Innehåll

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Att köpa en cykelvagn till familjen kan fylla många funktioner. Vilka funktioner och vilken som är den bästa cykelvagnen är något vi har tagit reda på i vårt test av cykelvagnar som du hittar här nedan.

Att ha en cykelvagn gör att familjen kan ta sig längre och smidigare än tidigare. Först kan ni cykla en bit för att sedan göra om cykelvagnen till en barnvagn och kanske gå en promenad. Det gör att ni kan utforska snabbare och mer än med bara en barnvagn.

Tänk på att ditt barn ska kunna sitta ordentligt innan du börjar använda en cykelvagn. Alla barn som är i cykelvagnen ska ha bälte på sig och även cykelhjälm, även om lagen inte kräver det. Att ha en cykelhjälm är såklart bra för säkerheten men lär också barnen att alltid ha en cykelhjälm om man är ute och cyklar.

Innan du köper en cykelvagn är det alltid smidigt att låta barnen provsitta innan köp. Har du redan provsuttit flera och vill nu ta reda på vilken cykelvagn som är bäst i test har du hittat rätt.

Skapa en större frihet för familjen genom att köpa en cykelvagn som gör att ni kommer längre snabbare än vad ni hade gjort med barnvagn. Det är också bra med motionen och den friska luften.

Vi har utsett de bästa cykelvagnarna i tre olika prisklasser: premium, mellan och budget. Det gör att du kan hitta en cykelvagn som passar din plånbok och dina behov. Hittar du inte en favorit bland våra vinnare kan du säkert hitta en som passar dina behov bland våra övriga testade cykelvagnar.

Bästa cykelvagnen

Det finns många olika modeller av cykelvagnar och alla med flera olika funktioner. För att du ska slippa testa och jämföra alla har vi gjort det åt dig. Vi har även utsett våra vinnare i prisklasserna premium, mellan och budget. Du kan alltså hitta en cykelvagn som blivit bäst i test för alla plånböcker. 

Hamax Outback Reclining Cykelvagn – bästa cykelvagnen premium

Prisklass: Premium Mått: B86 x H95 x L109 cm Mått ihopfälld: B81 x H 30 x L108 cm Vikt: 20 kg Maxvikt: 40 kg Ihopfällbar: Ja Antal barn: 1- 2 Ställbara ryggstöd: Nej Ställbart handtag: Ja, höj och sänkbart handtag Promenadhjul: Ja snurrbart hjul ingår Skydd framtill: Klarplast och solskydd Rekommenderad ålder: 6+ månader

Bästa cykelvagnen

Hamax Outback är en bra cykelvagn med ställbar fjädring, bra sittyta och bekväma vilolägen för barnen. Hamax är gjord av Thule som är kända för deras höga kvalitet.

Med cykelvagnen kommer det ett snabbfäste så det går snabbt och lätt att fästa den vid cykeln och även ett promenadhjul som är snurrbart. Det gör att du lätt kan gå från en cykelvagn till att ha en barnvagn. Perfekt för utflykten med familjen.

Vill du utöka användningsområdet ännu mer kan du köpa till ett luftfyllt, fast jogginghjul. Då kan du även använda vagnen på dina löpturer. Handtaget är höj- och sänkbart så alla kan gå och springa med det bekvämt.

I vagnen finns det fempunktsbälten för två barn. Det går bra att använda vagnen med bara ett barn i också. Vill du ha två barn i vagnen kommer barn upp till femårsåldern att kunna sitta bekvämt bredvid varandra utan problem. Thule skriver själva att maxlängd på barnet är 117 cm men vi vet att även längre barn får plats i vagnen. Det är med cykelhjälmen på, den ska vara på även om de sitter i en cykelvagn.

Snabbfästet du får med sätts enkelt fast med ett klick och låses sen i det läget. Du får då ett grönt märke i färgältet i fästet. Sitter det inte ordentligt visar den rött. Det känns väldigt säkert. Vill du ha med dig lite packning får du lätt med två strandväskor utan problem. Det finns också förvaringsfickor inne i själva vagnen om barnen behöver något.

