Innehåll

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Att kunna erbjuda barnen att leka utomhus i sin egen lilla stuga är ofta något som får mycket uppskattning, och det är därför vi tagit fram en köpguide om den bästa lekstugan. Det är ett faktum att barn mår bra av att få vara ute och leka, inte minst för dess fysiska förmåga och utveckling när det kommer till motorik och sociala umgängen.

En lekstuga är ett riktigt bra komplement till den lite större trädgården, där barnen får chansen att utforska och skapa sin en egen fantasivärld runt sitt eget lilla hus. Det bästa med lekstugor är att de kan användas av de flesta barn i alla olika åldrar, så länge de är under någorlunda uppsikt av föräldrarna.

Med tanke på att det idag finns ett oroligt stort utbud av lekstugor för barn så kan det vara svårt att veta vilken som är den bästa lekstugan för just er och era barn. Vi hoppas att ni med hjälp av vår köpguide och våra rekommendationer på de bästa lekstugorna kan få en uppfattning om det bästa valet för er.

I vårt test kom vi fram till att Axi Lekstuga Liam blev vår vinnare i premiumklassen, Axi Lekstuga Laura tog hem vinsten i mellanklassen, och slutligen som budgetfavorit kom Sunny Lekstuga med Rutschkana på en stabil tredjeplats.  

Bästa lekstugan

Vi har tittat på flera olika lekstugor för att hitta de bästa i tre olika prisklasser: premium, mellan och budget. Det gör att du kommer hitta en lekstuga för dig oavsett prisklass. Hittar du inte din favorit bland våra bästa så finns det ett helt gäng till med lekstugor längre ner. 

Axi Lekstuga Liam, med gunga och Rutschkana - bästa lekstugan premium

Prisklass: premium Mått utsida: 515 x 270 x 305 cm Mått insida: 113 x 115 x 163 cm Höjd dörr: 98 cm Material: kvalitativt cederträ Monteringstid: 220 min Passar ålder: 

bästa lekstugan premium

Här har vi en riktigt fin lekstuga från Axi, som kommer med både enkelgunga och rutschkana. Alltså är den inte bara fin, utan den är också väldigt rolig och underhållande för barnen att leka i. De söta detaljerna, så som de rundade fönsterna och den färgglada dörren, gör att hela stugan känns mer levande och äkta.

Det som vi tyckte var lite extra bra med den här var att själva stugan är upphöjd på pålar, vilket innebär att barnen både kan leka under och på själva ”terrasen” till stugan. Den känns väldigt ombonad och mysig, och det blir som ett litet kryp in för barnen där de får vara och göra precis som de vill på egen hand.

Om barnen har varit inne och lekt i stugan där uppe så kan de smidigt ta sig ned via den fartfyllda rutschkanan som ger både glädje och skoj. När de sen kommer ner på marken kan de välja att gå till gungan och svinga sig fram i luften, eller att gå till sandlådan och skapa roliga kreationer av sanden.

Vi är väldigt nöjda med den här lekstugan från Axi. Något vi dock vill poängtera är att priset är otroligt högt, vilket kan vara ett hinder för dem som inte vill lägga ner flera, flera tusen på en lekstuga.

Men, med tanke på att den är gjord av en stadig stomme med fint kvalitativt cederträ kan den verkligen vara värd det. Den generösa storleken är också en bidragande faktor till priset såklart, och du får väldigt mycket för pengarna. Tack vare behandlingen i vattenbaserad bets kommer den hålla länge!

 Fördelar: fina detaljer, hållbar konstruktion, kommer med sandlåda, rutschkana och gunga
Nackdelar: kräver stor yta, lång monteringstid, väldigt dyr

Axi Lekstuga Laura, i trä - bästa lekstugan mellan

Prisklass: mellan Mått utsida: 180 B x 172 L x 270 H cm Mått insida: 115 x 113 cm Höjd dörr: Material: kvalitativt cederträ Monteringstid: 120 min Passar ålder: 

Bästa lekstugan mellan

Det här är en till lekstuga från Axi, fast i deras modell Laura. Även den här är gjord av högkvalitativt cederträ och har behandlats med vattenbaserad bets för att materialet ska hålla sig så bra som möjligt, även vid påfrestande väder och vind. Materialet är alltså inte bara stadigt och bra, utan det ser även riktigt snyggt ut.

