Bästa sällskapsspelen för barn 2024 – klassisk underhållning för hela familjen

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Är du på jakt efter att hitta de bästa sällskapsspelen för barn? Då har du hittat helt rätt! Här har vi nämligen samlat en komplett guide för dig som vill köpa ett riktigt roligt och underhållande sällskapsspel som du och ditt barn kan spela tillsammans.

Att spela sällskapsspel är både roligt, lärorikt och trivsamt, inte minst då det är en form av spel som gör att man kan umgås och utmana varandra på samma gång. Med sällskapsspel kan man knyta nya kontakter och lära känna varandra, och så kan barnet öva på att använda sitt tänkande för att lösa olika problem och gåtor.

Med andra ord är sällskapsspel för barn något som alla familjer borde ha hemma. Vi har samlat de bästa sällskapsspelen för barn så att ni kan hitta en variant som passar er familj! Vi hoppas att ni får glädje av vår köpguide om roliga brädspel för barn, och att ni tillsammans kan njuta av spela riktiga brädspel ihop.

Bäst i test barnspel

Ett riktigt bra brädspel för barn ska kunna roa både barnen men också familjen fler än bara en gång. Vi har satt ihop tre spel för olika åldrar och budget så du får lättare att välja. 

Bästa Sällskapsspel Premium
Ticket to ride First yourney
Ticket to ride First yourney
 • Finns i många varianter
 • Enkelt men samtidigt utvecklande
 • Roligt brädspel för 6-åringar och uppåt
 • Lång spelglädje
Bästa sällskapsspel Mellan
Peliko spel labyrint 2.0
Peliko spel labyrint 2.0
 • Känd från Sommarlov
 • Barnen känner igen sig
 • Gott om utmaningar som sätter alla sinnen på prov
 • Kan kombineras med de andra Labyrintspelen
Bästa Sällskapsspel Budget
Uno Junior
Uno Junior
 • Roligt spel för 3-åringar och uppåt
 • Billigt
 • Roligt spel som alla kan vara med på

Bästa sällskapsspelet för barn

Oavsett barnets ålder och hur många barn ni har så kan ett sällskapsspel verkligen vara ett roligt sätt att umgås på! Här har vi valt ut de sällskapsspel som vi anser är allra bäst i tre olika prisklasser; premium, mellan och budget.

Prisklass: premium Ålder: 6+ år Antal spelare: 2-5 st

Ticket to ride first Journey är ett klassiskt bordsspel som hela familjen kan ha roligt av tillsammans! Här får du inte bara chansen att öva på taktik och strategi, utan är det även möjligt att låta fantasin flöda då ni bygger järnvägar genom Europa. Vi anser faktiskt att det här är ett av de bästa sällskapsspelen för barn!

Skulle det visa sig att ni och barnen fastnar för det här ticket to ride spelet så finns det även ett flertal andra varianter att ta del av. En perfekt introduktion till den roliga världen av spel, där barnen kan öva på sin förmåga att tänka för sig själv. Lite för svårt för mindre barn, men detta är ett roligt spel för 6-åringar och uppåt.

Det bästa med just det här bordsspelet är att det inte är överdrivet svårt, samtidigt som det också sätter barnets tankekraft på prov. Med andra ord finns det gott om potential att utvecklas i egen takt, vilket verkligen kan vara bra för barnet! Priset är lite högre, men med tanke på att det kan användas flera år framöver anser vi att det är värt det.

Fördelar: lärorikt, möjlighet för utveckling, för flera spelare
Nackdelar: något svårt att förstå, inte för mindre barn

 

Prisklass: mellan Ålder: från 6 år Antal spelare: 2-4 st

Det här labyrintspelet från Peliko kommer passa riktigt bra om era barn är ett fan av robotar men också av programmet Sommarlov där figurerna kommer ifrån. Här får du dyka in i en värld där Daidalos och hans robotar domderar, där spelet då går ut på att ni ska ta er fram i labyrinten genom olika utmaningar.