Det finns ett skydd med endast insektsnät som lämpar sig mer för varma sommardagar. Sen finns det också ett skydd av klarplast vilket skyddar barnen från väder och vind.

Vill du fälla ihop vagnen blir det ganska platt men det kan bli långt. Vill du ha in det i bagaget kan du behöva ta bort bakhjulen. Det gör du med ett enkelt klick.

Det här är den bästa cykelvagnen i premiumklassen. Klart värd pengarna.

Fördelar: Smidigt snabbfäste, bra utrymme för barnen, bra packmöjligheter och ställbar fjädring
Nackdelar: Den är lite bred över bakhjulen

Hamax Avenida – bästa cykelvagnen mellan

Prisklass: Mellan Mått: B78 x H100 x L102 cm Bredd: B78 x H x L cm Vikt: 15,5 kg Maxvikt: 45 kg Ihopfällbar: Ja Antal barn: 1-2 Ställbara ryggstöd: Nej Ställbart handtag: Ja Promenadhjul: Ja, snurrbart hjul ingår Skydd framtill: Klarplast, solskydd och nät

Bästa cykelvagnen

Den här finns i två olika versioner, en för ett barn och en för 1-2 barn. Kolla därför noga innan du beställer att du beställer rätt cykelvagn.

Det här är en riktigt bra cykelvagn med gott om sittutrymme för barnen och även gott om packutrymme. Det råder då ingen brist på plats om man säger så. Då får du komma ihåg att vagnen inte är större än konkurrenterna. De har däremot gjort det smart.

Barnen sitter bekvämt med bra stoppade sittdynor och de ser ut bra framåt och ut på sidorna genom klarplasten. Det går även justera fempunktsbältet i höjd så ditt barn kan växa med vagnen. Råkar ditt barn spilla i cykelvagnen går det att ta loss sittdynorna och tvätta dem.

Du gör lätt om cykelvagnen till barnvagn och kan lätt köra den och du har även en handbroms nära om du behöver den. Det justerbara handtaget gör att det passar många olika föräldrars längder.

Vi tycker detta är en bra cykelvagn till ett bra pris. Du får verkligen gott om packutrymme och barnen sitter tryggt och säkert i vagnen. Detta är en bäst i test cykelvagn!

Fördelar: Bra packutrymme, lättanvänd, prisvärd
Nackdelar: Går ej justera ryggstödet till viloläge

Thule Coaster XT - Bästa cykelvagnen budget

Prisklass: Budget Mått: B77 x H X L94 cm Mått ihopfälld: B77 x H28 L94 cm Vikt: 12 kg Maxvikt: 45 kg Ihopfällbar: Ja Antal barn: 1-2 Ställbara ryggstöd: Nej Ställbart handtag: Ja, kan monteras åt två olika håll Promenadhjul: Ja, snurrbart hjul ingår Skydd framtill: Myggnät och klarplast

multifunktion cykelvagn

Thule coaster är en ganska enkel cykelvagn som funkar för det den är byggd för. Vagnen kan ta två barn samtidigt med en maxvikt på 45 kg. Två förskolebarn får lätt plats i vagnen utan att det blir trångt för dem. Den här cykelvagnen har ganska enkla funktioner och det innebär bland annat att ryggstöden inte kan vinklas till viloläge. Detta tycker vi är den bästa cykelvagnen i budgetklassen.

Vill du använda cykelvagnen som barnvagn går det bra men kör den helst på asfalt eller enklare grusväg. Framhjulet är gjort av plast och är ganska litet. Den funkar därför inte jättebra på alla typer av underlag. Det är supersmidigt att göra om vagnen från cykelvagn till barnvagn med hjälp av snabbfästet. Det blir därför lätt för dig att lätt kroka av vagnen och gå in i butiker till exempel. Du kan ha handtaget åt två olika håll. Antingen har du det vinklat uppåt eller nedåt beroende på hur lång du är och hur du vill ha handtaget.

