Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Att få uppleva en graviditet är något som många kvinnor ser fram emot, det ska ju vara det häftigaste som finns! Däremot innebär en graviditet också många sömnlösa nätter, smärtor och krämpor, trötthet, och utmattning. Då är en gravidkudde perfekt!

Som tur är finns det en del verktyg som kan underlätta under graviditeten, däribland den fantastiska gravidkudden. En gravidkudde är det perfekta hjälpmedlet för gravida kvinnor som upplever problem med sömn.

Plötsliga kramper i olika delar av kroppen, en vaken bebis som sparkar, och att aldrig lyckas hitta en bekväm position hör inte till ovanligheterna när man som gravid ska försöka sova. När det känns tungt kommer gravidkudden att finnas där för dig!

Gravidkudden verkar också lindrande mot smärtor och är mysig att krama om. På dagens marknad finns det ett otroligt stort utbud av gravid- och amningskuddar, vilket gör att det finns en variant som kan passa för alla.

Däremot försvårar det också valet i vilken gravidkudde man ska köpa; vilken är den bästa gravidkudden? Mest prisvärd? I fråga om komfort och kvalité? Och vilken form ska den ha? Var ska den avlasta mig?

För att du ska hitta den bästa gravidkudden har vi satt ihop en köpguide. Vi kommer alltså att jämföra ett flertal gravid- och amningskuddar för att utse vilka som är gravidkudde som är bäst-i-test i tre priskategorier; premium, mellan och budget.

I testet om den bästa gravidkudden kom vi fram till att vår vinnare i premiumkategorin är Bbhugme Gravid- och amningskudde för dess ergonomiska, genomtänka och praktiska utformning.

Candide Multirelax tog hem priset i mellanklassen då den kan användas för väldigt mycket! En nätt men mycket användbar vinnare i budgetklassen blev Candide Amnings Armpuff stjärnor!

Våra toppval – recensioner av gravidkuddar

Denna kombinerade gravid- och amningskudde från Bbhugme ger en förstklassig support för gravida! Gravidkudden är framtagen av tre kiropraktorer som ställt höga krav på att den ska vara ergonomisk och förebyggande för smärtor i muskler och skelett, något man tydligt märker på komforten.

De praktiska silikonringarna gör att du själv kan anpassa hårdhet efter preferens, så att den både kan användas som stabilt stöd eller som ett mjukt underlag. Efter graviditeten kan den användas som en amningskudde. Vid amning behöver du inte oroa dig för att den ska glida iväg då kudden kan knytas runt midjan för extra stöd.

Tack vare att den är flexibel och formbar kan den användas som skön avlastning när du blir trött i nacke, axlar, höfter, ben, eller rygg, och för magen såklart. Eftersom den är så pass formbar kan den också utan problem förvandlas till ett säkert babynest. Och faktiskt är silikonringarna så säkra att bebisen kan bita på dem när tänderna kliar!

Vi ger ett extra plus för det miljövänliga materialet, att överdraget är avtag- och tvättbart, samt att den har en generös längd på 150cm. Denna finns i många olika färger beroende på vad man föredrar.

Priset kanske är i högsta laget, men för den praktiska designen, de genomtänkta detaljerna och den höga kvalité man får tycker vi ändå att den är prisvärd. Vid köp får du också en smart väska som du kan bära den i! 

Denna gravidkudde från Candide är en otroligt praktisk kudde, just för att den är så multifunktionell! Du väljer själv om den ska användas som gravidkudde, amningskudde, någon form av kroppsstöd, eller babynest. Att ha så många olika val är helt enkelt fantastiskt.

Fyllningen av EPS-kulor gör att den är mycket lätt att forma precis som man vill, vilket både innebär stabilitet, bekvämlighet och funktionalitet. Oavsett smärtor eller krämpor kan Candide Mutlirelax underlätta och ge dig en bekvämare liggposition – som ryggstöd, nackhållare, huvudkudde, mellan benen, eller under magen!

