Innehåll

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

När du ammar kan det vara så att det ibland kommer för mycket eller för lite mjölk i omgångar. Då kan det vara bra att pumpa ur mjölk emellanåt så det finns till bebisen men också för att det inte ska spänna, göra ont eller att du ska få mjölkstockning. Då kan du behöva en manuell bröstpump, men vilken är den bästa manuella bröstpumpen?

Det är inte helt lätt att veta vad du letar efter om du aldrig haft en manuell bröstpump tidigare. Vi har därför sammanställt en lista på de manuella bröstpumpar som är bäst i test eller bara är riktigt bra.

Är det så att du känner att du vill använda en bröstpump ofta så rekommenderar vi att du köper en elektrisk bröstpump. Självklart har vi utsett de bästa elektriska bröstpumparna här. 

Vi har utsett de tre bästa manuella bröstpumparna, en i varje prisklass så du kan hitta en för varje budget. Du hittar därför de som är bäst i test i prisklasserna premium, mellan och budget.

Bäst i test manuell bröstpump

Premium: MAM 2in1 elektrisk och manuell bröstpump

Mellan: Philips Avent Natural Manuell Bröstpump

Budget: Carena manuell bröstpump

Bästa manuella bröstpumpen

Vi har gjort en bäst i test för manuella bröstpumpar för att hitta den absolut bästa. Vi har tittat på produkterna men också kollat på vad andra tycker för att få en så bra och heltäckande bild som möjligt. Här har ni resultatet, de tre bästa manuella bröstpumparna vi kunnat hitta. Hoppas du hittar din favorit!

MAM 2in1 elektrisk och manuell bröstpump – bästa manuella bröstpumpen premium

Prisklass: Premium Följer med: Två anti-kolik flaskor, två förvaringsburkar och två dinappar Material: silikon, polypropen Egenskaper: Både elektrisk och manuell

Bästa manuella bröstpumpen premium

Med Mam 2 in 1 elektrisk och manuell bröstpump täcker du alla användningsbehov du kan ha. Du kan använda den batteridriven, med sladd och även som manuell bröstpump om batteriet skulle ta slut till exempel. Vi har utsett denna till den bästa manuella bröstpumpen i premiumklassen.

Det gör att du verkligen har en heltäckande bröstpump för alla lägen. Du kan slå på strömmen på en knapp på undersidan. På displayen som du hittar på ovansidan kan du byta mellan de olika lägena. Du kan bland annat välja utdrivningsläge och justera styrka men också välja stimuleringsläget. Båda dessa lägen har nio olika nivåer och du kan se hur länge du har pumpat på displayen.

Du får med en tratt och den kommer bara i en storlek. Det gör att du behöver hitta rätt läge i den runda tappen för att det ska bli så effektivt och bekvämt som möjligt för dig att pumpa. När du använder den manuellt är den inte lika effektiv som den elektriska men det är väldigt smidigt och enkelt att ta med sig den. Du kan till exempel ha med den i handväskan om ni ska iväg och behöver du pumpa kan du enkelt göra det. Det är också viktigt för att undvika mjölkstockning som kan göra väldigt ont.

Vi tycker att denna bröstpump är väldigt bra för att du kan använda den både elektriskt men också som en manuell bröstpump. Vi tycker också att det är smidigt med alla tillbehör som följer med.

Fördelar: Bra genomtänkt lösning, kan användas både som elektrisk och manuell, prisvärd, allt ingår, uppladdningsbart batteri
Nackdelar: Kan bara pumpa ett bröst, kan ta tid att förstå vad alla delar går till och hur du använder den.

