Innehåll

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Att låta barnen leka och ha roligt på egen hand är otroligt viktigt för deras personliga utveckling av motorik och balans, något ni kan låta era barn göra genom att kolla in vårt test om den bästa gungställningen för att hitta er favorit!

Vi är medvetna om att det finns ett otroligt brett sortiment av gungställningar på marknaden, och vi hoppas att vår köpguide kan hjälpa er på vägen till att hitta den gungställning som passar bäst för er. En gungställning är inte bara en rolig aktivitet för barnet och dess kompisar, utan det är även lärorikt och utvecklande för barnets fysiska förmågor.

Genom att placera en gungställningen i trädgården kan det också bli lättare att få barnet att gå ut och leka, då det agerar likt ett hjälpmedel som intresserar barnet och uppmuntrar till att ta egna initiativ att röra på sig.

I testet kom vi fram till att Atlantic Klätterställning med Gungor (trä) blev vår vinnare i premiumklassen, medan Barngunga Smart Dash tog hem vinsten i mellanklassen. På en stadig tredjeplats blev Axi Dubbel Gungställning (trä) vår vinnare.

Bästa gungställningen för barn

Här hittar ni våra tre favoriter. De bästa gungställningarna för barn bland de gungställningar vi testat. Vi har utsett våra favoriter i tre prisklasser, premium, mellan och budget. Det finns alltså en för alla plånböcker. 

Atlantic Klätterställning med Gungor (trä) - bästa gungställningen för barn premium

Prisklass: premium Mått: 551 x 236 x 285 cm Material: cederträ Maxvikt: Lämplig från ålder: 3 år

Bästa gungställningen premiuim

Här har vi en riktigt lyxig klätterställning från Atlantic. Detta är inte bara en vanlig klätterställning, utan du får även en rutschkana, en klättervägg, en stege, en sandlåda, 2 gungor, en dubbelgunga, en bardisk, och ett monteringskit.

Kort och gott får du ett komplett set av in princip allt, vilket gör att det höga priset absolut kan vara värt det. Vi gillar också materialet av cederträ, vilket inte bara är otroligt snyggt utan även väldigt hållbart om du vårdar det på rätt sätt. Här kan en hel hög med barn leka tillsammans utan att det känns trångt.

En annan rolig detalj är fönsterna på nedervåningen där barnen kan kolla ut, eller använda om de till exempel vill leka café. Om du vill använda sandlådan så rymmer den upp till 198 kg med sand.

Med andra ord är den här klätterställningen otroligt bra på alla sätt och vis, och det känns verkligen att tillverkarna har lagt ner mycket tid på att få till en kvalitativ och detaljerad ställning för alla barn. Materialet är också betsat för att klara alla typer av väder och vind, så den kommer hålla länge!

Fördelar: komplett klätterställning med hela konceptet, perfekt för flera barn, rolig och underhållande, hållbart material, generös
Nackdelar: väldigt dyr, träet kan bli missformat, tar lång tid att montera

Ledsen, vi saknar priset på denna vara just nu.

Barngunga Smart Dash - bästa gungställningen för barn mellan

Prisklass: mellan Mått: 313 x 390 x 215 cm Material: fyrkantsträ Maxvikt: 50 kg per gunga Lämplig från ålder: 3 år

Här har vi en barngunga från Smart Dash, i form av en trägunga med rutschkana och plattform. Just den här varianten är en riktigt bra investering för dig som vill ha en smart och användbar gungställning där flera barn kan leka samtidigt.

Tack vare materialet i trä ser snygg och naturlig ut i trädgården, samtidigt som det är tåligt så länge man bryr sig om den. Här är pelarna tjocka, gungbalken är stabil och måtten generösa.

Den är dessutom kvalitets- och säkerhetskontrollerad, vilket innebär att både du och barnet kan känna er i trygga händer. Det bästa med just den här gungställningen är att det finns varierande möjligheter vad gäller uppbyggnad.

Kort och gott är det här en klassisk gungställning som kan göra sig bra i alla trädgårdar, så länge ni har lite plats över. Du får en komplett ställning med gungor, stege och rutschkana till ett bra pris!

Fördelar: stabil konstruktion, snygg design, ingår både gungor och rutschkana, bra pris, generös storlek
Nackdelar: träet kan bli missformat, det ingår inte ankare för fästning

Ledsen, vi saknar priset på denna vara just nu.