Även som amningskudde är den stabil och ger en mer ergonomisk hållning för mamman, eller för någon annan som ska mata bebisen. Avlasta dina axlar, nackpartiet, armar och rygg genom att placera denna i knäet. Bebisen ligger där den ska och kommer upp på en bra höjd till matkällan!

För bebisen kan den också användas som ett praktiskt babynest, eller som en babysitter. Ta fram sittdelen ur kudden och fäst den med hjälp av knapparna. När bebisen passerar ett halvår kan kudden istället använder som ett sittstöd – perfekt vid sitträning!

Med andra ord är detta en mycket hållbar, ekonomisk och funktionell kudde, som passar utmärkt som stöd, avlastning, amning, ”bebis-hållare” och kramkudde. För det ungefärliga cirkapriset på 850kr är vi mycket imponerade.

Denna gravidkudde från NG Baby är en härlig komponent att ha i hemmet som gravid. Denna variant kan också med fördel användas som en amningskudde, och det finns inga tvivel på att bebisen kommer ligga bekvämt och i perfekt höjd till ditt bröst.

Du som gravid kan använda denna kudde för att avlasta trötta kroppsdelar, för att vila magen, som stöd för en behagligare sömn, eller bara som en skön kudde. Med en generös längd på 140cm kan den vikas ihop till ett babynest eller sittstöd.

Fyllningen av styrolitkulor innebär att den formas precis som du vill. Kudden i sig är också väldigt mjuk och len mot kroppen tack vare överdraget i linnetyg, som enkelt kan dras av och tvättas i maskin! Ett plus för att den är svensktillverkad. 

Våra utmanare – recensioner

För att hitta de bästa gravidkuddarna behöver man givetvis testa fler än de som vinner. Här kommer andra bra gravidkuddar för din graviditet. 

Prisklass: Premium

Detta är en amningskudde från ett norskt märke vid namn Easygrow. Den är mycket praktisk då den både kan användas som amningskudde, som stöd och avlastning för en trött kropp, och som babynest för den lilla bebisen. En allt-i-ett är alltid uppskattat!

Vi uppskattar att denna amningskudde är försedd med smidiga dragkedjor, som gör att du på ett snabbt och enkelt kan förvandla kudden från ett kroppsstöd till amningsstöd. Den kan också knytas runt midjan för extra stadga under amning, eller om du vill vara extra säker på att bebisen inte lyckas ta sig ur babynestet.

Genom att använda Mom & Me amningskudde får du en bekvämare och mer ergonomisk hållning, både som sittandes och liggandes. Den är mycket behaglig att ha runt eller under sig tack vare den formbara fyllningen av polyesterbollar, som följer din kropp och anpassar sig efter behov.

Dess storlek är varken för stor eller för liten, utan precis lagom för att uppfylla samtliga behov. Överdraget av bomull är avtagbart och kan tvättas i 40 grader, så ifall olyckan är framme är det ingen krånglig match att få den ren!

Vid köp får du med en praktiskt bärpåse för smidig förvaring och transport. Ett cirkapris på 1300kr kanske känns lite väl högt, men vi tycker ändå att denna är värd det priset just för de praktiska detaljerna och den multifunktionella utformningen!

Prisklass: Mellan

Estelle Gravidkudde från Beckasin är en genomtänkt och hållbar gravidkudde. Formad som ett J är denna mycket behaglig att använda som avlastning i sängen, soffan eller på golvet, eller också som sitt- och liggstöd. På nätterna verkar den för att ge gravida kvinnor en bättre sömn.

Efter graviditeten kan kudden användas kan den användas som vilokudde för samtliga medlemmar i familjen. Tack vare fyllningen av spiralformade hålfibrer är den mycket lätt och den prasslar inte, och kommer alltså inte störa vid rörelse.

Däremot kan kudden upplevas mer som en kroppskudde än en gravidkudde då den inte riktigt håller samma stadga och kan tappa form. Formbarheten är det dock inget fel på!

Yttermaterialet är av bomullsatin och ger en skön och sval känsla! Storleken är av den lite större varianten för att hela kroppen ska få chansen att vila. Praktiskt med överdraget som enkelt tas och tvättas utan problem.

