Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Som förälder är det väldigt lätt att man luras in i bubblan av att köpa ”de allra bästa produkterna som finns på marknaden”, det vill säga utan att man ens är säker på varför man ska ha de eller hur de kommer underlätta föräldralivet. En produkt som däremot kan gå hem hos alla föräldrar är den bästa bärsjalen!

Det finns faktiskt ingen tvekan om att en bärsjal kan komma till stor nytta för dig som förälder. Oavsett vem av er som ofta går runt och bär på barnet så kommer bärsjalen att finnas där i alla situationer och alla lägen, likaväl för stadspromenaden och strosandet som utflykten och fikastunden. De är bekväma, smidiga att ta på sig, och så kommer barnet extra nära. 

Idag finns det dock väldigt många bärsjalar att välja mellan, något som både är till ens fördel och nackdel. Utbudet är generöst och det finns något för alla, men å andra sidan kan jakten om att hitta den bästa bärsjalen vara svårt. Vi har satt ihop en guide där vi listar bäst i test bärsjal – vi hoppas att den kan underlätta då du vill köpa en bärsjal! 

Bärsjal bäst i test

Chicco boppy comfyfit baby carrier – bästa bärsjal premium

Bästa bärsjalen premium
 • Smidig och enkel
 • Klarar mycket 
 • Stöttande passform med spänne baktill

Babylonia bärsjal tricot-slen cool – bästa bärsjal mellan

Bästa bärsjalen för bebis
 • Sval och tunn
 • Lätt att knyta
 • Flexibelt material med begränsad stretch
 • Studsar inte

Moby classic bärsjal – bästa bärsjal budget

 • Riktigt bra pris för hög kvalité
 • 100% bomull som andas 
 • Ger bra stötta

Bästa bärsjalen

Vill du investera i den bästa bärsjalen? Här nedan har vi samlat de bärsjalar som vi anser är bäst och som verkligen kan bli favoriten hos många. Vi listar våra vinnare i tre olika prisklasser; premium, mellan och budget.

Chicco boppy comfyfit baby carrier – bästa bärsjal premium

Prisklass: premium Klarar vikt: 15kg Material: Tvättråd: Storlek: Onesize

Bästa bärsjalen premium

Här har vi en smidig och enkel bärsele från Chicco som alla föräldrar kan få både nytta och glädje av. Tack vare den här knuten runt magen kan du bära ditt barn nära intill dig utan att behöva binda varken händer eller armar. Barnet känner sig tryggt, och du som förälder kan njuta av närhet utan att hindras från att göra annat samtidigt. 

Vi gillar också att selen är så enkel att knyta, samt att passformen är otroligt bra. En smart funktion är det spänne som de fäst baktill på ryggen, vilket ger extra stöd och stadga då du bär barnet. Rör du dig kommer barnet sitta kvar på sin plats! Dock kommer den här till ett lite högre pris, men vi anser ändå att den gör ett riktigt bra jobb. 

Fördelar: bra passform, stadig, lätt att knyta nära, spänne baktill
Nackdelar: dyr, något enkel

Babylonia bärsjal tricot-slen cool – bästa bärsjal mellan

Prisklass: mellan Klarar vikt: 15kg Material: new-life Tvättråd: maskintvätt 40 grader Storlek: onesize

Bästa bärsjalen för bebis

Babylonia bärsjal kan verkligen komma att passa dig som förälder om du gillar tunna och svala tyger som smiter sig runt kroppen utan att de knappt känns. Den här bärsjalen är nämligen gjord i en helt ny modell av ett nytt material, som ska prestera bara och hålla sig behagligt oavsett temperatur och situation. Det lyckas den verkligen med!

Trots att den här ett väldigt tunt material så är bärsjalen stadig och har lika bra bäregenskaper som vanligt. Den är flexibel och stretchig, men utan att den kännas sladdrig och hängig. Kort och gott ger den optimalt stöd oavsett vad, och den sitter bra både runt dig och barnet. 