Axi Dubbel Gungställning (trä) - bästa gungställningen för barn budget

Prisklass: budget Mått: 256 x 160 x 215 cm Material: trä / polypropylen plast Maxvikt: 50 kg per gunga Lämplig från ålder: 3 år

Bästa gungställningen för barn budget

Denna gungställning från Axi är, precis som namnet utlovar, utrustad med en dubbelställning i lyxigt trä. Det som gjorde att vi fastnade lite extra för just den här är inte bara dess generösa pris för en högkvalitativ ställning, utan vi gillar också just det faktum att den har 2 gungor som kan underhålla flera barn samtidigt.

Axi är kända för att skapa hållbara och tåliga utomhusleksaker till barn i alla åldrar, och även här har de lyckats väldigt bra. Träet är FSC-certifierat, och det är även behandlat med vattenbaserad bets för att klara sig extra bra i påfrestande väder och vindar.

Kombinationen av trä och plast för den extra tålig ändå från grunden, vilket gjorde oss imponerande med tanke på dess förhållandevis låga pris. Dessutom får du med 2 rejäla plastgungor som kan justeras i höjd efter behov, och som är bekväma att använda. Användbar och tålig gungställning som passar alla trädgårdar med lite extra plats.

Fördelar: bra pris för hög kvalité, fint material som håller bra, dubbelgunga, tål slitage
Nackdelar: träet kan bli missformat, kan upplevas som något trång

Ledsen, vi saknar priset på denna vara just nu.

Andra testade gungställningar

För att hitta de bästa gungställningarna måste vi titta på fler än bara en. Här är några andra vi tittat på och hittade du inte någon gungställning du gillade bland våra favoriter så kanske du hitta en här. 

Hörby Bruk Gungställning, CanCan Classic (silver)

Prisklass: budget Mått: 185 x 215 cm Material: plast och stål Maxvikt: 50 kg per gunga Lämplig från ålder: 3 eller 6 år

Denna gungställning från Hörby Bruk är praktiskt utformad med både två enkelgungor och en dubbelgunga, för att flera barn ska kunna leka och ha roligt ihop. Dessutom är den tillverkad i Sverige, vilket innebär hög kvalité.

Gungställningen från Hörby Bruk är tillverkad av kraftigt stål och tålig plast, vilket innebär en hållbar grund med smidiga detaljer. Sitsarna är kraftiga och klarar av rätt mycket slitage, samtidigt som fotplattorna är tillräckligt bra för att kunna användas till alternativ förankring.

Sen blev vi inte heller särskilt besvikna när vi upptäckte hur genomtänkt och välplanerad själv ställningen, där det känns som att du får en generös gungställning på en bra yta som kan passa in i allas trädgård.

Priset på just den här är också bra, och vi anser att den ger väldigt mycket för det pris du får betala. Den klarar både användarmässigt slitage som påfrestningar från väder och vind. Du får även med 4 förankringsdon, så vi är mer än nöjda!

Fördelar: tåligt material i plast, varierande gungor, generös konstruktion på en bra yta, bra pris, svensktillverkad
Nackdelar: kan upplevas som något ranglig på vissa underlag

Plus Gungställning Fågelbogunga Cubic

Prisklass: mellan Mått: 268 x 297 cm Material: gran Maxvikt: 45 kg Lämplig från ålder: 3 år

Plus gungställning från Fågelbogunga är en klassisk gungställning som är bra då barnen ska utveckla sin motorik och balans. Just den här är gjord av ett lyxigt material i tryckimpregnerad gran, som inte bara är snyggt utan även hållbart och tåligt tack vare impregnering och den starka grunden.

Vi anser att den här har en generös storlek utan att den känns överdrivet klumpig eller svårhanterlig. Dessutom är den speciellt anpassad för att följa barnets utveckling, som i sin tur gör att barnet tränar både det fysiska och psykiska. Du kan välja mellan en design i svart eller trä.

Fördelar: snygg design, tåligt material, utvecklande för barnets sinnen och motorik, lagom storlek
Nackdelar: träet kan bli missformat, något dyr för dess konstruktion

Ledsen, vi saknar priset på denna vara just nu.

