Bästa familjetältet för campingen 2024 – Större campingtält för familjen

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Har ni planerat en camping- eller tältsemester inom en snar framtid? Då kan det verkligen vara dags att investera i det bästa familjetältet! Vi har satt ihop en komplett guide för att ni ska få det lite lättare och mer bekvämt då ni vill hitta ett passande familjetält.

Idag finns det mängder av varianter att välja mellan på marknaden, vilket i sig är en fördel i och med att det gör att alla kan hitta något som passar dem. Men det generösa utbudet kan också försvåra situationen lite och göra att det blir svårt att välja, och det är just därför vi har gjort vår guide.

Faktum är att alla kan få stor glädje av att ha ett familjetält, inte minst om ni är en aktiv familj som ofta vill ut och göra aktiviteter som innebär att bo och sova någon annanstans än hemma. De är smidiga att ha med sig, de rymmer hela familjen och allt ni har med er, och så bjuder de på en rolig upplevelse för er tillsammans!

Vi hoppas att vår guide om familjetält bäst i test kan hjälpa er hitta en variant som passar er riktigt bra. Här kan ni hitta både familjetält med förtält och familjetält med kamin, familjetält med ståhöjd, familjetält för vandring och campingtält för familj, stort familjetält och 5 manna tält, självstagande tält, och så även en del billiga familjetält.

 • Otroligt smarta system
 • Många praktiska funktioner
 • Smidig uppdelning
 • Rymligt
 • Generös storlek
 • rymligt utrymme inuti
 • vädertåliga material både inne och ute
 • praktiska funktioner för upphängning, förvaring
 • lätt konstruktion
 • praktiskt myggnät för ventilation
 • bra plats för alla
 • billigt

Bästa familjetältet

Här har vi samlat de familjetält som vi anser är bäst i test. Oavsett om ni vill hitta ett riktigt lyxigt tält eller om ni hellre köper en lite billigare variant så kan kanske hitta en favorit bland dessa tre. Vi har valt ut våra favoriter i 3 prisklasser; premium, mellan och budget

Prisklass: premium Antal personer: 7 pers Modell: Vikt: 43900 g Vattenpelare på ytterduk: 6000 mm Vattenpelare på golv: Yttermått: 780 x 470 x 225 cm

Outwell lakeville 7SA är ett riktigt lyxigt, bra och stort familjetält. Trots att det här kommer till ett väldigt högt pris så kan vi anse att det är värt en investering, inte minst med tanke på att du får ett tält som rymmer hela sju personer. Sovrummen är av mörklagda ambassador master-sovrum.

Det finns alltså ingen som helst tvekan om att ni som ska sova i tältet kommer ha det riktigt bra! Dessutom har sovrummen så kallade quick & quiet dörrar som innebär att det blir rätt tyst när dessa dras igen, något som alltid är uppskattat. Familjetältet har även ståhöjd, fönster och dubbla sidodörrar.

En annan väldigt smart grej är att det här är ett familjetält med förtält, som tack vare dess praktiska integrering ger lite extra utrymme. Sen har också hela tältet ett behagligt ventilationssystem, ett vattentätt golv, ett smart system för uppblåsning, samt många placeringsmöjligheter och förvaring.

Med andra ord får du ett stort familjetält som har allt och lite till, och det är därför vi utserr det till bäst i test bland familjetält. Allt och alla får plats, och så är det otroligt bekvämt, tryggt och smidigt att bo där i trots att man är många.

Fördelar: väldigt stort, många smarta och praktiska funktioner, fastsytt vattentätt golv, tåliga väggar, smidig uppfällning, funktionella system för en behaglig vardag
Nackdelar: väldigt dyrt, kan upplevas som något tungt och klumpigt

Prisklass: mellan Antal personer: 6 pers Modell: campingtält Vikt: 36500 g Vattenpelare på ytterduk: 6000 mm Vattenpelare på golv: 10000 mm Yttermått: 610 x 380 x 215 cm

Det här familjetältet från Outwell kan komma att bli en riktig favorit om ni vill investera i ett kvalitativt och hållbart tält utan att behöva lägga ner överdrivet mycket pengar på det. Trots att prislappen är rätt så hög så anser vi att det är en rimlig summa som ger er ett familjetält av bästa rang.

