Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Att välja bilbarnstol är inte lätt. Du vill att ditt barn ska sitta så säkert som möjligt i bilen och det gör ditt barn bäst med en bakåtvänd bilbarnstol som vi testat. De vi testat är stolar vi rekommenderar och vi har även utsett våra bilbarnstolar som är bäst i test.

Bilbarnstolen ska vara bakåtvänd för det är det säkraste och bästa sättet för ditt barn att transporteras i en bil. Det är också en sån stol ditt barn kommer använda under längst tid.

Det finns många olika bilbarnstolar och alla passar i olika bilar beroende på dess storlek och form. Det är viktigt att kolla upp att stolen passar i din bil och på den plats du tänkt ha den på innan du köper den. Det brukar oftast stå på det företags hemsida som gör stolen.

I vårt test har vi enbart testat bilbarnstolar, du kommer alltså inte hitta några bälteskuddar eller babyskydd i detta test. För oss har det varit viktigt med att ditt barn ska sitta skönt, att det ska vara en säker bilbarnstol även vid en sån händelse som en krock. Det finns många bra bilbarnstolar på marknaden och vi har valt ut och testat de bästa vi kunde hitta i olika prisklasser. Allt för att du ska hitta en bilbarnstol du och ditt barn ska trivas med.

Bäst i test bakåtvända bilbarnstolar

BÄST I TEST

Axkid one - bästa bakåtvända bilbarnstol premium

 • Installeras på 30sek
 • Enkel att justera
 • Otroligt benutrymme
 • Trygg och säker
BÄST I TEST

Axkid Minikid - bästa bakåtvända bilbarnstol mellan

 • Bra val av Folksam
 • ASIP
 • Automatiskt justerat nackstöd 
BÄST I TEST

Britax Römer Max Way- bästa bakåtvända bilbarnstol budget

 • Hög rygg
 •  Prisvärd

Bästa bakåtvända bilbarnstolar

Typ av bilbarnstol: Bakåtvänd Förankringsmetod: ISOFIX PLUS-test godkänd: Ja Viktkapacitet: 23 kg Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Ja Viloläge: Ja Kan fällas under färd: Ja Vikt: 10 kg Höjd sittyta till högsta kant: 76 cm Bredd: 44 cm Bältesupphängning: Nej Mått: 44 x 82 x 54 cm ISOFix: Ja

Här har ni den bilbarnstol som blir vinnare i premiumklassen. Axkid One är en fantastiskt bakåtvänd bilbarnstol som är säker, bra benutrymme, lätt och otroligt enkel att installera. Den har vunnit årets babyprodukt och årets babyprodukt säkerhet 2020. Vi förstår verkligen varför.

I denna sitter ditt barn skönt och bekvämt med den mjuka stoppningen men också benutrymmet som du enkelt kan anpassa efter ditt barns längd. Du kan också justera nackstödet i 14 olika lägen så det är rätt anpassat efter ditt barn. 

Du installerar bilbarnstolen på 30 sekunder. Du monterar fast den med isofix, skruvar på antirotationsbågen, fäller ner stödbenet till rätt längd och sätter på sidokrockskyddet på dörrsidan. Nu är du färdig. Du kommer aldrig vilja byta bilbarnstol efter att ha testat denna. 

Stolen är plustestad och fungerar upp till barnet är runt 125 cm eller 23 kg. Det gör att även längre barn får plats och har gott om benutrymme. Att du kan använda stolen från cirka 9 månader (vissa kan använda från cirka 6 månader) är ett stort plus och något vi verkligen värdesätter. 

Du kan enkelt justera viloläget för ditt barn under färd genom att skruva på en ratt som du lätt kommer åt. 

Fördelar: Maxvikt 23 kg, enkel installation, Säker och bästa benutrymmet på marknaden, ISOFIX
Nackdelar: Enbart ISOFIX, Prislappen

Prisklass: Mellan, Maxvikt: 25 kg Ålder: cirka 6 mån – 5 år, Installation: Bilens 3-punktbälte, Riktning: Bakåtvänd, Djup x Bredd X Höjd: 65 x 45 x 56 cm. Ryggmått: 59 cm, Viloläge: Ja, via klack, Isofix: Nej, Plustest: Ja

Här har ni den bilbarnstol som blir vinnare i mellanklassen. Axkid Minikid är en väldigt bra bakåtvänd bilbarnstol gjord för hög komfort och hög säkerhet. Även om den tar lite väl stort utrymme i bilen. Den har blivit utsedd till bra val av Folksam flera år i rad.

