Bästa regnkläderna för barn 2024

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

När regnet kommer krävs det att barnen har bra regnkläder som tål att vara ute i vattenpölar. Barn kommer vilja vara ute och leka oavsett om det regnar eller inte och det är bra att vara förberedd med testade regnkläder anpassade för barns lek. 

Du vill inte gå ut med barnen i regnet för att efter en liten stund höra “jag är blöt och fryser”. Det är risken när du köper dåliga regnkläder till dina barn. Vi har testat regnkläder för barn för att se vilka som är bra nog att kalla sig regnkläder. I vårt test har vi utnämnt våra favoriter i olika prisklasser för att det ska passa alla plånböcker. Vilken är din favorit?

Vilka regnkläder för barn är bäst i test?

Har ni inte redan hittat en favorit så tänkte vi hjälpa er lite på vägen genom marknaden av regnkläder. Med tanke på att det finns en mängd olika regnkläder att välja mellan är det inte alltid lätt att veta vilka man ska köpa till sitt barn.

Därför har vi satt ihop en köpguide där vi tipsar om de bästa regnkläderna för barn. Vi har testat och jämfört 9 olika regnkläder för barn för att ni ska kunna hitta en favorit. Av dessa 9 har vi även valt ut vilka regnkläder vi tycker är bäst-i-test i tre olika priskategorier; premium, mellan och budget.

Regnställ för barn Bäst i test

Premiumklass: Didriksons regnställ Waterman

Motivering: rejält, bekvämt och skyddar bra!

Mellanklass: Reima Tihku regnställ

Motivering: Hållbara tåligt regnställ, bra reflexer och klarar bra med regn!

Budget: En Fant Regnställ gate 

Motivering: stretchigt material, lätta att röra sig i och bra justeringsmöjligheter!

Bästa regnställen för barn

Nedan hittar du våra tre favoriter i de olika budgetklasserna. Så att du hittar ett regnställ som passar just ditt barn. 

Prisklass: Premium Fodrad: Nej Material: 100 % PU Storlek: lite stor Vattenpelare: 8000mm

Detta regnställ från Didriksons innehåller både jacka och byxor. Materialet är i vad man kallar för ”4-vägsstretch”, som innebär att det är väldigt rörligt och bekvämt. Tack vare de svetsade sömmarna är det mycket vatten-och vindtätt.

Detta ställ ingår även i deras STORM-system, vilket betyder att det verkar extra bra mot att hålla barnet varmt och torrt oavsett väder. Det var något vi upptäckte ganska direkt då kläderna andades väldigt bra men ändå höll ute kylan.

Gällande det praktiska och funktionella kändes dessa regnkläder verkligen väl genomtänkta med en avtagbar luva på jackan och väl synliga reflexer på både armar och rygg. Dragkedjan är lätt att använda men ändå mycket hållbar, och armarna går att justera med resår.

Precis som jackan är byxorna också väldigt välgjorda med tydliga reflexer, justerbara hängslen, fothällor och förstärkning på knäna. Detta finns i många olika färger och storlekar för barn mellan 0-10 år, men tänk på att de kan vara något stora.

Prisklass: Mellan Fodrad: Nej  Material: 100% PU Storlek: true to size Vattenpelare: 10 000

Här har vi ytterligare ett regnställ med både jacka och byxor, som finns i fyra olika färger som alla är väldigt klara och fina! Detta är ett ofodrat rengställ med vattenpelare på 10000. Det gör att den håller riktigt tätt även i riktigt ruggigt väder. De får även ett plus för att det är helt fritt från PVC. 

Funktionsmässigt funkar de bra med förstärkta sömmar som gör det vind- och vattentätt, samtidigt som jackan har en smidig dragkedja och avtagbar luva. Båda ärmar och benslut har resår för möjlighet till justering.

En mycket smart sak är att fothällorna kan tas av och bytas ut, och hängslena på byxorna är mycket elastiska och kan också justeras för att de ska sitta där de ska. Regnsetet har reflexer på både jacka och byxor, och det gillar vi starkt! Med andra ord mycket hållbara och tåliga regnkläder.

Prisklass: Budget Fodrad: Nej Material: 40% polyester 60% PU  Storlek: true to size Vattenpelare: 5000mm

Här har vi ett regnställ från märket En Fant, som vi tycker är otroligt snyggt och passar alla barn oavsett ålder. Det finns i flera olika storlekar! Materialet är av 100 % polyester och har speciellt tejpade sömmar för mycket bra tålighet mot vatten. Barnen skyddas också mot vind och delvis mot kyla i detta ställ.

