Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Bästa bärselen – det mest praktiska verktyget för att bära ditt barn

bästa bärselen

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för pinkorblue.se, babybjorn.se, babyland.se

Bästa bärselen, vilken är det? När du fått barn kommer du bära runt barnet ofta och mycket. Det blir då svårt att göra saker och det blir ganska slitsamt även om du tycker att bebisen är lätt. Efter ett tag blir det tungt, väldigt tungt. Det är också svårt att göra saker med två händer då den ena måste hålla bebisen.

Som tur är finns det produkter och redskap som kan underlätta på vägen, så som bärselar. En bärsele är det optimala redskapet som gör att du smidigt och bekvämt kan bära runt på din bebis och frigöra dina händer, oavsett var du befinner dig. Det gör att du får mer energi då det inte är lika slitigt för din kropp.

Det bästa är att bärselen kan användas av vem som helst som ska bära på barnet. De är ofta rejält uppbyggda för att ge ett ergonomiskt och stabilt stöd, samtidigt som de är behagliga att ha på sig och gå runt i.

En bärsele är också väldigt smidig att transportera då de lätt kan tryckas ner i påsen under vagnen eller i skötväskan, eller om du vill hänga upp den i hallen.

För att du ska kunna hitta den bästa bärselen som passar just er bäst så har vi satt ihop en köpguide åt dig, där vi kommer att testa 12 bärselar för att sen välja ut vilka som helt enkelt är bäst-i-test. Hoppas du kan hitta en som passar som handen i handsken, både för dig och barnet!

Bästa bärselarna - recensioner

Ergobaby Omni 360 Air Mesh - bästa bärsele premium

Prisklass: Premium Mot bröst: Ja Framåtvänd: Ja På ryggen: Ja På höften: Ja Material: 100 % bomull Höftbälte: Ja Sol/amningsskydd: babyhuva, UPF 50+ Förvaringsfickor: Ja (löstagbar förvaringspåse) Tvätt: maskintvätt 30 grader Användarvikt & längd: 3,2- 20kg 
Spädbarnsinlägg: Ja


Bästa bärselen

Denna bärsele från Ergobaby kan användas för både små som större bebisar, och som namnet avslöjar kan den användas för alla möjliga positioner och bärställningar -360 graders möjlighet.

Just för att den är gjord med ergonomi i åtanke är den otroligt skön att använda, både för barnet och för dig som bär. Du behöver inte oroa dig för att barnet sitter obekvämt eller att den skaver på varken höfter, rygg eller axlar. Den är stabil och rejäl utan att kännas för tung eller opraktisk.

Som bärare med denna variant får du extra stöd för korsryggen, och den går också att korsa i axelremmarna för extra support. Den är också väldigt lätthanterlig då den kan tvättas i maskin utan problem. Väldigt smidigt om bebisen till exempel kräks. Samt att du får med en löstagbar förvaringsväska.

Det vi uppskattar extra mycket med Ergobaby Omni 360 Air Mesh är att den har en inbyggd babyhuva så att barnet inte störs av varken ljud eller andra moment som kan vara till besvär i omgivningen. Den ger också skydd för amning, samtidigt som den ger ett optimalt solskydd för bebisen med UPF 50+.

Med tyget i luftig mesh är den väldigt sval och skön att ha på sig, både i varma som kalla väder. Priset kan kännas lite högt för en bärsele, men med tanke på kvalitén, alla praktiska detaljer och den stilrena designen tycker vi att denna gör sig värd det.

Fördelar: komfortabel, ergonomisk, sval
Nackdelar: dyr

Ergobaby 360 bärsele - bästa bärsele mellan

Prisklass: Mellan Mot bröst: Ja Framåtvänd: Ja På ryggen: Ja På höften: Ja Material: Bomullscanvas Höftbälte: Ja Sol/amningsskydd: Ja, UV 50+ Förvaringsfickor: Nej Tvätt: Ja Användarvikt & längd: 0-20kg Spädbarnsinlägg: Nej (köps till separat)


bärsele recension

Ergobaby har många olika modeller av bärselar, denna heter Ergobaby 360. Det som skiljer sig mellan Ergobaby Omni 360 och denna är att denna variant inte är lika anpassad för att användas direkt på spädbarn, utan här krävs det i så fall att du köper till ett spädbarnsinlägg.