Thule coaster är ganska stum då den saknar fjädring. Försök därför att köra över mer slätt underlag för barnens skull. Det skumpar rätt hårt annars.

Är du ute och handlar finns det ett gått packutrymme bakom ryggstödet där du lätt får ner några matkassar. Det är även här du lägger promenadhjulet när du inte använder det.

Skulle du vilja ta med cykelvagnen i bilen kan du fälla ihop den till ett relativt litet paket och sen bara ta bort hjulen.

Den här vagnen passar dig som inte ska använda den supermycket utan mer till förskolan och tillbaka och någon enkel utflykt på platt underlag. Vill du däremot använda den mycket och till flera olika aktiviteter är inte detta vagnen för dig. Det skulle också bli väldigt obekvämt för barnen då vagnen saknar fjädring. Detta är en billig cykelvagn som vi tycker är den bästa cykelvagnen i budgetklassen.

Fördelar: Billig, plats för två barn, bra packutrymme
Nackdelar: Inget viloläge, enkelt och litet promenadhjul, saknar fjädring

Andra testade cykelvagnar

Vill du ta med familjen ut på cykelturer utan att krångla med cykelsitsar och få med packning är en cykelvagn att föredra. Här hittar du de cykelvagnar vi inte utsåg till bäst i test men som vi ändå tycker väldigt mycket om. Har du inte redan hittat din favorit bland våra vinnare kanske du hittar din favorit här.

Thule Chariot Cross 2

Prisklass: Premium Mått: B80 x H112 x L121 cm Mått ihopfälld: B80 x H37,5 x L87 cm Vikt: 14,5 kg Maxvikt: 45 kg Ihopfällbar: Ja Antal barn: 1-2 Ställbara ryggstöd: Ja Ställbart handtag: Ja Promenadhjul: Ja snurrbart hjul ingår Skydd framtill: Insektsnät och separat skydd i klarplast

Thule Chariot cross2 är en aktivitetsvagn som passar den aktiva familjen. Här får du en cykelvagn för två barn som du, förutom cykling, kan använda till promenader, jogging men även längdskidåkning. Det går att köpa till joggingkit och skitkit.

Den har ett system som heter Thule VersaWing vilket gör att det går snabbt och lätt för dig att växla mellan de olika aktiviteterna den är anpassad för.

Barnen får ett rymligt sittutrymme och barnen får tillsammans väga max 45 kg. Du kommer alltså klara dig länge med denna cykelvagn. Thule skriver att vagnen har en längdgräns på 111 cm men som vi sett på andra vagnar från Thule går det tänja lite på detta. Selen sätts ihop en och en och behöver alltså inte paras ihop för att sätta fast barnen.

Blir barnen trötta kan du justera ryggstödet så barnen får ett bättre viloläge. Denna cykelvagn är faktiskt en av få som är godkänd att cykla med när barnen använder viloläget. Du behöver alltså inte låta barnen hänga och slänga med huvudet i vagnen om de skulle somna utan kan låta dem sova vidare i viloläget och cykla vidare hem.

Även här finns det ett snabbfäste som följer med. Det gör att du snabbt och enkelt växlar och fäster vagnen vid cykeln. Vi tycker att cykelvagnen är lättstyrd och lättrullad.

Låt inte vagnen stå ute då vi tycker att skyddet för ruskväder inte täcker upp helt. Ska du ta med vagnen i bilen går det att fälla ihop den och sen klickar du bara av alla hjulen.

Fördelar: Godkänt viloläge när du cyklar, enkelt och smidigt att växla mellan de olika lägena
Nackdelar: Att inte skyddet är heltäckande, lite litet packutrymme.

Ledsen, vi saknar priset på denna vara just nu.