Här gäller det att samla livspuckar, bana rätt väg över kloakbanan, manövrera Minus för att ta sig förbi slimetunneln, samt vara snabbast vid kugghjulen. Med andra ord finns det gott om utmaningar som sätter alla era sinnen på prov. Det bästa är att alla labyrintspel kan kombineras och spelas ihop om man så skulle vilja.

Vi anser att det här spelet är väldigt roligt och att de allra flesta familjerna kan få stor glädje av det. Perfekt då barnen börjar komma upp i ålder och vill lära sig att ta sig fram på egen hand. Det här kan enligt oss klassas som ett av det bästa spelet för barn!

Fördelar: roliga utmaningar, funkar även för lite mindre barn, fin design
Nackdelar: inte för så många spelare

Prisklass: budget Ålder: från 3 år Antal spelare: 2-4 st

Det klassiska kortspelet UNO är ett spel som alla barn måste få prova någon gång. Om de själva inte faller för det är det även väldigt roligt för de vuxna att ta del av, speciellt om man själv växte upp med att spela UNO. Priset är verkligen inte farligt – alla kan ta del av ett UNO kortspel!

UNO är ett kortspel som alla kan förstå sig på, vilket också innebär att även lite mindre barn kan vara med och lära sig spelet. Kortspelet är färgglatt och korten är lätta att förstå, och så finns det i 2 olika svårighetsgrader beroende på vilka som ska spela.

Vi gillar verkligen det här spelet och anser att det borde finnas med hemma hos alla familjer. Perfekt att ta med på resan, ha i väskan, spela på stranden, eller bara för att samlas allihop och umgås på ett roligt sätt. Barnen tycker det är roligt, de får använda sin taktiska förmåga och lära sig strategi, och så får ni umgås på riktigt! Helt klart ett barnspel av bäst i test.

Fördelar: roligt spel som alla kan vara med på, lätt att förstå, inspirerande, praktiskt att ta med
Nackdelar: något enformigt

Andra testade sällskapsspel

Självklart har vi även tagit fram ett antal sällskapsspel utöver de som vann, där du som kanske inte hittade en favorit bland våra vinnare har goda möjligheter att hitta något här. Här finns allt från kluringar och spel som barn lär sig från till roliga familjespel och spännande äventyr.

Prisklass: premium Ålder: från 7 år Antal spelare: 4-16 spelare

Här har vi ett riktigt roligt och underhållande spel vid namn Googly Eyes. Precis som namnet beskriver det så är det här ett spel där man ska sätta på sig ett par roliga glasögon, för att sen gissa vad de andra i spelet har målat. Perfekt sätt att låta barnen använda sin fantasi och få vara kreativa tillsammans!

I det här spelet får du med allt som du kan tänkas behöva, det vill säga 1 schema, 4 brickor, 1 par glasögon, 3 par linser till glasögonen, 1 tärning, 1 timglas, 1 sketchplatta, 1 penna, instruktioner, och till slut 54 spelkort med 162 utmaningar. Oavsett om ni är 4 eller 16 spelare så kan alla vara med och delta för en rolig stund.

Dock kommer det här spelet till ett lite högre pris. Men, med tanke på att så många kan spela samtidigt, och eftersom det är så otroligt roligt och inspirerande på många sätt och vis kan det verkligen vara värt en investering. Enkelt och fyllt av mycket skratt

 Fördelar: för många spelare, lätt men underhållande, fantasifullt
Nackdelar: endast ett par glasögon, dyrt

Prisklass: premium Ålder: från 12 år Antal spelare: 3-8 st

Mer eller mindre är ett frågespel där ni som spelare ska gissa svaret, där det kan handla om allt ifrån ett årtal och en viss tid till hur långt något är eller höjden på ett visst föremål. Det går helt enkelt ut på att man ska gissa om svaret är mer eller mindre, till exempel hur lång en flaggstång är.