Prisklass: Budget

Gravidkudden Umami från Dreamgenii är formad som ett U för att du enkelt ska kunna vila, avlasta och stödja smärtande och utslitna kroppsdelar, så som nacke, rygg, höfter, och magen såklart. Kudden i sig är rätt lång men upplevs ändå som smidig och tar inte för mycket plats.

För upplevda problem i svank, knän och rygg verkar den som en mycket stadig support och ser till att du kan ligga bekvämt på önskad plats. Den minskar också risken för att du ska rulla över på rygg när du sover. När behovet finns kan denna också användas som amningskudde, där barnet ligger stabilt och i rätt position för bröstet.

Ytterfodralet av bomull känns mjukt och mysigt mot huden, något som uppskattas hos både mamma och bebis. Priset känns absolut rimligt då vi tycker att den gör det den ska och underlättar tillvaron för gravida kvinnor!

Ledsen, vi saknar priset på denna vara just nu.

Prisklass: Premium

Denna gravidkudde från Chicco är mycket uppskattad hos många gravida kvinnor där ute, och även hos oss! Just för dess form finns det nästan ingen position som inte kan göras bekväm med denna, trots gravidmagen. Såklart är det inte en garanti, men möjligheterna är många!

Den är delad i tre delar, vilket innebär att du in princip kan forma den hur du vill. Delarna fästs med kardborreband och kan lätt dras av för formbyte. Låt fantasin flöda och använd den till fullo för en behagligare vardag. Med denna är det inte svårt att få till en bekväm, praktisk och stadig form!

Designen är utvecklad i samarbete med ett par fysioterapeuter för att den ska kunna förse gravida kvinnor med bästa möjliga stöd, vilket vi verkligen tycker att de lyckats med. Det finns ingen tvekan i att gravidkudden fått namnet ”total body”, då det är precis vad den talar för.

Den höga kvalitén märks också på materialet av bomull, som är sådär behagligt och lent.

Den kan enkelt packas ihop och att överdraget går att tvätta på 30 grader. Under natten kan den bli en aning för varm, men det är inget jätteproblem. För cirkapriset på 1000kr känns den absolut prisvärd.

Ledsen, vi saknar priset på denna vara just nu.

Prisklass: Mellan

Denna kroppskudde från zenkuru är mycket behaglig att ligga på, och den ger ett skönt stöd åt både mage, rygg och nackparti. Den kurvade insidan ger ett bekvämt möte mot samtliga kroppsdelar, oavsett vilket håll du väljer att ligga åt.

Med denna slipper du som gravid oroa dig för sömnlösa, smärtsamma och utmattande nätter. Genom att du lätt hittar en behaglig sovposition kommer du både sova bättre och djupare, samtidigt som din potentiella sängpartner inte behöver störas av ditt runt-rullande.

Den praktiska U-formen gör att den också kan användas som ett babynest för den lilla bebisen, antingen i sängen, soffan eller på golvet. Materialet är mycket behagligt mot huden och kommer varken kännas elektriskt, stickigt eller plastigt.

Vi gillar att överdraget är avtagbart och att det kan tvättas i maskin utan problem. Överlag en skön, stabil och praktisk kroppskudde. Tänk dock på att denna inte har lika mycket stadga som en gravid- eller amningskudde, men den gör absolut ett bra jobb.

Prisklass: Premium

Denna gravidkudde från Doomoo är sådär perfekt mysig, och det generöst tilltagna måttet på 180 cm gör att den kan användas till väldigt mycket! Yttermaterialet är behagligt lent och svalt mot huden, vilket gör att det kan vara lite svårt att slita sig från denna. Innehållet av EPS-kulor gör att den enkelt formas efter behov.

Som gravid är man i behov av stöd och extra komfort när magen växer sig större och tyngre, vilket är precis vad denna hjälper till med. Efter graviditeten funkar den utmärkt som amningskudde utan att tappa formen. Både mamma och barn kan känna sig trygga och avslappnade.

Vid smärtande problem vid bäckenbotten och rygg är denna rekommenderad att användas, även vid sömnproblem. Eller varför inte använda den som ett stabilt nack- och huvudstöd?