Hörby Bruk Trägunga, Active Slide

Prisklass: premium Mått: 200 x 295 cm Material: trä Maxvikt: 50 kg/ gunga Lämplig från ålder: 3 år

Gunga med rutschkana

Det här är en lyxig, men ack så kvalitativ gungställning från Hörby Bruk. Den är otroligt genomtänkt på så många olika sätt, där du både får en hållbar och säker konstruktion, ett flertal tillbehör, kraftiga material och anpassade fästen. Det ingår enkelgungor med rep, en rutschkana samt helsvetsade benfästen i stål.

Med andra ord kommer den här gungan hålla i flera år om du underhåller träet då och då. Så länge du fäster den rätt och tar vara på dess stabilitet klarar den sig riktigt bra. Gungornas sitsar är stabila och bekväma, och de svetsade fästningarna mellan benen ser till att barnen sitter ordentligt. Tack vare klämringarna kan flera tillbehör hängas upp.

Fördelar: otroligt tålig och stabil, säker att använda, generös konstruktion med tillbehör, hållbar
Nackdelar: dyr, något svår att montera, ”golvet” kan bli halt 

Jungle Swing Gungställning

Prisklass: mellan Mått: Material: tall Maxvikt: 50 kg per gunga Lämplig från ålder: 3 år

Denna gungställning är en klassisk äventyrsgunga där ditt barn kan låta fantasin flöda och kreativiteten spira. Tack vare mångsidiga aktivitetsmöjligheter kan barnen få mycket glädje och aktivitet med den här, där de båda kan träna på sin fysiska och psykiska utveckling på olika sätt.

Det bästa är att den följer ett spännande djungeltema, som kan inspirera barnen än mer till att vilja leka på egen hand. Den söta gungan med apmotiv blir snabbt en favorit, inte minst då den känns stabil och bekväm. Material i tall känns naturligt och stilrent i trädgården, och dess tryckimpregnering för att det håller bra. Vid köp medföljer monteringskit!

Fördelar: inspirerande djungeldesign, utvecklar barnets fysiska förmåga och sinnen, stilrent material
Nackdelar: inte överdrivet tålig

Ledsen, vi saknar priset på denna vara just nu.

Gunga Smart Rush

Prisklass: mellan Mått: 240 x 260 x 215 cm Material: fyrkantsträ Maxvikt: 100 kg Lämplig från ålder: 3 år

Gunga

Här har vi ytterligare en smart gungställning från Smart Rush, fast den här gången i en lite kraftigare och mer robust modell som tål en hel del slit. Konstruktionen i sig är lika stabil som deras andra variant i testet, bara att den här känns än lite mer välgjord med praktiska detaljer.

Det tryckimpregnerade träet är både snyggt och hållbart, den är kvalitets- och säkerhetskontrollerad, och den tål både mycket vikt och slitage utifrån. Vid köp får du med pargunga, 2 gungbeslag, samt ett monteringskit. Något dyr för dess utformning, men du får verkligen en långvarig gungställning som står sig i flera år!

Fördelar: riktigt tålig och stabil, medföljer en dubbelgunga, generös storlek, bra material
Nackdelar: krävs ankare för fästning

Ledsen, vi saknar priset på denna vara just nu.

Trägunga Hörby Bruk Basic

Prisklass: budget Mått: 200 x 215 cm Material: trä Maxvikt: 50 kg Lämplig från ålder: 3 år

Trägungan Basic från Hörby Bruk är ett riktigt bra budgetalternativ för er som vill köpa en användbar gunga utan att behöva betala flera tusen. Den här varianten har ett riktigt bra pris men erbjuder ändå en rolig och utvecklande upplevelse för flera barn.

Dess konstruktion är snygg och stadig tack vare de tjocka bommarna i trä, som dessutom tål mer än de två gungorna som ingår vid köpet. Både ställning och gungor är av hög kvalité, det tryckimpregnerade träet tål mycket, och du får även med jordförankringsjärn för stabil fästning.

Fördelar: hållbar, bra pris, säker och tålig, snygg
Nackdelar: något enkel

Kidkraft Lekställning Newport

Prisklass: mellan Mått: trä och plast Material: 268 x 311 x 399 cm Maxvikt: 50 kg Lämplig från ålder: 3 år

Den här gungställningen från Kidkraft är en generös och robust ställning med ett flertal smarta och underhållande tillbehör. Vid köp får du inte bara med en praktisk gungställning, utan det ingår även en lång rutschkana, en gymnastikstång med ringar, två gungor, en klättervägg och en koja. Kojan har en griffeltavla och solskydd.

