Innehåll

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Att bli mamma är något som de allra flesta kvinnor på denna planet strävar efter att bli, om inte imorgon så i alla fall någon gång. Men trots att det här med graviditet och föräldraskap kan kännas som en välsignelse för många så innebär inte det att en graviditet är önskad hos alla.

Oavsett vad man som fruktbar kvinna har för inställning till en möjlig graviditet så finns det tillfällen då vi alla kan få användning av ett graviditetstest. De kan ge dig ett betryggande besked om att du är eller inte är gravid, oberoende av vad du själv önskar eller misstänker.

För att du ska kunna hitta det bästa graviditetstestet på marknaden har vi tagit fram en köpguide åt er. Vi kommer att recensera och jämföra de bästa graviditetstesten, samt välja vinnarna – våra absoluta favoriter – i tre olika prisklasser; budget, mellan och premium.

Efter att ha testat, läst på om, recenserat och jämfört de olika graviditetstesten kom vi fram till att bästa graviditetstest går till Clearblue Graviditetstest Digitalt som blev vår premiumfavorit, medan Clearblue Plus Graviditetstest tog hem vinsten som mellanfavorit. RFSU Graviditetstest Early, Vanligt och Ägglossningstest vann som generöst budgetalternativ.

Är det så att du inte har nått din första planerade mens kan graviditetstest visa fel. Du kan däremot se om du har något av dessa tidiga tecken på graviditet. Det är ingen garanti trots att du har en eller flera graviditetssymptom men det kan hjälpa dig på vägen. 

Bästa graviditetstesten

Här har vi utsett våra bästa graviditetstest och paket kopplat till det. Det är de vi tycker är smidigast, enklast och bäst helt enkelt. 

Clearblue Graviditetstest Digital - bästa graviditetstestet premium

Prisklass: Premium Antal/förpackning: 2 stycken

Bästa graviditetstest

Detta graviditetstest från Clearblue är ett digitalt graviditetstest som du själv använder hemma. Denna variant är väldigt enkel att använda och tydlig att läsa av, där du får ett svar som är mer än 99% säkert.

Det trygga svaret i kombination med den simpla användningen och det tydligt visande resultatet gör att du kan känna dig trygg med denna. Resultatet visas inom 3 minuter, där det står tydligt om du är ”gravid” eller ”inte gravid”. Vid en graviditet visar graviditetstestet antalet veckor som du gått och varit befruktad.

Det bästa med Clearblues digitala test är att man får med 2st tester utifall att man skulle behöva göra ett till, eller om man behöver det någon annan gång.

Tänk på att alltid läsa hela bruksanvisningen innan användning för att försäkra dig om att du använder det på rätt sätt och vid rätt tillfälle, annars kan resultatet bli fel. Detta test kan användas upp till 4 dagar före väntad mens.

Clearblue Plus Graviditetstest - bästa graviditetstestet mellan

Prisklass: Mellan Antal/ förpackning: 1 stycken

Här har ni ett graviditetstest från Clearblue. Denna variant heter Clearblue Plus och innebär att du kan få ett tydligt svar redan efter 1 minut. Detta är alltså det snabbaste sättet att få reda på om du är gravid eller inte, vilket kan vara en fördel om man måste eller vill veta utan väntetid.

Testet används precis som Clearblues vanliga graviditetstest, vilket innebär att det är enkelt att använda och att det ger ett svar som är lätt att avläsa. Resultatet är mer än 99% säkert, men det rekommenderas ändå att du tar två test om svaret är missvisande eller om du misstänker att det är felaktigt.

Vid behov har du två test att använda, eller om du vill spara ett till framtida försök. Tänk på att alltid läsa hela bruksanvisningen innan användning för ett säkrare resultat. 

RFSU Graviditetstest Early, Vanligt och Ägglossningstest - bästa graviditetstestet budget

Prisklass: Budget Antal/ förpackning: 7 stycken ägglossningtest, 2 stycken graviditetstest, 1 stycken graviditetstest early

När du köper detta paket från RFSU får du ett komplett kit som ger dig större möjligheter att maximera dina chanser att bli gravid. Med graviditetstesten kan du snabbt och enkelt kan testa dig, även om du är tidigt gången.

Det som är så bra med detta paket är att du får det till ett rabatterat pris, utan att du behöver exkludera något som kan minska eller förstöra dina chanser att bli gravid. Med andra ord har du alltid du behöver här i, där samtliga test är mycket säkra och ger snabba svar.

Med ägglossningstestet får du veta när du har ägglossning, det vanliga graviditetstestet ger dig ett säkert och tydligt svar på om du är gravid efter bara några minuter, och ”testa tidigt” kan användas redan några dagar innan väntad mens.

