Innehåll

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Den bästa matstolen är egentligen den som gör sitt jobb och fyller den funktion du vill att den ska fylla. En matstol gör att det underlättar för dig som förälder att ha ditt barn vid bordet och kunna vara med i samtalet eller att lättare kunna äta.

Matstolar med matbricka är väldigt vanligt och det är ett tillbehör som kan spara ditt vanliga bord många märken. Bebisar slår gärna med bestick och annat de får tag i. Då är det bättre att de slår det i plastbrickan istället för i ditt bord. Det är mer hållbart för hela familjen.

En matstol gör att ditt barn lättare kan vara med i samtalen och det som händer vid matbordet. Det skapar ett helt nytt tillfälle för ditt barn att vara delaktig på ett helt annat sätt än tidigare. Det är roligare för hela familjen att ditt barn får en matstol.

Vi har tittat på många olika matstolar för barn för att hitta den bästa matstolen. Efter detta har vi utsett våra tre bästa matstolar i tre olika prisklasser så det passar alla plånböcker. Kanske blir någon av dem din favorit. Annars finns det flera andra att välja på.

Bästa matstolen för barn:

Här hittar du våra tre bästa matstolar för barn. 

Stokke Tripp Trapp – bästa matstolen premium

Prisklass: Premium Bricka/bord: Ja Spädbarnsinsats: Ja Baby 6-36 mån (bygel): Ja 3 år+: Ja Maxvikt: 85 kg Fotstöd (ställbart): Ja (ja) Dyna som tillbehör: Ja

Bästa matstolen för barn premium

En av de mest klassiska matstolarna för barn som funnits länge och det är även den bästa matstolen i premiumklassen. Det som är en stor fördel med denna matstol är att den växer tillsammans med ditt barn. Du kan börja använda matstolen för bebisen då det finns ett newborn set att sätta på. När barnet sen växer är det enkelt att bara plocka bort den när det väl behövs. Du kan då ersätta det med en bygel som enkelt går att sätta fast och ta av.

Till Stokke tripp trappstol finns det många tillbehör. Du kan köpa till bygelset för mindre barn, matbricka, förvaring och sittdyna. Det går även att köpa till en sele. Något vi tycker borde ingå i en matstol för barn.

När barnet sedan blir längre kan du justera fotstödet till att sitta längre ner. Vår 2,5 åring klättrar själv upp och ner i den och sitter bra utan sele. Det kan givetvis skilja sig från barn till barn och viktigast är att du känner dig säker.

Stolen tar en del plats men vi tycker att den är väldigt bra, stabil och säker vilket är väldigt viktigt. Den har väldigt lång användningstid och tripp trappstolen är en av de mest klassiska matstolarna.

Fördelar: du kan använda den länge, många tillbehör, bra sittposition, bra maxvikt
Nackdelar: selen måste köpas separat

Leander Matstol – bästa matstolen mellan

Prisklass: Mellan Bricka/bord: Ja Spädbarnsinsats: Nej Baby 6-36 mån (bygel): Ja 3 år+: Ja Maxvikt: 125 kg Fotstöd (ställbart): Ja (ja) Dyna som tillbehör: Ja

Bästa matstolen mellan

I Leander matstol får du den bästa matstolen. Det är en riktigt bra matstol när det kommer till användningslängd. Med en maxvikt på 125 kg gör det att du som vuxen skulle kunna använda den. Barnet däremot kan börja använda den fram 6 månaders ålder och så länge den vill och behöver. Stolen är gjord så att den får lite gung när barnet sitter i stolen och rör sig.

Du kan flytta och justera både ryggstödet (har två positioner) och sittstödet kan justeras i många olika höjder för att passa ditt barn. När ditt barn blir större kan du byta sittytan och fotstödet så att sittytan blir större. Då kan du tyvärr inte använda bygel men då är förmodligen ditt barn så pass stort att det klarar att sitta där utan bygel.

Det finns många tillbehör att köpa till men det saknas ett spädbarnsinsats. Därför är matstolen lämplig för barn från 6 månader. Du får tyvärr inte med några tillbehör vilket vi tycker är synd med tanke på att stolen är ganska dyr. Däremot kan du till matstolen köpa med matbricka, bygel och mycket annat.

Vi tycker att Leanders matstol med dess design är riktigt snygg, du minskar risken för att slå i tårna och otroligt lång användningstid.

Fördelar: Lätt att anpassa efter barnets ålder och behov, smarta stolsben där du minskar risken att slå i tårna, snygg design, barnet sitter säkert utan sele, enkelt att lyfta i och ur barnet
Nackdelar: Inga tillbehör följer med, ganska dyr

Ledsen, vi saknar priset på denna vara just nu.

