Bästa gåstolen 2024 – låt ditt barn utforska världen

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Vilken är den bästa gåstolen? Det är inte helt enkelt att veta om det är ens första barn. Det finns många olika gåstolar med olika funktioner, design och prislapp. För att du ska slippa slita ditt hår har vi testat flera olika gåstolar för att hitta den bästa.

En grundrekommendation från oss är att köpa en gåstol som är säker, är rolig för ditt barn och gärna kan användas till fler saker än bara gåstol.

När ditt barn vill börja utforska men inte riktigt kan ta sig någonstans kan det vara skönt att köpa en gåstol. Med den kan barnet trycka ifrån med benen och faktiskt börja spana runt i hemmet och röra sig. Det är en rolig upplevelse för dig och barnet. På köpet för du att barnet börjar träna upp motoriken.

Vi har testat gåstolar för att se vilken som är bäst. Vi har utsett den bästa gåstolen i tre olika prisklasser – premium, mellan och budget. Allt för att det ska passa allas plånböcker och krav.

 

Bäst i Test
Hauck 2 in 1 Walker gåstol
Hauck 2 in 1 Walker gåstol
 • Du kan använda den som lekstol/lära-gå-stol och senare även som lära gå vagn
 • Justerbar i höjd
 • Underhållande
 • Trappskydd
Bäst i Test
Bozz Lekstol Lyx
Bozz Lekstol Lyx
 • Roliga leksaker
 • Bromsar om hjul skulle hamna utanför en kant/trappa
 • Tvättbar sits
Bäst i Test
2ME Lekstol Italy
2ME Lekstol Italy
 • Anpassningsbar efter längd
 • Enkel men rolig
 • Billig gåstol
Bäst i Test
Hauck 2 in 1 Walker gåstol
 • Du kan använda den som lekstol/lära-gå-stol och senare även som lära gå vagn
 • Justerbar i höjd
 • Underhållande
 • Trappskydd
Bäst i Test
Bozz Lekstol Lyx
 • Roliga leksaker
 • Bromsar om hjul skulle hamna utanför en kant/trappa
 • Tvättbar sits
Bäst i Test
2ME Lekstol Italy
 • Anpassningsbar efter längd
 • Enkel men rolig
 • Billig gåstol

Special: En produkt vi tagit med i detta testet är inget butiken kallar gåstol men den fyller mycket samma funktion minus själva upptäckandet. Det är Skip Hop Aktivitetscenter Explore & More som är en tre i en produkt med massor att erbjuda. Vi fullkomligt älskar den och det kommer också ditt barn att göra.

Läs vidare för att läsa om de andra gåstolarna!

Bästa gåstolen

Prisklass: Mellan Mått: 74 x 58 x 62 cm Ålder: barn från 6 månader upp till 12 kg

Denna gåstol är två saker i ett. Du kan använda den som en gåstol men när barnet blir äldre går det även använda den som en lära gå vagn. Det gör den klart mer prisvärd.

Den finns i två utföranden. En grå, vilket vi tycker är lite tråkigt, och en i grönt, rött och blått. Den är klart roligare för barnet rent färgmässigt. Förutom att den är roligare att titta på har den också flera knappar och rattar för barnet att leka med. När barnet trycker på knapparna börjar det spelas olika melodier och lampor börjar blinka. Det underhåller barnet en lång stund samtidigt som motoriken hos barnet utvecklas.

Vi gillar verkligen att den är justerbar i höjd och att den har trappskydd. Det gör att du kan anpassa den efter ditt barns längd men också att den är väldigt säker. Det finns tre olika lägen och är en funktion som saknas på många andra gåstolar.

Tack vare att du kan justera den i höjd men också att du kan ta bort själva sitsen och använda den som en lära gå vagn för att du kan använda den länge. När du använder den som lära gå vagn finns det bra och stabila handtag att hålla i för barnet.

Vi rekommenderar denna starkt och gillar de möjligheter den ger barnen.

Prisklass: Mellan

Vi gillar denna då den har roliga leksaker på lekbordet. Du har en fjäril och blomma som sticker upp mer från bordet och som barnet lätt kan träna på att greppa. Förutom det finns det andra leksaker som kan röra på sig och som även låter. Då kan barnet lättare träna upp motoriken.

Stolen finns i flera glada färger till ditt barn.

Du får en säker lekstol / gåstol som bromsar lekstolen om något av hjulen till exempel skulle utanför en kant till trappen. Det gör att om du har en trapp hemma kan du känna dig säkrare med denna.

Om barnet till exempel kräks i stolen går det enkelt att ta bort sitsen och slänga in i tvätten på 40 grader.

Prisklass: Budget Mått: längd 62 cm x bredd 62 cm Ålder: från att barnet kan sitta upp till 12 kg

En enklare och billig gåstol som passar barnet från att det kan sitta. Du får en mjuk sits för barnet att sitta i och en lekpanel där det finns flera knappar att trycka på. När barnet trycker på dem kommer det ljud, lampor blinkar och det rör sig. Perfekt för barnet att träna upp sin motorik på men också så de får en rolig stund såklart.