Prisvärt, enkelt och tryggt. Läs alltid bruksanvisning innan användning!

Andra testade graviditetstest - recensioner

För att hitta de bästa graviditetstesten måste vi veta violka andra som finns på marknaden. Här är några av de andra graviditetstest och ägglossningstest vi tittat på. 

Behöver du en gravidkudde? Hitta den bästa gravidkudden här.

Graviditetskollen Graviditetstest Sticka

Prisklass: Budget Antal/ förpackning: 10 stycken

Med detta graviditetstest från Graviditetskollen kan du själv ta reda på om du är gravid genom att använda denna hemma.

Testet har en säkerhet på 99,6% tack vare dess känslighet, vilket i kombination ger ett säkert svar inom några minuter. Dessa används av gynekologer och barnmorskor.

Det vi uppskattar med detta test är att det är prisvärt och att man får hela 10st test i ett paket, för framtida bruk eller om man behöver backup vid ett missvisande svar. Kan användas så snart som 7 dagar efter ägglossning. Läs alltid bruksanvisning innan användning.

Apoteket Graviditetstest

Prisklass: Mellan Antal/ förpackning: 2 stycken

Se om jag är gravid

Med apotekets graviditetstest kan du vara säker på att du får ett snabbt och säkert (mer än 99%) resultat baserat på din uppmätta nivå av hCG-hormon.

Detta test är enkelt att använda själv hemma, för att du inte ska behöva dela med dig av din misstanke eller besöka en klinik om du så inte vill. Tryggt och smidigt!

Det vi gillar med denna är att det är ett bra, enkelt och säkert test till en bra peng, där man i denna förpackning även får 2st test. Därmed har du en extra ”backup” om det går fel eller om du vill spara ett, för säkerhetens skull.

Efter användning kan du se ett resultat inom fem minuter, och i vissa fall redan efter en minut. Tänk på att läsa hela bruksanvisningen innan du tar testet för att försäkra dig om att du gör det vid rätt tillfälle och på rätt sätt, annars finns det en risk för att testet visar fel svar.

RFSU Graviditetstest

Prisklass: Budget Antal/ förpackning: 8 stycken

Med denna förpackning av graviditetstest får du möjligheten att se om du är gravid upp till 8 gånger, vilket både innebär att du gör en ekonomisk investering och att du garderar dig om du behöver backup vid ett felaktigt eller missvisande resultat.

RFSU’s graviditetstest är enkla att använda och de ger ett snabbt resultat för att du ska slippa vänta. Tack vare testets höga känslighet får du även ett säkert resultat baserat på mängden hCG i ditt kiss. Snabbt, smidigt och prisvärt.

Läs dock alltid bruksanvisning innan användning.

Apoteket Ägglossningstest + Graviditetstest

Prisklass: Premium Antal/ förpackning: 1 stycken ägglossningstest, 1 stycken graviditetstest

Ägglossningstest och gravidtest

Vid köp att detta lilla kit från apoteket får du ett ägglossningtest som kan ge dig en indikation på om du har ägglossning, samt ett graviditetstest som kan ge dig svar på om du är gravid. Både testerna är enkla att använda och ger snabba resultat.

Däremot tycker vi att ägglossningstestet skulle kunna uppdateras då man endast kan få ett direkt ja- eller- ner svar på om man har ägglossning, istället för att man får ett svar om när den inträffar. Detta också med tanke på det lite dyrare priset.

Graviditetstestet kan användas samma dag som mensen uteblivit, men dessvärre inte tidigare än så. Men utöver de någorlunda otydliga svaren och begränsande användningstillfällena är vi relativt nöjda då det ger ett snabbt svar som är mer än 99% säkert.

Graviditetskollen Graviditetstest + Ägglossningstest Stav

Prisklass: Budget Antal/ förpackning: 5 stycken gravtest + 14 stycken ägglossningstest

Vid köp av denna produkt för du hela 5t graviditetstest tillsammans med 14st ägglossningtest, samtliga från graviditetskollen. Dessa test kommer alla i form av stavar för att du snabbt och smidigt ska kunna ta testet hemma på egen hand, utan krångel och oklarheter.

Med hjälp av ägglossningstesten som du får tillgång till i denna förpackning kan du direkt få reda på vilken dag du har ägglossning, för att du ska få största möjliga chans att träffa in rätt dag att bli befruktad på. Testet är 99% säkert och har hög känslighet, vilket ger dig ett bra svar som kan underlätta vid försök.