Det här rymmer gott och väl sex personer som alla får plats att sova bekvämt tack vare de två rymliga amobassador-sovrummen. För maximal komfort har det även många fönster, en regnsäker sidodörr, en extra sidodörr, samt en riktigt stabil stomme som håller hela konstruktionen på plats.

Outwell montana 6P är till och med så stabilt och rymligt att det är ett familjetält med ståhöjd, något som i sig är riktigt bekvämt. Det känns varken trångt eller instängt! I familjetältet har du också ett förtält vilket kan vara skönt. 

Dessutom finns det goda möjligheter för att ventilera utan risk för intrång av insekter och liknande. andra smarta detaljer är dragkedjor längs dörrarna, gardiner, vattentätt golv, nätfickor, temperaturreglage, väderskyddad utsida och smart förvaring för olika föremål.

Fördelar: stort och rymligt med generöst utrymme inuti, flera ingångar, sovplats för 6 personer, vädertåligt och vattentätt, smarta detaljer för bekväm vistelse
Nackdelar: dyrt

Prisklass: budget Antal personer: 5 pers Modell: familjetält Vikt: 10300 g Vattenpelare på ytterduk: 3000 mm Vattenpelare på golv: 10000 mm Yttermått: 425 x 300 x 200 cm

Artic tern är ett familjetält anpassat för att passa upp till 5 personer som ska ut och campa. Det vi gillar lite extra med just det här är att du får ett generöst och rymligt familjetält till ett riktigt bra pris, vilket verkligen kan vara uppskattat om man har en lite tightare budget. Att kunna köpa ett billigt familjetält som ändå funkar riktigt bra kan aldrig gå fel!

Utöver dess låga pris så kommer det här 5 manna tältet av en relativt stabil konstruktion med tre tältstänger av fiberglas. Det innebär inte bara att konstruktionen är lätt, utan tack vare att den bara har tre pinnar och smart färgkodning går det också snabbt och enkelt att fälla upp det. Det här är ett familjetält med ståhöjd, och så har det 2 ingångar.

Andra smarta detaljer som förbättrar vistelsen är innerdörrar med myggnät för behaglig ventilation, förvaringsfickor på insidan, samt att det medföljer ett golv till absiden. Vi gillar också att tältets yttre sida är täckt med en vattentålig beläggning som gör att det håller sig torrt i lite regn. Tältet är inte det absolut tåligaste och bör inte användas vid hällregn, men annars funkar det superbra!

Fördelar: billigt familjetält, enkel uppresning, förvaring, plats för 5 personer, lätt konstruktion, ståhöjd, myggnät för innerdörrar
Nackdelar: tål inte överdrivet stormiga väder, inte vättentätt, något enkelt

Andra testade familjetält

Utöver våra favoriter och vinnare i de olika prisklasserna har vi hittat testat flera andra familjetält som även de är riktigt bra. Här kan ni hitta alla möjliga varianter där vi valt att med ett brett utbud av varierande modeller så att alla kan hitta något som passar.

Prisklass: mellan Antal personer: 6 pers Modell: Vikt: 35500 g Vattenpelare på ytterduk: 4500 mm Vattenpelare på golv: Yttermått: 

Här har ni ett prisvärt och välfungerande familjetält med flera rum som rymmer hela 6 personer utan problem. Det bästa med det här är att det är otroligt enkelt att slå upp på bara några minuter, samt att det har lite extra takhöjd vilket gör att det känns rymligt och behagligt att vara i.

Dessutom har tältet fina panoramafönster som bidrar till mer ljusinsläpp och en ytterligare lite mer rymlig känsla. Med sina 18,9 kvadratmeter och sina 35,5 kg kan tältet upplevas som något klumpigt, men när ni väl packat upp det kommer det bara kännas generöst och trivsamt.

Andra detaljer som gör att det håller sig bra och står stabilt på sina fötter även i oväder är stängerna av stål, de PU belagda tygen och de tejpade sömmarna. Det är inte helt vattentätt, men så länge det inte öser ner regn så håller det sig. Vi är nöjda!

