Här har du en barncykel formad som en motocross. Sadel är mjuk och avlång och ser ut att tillhöra en riktig motocross.

Förutom att den ser riktigt häftig ut är den också stabil och säker. Du har givetvis styrbegränsning som gör att barn inte lika lätt kan ramla om den skulle få för sig att svänga snabbt. DU har även handbroms och fotbroms.

Detta är en riktigt rolig och häftig design för ditt barn med bra mönster på däcken.

Fördelar: Häftig design, bra däckmönster
Nackdelar: glöm ledstång

Frågor och svar om barncyklar:

Hur vet jag vilken storlek på barncykel jag ska ha?

Det avgörs ofta av ditt barns längd och grenmått. Vi har satt ihop en rekommendation utifrån längd och storlek på cykeln.

Hjulets måttLängdÅlder
Springcykel 10″60 – 105 cm2 – 4 år
Springcykel 12″80 – 105 cm3 – 4 år
12″90 – 105 cm3 – 4 år
14″100 – 110 cm4 – 5 år
16″105 – 120 cm5 – 7 år
18″115 – 125 cm6 – 7 år
20″120 – 135 cm6 – 8 år
24″130 – 150 cm8 – 11 år

Hur monterar du en barncykel?

Det är väldigt lätt att montera en barncykel. Har du funderingar på hur det går till kan du titta på videon nedan.

Fotbroms eller handbroms?

Vi rekommenderar fotbroms då det är lättare för ditt barn att kontrollera. Det är säkrare än att ditt barn får upp farten och kniper åt frambromsen. Vi vet alla vad som kan hända då och det är klart att det inte är roligt. Vänta gärna med att använda handbromsen till dess att ditt barn är lite större och förstår hur den ska användas.

Vad är skillnaden på en springcykel och en barncykel?

En springcykel är bra för att träna upp ditt barns balans och koordination fast utan pedaler.

En vanlig barncykel har oftast stödhjul när det handlar om cyklar för mindre barn.

Är ditt barn ovant vid cykel så går det alldeles utmärkt att se om ditt barn vill testa en springcykel. Det är inte alltid att barnet förstår exakt hur det ska göra så då kan det vara viktigt att visa. Vi skulle säga att en springcykel är till lite mindre barn medan en vanlig barncykel är från 3 år och uppåt.

Behöver mitt barn en cykel med stödhjul?

Det beror på hur van ditt barn är vid att cykla. Kan ditt barn hålla balansen på en vanlig cykel behövs inte stödhjul. Annars rekommenderar vi stödhjul då det blir mycket lättare för ditt barn att fokusera på att lära sig själva cykeldelen. Det blir väldigt svårt för barnet om den också ska koncentrera sig på att hålla balansen.

Du som förälder skulle också få springa med på ett hela annat sätt för att fånga barnet vid minsta obalans så inte barnet skulle ramla och slå sig.

Vikt

Barncyklar kan vara väldigt tunga. Du tänker att de flesta barncyklar är lätta för att de är anpassade efter barn. Det är tyvärr fel och många barncyklar kan vara väldigt tunga. Välj en lätt cykel till ditt barn så gör du både barnet och dig själv en tjänst. Frog är den lättaste cykeln i vårt barncykel test.

Från vilken ålder kan barn börja cykla?

För att börja cykla på en vanlig barncykel är det vanligt att barnet är mellan 2-3 år innan det börjar cyklar. Det är för att de ska ha lite förståelse för vad som kan hända och faktiskt har motoriken att kunna cykla.

Vad ska jag tänka på innan jag köper en barncykel?

