Innehåll

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Att alltid kunna ta med sitt barn på äventyr och att göra utflykter tillsammans som en hel familj är en fantastisk känsla, något som vår köpguide om den bästa cykelsitsen kan hjälpa till med. En cykelsits är nämligen den perfekta barnstolen att fästa på cykeln då du vill att barnet ska kunna följa med trots att det ännu inte kan eller orkar cykla på egen hand.

Idag finns det ett otroligt generöst utbud av olika cykelsitsar för barn som du som förälder kan ta del av, något som skapar stora möjligheter att hitta rätt men som samtidigt också kan försvåra det hela. Vi har satt ihop den här köpguiden om den bästa cykelsitsen i hopp om att underlätta då ni är på jakt efter att hitta den perfekta cykelsitsen för er.

Har du två barn och gärna tar med packning kan du istället titta på en cykelvagn. De är väldigt smidigt och du kan använda den både som cykelvagn och barnvagn. Många modeller har också att du kan använda den till både joggingen och längdskidåkningen. Titta gärna in vårt test av de bästa cykelvagnarna här. 

I testet kom vi fram till att Thule Ridealong Cykelsits blev vår vinnare i premiumklassen, medan OK Baby Cykelsits 10 Plus tog hem vinsten i mellanklassen. Hamax Kiss Cykelsits blev vår välförtjänta vinnare i budgetklassen. Vi hoppas att vår guide om de cykelsitsar som är bäst i test kan hjälpa er att hitta rätt! Glöm inte heller att köpa en hjälm till ditt barn. 

Bästa cykelsitsarna

Vi har testat och jämfört de bästa cykelsitsarna för barn att sätta fast på din cykel. Vi har utsett vinnare i tre olika prisklasser så det ska passa alla plånböcker. Hoppas att du hittar din favorit! 

Thule Ridealong Cykelsits – bästa cykelsitsen premium

Prisklass: premium Vikt: Viloläge: ja Maxvikt: 22 kg Snabbfäste: ja Placering på cykeln: Behövs pakethållare: nej Montering: rammonterad

Här har vi den lyxigaste och bästa cykelsitsen från Thule. Den lyxiga modellen beror inte bara på det högre priset, utan det beror också på att själva modellen i sig känns otroligt kvalitativ. Det som gjorde att vi föll lite extra för just den här cykelsitsen var också det faktum att den är väldigt lätt att montera tack vare snabbfästet som du direkt fäster på cykelns ram.

Med andra ord krävs det ingen pakethållare eller liknande för att du ska kunna ha cykelsitsen, utan alla cyklar kan få användning för den här. Spännet är enkelt och smidigt att hantera, vilket underlättar väldigt. Så länge cykelramens rör är mellan 27,2 och 40 mm kommer den passa perfekt. Dessutom är cykelsitsen försedd med 5 olika lutningslägen för möjlig anpassning och ökad komfort för barnet. Det gör att barnet smidigt kan vila under cykelturen utan att huvudet kastas fram och tillbaka.

Utöver att den är smidig och anpassningsbar så har cykelsitsen från Thule ett säkert sidoskydd som minskar skaderisken för barnet, samt en behaglig fjädring som gör att barnet åker skönt på alla underlag.

Den har även en sele, tydlig reflex och ett fäste för lampa vid behov. Andra smarta detaljer som ökar komforten är de justerbara fotstöden och den vänd- och tvättbara dynan. Vi är verkligen nöjda med den här och anser att det lite högre priset gör sig all rätt för dess kvalitet! Vi insåg nästan direkt att den här var den bästa cykelsitsen i premiumklassen.

