Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

När ditt barn blir tre år är det dags att byta ut den vanliga tandborsten mot en eltandborste för barn. Vilken ska man välja? Vi har testat flera olika för att hitta den bästa eltandborsten för barn och även satt ihop en guide med de vanligaste frågorna du som förälder kan ha kring att borsta ditt barns tänder.

Att skapa goda vanor för ditt barn genom att börja borsta ditt barns tänder med en eltandborste är en väldigt bra idé. En eltandborste tar bort mer smuts och bakterier från tänderna om du gör på rätt sätt. Sen är det alltid smidigt att ha med en vanlig tandborste på till exempel resor men vi rekommenderar ändå att du väljer en eltandborste för bästa resultat.

Det är inte alltid helt lätt att få borsta sitt barns tänder men försök att göra det till en rolig aktivitet som gör att barnet ser fram emot det. Att tvinga barn till något är aldrig en bra strategi i långa loppet. Försök därför att göra det roligt och involvera barnet i tandborstningen. Förklara vad som händer med tänderna och varför det är viktigt att borsta tänderna.

Vi pratar mycket med våra barn om Karius och Baktus och hur de gillar att bygga bo i tänderna om det är smutsigt. Därför är det viktigt att borsta tänderna så de inte gör bygger bo där.

Det går också belöna ditt barn genom en tandborstningsapp för att göra det till en positiv upplevelse.

Vi har i vårt test av eltandborstar för barn utsett den bästa eltandborsten i tre prisklasser. Premium, mellan och budget för att passa alla plånböcker. Du kan också läsa om varför det är viktigt med tandborstning och när du kan börja med eltandborste för barn.

Bästa eltandborsten för barn

Vi har testat flera olika tandborstar för att hitta de bästa eltandborstarna för barn så att du ska slippa. Alla tandborstar har sina fördelar och nackdelar och vi har försökt lista dem så gott vi kan. Hoppas du hittar en eltandborste som passar ditt barn!

Philips Sonicare for Kids Eltandborste – bästa eltandborste för barn premium

Prisklass: Premium Trycksensor: Ja Borsthastighet: 500 borstdrag per sekund Borsttekniker: 2 stycken, 3-6 år och 7 år och uppåt.  Inbyggd timer: Ja App-stöd: Ja Ålder: 4-10 år

Eltandborsten Philips sonicare for kids är en bra eltandborste på många sätt och vis men har en stor negativ del. Det är att det är ett avlångt borsthuvud vilket gör det svårt att komma åt längst in i munnen och vinkla tandborsten rätt där det är trångt i munnen.  Har du större barn är det lättare men de minsta kan ha lite problem med att få det ordentligt rent med hjälp av tandborsten.

De har verkligen anpassat tandborsten i övrigt genom att koppla på en app som uppmuntrar och lär ditt barn att borsta tänderna på ett roligt och effektivt sätt. Målet är givetvis att ditt barn ska borsta tänderna i 2 minuter, vilket är rekommendationen för att borsta tänderna. Du får också med 8 klistermärken som kan vara roligt för att uppmuntra barnet att borsta tänderna.

Motorn i eltandborsten känns bra och stark vid tandborstningen. När det är dags för ditt barn att byta sida i munnen så spelar eltandborsten en musikslinga. Det gör det lätt för ditt barn och dig att veta när det är dags att byta ställe att borsta tänderna på.

Fördelar: Stark motor, musikslinga som visar när det är dags att flytta tandborsten, kopplingen till en pedagogisk app
Nackdelar: Avlångt tandborsthuvud

Ledsen, vi saknar priset på denna vara just nu.

Oral-B Stages Power - bästa eltandborsten för barn mellan

Prisklass: Mellan Trycksensor: Ja Målgrupp: Barntandborste Borsthastighet: 5 600 rotationer per minut och 20 000 pulseringar per minut Borstningslägen: 1, daglig rengöring Inbyggd timer: Ja App-stöd: Ja Ålder: 3+

Eltandborsten för barn från Oral-B märks genom roligare färger och motiv på tecknade figurer och figurer från filmer.  Det gör att det kan bli lite roligare för ditt barn att vilja borsta sina tänder.

Tandborsthuvudet är runt och passar bra i mindre munnar och kommer åt både längst in och mellan tänderna. När det är dags att byta från underkäkens tänder till överkäkens så spelar eltandborsten en liten melodi. Då har det gått en minut och du ska byta.

Tandborsten är givetvis uppladdningsbar och det behövs då vi tycker att den snabbt blir trött och slå. Batteritiden är 20 minuter men motorn upplevs som lite slö. Stråna på tandborsten är mjuk och anpassad efter att borsta barns tänder.

Du kan också koppla upp eltandborsten mot Disney magictimerapp från Oral-B för att ditt barn ska borsta längre. Oral-B säger själva att barn borstar tänderna upp till 90 procent borstar tänderna längre tack vare appen.