Fördelar: plats för 6 pers, snabbt och enkelt att resa, rymligt med extra takhöjd, panoramafönster med ljusreglage, stadig konstruktion
Nackdelar: inte helt vattentätt i oväder

Outwell nevada 5P

Prisklass: mellan Antal personer: 5 pers Modell: tunneltält Vikt: 21100 g Vattenpelare på ytterduk: 6000 mm Vattenpelare på golv: Yttermått: 510 x350 x 215 cm

Outwell Nevada kan passa riktigt bra för er som vill hitta ett 5 manna tält som håller hög kvalité och som erbjuder rymliga utrymmen utan att kännas klumpigt eller för stort. Det här väger nämligen ”bara” 21 kg, vilket är rätt lågt i jämförelse med många andra tält av liknande storlek. Trots det finns det gott om plats för er alla tack vare de två generösa master-sovrummen.

Precis som modellen i sig utlovar så är det här ett tunneltält som ger er chansen att få lite eget utrymme utan att behöva vara i samma rum som andra. Såklart finns det även en väl tilltagen boyta där ni alla kan umgås, men vill man sen gå undan kan man göra det i det egna rummet. Sen gillar vi också att konstruktionen är stabil, att familjetältet har ståhöjd, och att det finns många fönster.

Utöver det finns det även 2 ingångar, varav en sidodörr som är helt regnsäker även i stormiga väder. Framsidan kan öppnas helt med de 2 dragkedjorna, där du ändå kan få skydd för insekter med hjälp av nätpanelen. För praktisk användning finns det även gardiner, magnetsstängning, ett vattentätt golv, nätfickor och temperaturreglage.

Fördelar: många smarta funktioner som underlättar användning, generöst utrymme, smidig men stadig konstruktion, ståhöjd
Nackdelar: något dyrt

Prisklass: budget Antal personer: 6 pers Modell: Vikt: 11900 g Vattenpelare på ytterduk: 3000 mm Vattenpelare på golv: 10000 mm Yttermått: 577 x 243 x 200 cm

Här har vi ett riktigt billigt familjetält som kan komma väl till pass inför er nästa camping- eller tältsemster. Fördelen med det här tältet är att det rymmer hela 6 personer, samtidigt som det är lättviktigt och smidigt att hantera. Tack vare stormlinor och stadiga tältstänger kommer tältet stå riktigt stadigt och säkert ändå, vilket vi verkligen uppskattar.

En annan sak som är väldigt trivsamt här är att det inte är så komplicerat eller krångligt att använda eller bo i det. Det har de utrymmena man behöver, det finns smarta funktioner, och så är det praktiskt byggt för enkelhetens skull.

Dessutom kan ni välja att separera det yttre och det inre tältet för lite egentid eller bara för bekvämlighetesns skull. Eller så kan ni ta bort det ena innertältet för ett större allrum. Andra smarta detaljer är fönster, ventilation, dubbla ingångar, myggnät för dörrarna, förvaring, reflexer, samt en vattentålig ytterduk.

Fördelar: lättviktigt, smidigt att hantera, ytter- och innerdelar kan delas upp och tas bort, anpassningsbart, billigt, vattentätt golv, stadigt
Nackdelar: något enkelt, inte överdrivet tåligt yttermaterial

Prisklass: budget Antal personer: 5 pers Modell: Kupol Vikt: 8700 g Vattenpelare på ytterduk: 3000 mm Vattenpelare på golv: Yttermått: 320 x 360 x 185 cm

Outwell Cloud 5 är ett 5 manna tält som verkligen kan vara ett perfekt familjetält för vandring. Detta beror på dess smidiga och nätta vikt och dess lite mindre konstruktion, som trots dess jämförbara låga mått upplevs som rymligt och trivsamt. Det här är verkligen ett bra familjetält som de flesta som vill ut på äventyr kan få stor glädje av.

