Bästa lusmedlet 2024 – få bort löss snabbt och lätt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Alla barn kommer få löss förr eller senare. Frågan är bara när och då gäller det att ha koll på vilket som är det bästa lusmedlet. Vi har satt ihop en guide med de olika lusmedel som finns för att hitta den som är bäst i test.

Till vår hjälp, för så mycket löss har inte våra barn haft, har vi föräldrar som testat de olika lusmedlen och vi har även tittat på andras recensioner för att få en så heltäckande bild som möjligt. För att därefter utse de lusmedlena som är bäst i tre olika prisklasser.  

I vårt test kom vi fram till att Tenutex Kutan Emulsion är det bästa lusmedlet i premiumklassen, medan Hedrin Protect & Go är en riktigt värdig vinnare i mellanklassen. Liceworld Luskam (för kort eller fint hår) tog hem vinsten i budgetklassen som bästa luskammen. 

Bäst i test lusmedel:

Bästa lusmedlet

Det finns ingen tvekan om att ett lusmedel verkligen kan göra susen då ditt barn (eller du) drabbats av löss! Vi har samlat ett flertal olika lusmedel som vi har testat och jämfört, för att sen kunna hitta de lusmedel som är bäst i test i tre olika prisklasser; premium, mellan och budget. Du har redan sett dem här ovanför men här kommer lite mer utförlig information om de olika lusmedel som finns.

Tenutex Kutan Emulsion är ett receptfritt lusmedel som verkar för att döda ett flertal parasiter. Oavsett om barnet lider av huvudlöss, flatlöss eller skabb så kan lusmedlet ta sig ann problemet och motverka det.

Vi anser att det här är ett av de bäst i test lusmedel och som vi skulle rekommendera er att köpa. Tack vare att det här medlet är receptfritt men ändå effektivt och snabbverkande är det lätt att få tag i vid behov. På så sätt kan ni agera så fort ni upptäcker lössen, och så slipper du oroa dig för att lössen ska spridas till hela hushållet.

Priset är lite högre än många andra lusmedel på marknaden, men med tanke på att det verkar så pass bra är vi ändå nöjda. Tänk alltid på att läsa på bipacksedeln innan användning för att garantera att ni använder det på rätt sätt. Tenutex kan i vissa fall missfärga textilier.

Det här lusmedlet från Hedrin var en självklar vinnare för oss i mellanklassen. Det beror inte bara på att du får ett riktigt effektivt lusmedel till ett bra pris, utan det beror även på att lusmedlet är förpackad i en otroligt smidig sprayflaska. Med andra ord är det lätt att använda, du slipper kladda med händerna, och så går det snabbt.

Vid användning av Hedrin Protect & Go kan du också känna dig säker på att ditt barn (eller du själv) är skyddat mot angrepp från löss. Det vill säga, oavsett om barnet redan fått löss i håret eller om ni bara vill minska risken för ett möjligt angrepp så kan det här lusmedlet funka riktiga bra. 

Det bästa är att lusmedlet tar död på lössen så fort de kommer i kontakt med medlet, detta genom uttorkning. Vi gillar också det faktum att sprayet kan sitta kvar i håret, att det är allergimärkt, och att medlet även vårdar håret!

Vårt bäst i test lusmedel för budgetkategorin blev lite av en specialare, nämligen en luskam. Vi valde att utse Liceworld Luskam (för kort eller fint hår) som vinnare här, just av den anledningen att den kommer till ett otroligt lågt pris och dessutom verkar riktigt bra oavsett vilket barn det gäller.

Det här är den bästa luskammen enligt oss, alltså vår luskam bäst i test. Perfekt för barn som har fint, tunt hår och som drabbats av de små parasiterna. Vid användning av luskammen kan du inte bara se och få bort huvudlössen i sig, utan när du borstar dig genom håret har du även möjlighet att få bort lusäggen. Dessutom är den kliniskt testad och funkar väldigt bra!

Andra testade lusmedel

Utöver våra fantastiska bäst i test vinnare har vi även listat andra lusmedel som funkar väldigt bra. Kanske visar det sig att du hittar din nya favorit bland våra övriga testdeltagare?

Prisklass: Mellan

Om du vill köpa ett effektivt och bevisat fungerande lusmedel är Paranix Spray ett riktigt bra alternativ för dig. Här får du en snabb och smidig spray som du direkt kan applicera på ditt barns huvud utan krångel eller kladd. Redan efter 15 minuter börjar medlet verka för att ta död på lössen och dess ägg.

Tack vare en dubbelverkande sammansättning är det här ett av få medel som verkligen tar död på lössen inom nästkommande minuter. Trots dess effektiva verkan är den helt fri från insektsmedel, och så är den doftlös. Istället verkar medlet för att torka ut och kväva lössen så att de helt kolar vippen.