Baby dan Matstol – bästa matstolen budget

Prisklass: Budget Bricka/bord: Nej Spädbarnsinsats: Nej Baby 6-36 mån (bygel): Ja 3 år+: Ja Maxvikt: 15 kg Fotstöd (ställbart): Ja (ja) Dyna som tillbehör: Ja

Bästa billiga matstolen

Denna matstol har den mer klassiska matstolsdesignen och är tillverkad i trä och är vår bästa matstol i budgetklassen. En stor fördel är att både bygeln och sele följer med matstolen. Du kan också ändra fotstödet efter ditt barns längd vilket gör att stolen växer med ditt barn. Tyvärr tycker vi det är lite jobbigare att ändra fotstödet än på många av de andra matstolarna.

Stolen är väldigt stabil och säker för ditt barn. Tyvärr, som för de flesta andra matstolar i trä, tar den mer plats. Men har du en klar plats för den och inte har ett behov av att ha med den till lantstället eller släkten så är den ett utmärkt val. Du kan alltid köpa till en enklare resematstol som ikeas antilop om det behövs.

Bygel är tillverkad i plast och är lätt att sätta i och att ta av. Du lossar genom en knapp undertill av sittytan. Selen sitter fast i en rem i mitten och till sittytans undersida. Den går också att ta loss helt för att tvätta när den är smutsig.

När barnet blir större kan du lätt ta bort både sele och bygel och barnet klättrar själv upp i stolen. Detta är en enkel och bra matstol men maxvikten på 15 kg gör att när barnet är runt 3-4 år så måste du byta ut stolen mot en juniorstol.

Fördelar: Billig och prisvärd, enkel, bygel och sele följer med
Nackdelar: Lite trång bygel och svårare att ändra höjd på fotstödet, låg maxvikt

Andra testade matstolar för barn:

Självklart har vi testat fler än bara våra favoriter bland matstolar för barn. Här hittar du andra matstolar vi tittat på. 

Babybjörn Matstol

Prisklass: Premium Bricka/bord: Ja, ingår Spädbarnsinsats: Nej Baby 6-36 mån (bygel): Ja 3 år+: Nej Maxvikt: 15 kg Fotstöd (ställbart): Ja (nej) Dyna som tillbehör: Nej

En snygg och smidig matstol som du monterar ihop på bara några minuter då du bara klickar i stolens ben. De flesta matstolar ser och är ganska likadana men Babybjörns matstol är rätt unik. Det är roligt att se något annat.

Det som är smidigt med barnstolen är att du också kan fälla ihop den och då blir den rätt platt. Det gör att om du har ont om utrymme hemma är det lätt att stoppa undan den om det behövs. Du kan givetvis ta med den på resor också då den är så smidig.

Till matstolen får du ett brickskydd som du lätt kan klicka fast. Du tar också av den enkelt och kan lätt tvätta den i diskmaskinen. ÄNTLIGEN, säger vi som småbarnsföräldrar. Det är inget man blir så trött på som att alltid behöva torka av matstolen.

I sitsen har du ingen sele utan det är själva matbrickan som håller barnet säkert på plats. När du sätter i barnet lossar du matbrickan genom att fälla den framåt och sen när du satt barnet fäller du bara tillbaka den. Du låser sedan genom att vrida om ett vred. Du kan justera avståndet mellan stolsryggen och brickan i tre olika lägen beroende på hur stort barnet är.

Matstolen för barnet kan se rätt liten ut men det beror på att benen ser korta ut då själva sittdelen är större. De är annars lika höga eller högre än många av de andra matstolarna vi testat.

En nackdel med denna matstol är att det är kort användningsperiod och att du alltid måste sätta i barnet i matstolen. Förutom det tycker vi det är en riktigt bra matstol för ditt barn.

Fördelar: Enkel att göra ren, liten, hopfällbar matstol, barnet sitter bra och tryggt utan sele
Nackdelar: Kort användningsperiod

Ledsen, vi saknar priset på denna vara just nu.

Stokke Steps komplett matstol

Prisklass: Premium Bricka/bord: Ja Spädbarnsinsats: Ja Baby 6-36 mån (bygel): Ja 3 år+: Ja Maxvikt: 85 kg Fotstöd (ställbart): Ja (Ja) Dyna som tillbehör: Ja

Snygg matstol för barn

Det här är efterföljaren till den klassiska tripp trappstolen. Den här är klart snyggare och mer designad matstol än sin föregångare. Men förutom att vara snygg är den också väldigt säker och med alla tillbehör så den fungerar från bebis och framåt.