Överdraget är enkelt att ta av och kan tvättas i maskin på 40 grader, något som underlättar mycket. Gravidkudden finns i flera fina färger och mönster. Här får du mycket för pengarna! Den finns även i mindre storlekar.

Ledsen, vi saknar priset på denna vara just nu.

Produkter som utgått: CuddleCo Comfi-Mum Gravidkudde

Prisklass: Mellan

Detta är en gravidkudde från CuddleCo som har en mycket gullig stjärnmönstrad design. Tillverkarna av denna har tänkt lite extra på miljön då yttermaterialet är av bambu, vilket är 100 % nedbrytningsbart. Det gillar vi starkt!

Just denna gravidkudde är inte bara bättre för miljön, utan den är också mycket praktisk och formar sig precis efter din egen kropp då fyllningen består av det mycket flexibla materialet memory foam. Så bekvämt och så flexibelt, något som verkligen passar en gravidmages tillväxt!

Trots att innehållet är mjukt och formbart ger kudden ett bra stöd och kan avlasta utslitna kroppsdelar. Den går också utmärkt att använda efter graviditeten, både som extra stöd och som amningskudde.

Den generösa längden på 130cm, och bredden på 55cm gör den till en härlig och trygg punkt när man behöver slappna av. Den kanske inte ser så mycket ut för världen med sin raka form men vi tycker att den ger mycket. Vi saknar dock någon form av band eller knytning för extra support i formen!

Vanliga frågor om gravidkuddar

Vilken gravidkudde är bäst?

Som sagt så finns det en hel del olika gravidkuddar att välja mellan, så att veta vilken som är bäst kan vara svårt. Vi har testat samtliga gravidkuddar i detta test för att förstå vilka som håller högst kvalité gällande komfort och form.

Efter att vi hade testat alla kuddar så kom vi fram till att vilken gravidkudde som är bäst varierar beroende på vilka smärtor man upplever, var man behöver avlastning och på vilka sätt man har svårt att sova. Olika former och varianter har egna specifika fördelar, men alla med det huvudsakliga syftet att verka avlastande.

Därmed kan en viss gravidkudde kännas bäst för en gravid kvinna med vissa specifika krämpor, medan en annan med en helt annan form och storlek kan passa bättre för en annan. Med andra ord är det inte helt enkelt att säga vilken gravidkudde som är bäst med tanke på allas olika behov.

Vad är en gravidkudde?

Har man inte tidigare varit gravid kan man nog inte förstå hur obekväm den stora magen kan bli under de sista veckorna, framförallt när man ska försöka sova. Den är i vägen, det gör ont lite var som, och det är svårt att hitta en bekväm position. Det är helt enkelt rätt så jobbigt.

Något vi nästan kan lova dig är att oavsett på vilka sätt du upplever obekvämligheter under graviditeten så kommer gravidkudden i alla fall underlätta en del. Gravidkudden är speciellt framtagen för gravida kvinnor. Den gör att du kan hitta en position som både är bekväm och hyfsat ergonomisk, vilket hjälper till att avlasta både magen och påfrestade kroppsdelar som nacke, höfter och rygg.

Det bästa är att gravidkudden är så otroligt skön; den är väldigt mjuk och betydligt längre än en vanlig kudde, den är formbar och flexibel samtidigt som den ger ett behagligt och stabilt stöd i sin stadga. Tack vare det gör kudden att du faktiskt kan slappna av och nästan njuta under tiden du sover!

Att kunna slappna av i sömnen förbättrar sömnkvalitén, vilket gör att man kan sova både djupare och längre. Gravidkudden ser också till att du inte rullar över på magen när du sover, något som man helst ska undvika.

Kort och gott är en gravidkudde en skön, stor och stabil kudde som gör att gravida kvinnor får en bättre och behagligare sömn, med mindre spänningar och krämpor. Något som gör att man inte behöver rulla runt och ändra position hela natten lång, som i sin tur även förbättrar sömnen hos den potentiella sängpartnern.

Hur använder man en gravidkudde?