Däremot är den av lika hög i kvalité när det gäller anpassningsmöjligheterna och flexibiliteten. Denna kan användas för alla bärställningar som du kan tänkas ha behov av, alltså både mot bröstet, utåt från magen, på ryggen och på höften. Det finns inget som stoppar varken dig eller bebisen från att få en mysig eller avkopplande stund med denna!

Vi uppskattar också att den inte klämmer eller skaver tack vare de vadderade axel- och höftbandet, så att du som bär får ett ordentligt stöd där det kan kännas som tyngst. Och även bebisen kommer ha det bra då sitsen är skålformad och kan justeras beroende på barnets storlek, så att det håller korrekt höftposition och får en naturlig ställning.  Det är en bra bärsele för ryggen.

En annan praktisk detalj är den uppfällbara huvan som både ger skydd vid amning och för solen (UV 50+), och som ger stöd för barnets huvud. När barnet sover och du vill få skydd från störande ljud kan den också underlätta! Priset är absolut på den rimliga nivån!

Fördelar: många bärställningar, skyddande, skön
Nackdelar: saknar förvaringsfickor

Chicco Easy Fit - bästa bärsele budget

Prisklass: Budget Mot bröst: Ja Framåtvänd: Ja På ryggen: Nej På höften: Nej Material: 100 % polyester Höftbälte: Nej Sol/amningsskydd: Nej Förvaringsfickor: Nej Tvätt: handtvätt i kallt vatten Användarvikt & längd: från nyfödd upp till 9kg Spädbarnsinlägg: Nej (behövs ej)


Denna bärsele kommer från Chicco och just denna modell heter Easy fit. Denna är otroligt simpel och saknar extravaganta funktioner och specifika detaljer, men i förhållande till dess låga pris skulle vi säga att den gör ett bra jobb.

Föräldern, eller en annan bärare, kan välja om barnet ska sitta inåt mot bröstet eller framåtvänd för att kunna se världen, men dessvärre kan den varken användas på höft eller rygg.

Dess utformning för det enkelt och smidigt att bära runt den, och den ergonomiska sitsen gör att barnet sitter i en bra ställning med en korrekt höftposition. Detta gör bebisen lugn och trygg samtidigt som den kan slappna av och sova gott, vilket även gör att den som bär kan känna sig bekväm.

Avsaknaden av midjebälte, sol- och amningsskydd och fickor drar dessvärre ner betyget, då detta gör att bärselen blir tung och krävande att bära på efter ett tag. För kortare turer eller användning i hemmet är det dock en bra variant, just för att den inte heller kan användas på allt för tunga barn. Priset är verkligen bra! 

Fördelar: enkel att använda, tvättbar, anpassningsbar, prisvärd
Nackdelar: saknar en hel del funktioner, går ej att bära på höft/ rygg, ej ergonomisk för den bärande


Klicka här för bästa pris

Andra testade bärselar

Förutom de tre bästa bärselarna som vi utsett har vi även testat flera andra bärselar. De är också bra men inte de som blivit våra favoriter. Kanske har de något du tycker våra testvinnare saknar. 

BabyBjörn One Cotton Mix

Prisklass: Premium Mot bröst: Ja Framåtvänd: Ja På ryggen: Ja På höften: Nej Material: Yttertyg: 60‍ % bomull, 40‍ % polyester. Foder: 100‍ % bomull. Stoppning: polyester och PU-skum Höftbälte: Ja Sol/amningsskydd: Nej Förvaringsfickor: Nej Tvätt: maskintvätt 40 grader Användarvikt & längd: 3,5-15kg, 53-100cm Spädbarnsinlägg: Ja


ergonomisk bärsele

Denna bärsele är ännu en variant från Babybjörn, och faktiskt är denna One Cotton Mix väldigt lik One Air. Det som skiljer dem åt är egentligen att One Air är gjord i ett luftigt mesh material, medan denna inte ger samma möjlighet för ventilation.