Ytan är också tillräckligt stor för att addera en sandlåda. Med andra ord är det här en mycket användbar och underhållande lekställning för barn i flera åldrar, samtidigt. Den är välgjord och genomtänkt och kan ge stor glädje i många år, och vi kan garantera dig att den håller länge om du underhåller den. Kräver dock en större trädgård. 

Fördelar: komplett lekställning, generöst med tillbehör, stadig konstruktion, välgjord
Nackdelar: kräver en stor trädgård och mycket yta, något svår att montera

Frågor och svar om gungställningar för barn

Vad ska man tänka på när man köper en gungställning?

Med tanke på att det finns så många olika varianter av gungställningar där ute så kan det kännas svårt att välja. Det du bör tänka på för att hitta den rätta modellen för er är inte bara hur många barn som ska leka på den, utan också hur stor plats och yta ni har möjlighet att avvara för montering.

Något du däremot inte måste tänka så mycket på är ålderrekommendationerna – de allra flesta gungställningar kan användas från det att barnen är 3 år och flera år framöver. Fokusera istället på ställningens kvalité, alltså att den är gjord av ett kraftigt och tåligt material, samt att den har ett passande antal gungor och den rätta storleken i förhållande till er trädgård.

Kom ihåg att en gungställning verkligen är en smart och användbar investering som kan glädja in princip alla barn och alla åldrar, till och med vuxna. Ju bättre kvalité och material, och ju mer noggrann du är vad gäller montering och underhåll, desto längre håller den!

Hur länge håller en gungställning?

Som ni kanske vet så finns det en hel del olika typer av gungställningar, och även en hel del olika material som gungställningar tillverkas i. Såklart innebär det att olika material har olika egenskaper, och att de håller olika kvalité vid användning i en gungställning. Vissa material är tåligare och står emot väder och vind, medan andra är snyggare men kräver mer underhåll. 

Om du köper en gungställning av metall eller stål är sannolikheten betydligt större att den kommer hålla längre, även utan underhåll, en vad en gungställning i trä gör. Om du däremot köper en ställning i trä och underhåller den enligt rekommendation kan även den hålla väldigt länge, samtidigt som den är snygg. Plast är ett mellanting och funkar bra i de allra flesta fall.

Förankra din gungställning i marken- hur gör man?

För att förankra din gungställning i marken krävs det först och främst att du har ett monteringskit så att du kan få upp ställningen, vilket du i många fall får med vid köpet. Sen krävs det också att du förankrar din ställning, vilket du med fördel bör göra genom att fästa det med en så kallad jordankare.

Att fästa gungställningen direkt i marken är alltså inte så bra, just för att marken ofta är mjuk, ojämn eller inte så stabil när det kommer till dess material och styrka. Med en jordankrare får du ett bättre grepp som gör att gungställningen står med stabilt, och som även bidrar till att fästningen håller längre. Se till att du köper en robust konstruktion redan från början.

Gungställning för vuxna eller för barn?

Det är ett faktum att även vuxna kan tycka att det är otroligt roligt och spännande att använda barnens gungställning, speciellt med tanke på att det känns lite barnsligt men att det ändå kan innebära en fartfylld aktivitet.

Det du bör tänka på om du ska använda gungställningen som vuxen är att maxvikten per gunga sällan sträcker sig över 50kg, vilket ofta är en del kilo mindre än vad man själv väger. Däremot kan dessa rekommendationer vara något underdragna, och alltså är det ofta inte ett problem om du som vuxen gungar lite försiktigt tillsammans med barnen.

Det finns dock ingen garanti från tillverkaren som säger att du blir ersatt med en ny gungställning om det uppstår självförvållade skador, till exempel om en ”tung” vuxen råkar göra sönder den. Så se till att inte överdriva användningen och att vara lite försiktig, eller leta efter en gungställning som tål några kilo extra!

Hur underhåller man en gungställning i trä?

Med tanke på att trä är ett naturligt material som ”lever sitt eget liv”, och som kan förändras och formateras i olika väder och temperaturer så är det väldigt viktigt att du är noggrann med underhåll och skötsel om du köpt en gungställning i trä. Underhåller du den på rätt sätt och ser till att den åldras i lagom takt kan den hålla sig länge!

