Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Att märka barnen kläder ska inte underskattas. Lättnaden i att få tillbaka barnets favorittröja eller bara att få tillbaka kläderna och slippa köpa nya är guld värt. Både i tid och pengar. Flerbarnsföräldrar vet oftast att det finns många goda anledningar till att märka sina barns pengar. Nyblivna föräldrar har ännu inte fått den kunskapen och vi hoppas att vi genom detta test för namnlappar och information om det visar på fördelarna med att märka sina kläder.

Barn tappar ofta bort, blandar ihop och glömmer sina kläder på platser man som förälder inte trodde var möjligt. När våren och värmen flyger ofta tröjor av och försvinner. Då är det viktigt och skönt att ha märkt upp kläderna så de kan komma tillbaka om de skulle försvinna.

Namnlappar bäst i test

Vi har testat flera olika alternativ där vi lagt det vi gillar bäst högst upp och sedan i fallande ordning. Den som är i topp är enklast att använda och har en bra kvalité för att märka barnens kläder och skor. Vill du läsa mer om varför det är bra att märka upp kläderna så finns det information om detta efter recensionerna av namnlappar.

Strykfria namnlappar – bäst, enklast och bredast användning

Filur strykfria namnlappar är färgglada och har många roliga och fina figurer att välja på.

Strykfria namnlappar är det smidigaste alternativet när det kommer till att märka kläder. Det slår märkpennor och liknande med hästlängder. Deras strykfria namnlappar fungerar att sätta på det mesta. Du kan sätta det på kläder, saker som vattenflaskor, väskor, skor,  pennfodral och mycket mer.

Filur namnlappar säljer bara namnlappar och de har ett brett utbud av motiv och figurer som till exempel olika djur, fordon, sportsaker. De har även självhäftande namnlappar (samma som strykfria fast med annat namn) med motiv från Bamse, Greta Gris, Frost, Bilar och flera andra barnfilmer.

När du skapat din egen namnlapp med figurer och symboler kan du beställa. Du får då 120 stycken självhäftande namnlappar för 179 kronor inklusive frakt. Lapparna är 30x13mm.

Bamse namnlapp

Namnband är ett annat företag som också erbjuder samma produkt. Här hittar du enkla strykfria namnlappar som är lite enklare i sin utformning. Du får någon figur plus det du väljer att skriva in som information. Du hittar 144 stycken för 139 kronor.

Hos både Filur och Namnband beställer du online och bestämmer själv hur många lappar du vill ha tillsammans med symboler och text. Båda klarar av att köras i tvättmaskinen på 60 grader och även i torktumlaren.

 

Namnlappar du stryker på – sitter säkert och klarar höga temperaturer

De du stryker på passar bäst till kläder och de sitter bra och säkert. Namnlapparna har ett extra starkt lim och en text som klarar regn, snö och mycket lek. Det sitter därför extra säkert i tvättmaskinen. Det går att lägga till vissa symboler även här men det är mycket mer begränsat än på strykfria.

Det finns namnlappar i vinyl som stryks fast på kläder och klistras på prylar. Du kan därför använda det på alla saker. Kolla noga innan du beställer så det också går att klistra fast namnlapparna om du vill ha det på till exempel skor eller vattenflaskan.

Namnband är ett av de företag som erbjuder namnlappar du stryker på. Även Filur namnlappar erbjuder lappar du stryker på. 

namnlappar du stryker på

 

Sy på namnlappar / Vävda namnlappar – mer miljövänligt och traditionellt

Hos namnband.se kan du köpa namnlappar i textil. Dessa syr du fast på kläderna. Det gör du enklast genom att fästa lappen med en knappnål och sedan sy runt på kanterna av lappen. Lapparna är gjorda för att vara funktionella och sköna för ditt barn. De skaver eller irriterar därför inte. Dessa namnlappar klarar också tvättar upp till 95 grader. Det gör att det täcker de absolut flesta av dina barns kläder. Både ytterkläder och vanliga vardagskläder.