När det gäller praktik, flexibilitet och komfort är Babybjörn One Cotton Mix snarlik; mycket bekväm, ergonomiskt bärsele byggd för både liten och stor, justerbar beroende på barnets storlek, och går att använda för flera bärställningar.

Materialet är mjukt och följsamt samtidigt som det känns stadigt. Vi gillar verkligen att den kan användas direkt för nyfödda och att bebisen sitter i sin naturliga ställning. Som bärare får du ordentligt avlastning från de vadderade axelbanden och midjebältet!

Plus för att den klassas som höftvänlig för barnet. Vi anser att denna bärsele håller otroligt hög standar för ett inte alltför dyrt pris.

Fördelar: prisvärd, passar spädbarn, stilren design, hög komfort
Nackdelar: saknar sol/amningsskydd och fickor, kan inte bäras på höften

BabyBjörn Bärsele Mini

Prisklass: Mellan Mot bröst: Ja Framåtvänd: Ja På ryggen: Nej På höften: Nej Material: polyester och bomull Höftbälte: Nej Sol/amningsskydd: Nej Förvaringsfickor: Nej Tvätt: maskintvätt 40 grader Användarvikt & längd: 3,2-11kg, 53-75cm Spädbarnsinlägg: Behövs ej 


Bärsele nyfödd

Här har vi en bärsele från BabyBjörn som är anpassade för de allra minsta, alltså från spädbarn tills att de väger ungefär 11kg – därav namnet mini. Just för att den är anpassade för de minsta bebisarna är denna mycket bekväm att bära oavsett tid på dygnet, men saknaden av höftbälte gör att den inte passar för längre stunder.

För bebisen är denna bärsele ergonomiskt utformad för att ge ett bra stöd och se till att barnet kan sitta i dess naturliga position för högst komfort, samtidigt som materialet är mjukt och formar sig runt kroppen.

Däremot är materialet i sig svalt och ventilerar när det känns svettigt, så att både bebis och förälder får en behaglig upplevelse. Det är skadefritt och säkert för barnet att bita i. Torkar snabbt om det blir blött!

Det praktiska huvudstödet gör det möjligt för bebisen att växla mellan både vaket och sovande tillstånd utan oro.

En smidig detalj är att framstycket kan öppnas upp så att du slipper väcka bebisen för att lägga ner den om den somnat. Den är också stabil och skön för den nyblivna föräldern. För priset känns det lite snålt tilltaget gällande funktioner och bärmöjligheter, men vi gillar det ändå. 

Fördelar: fin design, svalt material, formar sig runt kroppen, ger stöd, skadefritt material
Nackdelar: saknar flertalet funktioner/ detaljer, går ej att bära på rygg eller höft, passar bara mindre bebisar

BabyBjörn One Air

Prisklass: Premium Mot bröst: Ja Framåtvänd: Ja På ryggen: Ja På höften: Nej Material: Yttertyg av 60‍ % bomull, 40‍ % polyester. Foder av 100‍ % bomull. Stoppning av polyester och PU-skum Höftbälte: Ja Sol/amningsskydd: Nej Förvaringsfickor: Nej Tvätt: maskintvätt 40 grader Användarvikt & längd: 3,5-15kg, 53-100cm Spädbarnsinlägg: Ja 


Babybjörn ergonomisk

Här har vi en bärsele från Babybjörn vid namn Babybjörn One Air. Denna variant är otroligt komfortabel och ergonomiskt uppbyggd för både mamma och barn, eller för andra som också ska bära barnet. Den känns mjuk och skön runt kroppen, samtidigt som barnet sitter i en naturlig ställning för optimal komfort.

Materialet i luftig mesh är mycket behagligt då det ger möjlighet för ventilation och svalka under varma dagar, så att varken barn eller bärare känner sig instängda eller sådär obekvämt varma av selen. Om du spiller något på selen, eller om du tvättat den i maskin så kommer den torka snabbt – det tackar vi för.

Det som känns så tryggt med just denna är att du vet om att både en nyfödd och en lite större bebis kommer trivas i denna, just för att du kan justera den utefter era behov – är bebisen kelig kan den vändas mot magen, vill den se världen kan den vändas utåt, och vill ni ta er fram bekvämt kan den sitta på ryggen.