Sen är det inte så svårt som man kanske kan tro när det kommer till det här med underhållning av träställningar. Det handlar egentligen om att skydda träet från vatten och fukt, då det är den främsta faktorn till att den förändras. Linolja är ett utmärkt alternativ för att vårda sin gungställning och ge den lite extra kärlek med åren, som du bara behöver pensla på det då och då.

Gungställning trä

Att köpa en gungställning i trä kan kännas exklusivt och stilrent, samtidigt som det ofta ser väldigt naturligt ut. Däremot är trä, framförallt sådant som är obehandlat, ett material som ofta kan vara lite krävande att ta hand om, det vill säga om du vill att det ska hålla länge. Men, såklart finns det också andra fördelar med gungställningar i trä än att de passar in i trädgården.

Utöver att trä kan kännas och se lyxigt ut så är gungställningar i trä ofta väldigt tunga och robusta, vilket innebär att de står naturligt stabilt på marken. Dessutom kan tryckimpregnerat trä hålla väldigt länge, det är lätt att måla om det eller byta mönster, och det finns även goda möjligheter att bygga den på olika sätt med ett flertal funktioner.

Hur förvarar man en gungställning på vintern?

Det bästa med gungställningar är att de i de allra flesta fall är tillverkade efter anpassningen av att klara sig utomhus under en längre period, vilket innebär att de redan från början består av tåliga och robusta material som kan stå sig.

Såklart kan vissa material, så som trä, kräva en del underhåll för att den här långvariga hållbarheten ska gälla, men annars krävs det inte så mycket mer än en stadig och ordentlig montering för att den ska stå i flera år. Trä kan vara bra att slipa till och olja in lite då och då, och så är det också bra att ta in gungor, rep, däck och annat som fästs på ställningen.

Hur fäster man en gungställning?

För att gungställningen ska stå sig så länge som möjligt, och hålla samma stabila fästning så krävs det att du gör ett ordentligt grundjobb med en bra montering. Gungställningar utsätts för hårt slitage både av barnen, de varierande årstiderna och väderförhållandena, vilket innebär att de måste stå ordentligt för att klara sig i många år.

Satsa på att fästa gungställningen genom att förankra ett jordankare i marken, och undvik alltså att fästa direkt i marken. På så sätt får du en tåligare och stabilare grund, som du sen kan fästa plankor eller liknande för att få extra stadga.

Finns det babygunga till gungställning?

Ja, det finns det absolut. Babygungor till gungställningar går att hitta på de allra flesta ställen som säljer gungställningar eller andra gungor och tillbehör. En babygunga är ett perfekt komplement att köpa till, om det inte redan ingår, då du vill att både dina större och mindre barn ska ha möjligheten att få glädje av ställningen. Dessa fästs ofta enkelt med rep.

Varför ska barn gunga?

Att ge barnen möjligheten att röra på sig på egen hand är otroligt viktigt, speciellt i den åldern då de fortfarande upptäcker sin egen förmåga, sin motorik och sin balans. En gungställning och dess varierande aktiviteter och rörelser möjliggör för barnen att utforska och testa nya saker på eget initiativ, utan att föräldern tvingar till aktivitet.

Dessutom kan en gungställning ge glädje och utveckling för barn i alla åldrar. För de mindre barnen kan babygungan både kännas rolig, spännande och lugnande då de svingas genom luften med mjuka och lugna rörelser, medan de äldre barnen får chansen att upptäcka och uppleva spänning i farten. De kan inspirera barnen till lek och aktivitet, även med andra.

Kan en trädgårdsgunga vara farlig?

Som med alla andra barnprylar som innebär någon form av fart och fläkt så kan även gungställningar vara farliga eller innebära olika risker i vissa fall. Att gunga är en slags aktivitet som inte bara innebär eget ansvar för barnet, utan det innebär också att de ska svinga sig genom luften utan att trilla av.

För att en gungställning ska vara säker krävs det att konstruktionen och ramen är robust och tålig, och att ställningen är fäst på ett säkert sätt med hållbara fästningar. Den bör även vara godkänd efter säkerhetskraven, samt ha tydliga instruktioner för montering.

Det är inte en självklarhet att alla barn kan använda gungställningen och samtliga gungor bara för att den är rekommenderad från 3 år. Anpassa gungor och konstruktion efter barnets ålder och utveckling, och ha alltid uppsikt på barnen vid användning.