Efter att medlet fått verka är det hur enkelt som helst att använda luskammen (som medföljer i paketet) och bara borsta bort både löss och ägg. Riktigt bra för alla barn över 2 år. Priset är också helt rimligt för ett lusmedel som tar bort löss så pass bra!

Ledsen, vi saknar priset på denna vara just nu.

Prisklass: Mellan

Till skillnad från några andra av våra deltagare så är det här lusmedlet från Hedrin ett lusmedel i gelform. Däremot har de likt många andra modeller använt sig av en smidig sprayanordning som underlättar applicering och gör det lättare att komma åt överallt.

Tack vare gelformulan är det smidigt att sprida ut samtidigt som det känns lätt mot hårbotten. Tänk dig att det fungerar lite som ett schampo, där bland annat dimetikon (vanligt förekommande i schampo) ser till att kväva lössen för att avlägsna problemet. Penetrol angriper specifikt lusläggen så att även de dör.

Vi anser att det här lusmedlet funkar riktigt bra. Är ditt barn över 6 månader kan det användas vid behov, även på dig som vuxen. Behagligt, lätthanterligt och prisvärt!

Prisklass: Mellan

Här har vi ett säkert lusmedel från Linicin som verkar för att motverka och minska risken för att ditt barn ska bli angripet av löss. Vi gillar verkligen det faktum att det här lusmedlet har genomgått apotektets kvalitetskontroll, och anser att det därmed känns helt tryggt att använda på alla barn.

När det kommer till lusmedlet i sig så är även det väldigt bra. Medlet kan användas dagligen på alla barn som är över 2 år, och såklart även på vuxna. Under den perioden då löss ofta sprider sig på dagis och skolan är det perfekt att kunna spraya i detta i barnets hår för att minska risken för angrepp, och är ”olyckan” redan skedd så är det också lätt att få bort dem.

Vi uppskattar att sprayen kan appliceras direkt i torrt hår utan att det kladdar. Sen klagar vi heller inte på att det är väldigt enkelt att applicera, att medlet är färg- och doftlöst, och att dess effekt verkar i minst 7 timmar. Ett riktigt bra lusmedel till en rimlig peng, helt enkelt.

Prisklass: Mellan

Nyda Lusmedel är ett väldigt effektivt medel som verkar på djupet för att utrota både löss och ägg. Tack vare det koncentrerade innehållet av dimetikon, omkring 92%, kväver medlet allt som heter löss och parasiter och ser till att även deras avkommor torkar ut under processen. Dessutom verkar det effektivt för att motverka att nya ägg och löss tar sig ut i håret.

Vid användning av Nyda lusmedel går behandlingen snabbt. Är du tillräckligt generös med medlet och ser till att applicera det noggrant över hela hårbottnen behöver det inte ta mer än 60 minuter innan lössen är borta.

Vi gillar verkligen att medlet är giftfritt och att det funkar på alla barn över 2 år. Vid köp får du medlet i en smart flaska med tillhörande pump, vilket underlättar både hantering och applicering. Även luskam ingår!

Ledsen, vi saknar priset på denna vara just nu.

Prisklass: Mellan

Det här lusmedlet från Paranix sticker ut från våra andra deltagare i testet om det bästa lusmedlet, vilket helt enkelt beror på att det här är ett så kallat lusschampoo. Med tanke på att det verkar så pass bra och effektivt, och att det dessutom också har samma rengörande egenskaper som ett vanligt schampo så anser vi att det här är bästa lusschampo.

Kort och gott är Paranix Protection Schampo en 2-i-1 produkt som både rengör håret och skyddar mot lusangrepp. Om barnet har drabbats av löss angriper schampot dem och ser till att dess utveckling avbryts, och oavsett om det gäller ägg eller redan kläckta löss så torkar de ut. Har barnet ännu inte angripits av löss kan det såklart används i förebyggande syfte.

Perfekt under de absolut värsta lusperioderna i skolan eller på dagis då du verkligen vill hålla barnets hår så skyddat som det går utan massa starka medel. Alla barn över 2 år kan använda det här.

Ledsen, vi saknar priset på denna vara just nu.

Prisklass: Mellan

Det här är ett riktigt bra lusmedel som verkar på två sätt. Först blockerar den lössens andningshål och torkar ut och krymper lusens hud. Perfekt för att slippa dessa små kryp helt enkelt. Det bästa av allt? Den börjar verka redan efter 5 minuter. Det gör att du snabbt och lätt kan börja få bort krypen från ditt barns hår. 

