Innehåll

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Att kunna erbjuda oändligt med lek och skoj till sina barn är en dröm som många föräldrar har, och det är något som du kan komma på god väg genom att investera i den bästa rutschkanan! En rutschkana är ett perfekt komplement att ha i trädgården eller till lekställningen, och det finns varianter både för inomhusbruk och utomhusbruk.

Det bästa med rutschkanor är att in princip alla barn, och i vissa fall även vuxna, kan ta del av roligheterna och det fartfyllda äventyret. Rutschkanor kommer i många olika storlekar, former, färger och modeller, och det finns verkligen något för alla. Vi har satt ihop en komplett köpguide för att underlätta då ni ska hitta den bästa rutschkanan för just er.

I vår köpguide har vi recenserat och jämfört x antal rutschkanor av olika modeller och i olika prisklasser, där vi även har valt ut våra absoluta favoriter och som vi anser är bäst i test i de olika prisklasserna; premium, mellan och budget.

Vi kom fram till att vår premiumfavorit är Happy Hop Uppblåsbar Vattenrutschbana med Pool, medan Little Tikes Rutschkana Large Sunshine tog hem en stadig vinst i mellanklassen. I budgetklassen rodde DOLU Rutschkana My First Slide hem priset!

Bästa rutschkanan

Här kommer de rutschkanor som vi anser är de allra bästa! Vi har hittat våra tre favoriter i tre olika prisklasser, premium, mellan och budget, för att ni ska kunna hitta den bästa rutschkanan för er plånbok.

Happy Hop Uppblåsbar Vattenrutschbana med Pool - bästa rutschkanan premium

Prisklass: premium Mått: 400 x 315 x 230 cm Vikt: Rekommenderad ålder: från 3 år

Om ni är på jakt efter en maffig och välfylld rutschkana bör ni kolla hit, för den här varianten från Happy Hop kommer minst sagt bjuda på äventyr och spänning. Det här är nämligen en vattenrutschbana med tillhörande pool, som enkelt blåses upp och sträcker ut sig till ett häftigt lektorn. Den generösa storleken och de många funktionerna talar för sig själva! 

Just den här modellen är alltså perfekt att plocka fram under sommaren för att låta barnen plaska och stoja i vattnet, där den både kan bada i poolen, klättra upp för den utmanande väggen och glida ner för den långa kanan. Självklart kan den användas även utan vatten om ni hellre vill det.

Det bästa med rutschkanan från Happy Hop är att den bjuder på så många olika aktiviteter på en och samma plats, något som också bidrar till att den är gjord för de lite äldre barnen över 3 år. Klättervägg, pool, tunnel, vattenkanon, ja det finns egentligen allt som barnen kan tänkas vilja göra. Vid köp får ni med en smidig luftpump.

Fördelar: flera aktiviteter, generös storlek, kan användas med vatten, underhållande, medföljer luftpump
Nackdelar: dyr, inte säker för små barn

Ledsen, vi saknar priset på denna vara just nu.

Little Tikes Rutschkana Large Sunshine - bästa rutchkanan mellan

Prisklass: mellan Mått: 101 x 160 x 96 cm Vikt: 15 kg Maxvikt per barn: 45 kg Maxvikt totalt: 90 kg Rekommenderad ålder: 1 – 6 år

Little Tikes Rutschkana är ett perfekt komplement till trädgården eller till den redan befintliga lekställningen. Dess färgglada färger sprider glädje och lycka redan från första början då den placeras på sin plats, och så fort barnet börjar använda rutschkanan blir det än roligare.

Den smidiga men ändå generösa storleken möjliggör för både mindre och lite större barn att ha roligt ihop, där den breda stegen och dess inte allt för långa kana ser till att barnet åker tryggt och säkert. Materialet i plast är slittåligt och är väldigt enkelt att hantera, framförallt om rutschkanan blir smutsig eller blöt.

Rutschkanan kan alltså stå ute oavsett väder, och tack vare dess behändiga storlek kan den in princip placeras var som helst där de passar er och där underlaget är jämnt och stadigt. Kort och gott en enkel men rolig rutschkana som känns säker och stadig. Vid behov är den också enkel att fälla ihop för förvaring.

Fördelar: bra pris, lätt att använda, säker och stabil, fin design, smidig att hantera
Nackdelar: något kort bana, inte så ”äventyrlig”

Ledsen, vi saknar priset på denna vara just nu.

DOLU Rutschkana My First Slide - bästa rutschkanan inomhus budget

Prisklass: budget Mått: 70 x 111 x 47 cm Vikt: Rekommenderad ålder: från 2 år

Här har vi en otroligt söt och prisvärd rutschkana från DOLU. Den här modellen kan bli en riktig favorit hos barn som älskar rosa och sagolika saker, för den här modellen kommer nämligen i en fin starkrosa färg och pryds av både enhörningar och skimrande stoft.