Philips Avent Natural Manuell Bröstpump – bästa manuella bröstpumpen mellan

Prisklass: Mellan Följer med: Bröstpumpenhet, standardmassagekudde, flaska 125 ml, extra mjuk dinapp för nyfödda, reseskydd, förslutningslock för mjölkförvaring, amningskupor Material: Silikon, Polypropylen Egenskaper: BPA-fri

Bästa manuella bröstpumpen mellan

En väldigt bekväm bröstpump från Philips som många mammor gillar. Många mammor säger att de inte upplevde någon smärta från bröstvårtor, sprickor eller sår när de använde denna. De upplevde inte heller någon mjölkstockning. Om det sen beror på bröstpumpen eller inte är svårt att säga men det är klart den påverkar genom sin utformning. Klart är att detta är, enligt oss, den bästa bröstpumpen i mellanklassen.

Med många bröstpumpar måste du sitta framåtlutad men med denna kan du sitta mer bekvämt och pumpa. Det är något många uppskattar.

Eftersom detta är en populär modell är det många som testat den och över 75 procent tycker att den är lätt att använda och spillde inte mjölk när de var klara. Bröstpumpen sitter också bra mot bröstet och den pumpar väldigt bra.

Den är också lätt att packa och ta med om du behöver en bröstpump på resan. Eftersom den är lätt att rengöra och sterilisera så är det väldigt bekvämt att ha med den. Skulle du också ha Philips Avent Comfort elektriska bröstpump så passar pumpkroppen också till dessa. Det är väldigt smidigt.

Denna manuella bröstpump hyllas för kvalitet, att den är lätt att använda och är prisvärd. 75 procent skulle också rekommendera denna bröstpump som de testat till någon annan. Det är ett väldigt gott betyg.

Fördelar: Kompakt, lätt, bekväm pumpposition
Nackdelar: Inte helt lätt manual, kan läcka lite då och då

Carena manuell bröstpump – bästa manuella bröstpumpen budget

Prisklass: Budget Följer med: Manuell pump, wide-neck flaska, dinapp med skruvring och lock, flaskställ Material: silikon, polypropylen Egenskaper: BPA-fri

Bästa manuella bröstpumpen budget

Carena har gjort en enkel bröstpump som är lätt för dig att montera och använda. Den är väldigt kompakt vilket gör det väldigt smidigt att ta med den på resan. Vi tycker denna är den bästa manuella bröstpumpen i budgetklassen.

Bröstpumpen har ett greppvänligt handtag som gör det lätt och bekvämt medan du pumpar.

Den har två olika lägen. Först en stimulationsfas genom att klicka fast handtaget i översta läget för att kroppen ska förstå att den ska starta igång utdrivningsreflexen. I början kan det vara svårare men din kropp vänjer sig vid det och då borde också mjölkmängden öka.

Sen sätter du handtaget i nedersta läget och går över till själva utsugningsfasen när mjölken börjar komma. Pumpen har en ventil som gör att vakum minimeras och gör att det blir ett bättre sug.

Det är en bra manuell bröstpump som gör sitt jobb men har inget extra.

Fördelar: Enkel att använda, kompakt, bröstpump som är bra för resan
Nackdelar: Lite plastig

Andra testade manuella bröstpumpar

För att hitta de bästa manuella bröstpumparna måste vi titta på många olika för att hitta rätt. Här ser ni de som inte vann i någon prisklass. Men bara för att det inte blev våra favoriter betyder det inte att det inte kan bli din. Alla har vi olika smak.

MAM Manuell Bröstpump

Prisklass: Mellan Följer med: Anti-kolik nappflaska, dinapp, silikonskydd, tratt, pumphandtag Material: silikon, polypropen Egenskaper: BPA och BPS fri.

Bäst i test manuell bröstpump

Denna bröstpump är utvecklad i samarbete med barnmorskor och är väldigt enkel att använda. Det är en liten och bra manuell bröstpump som du kan ta med dig var du än ska. Du får med en tratt som är utformad för att passa alla bröststorlekar. Den är också ergonomiskt och har ett avtagbart silikonskydd för att det ska bli så bekvämt som möjligt.

Självklart kan du sterilisera alla delar genom att koka den i varmt vatten i ungefär fem minuter. Sen är den klar att användas igen.