Något som är vanligt på förskolan är också att barnen får det igen och igen bara för att det är alltid något barn som har dem i håret. Detta medel gör också att hårets yta inte blir intressant för lössen att krypa och lägga ägg på. Det gör att det inte är lika troligt att nya löss kommer. Perfekt för dig som småbarnsförälder som vill bli av med löss från barnets hår. 

Den är även lätt att tvätta ur och passar även barn med känslig hud. 

Prisklass: Budget

Liknande vår vinnare i budgetklassen så är det här också en luskam från Liceworld, men till skillnad från den som är till för fint och tunt hår så är den här speciellt framtagen för tjockt och långt hår.

Med andra ord är det en riktigt bra luskam för barn som har stora, lockiga eller riktigt fylliga hår. Just i dessa hårtyper kan det vara lite extra svårt att upptäcka lössen, speciellt om håret också är mörkt. Använder du dig då av den här luskammen kan du båda upptäcka och ta bort lössen och deras ägg, vilket verkar effektivt och smidigt. Riktigt bra!

Frågor och svar om huvudlöss

Vad är huvudlöss?

Det finns egentligen ingen bättre förklaring än att löss är en typ av parasit, eller insekt, som trivs att leva där det växer hår. En lus är en otroligt liten insekt som man knappt kan se med blotta ögat, och det är just av den anledningen som de kan vara något svåra att behandla.

Just huvudlöss bor, lever och förökar sig i hårbottnen på oss människor, framförallt på barnen som ofta blir smittade av varandra. Något som du däremot inte behöver oroa dig för är att du eller ditt barn skulle få löss från ett djur – de kan faktiskt inte smitta mellan människan och djuret.

Att de trivs så bra i vår hårbotten beror på att de livnär sig på blod och att de trivs där det är lite mer instängt. När huvudlössen ”äter” av vårt blod börjar de utsöndra ett saliv som kliar, och som då är det som irriterar.

Hur får man huvudlöss?

Kort och gott sprider de sig om ditt eller ditt barns huvud nuddar huvudet på någon som har löss. Som tidigare nämnt så är löss en form av parasit som livnär sig genom att de ”äter” vårt blod. Så länge ditt eller ditt barns hårstrån är längre än 3 cm kan lössen trivas riktigt bra, och då kan de titt som tätt förflytta sig till andra hårstrån.

Alltså säger det sig självt rätt tydligt, du får löss genom att de har förflyttats från ett huvud till ett annat vid direktkontakt. Just mellan barnen är det inte helt ovanligt att de sitter tätt ihop med huvudena, eller att de testar varandras huvudbonader. Lössen kan i vissa fall även överleva om de har fastnat på en hårborste eller kam, och på så sätt sprida sig vidare till nästa användare.

Något som däremot är en myt och som man inte behöver oroa sig för är att lössen kan flyga eller hoppa från huvud till huvud. Det krävs hårstrån och direktkontakt mellan hårstråna för att de ska kunna förflytta sig och sprida sina avkommor vidare.

Hur blir man av med huvudlöss?

Skulle det visa sig att du eller ditt barn har fått huvudlöss i ert hår finns det gott om behandlingar och medel som kan underlätta problemet och motverka lössen. Precis som vi tidigare nämnt så är lusmedel ett riktigt bra alternativ, inte minst de varianter som vi tipsar om ovan i vårt test!

Beroende på vilken behandling eller vilket lusmedel du använder så kan verkningsprocessen och ”botemedlet” variera något. Lusmedel är en medicinteknisk produkt som verkar med ett innehåll som kväver och torkar ut lössen, så som dimetikon och penetrol. Dessa är väldigt effektiva och verkar ofta riktigt bra både för vuxna och barn.

Något som ni däremot måste tänka på är att lössen lätt kan sprida sig från ett barn till resterande familjemedlemmar, speciellt om ni har flera barn i hushållet och de delar mössor, hårborstar och liknande.

Hur sprider sig huvudlöss?

Det är helt enkelt inte svårare än att huvudlöss sprider sig genom att du eller ditt barn har direktkontakt med ett huvud som är angripet. För att undvika löss spridning och även minska risken för att du eller ditt barn ska bli ”smittad” bör man alltså inte ha kontakta huvud mot huvud under de perioder då lössen cirkulerar.

Då gäller det att barnen använder sina egna mössor, sina egna borstar, och att de försöker hålla avstånd från andra barn vad gäller att sätta nära med just huvudet. Lössen förflyttar sig via hårstråna och kan därmed klättra från ett huvud till ett annat om avståndet tillåter.

Om ni blivit drabbade och har utfört en behandling kan det också vara fräscht att tvätta alla lakan, kläder och hårborstar som använts under tiden då lössen fanns. De kan dock inte ”smitta” bara via lakan, men det kan ändå kännas bäst så.