Bebisen sitter också väldigt bra i denna tack vare den breda sitsen, som du också kan justera utefter barnets storlek. Den som bär får extra stöd och avlastning tack vare de vadderade axelbanden och midjebältet som enkelt spänns runt höfterna. 

Precis som Ergobaby's Moni 360 är priset på denna rätt så högt, men även här tycker vi att det känns värt det just för att den har så pass hög komfort, för både liten och stor, och många väl genomtänkta detaljer. Ett plus för att materialet är fritt från hälsofarliga ämnen.

Fördelar: ergonomisk bärsele, skönt material, anpassningsbar
Nackdelar: dyr, saknar sol/ amningsskydd, saknar förvaringsfickor

Cybex Maira Click

Prisklass: Mellan Mot bröst: Ja Framåtvänd: Ja På ryggen: Ja På höften: Ja Material: textil Höftbälte: Ja Sol/amningsskydd: Nej Förvaringsfickor: Nej Tvätt: maskintvätt 30 grader Användarvikt & längd: 3,5-15kg Spädbarnsinlägg: Nej


Cybex MAIRA.click Bärsele

Detta är en bärsele från Cybex, som i sig är väldigt enkel men som har de där smarta detaljerna som du uppskattar. Oavsett vem som ska använda denna för att bära barnet kommer den passa tack vare de justerbara axel- och höftremmarna, samtidigt som du kan välja om du krossa eller ha axelbanden parallellt.

För barnet är bärselen mycket komfortabel då den är ergonomiskt byggd så att barnet sitter i den naturliga grod-positionen, oavsett var du väljer att placera selen. Bredden och höjden kan justeras beroende på barnets storlek, som också möjliggör att barnet sitter i korrekt position med höfterna.

Materialet är behagligt men stabilt, och huvudstödet ger extra stadga för nacke och huvud både i vaket och sovande läge. Alltså ger denna bärsele en trygg stund för barnet samtidigt som du som bärare kan slappna av och njuta av att ha händerna fria.

Fördelar: enkel men praktisk, ergonomisk, stabil
Nackdelar: tråkig design, saknar fickor, saknar sol/amningsskydd

Stokke MyCarrier Front and Back Carrier, black

Prisklass: Mellan Mot bröst: Ja Framåtvänd: Ja På ryggen: Ja På höften: Nej Material: bomull, andningsbart mesh Höftbälte: Ja Sol/amningsskydd: Nej Förvaringsfickor: Nej Tvätt: Användarvikt & längd: från 3,5kg/ 53cm Spädbarnsinlägg: Nej (behövs ej)


Stokke bärsele

Här har vi en bärsele från märket Stokke, som kommer i många fina färger för flera valmöjligheter. Denna kan användas på både små och större bebisar, i flera bärställningar och vid alla tillfällen.

Med denna bärsele sitter barnet otroligt skönt och stabilt tack vare att den går att anpassa i storlek, och dess riktlinjer har gjort att denna klassas som hälsosam för barnets höfter – mycket viktigt under tiden då barnet växer.

I takt med att barnet växer kan selen anpassas utifrån dess behov, och är utformad för att göra det bästa möjliga jobbet oavsett läge. För detta kommer den som tre separata delar beroende på tillfälle och position.

För bäraren känns denna som skräddarsydd och håller en hög standard gällande ergonomisk utformning. Ordentligt ryggstöd från midjebälte och axelband! Materialet är luftigt och ger möjlighet för god ventilation.

Fördelar: finns i flertalet färger, skräddarsydd, multifunktionell, ventilerande
Nackdelar: saknar fickor/sol- och amningsskydd, går ej att bära på höften

Yema Bärsele Denim Midnight Blue

Prisklass: Premium Mot bröst: Ja Framåtvänd: Nej På ryggen: Ja På höften: Ja Material: Höftbälte: Ja Sol/amningsskydd: Nej Förvaringsfickor: Nej Tvätt: maskintvätt 30 grader Användarvikt & längd: 3,5-12kg Spädbarnsinlägg: Nej


Yema bärsele

Här har vi en bärsele från Cybex, vid namn Yema Bärsele Denim i färgen Midnight Blue. Denna variant håller en relativt hög standar och har en del smarta funktioner, men vi anser dessvärre inte att den är värd sitt höga pris på grund av saknaden av ett flertal detaljer.

