Bästa nappflaskan för barn 2024 – nappflaskor i glas och giftfria nappflaskor

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Att hitta den bästa nappflaskan för ditt barn beror helt på vad du letar efter. Det kan vara en flaska för välling, en i glas, en för bröstmjölk eller en som är antikolik. Det finns en mängd alternativ på marknaden, men det är viktigt att hitta en nappflaska som passar ditt barns behov och minimerar risken för kolik och andra magproblem. Vi har testat och jämfört flera olika nappflaskor för att hitta den som är bäst i test när det gäller. 

 

Vad som är viktigt vid val av nappflaska: 

 • Material och form
 • Funktioner
 • Dinappar

Nappflaska bäst i test: 

 1. Herobility Hero Bottle – Bäst i test
 2. Elodie Nappflaska i Glas – Bästa nappflaskan i glas

 3. Tommee Tippee Closer To Nature – bästa nappflaska för välling

 4. Medela Calma – Bästa nappflaskan för nyfödda

 5. Twistshake Anti-Colic Nappflaska

 6. MAM Feel Good Glasflaska
 7. NUK nappflaska Nature Sense
 8. Philips Avent Natural

 9. Dr Browns Wide Neck nappflaska

Läs mer om varför vi anser att dessa nappflaskor är bäst i test och vad som gör dem unika!

Bästa nappflaskorna för barn

Nedan presenterar vi de bästa nappflaskorna som har fått högt betyg av föräldrar i vårt test. Dessa flaskor erbjuder bra funktioner och är tillverkade med omsorgsfullt utvalda material för att ge bästa möjliga matningsupplevelse för ditt barn.

1. Herobility Hero Bottle - Bästa nappflaskan

Material: BPA- och ftalatfri plast, dinapp i silikon Tål diskmaskin: Ja Kan användas i mikrovågsugn: Ja Antikolik: Ja

Herobility Hero Bottle är bäst i test för nappflaskor av många skäl. Den har en speciell utformning jämfört med många andra med en bredare form för nappen. Det är en nappflaska som liknar bröstet och ska göra det enklare för ditt barn att suga tag och äta. 

Nappen ska likna bröstet så den ska täcka barnets mungipor när den äter. Det gör att det blir mindre spill men också förhindra att barnet sväljer luft. När bebisar får i sig för mycket luft kan det göra att de får en bubblig mage och magont. Nappen har också ett dubbelt anti-kolik system vilket gör att risken för kolik minskar. 


Det är enkelt att fylla på flaskan tack vare att den har en bredare öppning. Det gör att du minimerar risken för att spilla ersättningen. I flaskan finns också en mixersil, den gör att när du skakar får du en klumpfri ersättning eller välling snabbt och enkelt. 

Du får också en pulverbehållare till flaskan där du kan hälla upp ersättningspulvret och sen har du bara med dig varmt vatten i en termos så löser du maten på nolltid. Det går också att värma den i mikrovågsugnen om det behövs. När du är klar kan du diska alla delar i diskmaskinen. 

 

Det är tydligt att Herobility Hero Bottle inte bara strävar efter att vara funktionell och användarvänlig, utan också att skapa en positiv och smidig matupplevelse för både föräldrar och bebis.

 

Fördelar: Dubbelt anti-kolik system, napp som liknar bröstet, bred öppning, praktiskt flaska

Nackdelar: Beroende på färg kan det vara svårt att se mängdmarkeringarna

 

2. Elodie Nappflaska i Glas - Bästa nappflaskan i glas

Material: Borosilikatglas i silikonhölje. Dinapp: 100% Silikon. Lock: Polypropylen Tål diskmaskin: Ja Kan användas i mikrovågsugn: Ja Antikolik: Ja

Elodie Nappflaska imponerar med sin smarta design och noggrant utvalda material som kombinerar både hållbarhet och bekvämlighet. Därför är det den nappflaska som är bäst i test bland nappflaskor i glas.

Det värmetåliga borosilikatglaset ger inte bara en bra stöttålighet utan är också naturligt fritt från skadliga ämnen. Kombinationen av borosilikatglas och det livsmedelsgodkända silikonhöljet resulterar i en lätt och repfri flaskkonstruktion som står emot vardagens påfrestningar. Den breda öppningen gör rengöringen till en enkel uppgift och det faktum att flaskan tål diskmaskin är en praktisk bonus.

