Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Bästa modersmjölksersättning [year] – (tips för dig som inte vill eller inte kan amma)

bästa ersättningen för bebis

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar 

Har du problem med amningen, eller är det ett moment som du inte känner dig bekväm med? För dig som av någon anledning inte kan ge bröstmjölk till ditt barn kan vår guide om den bästa modersmjölksersättning komma väl till pass! Vi har samlat de bästa varianterna på marknaden för att underlätta för alla er mammor och pappor där ute som kämpar med matningen.

Modersmjölkersättning är en mycket fiffig produkt som faktiskt går att ge till barnet från det att hen föds. Oavsett om du upplever svårigheter med att få igång bröstmjölksproduktionen, för barnet att ta tutten eller för dig att hinna med så är ersättningen ett praktiskt alternativ. Det kan också användas av de flesta, även för andra än mamman!

Vi hoppas verkligen att vår bäst i test guide för bästa modersmjölksersättning kan hjälpa dig att hitta vilken ersättning som är bäst för just dig och ditt barn. Det finns en modersmjölksersättning för alla, det gäller bara att hitta rätt!

Bäst i test modersmjölksersättning

Pepticate 1- Bästa modersmjölksersättning premium

pepticate bästa ersättningen bebis

 • Gjord för speciella medicinska ändamål
 • Tolererad och lindrig
 • Generös förpackning

Nestlé Nan Sensitive 1 - Bästa modersmjölksersättning mellan

nestle nan sensitve bästa ersättning för känslig mage

 • Kan både komplettera och användas på egen hand
 • Bra för känsliga magar
 • Lätt att dosera

Nestlé Nan Organic 1 Modersmjölksersättning - Bästa modersmjölksersättning budget

 • Mycket prisvärd
 • Blandad och drickfärdig
 • Organisk
 • Praktisk att använda

Bästa modersmjölksersättning

Vill du ta del av våra val när det kommer till den bästa modersmjölkersättningen? Då har vi samlat våra favoriter här nedan! Vi har valt ut den bästa ersättningen i tre olika prisklasser för att ge något som kan passa alla.

Pepticate 1 – bästa modersmjölksersättning premium

Storlek: 1450g Mängd i gram: 450g Ålder: 0-6 mån

pepticate bästa ersättningen bebis

Här har vi en något mer exklusiv och kostsam modersmjölksersättning från Pepticate. Det höga priset beror dock på dess kvalitativa innehåll som gör gott för din lilla bebis. Denna är också speciellt utformad för användning för speciella medicinska ändamål.

Denna ersättning för nyfödd, 0-6 månader, baseras på nedbrutet vasselprotein. Det är i sig en ingrediens som tolereras bra och lindrar olika symptom. Som ett komplement består ersättningen också av kostfibret scGOS/ IcFOS.

Trots att denna produkt är rätt dyr så anser vi att den är väldigt bra om du upplever specifika problem med matning, barnets intag eller matsmältning. Den är till och med så bra att vi anser den vara bäst i test modersmjölksersättning. Bör dock användas i samråd med läkare. Bra och välgörande!

Nestlé Nan Sensitive 1 – bästa mjölkersättningen mellan

Storlek: ca 38 portioner Mängd i gram: 800g Ålder: 0-6 månader

nestle nan sensitve bästa ersättning för känslig mage

Denna modersmjölksersättning från Nestlé är en riktig klassiker bland många småbarnsföräldrar! Den är mjölkbaserad och rekommenderas för användning av såväl barnläkare och barnavårdscentral. Ersättningen följer också lagen och innehåller dokosahexaensyra.

Oavsett om du vill ha en kompletterande ersättning eller helt ersätta bröstmjölken funkar denna mycket bra. Nestlé Nan Sensivite 1 består av näring som täcker behovet hos barn mellan 0-6 månader.

Kort och gott en mycket välfungerande, användarvänlig och prisvärd ersättning! Funkar för de flesta och är lätt att dosera. Du får också en väldigt generös förpackning som räcker länge. Mycket bra som ersättning för spädbarn. Enligt oss den bästa ersättningen i mellanklassen.

Nestlé Nan Organic 1 Modersmjölksersättning – bästa modersmjölksersättning budget

Storlek: 200 ml Mängd i gram:  Ålder: 0-6 mån

Som bästa mjölkersättningen i vår budgetkategori gör sig Nestlé Nan Organic 1 riktigt bra! Denna ersättning för spädbarn är smidigt utformad i en redan färdigblandad och drickbar formula. Perfekt när du är på språng!