Stället har praktiska funktioner så som avtagbar luva, fothällor, och resår i både armslut, benslut, midja och luva. Något vi upptäckte var att byxorna saknar hängslen, vilket gör at de tyvärr kan glida ner ganska lätt om barnet skuttar och rör sig mycket upp och ner.

Däremot vill vi uppmärksamma de coola reflexdetaljerna, så som stjärnan på ryggen. Men faktiskt skulle vi önska en aning fler reflexer. Med det sagt känner vi oss ändå nöjda över dessa, men vi tycker att det finns några detaljer gällande funktionen som gör att betyget sänks.

Våra utmanare- recensioner

Förutom våra vinnare har vi även testat ett gäng andra regnställ i olika prisklasser. Vilket regnställ passar ditt barn?

Prisklass: Premium Fodrad: Ja, 100 % polyester Material: 100% PU Storlek: true to size Vattenpelare: 8000mm

Detta regnset kommer också från Didriksons, men just denna variant är fodrad. Fodret är i fleece för att vara extra varmt, och passar alltså bättre på vintern. ”4-vägsstretch” gör att det är väldigt lätt och smidigt att röra sig i.

Materialet av galon gör att setet är väldigt slitstarkt och håller bra mot vatten samtidigt som det håller värmen inne. När det gäller utseende är denna variant lite speciell då byxorna är mer som en overall utan ärmar, och där överdelen knäpps med kardborre över axlarna.

Denna funktion gör att de sitter extra bra och ger ett ordentligt värmeskydd över rygg och bröst. Ett plus för att de är försedda med förstärkta partier vid bland annat knäna, samt ordentliga fothällor.

Jackan har en avtagbar luva, resår i ärmslut för justering och ett hakskydd. Det finns gott om tydliga reflexer! Detta set är lite dyrare än många andra varianter, men eftersom det är mycket tåligt, hållbart och skyddande så tycker vi absolut att det är värt det! Finns i många fina färger och storlekar.

Prisklass: Budget Fodrad: Nej Material: 100 % PU Storlek: true to size Vattenpelare: 3000mm

Här har vi ett regnset från Ellos Kids. Det första vi uppmärksammade var det otroligt söta mönstret med moln på jackan, som finns i både rosa och blå variant. De finns också i andra utföranden om man hellre kollar på det!

Materialet av gummi känns rejält och tätt mot vatten tack vare de svetsade sömmarna. Funktionsmässigt är detta set väldigt smidigt med avtagbar luva, justerbara hängslen, reglerbara och avtagbara fothällor samt ett skavskydd mot halsen i jackan.

Jackan är också välförsedd med både dragkedja och tryckknappar, och insidan av kragen är försedd med mjuk fleece för extra bekvämlighet. En annan bra grej är att både benslut och armslut har resår för möjlighet att justera passform, och byxorna har även tryggknappar som gör att man kan reglera vidden.

Vi ger ett stort plus för tydliga reflexers om sträcker sig runt både jacka och byxben. Kort och gott ett regnställ av hög kvalitet för en rimlig peng!

Ledsen, vi saknar priset på denna vara just nu.

Prisklass: Premium Fodrad: Ja, 100 % polyester Material: 100% PU Storlek: true to size Vattenpelare: 5000mm

Detta regnställ från Tenson kommer i en väldigt härlig design, med en färgglad jacka och helfärgade byxor. Detta ställ finns i tre olika färgkombinationer för att passa olika tycken.

Regnstället har svetsade sömmar och agerar mycket bra på att skydda mot både vind och vatten. Tack vare den mjuka fodringen står det också emot kyla. Vi uppskattar verkligen att både jacka och byxor är försedda med tydliga reflexer för extra synlighet i mörkret! Vi ger ett plus för att materialet är PFC-fritt.

Byxorna har ett par praktiskt avtagbara fothällor, och både midja och benslut är elastiska för en förbättrad passform. Hängslena är justerbara och känns ordentliga! Jackan har en avtagbar luva och elastiska ärmslut. Precis som den fodrade varianten från Didriksons tillhör detta regnställ den lite dyrare priskategorin, men samtidigt märker man skillnad i hållbarhet och tålighet!

Ledsen, vi saknar priset på denna vara just nu.

