Innehåll

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

När du precis fått barn är det väldigt mycket man ska tänka på och amning är en del av det. Då är det tur att det finns praktiska redskap som den bästa elektriska bröstpumpen. En elektrisk bröstpump är en av (väldigt) många barnprylar som finns på marknaden, men också en av de som faktiskt kan vara till riktigt stor nytta.

Det här med amning är något som ofta känns både häftigt, mysigt och läskigt på samma gång. Men det kan också vara väldigt svårt och ansträngande för mamman. Den elektriska bröstpumpen finns där för att underlätta och för att lätta på trycket när brösten spränger.

På så sätt kan mamman amma även när barnet inte vill ha mat, och därmed spara mjölk till senare tillfälle. Det möjliggör även för andra att mata barnet om mamman inte är där. En elektrisk bröstpump är alltså användbar på så många olika sätt och kan alltid komma till nytta om brösten ska tömmas eller vid tillfällen där barnet ska matas.

Tänker du att nä, jag kommer inte använda en bröstpump så ofta att jag behöver en elektrisk bröstpump? Kika då på en manuell bröstpump som passar bättre vid sporadisk användning. 

Vi har satt ihop en köpguide om de bästa elektriska bröstpumparna för att ni ska slippa krångla er fram i djungeln av barnprylar. I denna köpguide har vi samlat de bästa bröstpumparna i 3 olika kategorier; premium, mellan och budget.

Meddela swing Maxi vann som premiumfavorit, medan carena dubbel elektrisk bröstpump tog hem vinsten i mellanklassen. Inte långt därefter fick den otroligt prisvärda beemoo care elektrisk bröstpump priset som budgetfavorit!

Bästa elektriska bröstpumparna

Vilken är den bästa elektriska bröstpumpen? Det kan egentligen bara du själv avgöra. Det som känns bra på en person känns konstigt för en annan. Vi har testat bröstpumpar ändå för att ge lite vägledning. Du hittar våra favoriter i tre prisklasser: premium, mellan och budget. Det finns alltså en för alla plånböcker. Gillar du inte våra val hittar du övriga testade bröstpumpar längre ner. 

Medela swing maxi - bästa elektriska bröstpumpen premium

Prisklass: premium Nätadapter/ batteri: ja/ AAA-batterier (ingår ej) Ställbar sugkraft: ja, 9 lägen Ingår flaskor och nappar: ja, 2 flaskor & 1 Calma matningsnapp Kan man dubbelamma: ja

Bästa elektriska bröstpumpen premium

Denna elektriska dubbelbröstpump från Medela är en praktiskt utformad bröstpump som möjliggör elektrisk pumpning på både brösten samtidigt. Det bästa med att man kan pumpa båda brösten samtidigt är att energiinnehållet i mjölken blir mycket högre, och alltså mer koncentrerat än om man pumpar ett i taget, vilket i sig är en fördel.

Vad gäller bröstpumpen i sig så är Medela Swing Maxi utrustad med en smart teknik som kallas för 2-phase expression som innebär att pumpens rörelser liknar barnets sugmönster, som i sin tur gör att pumpningen både känns naturlig och ger bättre mjölk. Brösten kan ha svårt att komma igång i vissa fall, men denna gör att allt flyter på som det ska.

Något som vi uppskattade mycket med denna pump var också att man får med en bröstratt med så kallad PersonalFit flex, som alltså är flexibel och anpassar sig bättre efter ditt eget bröst. Med denna bröstpump från Medela får du en bekväm och flexibel amning som känns naturligt anpassad efter dig. Priset är lyxigt, men absolut värt!

Fördelar: effektiv, bekväm, enkel att använda, många bra tillbehör, kan dubbelamma, anpassningsbar

Nackdelar: pumpen kräver nätanslutning om du inte själv kompletterar med batterier, saknar display, dyr, högljudd

Carena dubbel elektrisk bröstpump - bästa elektriska bröstpumpen mellan

Prisklass: mellan Nätadapter/ batteri: ja/ AA-batterier (ingår ej) Ställbar sugkraft: nej Ingår flaskor och nappar: ja, flaskor & 1 matningsnapp Kan man dubbelamma: ja

bästa elektriska bröstpumpen mellan

Det här är en effektiv elektrisk bröstpump som är framtagen för att vara extra smidig när du är på språng eller om du har ont om tid. Carena dubbel elektrisk bröstpump är inte bara riktigt praktisk då man känner sig stressad, utan den är även säkert utformad i ett BPA-fritt material.