Stolen är i sitt grundutförande tänkt att användas för barn från 3 år och uppåt. Du kan köpa till en insats som heter baby set och kan då använda den från att ditt barn är bebis. Vill du använda den till en nyfödd får du köpta till babysittern som du sätter direkt på stolen. Du vet att den är korrekt isatt när du hör ett klick och ser färgindikatorn ändras. Baby set kan användas i flera lägen så den växer tillsammans med ditt barn.

Fotstödet till matstolen är enkelt att ändra i höjd. Du behöver inga verktyg för att ändra detta vilket alltid är skönt. Matstolen har också en matbricka du kan köpa till. Du kan enkelt göra tvätta av den efter att du har spaghetti köttfärssås över hela brickan eller något annat kladdigt.

Eftersom selen är i mer tyg så kan de tyvärr suga åt sig av mat och vi tycker att selen är lite krånglig/klumpig.

Överlag är vi väldigt nöjda med matstolen som kan användas länge och växa med ditt barn tack vare alla tillbehör. Sen är den väldigt snygg!

Fördelar: lätt att använda, anpassas efter barnets behov och ålder, den är snygg, smidig
Nackdelar: lite väl dyr, krånglig sele

Stokke Clikk

Prisklass: Premium Bricka/bord: Ja Spädbarnsinsats: Nej Baby 6-36 mån (bygel): Ja 3 år+: 15 kg Fotstöd (ställbart): Ja (ja) Dyna som tillbehör: Ja

En enkel och stilren matstol för ditt barn. Du kan börja använda stolen från att barnet är cirka sex månader. Det ser lätt ut som att benen sticker ut mycket från stolen men det är inte så stor skillnad mot de andra testade matstolarna för barn.

Eftersom det är enkelt att sätta i och ta ur benen i sittdelen är den smidig att ta med på resor till släkten eller middagsbjudningar. Det gör att du enkelt kan montera ner den om den inte behövs uppe.

Stolen är väldigt smidig med en låg vikt som gör att du enkelt kan flytta runt den. Den är formgiven på ett sätt som gör att det inte finns skarvar där maten kan fastna. Det är något alla småbarnsföräldrar hyllar.

Fotstödet är i plast och kan fästas åt två håll. Det beror på hur lkånga ben ditt barn har. Ditt barn sitter också skönt i sittdynan och den kan enkelt torkas av efter maten. Däremot tycker vi att den glider runt lite. Vi funderar på om det skulle gå att kunna lägga i en antihalkmatta precis under så den hålls på plats. Värt att testa.

Clikk är en billigare matstolmot de andra inom stokke. Jämför du med andra matstolar är den ändå ganska dyr. Vill du inte köpa den dyrare tripp trappstolen så är denna stol ett vettigt alternativ.

Fördelar: Smidig att flytta runt, enkel att montera isär, bra tillbehör, lätt att rengöra, sele och matbricka följer med
Nackdelar: Dynan lossnar lätt, låg maxvikt,

Cybex Lemo – en 4-i-1 matstol

Prisklass: Mellan Bricka/bord: Ja Spädbarnsinsats: Ja Baby 6-36 mån (bygel): Ja 3 år+: Ja Maxvikt: 95 kg Fotstöd (ställbart): Ja (ja) Dyna som tillbehör: Ja

Matstol använda länge

Vi ser flera fördelar med Cybex Lemo men också en stor nackdel. Det här är en 4-i-1 matstol och det betyder att först går den använda till en nyfödd som en babysitter. Sedan med bygel och sedan mer och mer som en vanlig stol. Något som gör att du kan använda den från nyfödd upp till 99 år, säger tillverkaren själv. I bakkant sitter det hjul. De sitter där för om barnet trycker ifrån med benen mot bordet (vilket kan hända) så ska inte stolen ramla bakåt. Istället rullar stolen säkert ut från bordet.

Här kommer dock nackdelen. Vi tycker den är väldigt trög att trycka in mot bordet igen. Det är därför inte så lätt att sitta bredvid och trycka tillbaka stolen. Det tycker vi skulle varit smidigare. Du kan enkelt justera sittdjupet och höjden med en hand. Det är något vi verkligen gillar. Det finns fyra olika positioner. Ditt barn sitter också ergonomiskt och bra i stolen.

Babysitsen tycker vi är jobbig och svår att sätta på och ta av matstolen. Det kräver en del styrka. Det hade helt klart kunnat vara smidigare.