Gravidkuddar är först och främst framtagna för att användas av gravida kvinnor, men de kan också användas efter graviditeten (mer om det längre ner). Under graviditeten kan den användas på alla möjliga sätt beroende på vad som passar just dig och din kropp bäst.

Mest vanligt är att gravidkudden används som stöd när man ligger på sidan. Antingen kan den användas som stöd längs ryggen, som stadga under eller runt magen, och som en behaglig kramkudde mellan benen. Självklart kan den ju också användas som en vanlig huvudkudde, men dess huvudsakliga syfte är annat.

Hur just du föredrar att använda gravidkudden är helt upp till dig, och de vi skriver ovan är bara tips på sätt som den kan användas på! Det viktiga är att den ger dig en bättre och bekvämare position, både när du sitter och ligger. Att kunna sov på sidan är en grundläggande faktor för ditt välmående, samt att avlasta rygg, mage och nacke.  

Vad kostar en gravidkudde?

Vad en gravidkudde kostar beror väldigt mycket på märke, storlek, modell och material. De kan kosta allt ifrån 200kr upp emot 2000kr, kanske till och med ännu mer om man köper från ett väldigt exklusivt märke.

Men som med mycket annat behöver det inte vara dyrt för att vara bra, utan det finns gravidkuddar för några hundra kronor som är väldigt bekväma, håller hög kvalité, och är prisvärd. När man ska köpa gravidkudde bör man helt enkelt utgå ifrån sin egen budget och vilka behov man har.

Alltså är det inte nödvändigt att köpa en dyrare variant bara för att. Sen så beror ju ofta det dyrare priset på att gravidkudden är av bättre material, bättre stadga och skönare form, men det finns också varianter för en billigare slant av likvärdiga kvalitéer.

När kan man börja använda gravidkudde?

Egentligen finns det inget krav på att man måste vara gravid för att använda en gravidkudde, och det finns heller ingen specifik tid då det är bättre att börja använde en gravidkudde. Med andra ord kan man börja använda gravidkudde när man vill.

Däremot brukar man säga att det kan vara bra att börja använda gravidkudden från och med den 20:e veckan, på ett ungefär. Det brukar vara då som magen börjar växa lite mer, och då kan det kännas bekvämt med extra stöd.

Men hur och när magen utvecklar sig varierar ju från person till person. Vårt bästa tips är helt enkelt att köpa en gravidkudde när du känner behovet av lite extra stöd, eller om du upplever smärtor i ryggen till exempel!

Vem behöver en gravidkudde?

Eftersom en gravidkudde är speciellt framtagen för att göra det mer bekvämt för gravida kvinnor skulle vi vilja påstå att alla som är, eller planerar att bli, gravid kommer få användning av en gravidkudde. Inte bara för att den ger en bekvämare position när du ligger ner, utan också för att den kan avlasta och lindra smärtor i rygg, nacke och höfter.

Detta gör i sin tur att du som gravid får lättare att sova då magen inte är i vägen, och du kan slappna av mer. Med tanke på att gravidkudden ofta är rätt stor och lång kan det också vara skönt att ha den som stöd mellan benen, eller bara att ligga och krama om den.

Det som är så praktiskt med gravidkudden är att den inte nödvändigtvis behöver användes av någon som är gravid, utan vem som helst kan egentligen få nytta av en. Att få lite extra stöd är något som alla kan må bra av!

Framförallt kan det vara praktiskt efter graviditeten då barnet ska ammas. Då kan en kombinerad gravid- och amningskudde ge extra stöd och hjälpa dig att hålla bebisen rätt, och också se till att du sitter i en bra position.

Kort och gott är gravidkudden ett ypperligt hjälpmedel för både gravida, efter graviditet och för de som är i behov av extra stöd. Vi tycker absolut det är värt att prova om man upplever någon form av obehag eller om man är i behov av avlastning. För alla är det kanske inte värt det, men som sagt så är alla väldigt olika! 

Vad är skillnaden mellan gravidkudde och kroppskudde?

