Att börja med potta kan vara svårt. Det är inte alltid lätt att veta när det är dags att börja med potträningen och vilken pott a behöver du? Det finns allt från enklare pottor du tar med dig på resan eller enkelt har hemma. Till de pottor som spelar melodier när ditt barn kissat eller bajsat på pottan.

I butikerna finns det många att välja på och vilken potta är bäst egentligen? Det beror helt på hur du vill ha det. Vissa är smidiga och fungerar som potta men också som pall och toalettsits för barn.

Vi har valt ut tre pottor vi tycker är bäst i test. Vi har valt ut en potta i prisklasserna premium, mellan och budget.  Men totalt har vi testat 10 pottor för att hitta den bästa.

Bästa pottan i premiumklassen: Fischer-price potta och fotpall

Här får du en potta som förutom potta även är fotpall och toalettsits. Den spelar också melodier när ditt barn gör sina behov.

Bästa pottan i mellanklassen är Big potta med ratt.

Det är en enkel men rolig potta med en ratt. Det tror vi lockar fler barn till pottan.  Det är de som tillverkar bobby cars som gör denna.

Bästa pottan i budgetklassen är Disney potta deluxe

Här får en enkel potta med motiv från disney. Det gör att ditt barn kan tycka pottningen är roligare och underlättar potträningen.

Prisklass: Premium

Detta är vår bäst i test potta i premiumklassen. Här har du en bra 3-i-1 potta som gör det enkelt för dig att potträna ditt barn tack vare att det är en rolig potta formad som en anka. Du får själva pottan, fotpall och en barnsits till toaletten.  När ditt barn suttit på pottan kan du enkelt ta ur själva pottan ur basen och tömma innehållet. Vill barnet sedan använda den som pall upp till handfatet fäller de bara ner stolens rygg och nu är det en pall. På själva pottan finns det också en avtagbar sits som du kan sätta på din vanliga toalett. Eller kanske bara ta med den när ni är iväg hos familj och vänner.

En rolig detalj är att när barnet är färdig kan pottan spela ljud. Den spelar då en av fyra olika melodier. Något som kan vara roligt för barnet.

Prisklass: Mellan

Tack vare att den är rolig gör att den blir bäst i test i mellanklassen. Alla känner till bilen bobby car som är en stor favorit hos barnfamiljer. Den här pottan är gjord av samma tillverkare. Tack vare den roliga designen, potta och ratt i ett, gör det att den lockar barnen att på ett lekfullt sätt använda pottan. Den signalerar att det är något roligt och det kan göra pottningen enklare.

Det är en bekväm potta med ratt (som du kan ta av) där du har en hög rygg för en bättre stabilitet. Det finns även stänkskydd och den är lätt att rengöra.

Prisklass: Budget

Här får du en stabil testvinnande potta till potträningen med olika disneymotiv att välja på. Det är en potta som står stabilt med fyra lite utstickande fötter med gummibeklädda kanter för att minska risken för att den ska glida iväg. På pottens framsida finns figurer från Disney tryckta och även på pottans ryggstöd. Det gör att många barn kan tycka det är roligare att använda den.

Denna potta har flera motiv från Disney som kan passa ditt barn. Du har roliga pottor med bilar, nalle puh, prinsessor, greta gris, musse pigg och fler.

Prisklass: budget

Detta är en speciell potta som mer är för dig som är ute med ditt barn eller kanske är ute och åker. Det är engångspottan Tron. Med denna löser du det akuta toalettbehovet smidigt oavsett var du är. Den tar inte heller stor plats då den, när den är ihopvikt, inte är större än en smartphone. Det gör att du enkelt kan ha den i jackan eller i väskan. 

Du kanske är på lekplatsen, i skogen, på stranden eller bara ute och kör bil. Då är det enkelt och lätt att använda denna resepotta som du egentligen bara viker upp, använder, knyter igen och kan slänga. Pottan är biologiskt nedbrytbar så den är skonsam mot miljön. Den tål en vikt upp till 30 kg.

Övriga testade pottor

Vi har testat flera olika pottor för att hitta den bästa pottan. Våra tre testvinnare har du redan läst om här ovanför men vi har givetvis testat flera andra pottor du kan läsa om här nedanför. Vi har testat flera olika i flera olika prisklasser bara för att du lättare ska kunna hitta din favorit tillsammans med ditt barn. Det är pottor med ljud, roliga pottor och någon resepotta. 

Prisklass: Premium

Många känner till Bumbostolen som många mindre barn använder sig av precis i början när de ska lära sig sitta. Bumbostolen är den mest kända produkten men de gör också en potta. Bumbo Step’n pottey är en potta, toalettsits och pall i ett och samma paket. Du får alltså tre produkter i en och samma. Det gör potträningen mycket enklare.