Det bästa med den här rutschkanan är inte bara dess fina design och det otroligt generösa priset, utan här kan du också välja om den ska användas inomhus eller utomhus. Tack vare dess tåliga material i plast tål den att placeras var som helst så länge underlaget är jämnt och något slittåligt.

Vi gillar också att den har en lite mindre storlek som gör den behändig och säker att använda även för mindre barn. De två trappstegen i den breda stegen är enkel att ta sig upp för, och med de stadiga handtagen kan barnet hålla i sig vid behov. Ett perfekt alternativ för de mindre barnen!

Fördelar: fin design, riktigt bra pris, stadig och säker, kan användas både ute och inne
Nackdelar: material i plast, inte så tålig

Ledsen, vi saknar priset på denna vara just nu.

Andra testade rutschkanor

Här kommer andra bra rutschkanor i vårt test, men som dessvärre inte fick lika höga poäng som våra vinnare. Även här finns det rutschkanor av olika modeller och prisklasser, och kanske hittar ni er favorit här istället!

Little Tikes Lekställning Climber

Prisklass: premium Mått: 144 x 160 x 153 cm Vikt: 30 kg Rekommenderad ålder: från 1-8 år

Denna variant från Little Tikes är en komplett lekställning där barnen kan leka och ha kul med varandra. Här får du en allt- i- ett- ställning som bjuder på både rutschkanor (hela 2 stycken), lektunnel och roliga aktiveringsmoment så som olika mönster och håligheter i väggarna.

Det roligaste är att de två rutschkanorna har olika mönster, där en är vågig och en är platt. Alltså finns det goda möjligheter för barnen är utforska olika aktiviteter och variera sitt lekande efter humör och kompisar. Barnen kan åka, klättra, krypa och utforska i oändlighet, och det finns gott om plats för flera barn i olika åldrar samtidigt. Priset är något lyxigt och montering kan vara lite krånglig, annars gillar vi den verkligen!

Fördelar: varierande lek, passar för olika åldrar, för flera barn, fin design
Nackdelar: dyr, något svår montering

Ledsen, vi saknar priset på denna vara just nu.

JLY Rutschkana

Prisklass: mellan Mått: 68 x 145 x 38 cm Vikt: Rekommenderad ålder: 

JLY Rutschkana är en klassisk variant som är speciellt utformad för att användas inomhus. Med den stilrena designen och det kvalitativa materialet i trä kommer den göra sig bra i alla hem och rum som har lite extra yta över.

Däremot vill vi bara poängtera att den här är gjord med stort fokus på design, och alltså kan vissa uppleva den som mer av en inredningsdetalj än leksak. Den funkar ju absolut, men om barnet är lite större kommer det inte vara så underhållande. Fördelen är däremot att den fortfarande kan stå som en fin prydnad trots att den inte längre kommer till användning!  

Trots att priset är något högt för en lite mindre rutschkana så anser vi att den har så pass hög kvalité och fin utformning att den är värd det. Vi gillar också det faktum att den är bred och inte så hög, vilket gör att både små och stora barn kan åka tryggt och säkert. Stegen är lätt att ta sig upp på, och det finns greppvänliga handtag på sidan. Så fin, och såklart underhållande. 

Fördelar: fin design, bra kvalité, praktisk storlek, stadig och säker
Nackdelar: dyr för sin storlek, mer fokus på design än funktion/ underhållning

FEBER Rutschkana Water Curve

Prisklass: mellan Mått: 175 x 137 x 125 cm Vikt: 14,5 kg Rekommenderad ålder: från 3 år

FEBER rutschkana kommer garanterat att bidra med massor av glädje och stoj då den placeras i trädgården. Det roligaste med den här varianten är att den kan användas som vattenrutschkana, och alltså antingen användas på egen hand eller placeras intill poolen för oändligt åkande.

Det enda ni behöver göra är att koppla in trädgårdsslangen till rutschkanan och se på när den förvandlas från en vanlig rutschkana till en fartfylld vattenrutschkana. Med den roliga kurvan kommer barnen bara älska att klättra upp för stegen för att sen glida ner i full fart.

Dessutom är designen väldigt härlig och färgglad, och den kommer bli till ett riktigt bra komplement oavsett var ni placerar den. Färgen på rutschkanan är också sol- och temperaturresistent så att den klarar alla väder. Vi är supernöjda!

Tänk på att barnen inte bör vara under 3 år vid användning av den här, framförallt med tanke på dess höga höjd. Trots att den inte är överdrivet hög så bör du ändå vara med när barnet ska leka eller åka ner från rutschbanan, speciellt då vattnet är inkopplat och det går mycket snabbare.

Fördelar: kan användas som vattenrutschkana, generös storlek, fin design, slittålig
Nackdelar: något dyr, inte säker för mindre barn

Elite Toys Rutschkana

Prisklass: budget Mått: 62,5 x 123 x 36 cm Vikt: 2,3 kg Rekommenderad ålder: från 1,5 år

Här har vi en väldigt behändig och smidig rutschkana från Elite Toys, nämligen en variant som är gjord för de mindre barnen som inte vågar (eller bör) ta sig upp på så höga höjder.

