Innehåll

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Det smidigaste sättet för att få reda på om ditt barn är sjuk är att använda en febertermometer. Genom att använda den bästa febertermometern för barn kan du snabbt och smidigt se om ditt barn har feber, för att sen avgöra om barnet är sjuk och isåfall hur sjukt det är.

En febertermometer för barn är något som alla föräldrar bör ha, för oavsett barnets ålder kan en termometer verkligen komma till nytta. Sen är det även bra att ha med sig en i väskan, i vagnen eller i bilen om något skulle hända när ni är borta, så att du som förälder kan få svar på om barnet mår dåligt så du slipper oroa dig.

Vi har satt ihop en köpguide för dig som vill hitta den bästa febertermometern. Trots att det ofta är en fördel att det finns så många olika varianter att välja mellan så kan det också försvara valet väldigt. Därför hoppas vi att ni med vår hjälp kan hitta den som passar er bäst, och som verkligen ger er känslan av att ha en febertermometer bäst i test!

Bäst i test febertermometer för barn

Braun thermoscan 7 IRT 6520 – bästa febertermometer för barn premium

Bästa febertermometern för barn
 • Helt säker mätning baserat på barnets ålder
 • Smidig och enkel att använda
 • Ger tydliga svar

Omron Gente Temp 521 – bästa febertermometer för barn mellan

 • Snabb och smidig
 • Varsam
 • Spara mätningar
 • Tydlig display

Medisana TM 750 – bästa febertermometer för barn budget

bästa febertermometern för barn
 • Snabb mätning med infrarött ljus
 • Multifunktionell mätning av omgivning, ytor och vätskor
 • Utan beröring
 • Behaglig

Bästa febertermometern för barn

Här nedan har vi samlat de febertermometer som vi anser är bäst i test. Vi har valt ut tre favoriter i tre olika prisklasser; premium, mellan och budget, så att det kan finnas en favorit för alla. Hittar ni inte en favorit här har vi även ett antal andra febertermometrar att kolla in

Braun thermoscan 7 IRT 6520 – bästa febertermometer för barn premium

Prisklass: premium Mätområden: örat Infraröd mätning: ja Temperaturintervall: Mättid: Funktioner: 

Bästa febertermometern för barn

Braun thermoscan blev en riktig hit när vi testade den, inte bara vad gäller dess mätning av feber i sig utan även då själva termometern är otroligt smidigt att använda. Trots det är den helt säker och tar hänsyn till barnets ålder, vilket gör att du får helt korrekta temperaturer med rätt färgindikator. Av den anledningen anser vi att det här är den bästa febertermometern!

Vi tycker verkligen att funktionen om att febertermometern själv känner av barnets ålder, något som är en ny form av febervägledningsteknik, gör den här produkten sådär lite bättre än alla andra. Åldern kan faktiskt vara avgörande för vad febern innebär, vilket i sig gör den extra säker för alla barn.

Sen gillar vi även att den har en färgkodad display så att du lätt ser om den är bra, mellan eller för hög. Dessutom är det en sådan termometer som man mäter i örat, som tack vare den föruppvärmda spetsen ger en proffsig exakthet och en bekväm användning. Dyr, men enligt oss så värt det!

Fördelar: lätt att använda, ger exakta svar, trygg och säker oavsett ålder, högpresterande teknologi
Nackdelar: dyr

Omron Gente Temp 521 – bästa febertermometer för barn mellan

Prisklass: mellan Mätområden: örat Infraröd mätning: nej Temperaturintervall: Mättid: Funktioner: 

Här har vi ytterligare en febertermometer som presterar väldigt bra, men som kommer till ett någorlunda lägre pris. Omron Gente temp är en febertermometer för barn som varsamt mäter temperaturen i örat utan att skada eller kännas obekväm.

Det som gjorde att vi fastnade lite extra för den här var just det faktum att den har ett minneskort, vilket innebär att du kan spara upp till 25st mätningar för att hålla koll på hur ditt barns eller din egen temperatur förändras över tiden.

En smart funktion är att den har en upplyst display där du enkelt kan se temperaturen, det vill säga även i mörkret. Vill du använda den här till andra saker utöver att mäta feber så funkar den även för att mäta yt- och rumstemperaturer. Vi är verkligen nöjda!