  1. Köp en barncykel i rätt storlek. Det är väldigt viktigt. Du ska inte köpa en barncykel som ditt barn ska växa i. Istället ska du köpa en barncykel som ditt barn kan växa med. Det är stor skillnad.
  2. När ditt barn sitter på sadeln ska hon/han nå ner till marken med båda fötterna. Är cykeln för stor är det svårt att hålla balansen.
  3. Köp inte en barncykel i kartong om du inte är säker på att kunna montera den. Är du det minsta osäker är det bättre att fråga om butiken eller annan kunnig person kan montera den åt dig. Du vill inte riskera att cykeln är felmonterad, det är trots allt ditt barns säkerhet vi talar om.
  4. Köp en cykel med kvalité än en billig. Köper du en barncykel av ett kändare märke kommer då få mer kvalité. Cykeln är inte lika trolig att rosta eller att delarna glappar. Cykeln är också säkrare för ditt barn att cykla på.
  5. Köp en barncykel med fotbroms. Det är svårt för barnet att klämma åt handbromsen ordentligt. Sen tar det också längre tid för ditt barn att lära sig bromsa med handbromsen.
  6. En cykel med ett rakt och lågt styre ger en bättre säkerhet. När styret vrids i 90 grader ska det riktas mot sadeln och ditt barns ben. Det ska inte vara riktat mot barnets mage eller ansikte. Ditt barn ska också kunna vrida styret 45 grader utan att behöva släppa styret med någon av händerna.
  7. En cykel med breda däck ger en bättra balans men rullar intelika fort. Det är bra att välja precis i början när du ska springa med när barnet lär sig.
  8. Sadeln och pedalerna ska inte vara blanka. Det gör att ditt barn lättare kan halka av.
  9. En rak framgaffel gör barncykeln vingligare. Framgaffeln ska vara något böjd framåt för att vara mer stabil.
  10. En cykel med hög kvalité ger oftast en högre säkerhet

Vad är en ledstång för barncykel?

En ledstång för barncykel är en stång med ett handtag som du skruvar fast på ditt barns cykel. Det gör att du lättare kan hjälpa ditt barn att styra cykeln men också kunna stoppa om barnet skulle vara på väg ut på en väg till exempel.

Det är också perfekt för när ni är som längst bort från hemmet och ditt barn inte längre orkar cykla. Det är väldigt jobbigt att bära både barn och cykel och med en ledstång kan du bara trycka på cykeln med barnet på hela vägen hem. Mycket mindre krävande än att bära kan vi lova.

Har du möjlighet rekommenderar vi att du köper till en ledstång till barncykeln.

Ska barnet ha hjälm när den cyklar på en cykel med stödhjul?

Ja, ditt barn ska alltid ha hjälm när hon/han cyklar.

Barncyklar som utgått

Stoy Speed cykel

Prisklass: Mellan Vikt: 8,9 kg Passar ålder: 3 – 4 år Storlek: 12 tum

En cykel till från Stoy. Här får du en rejäl barncykel som är stabil i ramen och ännu stabilare med stödhjulen. Självklart kan du ta bort stödhjulen när och om de inte behövs. Handtagen har bra och rejäla grepp.

Sadeln tycker vi är mjuk för barnet och bra fäste på pedalerna när barnet behöver bromsa. Vi tycker det är bra grepp i däcken är ganska lättrullat för barnet.

Cykeln har reflexer, heltäckande kedjeskydd fotbroms, handbroms och ringklocka för andra på trottoaren behöver flytta sig.  Barncykeln är 12 tum stor och passar barn i ålder 3 – 4 år ungefär.

Du monterar lätt ihop cykeln utan konstigheter så ditt barn kan ge sig ut och lära sig cykla.

Fördelar: Stabil cykel som tål tuffa tag
Nackdelar: Svårt att få fast en ledstång

Barbie barncykel 12 tum

Prisklass: Budget Vikt: 7,2 kg Passar ålder: 3 – 4 år Storlek: 12 tum

Barncykel barbie

En rolig cykel med Barbiemotiv på kedjeskydd, ram, i däcken och på en korg på styret.

Vi tycker det är lätt att kunna fästa på en ledstång för att kunna hjälpa ditt barn när det är litet. Ditt barn har en korg den kan lägga leksaker eller nallen i om den vill ha sällskap på cykelturen.

Vi är lite fundersamma på hur länge plastskivorna i hjulen kommer hålla och det känns lite onödigt då cykeln skulle vara fin även utan dem.  Vad händer om de skulle gå sönder eller blida runt i däcket? Nej, ta bort dem.

Cykeln kommer med stödhjul, en handbroms, fotbroms, reflexer, korg och ringklocka. Du har alltså allt du behöver.

Fördelar: Roligt motiv, korg
Nackdelar: Plastringarna i hjulen känns onödiga