Innehåll

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för babyv.se, babyland.se, babyshop.se, jollyroom.se.

Bästa hoppgungan, ja de har vi utsett i vårt test bland de hoppgungor och hoppstolar som finns i butikerna. Vi har testat flera hoppgungor och sett hur säkra de är, vilka funktioner de har och hur de monteras. Allt för att hitta den bästa hoppgungan som finns därute. Så du slipper köpa en sämre och bli missnöjd.

En hoppgunga är bra för ditt barn då det får träna motorik, kondition och stimuleras på ett nytt sätt än att bara ligga på golvet och krypa. Den klassiska hoppgungan kom redan på 1960-talet och många barn har haft roligt i en sån sedan dess. Inklusive mina egna barn.

Samtidigt som ditt barn hoppar och har roligt tränar de samtidigt så det blir en rolig träning de inte ens tänker på.

Kikar du runt i butiker hittar du flera olika modeller. Det är inte helt lätt att veta vilken som är bäst men vi har testat hoppgungorna så du slipper. De vi testat är några vi rekommenderar men vi har givetvis utsett de bästa hoppgungorna i klasserna premium, mellan och budget så det går att hitta en för alla plånböcker.

Bästa hoppgungan:

Bäst i test hoppgunga premium: Skip hop explore & more hoppgunga
Hoppgungan är rolig för barnet med ljud, ljus och leksaker och får ditt barn att träna motoriken utan att tänka på det.

Mellan: Här hittar vi Carena Blidö hoppgunga 
Det är en enkel och klassisk modell som passar de flesta.

Budget: Letar du efter en billig hoppgunga föreslår vi 2Me hoppgunga Emil
Med en dragkedja i ryggen och de klassiska funktionerna som många av de dyrare alternativen ser vi denna som en favorit.

Detta test handlar om hoppgungor men här kommer en smidig lösning för den som vill slippa montera något i dörrkarmen. En hoppstol du helt enkelt placerar på golvet. Slipp oron med att hoppgungan ska lossna och låt den stå på golvet istället.

Den här testade hoppgungan är avancerad och har många olika funktioner. Det är en aktivitetsgunga som roar och underhåller ditt barn. Den belönar också barnet när den har hoppat runt 100 gånger. Då får barnet applåder och lampor börjar blinka.  Du kan följa antalet hopp via en moln-display som räknar hoppen. Molnet kan också spela musik och andra ljudeffekter.

Sittdelen kan roteras ett helt varv så din bebis kan se i alla riktningar och utforska omgivningen. Du kan justera höjden i fem olika lägen för att passa längden på din bebis och gör också att den kan växa tillsammans med din bebis.  Hoppgungan kan användas av barnet från 4 månaders ålder och upp till att barnet väger 11 kg.

En funktion vi gillar är att den säger till var 10:e och var 20:e minut så du har koll på hur länge ditt barn suttit och hoppat.

En vanlig rekommendation är att barn helst bara ska sitta runt 10-15 minuter i början och max 20-30 minuter som längst åt gången.  

Leksakerna på gungan kan tas bort eller flyttas, det är bra om du bara vill introducera barnet till själva gungan i början. Sen kan du sätta på fler och fler saker som du och barnet önskar och känner för.

Leksaker som finns är bland annat en räv som studsar i takt med din beis, en skallra i form av ett bi som gungar och snurrar. Det finns bitvänliga träd och lövformade bitleksaker och mer. Det är som sagt en aktivitetsgunga som kommer roa ditt barn länge.

Ont om plats hemma? Ingen fara, du kan enkelt fälla ihop denna så du lättare kan förvara den. Den blir då bara 15 cm hög.

När den är uppfälld har den måtten: 88 x 85 x 73 cm.

Vi gillar den starkt och utser denna hoppgunga till bäst i test

Den bästa hoppgungan i mellanklassen! Denna hoppgunga från Carena är av mer klassisk modell än premiumvinnaren.  Den finns i flera olika färger och monteras enkelt i dörrkarmen med fästen som följer med eller så kan du välja att hänga den i taket med krokar. Det är däremot mycket enklare att ta undan den om du fäster den i dörrkarmen.

Du kan också enkelt justera höjden för att passa din bebis längd så att det lir lagom.

Du placerar ganska enkelt ditt barn i hoppgungan men det är svårare att få ur barnet. Ofta fastnar gungan där benen ska i och då är det skönt att ha någon som kan dra ner gungan från benen. Det går såklart att göra själv men det är lite trixigare.