Thule Chariot Cab 2

Prisklass: Premium Mått: B80 x H118 x L110 cm Mått ihopfälld: B80 x H46 L110 cm Vikt: 16,5 kg Maxvikt: 45 kg Ihopfällbar: Ja Antal barn: 2 Ställbara ryggstöd: Ja Ställbart handtag: Ja Promenadhjul: Ja, snurrbara hjul ingår Skydd framtill: Klarplast, nät och solskydd

Test cykelvagn

Denna cykelvagn från Thule är en riktig aktivitetsvagn som är anpassad för cykling, längdskidåkning, jogging och promenader. Det är alltså en perfekt vagn för den aktiva familjen. Däremot tycker vi den är dyr.

Du kan använda vagnen upp till att barnen är runt 4-5 år och de har ändå gott om utrymme att sitta skönt. Du kan också fästa barnen enkelt med selarna. Blir barnen trötta kan du justera ryggen till ett bra viloläge. Det som är bra är att ryggstödet är delat, det betyder att är bara det ena barnet trött kan du sätta ryggstödet i viloläge medan det andra barnet sitter som vanligt.

Du får ett väldigt bra packutrymme bakom ryggstöden och det gör det enkelt för dig att åka och handla tillsammans med barnen. Däremot så blir packutrymmet mindre om du använder viloläget då ryggstödet går minskar utrymmet.

Något vi inte riktigt gillar är att både regnskyddet och solskyddet är separata och sitter inte fast i vagnen på något vis. Det gör att det är lätt att glömma hemma eller tappas bort. Vi hade gärna sett att de suttit fast.

Vagnen görs enkelt om från cykelvagn till barnvagn med hjälp av ett snabbfäste på cykelns bakhjul. Det tar mindre än en minut att koppla ihop cykelvagnen med cykeln. Du förstår nog att det inte är särskilt krångligt.

Detta är en bra cykelvagn för den aktiva familjen! Är du inte lika aktiv rekommenderar vi att du köper en annan vagn.

Fördelar: Viloläge, enkel att använda, passar till många aktiviteter
Nackdelar: Separata regnskydd och solskydd

North 13.5 Speeder 2 Cykelvagn

Prisklass: Budget Mått: B80 x H102 x L84 cm Mått ihopfälld: B67 x H26 x L86 cm Vikt: 16,5 kg Maxvikt: 40 kg Ihopfällbar: Ja Antal barn: 1-2. Ställbara ryggstöd: Nej. Ställbart handtag: Ja Promenadhjul: Fast hjul ingår. Går att köpa till snurrbart hjul Skydd framtill: Myggnät och klarplast

Billig cykelvagn

En enkel och smidig vagn som är lätt att fälla ihop och har gott om sittyta för barnen. Du har också bra med packutrymme i bak. North 13.5 speeder är en kombinerad cykel-, barn- och joggingvagn i ett. Du har ett snabbfäste för att fästa den i cykeln, ett fast lufthjul för löpning och promenader. Cykelvagnen har plats för 1-2 barn. Är det bara ett barn i behöver du ställa om selarna och placera barnet i mitten för bästa säkerhet.

Ryggstödet kan tyvärr inte vinklas om barnen skulle bli trötta. Det är något vi inte riktigt gillar.

Maxvikten gör att även lite större barn får plats i cykelvagnen och det finns även gott om utrymme för dem. De får däremot sitta lite hårt då vi tycker vadderingen är lite väl liten. Cykelvagnen har en bra fjädring för om du skulle löpa eller cykla på lite hårdare och guppigare terräng.

Vill du ta dig en tur förbi mataffären går det också bra då packutrymmet är stort men tyvärr uppdelat. Det gör att matkassarna inte går direkt i där utan du får krångla ner dem lite. Inte alltid helt optimalt.

Vill du använda Speeder som en cykelvagn så fungerar den utmärkt. Däremot att göra om den till en barnvagn är inte så lätt. Vi tycker det är krångligt och för många steg för att vi ska tycka det är rimligt. Vagnen har en handbroms och ställbart handtag som underlättar om ni är av olika längd som rullar vagnen.