Fördelar: otroligt bra termometer till ett bra pris, varsam och behaglig, smidig och enkel, lagrar mätningar, upplyst display, mäter yt- och rumstemperatur
Nackdelar: något enkel

Medisana TM 750 – bästa febertermometer för barn budget

Prisklass: budget Mätområden: örat och pannan Infraröd mätning: ja Temperaturintervall: 0-100 grader Mättid: Funktioner: 

bästa febertermometern för barn

Den här termometern från Medisana kan komma att bli en riktig favorit om ni vill investera i en snabb, smidig och behaglig mätare. Det bästa med den här är att den mäter med infraröda multifunktioner utan beröring. Med andra ord är den riktigt bra för barn som inte gillar att ha den i örat eller liknande.

En annan sak som vi också verkligen gillar är att den kan användas för att mäta andra saker med också, så som välling, mjölk, vatten, omgivningen, badet osv. Dessutom är resultaten exakta, och trots det tar det bara några sekunder.

Sen har den även en display där du kan avgöra temperaturen via färgen. Som pricken över i:et kan du se klockan och datum på displayen, och så får du med en förvaringsväska. Vill du kan du även spara upp till 30 mätningar. Utan tvekan en av de bästa febertermometer.

Fördelar: riktigt bra pris, mäter otroligt snabbt, behaglig, multifunktionell mätning av ytor och vätskor, tydlig display, spara flera mätningar
Nackdelar: något enkel, kan ge lite otydliga svar

Andra testade febertermometer för barn

Skulle det visa sig att ni inte fastnar för någon av de febertermometer som vi anser är bäst i test så har vi även valt ut några andra produkter som vi verkligen gillar. Även här hittar ni dem i de tre olika prisklasserna.

Braun No Touch febertermometer (NTF 3000)

Prisklass: mellan Mätområden: Infraröd mätning: Temperaturintervall: Mättid: Funktioner: mäter utan beröring

febertermometer bäst i test

Braun No Touch är en febertermometer som mäter utan beröring. Det innebär alltså att du här inte behöver trycka in den i barnets öra, i munnen eller under armen för att få till mätningen. Istället är det hur smidigt som helst att bara hålla den mot pannan och sen invänta svaret. 

Vi gillar verkligen den här typen av teknologi och anser att det underlättar för både stor och liten. Dock kan du också välja att mäta med beröring om du så önskar det, men det är helt upp till dig. Att man kan kombinera mätningen på detta sätt är väldigt bra, då den ytliga mätningen egentligen är till för att se om barnet har feber eller inte, medan den rektala delen kan visa exakt grad. 

Oavsett hur du väljer att gå tillväga så känns det tryggt att kunna få svar utifrån olika situationer. Andra funktioner som gör den lite extra bra är bakgrundsbelysningen och närhetssensor. Allt detta till ett väldigt bra pris!

Fördelar: mäter både med och utan beröring, smidig och snabb användning, bra pris, för barn och vuxna
Nackdelar: kan gå något snabbt ibland 

Ledsen, vi saknar priset på denna vara just nu.

Braun Age Precision PRT2000

Prisklass: mellan Mätområden: öra och panna Infraröd mätning: ja Temperaturintervall: Mättid: Funktioner: 

Här har vi ännu en trygg och pålitlig febertermometer för barn från Braun, men den här gången i deras variant Age Precision PRT2000. Den här varianten är otroligt enkel att använda både på barn och vuxna. Du väljer själv om den ska användas i munnen, i ändtarmen eller under armen!

Tack vare dess flexibla topp kommer den varken skava eller kännas obekväm, vilket verkligen kan underlätta. Dessutom har den här termometern en smart minnesfunktion som visar de senaste mätningarna för dig som vill hålla koll under en viss period. Priset är också otroligt generöst.

Fördelar: snabb och smidig, kan användas på 3 ställen, flexibel topp, minnesfunktion, otroligt bra pris
Nackdelar: termometer med topp

Microlife NC 150 No contact

Prisklass: budget Mätområden: Infraröd mätning: Temperaturintervall: Mättid: ca 3 sek Funktioner: 

Febertermometer med infraröd mätning

Här har vi en febertermometer som verkar genom att avläsa din eller ett föremåls temperatur på avstånd, därav namnet no contact. Här får du många smarta funktioner till ett generöst pris, och så kan användas för att mäta av in princip vad som helst. 

Med andra ord är det här verkligen en investering som alla kan få nytta av. Dessutom går mätningen på några få sekunder, och så slipper du nudda barnet om du inte vill. Utöver det lyser den med ett blått ljus för att tydligt visa svaret. Väldigt bra för att få en uppfattning om barnat har feber eller inte. 