Egentligen är skillnaderna mellan en kroppskudde och en gravidkudde inte särskilt stora då de in princip är tillverkade för samma syfte och fyller samma funktion. Däremot brukar gravidkuddar vara lite mer stabila och ge mer stöd åt kroppen än vad en kroppskudde gör, så är du i behov av det kan det vara värt det att investera i en ny variant.

Om du redan hade en kroppskudde sen innan du blev gravid, och du tycker att den funkar bra även under graviditeten så finns det ingen som säger att du måste köpa en gravidkudde också. Men det kan vara värt att veta om att magen brukar bli rätt tung och jobbig de sista veckorna och att en gravidkudde då erbjuder ett bättre stöd.

Går det att använda gravidkudden som babynest?

Ja, det går alldeles utmärkt att förvandla gravidkudden till ett babynest. Processen är varken särskilt svår eller kräver några redskap, utan det enda du behöver göra är att lägga kudden runt barnet när det ligger ner.

Eftersom de är så flexibla i sin form kan de nästan formas hur som helst. Och tack vare att de är så stadiga behöver du inte oroa dig för att bebisen ska rulla iväg eller lyckas ta sig över på andra sidan, men det kan alltid vara bra att hålla ett öga på dem oavsett!

Går det att använda gravidkudden som amningskudde?

Absolut, gravidkudden går utmärkt att använda som amningskudde! Dock bör det vara en kombinerad amnings- och gravidkudde, annars kan det bli lite svårare. Med den kombinerade varianten är det bara att du lägger kudden i knät så att bebisen ligger bekvämt och stabilt.

Genom att använda gravidkudden som amningskudde slipper du trötta ut dina armar, dina axlar, nacken och ryggen, då bebisen kommer upp i lagom höjd till ditt bröst tack vare kudden. Sätt dig tillbaka och njut av den intima kontakten med din efterföljare, med vetskapen om att du inte skadar och sliter ut din kropp!

Gravidkudden kan med fördel också användas av den potentiella andra föräldern precis på samma sätt som den ammande mamman, med skillnaden att bröstet byts ut mot flaska. Multifunktionalitet är inte bara praktiskt, utan det innebär också att man kan spara pengar på att inte behöva investera i flera olika kuddar.

Att tänka på när du ska köpa en amningskudde

Med tanke på att det finns så många olika gravidkuddar att välja mellan kan det vara bra att tänka igenom vad man vill att kudden ska hjälpa till med innan man köper en. Olika varianter har lite olika fördelar beroende på hur de är utformade, och för att den ska passa bäst för just dig, din kropp och dina behov kan en viss modell vara ett bättre val

Innan du köper en gravidkudde bör du tänka på detta:

  • Var på kroppen känner du smärtor? Innan du köper kudden kan det vara bra att försöka lista ut mer exakt var dina smärtor kommer ifrån, så att du vet vilka delar av din kropp som behöver avlastning.
  • Hur och när ska kudden användas? Om kudden bara ska användas under graviditeten ska den vara extra skön just för den gravida kvinnan. Om den ska användas både under och efter graviditet kan det vara bra om den också funkar som amningskudde och babynest!
  • Köp hellre kvalité före ett billigt pris om möjligheten finns. Det finns många bra gravidkuddar på marknaden, men oftast innebär ett lägre pris att den inte riktigt håller samma kvalité som de lite dyrare.

Vi menar inte att de behöver kosta skjortan för att fungera bra. Men, man bör se till att kvalitén är tillräckligt hög för att klara av att stödja dig även när magen är som allra tyngst!

  • Oavsett när, hur och var gravidkudden ska användas är det smart att köpa en med ett överdrag som både är lätt att dra av och som kan tvättas. Tro oss, det kommer underlätta en hel del!
  • Vilken storlek vill du ha? Att känna efter vilken storlek som känns bäst just för din kropp och form kan vara bra, framförallt om du behöver extra stöd på specifika ställen. Lång eller kort? Smal eller bred? Platt eller fyllig?
  • Hur mycket stöd behöver du? Olika gravidkuddar är av olika former, och beroende på hur mycket stöd du är i behov av kan en viss form passa bättre. För stöd både under mage och längs rygg är den U-formade varianten bäst, medan den raklånga ger stöd åt en sida åt gången.