Du kan ha sitsen som lägst på 21,5 cm höjd och som högst 25 cm. Det gör att du kan anpassa den lite efter ditt barns längd vilket alltid är en fördel. Speciellt när barnet växer.

Den finns i två olika färger, en gråvit och en mer rosa. Den rosa är klart roligare men alla har vi olika smak. Den uppfyller alla säkerhetskrav och är en bra och billig gåstol för ditt barn.

Prisklass: Premium Mått: 79 x 79 x 47 cm Ålder: från 4 månader

Detta är egentligen ingen gåstol men den har många andra bra funktioner och därför är den med i detta test. Vi tycker denna är helt fantastisk och nu ska vi berätta varför.

Den är designad i samarbete med läkare för att träna motorik, lek och inlärning. Den kan användas till flera saker: aktivitetsbord där barnet kan sitta, snurra, leka och studsa, ett bord för att lära sig gå och interagera och sist men inte minst ett lekbord. Med denna får barnet 25 aktiviteter som fokuserar på att utveckla ditt barn.

I den mjuka sitsen finns det flera aktiviter och leksaker för ditt barn att greppa. I sitsen kan barnet också studsa. Leksakerna finns framför, vid sidan och bakom barnet vilket uppmuntrar ditt barn att snurra i den 360-graders snurrbara stol. Då kan bebisen få tag i bitbara träd, kulbana eller en uggla som hoppar upp och hoar för att nämna några saker. Du hör ju själv, ditt barn kommer älska denna.

Det finns också en ruta så barnet kan se sina fötter och då också trycka på ett musikpiano med fötterna. Den går att ställa in till vanligt piano eller att den ska spela melodier.

När ditt barn blir större kan du först göra om den till ett bord för att leka vid med de leksaker som sitter fast. När ditt barn blir steget större ändå går det göras om till ett ritbord. Detta är verkligen en produkt som växer med ditt barn och som kommer ge ditt barn och dig många roliga stunder.

Vill du plocka undan den går det lätt att ta av benen och lägga den under till exempel sängen. Självklart är den fri från ftalater.

Testade gåstolar

Förutom de vi utsett till bästa gåstol har vi även testat ett gäng andra gåstolar i vår jakt efter de bästa. Det gör att du har några fler att välja på men som tyvärr inte nådde pallplats. 

Prisklass: Mellan Ålder: barnet ska kunna sitta stadigt med stöd upp till 12 kg

Denna gåstol finns i flera olika färger och utföranden. Du kan få den helt i rosa men också som en formel 1-bil. Det gör att du förhoppningsvis kan hitta en modell som passar just ditt barn.

Lekpanelen erbjuder en ratt, flygplan som sticker upp och är greppvänliga och flera knappar. När barnet klickar på dem kan du få ljud och musik, till och med någon jullåt, och lampor börjar också blinka.  Vi tycker det är en rolig lekpanel som kommer hjälpa ditt barn med dess inlärning och utveckling.

Hjulen är gjorda i silikon så du slipper oroa dig över repor på golvet.

Prisklass: Mellan Mått: 71 x 60 x 50cm Ålder: 6 mån upp till 12 kg

En rolig gåstol som finns med musse pigg eller mimmi pigg. Den med Musse är blå och den med Mimmi är mer rosa. Det är en fin och rolig gåstol som kommer hjälpa ditt barn att utvecklas motoriskt.

Gåstolen hjälper ditt barn att utveckla sin gång samtidigt som den sitter säkert i sitsen. Barnet får flera roliga leksaker på lekpanelen som den kan greppa, få i rörelse och såklart få spela ljud och musik på. Du kan ta bort lekpanelen om du hellre vill lägga ditt några andra leksaker åt ditt barn.

Det går att justera höjden så stolen kan växa med ditt barn och den har också ett trappstopp för säkerhet. 

Prisklass: budget Ålder: från 6 mån

Beemo happy:s fina lära-gå-stol finns i flera färger och hjälper ditt barn att kunna gå på egen hand. Den kan ställa sig upp och tappar barnet balansen så blir det bara som att barnet sätter sig i sitsen igen. Säkert och tryggt.

På lekbordet får ditt barn snurra, tuta och trycka på knappar och andra leksaker. Det kommer sätta igång lampor och ljud som kommer hjälpa ditt barn med motoriken. Barnet kommer också lära sig vad som är roligast och träna upp att föra händerna dit det är roligast.

Du kan lätt ta av klädseln i den mjuka sitsen och tvätta den om en olycka är framme. Du kan också justera höjden.

Frågor och svar om gåstol

Vilken är den bästa gåstolen?

De bästa gåstolarna är:​
1. Hauck 2 in 1 Walker Lekstol

2. Bozz Lekstol Lyx

3. 2ME Lekstol Italy

Rekommenderad ålder för gåstol?