Tack vare den lättanvända displayen kan du direkt se hur pumpningen går och vilket läge du använder, för att det ska kännas extra tryggt och lätt att kontrollera. Vid behov kan man välja mellan 9 olika lägen. 

Vid användning upplevs den också som väldigt bekväm runt bröstet, och även otroligt behaglig då den är tystgående. Denna bröstpump är alltså väldigt praktisk och enkel att använda då den också är lätt att ta isär samt rengöra. Mjölken förvaras som den ska tack vare det stängda systemet.

Fördelar: BPA-fri, tystgående, kan användas med batteri, ingår flera smarta tillbehör, enkel och smidig att hantera, effektiv

Nackdelar: ingår inte batterier, kan upplevas som något trög i vissa lägen

Ledsen, vi saknar priset på denna vara just nu.

Beemoo Care elektrisk bröstpump - bästa elektriska bröstpumpen budget

Prisklass: budget Nätadapter/ batteri: ja/ AA-batterier (ingår ej) Ställbar sugkraft: nej Ingår flaskor och nappar: ja, flaskor & 1 matningsnapp Kan man dubbelamma: nej

Beemoo Care elektrisk bröstpump har blivit en riktig favorit bland många mammor där ute, och vi förstår verkligen varför. För det första är den otroligt prisvärd, för det andra håller den riktigt hög kvalité, och för det tredje så är det så enkel och bekväm att använda!

Det är nämligen så att denna bröstpump är utvecklad för att stimulera bröstets naturliga impuls att ge barnet mat genom att efterlikna barnets sugmönster. Detta gör i sig att pumpningen känns mer naturlig och att mjölkflödet ofta sätter igång snabbare för en effektivare process.

Du behöver heller inte oroa dig för att det sugs in luft i pumpen, utan mjölken bevaras precis som den ska inne i flaskan. Vid behov kan du även välja mellan 9 olika lägen för att anpassa pumpningen efter egna preferenser.

När det kommer till montering av pumpen så är den även där väldigt smart gjord för att vara lätt och smidig att hantera. Tack vare displayen kan man följa allt som sker under processen, och ett stort plus för att den (oftast) är tystgående! Vi vill även slå ett slag för att denna är så lätt att rengöra.

 Fördelar: lätt att rengöra, går med batteri, kan användas med andra flaskor, prisvärd, bekväm, många smarta funktioner och tillbehör

Nackdelar: kan vara svår att få igång, låter lite, kan inte användas för att dubbelamma, liten display

Andra testade elektriska bröstpumpar

Bara för att dessa inte blev den bästa elektriska bröstpumpen i någon prisklass betyder det inte att de inte är bra. De flesta är riktigt bra även om vi inte utsåg dem till våra favoriter. Kanske är det här du hittar din favorit? 

Beurer By70 dubbel elektrisk bröstpump

Prisklass: mellan Nätadapter/ batteri: ja/ AA-batterier (ingår) Ställbar sugkraft: ja Ingår flaskor och nappar: ja, 2 flaskor (ingen matningsnapp) Kan man dubbelamma: ja

Denna elektriska bröstpump från Beurer, i deras modell BY70 dubbel, är ett riktigt bra alternativ för de som vill att pumpningen ska kännas naturlig men ändå snabb och effektiv på samma gång. Tack vare dessa dubbla utformning kan man pumpa både brösten samtidigt, vilket höjer kvalitén på mjölken och underlättar lite extra för mamman.

Vid användning kan man även välja mellan 10 olika inställningar beroende på vad man själv föredrar och hur starkt man vill pumpa. Minnesfunktionen kommer ihåg din inställning för smidigare användning. Trots att den kan vara väldigt effektiv så känns den behaglig då trattarna är mjuka.

Andra smarta funktioner är den tydliga displayen, automatisk avstängning efter 30 min, lång batteritid på 60 minuter, samt att du får med både adapter, batterier, flaskor och förvaringsväska. Kort och gott en väldigt bra bröstpump.

 Fördelar: två amningsrattar med flaskor, lättanvänd och tydlig display, ett flertal inställningar, behaglig och smidig att hantera

Nackdelar: kort sladd, något svår att lära sig

Ledsen, vi saknar priset på denna vara just nu.