Den breda öppningen gör det också lättare för dig att fylla på pulver och vatten för att göra mat till barnet. Det är lätt att hålla i flaskan tack vare silikonhöljet. Däremot hade den kanske kunnat vara lite smalare eller haft ett lite mer ergonomiskt grepp för att förbättra användarvänligheten ännu mer.

Elodie Nappflaska imponerar med sin noggrant genomtänkta design och materialval. Den kombinerar funktionalitet och kvalitet på ett bra sätt, vilket gör den till ett pålitligt val för föräldrar. Med några små justeringar för användarvänlighet och stilutbudet skulle denna nappflaska kunna vara en ännu mer komplett produkt.

Fördelar: Bred öppning, stöttålig
Nackdelar: Kunde vara lite smalare/ha ergonomiskt grepp

3. Tommee Tippee Closer To Nature - bästa nappflaska för välling

Material: BPA- och ftalatfri plast Rengöring i diskmaskin: Ja Mikrovågsugn: Ja Antikolik: 

Tommee Tippee Closer to Nature är en nappflaska som liknar bröstet och där du får ett naturligt flöde, precis som när du ammar. Dinappen ska efterlikna bröstvårtan vilket gör att barnet lätt kan suga tag. 

Flaskan har en bra form där det är lätt att hålla för både föräldrar och små barnhänder. Den är tålig och fri från hälsofarliga ämnen och flaskan är också lätt att rengöra i diskmaskinen. Den har en bred öppning vilket underlättar när du ska fylla på välling eller ersättningspulver. 

Denna flaska från Tommee Tippee är utformad för att efterlikna bröstet och mjölkens naturliga flöde. Den mjuka och flexibla sugdelen bidrar till en bekväm matningsupplevelse för ditt barn. Sugdelen är utformad för att minimera risken för luftintag och kolik, vilket resulterar i en mer behaglig matning och bättre mage.

Closer to Nature Flaskan har en neutral och enkel design, vilket kan tilltala de som föredrar en mer diskret estetik. Det är överlag en ganska enkel flaska utan något extra men som gör sitt jobb på ett bra sätt.

Fördelar: Bred öppning, Väldigt bra grepp
Nackdelar: Ganska enkel

4. Medela Calma - Bästa nappflaskan för nyfödda

Material: BPA-fri polypropylen Rengöring i diskmaskin: Ja Mikrovågsugn: Ja Antikolik

Medela Calma har en nappflaska som passar amningsbarn och underlättar övergången mellan bröst och flaska. Den passar bäst med bröstmjölk men går lika bra att använda med ersättning såklart. Medelas Calma nappflaska har en napp som påminner om amningens naturliga flöde. 

Den unika ventilen gör det möjligt för barnet att kontrollera flödet själv, precis som vid bröstmatning. Detta bidrar till att undvika förvirring hos barnet när de byter mellan bröstet och flaskan. 

Flaskan är tillverkad av material som känns robust och är lätt att rengöra. Den kompakta formen gör den bekväm att hålla i och passar bra i skötväskan. Du kan också använda den tillsammans med Medelas bröstpump

Medela Calma är en nappflaska som tagit hänsyn till amningsbarns behov och utvecklat en produkt som efterliknar amningens naturliga flöde. Detta är ett bra val för föräldrar som vill kombinera bröstmjölk och flaskmatning utan att riskera förvirring hos barnet. 

Bäst i test för nyfödda, enligt oss.

Fördelar: Bra flöde, fungerar med bröstpump
Nackdelar: Smal öppning

5. Twistshake Anti-Colic Nappflaska

Material: BPA-fri PP-plast, dinapp i 100% giftfritt silikon Tål diskmaskin: Ja (ej dinappen) Kan användas i mikrovågsugn: Ja

Detta är den flaska vi utsett till bäst i test för ersättning och välling. Tack vare att den har en mixersil ser den till att klumpar inte kommer till nappen. Det gör att barnet alltid kan dricka sin ersättning utan problem.