Den känns skön för barnet med mjukt bomullstyg som du också kan tvätta. Skönt om barnet skulle kräkas efter maten eller om det bara kommer mycket dregel. Den känns också stabil och säker för ditt barn att sitta och hoppa i vilket är väldigt viktigt.

Hoppgungan passar barn mellan 4 – 12 månader och kan ditt barn gå och stå ska du inte använda gungan mer. Hoppgungan har en maxvikt på 12 kg.

Den väger 1,4 kg. Hoppgungen är 37 cm i ryggen och 29 cm i fram. Den är 30 cm bred och 3 cm djup.

Denna testade hoppgunga från 2ME är en av de billigaste. Trots att den är billig tycker vi att den är bättre än många andra.

Som ni läste tidigare fastnar ofta hoppgungan runt benen på bebisen när man ska lyfta ur dem. Det underlättas på denna modell genom att du i ryggen på hoppgungan har en dold dragkedja. Den gör det lite lättare och smidigare att sätta i och ta ur ditt barn ur hoppgungan.

Du hänger upp den i dörrkarmen med en så kallad karmsax. Det är en fjäder som gör att den automatiskt drar ihop sig vilket gör att den spänner fast sig på var sin sida om dörren. Det gör det enkelt för dig att hänga upp den men också att ta ner och lägga undan om du vill.

Den billiga hoppgungan passar barn upp till att de väger max 12 kg. Själva höjden på hoppgungan är 60 cm, 3 cm djup och 33 cm bred. Den väger cirka 1,4 kg och finns i två färger.

Andra testade hoppgungor

Förutom de hoppgungor som blev bäst i test har vi även testat ett gäng andra. Tänk på att montera hoppgungan rätt och att för mycket hoppande under längre perioder kan vara påfrestande för barnets rygg. Tänk på att bara ha barnet i hoppgungan under kortare stunder. 

Ännu en klassisk hoppgunga fast denna gång med lite roligare mönster i form av stjärnor. Det gör det lite roligare för dig och barnet att titta på.

Hoppgungan har en karmsax som du enkelt sätter fast i dörrkarmen. Lika lätt som du sätter dit den kan du även ta bort den. Det går på ingen tid alls. Den passar de allra flesta dörrkarmar. Så länge du inte har plastlister. Då får du inte använda karmsaxen då det kan vara farligt.

Hoppgungan rekommenderas från 4-6 månader när du märker att ditt barn är mer stadig i nacken. Du kan sen använda den upp till att barnet väger 12 kg. Så den klarar även lite tyngre barn.

Den har en smidig dragkedja i ryggen som gör att du enkelt kan sätta i och ta ur ditt barn ur hoppgungan. Något som är väldigt skönt.

Hoppgungan finns i melerad svart eller melerad grå så du kan välja mellan två färger.

Den roliga hoppgungan från Hauck ser klart annorlunda ut mot de övriga klassika hoppgungorna. Den ser mer ut som en riktig gunga från lekplatsen.  Tack vare den annorlunda utformningen kan barnet bättre hålla sig i plastplattan som går runt hoppgungan.

Du fäster enkelt gungan med hjälp av medföljande karmsax. Du kan ta bort den lika enkelt som du satte dit den. Den passar dörrkarmar som är mellan 10-18 cm bred. Mät därför gärna dörrkarmen hemma innan du beställer den.

Hoppgungan finns i två olika utföranden, en mer gråaktig och en mer röd. Det är därför du har två knappar att trycka på nedan för att se vilken du gillar bäst.

Den känns mjuk och skön i sitsen och barn ser ut att trivas i den.

Den rekommenderas för barn från 6 månader då barnet är mer stadig i nacken och upp till att de väger max 12 kg.

Här kommer ännu en hoppgunga som står på golvet, även kallad hoppstol.  Precis som vår testvinnare i premiumklassen är detta ett litet eget aktivitetscenter som kan spela musik och skapar möjligheter för bus och lek för ditt barn.

Fördelen med en hoppgunga är att ditt barn tränar upp sin motorik och styrka i benen så de lättare kan lära sig att krypa och gå. Tack vare aktivitetsleksakerna kommer ditt barn också träna på finmotoriken. Det beror på att ditt barn omedvetet kommer träna på det bara genom att försöka ta leksakerna.