Fördelar: snabb och smidig montering, lutningslägen, hög maxvikt, säkra funktioner
Nackdelar: något dyr

OK Baby Cykelsits 10 Plus – bästa cykelsitsen mellan

Prisklass: mellan Vikt: Viloläge: ja Maxvikt: 22 kg Snabbfäste: ja Placering på cykeln: bak Behövs pakethållare: nej Montering: rammontering

Denna cykelsits från OK Baby är en otroligt kvalitativ och hållbar konstruktion som känns bekväm och smidig för både stor och liten. Vi anser att det här är den bästa cykelsitsen i mellanklassen, och för dess kvalitativa konstruktion behöver du inte betala ett överdrivet högt pris. Den kan användas under en lång period, från det att barnet väger 9-22kg.

Det som gör att vi anser att den här är den bästa cykelsitsen i mellanklassen är inte bara det faktum att den kan användas länge, utan den är även väldigt kraftigt utformad för att ge en stabilare fästning och ökad komfort. Trots allt så heter cykelsitsen ”10 Plus”, och det tycker vi att den lever upp till.

Ryggstödet kan justeras i 7 olika lägen beroende på barnets ålder, storlek och humör, och själva fästningssystemet kan även det justeras på längden i hela 8 olika lägen. Det innebär att cykelsitsen kan fästas perfekt på vilken cykel som helst, där du fäster den direkt på ramen utan pakethållare eller andra konstruktioner. Dessutom har den en vadderad stoppning som är vatten- och värmetålig, en trygg reflex, samt ett handtag som lutar ryggstödet även med barnet i. Vi är så nöjda.

Fördelar: hög kvalité, smidig montering, olika lutningslägen, bekväm stol, praktisk handtag
Nackdelar: något dyr

Ledsen, vi saknar priset på denna vara just nu.

Hamax Kiss Cykelsits – bästa cykelsitsen budget

Prisklass: budget Vikt: Viloläge: nej Maxvikt: 22 kg Snabbfäste: ja Placering på cykeln: bak Behövs pakethållare: nej Montering: rammontering

Denna cykelsits från Hamax blev den bästa cykelsitsen i budgetklassen. Även detta är en väldigt smidig och behändig variant, inte minst med tanke på det inbyggda snabbfästet som möjliggör snabb och enkel fästning på alla cyklar.

Snabbfästet hänger fritt och möjliggör fästning utan att cykeln har en pakethållare, vilket innebär att den kan användas på alla cyklar. Det krävs bara att du monterar den på cykelramen med medföljande fästanordning så sitter den där!

Vi gillar också det faktum att själva sitsen är ergonomiskt utformad för att ge optimal komfort för barnet, där den både är mycket säker och bekväm att sitta i. Sitsen är välgjord med bra fjädring för att vara skön att sitta i oavsett underlag, vilket minskar risken för skador på ryggraden och andra delar av barnets kropp. Det justerbara bältet och fotstödet ger möjlighet till bra passform efter barnets storlek.

För den här säkra, bekväma och smidiga cykelsitsen behöver du inte heller betala ett överdrivet högt pris, utan snarare så är det ett pris som tillhör budgetklassen. Är du i behov av en behändig och smart cykelsits som känns bra för både stor och liten kan vi varmt rekommendera den här från Hamax, och vi överdriver inte när vi säger att det är den bästa cykelsitsen i budgetklassen!

Fördelar: bra pris, smidig montering på ramen, ergonomisk sits
Nackdelar: något enkel design

Andra testade cykelsitsar

För att hitta de bästa cykelstolarna måste vi givetvis jämföra och testa flera olika. Dessa vann inte denna gång men du kanske gillar dessa bättre än våra favoriter. 

Thule Yepp Nexxt Maxi Cykelsits

Prisklass: premium Vikt: 3kg Viloläge: nej Maxvikt: 22kg Snabbfäste: nej Placering på cykeln: bak Behövs pakethållare: ja Montering: på pakethållaren

Här har vi en annan variant av cykelsits från Thule, nämligen i deras modell Yepp Nexxt Maxi. Den här cykelsitsen tillhör den kategorin som kräver pakethållare för att kunna monteras på cykeln, vilket vi anser är både bra och dåligt. Denna typ av montering känns väldigt säker och stabil i och med att pakethållaren är en stadig bas, men å andra sidan innebär det att cykelsitsen inte passar på alla cyklar.