Prisklass: Premium Fodrad: Nej Material: 100% polyester Storlek: true to size Vattenpelare: 10000mm

Till skillnad från alla regnställ som medverkat i testet har vi här ett par regnbyxor, och alltså bara regnbyxor. Dessa från Polarn O. Pyret känns riktigt bra och slitstarka. Passformen är toppen, de är smidiga att röra sig i och man känner att de är gjorda av kvalité!

Något vi verkligen gillar är de klara och starka färgerna dessa kommer i; gul, blå och röd. Försedda med bra reflexer syns barnet tydligt i mörkret med dessa på! Materialet av galon är både vatten- och vindtätt med svetsade sömmar. Hängslena tycker vi känns väldigt ordentliga och vi gillar även att de går att justera så att de sitter på plats!

Fothällorna är justerbara och går även att byta ut mot nya, vilket känns både fräscht och praktiskt. De finns i olika storlekar för att passa olika åldrar. Även dessa tillhör det lite dyrare segmentet, men för pengarna får man ett par otroligt tåliga och hållbara regnbyxor!

Prisklass: Mellan Fodrad: Nej Material: 100 % PU Storlek: true to size Vattenpelare: 3000 mm

Detta regnset kommer från det danska märket Mikk-Line, som vi tycker gör stilrena regnkläder i fina färger. Denna modell är tillverkat i galon med svetsade sömmar för ett bra skydd mot vatten och vind. Materialet känns smidigt och bekvämt att röra sig i, och det har även bra andningsförmåga.

Jackan har både dragkedja och tryckknappar vilket gör att den sitter ordentligt, och huvan är avtagbar. Byxorna har justerbara hängslen och elastiska fotöglor. Både armslut, benslut och jackans nederkant har resår vilket gör att man kan justera och spänna åt för extra bra passform.

En detalj som vi fick upp ögonen för var de snygga reflexerna, som också gör att barnet syns tydligt i mörkret. Ett litet minus är att regnkläderna saknar förstärkning vid båda armbåge och knän vilket gör att de känns lite svaga. Men för kvalitén och komforten tycker vi att detta set känns prisvärt!

Ledsen, vi saknar priset på denna vara just nu.

Prisklass: PremiumFodrad: Nej Material: 100% PU Storlek: true to size Vattenpelare: –

Detta är ett regnset från det populära och pålitliga märket Helly Hansen. Denna modell finns i flera olika storlekar och färger för att passa olika personer. Vi tycker att dessa är jättefina och bra!

Det ordentliga PU-materialet känns slitstarkt, och de tejpade sömmarna gör kläderna extra vatten- och vindtåliga.  Passformen är rak men ändå elastisk, vilket gör det bekvämt för barnet att röra sig i.

Funktionsmässigt är de praktiskt gjorda med justerbara hängslen, avtagbar luva och fothällor som går att byta ut. Även resår i luva, armar och byxor som gör att de kan justeras om de inte sitter ordentligt. Med tanke på att de saknar spänne i midjan är detta ändå en relativt bra lösning. Bra med många reflexer!

Däremot saknar byxorna förstärkning vid knäna vilket gör att de inte känns lika stabila och skyddande. Men överlag tycker vi att detta set är mycket prisvärt och sitter bra på barnen!

Ledsen, vi saknar priset på denna vara just nu.

Frågor och Svar om regnkläder för barn

Vilket material är regnkläder gjorda av?

För att regnkläder ska verka mot att hålla vattnet borta så ska de vara gjorda av vattentäta eller vattenavvisande material. Som med många andra klädkategorier kan regnkläder vara gjorda av olika material, men vanligt är att de tillverkas i material av gummi, nylon eller plast.

Sen finns det också regnkläder som är tillverkade av impregnerade textilier. Sådana material är till exempel polyester, gore-tex och galon. Självklart kan regnkläderna vara tillverkade av en blandning av flera olika material. Sådan information står ofta på de små lapparna på insidan av kläderna, där man bland annat också kan hitta tvättinformation.

Finns det olika typer av regnkläder?

Regnkläder kan som sagt vara gjorda av olika material, men så kan de också delas in i två olika kategorier baserat på hur materialet andas; regnkläder som andas och regnkläder som inte andas.

Regnkläder som andas är sådana som låter värmen från vår kropp släppas igenom och komma ut i friska luften. När vi blir varma bildas det vattenånga från vår kropp som i sin tur fastnar på kläderna. Om kläderna andas ventileras luften och ångorna släpps ut. Material som andas är till exempel gore-till exempel.

