Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

När barn är i farten kan lite vad som helst hända och det är enormt viktigt att ha en bra lekhjälm till din unge/ungar, som skyddar huvudet mot smällar. En annan viktig sak är att du väljer en lekhjälm för barn med grönt spänne. Det betyder att remmen utlöser sig själv och öppnas om barnet i värsta fall skulle bli hängande i en gren eller liknande när hen klättrar.

Barn upp till 7 år rekommenderas att använda hjälm med grönt spänne då de leker på ett annat sätt när de är ute och cyklar och kanske inte nödvändigtvis använder cykeln bara till att ta sig till olika platser, som äldre barn gör.

Vi har här gjort ett test och utsett bästa lekhjälmen i tre prisklasser för att hjälpa dig välja rätt modell till just ditt barn!

Lekhjälm Bäst i test

STIGA Play Hjälm - bästa lekhjälmen premium

Lekhjälm
 • Lekhjälm med grönt spänne
 • Starkt ytterskal av HDPE
 • Mjuk insida
 • Snygg

STOY Hjälm Pear - bästa lekhjälmen mellan

Lekhjälm
 • Lekhjälm med grönt spänne
 • Justerbar
 • Löstagbara mjuka kuddar
 • Snygg design

Babblarna Cykelhjälm - bästa lekhjälmen budget

 • Godkänd enligt standard
 • Testad för sneda islag
 • Justerbar men inga lösa kuddar
 • Populär bland barn upp till 7 år

Bästa lekjälmen

En sak som är viktig att komma ihåg när det gäller alla former av hjälmar. Om den har varit med om en “olycka” och ett hårt slag så ska man direkt byta ut hjälmen. Det finns nämligen inga garantier för att det inte finns sprickor eller skador på hjälmen som gör att säkerheten påverkas. Man ska aldrig chansa på den punkten. Tänk även på att inte köpa en hjälm som är för stor med flit, för att barnet ska växa i den. Så ska man inte tänka när det gäller just hjälmar. Här är det istället viktigt att den passar perfekt just nu när barnet ska använda den – och inte om 1 år till exempel. 

Är det dags att köpa ny lekhjälm till ditt barn eller kanske barnets första hjälm? Ta då del av vårt bäst i test här nedan för vägledning och tips!

STIGA Play Hjälm - bästa lekhjälmen premium

Spänne: lekhjälm för barn med grönt spänne

Lekhjälm

STIGA kan man lita på när det kommer till bra och tåliga lekhjälmar av olika slag. Denna snygga gröna modell passar både flickor och pojkar så att man även kan turas om att använda hjälmen om det behövs. Detta är en lekhjälm för barn med grönt spänne, vilket innebär att spännet öppnas automatiskt om barnet blir hängades i hjälmen.

Ytterskalet är också riktigt starkt och tillverkat av HDPE, vilket tål hårda smällar. Insidan däremot är mjuk och sitter riktigt bra på barnets huvud. Den här lekhjälmen kan vi starkt rekommendera för barn upp till 7 år och vi anser den vara den bästa lekhjälmen i premiumklassen just nu. Kan användas till cykling eller andra lekar där det kan gå vilt till!

STOY Hjälm Pear - bästa lekhjälmen mellan

Spänne: lekhjälm för barn med grönt spänne

Lekhjälm

Denna pastellfärgade skönhet är en bra lekhjälm från STOY som passar många tillfällen och huvuden. Modellern är nämligen justerbar via en smidig ratt som sitter på baksidan av hjälmen. På det här viset blir det lätt att anpassa hjälmen efter huvudet storlek. Den har också löstagbara kuddar för ytterligare anpassning. Kom dock ihåg att hålla koll på kuddarna ifall du plockar bort nån.  De kan behövas igen.

Insidan är väldigt mjuk och skön samtidigt som ytterskalet är starkt och tåligt men hjälmen känns inte klumpig utan nätt. Som ytterligare en säkerhetsåtgärd har hjälmen grönt spänne som öppnar sig om barnet fastnar med hjälmen någonstans. Därför passar den barn upp till 7 år extra bra. Vi utser den till bästa lekhjälmen i mellanklassen utan tvekan! 

Babblarna Cykelhjälm - bästa lekhjälmen budget

Spänne: lekhjälm med grönt spänne

Många småttingar där ute är som besatta av de små figurerna Babblarna. Och vad är då bättre än att få pryda sitt huvud med en lekhjälm på detta tema! För att ditt barn ska vilja ha hjälmen på sig är det bra om den är bekväm men också snygg i barnets ögon, inte i dina.  

