Innehåller annonslänkar för cykelkraft.se, sportamore.se, xxl.se, prisjakt.se

Alla vill vi skydda våra barn och det säkraste sättet att skydda deras huvud när de cyklar är att använda en cykelhjälm. Visste du att så många som sex barn varje vecka får huvudskador när de cyklat? Det är bland det farligaste du kan råka ut för som cyklist. Då är det extra viktigt att använda hjälm för att skydda huvudet. Tyvärr är det inte alla cykelhjälmar för barn som får bra betyg i senaste testet.

Därför vill du ha hjälmar som fungerar och faktiskt skyddar ditt barn. Läs mer om vilka som är de bästa cykelhjälmarna för barn. 

Vill du också köpa en ny cykel? Kolla in vårt test för att hitta den bästa barncykeln.

Test av cykelhjälmar för barn 2020

I detta test har vi tagit några från folksams test och några andra som både har MIPS och grönt spänne. De med betyg är från Folksams test och de utan är de vi valt att ta med då de är bra hjälmar.  Bland de hjälmar som har ett betyg rekommenderar vi de med ett betyg på tre och fyra. De med testbetyg 1-2 är inte några hjälmar vi rekommenderar. 

Grönt spänne: Ja, men finns också utan.
Rotationsskydd: MIPS
Prisklass: Mellan
Vikt: 328 gram
Storlekar: 50–56 cm
Ålder: 2-7 år

Kommentar:
Denna lätta cykelhjälmen för barn från Lazer är riktigt bra med MIPS. Just MIPS är det som skyddar huvudet vid sneda islag som är den vanligaste orsaken till hjärnskada. Att du slår i huvudet snett är mer vanligt än ett rakt islag. Du har också ett grönt spänne vilket öppnas om ditt barn skulle fastna i något. Det är alltså en väldigt säker hjälm.

Det finns tolv ventilationshål vilket svalkar huvudet gott under varma dagar. Du får också en hjälm med autofit, det vill säga att den anpassas automatiskt till huvudet så den sitter perfekt.

Hjälmen är väldigt lätt med sina 300 gram och passar barn mellan 2-7 år. På hjälmen finns också en liten skärm som kan skydda barnet mot att få solen i ögonen. Skärmen går även att ta bort.

Lazer Bra cykelhjälm för barn med grönt spänne

Lazer Nutz MIPS

Grönt spänne: Ja
Rotationsskydd: –
Vikt: –
Storlekar: 50-56 cm
 

Kommentar: En testvinnande säker cykelhjälm för barn med grönt spänne. Det gör att ditt barn säkert kan använda hjälmen även om de skulle fastna med den.  Den har också ett autofit spänne vilket betyder att du tar på hjälmen och sedan drar hjälmen automatiskt åt så den sitter bra på huvudet. 

Den har en stötdämpande konstruktion som effektivt sprider kraften vid en eventuell krasch för att vara så säker som möjligt. 

16 ventilationshål för varma dagar och en 360 graders synlig reflexremsa för de mörka kvällarna och morgnar. Finns i flera färger. 

Grönt spänne: Ja
Rotationsskydd: Ja, MIPS
Prisklass: Mellan
Vikt: 280 gram
Storlekar: 46-50 cm

 
Kommentar: Här är en cykelhjälm för de mindre barnen med MIPS och grönt spänne. Något som givetvis är riktigt bra. Även om de små kanske inte ramlar i några högre hastigheter är det såklart viktigt att skydda deras huvuden också. 
 
Som förälder händer det att du råkar klämma skinnet på ditt barn när du knäpper hjälmen. Den här cykelhjälmen har ett spänne som fäster under örat för att förhindra det. Något vi gillar. 
 
Hjälmen har ett system som heter AutoFit som gör att hjälmen automatiskt anpassas till ditt barns huvud och gör att det sitter perfekt. 
 
Finns i färgerna blå och rosa. 
Met-Genio cykelhjälm barn

Met Genio

Grönt spänne: Ja
Rotationsskydd: –
Vikt: 279 gram
Storlekar: 52-57 cm
 
Kommentar: Gröna spännet på hjälmen fungerar inte som det ska. Den får också dåligt resultat i alla tester med sneda islag. Medel på de raka islagen. 
Abous Youn-I MiPS barnhjälm

BUS Youn-I MIPS cykelhjälm

Grönt spänne: Nej
Rotationsskydd: Ja, MIPS
Vikt:  281 gram
Storlekar: 48-54 och 52-57 cm
Ålder: 2-7 år
 
Kommentar: Hjälmen har fem luftinsläpp och tolv luftinsläpp så huvudet håller sig svalt. Du kan också justera storleken med hjälp av en snurr i bakhuvudet. Det går väldigt snabbt. Finns i tre färger, Vit, grön och svart.
Cykelhjälm för barn test

LAZER STREET+ JUNIOR MIPS HJÄLM GRÖNT SPÄNNE

Grönt spänne: Ja
Rotationsskydd: Ja
Prisklass: Budget
Vikt: 430 gram
Storlekar: 52-56 cm
Ålder: 4-7 år
 
Kommentar: Här får vi en lite annan form på hjälmen då den ser ut mer som en skatehjälm. Vissa barn kan säkert tycka den är lite roligare än de klassiska hjälmarna. Den här hjälmen är väldigt bra och har både MIPS och grönt spänne så det känns säkert.