Trots den något krångliga monteringskonstruktionen är priset på den här rätt högt. Men, å andra sidan får du en väldigt säker och trygg cykelbarnstol som håller länge. Designen är modern och snygg, och har du en cykel med pakethållare kommer den göra sig riktigt bra där bak.

Cykelsitsen är en kombination av en lätt och kraftig konstruktion, där det hårda skalet med den mjuka vadderingen skapar en perfekt konstruktion som är lätt att hantera men ändå säker och bekväm att sitta i. Sätet är stötabsorberande, och du kan enkelt justera passformen vid fotstödet, fotremmarna och den justerbara selen. Utöver det har den en tydlig reflex och ett vattenavstötande material för smidig rengöring. Cykelsitsen är alltså väldigt kvalitativ och ger bra värde för pengarna!

Fördelar: stadig och smidig montering, säker och bekväm, justerbar passform
Nackdelar: dyr, kräver pakethållare

OK Baby Body Guard Cykelsits

Prisklass: budget Vikt: Viloläge: Maxvikt: 22 kg Snabbfäste: ja Placering på cykeln: bak Behövs pakethållare: nej Montering: rammontering

Denna cykelsits från OK Baby kommer i en smidig och hållbar konstruktion som kan användas länge, från det att barnet väger 9 kg tills att det väger 22 kg. Tack vare det smarta ramfästet är cykelsitsen också enkel att fästa direkt på ramen, och alltså krävs det varken pakethållare eller andra monteringskonstruktioner för användning. Trots det sitter den stadigt på sin plats!

För en så lätthanterlig och stadig konstruktionen behöver du inte heller betala så mycket. Vad gäller själva sitsen i sig så känns även den bekväm och trygg för barnet, där ryggen är förstärkt för att ge bra stöd och behaglig passform. Klädseln är mjuk, det justerbara trepunktsbältet känns säkert och fotstöden kan även den justeras för att växa med barnet.

 Fördelar: praktisk montering på ramen, bra pris, stadig, bekväm och säker
Nackdelar: något plastig, saknar lutning

Hamax Zenith Cykelsits

Prisklass: mellan Vikt: 3,5 kg Viloläge: nej Maxvikt: 22 kg Snabbfäste: ja Placering på cykeln: bak Behövs pakethållare: nej Montering: rammontering/ montering på pakethållare med fäste

Hamax Zenith Cykelsits med fäste för pakethållare är en smart variant av cykelsits för barn. Att just den här upplevs som lite smartare och mer flexibel än en del andra cykelsitsar beror helt enkelt på att den kommer med två olika typer av monteringsalternativ, där du själv kan välja att montera den direkt på cykelramen eller ta hjälp av det medföljande fästet och placera den på pakethållaren.

Denna variation bidrar till att cykelsitsen kan användas på alla cyklar, och att du själv kan välja den montering som passar er bäst. De båda sätten upplevs som smidiga och säkra, och du behöver helt enkelt inte göra mer än att utgå från din egen cykel för att se vad som känns bättre. Det bästa är att båda alternativen känns lika enkla, och de sitter väldigt bra.

Tack vare det justerbara fotstödet kan den användas länge och för barn i olika åldrar. Dessutom har den axelstoppning och en trygg sele som ser till att barnet sitter ordentligt och bekväm under åkturen. Själva konstruktionen kan upplevas som något plastig och hård, men annars funkar den väldigt bra. En bra cykelsits till ett bra pris.