Flaskan är mer långsmal än andra nappflaskor utan något att direkt fästa fingrarna på vilket inte gör den så ergonomiskt. Däremot fungerar det bättre för bebisar som håller i flaskan att hålla lite lättare. 

Du kan enkelt diska flaskan i diskmaskin men dinapparna är bra om du handdiskar. Flaskorna har tydliga mätmarkeringar så du vet hur mycket du ska hälla i. Markeringarna håller över tid även efter att ha körts i diskmaskinen ett par gånger. 

Bra nappflaska för ersättning och välling då den har en bredare öppning. Det gör det lättare för dig att hälla i pulvret. När du sen blandar det hjälper mixersilen till att blanda till det ordentligt så du slipper klumpar. Du kan sätta i en behållare i den tomma nappflaskan med en doserad ersättning så du alltid är förberedd. 

Med Twistshake anti kolik nappflaska kan du välja mellan flera färglada färger, en smidig dosering och perfekt för dig som vill ha en nappflaska för välling. 

Twistshake Anti-Colic visar tydligt hur dedikerade de är att skapa bekväma och funktionella produkter för både föräldrar och deras små skatter.

Fördelar: Bra mixersil, hållbara mätmarkeringar
Nackdelar: Inte ergonomisk

6. MAM Feel Good Glasflaska

Material: Borosilikatglas Rengöring i diskmaskin: Ja Tål Mikrovågsugn: Ja

När det kommer till valet av nappflaska för ditt barn, är det viktigt att hitta en balans mellan hållbarhet och komfort. MAM Feel Good Glasflaska erbjuder en enkel design som kombinerar dessa aspekter på ett bra sätt.

Du får en nappflaska i glas av bortosilikatglas som är både tåligt och fritt från skadliga ämnen. Den ska tåla både upphettning och nedkylning utan att glaset ska påverkas. MAM Feel Good nappflaska i glas är enkel att använda och rengöra. Du kan diska flaskan i diskmaskin och dinappen handdiskas. 

Öppningen är inte så bred i öppningen men det fungerar ändå ok att fylla i ersättningspulver eller välling. Den ergonomiska formen gör den bekväm att hålla i och hantera, både för föräldrarna och det växande barnet. Nappflaskan har en enkel och traditionell design med ett fint motiv på i olika färger. 

MAM Feel Good Glasflaska är en bra nappflaska i glas som är hållbar och miljövänlig. Skönt för dig som förälder som vill undvika onödiga plastprodukter. Självklart kan den gå sönder lättare än en nappflaska i plast men vi tycker denna är stöttålig. 

Fördelar: Bra kvalitet, kan rengöras i diskmaskin
Nackdelar: Ej antikolik, något smal öppning

7. NUK nappflaska Nature Sense

Material: BPA-fri PP-plast Tål diskmaskin: Ja Tål mikrovågsugn: Ja

NUK Nature Sense  dinapp är större och känns som ett bröst för bebisen. Det finns tre eller fler öppningar så bebisen tror att den ammar från ett bröst. Den är också anpassad för att motverka kolik.

På nappflaskan finns en temperaturindikator som fungerar som ett stöd för att avgöra hur varm maten är. När indikatorn är vit är maten för varm och när den är blå har den rätt temperatur på 37 grader. Förlita dig inte helt på den utan använd fingret som vanligt för att vara helt säker så ditt barn inte bränner sig. 

NUK Nature Sense har tagit inspiration från naturen och skapat en sugdel som liknar bröstvårtans form och rörelse. Denna egenskap är särskilt imponerande för föräldrar som vill underlätta övergången mellan bröst och flaska. Den mjuka sugdelen passar perfekt för små bebisar och ger en bekväm och naturlig matningsupplevelse.

Flaskans breda öppning underlättar rengöringen och påfyllningen, även om vissa föräldrar kan efterfråga en mer praktisk lösning för resor. Flaskan är kort men bredare än andra nappflaskor. Det kan göra det lite jobbigare för barnet att hålla den i händerna själv. NUK Nature Sense är enkel att sätta ihop och använda och väldigt enkel att rengöra. 