Fördelar: Snygg design för barn, bra borsthuvud, bra med en melodi vid byte
Nackdel: Slö motor

Oral-B Kids Vitality Frozen - bästa eltandborsten för barn budget

Prisklass: Budget Trycksensor: Nej Målgrupp: Barntandborste Borsthastighet: 7200 oscilleringar/rotationer per minut Borstningslägen: 1, daglig rengöring Inbyggd timer: Ja App-stöd: Ja Ålder: 3+

Oral-B har många eltandborstar med roliga motiv för ditt barn, denna har just Frozen men som ni sett i detta test av eltandborstar för barn så har de några olika och det tycker vi är roligt. Det tror vi uppmuntrar barnet till att borsta tänderna mer och längre.

Du kan scanna din tandborste för att få tillgång till disneyappen som gör det roligare för ditt barn att borsta tänderna men också att de borstar längre.

Handtaget är vattentätt och borsthuvuduet är mjukt och skonsamt mot ditt barns tandkött. Det känns som att du kommer åt ordenligt även i små munnar. Batteriet bra i början men som med alla batterier blir det sämre över tid. Inget som vi tycker stör upplevelsen av tandborsten som vi tycker är bra.

En rolig sak är också att tandborsthuvudena till barnets eltandborste går att byta till olika motiv.

Fördelar: Mjuk borste, timer, finns tandborsthuvuden med flera olika motiv
Nackdelar: Hade gärna fått ha lite ljud till

Ledsen, vi saknar priset på denna vara just nu.

Andra testade eltandborstar för barn

Prisklass: Budget Trycksensor: Ja Målgrupp: Barntandborste Borsthastighet: 48 800 oscilleringar/rotationer per minut Borstningslägen: 1, daglig rengöring Inbyggd timer: Nej App-stöd: Nej Ålder: 10+

Camry sonisk eltandborste

Prisklass: Budget Trycksensor: Ja Målgrupp: Barntandborste Borsthastighet: 48 800 oscilleringar/rotationer per minut Borstningslägen: 1, daglig rengöring Inbyggd timer: Nej App-stöd: Nej Ålder: 10+

Det här är inte en eltandborste för de allra minsta barnen då detta är mer av en enkel och billig eltandborste som passar alla personer.

Däremot är den väldigt billig och fyller sin funktion som eltandborste. Den är väldigt färgglad vilket nog kan locka lite barn att använda den. Däremot gillar vi inte att borsthuvudet är avlångt då det kan vara svårare att komma åt ordenligt längst in i munnen och mellan tänderna.

Detta är som sagt en enkel tandborste som gör sitt jobb men har inga extra finesser.

Oral-B Eltandborste Junior

Prisklass: Mellan Trycksensor: Ja Målgrupp: Barntandborste Borsthastighet: okänt Borstningslägen: 1, daglig rengöring Inbyggd timer: Ja App-stöd: Ja Ålder: 6+

Är ditt barn 6 år eller äldre så passar denna eltandborste bra. Den här eltandsborsten för barn har en trycksensor så du inte borstar tänderna för hårt och har även en timer som gör det lätt för dig och ditt barn att veta när det är dags att byta. Var 30:e sekund säger den ifrån så kan du byta sida och mellan över och underkäke. Den säger också till när det gått två minuter så ni vet när ni är klara.

Tandborsten finns med olika motiv för att motivera ditt barn att borsta tänderna. Det finns enkla gröna men också eltandborstar med motiv från Star Wars. Eltandborsten för barn har också extra mjuka borststrån som är mer skonsamma mot ditt barns tänder och tandkött. Det tar också bort mer plack än en vanlig manuell tandborste.

Det går att välja mellan flera olika sorters tandborsthuvuden utifrån vad du eller ditt barn önskar.

Fördelar: Timer, trycksensor, håller laddningen länge
Nackdelar: Inga vi kan komma på

Signal Playbrush Smart Sonic EPB Eltandborste barn

Prisklass: Premium Trycksensor: Ja Målgrupp: Barntandborste Borsthastighet: 17 000 oscilleringar/rotationer per minut Borstningslägen: 2 Inbyggd timer: Okänt  App-stöd: Ja Ålder: 3+

Här är en ganska avancerad eltandborste för ett helt okej pris tycker vi. Du får en bra tandborste som rengör tänderna bra och även har en bra app att koppla på via bluetooth. Via appen kan du se hastigheten på eltandborsten, tid, regelbundenhet och hur noggrann rengöring det är. Det är roligt och bra i början. När du och barnet väl kommit in i tandborstningen är det kanske mindre viktigt.

Det finns också ett spel som heter Playbrush som översätter rengöringsrörelserna till spelet och barnet kan kontrollera spelet aktivt. En rolig detalj tycker vi som kan göra det roligare för barnet att borsta tänderna. I spelet finns också en tandborstetränare.

Den har trycksensor så du inte trycker för hårt och även ett extra mjukt tandborsthuvud för att skona tandköttet och tänderna.

Fördelar: Roligt med Playbrushappen, bra eltandborste för barn
Nackdelar: Appen är på engelska

Ledsen, vi saknar priset på denna vara just nu.