Stolen finns i trä och i aluminium. Tillbehör är Babyset, matbricka till matstolen och en dynn och den finns i flera olika färger. Stolen monteras med fyra skruvar och tar runt 3 minuter. Lättare kan det inte bli.

Vi tycker stolen är smart designad, har en bra livslängd men får minus för att den är trög att skjuta in igen.

Fördelar: Enkelt att justera höjd på sittyta och fotstöd, stabil, smidigt format, lång användningstid
Nackdelar: Trög att skjuta in mot bordet, svårt att ta av och på babysitsen

Moweo Matstol Classic matstol

Prisklass: Budget Bricka/bord: Ja Spädbarnsinsats: Nej Baby 6-36 mån (bygel): Ja 3 år+: Ja Maxvikt: 20 kg Fotstöd (ställbart): Ja (Nej) Dyna som tillbehör: Nej

Matstolen med matbricka från Moweo är en resematstol du enkelt kan ta med på din resa med barnet. Brickan har flera fack som du enkelt kan använda vid maten. Du sätter enkelt fast ditt barn med fempunktsselen som finns i sitsen. Framför finns det också en grej som sticker upp mellan ditt barns ben för extra säkerhet. Sen finns såklart brickan framför som också agerar som en bygel.

Känner du att du har det trångt hemma kan du enkelt fälla ihop den och förvara den under sängen till exempel.  

Detta är en stol som är stabil med en mjuk sits. Du kan få benen i sex olika längdlägen beroende på hur högt bord du har. Du har även hjul på de bakre benen som du kan låsa när det behövs.

Du kan ta ur den mjuka sitsen och tvätta den när det behövs efter maten.

Fördelar: resematstol, matbricka följer med
Nackdel: Känns lite väl plastig, lite skakig

Ledsen, vi saknar priset på denna vara just nu.

Kinderkraft Pini Matstol

Prisklass: Budget Bricka/bord: Ja Spädbarnsinsats: Nej Baby 6-36 mån (bygel): Ja 3 år+: Ja Maxvikt: 20 kg Fotstöd (ställbart): Ja (Ja) Dyna som tillbehör: Ja, medföljer

Matstol och stol

En multifunktionell matstol där du kan ha den som matstol men också som en vanlig stol. Det är väldigt smidigt då du kan använda den över lång tid trots att den är ganska billig. Det är något vi gillar. Du kan också fälla ihop den enkelt om du har trångt hemma.

Vi tycker att sittdelen är ganska liten. Den räcker upp till att ditt barn är runt 3 år men inte mycket mer än så är vår känsla. Tillverkaren själv säger fem år men då är det som vanlig stol även om vi tycker att sittdelen är lite liten.

Ditt barn har ett tvåpunktsbälte så ditt barn sitter säkert. Matstolen för barnet har ett justerbart fotstöd som kan placeras i två olika lägen. Det går även ta bort när det inte behövs längre.

Skulle den bli smutsig? Skölj vara av den i duschen. Smidigare kan det inte bli.

Fördelar: Enkelt att fälla ihop och upp, lång användningstid
Nackdelar: Upplever att sitsen är lite liten

Ledsen, vi saknar priset på denna vara just nu.

Frågor och svar om matstolar för barn

När kan man börja med matstol till barn?

Det finns många stolar du kan använda från att de är nyfödda. Då köper du oftast till ett spädbarnsinlägg. Annars är det vanligaste att matstolar är från 6 månader då barnet lättare kan sitta upp.

Hur länge använder man en matstol?

Du kan använda en bilstol väldigt länge. Det beror helt på vilken typ av stol du köper. Det vanligaste är att stolen fungerar mellan 6 månader till 5 år. Innan du köper en stol är det viktigt att du läser om vilka åldrar matstolen passar för. Du vill inte köpa en matstol med liten sits du knappt kan använda.

Varför ska man använda en matstol?

En matstol för barn underlättar då du kan ha barnet i en stol vid matbordet när det är dags för mat. Då slipper barnet ligga i en babysitter utan kan vara med i middagen på ett helt annat sätt. Det gör det också lättare för dig att mata ditt barn. Frågan är snarare varför du inte skulle använda en matstol.

Vad kostar en matstol?

En matstol kan kosta några få hundra upp till några tusen. Allt beror på märke, utförande och vilka tillbehör som följer med.

Vad är viktigt att tänka på när man köper en matstol?

Viktigast är att du köper en stol med de funktioner och tillbehör du vill ha. Bygel och sele brukar vara minimum. Kika gärna på maxviken också så den kan användas länge. Det är bara onödigt att köpa en matstol för ditt barn som du snart måste byta ut.