Graviditetstesten kan sen användas om du misstänker att du är gravid, eller om du hoppas att ditt försök om att bli befruktad lyckades med hjälp av ägglossningstestet. Oavsett så ger graviditetstestet ett 99,6% säkert svar tack vare den höga känsligheten, som också innebär att det kan användas redan 7 dagar efter ägglossning.

Tänk på att alltid läsa hela bruksanvisningen för båda testen innan du använder dem, för att minska risken om att få ett missvisande eller felaktigt resultat.

Clearblue Graviditetstest Early

Prisklass: Premium Antal/förpackning: 1

testa graviditet tidigt

Ett graviditetstest från Clearblue som är speciellt utformat för att användas då man vill testa sig tidigt. Det innebär att du kan använda detta test så tidigt som 6 dagar innan utebliven mens, alltså 5 dagar innan du väntar din nästa mens.

Testet är mer än 99% säkert för att ge dig ett så tryggt svar som möjligt. Efter användning får du ett resultat inom 3 minuter. Något vi däremot tycker gör detta test lite osäkert är att man får ett svar som visar ett eller två streck, där två streck innebär att man är gravid och ett streck att man inte är det.

Just detta kan vara svårt att avläsa då det ibland är lite suddigt eller otydligt, vilket kan skapa förvirring. Utöver det tycker vi att det är bra då det är lätt att använda tack vare ett ergonomiskt handtag och bred spets. Läs alltid bruksanvisning innan användning för att undvika misstag.

Graviditetskollen Graviditetstest Stav

Prisklass: Budget Antal/ förpackning: 2 stycken

Bästa graviditetstest

Här har du ett graviditetstest i form av en stav från Graviditetskollen. Detta är gjort för hemmabruk och kan enkelt användas av dig själv, och tack vare att det är känsligt kan det ta upp ett svar rätt direkt.

Det vi gillar med denna är att priset är väldigt generöst, där man får betala en liten peng för 2st test som kan användas rätt omgående och som ger ett svar som är 99,6% säkert.

Om du misstänker en graviditet kan detta användas redan 7 dagar efter din ägglossning om du så vill, eller om du föredrar att vänta till den dag då du skulle fått mens. För bättre säkerhet bör du alltid läsa hela bruksanvisningen innan användning.

Natural Cycles Graviditetstest

Prisklass: Budget Antal/ förpackning: 10 stycken

gravidtest sticka

Detta graviditetstest från Natural Cycles är enkelt att använda på sig själv hemma, och det ger ett svar som visas inom 3 minuter efter användning. Testet är 99% säkert för att det ska vara så pålitligt som det bara går.

Vid köp av denna förpackning får du hela 10 stycken test, vilket är prisvärt och ger dig en trygg backup vid missvisande svar eller vid framtida behov. Denna kan dock vara någorlunda otydlig att läsa av då man lätt kan förvirra sig på de olika strecken, så se till att läs bruksanvisning ordentligt innan användning. 

RFSU Digitalt Graviditetstest

Prisklass: Premium Antal/ förpackning: 1 stycken

Digitalt graviditetstest

Här har vi ett digitalt graviditetstest från RFSU, för att du själv ska kunna göra ett enkelt test hemma utan att behöva be någon annan om hjälp. Detta kan användas på samma dag som mensen uteblivit, eller dagen efter vid behov. Något som vi dock gärna ser en liten uppgradering på för att man ska slippa vänta så länge.

Däremot är testet smidigt och ger ett resultat med mer än 99% säkerhet, tack vare dess höga känslighet baserat på mängden hCG-hormon i kisset. Ett plus är att man vid köp att detta får två test.

Ledsen, vi saknar priset på denna vara just nu.

Frågor och svar om graviditetstest

När kan jag använda graviditetstestet?

Egentligen kan du använda ett graviditetstest när som helst. Däremot finns det några riktlinjer man bör hålla sig till om man vill vara säker på att resultatet är korrekt.

Det man bör tänka på är att använda graviditetstestet på rätt sätt och att inte använda det för tidigt, det vill säga att du väntar för få dagar efter att du haft ägglossning. Det tar nämligen ett tag för hCG hormonet att byggas upp i kroppen, så även om det nu visar sig att du blivit befruktad bör du vänta några dagar för att ge det en chans. 

Vad är egentligen gravidhormonet hCG?

hCG, som står för ”human Chorionic Gonadotropin” är ett gravidhormon som produceras av moderkakan, och som då bildas i den kvinnliga kroppen när hon blivit befruktad. När ett ägg blivit befruktat börjar moderkakan (placentan) producera detta hormon, som då gör att hormonnivåerna stiger.