Jordan TB-120P

Prisklass: Premium Trycksensor: Ja Målgrupp: Barntandborste Borsthastighet: 8800 eller 9200 oscilleringar/rotationer per minut Borstningslägen: 2, två olika hastigheter Inbyggd timer: Ja App-stöd: Nej Ålder: 10+

Här är en ergonomisk eltandborste som är lätt för dig att hålla. Vi tycker att tandborsten har lång användningstid på en laddning men förutom det tycker vi den är lite för dyr med tanke på att den har få funktioner och låga hastigheter.

Den kan smidigt laddas med en USB-laddare vilket gör det enkelt för dig om du till exempel är ute på resa.

Vi tycker faktiskt inte att den här tandborsten är värd att köpa.

Fördelar: Inyggd timer, lång användningstid på en laddning
Nackdelar: Låga rotationer, bara för större barn, dyr för få funktioner

Ledsen, vi saknar priset på denna vara just nu.

Frågor och svar om eltandborstar för barn

Vad är skillnaden mellan en vanlig tandborste och eltandborste för barn?

Vanlig tandborste En vanlig tandborste har ett avlångt borsthuvud på ett stadigt skaft. Oftast är borsten mjuk för att vara skonsam mot tänderna och tandköttet. Tandborsten behöver bytas ut minst var tredje månad eller när stråna börjar spreta. Hjälp barnet att borsta tänderna tills barnet är större och kan göra det bra själv. Eltandborste En eltandborste har ett större skaft där det vanligaste är att du kan ladda den. Det finns även eltandborstar med vanliga batterier. En eltandborste har ett borsthuvud som rör sig fram och tillbaka och rengör tänderna på samma sätt som en vanlig tandborste. Skillnaden är att en eltandborste kan få bort 75 procent mer smuts på tänderna än en vanlig tandborste. Låt inte ditt barn borsta själv utan hjälp barnet att borsta.

Är eltandborste bra för barn?

Den är inte skadlig för barn om det är det du undrar. En eltandborste brukar vara bättre på att rengöra tänderna än en vanlig och det gör att en eltandborste oftast är bättre för barn än en vanlig. Vissa barn kan uppleva att det är lite obehagligt när det vibrerar lite av eltandborsten men de brukar vänja sig snabbt.

När kan barn börja med eltandborste?

Det finns ingen åldersgräns. Däremot rekommenderas de flesta eltandborstar från tre års ålder.

Vilka är fördelarna med en eltandborste?

 • Lätt att använda och gör mer rent än en vanlig manuell tandborste.
 • En eltandborste tar bort mer plack och når svårare ställen mellan tänderna och de bakre tänderna. Får du bort plack minskar risken för karies.
 • En eltandborste rengör mer och bättre än en vanlig tandborste.

Hur ofta ska man byta tandborsthuvud på en eltandborste?

Du byter tandborsthuvud efter tre månader eller när borsten börjar bli spretig. Vissa eltandborstar visar/låter när det är dags att byta tandborsthuvud.

Hur länge håller en eltandborste?

Det är olika från tandborste till tandborste. Det är klart att batterikapaciteten blir sämre efter ett tag och du får ladda den oftare. Trots det fungerar det lika bra att borsta tänderna så länge det finns batteri i eltandborsten.

Vilken är den bästa eltandborsten för barn?

Märken som gör eltandborstar för barn?

 • Oral-B av Braun
 • Phillips
 • Jordan
Och många andra men dessa är de populäraste märkena där Oral-B och Phillips är de som brukar rekommenderas av tandläkare.

Hur borstar man tänderna med eltandborste?

 • Ta tandkräm stor som en ärta och borsta tänderna två gånger om dagen. En gång på morgonen och en gång innan läggdags.
 • Borsta tänderna i två minuter. Många eltandborstar har en timer som säger när det är klart. Det finns också timers som säger när du ska byta från underkäke till överkäke. Kika på den eltandborsten du ska köpa vad den har för funktioner.
 • Borsta alla tänder i små cirkelrörelser. Placera tandborsten i ungefär 45 graders vinkel från tandköttkanten och tryck försiktigt mot tanden. Rör tandborsten långsamt över tänderna.
 • Spotta ut tandkrämsskummet. Det är ingen fara om de råkar svälja lite men bra att vänja dem vid att spotta ut redan från början.
 • Skölj inte munnen efteråt. Det tar bort flour som skyddar tänderna.

Tips för att borsta ditt barns tänder

 • Borsta ditt barns nya tänder extra noga.
 • Tänk att du ska ha tandkräm stor som en ärta för att ha en lagom mängd.
 • Gå hellre genom alla tänder någorlunda snabbt så alla får sig en omgång. Risken finns alltid att barnet tröttnar.
 • Lär barnet att spotta ut tandkrämsskummet. Det underlättar när ni byter till starkare tandkräm.
 • Ge gärna inte ditt barn vatten eller annan dryck efter tandborstning. Tandkrämen skyddar och gör mer nytta om den är kvar på tänderna.
 • Vill ditt barn inte borsta tänderna? Försök leka och busa fram tandborstningen. Låt barnet visa hur de skulle borsta sina tänder om de skulle göra det själva.
 • Till många tandborstar finns det en app. Det har oftast resulterat i att barnen borstar tänderna längre.