Barnet sitter skönt och bekvämt i stolen och tack vare den mjuka stoppningen gör det att stolen även är bekväm även under långa resor. Det går också att ta av klädseln för att tvätta den, ett måste för alla tillfällen när barnen spiller eller skapar andra fläckar i stolen. Stolen fungerar upp till barnet är runt 125 cm eller 25 kg. Det gör att även längre barn får plats.

Bilstolen har ett nackstöd som justeras automatiskt. Eftersom nackstödet ställs in efter barnets storlek kan du vara säker på att det sitter i rätt höjd. Det finns också sju fasta lägen du kan ställa nackstödet i manuellt. Något som känns bra och säkert för ditt barn. Bilstolen har något som kallas ASIP, står för Axkid side impact protection. Den sätts fast på den sidan som är närmast ytterdörren, den används inte vid mittplacering.

Många gånger kan det vara lite jobbigt att sätta in en bilbarnstol utan isofix men Minikid har speciella självåtdragande underförankringsband som gör det mycket enklare. Bilbarnstolen vickas alltså på plats. Du förstår när du monterar den. Det går inte luta stolen under körning utan det görs vid montering. Det finns fem olika lutningslägen.

Med Axkid Minikid får du en prisvärd och bra testvinnare i mellanklassen.

Fördelar: Maxvikt 25 kg, hög rygg vilket gör att barn kan åka bakåtvänt längre
Nackdelar: Tar stort utrymme

Prisklass: budget Maxvikt: 25 kg Ålder: cirka 9 mån – 5 år, Installation: Bilens 3-punktbälte, Riktning: Bakåtvänd, Djup x Bredd X Höjd: 64 x 45 x 64 cm. Ryggmått: 59 cm, Viloläge: Ja Isofix: Nej, Plustest: Ja

Bästa bilbarnstolen till ett billigt pris. De här stolen har en längre stolsrygg som gör att den går använda längre, du får ett justerbart huvudstöd, flera lutningslägen. Ja, det är en bra och säker bilbarnstol. Folksam har också sagt att den är ett bra val från deras tester.

Denna bilbarnstol är bakåtvänd vilket gör den säkrare. Bakåtvända stolar ger det bästa skyddet vid frontalkrockar, vilket är den vanligaste typen av trafikolyckor. Den har också djupa sidokrocksskydd som skyddar mot den kraft som blir vid en sidokrock. Då minskar skaderisken för ditt barn ännu mer.

Du kan lätt justera huvudstödet med en hand så den passar ditt barns längd. Huvudstödet ska vara precis ovanför barnets axlar innan du spänner fast selen. Du har också flera lutningslägen som gör det bekvämare för ditt barn. Du ändrar det genom att justera frambenen på stolen. Bilbarnstolen har ett avtagbart överdrag som gör att du lätt kan tvätta den när fläckarna väl kommer. Den är också väldigt enkel att ta av och sätta på. Bilbarnstolen passar i mindre bilar vilket underlättar.  Den har en kortare sittyta vilket också skapar mer plats för benen.

Barnstolen finns i flera färger för dig att välja på.

Fördelar: Hög rygg vilket gör att den går använda längre, låg vikt på stolen, godkänd plustest.
Nackdelar:  

Våra andra testade bilbarnstolar:

Vi har testat många bakåtvända bilbarnstolar för att hitta de bästa bilbarnstolarna till ditt barn. Här hittar du flera av bilbarnstolarna som var med i testet men som inte vann. Vi tycker de är bra ändå och vissa kom tvåa i sin klass. Se gärna om det är någon bilbarnstol du gillar. 

Prisklass: Premium, Maxvikt: 25 kg Ålder: cirka 6 mån – 5 år, Installation: Bilens 3-punktbälte, Riktning: Bakåtvänd, Djup x Bredd X Höjd: 65 x 45 x 56 cm. Huvudskyddshöjd högsta position: 63 cm, Viloläge: Ja, 3 positioner, Isofix: Nej, Plustest: Ja

Det här är vår testvinnare och verkligen en bilbarnstol som blir bäst i test hos många. Hosd oss var den länge bäst men puttades ner av Axkid one. Bilbarnstolen har vunnit bland annat ett test hos försäkringsbolaget Folksam där de tittat på många olika delar.