Vill du enbart ha en cykelvagn passar denna utmärkt då den är ganska billig. Vill du däremot ha en kombo av cykelvagn och barnvagn tycker vi du ska kika på en annan cykelvagn då denna är för krånglig för vår smak.

Fördelar: Billig, rymlig
Nackdelar: Krånglig att göra om till barnvagn, svårt att packa ner saker

Thule Chariot Lite2 (Dubbelvagn)

Prisklass: Mellan Mått: B80 x H112 X L121 cm Mått ihopfälld: B80 x H37,5 L87 cm Vikt: 12,5 kg Maxvikt: 45 kg Ihopfällbar: Ja Antal barn: 1-2 Ställbara ryggstöd: Nej Ställbart handtag: Ja, kan monteras åt två olika håll Promenadhjul: Ja, snurrbart hjul ingår Skydd framtill: Insektsnät och separat skydd i klarplast

Cykelvagn med viloläge

Vi har testat Thule Chariot Lite2 och måste säga att vi är nöjda. Cykelvagnen har fått bäst i test hos flera andra testare också.  Det här är en cykelvagn som verkligen passar den aktiva familjen men också dig som vill ha en bra och lätt cykelvagn. Den här cykelvagnen kan du ha till cykling, jogging, promenader och längskidåkning. Det gör att du kan fortsätta med dina sporter och träning och ha med barnen samtidigt. Väldigt smidigt och bra! Du växlar också snabbt mellan de olika aktiviteterna genom Thules snabbfäste som är riktigt bra.

När du använder cykelvagnen till så många olika saker är det skönt om du har en bra fjädring i vagnen och det har du i denna. Barnen sitter tryggt och skönt i denna. Du får plats med två barn utan problem i denna vagn och sätter fast dem med fempunktsselarna som finns i vagnen.

Vill du fälla ihop den så går det också väldigt snabbt och lätt. Den blir inte liten men klart mindre än den är med de stora hjulen på. Det gör att du kan ta med den på semestern eller för att förvara den.

Den har ganska bra packutrymme bakom ryggstödet, som tyvärr inte går att luta, och kan enkelt åka till matbutiken med barnen och ändå få med det du behöver hem

Detta är en riktigt bra och lätt cykelvagn som passar de absolut flesta som vill ha en cykelvagn av bra och hög kvalitet och något som håller länge. Absolut en av marknadens bästa cykelvagnar

Fördelar: Lätt, passar till många olika aktiviteter
Nackdelar: Kan ej justera ryggstödet

UTGÅTT - Hamax Avenida ONE

Prisklass: Budget Mått: B69 x H100 x L102 cm Mått ihopfälld: Vikt: 13,5 kg Maxvikt: 38 kg Ihopfällbar: Ja Antal barn: 1-2 Ställbara ryggstöd: Nej Ställbart handtag: Ja Promenadhjul: Ja, snurrbart hjul ingår Skydd framtill: Klarplast, solskydd och nät Maxlängd: 117 cm med hjälm på

Bästa cykelvagn budget

En väldigt lätt cykelvagn som ändå är stabil och robust i ramen. Cykelvagnen erbjuder en bra komfort för ditt barn samtidigt som den är säker. I vagnen finns det ett fempunktsbälte för ditt barn att använda. 

Som med de flesta andra cykelvagnar kan du sätta dit ett hjul för att få en sittvagn om ni ska gå över till att promenera på stan till exempel.

Du får ett ergonomiskt och justerbart handtag vilket gör din promenad mycket skönare att rulla och det finns en väldigt praktisk handbroms om du skulle behöva den.

Är det så att ditt barn spiller i vagnen kan du bara ta bort sittdynan och göra rent den. Vagnen har ett extra långt solskydd för att skydda ditt barn från solen. Vill du ha med dig lite packning finns det plats för det på vagnens baksida.