Beurer By40 elektrisk bröstpump

Prisklass: mellan Nätadapter/ batteri: ja/ AA-batterier Ställbar sugkraft: ja Ingår flaskor och nappar: ja, 1 flaska (ingen matningsnapp) Kan man dubbelamma: nej

Här har vi en elektrisk bröstpump från Beurer. Denna variant är utformad för att ge ett behagligt men stadigt grepp runt bröstet, för att mamman ska gå det så bekvämt och tryggt som möjligt under den så ofta krävande processen. För det första slipper du pumpa på egen hand, och för det andra så verkar den effektivt för att underlätta!

Det som vi uppskattade lite extra mycket hos just denna var att den kommer med 10 olika stimuleringsnivåer och 10 olika pumpnivåer, vilket innebär att du i princip kan välja exakt hur och på vilket sätt du vill att den ska pumpa efter eget tycke. Alla bröst är olika, så att kunna variera på detta sätt innebär att den är bättre anpassad för flera.

När du sen kommit underfund med vilket läge eller vilken nivå som var bäst kan den personliga minnesfunktionen lagra detta så att det går snabbare nästa gång. Du kan se på displayen vilken inställning du har och hur lång tid det tar, samt välja om den ska användas med ström eller batterier.

Kort och gott en behaglig och bekväm bröstpump som har vad som krävs för att processen ska gå så smidigt och enkelt som möjligt. Dock saknar vi funktionen att kunna dubbelamma, men annars väldigt bra och till ett vänligt pris.

 Fördelar: ger ett bekvämt grepp runt bröstet, bra display som visar hur länge man pumpat, kan drivas med batterier, lätt att rengöra, flera olika inställningar

Nackdelar: för stor pumpflaska, kort batteritid, sugkraften känns för kraftfull i vissa lägen, kan ej dubbelpumpa

Ledsen, vi saknar priset på denna vara just nu.

MAM 2-i-1 bröstpump elektrisk & manuell

Prisklass: mellan Nätadapter/ batteri: ja/ litiumjonbatteri (ingår) Ställbar sugkraft: nej Ingår flaskor och nappar: ja, 2 flaskor (ingen matningsnapp) Kan man dubbelamma: ja

Här har vi en liten specialare när det kommer till elektriska bröstpumpar, just för att denna MAM 2-i-1 bröstpump möjliggör både elektrisk och manuell pumpning. Du kan alltså själv välja vilken inställning som passar för maximal komfort och flexibilitet, och det är väldigt lätt att byta mellan de två lägena.

Trots det är den väldigt effektiv och utformad för att passa alla bröst. Vid användning känns den mjuk och behaglig tack vare de mjuka silikonskydden som ger bättre passform, och med tanke på att den även är ergonomiskt utformad så känns det extra bekvämt.

Välj mellan 9 olika inställningar, samt om du vill använda den med adapter eller via batteri. Vi gillar också att man får med en hel del tillbehör vid köp, så som flaskor, lock och förvaringsburkar. Enkel men ändå riktigt bra och säker. Plus för väldigt tydlig display!

 Fördelar: tydlig display, både manuell och elektrisk, smarta tillbehöver, lätt att använda, ergonomisk, praktisk

Nackdelar: något svag effekt av pumpen (låg styrka)

Lansinoh single elektrisk bröstpump

Prisklass: mellan Nätadapter/ batteri: ja/ Ställbar sugkraft: nej Ingår flaskor och nappar: ja, 1 matningsnapp (ingen flaska) Kan man dubbelamma: nej

Bröstpump lansinoh

Det här är en elektrisk bröstpump från Lansinoh, och precis som namnet lyder är detta en singelvariant som alltså inte går att dubbelamma med. En något negativ aspekt, men å andra sidan tycker vi att den gör ett bra och effektivt jobb trots den ensidiga funktionen.

Bröstpumpen är effektiv och jobbar snabbt i förhållande till förutsättningarna, samtidigt som den är bekväm och smidig att använda. Den är också lätt att rengöra, vilket vi verkligen uppskattar. Vid användning upplevs den som tystgående och behaglig på flera sätt, inte minst då den känns naturlig och efterliknar bebisens sugrörelse.

Det känns också tryggt då tratten sitter åt runt bröstet utan att kännas för hårt, samtidigt som det smarta systemet ser till att mjölken inte kommer i kontakt med luft för att bevara sin kvalité och hållbarhet. Dock ingår det ingen flaska vid köp.