Fördelar: bra pris, otroligt snabb, många bra funktioner, behaglig och utan beröring, tydlig display, lagar mätningar
Nackdelar: något otydliga svar

Withings Thermo – beröringsfri febertermometer

Prisklass: premium Mätområden: Infraröd mätning: Ja Temperaturintervall: Mättid: Funktioner: 

infraröd febertermometer

Whitings thermo är en så kallad beröringsfri febertermometer som du använder genom att hålla den nära din eller barnets hud. Det krävs alltså inte att du stoppar in den i örat eller under armen, utan istället känner den av er temperatur via sensorer i luften. 

Här kan du även välja att lagra dina tidigare mätta temperaturer för att hålla koll över ett längre spann, vilket är väldigt smart. I den tillhörande thermo appen kan du även få olika hälsoråd vid behov. Dock är den här rätt dyr, vilket gör att den inte passar för alla. Annars är den så trygg och smidig, inte minst att kunna koppla den till appen!

Fördelar: otroligt smidig tack vare tillhörande app med lagring, så enkel för alla, tydliga resultat, beröringsfri, noggrann
Nackdelar: dyr

Beurer FT 65

Prisklass: premium Mätområden: panna eller öra Infraröd mätning: Ja Temperaturintervall: Mättid: Funktioner: 

febertermometer för barn

Beurer FT 65 är en riktigt bra febertermometer för barn som verkar genom att mäta temperaturen på pannan eller i örat. Det tar bara några sekunder att få ett tydligt och korrekt resultat. funkar den också för att mäta temperatur på omgivningen, på ytor och på föremål. 

Vi gillar verkligen hur de har valt att sätta dit ett alarm om det visar sig att du eller barnet har alldeles för hög temperatur. Det, och det faktum att du kan lagar de 10 senaste mätningarna, gör att den känns extra trygg och säker. Dessutom kan du se tiden och datum på skärmen, som i sig är stor och lätt att tyda. Något dyr, men absolut bra. 

Fördelar: säker mätning med exakta svar, kan mäta andra saker, alarm vid höga temperaturer, lagring av mätningar, tydlig display
Nackdelar: något dyr

Ledsen, vi saknar priset på denna vara just nu.

ANL Ditigal febertermometer

Prisklass: budget Mätområden:  Infraröd mätning: Temperaturintervall: Mättid: 10 sekunder Funktioner: 

febertermometer för bebis

Här har vi en klassisk febertermometer med flexibel topp, som är speciellt anpassad för smidig användning på små barn. Den här är alltså inte alls obekväm eller skaver i munnen, utan istället är den följbar och mjuk för att kännas så smidig som möjligt. Vi gillar också det faktum att den är snabb att använda och ger resultat på 10 sekunder, och att den trots det ger korrekta svar. 

Utöver det så har den även en stor och tydlig display där du utan problem kan se temperaturen. Här kan du själv välja om den ska användas i munnen, i ändtarmen eller i örat. Som pricken är i:et är den vattentät. Priset är helt rimligt!

Fördelar: bra pris, behaglig och följsam, går snabbt, korrekta resultat, tydlig display, flera användningsområden
Nackdelar: något enkel

Ledsen, vi saknar priset på denna vara just nu.

Frågor och svar om feber

Vad är feber?

Det är inte helt ovanligt att man inte vet vad feber är egentligen, det vill säga vad som händer i kroppen när man får det. Kort och gott så är det inte en sjukdom i sig, utan istället så handlar det om att kroppen reagerar på en annan sjukdom som den måste bekämpa. Det innebär alltså att feber är ett tecken på att kroppens immunförsvar sätter i full fart för att bli frisk. 

Hur kan man lindra feber på barn?

Beroende på hur hög feber ditt barn har så kan det vara möjligt att lindra den något, men det absolut bästa är att man låter barnet stanna hemma tills att den har försvunnit. Med tanke på att feber tyder på en annan infektion i kroppen kan det vara något som smittar. 

Lätta saker som kan vara bra är att dricka mycket vatten och vätska generellt, så som saft eller juice. Även isglass kan vara bra att ge om barnet har svårt att få i sig vätska och annan mat. Tänk på att ha god ventilation i rummet, dock inte alldeles för kallt så att barnet riskerar att bli sjuk igen. Annars kan även vissa läkemedel hjälpa med att få ner febern. 

Vilka läkemedel kan jag använda mot feber?

Som sagt så kan vissa läkemedel hjälpa mot feber hos barn. Däremot bör man inte ge barnet sådana läkemedel om det inte är absolut nödvändigt. Är barnet sängliggande, väldigt trött och inte kan äta eller dricka på grund av febern kan man ge exempelvis alvedon på kvällen. 