En fördel med det här tältet är också att det kommer till ett väldigt lågt pris. Trots det är både sov- och boytor väl tilltagna, samtidigt som dess kupolmodell ger lite extra utrymme och andrum uppåt. Vi gillar också att ramen känns stadig och säker, vilket gör att det både är tryggt och smidigt att bo där i. en anna detalj som vi fastnade för att det finns en stor uteplats vid ingången.

Med andra ord kan man säga att det här är ett kompakt men ändå väldigt pålitligt och behagligt familjetält. Golvet är avtagbart, innertältet är mörklagt, ventilationen är god, och uppresningen är enkel. Oavsett hur mycket ni tältat tidigare så kan det här vara ett väldigt bra första alternativ!

Fördelar: lätt och smidig konstruktion, kompakt och praktisk att använda, stadig och tålig, billigt, rymligt
Nackdelar: något enkelt, kan upplevas som något trångt då man är många

Prisklass: budget Antal personer: 5 pers Modell: tältkåta, tipi Vikt: 5940 g Vattenpelare på ytterduk: 30000 mm Vattenpelare på golv: 10000 mm Yttermått: 350 x 350 x 250 cm

Urberg Tipi Tent är en så kallad modern klassiker. Här har man nämligen tagit fram ett stort familjetält i form av en tältkåta, det vill säga ett tipi tält som har en någorlunda symetrisk form och som gör sig rätt smart i dess konstruktion. Tältet kan se något minimalt och tråkigt ut, men när man väl fått det på plats inser man snabbt att det både är praktiskt och behagligt att bo i. Det är också ett väldigt lätt familjetält mot många andra tält som kan väga ganska mycket. 

Detta är dock inte ett sådant tält som bjuder på det mesta och där utrymmena är både stora och uppdelade. Istället får du ett stort tält som är väldigt enkelt att använda, där det endast finns en yttre vägg, ett integrerat golv, en stadig stång i mitten som håller tältet uppe, samt tältspik för montering.

Dock finns det vissa funktioner som gör det till en något mer trivsam plats. Det finns stora ventilationsöppningar, myggnät i dörren, och så är det yttre materialet väldigt tåligt. Tänk bara på att tältet inte är behandlat med flamskydd och att det därför inte är bra att använda som ett familjetält med kabin. Annars är vi väldigt nöjda, inte minst för dess låga pris.

Fördelar: enkel design för praktisk användning, funktionellt men rymligt, lätt att resa och ta ner, stadigt, billigt familjetält, lätt familjetält
Nackdelar: saknar enskilda utrymmen

Prisklass: mellan Antal personer: 5 pers Modell: tunneltält Vikt: 8700 g Vattenpelare på ytterduk: 3000 mm Vattenpelare på golv: 5000 mm Yttermått: 580 x 280 x 205 cm

Det här är ett 5 manna tält som är både rymligt och behagligt att vistas i. Tack vare dess form som tunneltält finns det goda möjligheter att få utrymme för sig själv, utan att du nödvändigtvis måste stänga in dig i ett rum eller gå utanför tältet. Det bästa här är det kan användas under båda vår, sommar och höst.

En annan riktigt smart detalj är att fönstrena är av mesh samt att det finns extra ventilation i taket, vilket både ger god ventilation och ser till att insekterna håller sig utanför. Sen finns det även en extra utgång så att det ska bli smidigt och bekvämt för alla att båda ta sig in och ut som man vill utan att behöva störa de andra.

Däremot kommer det här tältet till ett lite högre pris jämfört med viss andra modeller, något som i sig kanske inte passar alla. Men å andra sidan kommer det till en hög kvalité och har många funktioner som gör det behagligt att vara i. Vi är nöjda och anser att det här kan bli ett bra allround-tält för många familjer!

Fördelar: flera ingångar, fönster i mesh, bra ventilation, gott om utrymme för alla, kan användas under 3 årstider
Nackdelar: inte så tåligt, något dyrt

Prisklass: mellan Antal personer: 6 pers Modell: Kupol Vikt: Vattenpelare på ytterduk: 3000 mm Vattenpelare på golv: 7000 mm Yttermått: 300 x 295 x 70 cm

Primus Bifrost 6 är ett lagom rymligt och öppet familjetält som passar perfekt för 6 personer. Här finns det två separata sovrum där ni kan sova upp till 3 personer per varje rum, vilket innebär att ni trots att ni är många kan få gott om utrymme och även möjlighet att få lite egen plats. Sovrummen är behagliga att vistas i, och så finns det bra ventilationsmöjligheter i hela tältet.