BeSafe iZi Plus X1 (SIP+) låter ditt barn sitta bakåtvänt upp till cirka fem års ålder och från 0-25 kg. Att låta ditt barn sitta bakåtvänt är det absolut säkraste sättet för ditt barn. Stolen är också plustestgodkänd* upp till 25 kg. Du får också en väldigt bra och hög säkerhet med bilbarnstolens inbyggda sidokollisionsskydd i bilstolens skal och huvudskydd. Det finns också ett extra sidokollisionsskydd för att ditt barn ska vara så säkert som möjligt under bilturen. Sidokollisionsskyddet gör att bilstolen blir upp till 20 % säkrare om du är med om en sidokollision.

I denna stol sitter ditt barn väldigt bekvämt. I denna modell har de bland annat uppdaterat sin bodyhugger (tygdelar för att ditt barn ska sitta tätt men bekvämt i stolen) i ett mjukt material för extra stöd och stabilitet. Det finns också tre inbyggda lutningslägen för att ditt barn ska sitta bekvämt både när det är vaket men också när barnet sover. Du kan ändra läge med en hand under körning. Klädseln går också att ta av och tvätta i tvättmaskinen.

Denna bilbarnstol låter barn som är längre sitta bekvämt tack vare gott om benutrymme och en hög rygg. Bilbarnstolen är lätt och enkel att montera i bilen och tack vare att den har en frontbygel förbättras dess stabilitet. Monteras den i framsätet ger stolens vinkel dig bra sikt för att se sidospegeln, ett vanligt problem med många bilbarnstolar.

Stolen finns i många färger och det gör det lätt för dig att hitta en färg som passar er.

Fördelar: Hög säkerhet, kan vinklas i flera lägen, lång användningstid och bekväm.
Nackdelar: Högt pris men värd de, kräver mycket bälte vid montering

Prisklass: Premium Maxvikt: 18 kg Ålder: cirka 6 mån – 4 år, Installation: Bilens 3-punktbälte, Riktning: Bakåtvänd och framåtvänd, Viloläge: Ja, fyra lutningslägen, Isofix: Ja Plustest: Ja, upp till 105 cm

Det är en bekväm stol och har precis som sitt testade syskon även en ny bodyhugger som passar upp till cirka två års ålder. Den gör att barnet sitter bekvämare och stabilare i stolen. Det gör också att barnet får en högre position och barnet kan se bättre både åt sidorna och bakåt.  Du kan även ta av klädseln och tvätta den när barnet har spillt.

I ryggstödet finns det också ventilation vilket blir skönt under varmare dagar.

Nackstödet justerar du allt eftersom ditt barn växer. Bilbarnstolen är utrustad med ett sidokollisonsskydd som sätts på sidan närmast fönstret. Det gör att barnet är ännu mer skyddat mot sidokollisioner. Du monterar fast bilbarnstolen med isofix. 

Fördelar: Långt stödben, sidokollisionsskydd, dyr
Nackdelar: Lång minsta stödbenslängd (29 cm)

Prisklass: Mellan Maxvikt: 25 kg Ålder: cirka 9 mån – 5 år, Installation: Bilens 3-punktbälte, Riktning: Bakåtvänd, Djup x Bredd X Höjd: 64 x 45 x 64 cm. Huvudskyddshöjd högsta position: 61 cm, Viloläge: Ja, tre lutningslägen Isofix: Nej, Plustest: Ja

Med bara 45 cm bredd gör det att denna passar i mindre bilar och du får ändå helt okej plats som passagerare.  Det gör också mer benutrymme för ditt barn tack vare sittdynans längd. Vill du justera lutningsläget kan du göra det genom att hålla in två knappar på framsidan vid frambenet, du måste vara stillastående för att kunna ändra lutning.  Du kan även här ta av klädseln för att tvätta den.