Den är utrustad med ett system som heter TS+ som gör det enkelt för dig att justera hjälmen få den sitter bra och säkert på ditt barn. Kom ihåg att titta så hjälmen sitter ordentligt på huvudet och inte lutar bakåt. Det ger ett klart sämre skydd.

Med sina 16 ventilationshål på hjälmen gör det också att det inte blir för varmt för ditt barn när det är varmt ute. 

Barnhjälm test

Bell Sidetrack MIPS

Grönt spänne: Nej
Rotationsskydd: MIPS
Prisklass: Mellan
Vikt: 305 gram
Storlekar: 50-57 cm
Kommentar: OK resultat.  
 
 

 

Hjälmtest barn

Abus Smiley 2.0

Grönt spänne: Ja
Rotationsskydd: –
Prisklass: Budget
Vikt: 242 gram
Storlekar: 45–55 cm
Kommentar: Har grönt bälte men dåligt resultat i allt. 
 

Etto Kid Rider

Grönt spänne: Nej
Rotationsskydd: –
Prisklass: Budget
Vikt: 225 gram
Storlekar: 45-55 cm
Kommentar: Har inte grönt spänne och dåligt resultat för alla typer av inslag.

Frågor och svar om cykelhjälmar

Hur ska cykelhjälmen sitta?

Det absolut vanligaste felet föräldrarna gör är att sätta hjälmen för högt upp i pannan på barnet och inte dra åt remmarna ordentligt. För att få bästa möjliga skydd så välj rätt storlek på hjälmen så den täcker huvudet. Hjälmen ska sitta skönt och täcka panna, bakhuvud och hjässa. Hjälmen får inte glida ner i nacken.

Innan ditt barn börjar använda den nyköpta hjälmen får du justera nackvredet om det finns och remmarna. Du ska dra åt remmarna så mycket att öronen är fria. Tänk på att hakbandet är lagom spänt om du kan få in ett finger mellan hakan och bandet. Det är väldigt viktigt att hjälmen sitter stadigt på huvudet och inte vickar. 

Vad betyder MIPS?

De cykelhjälmar som har MIPS (även kallat Multi-directional impact protection system) finns för att minska huvudets rotation när det träffar marken. Rotationsvåldet är det som orkar det förlopp som hjärnan är känsligast mot när du är med i en cykelolycka. MIPS är ett skydd som bygger ett extra skal med låg friktion på insidan av hjälmen och därför kan det glida på hjälmens insida.

Om alla cykelhjälmar för barn är godkända för Sverige, varför är de inte lika bra?

De test av barncykelhjälm som görs enligt lag är bara mot raka islag i marken. Folksams test testade även hur bra hjälmarna är mot sneda islag och visar bättre om hjälmen skyddar huvudet eller inte. Att testa en hjälm mot ett snett islag är mer verklighetstroget än ett rakt islag som sällan händer.

Testerna hjälmarna får göra enligt lag visar bara hur bra hjälmen skyddar med en skallfaktur. De testar däremot inte hur bra hjälmen skyddar mot hjärnskakning eller andra svårare hjärnskador.  

Mitt barn har en hjälm som fick dåligt resultat i Folksams test, behöver jag köpa en ny?

Nej, det ska inte behövas. Det viktigaste är att ditt barn använder hjälm. Två av tre huvudskador undviks genom att bara ha en hjälm. När det är dags att köpa en ny rekommenderar vi att du köper en av de hjälmar som fått bäst i test.

Hur länge kan jag ha en hjälm?

Det går inte säga en exakt tid eftersom det beror på vad din hjälm utsätts för och hur ofta den används. Har den till exempel slagits hårt i backen eller annat yttre våld ska du alltid köpa en ny. För det kan finnas sprickor i hjälmen du inte ser och då skyddar den inte lika bra.

Vad är rotationsvåld?

När du är med i en cykelolycka slår man oftast i huvudet först och det utsätts då för rotationsvåld. Det är just detta hjärnan är allra känsligast mot. Du kan få hjärnskakning eller i värsta fall nervskador eller en blödning.

Varför skyddar inte hjälmarna idag bättre mot hjärnskakning, som Folksam säger i sina tester? 

Idag finns det inga krav på att hjälmarna ska skydda mot rotationsvåld (MIPS), trots att det är det som orsakar flest hjärnskador.

Hur vet jag att en cykelhjälm är bra?