När du pumpar ut mjölk så är det ett ergonomiskt handtag vilket gör att du får en mer bekväm och effektiv utpumpning. Då fyller du lättare upp nappflaskan så ditt barn kan äta direkt eller om du vill spara det till sen.

Denna bröstpump fungerar lika bra hemma som när du är på resande fot. En manuell bröstpump vi tycker är bra.

Fördelar: Liten och enkel, bekväm
Nackdelar: Passar bara med MAM nappflaskor och MAM milk storage solution

Medela Harmony Pump & Feed

Prisklass: Mellan Följer med: Flaska, flaskhållare, 1 st calma matningsnapp, 4 st engångsinlägg till amnings-bh, harmony handtag, brösttratt 24 mm(du kan behöva en annan storlek på tratt beroende på hur stora bröst du har) Material: silikon, polypropen Egenskaper: BPA-fri

Medelas manuella bröstpump känns gedigen och tålig i sin konstruktion. Med ett ergonomiskt handtag som du pumpar med gör den skön att hålla i även om den kräver två händer.

Denna modell har något de själva kallar för ”2-phase expression” som ska efterlikna bebisens naturliga sugbeteende. Det betyder att den i början suger snabbare för att få igång utdrivningsreflexen, då använder du den övre delen på handtaget till pumpen. Sen går du över till själva handtaget när mjölken väl runnit till och du ska pumpa ut mjölken i flaskan. Även om den är väldigt effektiv med att få ut mjölk känns den skonsam mot bröstet och bröstvårtorna. Något vi verkligen uppskattar.

Den här bröstpumpen är gjord för att användas då och då och inte varje dag men den fyller sitt syfte. Efter användning är den lätt att plocka isär, rengöra och även sterilisera. Vi tycker att den levererar det den ska, bra värde för pengarna och den pumpar ut en bra mängd med mjölk.

Innan du beställer denna måste du kolla så du beställer rätt storlek på brösttratten. Du får med en storlek M men det är inte säkert den passar dig. Du ser på bilden nedan hur du kan mäta för att kunna beställa rätt tratt.

Bröststorlek manuell bröstpump

Fördelar: Många tillbehör, ergonomiskt handtag, liten och smidig, pumpar effektivt, snäll mot bröstvårtan
Nackdelar: Inte säkert att tratten passar utan att du då får köpa till, kräver att du använder båda händerna

Tommee Tippee Bröstpump - med steriliseringsbox

Prisklass: Mellan Följer med: Bröstpump, flaska 150 ml, dinapp storlek 1, förslutningslock, 6 st amningsinlägg, steriliseringslåda Material: silikon, polypropylen Egenskaper: BPA-fri

Test manuell bröstpump

Det här är en effektiv manuell bröstpump men vi rekommenderar den mer för korta användningar eller när du är ute och reser. Den är enkel att använda och när du tar isär den blir den väldigt kompakt.

Du kan använda den med en hand men många mammor vittnar om att den lätt kan gå isär och du sätter inte ihop den igen med en hand. Får du inte på den i rätt läge kan bröstpumpen börja klämma din bröstvårta på ett inte så bekvämt sätt när du pumpar.

Vi rekommenderar denna om du behöver en bröstpump som du ska använda då och då men kanske inte för att använda varje dag. Då finns det bättre alternativ tycker vi.

Fördelar: Inte så svår att hantera
Nackdelar: Kan klämma bröstvårtan, lätt att gå isär

NUK Jolie Manuell Bröstpump

Prisklass: Premium Följer med: NUK first choice+ dinapp, lock, Bröstmjölksbehållare, skruvring, förvaringslock, ställ och pump Material: silikon, polypropylen Egenskaper: BPA-fri

bröstpump handhållen

Detta är en enkel och bra manuell bröstpump men är inte optimal för daglig användning. Mammor som använt den tycker att handtaget inte är så bekvämt att pumpa. Själva utpumpningen tycker de flesta är bra om du får på den rätt men inte själva pumpandet med handen.

Det tar några gånger för att få en bra teknik att pumpa ut mjölken men när du väl får kläm på det fungerar det bra.