 Fördelar: effektiv trots ensidig, bekväm och säker, sitter bra runt bröstet, lätt att rengöra, tystgående

Nackdelar: ingår inte flaska, kan inte dubbelamma, något osmidig i vissa lägen

Medela freestyle flex elektrisk dubbelbröstpump

Prisklass: premium Nätadapter/ batteri: ja/ laddningsbart batteri Ställbar sugkraft: nej Ingår flaskor och nappar: ja, 4 flaskor (ingen matningsnapp) Kan man dubbelamma: ja

bröstpump elektrisk tips medela

Denna elektriska dubbelbröstpump från Medela är en riktigt lyxig variant, inte minst på grund av det saftiga priset. Vad gäller utformning och design så anser väldigt många att den är så otroligt smidig tack vare dess minimala storlek, och alltså är den även väldigt behändig att hantera. Utformad för att efterlikna barnets naturliga sugrörelser för extra hög komfort.

Vid användning kan du välja själv om du vill dubbelpumpa, och vi anser att den är effektiv i både lägena trots dess minimala storlek. Det vi också gillar är att du kan använda den både med batteri och adapter, samt att det finns ett översvämningsskydd som känns säkert. Enkel att använda och rengöra likaså!

En annan smart och modern funktion är att du kan lagra dina personliga inställningar för att det ska gå snabbare och vara smidigare vid nästa amning. I appen kan du se din historik och se när den måste laddas. Vid köp får man med ett flertal praktiska tillbehör, så som två trattar, flaskor, väska och kylväska.

Priset på denna bröstpump må vara högt, men med tanke på att den är så praktisk utformad och behändig att använda samtidigt som den är så bekväma anser vi att det kan vara värt det. Genomtänkt och välgjord på alla sätt!

Fördelar: liten, enkel att hantera, bekväm, anpassningsbar för hög komfort, smarta funktioner och tillbehör, personligt minne, unik

Nackdelar: dyr, blir svag när batteriet dör ut

Frågor och svar om elektriska bröstpumpar

Vilken typ av bröstpump ska jag välja?

Fundera över var och när bröstpumpen ska användas, samt hur mycket du tror att den kommer komma till användning. De som ofta måste tömma sina bröst på mycket mjölk bör ha en större och mer effektiv pump, medan de som bara behöver lite hjälp då och då kan använda en mindre.

Singel- och dubbelpump?

Det finns olika varianter av bröstpumpar; singelpumpar som jobbar med ett bröst åt gången och dubbelpumpar som kan användas på både samtidigt. En singelbröstpump klarar ofta inte av lika mycket mjölk och är inte lika effektiv, medan en dubbelbröstpump kan upplevas som för kraftig och även dyrare.

Så här hanterar du mjölken

För att mjölken ska hålla sig så bra som möjligt så är det viktigt att man direkt efter pumpning ställer in den i kylen och förvarar den där när barnet inte ska äta, eller fryser ner den för extra lång hållbarhet. Flaskorna eller förvaringsburkarna bör vara rengjorda och steriliserade. Tänk på att märka de olika flaskorna med datum då mjölken håller sig som längst i 3 dagar.

Sterilisering av burkar och tillbehör

De flaskor och burkar som används till förvaring av mjölken bar alltid vara ordentligt rengjorda och diskade för att sen lufttorkas. För att sterilisera dem ska man placera dem i ugnen på 110 grader i ungefär 10 minuter, alternativt att man kokar lösa delar för samma effekt.

Är elektrisk bröstpump bättre än manuell?

Detta är personligt och beror på smaksak. Elektriska bröstpumpar är smidigare och lättare att använda då pumpningen sker automatiskt utan att du måste pumpa för egen hand. Den manuella upplevs ofta som jobbig och långsammare.

När ska man använda bröstpump?

Om barnet kan suga som det ska så behöver man ofta inte använda bröstpump. Upplever du några problem med barnets aptit eller om det har problem att suga ordentligt kan det vara bra att börja använda pumpen succesivt, likaså om dina bröst måste tömmas eller om ni vill ha ett förråd av bröstmjölk då mamman ska åka bort.

Hur ofta ska man använda bröstpump?

Bröstpumpen kan man använda så ofta som det känns nödvändigt och bekvämt. Vissa behöver bara använda den ibland, medan andra är i stort behov flera gånger om dagen. Tänk på att inte pumpa för länge åt gången, och att det ska kännas behagligt.

För- och nackdelar med bröstpump?

Genom att använda en bröstpump möjliggör man även för andra att mata barnet om mamman ska iväg på annat. Man får även chansen att tömma brösten vid behov oberoende barnets aptit, samtidigt som man kan ha ett mjölklager i beredskap. Däremot kan även bröstpumpar göra så att mjölkproduktionen blir överdriven, samt att det kan göra ont och kännas onaturligt i vissa lägen.