Dessutom är den ekologisk och baserad på mjölk. Kan användas från det att barnet är nyfött till att det är ca 6 månader. Näringsinnehållet täcks oavsett om du använder den som extra tillägg eller på egen hand.

Vi anser att den här är mycket bra och praktisk att använda. Riktigt prisvärd är den också och kan passa allas behov där hemma!

Testade ersättningar

Om det är något vi vet så är det att varje barn är unikt. Det betyder att de ersättningar vi testat och utsett till bäst i test är kanske inte bäst för ditt barn. Därför måste du prova dig fram så ditt barn inte får ont i magen, blir förstoppad eller lös till exempel. Du kanske hittar din favorit bland de övriga testade. 

Nestlé Nan Pro 1 ersättning

Storlek: 400g Mängd i gram: 400g Ålder: 0-6 mån

Ytterligare en modersmjölksersättning från Nestlé, denna gång deras ersättning Nan Pro 1. Även denna variant är baserad på mjölk och är utformad för att kunna användas som ersättning för spädbarn, det vill säga även direkt från det att barnet fötts.

Du får själv avgöra om ersättningen ska användas som ett komplement eller som enda föda under den första tiden. Precis som alla Nestlés produkter för barn är de säkra att använda och följer lagen om innehåll. Rekommenderad av läkare. Lagom stor förpackning till ett bra pris!

Semper BabySemp 2 Lemolac

Storlek: 3,4L Mängd i gram: 500g Ålder: +6 mån

Den här modersmjölkersättningen från Semper är ett bra alternativ som ersättning för ditt barn. Du får en otroligt generös förpackning med mycket ersättning som kan användas länge.

Däremot vill vi bara förtydliga att det här är vad man kallar för tillskottsnäring. Det innebär att den här varianten ska användas som ett komplement till annan kost för barn över 6 månader. Alltså rekommenderas ersättningen inte att användas helt på egen hand.

Dock innehåller den här en blandning av mjölkfett och vegetabiliska oljor, något som känns en aningen B. Ingrediensen citronsyra är däremot ett plus – den kan underlätta vid matsmältningsbesvär. Överlag bra och prisvärd.

Semper BabySemp 1 SensiPro ersättning

Storlek: 700g Mängd i gram: 700g Ålder: 0-6 mån

Semper BabySemp 1 SensiPro är en mjölkersättning för nyfödd. Denna mjölkbaserade variant har en aktiv bakteriekultur och ett lågt pH värde. På så sätt är den mycket lättsmält för barnet, även om hen lider av exempelvis kolik, uppstötningar, gaser eller tröghet i magen.

En annan praktisk egenskap är att ersättningen kan ges både på egen hand och som komplement till annan kost. Funkar bra för användning redan från födseln fram tills det att barnet är runt 6 månader. Komplett innehåll som täcker näringsbehovet.

Barnet får i sig vad hen behöver, ni kan underlätta matningen och den är rätt prisvärd. Vi är nöjda! Frågar du oss vilken modersmjölksersättning som är bra för magen är denna variant ett passande val.

Frågor och svar om modersmjölksersättning

 • När kan man börja med modersmjölksersättning?

  Modersmjölksersättning (nummer 1) kan du ge ditt nyfödda barn så fort hen har fötts, eller från det att amningen blir ett problem. Det är en speciellt anpassad mjölkersättning för en nyfödd och spädbarn. Rekommendationen är från 0-6 månader.

 • Vilket är bäst, modersmjölksersättning eller bröstmjölk?

  Om amningen fungerar som den ska så är bröstmjölken direkt från mamman det absolut bästa att ge barnet. Denna har goda hälsofördelar både för hälsa och utveckling i och med att den är anpassad efter barnets behov. Däremot kan modersmjölksersättning vara ett bra alternativ om amningen inte fungerar.

 • Hur ska jag förvara modersmjölksersättningen?

  Gäller det ersättning i pulverform ska den förvaras torrt och svalt, precis som andra torrvaror. För flytande, redan färdigblandad eller färsk modersmjölksersättning ska förpackningen förvaras svalt och inte stå öppen för länge. Läs på förpackningen om förvaring.

 • Kan modersmjölksersättning sparas efter att den är blandad?

  Nej, helst inte. Det kan lätt bildas bakterier i modersmjölksersättning som redan är blandad och framförallt i den som barnet ätit av. Oavsett om det gäller pulversersättning eller ersättning i flytande form bör den tillredas ny och ”färsk” varje gång.

 • Hur mycket modersmjölksersättning ska barnet äta?