Fördelar: lätt att montera, två olika monteringsalternativ, justerbar storlek
Nackdelar: något enkel design, lite plastig och hård

OK Baby Orion Cykel Barnstol

Prisklass: budget Vikt: Viloläge: ja Maxvikt: 15 kg Snabbfäste: nej Placering på cykeln: bak Behövs pakethållare: nej Montering: rammontering

Ytterligare en cykelsits från OK Baby, fast den här gången i deras modell Orion. Även den här varianten kommer till ett väldigt bra pris, och för det får du en enkel men ändå stadig och praktisk cykelsits som passar alla barn upp till 15 kg. Maxvikten är enligt oss något låg, men å andra sidan är priset inte så högt och kompenserar för den lite kortare användningsperioden.

Cykelsitsen upplevs som säker och ombonad, vilket är det som vi tycker är viktigast. Den är försedd med en bekväm vadderad dyna som är vattentålig, samt behagliga ventilationshål och ett säkert trepunktsbälte.

Fotstöden kan justeras efter barnets storlek, och den trygga säkerhetsbygeln kan tas bort när barnet blir lite större. Sittläget kan också justeras efter barnets humör och behov. Även monteringen av cykelstisen känns enkel men stadig, där du snabbt och smidigt fäster den direkt på cykelns ram. Den passar alla cyklar med rör på mellan 32-52 mm. Kort och gott en enkel men trygg cykelsits, till ett bra pris!

Fördelar: bra pris, smidig montering på ramen, bekväm och säker, justerbar storlek
Nackdelar: låg maxvikt, något plastig

Thule RideAlong Lite Cykelsits

Prisklass: mellan Vikt: 4,3 kg Viloläge: nej Maxvikt: 22 kg Snabbfäste: ja Placering på cykeln: bak Behövs pakethållare: nej Montering: universal rammontering

Denna cykelsits är en lätthanterad men stadig cykelsits som du garanterat kan lita på. Det bästa med just den här är att den känns otroligt pålitligt, samtidigt som du kan vara säker på att både stor och liten för en behaglig upplevelse med den på cykeln. Tack vare det smarta universalfästet kan sitsen monteras på in princip alla cyklar, där det bara krävs att du fäster den direkt på ramen.

Monteringen är både smart, praktisk och smidig, och det känns extra tryggt att barnet sitter stadigt där bak. I och med fästet är det också väldigt enkelt att båda fästa dit den och ta av den, och fästet kan sitta kvar utan problem trots att cykelsitsen inte används. Själva sitsen i sig är också mycket bekväm för barnet, där du har en säker trepunktsele som kan justeras, samt justerbara fotstöd och fotremmar.

Med andra ord är det här en cykelsits som kan växa med barnet, där storleken och passform kan ändras utefter barnets växt och utveckling. Vi gillar också det faktum att den här inbyggda sidoskydd för extra säkerhet, samt att det finns en tydlig reflex och plats att fästa lampa vid behov. Dess vikt är lite högre än vanligt, men enligt oss gör det inget.

Fördelar: universal montering, pålitlig och säker, justerbar storlek, sitter ordentligt
Nackdelar: något dyr, aningen hård

OK Baby Eggy Relax Cykelsits

Prisklass: budget Vikt: Viloläge: ja Maxvikt: 22 kg Snabbfäste: nej Placering på cykeln: bak Behövs pakethållare: nej Montering: rammontering

OK Baby Eggy Relax är en cykelsits utformad för att vara så bekväm som möjligt för barnet, där själva sitsen är ergonomisk med ett generöst viloläge för att barnets position enkelt ska kunna anpassas efter behov och humör. Dessutom tycker vi att priset på den här cykelsitsen är väldigt bra, och för det får du ändå stilren och hållbar sådan.

Tack vare att cykelsitsen har ett medföljande ramfäste är även monteringen behändig och lätt att klara av, där det bara krävs att du monteras fästen runt cykelns ram och sen sätter cykelsitsen direkt där på. På så sätt är det också smidigt att sätta dit och ta av den varje gång. Ni får även med ett lås och nyckel.