Fakta och myter om löss:

När det kommer till just löss så finns det en hel del fakta som kan vara bra att veta om för att minska risken om att bli angripen, och så finns det fakta som bara kan vara intressant eller rolig att veta om. Sen finns det också en hel del myter vad gäller löss.

Saker som kan vara lite intressant, och även nödvändigt att veta om, är att lössen faktiskt inte är svarta som många tror. Löss har en brun, grågul eller röd färg som ofta ser ut att vara svart, men som alltså inte är det. De blir mellan 1-3 mm, och så lever de på att äta vårt blod.

Något annat som faktiskt kan vara nödvändigt att veta om är att en lus går igenom 3 olika stadier i sin tillväxt; ägg, nymf, och vuxen. Den här processen tar runt 9-12 dagar beroende på hur mycket de kan äta och hur bra de trivs.

Precis som vi tidigare varit inne på så är det in princip omöjligt att bli smittad av löss via lakan eller andra sängkläder. De kan inte överleva mer än 24 timmar utanför hårbottnen, så med andra ord måste du nudda ett angripet huvud direkt för att bli angripen själv.

När vi ändå är inne på det här med lössens överlevnad och hur man blir angripen så kan vi ta upp en myt som väldigt många tror på, men som verkligen inte är sann. Det är att löss kan hoppa eller flyga från ett huvud till ett annat. De förflyttar sig från ett hår till ett annat via närkontakt.

Något som däremot kan vara bra att tänka på att löss faktiskt kan överleva en stund i en mössa eller hårborste som har varit i direktkontakt med huvudet. Risken är liten, men den finns där. Däremot behöver löss inte vara ett tecken på dålig hygien, utan snarare så trivs de bättre i rent hår och är alltså inte något som tyder på att man är smutsig eller ofräsch.

Hur går en lusbehandling till?

Detta kan variera lite beroende på vilken behandling du ska göra eller vilket medel ni ska använda. Däremot är det vanligast att man gör såhär, exempelvis om du ska använda ett lusmedel:

  1. Kamma igenom håret på den/ de som drabbat av löss. Använd en luskam för att kunna komma åt och se ordentligt.
  2. Behandla det/ de hår som blivit angripet, detta bör göras samtidigt för att få stopp på spridningen. Behandlingen eller lusmedlet bör med fördel innehålla dismetikon som kväver lössen och torkar ut dem, vilket även gäller äggen. Se till att läsa instruktionerna noggrant så att allt går rätt till.
  3. Låt behandlingen verka enligt instruktioner och kamma sen igenom håret/ håren som behandlats direkt efter, även här med en ren luskam.
  4. Håll koll på håret/ håren under några dagar efter behandlingen för att se om de försvann eller om det krävs ytterligare behandling.
  5. Oavsett om du/ ni blivit drabbade igen så bör behandlingen göras om efter en vecka från det att ni först utförde den. Äggen kan nämligen leva kvar, och oavsett lusmedel bör detta göras.
  6. Tvätta mössor och se till att rengöra hårborstar och kammar som använts. Dessa bör frysas i 24h.

Vilket lusmedel är bäst?

Efter att ha testat och jämfört ett flertal lusmedel kom vi fram till att det bästa lusmedlet, enligt oss, är Tenutex. Det beror på att det verkar otroligt snabbt och effektivt, att det dödar både löss och ägg, och att det är smidigt att använda. Däremot finns det andra lusmedel som också verkar riktigt bra men som inte är riktigt lika aggressiva, vilket i vissa fall är att föredra.

Avslutning

Alla föräldrar, och framförallt barnen, kan få stor glädje av att investera i det bästa lusmedlet. Det är absolut inte ovanligt att barnen blir angripna av löss någon eller några gånger under tiden de är i förskolan. Vi har upplevt riktiga lössutbrott på förskolan där barnen om och om igen får löss i sitt hår. Där de barn med långt hår måste sätta upp det för att minska risken för att få löss då håret inte kan röra sig lika fritt mot andra. Det har varit en period på två till tre månader där barnen i omgångar fått löss i håret vilket i sin tur med största sannolikhet kommer sprida sig till föräldrarna.

Detta är bara något som man som förälder (oftast) måste gå igenom, för det är helt enkelt rätt omöjligt att undvika det när lössen väl har angripit håret. Däremot är det möjligt att motverka och även lindra problemet, och det är där det bästa lusmedlet kommer in i bilden. Oavsett hur gammalt ditt barn är eller hur pass omfattande lusangreppet är kan ett lusmedel göra susen.

I guiden du precis läst har du sett våra recensioner för de bästa lusmedlena på marknaden. I vår bäst i test guide har du fått kika på det bästa lusschampo och bästa luskammen. Att få bort löss är som sagt inte omöjligt, speciellt inte med våra tips.

Lämna en kommentar