Fördelen med det här campingtältet till familjen är att det är ett så kallat kupoltält, vilket innebär att de två sovrummen sitter ihop med ett slags utrymme på 3 meter som fungerar som umgängesrum. Detta gör att ni när som helst kan gå undan till ert eget sovrum, eller välja att umgås tillsammans när det passar. Är ni en större grupp är det alltså inte ett problem!

När du ska sätta upp tältet är det också där lätt att utföra processen. Det fälls upp smidigt, och så kommer konstruktionen att stå stabilt tack vare de kraftiga stormlinorna som håller upp tältet även i rusk. Yttertältet, innertältet och det vattentäta golvet är också rätt tåligt. Helt enkelt ett bra men rätt enkelt tält!

Fördelar: stort utrymme, plats för 6 personer, behagliga sovrum, tåliga material, stadig konstruktion
Nackdelar: något dyrt, enkelt, saknar en del praktiska funktioner

Prisklass: mellan Antal personer: 10 pers Modell: tipitält Vikt: 12200 g Vattenpelare på ytterduk: 4000 mm Vattenpelare på golv: Yttermått: 

Fauna B8 är ett stort familjetält för hela 10 personer, vilket innebär att både familj, släkt och vänner kan följa med på äventyret och fortfarande bo i samma boende. Denna typ av storlek på tält ser man inte så ofta, speciellt inte till det låga pris det här kommer till. Med andra ord kan det vara en riktigt bra investering då ni är många som ska ut samtidigt!

Det som utmärker det här familjetältet är att det håller en så otroligt hög komfort trots att det är så stort. Dock upplevs tältet inte som opraktiskt eller krångligt för det, utan snarare tvärtom så är det rätt så lätt att sätta upp när ni väl fått lite häng på det. Konstruktionen i sig är också väldigt tålig, vilket gör att ni oavsett väder och vind kommer få en trivsam upplevelse.

Dessutom är ytorna inuti tältet väldigt stora och öppna, något som kan vara lite extra bekvämt då man är många som ska rymmas där inne. Skillnaden från andra tipitält är att du här kan använda hela golvytan. Andra smarta funktioner är ingången har ett tak, att både inner- och yttermaterial är vädertåliga, att det finns myggnät i dörren, samt att topphatten är justerbar med ventil!

Fördelar: plats för 10 personer, stor golvyta, hög komfort, riktigt stadigt, tål väder och vind
Nackdelar: kan vara lite krångligt att få upp

Frågor och svar om familjetält

Har familjetält flera rum?

Det är absolut vanligast att ett familjetält har flera rum, det vill säga mellan 2 och 3 stycken. Sen finns det även vissa varianter som bara har ett rum, och vissa som har fler rum. Med tanke på att de kallas just familjetält så innebär det att man ska kunna bo flera personer i samma tält utan att behöva trängas och bo på varandra hela tiden, något som kräver flera rum.

Hur stora är familjetält?

Det beror helt på vilket tält du köper. Det finns familjetält som är riktigt, riktigt stora och som har ett utrymme på flera tiotals kvadratmeter, och så finns det vissa mindre varianter som inte alls är lika rymliga. Däremot är det ofta väldigt bekvämt att ha ett lite större och även högre familjetält med ståhöjd, inte minst om ni ska bo där några dagar.

Kan man ha el i ett familjetält?

Ja, det finns det absolut lösningar på! På de allra flesta campingplatser finns det eluttag och liknande där man kan koppla in sina adaptrar och dosor. Campingadaptrar och grendosor finns att köpa på de flesta friluftsaffärerna, något vi verkligen kan rekommendera er att göra inför camping- eller tältningsresan så att ni kan få den el ni behöver.

Vad finns det för tillbehör i familjetält?