Det leder i sig till att en del av livmodern, som kallas Corpus Luteum, börjar producera mer av ämnet progesteron. Detta ämne stimulerar graviditeten och ser till att underhåll och tillväxt av embryot fortlöper som det ska i moderkakan, för att det till slut ska bli till ett foster.

När vi använder ett graviditetstest för att se om vi är gravida eller inte är det alltså detta hormon som testet lokaliserar om resultatet visar positivt. hCG är ett hormon som vi kvinnor har naturligt i oss, men det krävs att du blir befruktad för att hormonet ska öka.  

Varför ska man göra testet på morgonen?

För att graviditetstestet ska kunna ”känna efter” om du är gravid är det viktigt att kisset är koncentrerat, vilket det är på morgonen. Då innehåller det tydligare spår av hormonet som gör det lättare för testet att lokalisera ämnet, som i sin tur innebär ett säkrare resultat.

Ju fler timmar som går, ju fler gånger du kissar och ju mer du dricker desto mer utspätt blir kisset, vilket innebär att även hCG-hormonet blir mer utspätt och svårare att identifiera. Om du är osäker eller om du får ett osäkert resultat rekommenderar vi att du gör om det igen på morgonen om 48 timmar.

Hur säkra är graviditetstest?

Det finns tyvärr inget graviditetstest som är hundraprocentig säkert, vilket de flesta tester även är tydliga med att anmärka på. Däremot ger de flesta graviditetstest ett resultat som till 99% kan visa om du är gravid eller inte.

Kom dock ihåg att det finns andra faktorer än testet i sig som kan göra att resultatet visar fel, så som att du använt testet för tidigt eller att du använt det på fel sätt. Du kan också få ett felaktigt eller missvisande svar om du till exempel tagit extra hCG-hormon och tar ett test direkt efter.

För att vara på den säkra sidan bör man alltid ta (minst) två graviditetstest. Om de ger samma svar kan du nästan vara säker på att det är det som gäller. Tänk också på att alltid läsa bruksanvisning innan användning!

Kan man återanvända graviditetstest?

Om du vill att ditt test ska visa ett så säkert resultat som möjligt bör du inte återanvända graviditetstestet. Som tidigare nämnt så är det smartast att alltid använda minst två test om man verkligen misstänker (eller hoppas på) att man är gravid, där två av samma svar bör ge ett korrekt resultat.

Hur många dagar efter ägglossning kan jag använda graviditetstest?

Det tar ofta några dagar för ägget att befruktas efter att du haft ägglossning, vilket innebär att det även tar några dagar för att du faktiskt ska kunna se om du är gravid eller inte. Vanligtvis tar det mellan 8-12 dagar efter ägglossningen innan ägget blir befruktat, och därför bör du vänta minst 8 dagar innan du tar testet.

Ibland kan befruktningen gå snabbare än 8-12 dagar, så är du beredd på att resultatet kan visa fel och att du kan behöva göra om testet finns det inget som hindrar dig från att testa tidigare.

Men, för att inte få ett missvisande eller felaktigt resultat rekommenderas att du väntar, med fördel till din nästa mens om du är så tålmodig. Utebliven mens är ett betydligt säkrare sätt att få svar på hur läget står till, samtidigt som det även då kan vara betryggande att ta ett eller två test för säkerhets skull.

Vilket graviditetstest är bäst?

Vissa graviditetstest är lättare att använda och ger snabbare resultat än andra, samtidigt som de istället innebär en större risk för att du får ett missvisande svar. Andra är lite krångligare och långsammare men ger tydligare svar.

De flesta test är dock säkra och ger snabba och tydliga svar. Utgå från din budget och ditt behov för att hitta rätt!

Vilket graviditetstest är bäst tidigt?

Om du misstänker att du är gravid och önskar att få ett snabbt svar trots att det inte gått så lång tid bör du köpa ett graviditetstest som är gjort för att kunna mäta tidigt, vilka ofta heter ”graviditetstest early” eller ”graviditetstest tidig”.

Dessa kan då användas ett antal dagar innan din missade mens, alltså några dagar innan du ska få din nästa mens. På så sätt kan du få ett snabbare och tydligare svar utan att du måste vänta på ägglossningen eller utebliven mens. 

När ger ett graviditetstest bäst resultat?

Det kan vara smart att vänta minst 8 dagar efter din ägglossning innan du använder graviditetstestet. Vissa test kan dock bara tas samma dag som du skulle fått din uteblivna mens.

Har du inte tålamod att vänta till din nästa mens rekommenderas att man tar det några dagar efter ägglossning för säkrast svar, samt att det används på morgonen när kisset är koncentrerat. Tänk också på att det första svaret kan vara missvisande eller felaktigt, så ta gärna två graviditetstest.