Vill du fälla ihop den går det såklart väldigt lätt att göra. Sen är det bara att klicka av hjulen.

Detta är en prisvärd och lättanvänd cykelvagn som du kommer ha mycket nytta av. Ska du köra barnet till förskolan och sen vidare till jobbet är den perfekt. Det går även lämna kvar den på förskolan om du vill det så att den andra föräldern kan hämta barnet i vagnen.

Förvara gärna vagnen inomhus där den kan stå torrt och skyddas från direkt solljus när du inte använder den.

Fördelar: Bra packutrymnme, prisvärd, lätt
Nackdelar: Saknar viloläge

Frågor och svar om cykelvagnar

Vilken cykelvagn är bäst?

Det beror helt på dina behov. Vi har försökt se flera olika behov och vilka vagnar som passar de behoven i vårt test av cykelvagnar. Vi har utsett den bästa cykelvagnen i tre olika prisklasser: premium, mellan och budget.

Går det fälla ihop en cykelvagn?

Ja, det går på de allra flesta cykelvagnar. De brukar vara ungefär lika breda och långa men inte lika höga. När man fäller ihop en cykelvagn tar du också alltid av de stora hjulen så vagnen tar mindre plats. Hur du fäller ihop en cykelvagn beror helt på vilken modell du har. Titta därför gärna i manulen första gången du ska fälla ihop cykelvagnen.

Hur låser man en cykelvagn?

Du låser den med ett vanligt lås och har du möjlighet får du gärna låsa fast den i något. Använd gärna ett rejält lås som håller, ett kabellås eller vajerlås du kan låsa fast själva cykelvagnens ram. Ställ cykelvagnen inne i ett cykelförråd eller annat låst utrymme om du har möjlighet.

Hur gammal måste man vara för att åka i cykelvagn?

Den vanligaste rekommendationen är 9+ månader men beror också på om ditt barn kan sitta lite själv eller inte.

Hur länge kan man använda en cykelvagn?

De flesta cykelvagnar passar barn upp till cirka 5-6 års ålder eller en maxvikt på 22 kg per barn. De flesta cykelvagnar har också en maxlängd som säger hur lång barnet kan vara, inklusive en cykelhjälm, för att de ska kunna sitta bra i cykelvagnen. Nacken eller ryggen ska inte böjas för att de ska få plats. Den längsta längden brukar vara mellan 110-120 cm.

Hur kopplar man på cykelvagnen på cykeln?

Det beror helt på vilken cykelvagn du har. Vissa har en snabbmontering som går på under en minut och andra är krångligare. Cykelvagnen fästs vid cykeln med en cykelarm som är monterad på cykelvagnen. Kolla så den är fastmonterad innan du sätter på vagnen på cykeln. Sedan kopplar man ihop det med en vajer och karbinhake för extra säkerhet. Det står oftast hur du fäster cykelvagnen redan i butiken du ska köpa cykelvagnen ifrån.

Vilka funktioner är viktiga på en cykelvagn?

De viktigaste funktionerna en cykelvagn ska ha är att det ska finnas plats för både barn och packning. Gärna fjädring för att göra resan mer behaglig för barnen och är det en aktiv familj som ska ha cykelvagnen tycker vi också att det ska gå snabbt att göra om cykelvagnen till barnvagn, joggingvagn eller för längdskidåkningen. Det ska också finnas regnskydd och myggnät!

Cykelvagn eller cykelstol?

Det beror på vilket behov du har. En cykelvagn är smidig på det sättet att du kan få med mer packning, barnen kan sitta och ofta lutas bakåt i viloläge. Många cykelvagnar har också plats för två barn vilket gör att det gör utflykter och handling enklare om du är själv med barnen. 

Cykelsits är bra om du bara har ett barn och inte så stort behov av att ta med dig så mycket packning. Den är annars väldigt smidig och bra.