Din bebis kommer sitta i en vadderad sits som kan rotera i 360 grader.  Det gör att ditt barn kan nå alla leksaker som finns. Leksakerna kan du ta av och sätta på igen som du känner. Det går också ganska enkelt att justera höjden i tre olika lägen. Det gör att den kan växa tillsammans med ditt barn.

Förutom leksaker hittar du också en musikmodul som spelar musik, den kan du stänga av eller ta bort om du vill. Du får också ljuseffekter när musiken spelas vilket kan vara roligt för ditt barn.

Hoppstolen rekommenderas från 6 månader och med en maxvikt på 12 kg.

I denna hoppgunga från Beemo kan din bebis träna både koordinationen och konditionen genom sitt hoppande. Så när de roar sig tränar de också upp kroppen utan att tänka på det. Det är väl den bästa träningen?

Själva gungan är i mjukt och skönt bomullstyg. Du fäster hoppgungan med hjälp av en karmsax i dörröppningen. Den passar de flesta dörrkarmar.

Hoppgungan väger 1,4 kg och klarar barn upp till 12 kg. Den är 60 cm hög, 33 cm bred och 3 cm djup. Här har du fyra färger att välja på, svart, grå, grå melange och svart melange.

Frågor och svar om hoppgungor

Vad ska jag tänka på när jag köper en hoppgunga?

När du ska köpa en hoppgunga så satsa på en ny. Du vet inte vilka förslitningsskador en begagnad kan ha och den kan då vara farlig om den inte är så hel som den ser ut.

En hoppgunga är väldigt bra för att aktivera ditt barn och få lite tid att pyssla hemma kanske. Men lämna aldrig ditt barn utan uppsikt. Ska du vara i vardagsrummet så sätt du fast den dörrkarmen till vardagsrummet så barnet ser dig och du ser barnet.

Kolla så allt ser ut att stämma med hoppgungan innan du sätter upp den och ditt barn får använda den.

Hur fäster man en hoppgunga?

Du kan fästa en hoppgunga på två olika sätt. Det vanligaste är en så kallad karmsax som du enkelt fäster i dörrkarmen. Det gör att du enkelt kan ta ner den också.
Det andra sättet är att sätta fast en krok i taket som du fäster den i, det är inte lika vanligt.

Är hoppgunga bra?

Ja, en hoppgunga är bra.  Med hjälp av en hoppgunga tränar ditt barn upp koordination, kondition och motorik. Har du en hoppstol tränar ditt barn också finmotorik när barnet sträcker sig efter leksakerna som finns.

Vilken hoppgunga är bäst?

Den bästa hoppgungan enligt oss är Skip hop Explore & more hoppgunga utav de vi testat.

Från vilken ålder kan man använda en hoppgunga?

Ditt barn kan använda en hoppgunga från tidigast 4 månaders ålder. En vanlig rekommendation är att ditt barn ska vara stadig i nacken för att på bästa sätt kunna använda hoppgungan. Används den tidigare kan barnet skada sig.

Hur många kilo klarar en hoppgunga?

Det beror på vilken hoppgunga du tittar på men det absolut vanligaste är att de klarar 12 kg.

Är det farligt med hoppgunga?

Nej, det är inte farligt. Däremot ska du alltid ha uppsikt över ditt barn när det hoppar.

Hur länge ska barn hoppa i en hoppgunga?

I början ska de inte hoppa mer än 10-15 minuter och senare runt 20-30 minuter som max. Det är bättre att låta barnet hoppa kortare stunder men ofta under dagen än få gånger men långa stunder.

Hur fungerar en hoppgunga?

En hoppgunga hängs nästan alltid upp i dörrkarmen med en så kallad karmsax. Den är försedd med vad man kan kalla en byxa som du sätter ditt barn i. Den är i sin tur fäst med en fjäder och lina som sitter fast i dörrkarmen med hjälp av tidigare nämnd karmsax.

Barnet sitter sedan och väljer själv om och hur mycket den vill hoppa. Den bestämmer själv takten genom att gunga på stället.

I början ska ditt barn bara sitta ett par minuter så den får en känsla för det. Sedan när barnet vant sig kan det sitta upp till 30 minuter.

I början kan du behöva visa barnet hur det ska göra för att få fart på gungningen. Kom ihåg att alltid ha uppsikt över ditt barn när det sitter i hoppgungan.