Den rekommenderade åldern för gåstol är runt 6 månader. Det är bra att tänka att barnet ska kunna sitta stadigt med stöd innan den får sitta i en gåstol. Om barnet inte kan det vid 6 månaders ålder är det bättre att vänta.

Är en gåstol bra?

En gåstol kan hjälpa ditt barn att träna och utveckla sin motorik i både händer och ben. Händerna genom leksakerna den försöker greppa, snurra och trycka på och benen genom att den kommer hitta knep för att ta sig framåt. Eller bakåt för den delen.

Det finns däremot de som säger att det inte är bra med gåstol. Åsikterna går isär. Vår rekommendation är att du alltid är med ditt barn när det använder babyskyddet och att barnet inte ska sitta allt för länge.

Hur länge kan man använda en gåstol?

Barn kan i de flesta fallen använda gåstolen upp till att de väger 12 kg. Det brukar inträffa runt att barnet är runt 2,5 – 3 år.

Vem behöver en gåstol?

Barnet som gillar att utforska men inte riktigt kommer runt på egen hand än. Den hjälper också till att utveckla barnets motorik samtidigt som barnet har roligt. Lämna inte ditt barn oövervakad i en gåstol.

Vad är en gåstol?

Det är en stol med hjul och oftast ett lekbord där barnet kan sitta själv och leka med händerna. Men också ta hjälp av benen och fötterna för att kunna utforska hemma. Det blir roligt främst för barnet men också för föräldern som får följa utvecklingen.

Gåstolen är mest känd som gåstol men har av de som producerar dem nu börjat kalla dem lekstolar. Detta då det inte är helt säkert att de faktiskt hjälper ditt barn att börja gå. Däremot gör stolarna att ditt barn får roligt. Det är minst lika viktigt i början.

Vad kostar en gåstol?

En gåstol kan kosta mellan några hundralappar upp till runt tusen kronor. Allt beror på vilket märke och funktioner / aktiviteter den har.

Produkter som utgått:

Prisklass: budget Ålder: från 6 mån

Här har vi en rolig gåstol som är en bil, en ferraribil. Med ratt, knappar och sidospeglar kan ditt barn susa fram med denna gåstol. När ditt barn sitter i sitsen ser det ut som den ska ut och köra en riktig bil. Det blir roligt för både barnet och dig som förälder.

Med ett roligt och häftigt aktivitetsbord som passar alla barn stimuleras ditt barn av de olika ljuden, ljusen och leksakerna som rör sig.

Stolen kan justeras i tre lägen och gör att bilen, eller vi menar gåstolen kan växa med ditt barns längd.

En rolig gåstol formad som en bil. Vad kan gå fel?

Prisklass: budget Mått: H33 x B56 x D71 cm Ålder: 6-36 månader

Barnet får en fin gåstol som finns i olika färger och som kommer hjälpa det att börja gå och ta sig fram själv. Den är utformad som en bil med hjul på sidorna även däruppe. De snurrar däremot inte.

Aktivitetsbordet har precis som andra lekstolar leksaker som stimulerar och hjälper ditt barn att utvecklas med rörelse, ljus och ljud.

Du kan ändra höjd på stolen för att passa barnets längd. Det gör det lättare för ditt barn att ta sig fram också.

Du kan också använda gåstolen som en gunga. Då kan du sätta en mjuk dyna under för fötterna och sen kan barnet gunga fram och tillbaka. Mysigt och roligt samtidigt som barnet lär sig hur den ska göra. Du får givetvis hjälpa till i början innan barnet får kläm på tekniken.

Lära-gå-stolen Speed Walker 2-in-1 från Moweo är en fin gåstol som hjälper ditt barn att ta sig fram själv. Gåstolen är utformad som en bil och har ett aktivitetsbord som stimulerar ditt barn med hjälp av ljud, ljus och rörelse. Gåstolens höjd går att justera för att passa barnets längd och de svängbara swivelhjulen framtill underlättar styrandet av gåstolen. Gåstolen är även utrustad med en gungfunktion vilket ger fler användningsmöjligheter. En mjuk dyna ingår som används tillsammans med gungfunktionen.

Prisklass: Budget Ålder: från 6-8 mån (barnet ska kunna sitta stabilt med stöd) upp till 12 kg

Här får du en färgglad gåstol i rött, går även få i blått. Det gör det lite roligare för barnet att sitta i då man blir glad av färgen. Barnet har givetvis ett roligt lekbord med ratt, tuta och andra knappar som barnet kan få rörelse i eller att få att låta. Barnet roar sig samtidigt som barnet tränar upp motoriken. Det är den bästa träningen.

Du kan även justera den lite i höjd för att den ska passa ditt barns längd. Det gör att den kan användas längre när ditt barn växer tillsammans med stolen. Den har också trappskydd, vilket är bra.

Lämna en kommentar