Vi tycker att de har gjort ett bra jobb vad gäller cykelsitsens anpassning efter barnets storlek, där fotstödet kan justeras och har trygga fotremmar. Säkerhetsselen kan också justeras, och dessutom är dynan av ett vattentätt material som kan tvättas. På baksidan har du en tydlig reflex som syns i mörkret. Materialet kan upplevas som något hårt och plastigt, annars bra!

Fördelar: smidig montering, bekväm sits med viloläge, bra pris, justerbar passform och storlek
Nackdelar: något hårt och plastigt material

Barnsits Polisport Groovy

Prisklass: mellan Vikt: Viloläge: nej Maxvikt: 22 kg Snabbfäste: nej Placering på cykeln: bak Behövs pakethållare: ja Montering: på pakethållare med fäste

Polisport Groovy Barnsits är en simpel men bekväm cykelbarnstol som passar för alla barn upp tills att de väger 22kg. Designen må se något tråkig och grå ut, men å andra sidan så gör det också att den upplevs som stilren och passande för alla cyklar. Dock vill vi bara förtydliga att den här cykelsitsen fästs på pakethållare med medföljande fäste, och alltså krävs det en sådan för att den ska funka.

Utöver det så anser vi att den är ordentligt gjord med en stadig konstruktion där barnet sitter bra. Trots att den monteras på pakethållaren är själva monteringen inte så svår, utan det känns rätt behändigt. Barnet åker säkert och bekvämt, och tack vare de justerbara fotstöden med säkra remmar kan storleken justeras något vid behov.

Cykelsitsen har också en säker sele som kan justeras efter barnets storlek, samt smarta handtag där barnet kan hålla i sig. Priset är också väldigt generöst för den här välgjorda konstruktionen, och vi är nöjda!

Fördelar: kraftig konstruktion som håller, säkra detaljer, justerbar storlek
Nackdelar: krävs pakethållare för montering, något enkel

Frågor och svar om cykelsitsar

Cykelsits fram eller bak?

Det finns för- och nackdelar både när det kommer till att ha cykelsitsen fram och att ha den bak. Det som är bra med att ha cykelsitsen monterad där fram på styret är att du lättare kan ha kontakt med barnet, medan en nackdel är att cykeln kan bli svårare att styra.

Fördelen med att ha den där bak är cykelsitsen kan användas längre, och att cykelns styrning eller balans inte påverkas. Nackdelen är istället att det är svårare att ha kontakt med barnet.

Från vilken ålder kan man använda cykelsits?

Vanligtvis kan en cykelsits användas från det att barnet väger runt 9 kg, eller från det att barnet är runt 9 månader. Detta kan dock variera mellan olika cykelsitsar.

Måste cykeln ha en pakethållare för att man ska kunna använda en cykelsits?

Ofta behöver du inte alls ha en pakethållare för att fästa cykelsitsen, utan idag finns det väldigt många cykelsitsar som fästs med en ramhållare direkt på cykelns ram. Det är det smidigaste sättet för de flesta cyklar, men det finns även de som passar bättre om din cykel har pakethållare.

Ska man välja cykelsits eller cykelvagn?

Det beror helt på ditt behov. Har du ett barn där du inte behöver ha med dig särskilt mycket packning fungerar det alldeles utmärkt med en cykelsits.

Har du däremot 1-2 barn som ska med plus packning kan en cykelvagn vara ett bättre alternativ. Det skapar också fler möjligheter för dig då du kan använda vagnen som cykelvagn, joggingvagn, barnvagn och i vissa fall även använda den vid längdskidåkning.

Nackdelen är såklart att cykeln blir större och tyngre men då du ändå får många fördelar med den tycker vi att det är värt det.

Kan man ha en cykelsits på mopeden?

För detta krävs det att mopeden är godkänt för att ha med övriga passagerare än du som kör. Är den godkänd innebär det att du får skjutsa barn och att du därmed också får använda en cykelsits på mopeden. Se till att den är extra säker och stabil, och att den sitter fast ordentligt.