Regnkläder som inte andas verkar precis tvärtom; de stänger inne vattenångorna som bildas på våra kroppar. Detta innebär att luften inte ventileras, vilket i sin tur gör att det lätt bildas kondens på klädernas insida. Kondensen gör att vi kan bli blöta trots att vi inte blöts ner utifrån, som också leder till att man lätt blir nerkyld.

Däremot finns det en fördel med regnkläder som inte andas, och det är att de ofta är mer vattentåliga om man har direktkontakt med vatten utifrån. Skulle barnet vilja sitta i vattenpölarna är material som inte andas att rekommendera, så som galon och gummi.

När behöver man fodrade regnkläder?

Fodrade regnkläder är alltså de som är lite varmare och tål kyligare väder. Sådana kan vara bra att ha när temperaturerna börjar sjunka och kylan börjar krypa in mellan kläderna.

Däremot kan man använda icke fodrade regnkläder även om det är lite kyligare ute, men då bör man klä på barnet med varmare kläder undertill för att få lager-på-lager effekten. Använder man fodrade regnkläder behövs det inte varma kläder under.

Vad är det för skillnad mellan regnkläder och skalkläder?

Som sagt så finns det en del olika typer av regnkläder beroende på vad man har för behov och hur pass vattentåliga man vill att de ska vara. En variant av regnkläder är skalkläder, som också går att använda när det inte regnar.

Skillnaden mellan regnkläder och skalkläder är att regnkläder är mer specifikt fokuserade på att hålla vattnet utanför kläderna. Regnkläder passar alltså bättre om man ska ha direktkontakt med vatten, till exempel om barnet gärna sitter ner i vattenpölarna. 

Skalkläder är mer multifunktionella plagg som går att använda i de flesta väder. De är mer flexibla och är lättare att röra sig i, vilket framförallt passar bra under mer rörliga aktiviteter eller om barnet rör sig mycket. Skalkläder är också väldigt slitstarka och andas bra, vilket gör att man utan problem kan använda lager-på-lager under dem.

Hur impregnerar man regnkläder?

När regnkläderna använts ett tag kan deras funktion bli sämre och vatten kan börja läcka in. För att återuppta deras ursprungliga funktion kan man impregnera dem, antingen genom att återimpregnera eller genom att impregnera på nytt.

Att återimpregnera innebär att man värmer upp kläderna för att få igång den ursprungliga impregneringen igen. Detta gör man om kläderna inte använts så mycket men ändå läcker in lite grann. Återimpregnering kan man göra genom att hägna in kläderna i torkskåpet eller genom att torktumla dem. Tänk på att kolla vad kläderna tål innan du värmer dem!

Om kläderna är mer slitna än så och verkligen tappat sin funktion helt behöver man impregnera på nytt. Däremot är det inte säkert att alla regnkläder kan räddas med impregnering, men oftast funkar det utmärkt.

Det finns både impregneringar som man sprayar på och som man ska tvätta in i kläderna. Ett smart tips är att tvätta regnkläderna innan du sätter igång med impregneringen så att du inte behöver göra det efteråt eftersom det sliter på behandlingen.

Hur tvättar man barnregnstället?

I takt med att barnet använder sina regnkläder kommer smuts och svett sätta sig i dem, vilket ju är helt naturligt. Däremot gör detta att regnklädernas funktion försämras, framförallt om de är gjorda av material som andas.

Regnkläder som andas består av små porer som gör att vattenångorna från våra kroppar kan släppas ut, utan att vara tillräckligt stora för att släppa in vätska utifrån. Smuts och svett täpper till dessa porer, vilket gör att kläderna för svårare att andas och ventilera.

Därför är det viktigt att då och då tvätta regnkläderna, för att fria porerna och fräscha upp dem. Vanligt är att regnkläderna kan tvättas i 40 grader, men det kan också variera både upp och ner beroende på material, märke och modell. Innan du tvättar regnkläderna bör du alltid kolla tvättråden som gäller för det specifika plagget.

Hur länge håller regnkläder?

Hur länge regnkläderna håller varierar beroende på vilket material de är gjorda av, vilket märke de kommer ifrån, var de är tillverkade, och så vidare. Generellt är det ju så att lite dyrare plagg har bättre kvalité och hållbarhet. Däremot är marknaden så pass utvecklad idag att de flesta regnkläder håller bra och länge.