Bärselen är ergonomiskt byggd både för barn och vuxen, och den kan enkelt justeras i storlek för att passa barnet. En uppskattad detalj är det stabila huvudstödet, samt att panelen i sitsen kan ändras beroende på hur barnet ska sitta.

Den kan också användas i tre olika bärställningar för önskad variation. För den bärande får du ett behagligt stöd från de vadderade och ordentliga axelbanden samt höftbältet. 

Det vi dock saknar hos denna är några praktiska saker som förvaringsfickor, sol- och amningsskydd, att den direkt kan användas för spädbarn, och att den kan användas framåtvänd på magen.

Annars sitter barnet bra, den är skön för den som bär, och den går att anpassa för olika behov. Men, priset är dessvärre inte något att hänga i granen, så där önskar vi en uppdatering!

Fördelar: stabil, bekväm, anpassningsbar
Nackdelar: tråkig design, dyr, saknar ett flertal funktioner/ detaljer

BabyBjörn Bärsele One Outdoors

Prisklass: Premium Mot bröst: Ja Framåtvänd: Ja På ryggen: Ja På höften: Nej Material: vatten- och smutsavvisande, fukttransporterande, 100 % oeko-tex certifierat Höftbälte: Ja Sol/amningsskydd: Nej Förvaringsfickor: Ja Tvätt: maskintvätt 40 grader Användarvikt & längd: 3,5-15kg, 53- 100cm Spädbarnsinlägg: Nej


One outdoor bärsele

Denna bärsele kommer från BabyBjörn och heter One Outdoors, vilket är ett väldigt bra namn då den är otroligt praktisk att använda utomhus och i påfrestande väder.

Tack vare att materialet både är smuts- och vattenavvisande, att det andas och är fukttransporterande så behöver du inte oroa sig för att varken du eller barnet blir blött eller kallt i väder som ”faller från himlen”. Perfekt för ett aktivt friluftsliv, men också lika bra för vardagsaktiviteter eller skönt häng.

Vi föll direkt för de praktiska detaljerna som ficka, variationen av nät material för luftighet, smarta hällor, förvaringsväska, och rejäla och bekväma axel- och höftband. Välj själv vilken position du och barnet trivs bäst med för stunden, och skulle ni vilja byta görs det snabbt och enkelt på egen hand.

Lika bekväm som den är för den bärande är den för barnet just för att materialet är mjukt och skönt, den skapar en trygg position, den har ett stabilt huvudstöd, den är höftvänlig, den är justerbar beroende på storlek, och den är behaglig att sitta i. Priset kanske är något högt, men vi är ändå mycket nöjda!

Fördelar: praktiskt material, multifunktionell, stabil
Nackdelar: går ej att bära på höften, dyr, saknar sol/ amningsskydd

Tula Baby Carrier Free to Grow

Prisklass: Premium Mot bröst: Ja Framåtvänd: Ja På ryggen: Ja På höften: Nej Material: 100 % oeko-tex certifierat bomull Höftbälte: Ja Sol/amningsskydd: Ja, avtagbar huva Förvaringsfickor: Ja Tvätt: kall maskintvätt, utan blekmedel Användarvikt & längd: 3,2-20kg Spädbarnsinlägg: Behövs ej


Tula

Denna bärsele kommer från Tula, och den fick ta del i vårt test just för att den är så fantastiskt gullig. Denna variant finns i flera olika färger och mönster – alla väldigt roliga och fina i härliga designer, vilket gör att du blir lite extra glad.

Utöver det tycker vi att Tula Baby Carrier Free to Grow håller en hög standard för ett relativt bra pris, och den kan användas från nyfödd upp till att bebisen väger runt 20kg. Det som är så smidigt är att du kan justera höjden och bredden för att bebisen ska sitta så bekvämt som möjligt, utan att du riskerar höftproblem eller missnöjda miner.

Just på grund av flexibiliteten kan denna användas för flera barn, antingen samtidigt eller om du får tillökning efter några år. För små spädbarn krävs heller inga speciella inlägg, alltså är det fritt fram att använda från dag ett tills att barnet vuxit till sig.