NUK Nature Sense är en nappflaska som lyfter fram barnets naturliga matning genom en smart naturlig sugdel. Dess unika ventilsystem och bröstvårtsliknande dinappl gör det till ett bra val för dig som föräldrar som vill efterlikna bröstmatningens naturliga flöde. 

Fördelar: Lätt att fylla på, bred öppning
Nackdelar: Ingen mixsil för att få bort klumpar

8. Philips Avent Natural

Material: BPA-fri, Tål diskmaskin: Ja Tål mikrovågsugn: Ja

Philips Avent Natural har en nappflaska som liknar bröstet och gör att barnets naturliga amningsteknik kan användas. Dinappen ser ut och fungerar som ett bröst för din bebis. Denna nappflaska för nyfödda och framåt har en enkel design men fungerar väldigt bra. 

Denna nappflaska fungerar för välling också när det är dags för det. Testbebisarna drack ur denna utan problem då det var stora hål för vällingen att passera genom. Det är också enkelt för större bebisar runt 8+ månader att hålla i flaskan själv. 

Den mjuka dinappen efterliknar bröstvårtan och ger ditt barn möjlighet att äta i sitt eget tempo. Ventilen minskar risken för luftintag och kolik, vilket resulterar i en mer bekväm matning.

Dess fokus på att efterlikna bröstmatningens flöde, tillsammans med antikolik ventilen, resulterar i en bra och enkel matning för både föräldrar och barn. Den är lätt att hålla för alla och det är en praktisk och bra nappflaska. Vi tycker det är en nappflaska för välling då den fungerar väldigt bra för detta.


Fördelar:
Bra nappflaska för välling, efterliknar bröstvårtan

Nackdelar: Något enkel

9. Dr Browns Wide Neck nappflaska

Material: BPA-fri polypropylen och silikon Tål diskmaskin: Ja Tål mikrovågsugn: Uppgift saknas

Dr. Brown’s Wide Neck nappflaska är tyvärr en tråkig nappflaska som inte ser så rolig ut. Den har ett bra antikoliksystem men är lite krånglig. Du kan diska dinappen i diskmaskinen men inte dr brown nappflaska och antikoliksystemet måste ha en specialborste. 

En av de mest framträdande fördelarna med Dr. Brown’s Wide Neck nappflaska är dess antikolik funktion. Den innovativa teknologin i luftventilen har visat sig vara effektiv för att minska barnets obehag och potentiella kolikproblem.

Föräldrar som har använt denna nappflaska har rapporterat att deras barn verkar mer bekväma och nöjda efter matning. De kräks mindre och har färre problem med magen. 

Dr. Brown’s Wide Neck nappflaska har lagt fokus på funktionalitet snarare än påfällig design. Flaskans stil är enkel och ren, men det skulle vara trevligt med ett bredare utbud av färger och mönster för att tilltala olika smaker och preferenser.

Vi tycker att denna nappflaska är sådär i jämförelse med konkurrenterna. Det finns bättre alternativ, enligt oss.

Fördelar: Bred öppning, bra antikoliksystem
Nackdelar: Krånglig att diska, tråkig design, små delar

Tips vid köp av nappflaska:

Investera i en napp som erbjuder antikolik. Det kan vara i förebyggande syfte och ingen blir gladare än ditt barn och du över att minimera risken för att de ska få kolik. 

Olika dinappar till olika flaskor

Dinapp är den mjuka delen som ditt barn suger på. Dinapparna skiljer sig åt i storlek, hur snabbt flöde de har och material. För större barn vill du ha en dinapp med större hål, det finns också dinappar som liknar bröstet. Det är perfekt för nyfödda. 

Det finns också dinappar som gör att ditt barn inte får i sig för mycket luft. Det gör att ditt barn kan slippa magbesvär men också underlätta vid kolik. 

Beroende på om du har bröstmjölk, ersättning eller välling i flaskan kan du behöva anpassa vilken dinapp du använder. Tjockare vätska som exempelvis välling kräver större hål för att flöda bättre. 

Mixsil till flaskan

En del som är bra för att förhindra att klumpar bildas och stoppar matningen är en mixsil. Den finns oftast till bredare flaskor och hjälper till att dela eventuella klumpar och skapa en smidigare matning.