Vid rörelse behöver du inte heller oroa dig för att barnet guppar eller studsar – dess speciella stretch med begränsad längd ser till att barnet sitter där det ska. vi gillar verkligen den här och anser att den är hur prisvärd som helst. Ett plus för enkel knytning!

Fördelar: lätt att knyta, smidig att ta med, svalt material som andas, begränsad stretch, barnet sitter still även vid rörelse, ger bra stöd  
Nackdelar: något tunn i kyligare väder 

Moby classic bärsjal – bästa bärsjal budget

Prisklass: budget Klarar vikt: 13kg Material: bomull Tvättråd: maskintvätt Storlek:

Det här är en riktig klassiker när det kommer till bärsjalar. Den här modellen från Moby är nämligen gjord av en modell som till och med fått pris för sin utformning, kvalité och material, vilket ju är det man letar efter. Trots det kommer den här till ett otroligt generöst pris som kan passa alla. 

Det bästa är just materialet, som här är av 100% bomull. Det känns mjukt, mysigt och tryggt – perfekt för stunder av närhet. Dessutom är bomull bra på att andas, vilket i sig gör den lite extra behaglig att bära. Sist men inte minst ger den bra stötta, fördelar vikten, och så sitter den bra runt dig. Vi är så nöjda – helt klart bärsjal bäst i test i vår budgetkategori!

Fördelar: bra pris, 100% bomull, andas, mjuk, stöttar och fördelar barnets vikt
Nackdelar: kan töjas ut något 

Special: Mini monkey bärsele tvillingar

Prisklass: premium Klarar vikt: 2x12kg Material: Tvättråd: Storlek:

Mini monkey bärsele är, precis som namnet utlovar, en bärsele gjord för tvillingar. Det innebär alltså att den är utformad på ett lite speciellt sätt, just för att du ska kunna bära dina två barn på samma smidiga och bekväma sätt som ett barn i en bärsjal. Här sitter de båda stadigt och tryggt, medan du får dina händer och armar fria. 

Tack vare dess specifika utformning får du som bär runt på barnet väldigt bra avlastning för ryggen, utan att du nödvändigtvis måste ta bort komforten och smidigheten. Barnen sitter med bra mellanrum för att deras ergonomi också ska hållas på en hög nivå. Snygg är den också! 

Dock tål den inte så mycket, men annars riktigt bra. Priset tåls dock att diskuteras – bara för att den är gjord på ett speciellt sätt för två barn samtidigt är det inte nödvändigt att ta flera tusenlappar för en bärsjal, inte enligt oss i alla fall!

Fördelar: utformad för två barn, ergonomisk för stor och liten, ger avlastning, trygg och stadig, snygg
Nackdelar: otroligt dyr, tål inte så mycket

Andra testade bärsjalar

Trots att vi har valt ut våra absoluta favoriter när det kommer till bärsjalar så har vi även en hel del andra bärsjalar som vi också anser är riktigt bra. Hittar du inte en favorit bland våra vinnare kan du absolut hitta en här bland de olika prisklasserna.

Aldoria bambusoft bärsjal

Prisklass: mellan Klarar vikt: 10kg Material: bambutrikå Tvättråd: maskintvätt 40 grader Storlek: onesize

smidig bärsjal

Den här bärsjalen från aldoria kommer i ett silkeslent material av bambutrikå, vilket inte bara är otroligt behagligt och av hög kvalité utan det är även fritt från gifter och liknande. Det råder ingen tvekan om att bärsjalen kommer passa perfekt för dig som har ett nyfött barn, eller ett som är mellan 0- 1 år. 

Något som vi däremot vill poängtera är att den inte klarar mer än 10kg, vilket är rätt lågt. Annars är den riktigt bra på väldigt många sätt. Det som gör att vi gillar den här lite extra är att materialet är väldigt svalt, samtidigt som den är mjuk och behaglig både mot barnet och föräldern. 

Bambut verkar nämligen som ett filter för både fukt och värme, vilket även gör att den håller kvar värmen om det är kyligt. Oavsett vem som ska använda den här kommer den både passa och funka kanonbra. Bra stöd, lätt att knyta, smidigt material, och så funkar den för amning. 