Om vi jämför med den vanliga Max-Way så har denna bilbarnstol även ett sidokollisionsskydd du monterar på dörrsidan, mjukare stoppning och även ett större huvudstöd.  Du kan lätt justera nackstödet med en knapp på baksidan. Det är lätt att installera bilbarnstolen men behöver du hjälp finns det instruktioner på Britax hemsida.

Vi tycker det är en prisvärd bilbarnstol som håller över tid.

Fördelar: Hög rygg vilket gör att längre barn kan åka längre, lätt bilbarnstol, godkänd till 25 kg
Nackdelar: Går ej justera lutningen när du kör

Prisklass: Mellan Maxvikt: 18 kg Ålder: cirka 9 mån – 5 år, Installation: Bilens 3-punktbälte, Isofix, Riktning: Bakåtvänd, Djup x Bredd X Höjd: 58 x 44 x 62 cm. Huvudskyddshöjd högsta position: 59 cm, Viloläge: Ja, tre lutningslägen Isofix: Ja Plustest: Ja

Här hittar du en bakåtvänd bilbarnstol till ett vettigt pris. Däremot väger den en del, 14,3 kg så du flyttar den inte mellan bilar hur som helst. Stolen kan både fästas med bilens bälte eller isofix. Det gör att du kan montera den i alla bilar som har trepunktbälte eller isofix.

Däremot slipper du inte att använda stolens förankringsbälten när du använder isofix. Något vi inte är ett fan av. Däremot spänns remmarna åt automatiskt genom att du vickar på stolen. Kika instruktionerna eller be dem visa i butik om du vill se. Förankrar du den med bilbälte och förankringsremmarna är bilbarnstolen godkänd upp till 25 kg.

Nackstödet justeras automatiskt när du justerar selen. Smidigt! Du kan också använda de sju fasta lägena som finns för nackstödet.

Fördelar: Godkänd upp till 25 kg, lång rygg, isofix och bältesmontering
Nackdelar: Många remmar för att få fast den

Prisklass: Premium Maxvikt: 18 kg Ålder: 0 mån – 4 år, Installation: Isofix Riktning: Bakåtvänd, Djup x Bredd X Höjd: 74 x 44 x 48 cm. Huvudskyddshöjd högsta position: 58 cm, Viloläge: Ja, sex lutningslägen och kan fällas under färd Isofix: Ja Plustest: Ja

Vi gillar verkligen den här bilbarnstolen. Den är nog vår nummer två i premiumklassen. Det här är en väldigt flexibel och bra bilbarnstol i bakåtvänt läge du kan använda upp till att barnet är cirka 4 år. Den är godkänd i det svenska PLUStestet och den har också en funktion som gör att du kan vrida stolen 90 grader för att lättare sätta i och ta ur ditt barn ur stolen.

I denna bilbarnstol sitter ditt barn verkligen bekvämt från att det är nyfött upp till 4 års ålder. Tack vare att det finns sex olika lutningslägen finns det en position för alla barn trivs och är bekväma i. Både för att sitta men också att vila sig. Det går tack vare de olika lutningslägena få utökat lutningsläge men också fälla stolen så det blir en ergonomisk sittställning även för din nyfödda.

Britax sidokrocksskydd SICT finns gör att ditt barn skyddas vid en eventuell krock. Oavsett från vilket håll krocken kommer ifrån. Det gör att det känns tryggt att ha sitt barn i denna stol. Bilbarnstolen har också fått flera bäst i test utmärkelser. Tack vare att de har ett v-format nackstöd gör det att ditt barn sitter bekvämare samtidigt som det skyddar bättre vid en sidokrock.

Du får med en insats för nyfödda så barnet sitter bra och sitsen har också ett avtagbart överdrag. Det gör att du enkelt kan tvätta det när det behövs. Stolen har en justerbar rotationsbåge som gör att du kan få 10 % mer benutrymme för ditt barn.