Vi gillar verkligen hur de tänkt på att skapa fina och genuina detaljer som gör att stugan får lite mer liv och rörelse till hela konstruktionen. De gröna detaljerna på den fina dörren och de söta fönsterna gör att stugan känns som ett riktigt litet hus, vilket är så roligt. Dessutom har den även en stege och en rutschkana som barnen kan åka ner på.

Med andra ord är det här en väldigt rolig och fin lekstuga som kan inbringa stor glädje för många barn. Hela konstruktionen känns stabil, och hela designen är väldigt fin att kolla på! Priset är inte heller överdrivet högt i förhållande till kvalitén.

Fördelar: fina detaljer, generös storlek, rolig rutschkana, bra material
Nackdelar: risk för läckage i tak, förankringsset ingår inte   

Sunny Lekstuga med Rutschkana, Lodge XL - bästa lekstugan budget

Prisklass: budget Mått utsida: 189 x 261 x 168 cm Mått insida: 89 x 97 x 128 cm Höjd dörr: 92cm Material: asiatiskt cederträ Monteringstid: Passar ålder: 3-11 år

Bästa lekstugan

Den här lekstugan från Sunny är försedd med en rolig rutschkana som barnen kan glida ner på när de varit uppe och lekt i stugan. Just den här varianten är gjord av asiatiskt cederträ, vilket är ett hållbart material som både gör sig bra på insidan och utsidan av stommen. Vil gillar den vita färgen och detaljerna i grått, som känns riktigt men ändå roligt.

Som ni hör på namnet så är storleken av en större variant, just för att flera barn ska få möjligheten att kunna leka tillsammans både i och utanför. De kan klättra upp för den söta stegen, leka affär eller butik inne i lekstugan, och sen ta sig ner med fart via rutschkanan. Med andra ord väldigt underhållande på flera vis, och för flera åldrar.

De två fönsterna kan öppnas och stängas, och den söta lilla dörren gör att barnen kan göra stugan till ett eget litet krypin – som ett riktigt hem. Vi tycker att de har gjort ett jättebra jobb med den här, och dessutom till ett riktigt bra pris.

 Fördelar: bra pris, rolig rutschkana, lagom storlek, fina detaljer
Nackdelar: något tråkig färg, rutschbanan känns inte så stadig

Andra testade lekstugor

Här hittar du andra lekstugor vi tittat på och som du kanske gillar bättre än våra tre favoritar. 

Lekstuga i trä med rutschkana, Stef

Prisklass: premium Mått utsida: Mått insida: Höjd dörr: Material: hemlock trä Monteringstid: Passar ålder: från 1 år

Denna variant av lekstuga från Axi är gjord för att likna den mest klassiska och stilrena stuga som går att efterlikna, där de då valt att låta trämaterialet visa sitt rätta jag och kompletteras med vita detaljer. Vi tycker att den är riktigt fin och att den känns otroligt välgjord på alla plan.

Storleken är väldigt generös och möjliggör för ett flertal barn att leka där inne tillsammans, eller ta del av den fina veranden som kopplas till en stege och en rutschkana. Tack vare det kvalitativa träet som inte spricker så kommer stugan hålla länge, och den klarar av att stå emot påfrestande väder.

Vi gillar också de fina detaljerna med de färgade knutarna, de söta små fönstrena och dörren. Hela konstruktionen är stabil och säker att använda, och alla barn får ta del av den här redan från 1 års ålder. Trots den generösa byggnaden med många fina detaljer och komplement så är den hyfsad enkel att montera. Priset är högt, men du får en stuga som håller länge!