Vill du eller kan du inte sy fast dem kan du använda fäststiftet Taggit som du fäster etiketterna med. Det gör också att du lätt kan ta av dem när du behöver och använda dem på ditt barns nya kläder. Denna produkt är den mest klassiska av de olika produkter som finns.

namnlappar i textil

Namnstämpel – funkar för vissa

Namnband.se  har en stämpel där du skriver in barnets namn och dina kontaktuppgifter. Stämpel är avsedd för textilier. Totalt kan du ha 32 tecken på två rader så tänk efter vad du vill skriva in. Stämpeln kostar 209 kronor och ska räcka till att märka hundratals plagg. Nackdelen med stämpeln är att mörk så du behöver en ganska ljus yta för att märkningen ska synas.

Har du tunnare ljusare plagg som till exempel klänningar eller t-shirts finns det en risk att stämpeln syns igenom. Vi rekommenderar då att du använder något av de andra alternativen som finns eller försöker märka tvättrådslappen.

Texstilstämpeln är en enkel metod för att namnmärka ditt barns kläder. Tyvärr är det inte en lösning som fungerar till alla produkter ditt barn kan behöva ha uppmärkta.

stämpel för att namna kläder

 

Märkpenna – enkel, snabb och prisvärd

Vi har testat Polarn o. Pyrets märkpenna

Det är en bra märkpenna för att skriva in barnets namn och telefonnummer direkt på de namnlappar eller tvättrådsinstruktioner som finns fastsydda direkt i kläderna. Fördelarna med märkpennor är att det är lätt att skriva till kompletterande information som du kanske missat på namnlapparna och just denna pennan håller i många tvättar. Nackdelen med en märkpenna är att du kanske inte får plats med all information du vill skriva in.

Märkpennan från Polarn O. Pyret är en bra penna med svart färg utan farliga kemikalier. Du får märkpennan för cirka 39 kr.

märkpenna kläder

Frågor och svar om namnlappar

Hur har vi testat namnlapparna?

Vi som testat de olika produkterna är en småbarnsfamilj på fyra. Vi har alltså två barn med väldigt mycket kläder. En dag tröttnade vi på att märka kläder med en dålig spritpenna och började då testa de olika alternativ som finns. Det blev till slut detta test för att avgöra vilka produkter som är bäst.

Vad är viktigt att tänka på när du märker barnens kläder?

Många föräldrar undrar vilka namnlappar som är bäst i test och vad avgör vilka som är bäst? Går det att skriva med en enkel spritpenna för att märka barnens kläder eller finns det farliga kemikalier i dem? Vad ska du skriva för information på kläderna? Ska du skriva förnamn och efternamn tillsammans med nummer eller räcker det med bara namn?

Idag finns det många barn som bär likadana kläder eller väldigt lika kläder vilket kan göra det svårt för förskolepersonalen att veta vems tröja som är vems om det saknas en namnlapp till kläderna. På grund av att många märkpennor inte klarar av maskintvätt gör det att namnmärkningen smetas ut och det blir svårt eller ibland omöjligt att veta vilket barn kläderna tillhör. Vi rekommenderar därför inte att märka kläderna med en märkpenna då du ofta kommer få märka om kläderna om och om igen. Det är något vi småbarnsföräldrar gärna slipper. Istället ska du satsa på namnlappar med en hög kvalitét som sitter fast genom tvättar och lekar barnen har. Ibland är det namnlappar du syr fast, namnlappar du stryker fast eller namnlappar du klistrar fast. Att märka kläderna inför förskolestart, skola, fotbollen eller vad det nu kan vara är viktigt för att inte riskera att kläder tappas bort och inte kommer tillbaka.

Vilken information ska du skriva på namnlapparna?

Vi rekommenderar att du skriver ut så mycket information som möjligt om du är bekväm med det och att det får plats. Mobilnumret är viktigt, för om du tappar bort kläderna är det större chans att du får tillbaka det om det är en person som inte känner dig eller ditt barn och det är då lättare att ta kontakt om någon hittat plagget eller fått med sig fel kläder hem från förskolan. Om det finns ett telefonnummer kan de ringa eller smsa för att du ska få tillbaka kläderna. Har du ett ovanligt efternamn kan det vara värt att använda det då det blir lättare att hitta er. Syskon får ofta ärva kläder och då kan det vara smidigare med ett telefonnummer och ett efternamn än enbart förnamn och efternamn. För då vet man kanske inte vem Klara Svensson som lillasyster Sara Svensson ärvt sina kläder ifrån. Då kopplar man inte ihop de två namnen och kläderna kan försvinna. Har du barn som är nära varandra i ålder eller tvillingar kan det vara skönt att namna kläderna med förnamn för att lättare kunna skilja kläderna åt mellan syskonen.