Den är enkel och instruktionerna är lättförstådda så det är lätt att komma igång med den. Den blir liten när du plockar isär den och är lätt att ta med sig.

Fördelar: Pumpar bra
Nackdelar: dyr, inte bekvämt handtag

Beemoo Care Manuell Bröstpump

Prisklass: Budget Följer med: Flaskhållare, förvaringsflaska 120 ml, förslutningslock, dinapp, pump Material: silikon, polypropylen Egenskaper: BPA-fri

Manuell bröstpump test recension

Denna manuella bröstpumpen från Beemoo är faktiskt en bra och användarvänlig bröstpump. Amningspumpen har ett bra och stadigt handtag som du enkelt får ett bra grepp om. Du kan också få en vinkel som gör att du kan sitta mer bekvämt när du pumpar. Själva tratten är ett mjukt silikonmembran som masserar och är bekväm vid pumpning. När du är klar är det bara att ta loss och göra rent. Självklart är den fri från dåliga BPA.

Den här bröstpumpen har något som kallas ett anti-returflöde, det betyder att bröstmjölken och luft inte kommer i kontakt med varandra vilket gör att mjölken håller en bättre hygien.

Vi upplever att för det priset du får betala för denna bröstpump gör det helt klart värt det när vi vet att den är bekväm och lätt för dig som mamma att använda.

Fördelar: Lättanvänd, bekväm, prisvärd
Nackdelar: Har inget att anmärka på

Beurer BY15 Manuell Bröstpump

Prisklass: Budget Följer med: Flaska, flaskfodral, dinapp, pump, Material: silikon, polypropylen Egenskaper: BPA-fri

bröstpump manuell betyg

En manuell bröstpump från Beurer som vi testat. Den här är för tillfällig bröstpumpning, det vill säga att du kan använda den vid resor till exempel eller tillfälligt hemma någon gång då och då.

Den är som de flesta manuella bröstpumpar ganska kompakt. Den har en silikonkudde som du behöver få på rätt och tight för att det ska bli så bra som möjligt. Förvånade över att den är så bra trots det billiga priset.

Den är billig men faktiskt rätt bra. Behöver du en bröstpump då och då, kanske för att undvika mjölkstockning, så fungerar den här väldigt bra. Den är rätt billig också så det blir en billig investering.

Fördelar: Pumpar ut bra med mjölk, 2 suglägen, kan användas med en hand
Nackdelar: Är tänkt att användas sporadiskt

NUK Soft & Easy Manuell Bröstpump

Prisklass: Budget Följer med: Bara själva bröstpumpen Material: silikon, polypropylen Egenskaper: BPA-fri

Bröstpump för resan

Här har vi en bröstpump som verkligen delar användarna i två läger. Ena lägret tycker den är fantastisk och lättanvänd. Andra sidan tycker att den lätt gått sönder och att den gör att både bröst och bröstvårta gör ont vid användning.

Utifrån många olika användares recensioner och upplevelse kan vi inte rekommendera denna produkt. Det finns säkert en grupp personer som kan använda den utan problem men det är allt för många som faktiskt fått ont av att använda den och i vår värld är det inte en bra produkt som vi vill rekommendera.

Fördelar: Lätt att rengöra, väldigt enkel
Nackdelar: Kan göra ont, dålig kvalitet

Frågor och svar om manuella bröstpumpar

Manuell eller elektrisk bröstpump?

Det beror helt på ditt behov. Behöver du pumpa ut mjölk någon gång då och då, ha med den på resan och kunna pumpa var du vill? En manuell bröstpump är också tystare om det är viktigt. Då ska du ha en manuell bröstpump.

Kommer du pumpa ofta, vill inte pumpa själv och vill och kan investera mer pengar i en elektrisk bröstpump så ska du göra det.

När använder man en bröstpump?

 • Du kan använda en bröstpump för att spara mjölk till natten eller för om du ska iväg en stund och lämnar bebisen med din partner.
 • Du kan använda det för att stimulera brösten till att producera mer bröstmjölk.
 • Du kan använda det för att minska risken för mjölkstockning.