Fördelar: fin och äkta design, generös storlek, rolig rutschkana, stabil, tåligt material
Nackdelar: något kort rutschkana, dyr

Axi Lekstuga i trä, Max

Prisklass: premium Mått utsida: 435 x 180 x 285 cm Mått insida: Höjd dörr: Material: FSC- trä Monteringstid: 180 min Passar ålder: 3-10 år

Rolig lekstuga med fönster och rutschkana

Ytterligare en lekstuga från Axi, vilket inte kräver så mycket mer av en förklaring än att de tillverkar otroligt fina och kvalitativa lekstugor. Även den här lekstugan är riktigt fin, har en otroligt generös storlek, och så är den försedd med både stege, rutschkana, veranda, skorsten och en plats för sandlåda under verandan.

Det finns alltså ingen tvekan om att stugan kan ge mycket glädje och rolig lek för barnen, och så länge de är över 3 år får alla barn vara med. Det vi fastnade ite extra för hos just den här lekstugan var just det faktum att är så stor, och att så många barn kan leka samtidigt både i, under och runtomkring stugan.

 Tack vare att materialet är slipad är hela ytan väldigt jämn och fin, vilket innebär att du inte behöver oroa dig för att barnet får stickor eller skadar sig. Dessutom är det fina träet och de färgglada detaljerna en riktigt trevlig kombination, och hela stugan känns både stadig och välgjord.

Det finns fönster som öppnas och stängs med magnet, vilket även gäller för dörren då de vill minska risken för att barnet klämmer sina fingrar. Priset är väldigt lyxigt, men för den kvalité, den storlek och den fina konstruktion du får så kan det verkligen vara värt det.

Fördelar: generös storlek, fina detaljer, sandlåda och rutschkana, hållbar konstruktion, säker
Nackdelar: väldigt dyr, tar lång tid att montera, kräver väldigt stor yta

Lekstuga Nordic Play

Prisklass: budget Mått utsida: 130 x 140 x 150 cm Mått insida: 102 x 115 x 140 cm
Höjd dörr: furu Material: Monteringstid: Passar ålder: 

Liten lekstuga

Det här är en otroligt fin lekstuga som har målats i de klassiska nordiska färgerna rött och vitt, som verkligen liknar den typen av stuga som dyker upp i huvudet då man nämner ordet. Vi gillar verkligen hur de satsat på den röda grunden och de vita detaljerna, så som pelare, dörr, fönster och takram.

För det generösa priset som den här stugan har så får du en riktigt fin lekstuga som alla barn kan få glädje av. Med tanke på att den placeras direkt på marken finns det ingen risk för att barnet trillar ner eller slår sig, och alltså kan även små barn vara med. De fina detaljerna är lika välgjorda som stugans konstruktion i sig.

Med materialet av 10 mm furu kan du vara säker på att stugan håller ett bra tag, det är nämligen väldigt kvalitativt både på insidan och utsidan. Praktiska magnetlås på dörrar och fönster som gör att barnen inte klämmer sig. Ett stort plus för verandan, blomsterlådan och den söta brevlådan!

Fördelar: otroligt fin, fina detaljer, bra kvalité, bra pris, lätt att montera
Nackdelar: inte så rymlig

Ledsen, vi saknar priset på denna vara just nu.

Axi Lekstuga i trä, Milan

Prisklass: mellan Mått utsida: 180 x 175 cm Mått insida: Höjd dörr: Material: FSC- trä Monteringstid: 75 min Passar ålder: 1- 10 år

Lekstuga i trä

Axi levererar återigen en fin och stadig lekstuga, denna gång i en modell som heter Milan. Det vi gillade lite extra med just den här var att den är rymlig och generös i sin tappning, men utan att den känns överdrivet osmidig eller alldeles för stor. I och med att den inte står på en upphöjning så är allt fokus på stugan i sig, och det gillar vi ändå!

Det fina trämaterialet går väldigt bra ihop med de färgglada detaljerna på pelarna, dörren och fönstrena, och den känns sådär klassiskt stug-äkta med en härlig touch. Det finns ingen tvekan om att barnen kommer få mycket skoj med stugan som inspirerar till lek och bus.