  Alla barn är olika och har olika behov när det kommer till mat. Det bästa är därför att gå på din magkänsla för att avgöra när barnet har ätit färdigt, det vill säga när hen är mätt och visar sig vara nöjd.

 • Vad gör jag om barnet är allergiskt mot mjölk?

  Visar det sig att ditt barn är allergisk mot mjölk finns det fortfarande alternativa modersmjölksersättningar som kan passa. För att hitta vilken ersättning som är bäst för mjölkallergiker kan du alltid rådfråga din läkare eller på en barnavårdscentral.

  Det är viktigt att tänka på att mjölkallergi hos barn kan visa sig på flera olika sätt. Antingen är det allergi mot mjölkproteinet, eller så är det laktosintolerans.

  Dessa är två olika allergier/ överkänslighet som ska behandlas på olika sätt. Därmed kan även olika ersättning passa olika bra. Sök vård om du misstänker allergi, så kan du också få hjälp att hitta rätt!

 • Att amma eller inte

  Det har aldrig varit så aktuellt att prata om att amma eller inte amma som det är just nu! Allt fler nyblivna mödrar upplever svårigheter med matning från bröstet, det vill säga både med momentet i sig och med att ge själva bröstmjölken. Det är helt enkelt inte alltid självklart att amma.

  Man har alltid sagt att amning och bröstmjölk rekommenderas som matningsmetod om allt fungerar som det ska. Men, samtidigt är det helt upp till dig som mamma eller förälder att avgöra detta beslut. De som väljer att inte amma gör ofta det av flertal olika anledningar. Oavsett vad problemet eller svårigheten gäller ska amning inte vara något som känns jobbigt.

  Dock finns det flera hälsofördelar med att amma sitt barn under första tiden i dess liv, vilka kan vara bra att veta om. Dessa fördelar gäller både barn och mamma. Faktum är att amning rekommenderas fram till det att barnet är minst 2 år, men från 6 månaders ålder som komplement till annat.

  Amning, om det fungerar som vanligt, är bra då:

  • Det innehåller mycket näring och hälsofrämjande ämnen
  • Bröstmjölk anpassas efter barnets behov
  • Modersmjölken kan hjälpa om barnet är sjukt och boostar immunförsvar
  • Det har god påverkan även på lång sikt
  • Det utsöndrar hormonet oxytocin som minskar ångest, stress och depression

  Skulle det vara så att du av någon, eller några, anledningar inte känner för att amma ditt barn är det viktigt att bröstmjölken ersätts på rätt sätt. Idag finns det många bra modersmjölksersättningar som fungerar exemplariskt och underlättar rejält. Se till att ge rätt produkt och att rådgöra med en expert innan! Det finns gott om hjälp att få.

 • Vilken typ av modersmjölksersättning ska jag ge mitt barn?

  Det beror på hur gammalt ditt barn är. Eller rättare sagt, olika modersmjölksprodukter har blivit namngivna med olika nummer som då talar om under vilken ålder de ska användas.  Gäller det ersättning för nyfödd eller spädbarn (upp till 6 månader) ska du välja de med nummer 1 på förpackningen.

  För barn över 6 månader ska du istället använda mjölkersättning med nummer 2, vilket då kallas för tillskottsnäring. Dessa används som ett komplement till övrig kost. Vill du kan du dock också fortsätta med nummer 1 om du har lite kvar.

  När ditt barn börjar komma upp mellan 9-12 månaders ålder är det dags att gå över från ersättning eller tillskottsnäring till mjölkdryck. Även denna kan i vissa fall kallas tillskottsnäring, men numret du ska leta efter är nu 3 eller 4. Dessa är berikade med järn.

 • Modersmjölksersättning och cancer

  När det år 2017 kom ut en avslöjande nyhet om att bröstmjölksersättning faktiskt kan innehålla olika cancerframkallande ämnen, bland annat 2-MCPD och glycidylestrar, blev det en väldig snackis. Dessa är nämligen ämnen som bildas vid raffinering av vegetabiliska oljor och något man helst (såklart) vill undvika.

  Däremot kom man fram till redan i maj samma år att värdena för cancerframkallande ämnena hade minskat rätt kraftigt. Den otäcka nyheten satte helt enkelt press på tillverkarna och de gjorde positiva förändringar. Nu väljer allt fler tillverkare oljeråvaror med lägre halter av ämnena.

  Livsmedelsverket har även gått ut och sagt att så länge vi inte får i oss höga halter av cancerframkallande ämnen så är det ingen fara. För att exempelvis Glycidylestrar ska omvandlas till glycidol (det cancerogena ämnet) krävs det en stor mängd och exponering under en längre period.