Sen är det också lite svårt att säga då det är barn vi pratar om, eftersom de växer så pass snabbt. Beroende på hur snabbt barnet växer kan det växa ur plagget på ett år, eller så kan det passa i tre år.

Men oavsett växttakt gör det att man som förälder måste köpa nya regnkläder ganska ofta. Däremot är det sällan man behöver köpa nya regnkläder på grund av hållbarheten.

Kan man laga regnkläder?

Ja! Det är rätt vanligt att man direkt tänker att man behöver kasta regnkläderna om det skulle gå hål i dem, men så är det absolut inte! Faktum är att det är väldigt enkelt att laga regnkläderna.

Det du behöver göra är att besöka en sportaffär eller sybehörsbutik och köpa speciella kit som finns för att laga regnkläder. Det praktiska med dessa är att man varken behöver nål eller tråd, utan de är självhäftande lappar som man lätt bara sätter fast och vips så är hålet eller revan borta.

Om du inte vet exakt vilket märke eller variant du ska köpa för att laga just era regnkläder så är det bara att du frågar i affären. Kom nu ihåg att skadorna oftast kan lagas utan några större besvär, och så kan regnkläderna användas i många år till.

Vad kostar regnkläder?

Detta är också en fråga vars svar varierar beroende på vilket märke man köper, vilket material det har, och så vidare. Sen beror det också på om man köper regnkläderna var för sig, alltså som jacka och byxa köps separat, eller om man köper ett regnställ där man får jacka och byxa i ett.

Priserna börjar på ungefär 200kr och kan stiga uppåt ett par tusenlappar. Här spelar ju också frågor som kvalité, ursprung och tillverkningsprocess in. Dyrare regnkläder behöver inte alltid innebära bättre kvalité, men ofta är det en regel som stämmer rätt bra in och avgör vad man får för pengarna helt enkelt.

Vad menas med vattenpelare?

Som ni kanske såg så har varje recenserat plagg en liten inforuta som bland annat beskriver dess vattenpelare, men för er som inte vet vad det betyder måste det uttrycket se rätt konstigt ut. Men faktiskt är det så att när man pratar om hur pass vattentäta regnkläder är så mäter man det i vattenpelare, som exempelvis 2000mm eller 10000mm.

Vattenpelaren ger en indikation om hur stort tryck av vatten som kläderna klarar av innan vattnet börjar läcka in. Ju högre vattenpelare desto mer vattentäta är regnkläderna, och desto tåligare är alltså materialet de är gjorda av.

För att ett par regnkläder ska räknas som vattentätt ska vattenpelaren vara på över 2000mm, annars anses det bara som vattentåligt och klarar inte särskilt mycket regn. Om vattenpelaren är på över 2000mm så klarar regnkläderna att hålla emot hällregn en liten stund innan det börjar läcka in vatten.

Däremot brukar man säga att en vattenpelare på minst 10000mm är nödvändigt om kläderna ska användas mycket i direkt ösregn, då det är ett mått som indikerar på att kläderna tål mer. Om barnet gillar att sitta ner i vattenpölar och liknande kan det vara bra med regnkläder med högre vattenpelare för att minska risken för att vatten sipprar in efter en stund.

Produkter som utgått

Prisklass: Mellan Fodrad: Nej Material: 100% Polyester, PU-membran Storlek: true to size Vattenpelare: 10000mm

Detta regnställ från Kuling består av en jacka och byxor i ett. Denna modell är ett lite billigare alternativ jämfört med andra varianter på marknaden, men vi tycker ändå att den håller god kvalité för sitt pris.

Materialet på dessa känns lite tunt och inte sådär väldigt slitstarkt som man gärna har. Däremot är det väldigt stretchigt och följsamt vilket gör att barnet lätt kan röra sig i det. Jackans krage är av mjuk fleece för extra komfort.

Gällande funktionen så känns det vattentätt och enkelt att använda med avtagbar luva och smidig dragkedja. Hängslena kan justeras och reflexer finns på båda arm- och benslut. Vi saknar dock en lite större och synligare reflex.

Fothällorna kan tas av helt, men på denna modell känns de tyvärr inte jättehållbara om man väljer att ha de på. Överlag ett prisvärt alternativ med en helt okej design och kvalité!

Ledsen, vi saknar priset på denna vara just nu.

3 svar på ”Bästa regnkläderna för barn 2024”

Lämna en kommentar