Vi gillar också att den kan användas redan från att barnet är 1 år, just för att den står platt på marken och är gjord slipat trä för en säker känsla. På verandan kan barnen hänga, för att sen gå in och leka inne i stugan. Med magnetiska stängningar finns det inte heller en risk för att barnet klämmer sina fingrar. Något högt pris, men absolut värt det!

Fördelar: fina detaljer, säker konstruktion, stadig, rymlig
Nackdelar: något dyr

Lekstuga, Vilmer 4,1m2

Prisklass: mellan Mått utsida: Mått insida: Höjd dörr: Material: Monteringstid: Passar ålder: 

Bäst i test lekstuga

Här har vi en rätt simpel men ändå välgjord lekstuga, där de satsat på att framhäva träets naturliga material och sätta den själv i fokus. Dock vill vi bara poängtera att den här lekstugan inte är tänkt att använda såhär ”naken”, just med tanke på att den är obehandlad.

Det krävs att den grundoljas, samt grund- och täckmålas innan användning, vilket kan kännas lite väl tilltaget. Priset på stugan är trots allt rätt högt för att bara vara en ofärdig grund, men om du väl ger dig in i jobbet så kan du vara säker på att du får en kvalitativ sådan som kan hålla länge vid rätt behandling.

Vi föll verkligen för de söta detaljerna med fönster, fönsterbrädor, skorsten, takplattor, och den söta dörren. Kort och gott en bra bas för dig som gillar att ta dig an egna byggprojekt och som gärna skapar själv. Dock ingår inte så mycket mer än själva grunden, och det krävs en rätt rejäl montering.

 Fördelar: hög kvalité, fina detaljer, roligt projekt
Nackdelar: kräver mycket arbete, bara en bas, krånglig montering

Lekstuga, Ellen 3,6M2

Prisklass: mellan Mått utsida: 233 x 258 cm Mått insida: Höjd dörr: 112 cm Material: Monteringstid: Passar ålder: 

Precis som vår deltagare ”Vilmer” så är den här lekstugan bara en färdig bas som kräver både olja och målning innan den kan användas. Om du köper där stugan krävs det alltså att den både grundoljas, samt att den grund- och täckmålas innan den används.

Med andra ord kräver den en hel del jobb, och den är inte heller det enklaste att montera. Å andra sidan är det ju ett perfekt tillfälle för att kunna skapa er egen tappning på lekstugan, vilket kan passa väldigt bra om du själv gillar att ta dig an lite större projekt.

Vad gäller stugans utformning så anser vi att den är väldigt fin och välgjord, men söta detaljer så som fönster, fönsterbrädor, en liten veranda med tak och staket, samt en fin dörr. Det som vi däremot uppskattar med den här är att storleken känns väl tilltagen, vilket gör att många barn får plats för att leka tillsammans.

Det känns verkligen som en riktig liten stuga när du väl fått ihop allt och fixat den. Priset är lite högt för att bara ge dig en grund att jobba med, men vi gillar den ändå.

Fördelar: fina detaljer, generös storlek, välgjord, säker för alla barn
Nackdelar: kräver mycket arbete, bara en grund, montering

Ledsen, vi saknar priset på denna vara just nu.

Sunny Lekstuga, Lodge

Prisklass: budget Mått utsida: 133 x 94 x 102 cm Mått insida: 89 x 97 x 128 cm  Höjd dörr: 92cm Material: cederträ Monteringstid: 30 min Passar ålder: 3-11 år

Här har vi en annan variant av lekstuga från Sunny, denna gång i modellen av en lite mer enkel och stilren lekstuga. Den här kommer alltså som den är på egen hand, rakt upp och ner. Priset är väldigt generöst, men med tanke på att den varken har någon gunga, rutschkana, stege eller veranda så känns det som ett rimligt pris för själva konstruktionen.

Något som vi fastande för hos just den här var det faktum att den känns väldigt simpel men ändå väldigt äkta. Det finns två fönster som kan öppnas och stängas, och en rolig dörr som kan vara delaktig i leken. Det bästa är att den är väldigt lätt att montera, och att den inte tar så mycket plats.