Fördelar: bra vid amning, reglerar temperatur efter väder, bra material, mjuk och len, ger bra stöd, lätt att knyta
Nackdelar: något låg maxvikt

Baby k’tan active bärsjal

Prisklass: mellan Klarar vikt: 16kg Material: Tvättråd: Storlek: onesize 

Baby k’tan active bärsjal är en bärsjal som vi gillar lite extra mycket tack vare det faktum att den är tillverkad i ett väldigt praktiskt och behagligt funktionsmaterial. Det innebär inte bara att den sluter sig bra och stadigt runt kroppen, utan materialet ser även till att fukt och värme transporteras bort vid behov. 

En annan faktor som vi blev otroligt imponerade över är att det luftiga men stadiga materialet även ger ett 90%-igt skydd mot solens UVA och UVB strålar. Med andra ord kommer både du och barnet sitter säkert, bokstavligt talat! 

Som pricken över i:et är den smidig att knyta tack vare en inovativ design mellan bärsjal och bärsele. Välj mellan 5 olika positioner beroende på barnets ålder och storlek. Den här fungerar verkligen bra! 

Fördelar: kombination av bärsele och bärsjal, stadig men luftig, skyddar mot UVA/UVB, funktionsmaterial som reglerar värme och fukt
Nackdelar: något svår att justera storlek

Easyhug bärsjal original

Prisklass: mellan Klarar vikt: 15kg Material: lin och viskos Tvättråd: maskintvätt 40 grader Storlek: onesize

Easyhug bärsjal original kan verkligen komma väl till pass om du vill köpa en smidig, lätthanterlig och enkel bärsjal, som trots sin enkelhet är gjord av hög kvalité och sitter riktigt bra. Kort och gott är den här väldigt praktisk på väldigt många vis, vilket passar in på de flestas hektiska livsstil. 

Här är det verkligen inget krångel att ta på sig bärsjalen. Denna saknar nämligen knytning, och därför sitter den både stadigt och bekvämt utan att minska den ergonomiska förmågan trots passform. Oavsett rörelse sitter barnet där det ska. Sen ger den även bra avlastning och en behaglig position för barnet. Sval och trivsam att använda året runt!

Fördelar: enkel och praktisk, sitter bra och stadigt, utan knytning, ergonomiskt stöttande, sval
Nackdelar: något för enkel

Ergobaby aura bärsjal

Prisklass: mellan Klarar vikt: 16kg Material: viskos Tvättråd: maskintvätt 30 grader Storlek: onesize

Ergobaby aura bärsjal är en modell som är gjord för att ge en mysig och intim tid för föräldern och barnet, det vill säga även om man är gående rörande fot eller sysslar med annat. Vi gillar att den är så enkel att använda, men att den samtidigt känns så trygg och stöttande. Ergobaby gör verkligen bra produkter, och det här är inget undantag!

Utöver det är den även luftig och lätt, något som i sig gör att den känns behaglig oavsett var eller när man ska bära den. Dessutom passar en och samma storlek för alla storlekar på föräldern. Vi gillar också att den tål rätt mycket, samt att den kommer med en tillhörande påse för förvaring. 

Fördelar: lätt att använda, trygg och stöttande, ger bra stadga för barn, lätt och luftig, en passform för alla, tålig
Nackdelar: kan vara något svår att få till passformen på grund av onesize

Najell bärsjal

Prisklass: premium Klarar vikt: 9kg Material: jersey Tvättråd: Storlek: 

bekväm bärsjal test

För dig som vill hitta en något lyxigare men fortfarande prisvärd bärsjal kan den här från najell passa dig. Här får du nämligen en variant till ett lite högre pris, men som då också levererar hög kvalité och smidig användning. Tack vare att den är färdigknuten kan vem som helst sätta på sig den, var som helst och när som helst!