Fördelar: Vridbar stol 90 grader, justerbar rotationsbåge, många lutningslägen
Nackdelar: Saknar en plats att hänga bältet på, tung

Prisklass: Budget Maxvikt: 25 kg Ålder: cirka 9 mån – 5 år, Installation: Isofix Riktning: Bakåtvänd, Djup x Bredd X Höjd: 71 x 46 x 58 cm. Huvudskyddshöjd högsta position: 58 cm, Viloläge: Ja, fyra lutningslägen och kan fällas under färd Isofix: Nej Plustest: Nej

Du får en bra, stabil bilbarnstol och skön bilbarnstol även för äldre barn med denna stol från Maxi-Cosi. Barnet sitter skönt i stolen som har fyra olika lutningslägen som med lätthet går att justera under färd med ett handtag under stolens främre del. Det spelar ingen roll att barnet väger närmare 25 kg. Den glider lätt mellan de olika lägena.

Barnet sitter tryggt och säkert i stolen tack vare de övre vingarna som är väl tilltagna för att skydda ditt barn. Det ger även större barn ett bra skydd då det täcker även deras huvuden.

Det är lätt att justera bältesselen i stolen när ditt barn växer genom att öppna tygluckan i barnets ryggdel och flytta selen upp eller ner. Det går väldigt lätt. Du kan även sätta på ett solskydd, väldigt smidigt och skönt för sommardagarna, som täcker ditt barn från solen. Det köps till separat. 

Vi gillar denna bilbarnstol men en nackdel är att den tar rätt stor plats. De har minskat den i storlek från tidigare modeller men den är ändå väldigt bred.

Klicka här för att se om den passar i din bil.

Fördelar: Godkänd upp till 25 kg, bra benutrymme och den höga ryggen gör att även äldre barn kan åka bakåtvänt längre.
Nackdelar: Den tar stor plats i bilen

Ledsen, vi saknar priset på denna vara just nu.

Prisklass: Budget Maxvikt: 25 kg Ålder: cirka 9 mån – 6 år, Installation: Isofix Riktning: Bakåtvänd och framåtvänd Djup x Bredd X Höjd: 48 x 45 x 62cm. Huvudskyddshöjd högsta position: 58 cm, Viloläge: Fast läge Isofix: Nej Plustest: Nej

En bra och stabil bilbarnstol för vad du betalar. Du kan inte vinkla den men du kan göra den bredare.

Ditt barn sitter skönt i denna stol även om den enbart går att ha i ett lutningsläge. Det går att montera stolen med viss lutning. Det gör att ditt barn kan hänga lite med huvudet om det somnar. Oftast brukar det inte vara någon fara men du ska veta om det innan du köper stolen. Stolen har avtagbar klädsel så du kan tvätta den.

En stor fördel med denna bilbarnstol är att du kan göra den bredare i ryggstödet för att passa ditt barn bättre och göra det säkrare. Denna bilstol är utrustad med Britax sidokrockskydd SICT som gör att krockkraften minskar vid en eventuell sidokrock. Det gör att ditt barn sitter ännu säkrare i sitt bakåtvända läge om olyckan skulle vara framme.

Denna bilbarnstol går att använda i både bakåtvänt och framåtvänt läge. Vi rekommenderar att du använder den bakåtvänt så länge som möjligt och gärna tills barnet är minst 4-5 år gamla. Alla rekommendationer säger detta och vi kan inte nog poängtera detta för ditt barns säkerhet. Att den går använda bilbarnstolen i både framåt- och bakåtvänt läge är såklart en fördel men också en risk.

Fördelar: Godkänd upp till 25 kg, hög rygg vilket gör att barn kan åka bakåtvänt längre
Nackdelar: Tar stor plats, vändbar stol – kan göra att den används fel

Vanliga frågor om bilbarnstolar:

Vad är plustestgodkänd bilbarnstol?

Det är ett frivilligt test för stolar som ska användas på den svenska marknaden. Alla plustestade stolar är godkända att ha på alla platser i bilen. Den garanterar också att ditt barn inte kommer utsättas för livshotande höga nackkrafter vid en frontalkrock. Välj gärna en stol som är plusmärkt och godkänd upp till 25 kg för bästa säkerhet och för att maximera användningslängden.

Vad är isofix?

Det enklaste och säkraste sättet att montera en bilbarnstol på utan att använda bilens bilbälte. Du monterar den genom att två metalldelar från stolen krokas fast i två metallöglor som sitter fast i bilens säten. Det sker per automatik om de två metallpinnarna trycks på metallöglorna i sätet. 94 % av alla föräldrar använder ISOFIX på rätt sätt vilket ökar säkerheten för ditt barn vid en eventuell krock.