Hur länge kan man använda en cykelsits?

En cykelsits kan vanligtvis användas till dess att barnet väger runt 22 kg, beroende på dess maxvikt. Det finns speciella cykelsitsar som är anpassade för större barn, så se till att följa maxvikten och att köpa den som passar ert behov och användningsområde.

Hur låser man fast cykelsitsen?

I vissa fall får ni med ett tillhörande lås och nyckel till sitsen, annars är det inte svårare än att själva sitsen monteras med hjälp av det medföljande fästet direkt på ramen eller på pakethållaren. Ofta krävs det inte mer än att den ska skruvas fast, och medföljer inte verktyg så krävs det oftast inte särskilt komplicerade redskap.

Cykelstol framför föraren

Att ha en barnstol eller cykelsits framför föraren är ett alternativ, och det är alltså inte ett krav på att du måste fästa den bak på cykeln. En cykelstol på styret kan också vara ett bra komplement om du vill kunna skjutsa två barn samtidigt, där du då kan ha en bak och en framför.

Tänk bara på att det är säkrare att ha en cykelsits bakom sadeln, och att en på styret kan göra att cykeln blir ostabil och vinglig. Att ha två barn på cykeln samtidigt, och alltså ha två olika cykelsitsar kan i sig också bli rätt tungt, så det mest optimala är att skjutsa ett barn på en cykel eller investera i en cykelvagn.

Cykelsitsar för större barn upp till 10 års ålder

De vanliga cykelsitsarna har ofta en maxvikt på 22 kg, vilket innebär att den kan användas fram till dess att barnet blir runt 6 år beroende på dess utveckling och tillväxt. Däremot finns det vissa specialgjorda cykelsitsar som är specifikt anpassade för större barn, där maxvikten kan vara på hela 35 kg.

Dock är dessa varianter ofta inte så säkra och de skyddar inte lika bra som vanliga cykelsitsar, så se till att barnet har hjälm och annan skyddsutrustning vid behov. Tänk också på att ett större barn väger mer, och alltså kommer det kännas betydligt mycket tyngre.

Behöver barn ha hjälm i cykelstol?

Ja, de ska alltid ha hjälm på sig för bästa skydd.

Hur länge håller en cykelsits?

Rekommendationen på en cykelsits är cirka 5 år. Men det beror också på flera olika faktorer.

  • Har den använts mycket? Ju mer den använts ju kortare tid kan den hålla. Gäller speciellt billigare varianter.
  • Har den förvarats i solen kan plasten bli torr och spricker lättare. Det ser du ofta på plasten genom att den är ljusare

Har remmar blivit slitna eller hittar du sprickor runt fästen så kan den bli direkt farlig för ditt barn.

Cykelsits på elcykel

Det finns två sätt att montera fast en cykelsits på en elcykel. Vilket sätt och vilken typ av cykelsits du behöver beror mycket på var du har ditt batteri.

Batteri i pakethållaren

Har du ett batteri som sitter i pakethållaren kan det vara bra att köpa en cykelsits för pakethållaren. Det beror på att om du har batteriet i pakethållaren brukar den också vara högre än vanliga pakethållare. Skulle du då ha en cykelsits som fästs i ramen kan det bli för korta stag för att den ska vara på en bra höjd ovanför pakethållaren.

Innan du köper en cykelsits är det bra att mäta bredden på din pakethållare och leta efter en cykelsits som har ett fäste som är brett nog för att monteras på pakethållaren.

Batteri i ramen

Har du ditt batteri i ramen blir du oftast inte lika påverkad att välja en viss typ av barnsits till cykeln. Detta för att ramen är smal nog att montera en cykelsits på och sadeln är av vanlig storlek och därför också helt okej att montera cykelsitsen på. Här har du alltså större valmöjligheter kring vilken cykelsits du vill ha till ditt barn.