Najell bärsjal är bekväm både för stor och liten, och så ger den möjlighet för er att vara nära varandra utan hinder. Dock klarar den inte så mycket när det kommer till maxvikt, men för mindre barn är den bra. Dessutom kan man amma i den utan problem. Stretchig men stadig, och så sitter den bra runt kroppen. 

Fördelar: behagligt material med stretch, bra för amning, färdigknuten, stadig och stöttande
Nackdelar: dyr, klarar inte så mycket i vikt

Coracor bärsjal

Prisklass: premium Klarar vikt: 12kg Material: trikå Tvättråd: maskintvätt Storlek: 

Bra bärsjal

Coracor bärsjal är gjord för att vara lite extra praktisk och smidig att bära runt sin kropp, där de även valt att fokusera på vikten i bekvämligheten för både stor och liten. Den här passar för barn som är nyfödda fram tills att de väger runt 12kg, vilket är ett rätt generöst spann. Utöver det är den trygg och säker, och så sitter den bra. 

Tack vare dess material av tvåvägs- stretch upplevs den som följsam och flexibel samtidigt som den stöttar och ger en ergonomisk form. Det tunna materialet är också riktigt behagligt, och så är det hållbart både för miljön och din användning. Vid behov är storleken lätt att justera efter din passform. Något dyr, men verkligen bra. 

Fördelar: sval, justerbar passform, smiter åt bra, trygg och stadig, följsam stretch
Nackdelar: dyr, tål inte överdrivet mycket

Kuori bärsjal bambu

Prisklass: budget Klarar vikt: 10kg Material: viskos av bomull Tvättråd: maskintvätt 30 grader Storlek: 

Enligt oss är det här en väldigt bra bärsjal för dig som vill investera i en praktisk sådan utan att behöva betala flera hundralappar. Den här varianten från Kuori kommer till ett väldigt bra pris, men trots det funkar den mycket bra. Den är extra lång, vilket gör att storleken kan justeras och att den är lätt att knyta. 

Vi vill ge ett extra plus för att den är gjord i viskor av bambu – materialet andas och reglerar temperaturen på ett behagligt sätt. Dessutom är den mjuk och mysig för både stor och liten. Barnet får ordentligt med stötta, samtidigt som den sitter bra runt den som bär. 

Fördelar: lätt att justera storlek, extra lång, bra pris, material som andas, mjuk, stöttande
Nackdelar: något enkel, kan töjas ut 

Frågor och svar om bärsjalar

Är en bärsjal säker?

Så länge du använder bärsjalen enligt de anvisningarna som den specifika produkten har ska den vara helt säker att använda. Däremot måste du verkligen se till att den är knuten på rätt sätt, så att både du och barnet trivs är inlindade på ett bra sätt. 

Hur fungerar en bärsjal?

Det bästa med en bärsjal är att den här ett flertal användningsområden, vilket innebär att den kan fungera på flera sätt. Oavsett vad så är dess huvudsakliga funktion att underlätta vid bärande av barnet, utan att ta bort den viktiga delen med närhet och direktkontakt med föräldern. 

Föräldern får händerna fria, samtidigt som du alltid kan ta barnet med dig utan att faktiskt behöva bära på det. Med bärsjalen sitter barnet bra, och den vuxna får stötta, avlastning och support i en ergonomisk position. Använd med eller utan kläder, inne eller ute beroende på vad som passar bäst! 

När kan bebis sitta i bärsjal?

Detta står alltid på den specifika bärsjal du planerat att köpa. Däremot är det inte helt ovanligt att en bärsjal kan börja användas redan då barnet är nyfött, såvida inte annat anges i instruktionerna. Se till att barnet får ordentligt med stöd i början innan nackmusklerna blivit starkare. 

Hur länge kan ett barn sitta i en bärsjal?

För att bärsjalen ska vara bekväm och ergonomiskt bra att använda både för barn och förälder är det viktigt att man då och då byter position. Skulle du själv däremot inte uppleva några obehag med att gå runt i samma position länge är det inte ett måste att byta, men det kan vara bra för omväxlingens skull. Detta sker dock ofta naturligt i och med blöjbyte, matning osv. 