Vill du läsa mer om vad isofix är hittar du vår guide här. 

Varför ska barn sitta bakåtvänt?

Risken att skadas i en framåtvänd bilbarnstol är fem gånger så hög mot att barn åker i en bakåtvänd stol. Barn i en bakåtvänd stol har bättre skydd och stöd för huvud och nacke som då bromsas ner tillsammans med resten av kroppen vid en krock. Det gör att ditt barns nacke inte utsätts för lika mycket belastning. Skyddseffekten i en bakåtvändstol är 90-95 procent i jämförelse med oskyddade barn. I en framåtvänd stol sjunker skyddseffekten ner till 60-70 procent. En klar försämring.

Vilken bilbarnstol är säkrast?

Det gör krocktester och många olika organisationer säger att bilbarnstolarna är bäst i test gällande krockar och så vidare. Det är många bilbarnstolar som är väldigt säkra. Vilken stol som är säkrast ändras också från år till år.

Hur monterar man en bilbarnstol?

Det beror helt på stolen. Vissa monteras enkelt med isofix som är två metalldelar som krokas ihop med fästen i sätet. Den vanligaste metoden är att den fästs med hjälp av bilens bälte. Bilbarnstolen kan också ha ett stödben för extra säkerhet och stöd.

Vad gäller om jag krockar och har en bilbarnstol i bilen?

Är det så att bilbarnstolen inte har synliga skador kan den trots det ha osynliga skador. Det gör att den kanske inte alls skyddar om ni råkar ut för en olycka igen. Byt därför ut stolen. Prata med ert försäkringsbolag, många brukar ersätta bilbarnstolen i såna lägen.

Hur länge kan man använda en bilbarnstol som är godkänd?

Man brukar säga att en bilbarnstol har en livslängd på 10 år. Tillverkningsdatumet står under sitsen eller bakom ryggen. Materialet kan spricka över tid och erbjuder därför inte lika hög säkerhet. Bilbarnstolen får max vara 10 år när barnet slutar använda den.

Vad är viktigt att tänka på vid köp av begagnad bilbarnstol?

Det finns vissa risker med att köpa en begagnad bilbarnstol. Du måste vara säker på att den inte varit inblandad i någon olycka. Det syns oftast inte på stolarna att de varit med om en krock. Du ska inte heller köpa en för gammal bilbarnstol då materialet åldras och inte klarar krockar lika bra. En bra riktlinje är att en bilbarnstol klarar sig i max 10 år. Sedan ska den bytas ut helt.

 • Kontrollera åldern på bilbarnstolen
 • Bilbarnstolen ska vara godkänd enligt standarderna R44 eller R129
 • Köp endast en begagnad bilbarnstol av någon du känner. Är du osäker på bilbarnstolen, köp hellre en ny.
 • Kika så stolen är hel. Ta av klädsel och titta efter märken, sprickor eller annat som kan tyda på att något hänt med stolen. Fråga också om den varit med i en olycka. Har den det måste den slängas.
 • Bilbarnstolen ska vara bakåtvänd för största säkerhet

Vart ser jag hur gammal bilbarnstolen är?

Du hittar ett märke eller klistermärke under sitsen eller på stolens ryggstöd.

Vad är viktigt att tänka på vid köp av en ny bilbarnstol?

 • Välj en testad och godkänd bilbarnstol som har märkningen R44 eller R129. R44 berättar att den testats och blivit godkänd i en krock framifrån och bakifrån. En stol med R129 har förutom krock framifrån och bakifrån även testats i en sidokrock. Har den märkningen R129 är den godkänd i det tuffaste testet.
 • Välj en stol som passar ditt barns storlek och ålder
 • Välj en stol som passar barnet länge. Se gärna till att välja en bilbarnstol som klarar 25 kg för att maxa användningslängden.
 • Välj en bilbarnstol med gott om benutrymme. Det gör att du kan använda stolen längre och ditt barn sitter då också säkrare.
 • Testa bilbarnstolen innan du köper den så den passar ditt barn och din bil.
 • Köp en stol med ISOFIX om du ska flytta bilbarnstolen mellan olika bilar. Det gör att det är liten risk att montera stolen fel.