För den som bär selen behöver du inte oroa dig för skavande remmar eller onda kroppsdelar; dess axelband är vadderade för att både sitta bekvämt och för att ge ett bra stöd, samtidigt som materialet andas och låter dig slappna av. Du kan själv avgöra om barnet ska sitta på magen eller på ryggen.

Vid soliga väder eller omgivningar med mycket ljud kan du snabbt fästa den avtagbara huvan på bärselen, för extra komfort för barnet. Ska du gå till affären eller ta en promenad kan du ta med dig lite smått och gott i den stora framfickan, så att du slipper bära på extra väskor. Vi är supernöjda!

Fördelar: jättefin design, generös framficka, bekväm
Nackdelar: en aning dyr, kan ej bäras på höften

Ergobaby Bärsele Adapt

Prisklass: Mellan Mot bröst: Ja Framåtvänd: Nej På ryggen: Ja På höften: Ja Material: 100 % bomull Höftbälte: Ja Sol/amningsskydd: Ja (UPF 50+) Förvaringsfickor: Nej Tvätt: maskintvätt Användarvikt & längd: 3,2-20kg Spädbarnsinlägg: Nej (behövs ej)


Ergobaby bärsele

Denna bärsele från Ergobaby heter Bärsele Adapt, där namnet står för dess anpassningsbarhet när barnet växer. Denna kan alltså användas för spädbarn till barn som väger ungefär 20kg – låt denna gå i arv från barn till barn, eller variera mellan olika barn genom att justera storleken.

Som bärare kan du variera bärställningarna från mage, till höft, till rygg, beroende på vad du är i behov av. Med de vadderade axelremmarna får du mycket hög komfort, och de kan även korsas för extra stöd. Passar även de som har en lite mindre kropp tack vare det generösa måttet.

För barnet är den enkel att anpassa beroende på vilken storlek det är i, både i sits, panel och huvudstöd – barnet kan alltid sitta i den naturliga grod-positionen. Ergonomiskt, bekvämt och skönt!

Vi uppskattar verkligen den praktiska och funktionella detaljen med sol- och amningsskydd (UPF 50+), som också ger extra skydd från otrevliga ljud. Materialet är mjukt och behagligt, och den stilrena designen går alltid hem. För priset är vi otroligt imponerade, med en enda önskan om fickor!

Fördelar: stilren design, ergonomisk, flexibel, prisvärd, anpassad för spädbarn
Nackdelar: saknar fickor, går ej att bära på höften

Frågor och svar om bärsele

Tänk på detta när du ska välja bärsele:

·         Hur vill du bära ditt barn?

·         Hur länge har du tänkt att du ska använda bärsele?

·         Ska det vara en ergonomisk bärsele för dig och ditt barn?

·         Vilket material?

Hur vill du bära ditt barn?

Det finns många olika sätt att bära sitt barn i bärsele. Du kan ha inåtvänt, utåtvänt, barnet på höften och på ryggen. Som bebis upp till fem månader kommer ditt barn sitta inåtvänt. Runt 5 månader är barnet oftast stark nog i nacken att också kunna sitta framåtvänt. Beroende på hur du vill bära ditt barn finns det olika bärselar.

Hur länge har du tänkt att du ska använda bärsele?

Vill du bara använda bärsele under första året eller vill du ha en du kan använda i flera år? Det är bra frågor att ställa sig innan du köper någon. Ska du bara använda den under det första året ska du givetvis köpa en enklare bärsele för bebis, då kan de sitta kortare stunder åt gången.

Vill du bära ditt barn under flera år är det bättre att investera i en bärsele som kan växa med ditt barn. Med större och tyngre barn rekommenderar vi en ergonomisk bärsele som gör att din kropp avlastas bättre. Ett bra midjebälte tillsammans med bra axelband som fördelar vikten är att föredra.

Ska det vara en ergonomisk bärsele för dig och ditt barn?

Ska du använda den länge och med tyngre barn är det bra med en ergonomisk. Ska du däremot bara ha den korta perioder och under det första året är det bättre med en enklare, om du inte har ryggproblem förstås.

Vilket material till bärselen?