Detta är en luftig cykelhjälm som även kan användas i andra sammanhang där lek förekommer. Modellen har grönt spänne som öppnar sig automatiskt vid nödläge om det finns risk att barnet stryps. Den här hjälmen är testad och godkänd för sneda islag, vid KTH.  Hjälmen är även justerbar, dock utan lösa kuddar som du måste hålla reda på. Passar alla barn upp till  7 år och är väldigt poppis. Därför utser vi den till bästa lekhjälmen i budgetklassen. 

Andra testade lekhjälmar

Olika barn har olika behov när det gäller lekhjälmar. Vissa barn ägnar sig åt andra aktiviteter ute på asfalt och grusplaner än bara vanlig cykling. Det finns lekhjälmar som är speciellt anpassade för street-aktiviteter exempelvis. Man kan också hitta söta och roliga lekhjälmar som har öron eller andra uppiggande detaljer. Här kommer ett gäng andra hjälmar vi tittat på. 

STIGA Hjälm Street RS Svart (Medium)

Spänne: vanligt spänne (ej grönt)

Barn över 7 år som ägnar sig åt aktiviteter på hjul kan ha stor nytta av den här street hjälmen från STIGA. Den är snyggt matt i finishen, sitter bekvämt och har väldigt bra ventilering för svettiga lekpass. Storlek och passform kan man justera så att den sitter perfekt. Passar utmärkt för skateboarden, cykeln, roller bladesen eller vad det nu kan rör sig om.

Micro PC Hjälm Vit

Spänne: magnet

 

Lekhjälm

För den unge som vill sticka ut i mängden lite grann kanske den här charmiga lekhjälmen från Micro passar alldeles utmärkt! Ytterskalet är gjord av PC plast och är väldigt tåligt. Passformen går att justera via ett nackband och hjälmen stängs med hjälp av ett magnetspänne, vilket har samma funktion som de gröna spännena som öppnar sig om barnet fastnar med hjälmen. 

På toppen sitter två roliga ögon som får vilken unge som helst att känna sig speciell. Det finns även ett LED-ljus i nacken så att barnet syns ordentligt. Detta är lekhjälmarnas rolls roys skulle man kunna säga.  

Vanliga frågor och svar om lekhjälmar

 • Vilken storlek på hjälmen ska barn ha?

  Alla barn har självklart olika storlek på huvudet beroende på ålder och gener, men därför är också nästan alla lekhjälmar justerbara till viss mån. Så att man kan anpassa den efter barnets huvudform. Det finns dock en viss hjälm-mall att gå efter beroende på ålder, som ser ut så här:

  5-12 år: 52–60 cm

  2-7 år: 44–57 cm

  0-3 år: 44–52 cm

 • Måste barn ha cykelhjälm?

  Ja. Enligt svenska lag måste alla barn under 15 år ha hjälm när de cyklar. Andra aktiviteter är det inte hjälmtvång på men självklart är det att rekommendera om det finns risk att huvudet kan skadas. Exempelvis vid pulkaåkning eller liknande. 

 • Vad är gröna spännet?

  Gröna spännet är en funktion som innebär att hjälmspännet öppnas om trycket blir för högt. Exempelvis om barnet klättrar någonstans och blir hängades med hjälmen. Det finns också magnetspännen med liknande funktion. Det är alltså en säkerhetsanordning. 

 • När ska man byta ut en cykelhjälm?

  En cykelhjälm eller lekhjälm ska man byta ut så fort den tagit en hårdare smäll vid ett fall eller liknande. Man kan aldrig garantera att den kan skydda bra mot nästa eventuella smäll och måste därför bytas ut direkt. Vad dte gäller barn så kan de också växa ur sina hjälmar och då måste man också köpa en ny så att passformen är perfekt. Den får heller inte vara för stor.  

 • Hur ska en hjälm sitta på barnet?

  En hjälm ska sitta bekvämt och stabilt på barnets huvud. Den ska inte vobbla runt och glida omkring på hjässan. Då ger den inget bra skydd om olyckan är framme. 

 • Vad är MIPS?

  MIPS är en speciell teknik som betyder Multi directional Impact Protection System. Om hjälmen har detta har den ett extra bra skydd mott fallolyckor. Tekniken går ut på att innerskalet glider lätt mot ytterskalet vid fallet, så att smällen blir lindrigare. 

 • Vilken är bästa lekhjälmen?

  Vi vill rekommendera STIGA Play Hjälm - bästa lekhjälmen i premiumklassen i vårt test. Den är både snygg, väldigt tålig och har ett grönt spänne för säkerheten. Passar alla aktiviteter som barnen kan hitta på.