Vi tycker att den här stugan är ett väldigt bra alternativ till en första lekstuga, där det fortfarande får plats ett antal barn som leker samtidigt. Materialet i cederträ är hållbart och tåligt, och den känns överraskande kvalitativ för dess enkelhet.

Fördelar: bra pris, säker för alla barn, fina design, lätt att montera, tar inte mycket plats
Nackdelar: något enkel

Frågor och svar om lekstugor

Vad bör jag tänka på innan jag köper en lekstuga?

För att lekstugan ska göra sig så bra som möjligt i er trädgård krävs det inte bara att den passar in på den yta ni har att använda, utan det krävs också att konstruktionen passar era barn och att hela stugan känns bra för alla.

Det första ni bör tänka på är storleken, där ni helt enkelt får utgå från er egen tomt och se vad som skulle kunna få plats på ytan. Tänk på att en lekstuga ofta kräver större utrymme än dess exakta mått, så det är alltid bäst att mäta tomten för att se vad ni har att förhålla er till.

Sen bör ni också tänka på vilket material stugan ska ha. Ni vill ju att stugan ska hålla sig i så bra skick som möjligt så länge det bara går, och då krävs det att du köper en kvalitativ stuga av ett material som tål både väder och vind. Vanligt är att lekstugorna görs i trä, vilket ofta håller rätt bra och ser riktigt snyggt ut bredvid huset.

Trä kan dock ändra form och själva ytan kan få vissa skador, så som vattenskador, läckage eller skadedjursangrepp. Andra alternativ till material är lekstugor i plast, eller en kombination av de båda. Fundera på hur vädret ofta är just där ni bor, och vad som skulle göra sig bäst på lång sikt. Vissa material väger också mer.

Sist men inte minst kan det vara smart att välja en stuga utifrån de barn som ska använda den. Detta beror inte bara på att olika barn har olika smak och intressen, och därför kan vissa material eller vissa former göra sig bättre än andra. Det finns mängder av olika utformningar och designer på stugor, så välj det som ni gillar bäst!

Hur vet jag vilken lekstuga som passar mitt barn bäst?

Här handlar det om att utgå från just ditt barn, vad det tycker om, hur gammalt det är, och hur ofta lekstugan kommer att komma till användning. Det är viktigt att komma ihåg att det som ofta funkar bäst för andra inte alltid kommer passa lika bra för er. Gör helst lite research bland olika varianter och se vilken som kan vara bäst för er, som att läsa vår köpguide ovan.

Hur stor lekstuga får man ha på tomten?

Det finns en viss regel om att du endast får bygga till 15 kvm på tomten, såvida du inte har något speciellt utökat tillstånd eller om det gäller andra regler just där du bor. Men om vi utgår från den generella regeln om 15 kvm så innebär det att maximal storlek av lekstuga på tomten är 15 kvm.

Hur transporterar man en lekstuga?

Med tanke på att en lekstuga ofta är väldigt tung, och också väldigt stor, så kan det vara rätt svårt att få hem den på egen hand. I vissa fall funkar det att frakta den med hjälp av en stabil släpkärra och ordentliga spännband, men om den är riktigt stor så kan det krävs mer än så. Det är inte helt ovanligt att leverantören erbjuder hemkörning, så kika på möjliga alternativ där.

Vad väger en lekstuga?

Beroende på vilken typ av lekstuga du köper så är vikten varierande, där både material, storlek och konstruktion spelar in. Generellt brukar en ”vanlig”, lagom stor lekstuga väga runt 250-400kg. Sen finns det såklart andra varianter som väger betydligt mindre, speciellt om materialet är av plast och om storleken är mindre.

För vilken ålder passar en lekstuga?

Det finns olika typer av lekstugor som passar för olika åldrar. I vissa fall kan barnen börja leka i stugan redan när de är runt 1 år gamla, medan vissa konstruktioner kräver att barnet är lite äldre. Tänk på att alltid ha uppsikt över ditt barn när det lekar, trots att det är lite äldre, speciellt om lekstugan är upphöjd och har stege eller rutschkana.