Alla material har olika egenskaper. Här får du välja det som passar dig och ditt barn bäst. Ska det vara mjukt och skönt eller är det viktigt att den torkar snabbt när den blivit blöt? Fundera över det innan köp.

Tänk på detta när du bär i bärsele:

·         Ha alltid koll på ditt barn i bärselen och lägg aldrig en filt eller kläder över barnet.

·         Se till att barnet sitter ordentligt i bärselen för bästa säkerhet.

·         Klä inte ditt barn för varmt då barnet också får värme från dig.

·         Använd nackstödet och se till att spännen är knäppta.

·         Böj dig inte framåt med kroppen utan böj på knäna så barnet fortsätter sitta upprätt.

·         Spring inte med barn i bärsele

·         Ligg inte ner med barnet i bärsele

När kan man börja använda bärsele?

Du kan börja använda din bärsele direkt från födseln. Vissa bärselar kräver ilägg för att det ska passa spädbarn men det brukar stå i manualen eller i butik när du köper. Det är också viktigt att ditt barn uppfyller minimivikten, det står också i manualen. För nyfödda är mycket hudkontakt bra och då är bärselen bra då du lätt kan bära med dig ditt barn.

När kan barnet sitta framåtvänt i bärsele?

För att ditt barn ska sitta säkert och bra i bärselen finns det en rekommendation att du väntar tills barnet är runt fem månader. Då brukar också bebisen vara så pass stark i nacken att den klarar av att hålla upp huvudet själv. Något som är väldigt viktigt.
Fördelarna med att sitta framåtvänt är så klart att ditt barn ser mer och kan röra på båda armar och ben. Blir barnet trött är det bäst att vända det mot dig igen.

När barnet sitter framåtvänt blir det en större belastning på dina axlar då barnet hamnar längre ut från din kropp. Känner du av att du börjar bli trött eller får ont i axlarna kan det vara bra att vända barnet mot dig för att inte sätta för hård belastning på din rygg och axlar.

Bärsele med barnet på ryggen

Flera modeller gör att du även kan bära ditt barn på ryggen. Det gör att du avlastas mer och det är därför bra när barnet är lite tyngre. Det är också lättare för dig att göra saker då du inte har ett barn på magen.
Att använda en bärsele där ditt barn sitter på ryggen rekommenderas först från 12 månader då du inte kan se barnet lika bra.

Vad är en ergonomisk bärsele?

En ergonomisk bärsele är oftast mer avancerad och har fler funktioner än andra bärselar. Det gör att du kan bära ditt barn en längre tid och högre upp i åldrarna än med andra.

En ergonomisk bärsele är bättre för din rygg och ger dig mer avlastning.

Kan man använda bärsele när det är varmt och kallt?

Ja, det kan du.

Vissa är bättre än andra på att släppa igenom luft när det är varmt men generellt ska det inte vara någon fara.

Är det kallt får du givetvis täcka barnet med något värmande då den blir mer utsatt för vind än om den skulle ligga i barnvagn och åkpåse.

Fördelar med bärsele:

·         Barnet kommer nära dig och som nyfödd är det bra med mycket hudkontakt

·         Det avlastar ryggen, speciellt ergonomiska bärselar.

·         Du frigör dina händer och kan göra mer saker och samtidigt bära barnet.

·         Alla bebisar gillar inte barnvagn.

RELATERADE INLÄGG:

hejalbert recension

Recension och omdöme av läroplattformen Albert

Albert är en läroplattform för både yngre och äldre barn. Här får barn bland annat lära sig svenska och matte på ett lekfullt sätt.
LÄS MER >>
vid vilken ålder byter man bilbarnstol

Guide: När ska man byta bilbarnstol

När ska man egentligen byta bilstol till barnet? Hur gamla måste de vara och vad är maxvikten? Vi har samlat all fakta du behöver i vår guide.
LÄS MER >>
aktiviteter för babyshower

32 Bästa lekarna för en babyshower

Vi har satt ihop de roligaste lekarna för en babyshower. Du hittar de klassiska, de lätta och de roligaste lekarna i vår långa lista.
LÄS MER >>
1 2 3 58

LÄMNA ETT SVAR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.