Har den MIPS och ett grönt spänne är den bättre än de flesta. Ett bra tips är att läsa tester som detta. 

Storlek på cykelhjälm för barn

0-3 år: 44-52 cm

2-7 år: 46-57 cm

5-12 år: 52-60 cm

12-80+ år 52-65 cm

Vad betyder betygen?

4: Detta är ett bra val. Hjälmen är bättre än genomsnittet och ger ditt barns huvud ett bra skydd.

3: Du får en hjälm som ligger på genomsnittligt bra och hjälmen ger ett godkänt skydd.

2: Detta är en hjälm som är sämre än genomsnittet och har brister och skyddar därför inte lika bra.

1: Köp inte denna hjälm. Det är en cykelhjälm som är sämre än genomsnittet och har dåliga resultat i alla tester.

Källa: Folksam

Av dem som söker akut sjukvård för cykelrelaterade skador har 63 procent inte hjälm på sig. De flesta använder hjälm tills de blir tio år gamla, sedan sjunker den siffran. Ändå är det runt 37 % av de som kommer till akuten som ändå haft hjälm på sig. Så många som fyra av tio har fått en hjärnskakning som är av det lättare slaget eller så har de slagit i ordentligt så de blivit medvetslösa.

Av de som kommer in med en hjärnskakning får cirka åtta procent bestående men för resten av livet. De som inte haft hjälm när de ramlat eller krockat med cykeln så har tolv procent drabbats av allvarliga hjärnskador och tio procent får skallfrakturer.

Hur går testet av cykelhjälmar för barn till?

De hjälmar vi har tittat på har bland annat testats av försäkringsbolaget Folksam som kollat på mer än vad lagen kräver av en hjälm. För bara det bästa är bra nog för att skydda ditt barns huvud.

Vad måste hjälmen klara?

Hjälmen måste, för att bli godkänd, klara raka islag i marken. Statistik visar att det oftast inte är det som händer. När cyklisten faller slår de ofta i huvudet snett eller så slår de i ett fordon. När du får ett snett islag får hjärnan utstå något som kallas rotationsvåld. Det är något hjärnan är väldigt känslig mot och därför får man hjärnskakning. Forskning visar att minst två av tre huvudskador kan undvikas bara genom att använda hjälm. Om man däremot använder en hjälm som godkänts enligt Folksams test skulle fler slippa allvarliga hjärnskador. Vi har även testat hjälmar utanför Folksams test och de saknar betyg.

Försäkringsbolaget Folksam har testat cykelhjälmar för barn sedan 2012 och deras tester har även spridits internationellt. Det har även fått tillverkarna att ändra deras utformning och införa mer rotationsskydd.

Testet som består av totalt fem olika tester och datasimuleringar för att visa vilket skydd hjälmen ger mot hjärnskakning. De hjälmar som har ett bra rotationsskydd är de som får bäst resultat i testet.  Det vanligaste rotationsskyddet och bästa är det så kallade multi-directional impact system (även kallat MIPS). Hjälmarna har sedan fått poäng från ett till fyra.

Köp en cykelhjälm till med barn grönt spänne

Cykelhjälmar för barn som har grönt spänne infördes för 25 år sedan. Detta då det skett flera kvävningsolyckor med cykelhjälmar. De hjälmar som har det gröna spännet lossnar av sig själv från en kroppsvikt på tio kilo. Det vill säga att fastnar ditt barn och blir hängande i något på grund av cykelhjälmen löser den ut så ditt barn kommer loss.

Cykelhjälmar som utgått

Test av cykelhjälm för barn

LAZER P’NUT MIPS HJÄLM JUNIOR SVART

Grönt spänne: Ja
Rotationsskydd: MIPS
Prisklass: Mellan
Vikt: 320 gram
Storlek: 46-50 cm
Ålder: 0-3 år

Kommentar:
Detta är en riktig testvinnare från Lazer. Den har både grönt spänne och MIPS så ditt barn har en riktigt säker hjälm. Den dämpar kraften väldigt bra om ditt barn skulle råka trilla och slå i huvudet.

Den har i flera tester fått kommentaren bäst skydd mot huvudrotation och godkänd stötdämpning. Det känns bra och tryggt att köpa till barnet. Den har också autofit så när ditt barn får den på huvudet kan den dra åt automatiskt för bästa passform och säkerhet.

Cykelhjälmen kan användas till mindre barn mellan 0-3 år för cykelturen i cykelsitsen eller när de testar att cykla själva.

 
Grönt spänne: Nej
Rotationsskydd: MIPS
Pris: Premium
Vikt: 281 gram
Storlekar: 48–54 cm och 52-57 cm
Ålder: 2-3, 4-7 år
 

Kommentar: Cykelhjälmen är bättre än medel i sneda islag. Sämre på de raka islagen. 

En bekväm och bra cykelhjälm för ditt barn. Många ventilationshål för varma sommardagar. Finns också i många färger