Även det här kan variera väldigt mycket beroende på vilket familjetält du köper. Några tillbehör som dock kan vara bra att hålla lite extra utkik efter är saker som förvaringsfickor, upphängning av föremål, en matta som passar inne i tältet, underlag att ha under tältet, samt något slags nät för olika ventilationsluckor.

Vilket familjetält är bäst?

Med tanke på att det finns så väldigt många familjetält att välja mellan idag kan det vara svårt att veta vilket som är bäst. För att hitta det bästa familjetältet bör man helt enkelt utgå från vad man själv föredrar, var och när man ska använda tältet, hur stor familj man har, om man önskar några speciella bekvämligheter eller ytor, samt sin budget.

Vi har valt ut våra favoriter när det kommer till familjetält bäst i test, så att ni kan få ett litet smakprov på några produkter som är lite extra bra enligt oss. Vi anser att samtliga av de familjetält vi tagit med är väldigt bra, men att märken som outwell är lite extra bra!

Köpguide: vad bör jag tänka på vid köp av familjetält?

Så vad ska man tänka på när man köper ett familjetält, det vill säga för att det ska bli rätt? Utöver att man ska utgå från vad som passar en själv bäst så finns det vissa andra punkter man ska tänka på. Här kommer en kort sammanfattning av de:

 • pris enligt er budget
 • storlek baserat på er familj/ hur många som ska använda det
 • nödvändiga funktioner/ önskemål
 • vattentålighet och vädermotstånd efter var ni ska använda det
 • vikt och packvolym
 • vill ni ha ett självstagande familjetält eller annan modell?

Vem borde köpa ett familjetält?

Familjetält är ett perfekt komplement om man som större familj, det vill säga en skara på mellan 4-7 personer, vill ut och tälta eller campa tillsammans. Med tanke på att ett familjetält rymmer rätt många personer så är det otroligt smidigt att bara ta med sig ett tält istället för att släpa på och behöva slå upp flera stycken.

Ett familjetält kan såklart också användas om man som kompisgrupp eller liknande ska ut på äventyr tillsammans. Det bästa är att familjetältet inte bara rymmer flera personer och ger gott om utrymme för både egentid och umgänge, utan i ett familjetält har man ofta också mycket plats för allt annat som ska med.

I vissa fall kan det till och med vara så pass stor att det får plats med cyklar och liknande. Oavsett vad ni ska ge er ut på så kan familjetältet verkligen komma till nytta då ni är många. Att kunna bo ihop, umgås och utföra ett spännande äventyr utan att någon blir utanför eller får trängas kan verkligen underlätta!

Vilket är det billigaste större tältet för camping?

I vårt test har vi valt ut några favoriter som kommer till en billigare prislapp, just för att alla ska känna sig välkomna att ta del av det för att hitta en ny favorit. Det är inte alla som känner för att lägga flera tusenlappar på ett tält för camping, och då kan billiga familjetält vara riktigt bra.

I det här testet kom vi fram till att Urberg tipi tent kombu green, samt Outwell cloud 5 och Artic tern family camp 5P är de billigaste större tälten för camping. Här får du inte bara bara billiga tält, utan alla 3 håller även riktigt hög kvalité och kommer med många smarta funktioner som verkligen underlättar tältningen för alla.

Hur lång tid tar det att sätta ihop ett familjetält?

Det här beror helt på vilket familjetält det gäller, hur stort det är, hur dess system är komprimerat och utformat, samt om det finns vissa specifika detaljer eller funktioner som bidrar till en lite mer invecklad resningsprocess.

Somliga familjetält tar bara några få minuter att fälla upp, där de är så kallade självstagande tält. Är tältet av hög kvalité och utformat på ett smart sätt kan detta vara möjligt även om det är stort och ”komplicerat”.

Sen finns det också vissa familjetält som kan ta lite längre tid, men idag är de flesta modeller så pass välgjorda att de både är smidiga att resa och enkla att hantera. Är du osäker på hur lång tid ett visst tält tar kan du alltid fråga innan du köper det, så att du inte hamnar med något som du sen inte trivs med eller kan hantera.

Lämna en kommentar