Med denna potta får du en komplett lösning för att få ditt barn blöjfritt. Den mjuka pottan är det första steget. Basen i stolen kan sedan användas som en pall och det mjuka sätet kan placeras på en vanlig toalett för bästa komfort och säkerhet. Vi gillar den starkt tack vare att du får tre saker i ett här.

Prissklass: Premium

En rolig potta formad som en nyckelpiga. Det gör potträningen lite roligare för ditt barn. Detta är en potta utrustad med ett lock du kan öppna och stänga. Det går även bära den med eller utan innehåll från toalettbesöket. Tack vare att locket har en gummilist som täpper till läcker den inte ut eventuellt kiss eller bajs.

Tack vare designen gör den att barn tycker den är rolig. Det finns i flera färger. Detta är en potta du kan använda både hemma och på resande fot.

Prisklass: Premium

Babybjörn är kända för deras barnprodukter och här kommer en bra potta från dem. Designen av potten tycker vi är bra med en hög rygg som går över till armstöd. Det gör det enkelt, bekvämt och tryggt för ditt barn pottränas. Själva pottan kan du enkelt ta ut från själva stolen och enkelt rengöra för att sedan sätta fast igen.

I botten av pottan finns en gummilist vilket gör att den står stadigt och inte glider iväg över golvet när barnet ska sätta sig.

Prisklass: Budget

Detta är en stadig och billig pottstol med ett högt ryggstöd för att ditt barn ska sitta så bekvämt som möjligt. Pottan står stabilt och när barnet har kissat eller bajsat kan du lätt ta loss pottan från själva stolen för att tömma den i toaletten och sen rengöra den. Sen är det bara att sätta tillbaka den i stolen.

Vill du ha en enkel potta som gör sitt jobb är den här perfekt.

Prisklass: Mellan

Detta är en lite enklare modell av Babybjörns pottstol. Den saknar den höga ryggen och armstöden. Istället har den en väldigt kort rygg. Däremot tycker vi att det är en funktionell och smidig potta.

Den är lite mindre vilket gör det lättare att stoppa undan den när den inte behövs. Pottan rengör du också enkelt genom att bara lyfta ur den ur själva basen. Sen är det bara att göra rent och sätta tillbaka i igen.

Även här har du en gummilist som förhindrar att den glider iväg.

Prisklass: 

Fischer-Price gör många barnprodukter och är välkända på marknaden. Deras roliga potta som är formad som en groda är ergonomiskt utformad med mjuka former. Pottan är skapad som en groda där själva pottan på grodans rygg.

Tack vare stänkskydd hamnar inget utanför. När barnet är färdig på pottan tar du enkelt ur pottan ur basen och tömmer innehållet och rengör den.

Ledsen, vi saknar priset på denna vara just nu.

Vanliga frågor om pottor och potträning

När kan man börja med potta?

Du kan börja nästan direkt från födseln. Vår rekommendation är att du gör det när du vill men gärna innan barnet kan gå. Det underlättar vid pottbesöket.  Runt ett års ålder brukar barn tycka om att härma vilket gör det till en bra ålder att testa toalett eller potta.

Hur gör man rent en potta?

Oftast tömmer du den och sköljer sedan ur den. Lägger du lite papper i innan besöket följer innehållet oftast med lite lättare. Du kan sedan rengöra den med rengöringsmedel med jämna mellanrum så det inte blir en bakteriehärd.

När slutar barn med potta?

Det är olika från barn till barn. Lättast är att när pottningen går bra att sätta barnet på toaletten istället. Det gör att barnet vänjer sig vid det och lättare kan gå på den vanliga toaletten.

Finns det resepottor?

Ja, i testet har vi bland annat med en engångspotta. Sen finns det också enklare mindre pottor du kan ta med dig och även My Carry Potty Bärbar Potta som har ett lock som fungerar utmärkt som resepotta.

Vad kostar en potta?

Det kostar allt från några tior upp till flera hundra. Det beror helt på om du vill ha en enkel potta, potta med ljud eller en potta med roligt motiv.

Vem behöver en potta?

Mer eller mindre alla. Det brukar vara smidigt att använda en potta för att barnen lätt ska kunna sätta sig och göra sina behov. Det gör att det blir enklare att gå över till toalett senare då själva sittvanan och att säga till när de är nödiga redan finns.

Toalettsits för barn eller potta?

Det ena utesluter inte det andra och båda fungerar bra. Potta är smidigare för lite mindre barn och de kan lättare sitta själva. Toalettsits gör det enklare för de lite större barnen men kan kräva att du hjälper till att hålla i dem ändå.

Finns det pottor med melodier / ljud?

Ja, vår testvinnare från Fischer-Price har bland annat fyra melodier när ditt barn gjort sina behov.