Är det säkert för bebisen att sova i en bärsjal?

Ja, det är det! Faktum är att ett barn ofta sover väldigt mycket bättre om hen är i närheten av föräldern och kan känna dess kroppsvärme och trygghet precis intill. Detta intima ögonblick kan du få även med en bärsjal, samtidigt som du då kan göra annat. Många föräldrar upplever också att det är lättare att få barnet att somna i bärsjalen, till exempel under en promenad. 

Kan jag amma i en bärsjal?

Som vi nämnt i några av produktbeskrivningarna så är vissa bärsjalar även riktigt bra att amma i. Alla modeller av bärsjalar är inte till för amning, men det finns absolut ett generöst antal som funkar perfekt för det. Den kan både ge stöd och underlätta vid amningen då barnet känner sig tryggt nära dig. 

Vem behöver en bärsjal?

Kort sagt så kan alla föräldrar få nytta av en bärsjal, inte minst om du har ett nyfött barn som är i mycket behov av närhet. De är otroligt bekväma att använda, de passar för alla, och så gör de att du kan bära runt på barnet utan att själv belastas eller bli låst med dina händer. 

Vilken bärsjal är bäst?

I vårt test har vi med väldigt många bärsjalar som är av hög kvalité, men skulle vi behöva välja vilken bärsjal som är bäst så skulle vi nog säga vår favorit Moby classic bärsjal. Den är absolut en bäst i test bärsjal! Även Chicco gör riktigt bra produkter, inte minst bärsjalar och liknande. 

Hur knyter man en bärsjal?

Detta beror lite på vilken bärsjal det gäller, samt hur du själv vill bära på barnet. Egentligen finns det ett flertal sätt att knyta en bärsjal på, där den vanligaste är det som man kallas för basknyt. Där lägger du bärsjalen tvärs över bröstet, tvärs över ryggen och sen upp över axlarna, för att sen korsa det under tyget på bröstet. Resterande del av sjalen viras runt kroppen och knyts på valfritt ställe. vill du hitta en annan knytning finns det mänder av tips, videos och instruktioner på nätet!

Vilken bärsjal ska man välja?

Det beror helt på vad du själv önskar när det kommer till bärsjal, samt när, hur och var den ska användas. För nyfödda brukar man rekommendera trikåsjalen, men sen finns de även varianter som kallas för vävd bärsjal och ringsjal. Utgå från dig och ditt barn för att hitta den som passar bäst för er. Ibland kan man behöva testa olika modeller för att hitta rätt!

Hur hårt ska en bärsjal knytas?

För att en bärsjal ska sitta bra och stadigt, samt ge den stötta och avlastning som du vill ha är det viktigt att den knyts åt rätt ordentligt. Den ska såklart inte kväva barnet eller sitta obekvämt, men den bör i alla fall dras åt rätt rejält för att ge önskad effekt. Annars sitter inte bra lika tryggt och nära dig. Ju stretchigare material desto mer kan den knytas åt. 

Fördelar med bärsjal:

Som vi tidigare varit inne på så kommer en bärsjal med många fördelar, både för barnet och den vuxna. Här har vi en kort lista på de främsta fördelarna:

 • Trygghet och närhet till föräldern
 • Ergonomiskt bärande med stöd och avlastning
 • Du får fria händer och armar 
 • Sitter åt bra men är ändå bekväm
 • Justerbara storlekar, ofta onesize för alla 
 • Kan användas för barn i olika åldrar 
 • Barnet blir skyddat av omgivningen 
 • Kan ammas med 
 • Lätt att ta med 

Bärsjal eller bärsele?

Detta är egentligen upp till dig och vilket bärsett du föredrar. Bärsjalar är bättre då du vill att barnet ska komma nära, sitta tryggt, samt då du vill få lite extra avlastning och stöd trots smidig passform. Däremot är en bärsele bättre då du snabbt vill bära upp barnet, eller om ni ska på längre utflykter och aktiviteter. En bärsele är stadigare, medan en bärsjal är mjukare.