Olika storlekar på flaskor

Barnet är inte alltid superhungrig och då är det onödigt om du fyller upp en hel flaska 250 ml när de kanske bara äter 120. Välj därför att ha både stora och små flaskor. Det kommer underlätta vardagen för dig och minska slöseriet med ersättningspulver eller bröstmjölk som du pumpat. 

Hur vet man då hur hungrig barnet är? Ja, det beror oftast på när de åt senast. Du kommer snart komma in i detta och veta hur hungrig barnet är. 

Frågor och svar om nappflaska

Går det lika bra att ge modersmjölksersättning som att amma?

Kan du inte amma kan det absolut funka med modersmjölkersättning, och de flesta på dagens marknad är väldigt bra och näringsrika. Vi har testat ersättning här om du vill läsa mer om det. Om du däremot kan amma bör du göra det i så stor utsträckning som möjligt då både bröstmjölken och bröstet i sig är bättre för barnet. 

Hur vet jag att dinappen måste bytas ut på nappflaskan?

Det är viktigt att regelbundet undersöka dinappen på nappflaskan för att se om den är sliten eller har skador. Om du märker att den har några sprickor, avslitningar, läcker eller förändringar i materialet på dinappen, är det dags att byta ut den. Dessutom rekommenderas det att byta ut dinappen var tredje till fjärde månad för att säkerställa en fortsatt optimal och hygienisk matningsupplevelse för ditt barn.

Hur gör jag rent nappflaskan?

Majoriteten av nappflaskor går att göra rent i diskmaskinen, det gör det lätt och enkelt. Andra flaskor tål bara handdisk. Då finns det särskilda flaskborstar att köpa som underlättar rengöringen inuti. 

Vill du sterilisera flaskan kan du koka den, något du också ska göra innan du använder den första gången. 

Hur desinfekterar / steriliserar man en nappflaska?

För att desinficera och sterilisera en nappflaska kan du följa dessa steg:

 1. Skölj: Skölj nappflaskan, dinapp och eventuella andra delar noggrant med kallt vatten för att avlägsna eventuella rester av mjölk eller formel.
 2. Diska: Diska nappflaskan och andra delar med varmt vatten med diskmedel. Använd en flaskaborste för att komma åt svåråtkomliga områden.
 3. Sterilisering med kokande vatten: Placera nappflaskan, dinapp och andra delar i en stor kastrull med vatten. Se till att alla delar är helt täckta. Koka upp vattnet och låt det koka i minst 5 minuter. Använd en tång för att plocka ur dem för att undvika att du bränner dig. 
 4. Sterilisering med ångsterilisator: Om du har en ångsterilisator, följ tillverkarens anvisningar. Placera nappflaskan och delar i sterilisatorn och kör programmet enligt anvisningarna.
 5. Sterilisering med mikrovågsugn: Vissa nappflaskor och delar är mikrovågsugns-säkra. Placera dem i en mikrovågsugns-kompatibel behållare med vatten och värme enligt anvisningarna.
 6. Lufttorkning: Låt nappflaskan och delar lufttorka på en ren och torr yta. Undvik att använda handdukar som kan överföra bakterier.
 7. Montera: När alla delar är torra, montera nappflaskan noggrant. Se till att alla delar är ordentligt ihopsatta för att undvika läckage.

Genom att regelbundet sterilisera nappflaskan och dinapp minimerar du risken för bakterier.

Vilken storlek ska jag ha på nappflaska?

Beroende på hur stort ditt barn är så kan storleken på nappflaskan variera. Här har vi satt ihop en liten guide för hur mycket ett barn bör äta, och därmed även hur stor flaskan bör vara, utifrån dess ålder:

 • Nyfödda bebisar – 60-125ml flaskor
 • 1-3 månaders bebisar – ca 260ml flaskor 
 • Från 6 månader – ca 300-350ml flaskor

Kom ihåg att alla bebisar äter olika mycket och att denna bara ger en hint om vad du kan behöva.  

Hur vet jag vilken dinapp jag ska ha på nappflaskan? 