Vilket är det bästa sättet att märka barns kläder?

Frågan är då hur märker man barns kläder bäst? Vi är många föräldrar som suttit där med en märkpenna och skrivit i alla nya plagg. Vid en storhandling av kläder får du snart ont i handen av allt skrivande och det smetas ut efter ett antal tvättar.

Idag behöver du inte använda en spritpenna för att märka barnens kläder. Idag finns det stämplar och namnlappar till barnens kläder. De klarar många tvättar och kan sitta kvar i år efter att du märkt dem. Det är också lätt att ta bort namnlapparna om du vill, men ingen större risk att ditt barn får av den.

Få unika kläder med roliga namnlappar

Idag finns det en uppsjö av namnlappar där du kan få med bokstäver, figurer och till och med foto på barnen för att göra det enkelt att få tillbaka kläderna. Du kan få märkningar med sagofigurer, disneykaraktärer och tvfigurer från barnprogram. Roligast är kanske att sätta sig tillsammans med ditt barn och välja namnlappar ihop. Om barnet gillar det är det troligare att de själva tar hand om kläderna eller snutten mer för de tycker om det ännu mer tack vare den fina märkningen.

Välj en figur ditt barn gillar och skriv in den information du vill ska stå på plagget. Sen sätter du fast den genom att klistra, stryka eller sy på den på klädesplagget. Det finns också stämplar att köpa som gör att du lätt märker kläderna.  Lättast är att sätta fast den på tvättråden eller lappen där storleken står. Det gör det lätt för den som hittar det att lämna tillbaka kläderna till dig. Det är alltså en investering som kan spara dig både tid och pengar då kläderna kommer tillbaka istället för att försvinna.

Vad är bra att tänka på när du märker barnens kläder?

När du ska märka kläderna eller stämpla plagget så följ instruktionerna. Det gör att märkningen håller mycket bättre och längre. Märk bara barnens kläder med stämplar och pennor som klarar att tvättas på hög värme i tvättmaskinen för att inte märkningen ska smetas ut och behöva göras om. Sätt fast namnlapparna på ett lättåtkomligt ställe för förskolepersonal eller den som hittar ditt barns kläder. Det gör det lättare för dig att få tillbaka dina barns kläder.

Hur väljer du vilken märkning som är bäst?

Att veta vilken märkning som är bäst beror helt på dig. Vissa föredrar en stämpel, andra namnlappar du klistrar fast och andra namnlappar du stryker bäst. Du måste själv avgöra vad som passar bäst för dig och ditt barns kläder.  Vi har försökt visa vilka alternativ som finns och fördelarna med dem. Du kan göra väldigt personliga stämplar och namnlappar eller bara hålla det enkelt med ett telefonnummer och efternamn.

Barn har och kommer alltid tappa bort kläder. Detta är ett enkelt och billigt sätt att få behålla majoriteten av kläderna. Förhoppningsvis har ni genom testet av namnlappar och information kring namnlappar hittat något som passar just er familj.

Hur bra sitter namnlapparna fast?

Har du satt fast dem enligt instruktionerna ska de klara sig väldigt länge. De kan sitta fast i år utan problem. Klistra fast namnlappen på tvättinstruktionerna då det brukar vara slätast. Det går även bra att sätta dem på lappen där storleken står men det brukar tyvärr inte hålla lika länge.

Hur syr du bäst på namnlappar på barns kläder?

Namnlappen syr du enklast på genom att du nålar fast den med knappnål i mitten och sedan syr runt lappens kanter. Har du inte sytt tidigare är det ingen fara. Första gången tar det lite längre tid men det dröjer inte länge innan du hittat snitsen.