Hur du använder en manuell bröstpump?

 • Läs instruktionerna
 • Tvätta händerna, se till att sterilisera bröstpumpen innan användning. Tvätta delarna efter användning.
 • Hitta en plats som är bekväm och där du är avslappnad. Tänk på din bebis, det sätter igång hormonerna som hjälper till att få fram mjölk.
 • Sätt på tratten på ditt bröst. Se till att den är centrerad över din bröstvårta.
 • Börja pumpa. Det kan ta några minuter innan mjölken kommer men tänk på att det inte ska göra ont.
 • När mjölken kommer anpassar du pumpningen så att det liknar den fart som ditt barn suger.
 • Byt bröst ungefär var femte minut. Det är helt okej om ett bröst producerar mer mjölk än det andra. Det är helt normalt.
 • När du är klar, ta bort tratten på pumpen (eller följ instruktionerna om det står något annat.
 • Skruva loss flaska och sätt på ett lock
 • De delar som kommit i kontakt med brösten eller mjölken tvättar du i diskmedel och varmt vatten.
 • Låt delarna självtorka.
 • Mjölken kan stå i rumstemperatur i fyra till sex timmar. Du kan också ställa in bröstmjölken i kylskåpet. Där kan den stå i upp till tre dagar. Du kan också hälla upp mjölken i en isbitsform (finns speciella att köpa) och frysa ner i fryspåsar. Frysen bröstmjölk håller mellan 6-12 månader.

Går det att spara den utpumpade mjölken?

Ja, se nedan hur du förvarar bröstmjölk på bästa sätt.

Hur förvarar man bröstmjölk?

Du kan förvara bröstmjölk på tre olika sätt.

 • Bröstmjölk kan förvaras i en stängd flaska i rumstemperatur mellan 4-6 timmar.
 • Bröstmjölken kan förvaras i en stängd flaska i kylskåpet i upp till tre dagar.
 • Bröstmjölken går att frysas ned och håller då mellan 6-12 månader.

Bröstmjölk som blir över efter att ditt barn ätit hälls ut. Du ska inte spara den mjölken då det kommit in bakterier från ditt barn i mjölken.

Hur steriliserar du en manuell bröstpump?

 • Kokning – lägg pumpdelarna i en kastrull och se till att de täcks i vatten. Koka upp vattnet och låt det koka i minst fem minuter. Se till att alla delar täcks av vatten under hela koktiden.
 • Mikrovågsugn – det finns speciella desinficeringspåsar du kan använda i mikrovågsugn, eller en mikrovågssterilisator som du kan använda i micron. Följ instruktionerna.
 • Ångkokning – det finns elektriska ångsterilisatorer du kan använda. Vänd flaskor, nappar och brösttrattar nedåt i den.

Efter att du är färdig tar du ur delarna med en ren kökstång eller rena händer. Tänk på att det är varmt så vi rekommenderar att du använder en kökstång.

Skaka bort vattnet och låt det lufttorka. Placera på en desinficerad yta eller förvaringsbehållare.

Får du mer mjölk när du pumpar med en manuell bröstpump?

Du kan börja producera mer mjölk då brösten stimuleras mer men det är inte säkert. Alla kroppar fungerar olika men om du pumpar mellan matningarna säger det åt kroppen att börja producera mer mjölk eftersom det finns ett behov av det. Oftast lyssnar kroppen på det och börjar producera mer men det är inte säkert.

Hur lång tid tar det att pumpa ut bröstmjölk?

Det tar ungefär 10-15 minuter. Men det är helt okej om du bara pumpar 7 minuter också. Tänk inte att du ska fylla upp hela flaskan. Det är inte alla som gör det. Huvudsaken är att du pumpar och mjölken kommer i de flesta fall att rinna till mer till de kommande gångerna.
Försök också pumpa båda brösten. Hinner du inte det börjar du bara med det du inte pumpade senast nästa gång.