Det beror på hur gammal ditt barn är. Nedan ser du en guide för hur du kan tänka: 

 • Nyfödda – första flöde (nr 0), dinapp för nyfödda (nr 1)
 • 1- 3 månader – långsamt flöde (nr 2)
 • 3-6 månader – normalt flöde (nr 3)
 • 6 månader och upp – snabbt flöde (nr 4)

Måste man byta dinappstorlek?

Ja, när bebisen växer vill den också ha mat snabbare för annars får ditt barn suga väldigt mycket för att få lite mat. Så allt eftersom ditt barn växer byter du nappstorlek.

När behöver jag byta dinapp på nappflaskan?

Om du märker att det tar lång tid att mata ditt barn eller om barnet blir otåligt kan det betyda att maten inte kommer tillräckligt snabbt. Du kan då behöva gå upp en storlek för att få större hål och ett snabbare flöde. 

Märker du däremot att barnet spottar ut mat eller spänner sig kan de få i sig maten för snabbt. Du ska då byta till en mindre dinapp som ger ett långsammare flöde som de kan hantera. 

Hur många nappflaskor och dinappar behöver man? 

Mellan 4-6 flaskor är bra att ha. Tre större och tre mindre. Det gör att du alltid är kittad för ditt barns behöv. Du behöver minst lika många dinappar till flaskorna. 

När kan man börja med nappflaska?

Det finns nappflaskor för nyfödda och går bra att använda då. Kom bara ihåg att anpassa dinappen efter barnets storlek och behov. 

Går det att diska nappflaskor i diskmaskin?

Ja, oftast går det diska nappflaskor i diskmaskinen. Det kan vara så att dinapparna inte går att köra i diskmaskinen utan får handdiskas. Kolla instruktionerna för den flaskan och dinappen du köper för exakta diskråd. 

När slutar man med nappflaska?

Generellt runt 12 månader. Det varierar lite beroende på barnets individuella utveckling. Efter 12 månader brukar man sluta använda nappflaska och introducera fast föda. 

Många föräldrar börjar gradvis introducera användningen av muggar och dricksglas när barnet närmar sig ett år, för att underlätta övergången från nappflaska till mer självständiga dryckesvanor.

Vilken typ av material är bäst för nappflaskor?

Material som är fritt från BPA och andra skadliga ämnen är att föredra. Många moderna nappflaskor är tillverkade av säker plast eller glas.

Behöver jag en nappflaska med antikolik funktion?

Om ditt barn har visat tecken på kolik eller gasproblem kan en nappflaska med anti-kolik teknologi vara till hjälp. Det kan också vara bra i förebyggande syfte. Så ja, vi rekommenderar dinappar med antikolik.

När byter man från bröstmjölk till nappflaska?

Det är olika och varierar från barn till barn. Vanligast är att barnet introduceras för nappflaska som komplement till bröstmjölk. Det brukar vara när barnet är runt 4-6 månader, då börjar barnet också intressera sig för andra typer av mat och dryck. 

Kan jag värma upp mjölken direkt i nappflaskan?

Nej, värmer du bröstmjölk eller blandad ersättning direkt i micron kan de bra bakterierna och vitaminer försvinna. 

Bästa sättet att värma upp bröstmjölk är att använda en flaskvärmare. Vi har testat flera olika flaskvärmare här. 

Du kan också värma upp det i ett vattenbad men det är inte att rekommendera mitt i natten är ditt barn skriker. Ingen mår bra av den stressen. 

Vill du värma ersättning tar du och värmer enbart vattnet i micron. Du kan sedan hälla i pulvret och skaka. Du kan självklart också koka upp vatten och hälla upp i en termos för när du är på språng. 

Sammanfattningsvis om bästa nappflaskan

Valet av rätt nappflaska kan göra stor skillnad för ditt barns matning. Barn kan ibland behöva några gånger för att faktiskt börja använda nappflaska. Vissa barn gillar inte vissa dinappar och därför kan du behöva testa dig fram med både teknik och olika nappar för att hitta rätt. 

Vi har utsett den nappflaska som är bäst i test genom att barn har fått testa i naturliga situationer. För att underlätta för dig när du ska köpa en nappflaska. Använd vår guide och våra recensioner som en referens när du utforskar olika alternativ på marknaden för att hitta den bästa nappflaskan för just ditt barn.

Lämna en kommentar