Designen är klassiskt gjord med en kort och bred stege, en platt men tilltagen kana, fina färgglada färger och ett tåligt material i plast. När barnet ska klättra upp kan du också känna dig trygg med de greppvänliga handtagen.

Vi gillar också det faktum att du själv kan välja om den ska stå utomhus eller inomhus, och vi kan garantera att den gör sig lika bra oavsett var den placeras. Tack vare dess låga vikt är den lätt att flytta runt och hantera. Lätt att hålla ren vid behov. Kort och gott en rolig rutschkana till ett bra pris.

Fördelar: bra pris, stadig och säker, lätt att hantera, bra för mindre barn
Nackdelar: något plastig

Ledsen, vi saknar priset på denna vara just nu.

Hörby Bruk Rutschkana Fun

Prisklass: premium Mått: 120 x 230 cm Vikt: 17,5 kg Rekommenderad ålder: 3-12 år

Hörby Bruk Rutschkana är något av en speciell modell när det kommer till rutschkanor. Här ser vi inte den här klassiska modellen med bred stege, greppvänliga handtag och låga höjder, utan här har man istället satsat lite extra på att få fram en snygg rutschkana som både är spännande och något svår.

Om ni kollar på dess design och utformning så kan ni förstå vad vi menar, där stegen helt plötsligt är väldigt smal och brant samtidigt som barnet måste klättra en liten bit för att ta sig upp. Med andra ord är det här en rutschkana för större barn som vet hur de tar sig upp på egen hand, och där den smala konstruktionen inte är något problem.

Utöver den lite annorlunda modellen så är det här en väldigt underhållande rutschkana i sig själv. Det finns även möjlighet att fästa vattenslangen för att göra om den till en vattenrutschbana under de varma sommardagarna – så roligt! I och med stabiliseringstaget kopplat till stegen står den också stadigt på egen hand. Kvalitativ, underhållande, snygg design, och äventyrlig!

Fördelar: kan användas som vattenrutschkana, snygg design, stadig, spännande
Nackdelar: dyr, något svår

Frågor och svar om rutschkanor

Är en rutschkana säker?

Det här är lite av en personlig fråga då man som förälder får avgöra om rutschkanan känns tillräckligt säger för sina barn. De allra flesta rutschkanor är gjorda av säkra konstruktioner och i tåliga material som kan användas av både mindre och större barn, men det är också viktigt att du kollar på den rekommenderade åldern för att inte ta några onödiga risker.

Åldersrekommendationerna finns ju där av en anledning, så vill du att rutschkanan ska vara helt säker för du hålla dig till dem och inte låta ett mindre barn åka på en allt för stor rutschkana. Ha också alltid uppsikt över barnen när de leker, de finns en risk att de kan trilla av eller ramla omkull om de tappar balansen eller missar greppet.

När kan barn börja åka rutschkana?

Som sagt så bör man alltid följa åldersrekommendationerna på den specifika rutschkanan, främst när det kommer till mindre barn och större rutschkanor. Det finns rutschkanor som är anpassade för barn från 1 års ålder, och så finns de lite större konstruktioner för barn från ett par år och uppåt. Lämna aldrig ditt barn ensamt vid rutschkanan!

Vilken är den bästa rutschkanan?

Detta beror helt på hur gamla era barn är, om ni har ett eller flera barn, hur ni bor, hur stor yta ni har att avvara, vilken budget ni har, och så vidare. För att hitta den bästa rutschkanan ska man alltid utgå från sin egen situation, behov och önskemål, samt anpassade storlek och säkerhet efter barnens ålder.

Det finns rutschkanor av alla olika modeller, storlekar, färger och former, så tveka inte på att ni kommer hitta rätt till slut. Men se till att ni tänker igenom vad som skulle passa er, hur länge ni vill kunna använda rutschkanan, om ni vill ha några specialfunktioner, och var den ska placeras.

Tänk också på säkerhet och stabilitet för mindre barn, där det just är extra viktigt att rutschkanan inte är allt för hög samt att den har en bred och säker stege med handtag som barnet kan klättra tryggt på. För äldre barn är det istället roligare med lite större och högre konstruktioner, där vattenrutschkanor och olika lekaktiviteter uppskattas.

Rutschkana inomhus?

Detta kommer ofta som en överraskning för många, men det finns faktiskt gott om rutschkanor som är gjorda för att användas inomhus. Ja, ni hörde rätt. Rutschkana för inomhusbruk är ett faktum, och trots att det är vanligast med rutschkanor för utomhusbruk så finns det inomhusvarianter att ta del av vid behov.

Dessa är ofta gjorda i en mindre och smidigare modell som både är lätt att flytta, lätt att hantera och lätt att förvara. Materialet är ofta i plast, där stegen brukar vara kort och bred och kanan rätt så platt. Just rutschkanor för inomhus är alltså utformade för de mindre barnen, och de är ett perfekt komplement till lekrum eller bushörna om ni har lite extra plats över.