Det gör ofta att barnet även kan sova bättre, vilket i sig kan lindra infektionen. Se bara till att du ger läkemedel som är specifikt anpassade för barn, annars är de för starka. Gäller det ett barn under 6 månader bör du alltid kontakta vården innan. 

Barn kan drabbas av feberkramper

Ett vanligt förekommande symptom hos barn mellan sex månader och 5 år är något som kallas för feberkramper. Detta innebär att barnets höga feber, det vill säga över 39 grader, leder till att hjärnan får en slags retning som bidrar till att kroppen krampar. 

Det här är en form av epilepsianfall som kan vara otäckt att se, men som ofta går över inom några minuter. Däremot är det här en typ av anfall som drabbar rätt många barn, och det kan även förekomma ett flertal gånger om man väl fått det. 

Det enda som är farligt är om barnet slutar andas, och om anfallet pågår i mer än 2 minuter. Så länge du vet om vad som händer, när du bör ringa efter hjälp, samt saker du kan göra för att lindra det är det ofta ingen fara. 

Tecken på att barnet får sådana feberkramper, det vill säga utöver att barnet har hög feber och krampar i kroppen, är att:

 • Barnets hud blir blek eller blå
 • Barnets kropp blir stel och rycker till
 • Barnet kan förlora medvetandet
 • Barnet kan kissa eller bajsa på sig

När ska man söka vård för feber hos barn?

Med tanke på att feber dyker upp i samband med att kroppens immunförsvar går på högvarv för att bekämpa en underliggande sjukdom eller infektion så kan feber i vissa fall vara tecken på mer allvarliga sjukdomar. 

Oftast är det ofarligt, men ibland kan det indikera på andra sjukdomar som bör kollas upp och som bör ges vård för. Då finns det vissa tecken man kan kolla efter, och vissa riktlinjer att förhålla sig till. Vid dessa fall bör du söka vård:

 • Om ett barn under 3 månader har över 38 grader i feber 
 • Om ett barn är mellan 3-6 månader och har över 39 graders feber 
 • Om barnet har över 41 graders feber 
 • Om barnet har feber och även ont i magen, öronen eller huvudet, samt om det gör ont när barnet kissar 
 • Om barnet har feber och är stel i nacken
 • Om barnet har svårt att andas
 • Om barnet inte dricker, är uttorkad, kissar mindre, eller om det mår väldigt dåligt 
 • Om barnet har feber i över 4 dygn 
 • Vid feberkramper för första gången kan man kontakta vård vid behov

Är en febertermometer i munnen bättre än under armen?

Vanligen brukar man säga att febermätning i armhålan och i munnen ger ungefär samma svar, det vill säga rätt bra mätningar. Däremot är det viktigt att man följer de instruktioner som gäller för den exakta termometern, så att man mäter på rätt ställe och inte riskerar att få missvisande svar. 

Mäter en febertermometer i öret rätt?

Ja, örat är faktiskt ett väldigt bra ställe att mäta feber på och det ger ofta väldigt exakta svar. Detta tack vare att örat kan omsluta termometern bra, vilket i sig är nyckeln för resultaten.  

Hur fungerar en febertermometer?

Det här beror lite på vilken termometer du använder dig av, var den ska användas, samt om den ska användas för att mäta direkt mot huden eller om det är en så kallad beröringsfri variant. Om du använder dig av en vanlig termometer som mäter direkt i örat så fungerar det på så sätt att örontermometern fångar upp värme från hörselgången och trumhinnan.  

Med tanke på att trumhinnan och temperaturcentrum i hjärnan försörjs av samma blodflöde så är det lätt att mäta tempen där då den regleras i samma takt som kroppens faktiska temperatur. Däremot är det viktigt att termometern sitter ordentligt i örat och att hörselgången sluter tätt runt. 

Sen kan man ju också mäta tempen i munnen, i ändtarmen, i armhålan, på pannan och så vidare, men där är det svårare att få korrekta siffror då metoden inte är lika bra att få rätt. 

Vilken febertermometer är bäst?

Väldigt många av de febertermometrar som finns idag är väldigt bra. Absolut säkrast är sådana varianter som man använder i örat, men sen är även de som mäts utan beröring eller på andra kroppsdelar väldigt praktiska att använda. 

Vi anser att de bästa varianterna är de som ger exakta svar, som är lätta att använda, som är smidiga och behagliga, samt de som inte skapar obehag för barnet. Alla är olika, men vi gillar verkligen Medisana TM 750 och Braun thermoscan 7 IRT 6520! Kolla in vårt test för att se över fler varianter som är riktigt bra.