Vad är I-size?

Det är en ny europeisk standard som berättar att den ska vara enkel att installera på rätt sätt.

Hur länge ska barn sitta i en bakåtvänd bilbarnstol?

Så länge som möjligt. Kan barnet sitta som minst tills de är fyra år är det bra. Ännu hellre tills de är fem år om det är möjligt. När de är för stora för en bilbarnstol ska de gå över till att använda en bälteskudde  eller bältesstol tills de är runt 10-12 år gamla.

Bilbarnstol och airbag

Vid den plats där ditt barn sitter ska airbagen vara urkopplad. Det kan din lokala verkstad hjälpa dig att koppla ur. På vissa bilar kan du göra det själv genom att vrida om ett lås som brukar sitta på passagerarsidan i fram.

Bakåtvänd eller framåtvänd bilbarnstol?

Du ska alltid ha en bakåtvänd stol upp till minst fyra års ålder för att ditt barn ska sitta så säkert som möjligt i bilen. Först efter fyra års ålder kan du ha en framåtvänd bilbarnstol men vi rekommenderar att du har en bakåtvänd stol så länge som möjligt.

Kan du montera bilbarnstolen i framsätet?

Ja, om du inte har airbag där eller kopplat ur den. Är airbagen på i framsätet måste du stänga av den innan du monterar bilbarnstolen. Ditt barn sitter lika säkert i framsätet som baksätet.

Vilken bilbarnstol är bäst?

Det finns många olika bilbarnstolar och det är svårt att säga vilken som är bäst. Bilbarnstolar testas för att bli godkända enligt svensk säkerhetsstandard. Vi har utsett de tre bilbarnstolar som är bäst i test. Den som passar dig, ditt barn och din bil kan bara du avgöra. Har du en mindre bil måste du leta efter en bilbarnstol som inte är lika bred och inte lika djup.

Vad menas det med att barnet ska nå upp med axeln till selen?

Det betyder att när barnet har bältet på sig ska selen gå rakt över axeln in till fästet. Bältet får inte inte komma underifrån axeln och inte heller uppifrån öronen. Då är selen antingen för lågt inställd eller så är bilstolen för stor.

Ska jag välja en stol som monteras med Isofix eller med bilens bälte?

Det beror helt på vilken typ av bil du har. Alla bilar har inte isofix och du måste därför montera den med bälten. Oavsett om din stol har Isofix eller ej kan du alltid montera den med bilen bälte ändå. Det som är en stor fördel med Isofix är att det är mycket svårare att göra fel då det visas tydligt när bilstolen är korrekt isatt. Mer än 90 % monterar en bilbarnstol med Isofix rätt. Siffran är lägre för de som bältar fast sin stol och det är tyvärr lättare att göra fel. Däremot klarar de stolar som fästs med bälte en högre maxvikt än de med Isofix.

Ska du flytta bilbarnstolen mellan flera bilar rekommenderar vi Isofix om det finns fästen i bilarna. Om den mest ska vara i en bil kan du lika gärna ha en stol du fäster med bälten.

Bilbarnstolar som utgått:

Prisklass: Budget Maxvikt: 23 kg Ålder: cirka 6 mån – 4 år, Installation: Isofix Riktning: Bakåtvänd Viloläge: Fast läge, kan justeras några grader Isofix: Ja Plustest: Ja

Det här är en bilbarnstol som fått höga poäng av bland annat Råd och rön. Det är plustestad och passar barn upp till 105 cm. Den har också I-size vilket betyder att den är lätt att installera.

Bilbarnstolen har en automatisk monteringshjälp med sina dämpade fotstöd som har automatisk anpassning efter bilsätet. Den är också väldigt lätt, runt 9,9 kg vilket gör det ganska enkelt att flytta den mellan bilar.

På ryggen av bilbarnstolen finns ett hjul du kan snurra för att justera stolens storlek som höjer nackstödet. Det finns ett andra hjul för att få lite lutning av stolen som också sitter på ryggen av stolen. Tack vare det stora ventilationsnätet i ryggen gör det att ditt barn kan sitta ganska sval i stolen. Det följer med en babyinsats för att se till att även mindre barn ska kunna sitta i stolen.

Ledsen, vi saknar priset på denna vara just nu.