  I och med att barnen äter modersmjölksersättning under en kortare period är det alltså sällan en riskfaktor. Risken att barnet påverkats är enligt dem mycket liten. Se dock till att inte ge ersättning under en för lång tid för att undvika möjliga risker. Modersmjölksersättning och cancer ska aldrig kännas bli till en möjlig oro. 

 • Modersmjölksersättning och diabetes

  Vad är sant om modersmjölksersättning och diabetes? Faktum är att det på denna front ser lite mer riskbenäget ut än när det kommer till risken för cancer. Under de senaste 20 åren har typ 1 diabetes bland barn blivit allt mer vanligt - antalet drabbade barn har nästintill fördubblats!

  Detta kan kopplas ihop med att lagrade modersmjölksersättning kan bilda högre halter av de kända AGE-ämnena (Advanced Glycation End products). Dessa ämnen kan i sin tur ha en negativ påverkan på kroppens förmåga att utveckla ett försvar mot autoimmuna sjukdomar. Därtill hör då diabetes typ 1.

  För att minska risken om att barnet ska drabbas av diabetes på grund av modersmjölksersättning rekommenderas användning av färska produkter. Flytande varianter är också bättre än pulver. 

 • Modersmjölksersättning eller välling?

  I denna fråga får man själv ställa sig på den sida som man anser passa. Däremot är det ett faktum att välling inte ska ges till barnet under de första månaderna efter födseln, det vill säga till ett nyfött barn eller ett spädbarn. Det beror på att vällingen är spannmålsbaserad.

  Med modersmjölksersättning upplever man aldrig detta problem eller hinder. Ersättning kan ges direkt från det att barnet föds om det finns ett behov, och det kräver inte heller någon invänjning eller begränsande portionsstorlekar.

 • Modersmjölksersättning med getmjölk

  När det kommer till just modersmjölksersättning och deras innehåll så är det som så att de flesta varianterna baseras på komjölk. Men, det finns också varianter som baseras på getmjölk.

  De olika ersättningarna kommer med olika egenskaper och kan passa olika bra för olika behov. För att veta vilken som passar ditt barn bäst får du helt enkelt utgå från det. I frågan om vilken ersättning som är bäst för magen är svaret getmjölk – den är i regel mer lättsmält och innehåller mer järn.

 • Vad är skillnaden mellan modersmjölksersättning nummer 1 och 2?

  Som vi tidigare varit inne på så är de olika numren på modersmjölksersättningen en märkning på under vilken ålder den ska användas. Modersmjölksersättning med nummer 1 är anpassad som ersättning för nyfödda, det vill säga för spädbarn mellan 0-6 månader.

  Ersättning nummer 2, som kallas för tillskottsnäring, passar barn mellan 6-12 månaders ålder. Sen finns det även ersättningar med nummer 3 eller 4 – dessa kan användas från det att barnet är runt 9 månader till ca 1 år.

 • Vad behöver jag tänka på när jag ska bereda modersmjölksersättningen?

  Det viktigaste är att alla tillbehör är ordentligt rengjorda och att hygienen är på topp - nyfödda, spädbarn och mindre barn är väldigt känsliga för infektioner. Se till att tvätta händerna, sterilisera det du ska mata med, koka vattnet ordentligt och håll koll på ersättningens bäst före datum. Följer du anvisningarna är det ofta inte ett problem.

 • Vad innehåller modersmjölksersättning?

  Som vi tidigare nämnt så är det vanligast att modersmjölksersättning baseras på komjölk, eller getmjölk. Vid tillverkning behandlar man mjölken så att proteinet minskar, och istället tillsätter man kolhydrater, mineraler, vitaminer och fett som liknar mammans bröstmjölk. Doseringen blir sen något högre av alla ämnen när du går över till tillskottsnäring.

RELATERADE INLÄGG:

hejalbert recension

Recension och omdöme av läroplattformen Albert

Albert är en läroplattform för både yngre och äldre barn. Här får barn bland annat lära sig svenska och matte på ett lekfullt sätt.
LÄS MER >>
vid vilken ålder byter man bilbarnstol

Guide: När ska man byta bilbarnstol

När ska man egentligen byta bilstol till barnet? Hur gamla måste de vara och vad är maxvikten? Vi har samlat all fakta du behöver i vår guide.
LÄS MER >>
aktiviteter för babyshower

32 Bästa lekarna för en babyshower

Vi har satt ihop de roligaste lekarna för en babyshower. Du hittar de klassiska, de lätta och de roligaste lekarna i vår långa lista.
LÄS MER >>
1 2 3 58

LÄMNA ETT SVAR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.