Vinnaren i spelet blir den som svarar närmast det rätta svaret och samlar ihop så många poäng som möjligt. En liten tvist är att även det mest usla svaret också kan ge poäng! Med andra ord är det ett spel för hela familjen som bjuder på båda kluringar, kunskap, tankeförmåga, skratt och grubbel – perfekt sätt att umgås på.

Dock är det här spelet för de lite äldre barnen, just av den anledningen att man ska svara på frågor som yngre barn oftast inte kan. Däremot är det riktigt bra då barnet lär sig och får chansen att utvecklas. Något dyrt, men väldigt roligt för alla.

 Fördelar: utvecklande och lärorikt, många roliga frågor, både barn och vuxna kan spela Nackdelar: mindre barn kan ej vara med, dyrt

Prisklass: mellan Ålder: från 5 år Antal spelare: 2-4 spelare

Dinosauriespelet från Kärnan är en riktig klassiker som alla barn och ungdomar kan få stor glädje av. Är man dessutom ett stort fan av dinosaurier och allt som har med den världen att göra så finns det gott om figurer att engagera sig åt.

Spelet går ut på att man ska hjälpa lilla baby-dino att ta sig ifrån ön som havsmonstret håller dino fånge på. Som spelare agerar du en av dinosaurierna, som genom att ta sig runt på spelplanen och samla vattensteg kommer ett steg närmare att rädda baby- dino. Den första som samlar tillräckligt med vattensteg och tar sig ut till ön vinner!

Utan att överdriva så tycker vi att det här är ett riktigt roligt tema som passar perfekt på ett spel för barn. Det är lätt att spela, men ändå inte för tråkigt. Det bästa är att både vuxna och barn kan spela ihop utan att det känns för barnsligt. Bra pris för ett bra spel, helt enkelt!

Fördelar: spännande och roligt, lätt att förstå sig på, roligt tema
Nackdelar: bara för några få spelare

Prisklass: mellan Ålder: från 6 år Antal spelare: 2-5 spelare

Om ni är ett fan av fantasy, action och den gamla antikens tid är den försvunna diamanten från Alga ett spel som ni bara måste ha hemma. Det roliga är att det här spelet har funnits i över 40 år, vilket innebär att många av den nya generationens vuxna spelade detta när de var små. Det står att spelet är från 6 år men vår dotter på 4 år har spelat detta utan problem.

Med andra ord kan ni inte bara få uppleva ett roligt spel tillsammans med era barn, utan diamanten kan även bjuda på en nostalgitripp som heter duga. Det som gör att vi gillar det här spelet lite extra är just det faktum att det är enkelt att förstå och lätt att spela, så att alla kan vara med.

Däremot är det fortfarande väldigt roligt och underhållande, och kan även bjuda på en del kluringar från och till. Ta dig fram på spelplanen med målet om att fånga den stora diamanten för att ta hem vinsten. Skattjakten över Afrikas kontinent är riktigt roligt, det är minsann säkert.

Fördelar: roligt för alla, lätt att förstå, perfekt för familjen
Nackdelar: något enformigt

Prisklass: budget Ålder: från 5 år Antal spelare: 2-4 spelare

Alga är ett märke som skapar riktigt roliga och välgjorda spel för hela familjen, som alla kan ta del av och som alla kan tycka är roligt. Detta gäller även för deras spel ”resan”, där man likt Diamanten ska ta sig runt över en kontinent och samla tillräckligt många upplevelser.

Här får du dock uppleva väldigt mycket mer där resan över Norden tar dig genom ett flertal länder, olika sevärdheter, varierande utmaningar och mängder av stopp på vägen. Med hjälp av spelkorten tar du dig fram med buss, tåg flyg och båt, så att du sen kan samla två upplevelser från varje land.

Det gäller att planera sin rutt och träffa rätt på spelkorten, för den som först samlat alla upplevelser och tar sig fram i mål koras till vinnare. Vi gillar verkligen hur enkelt men ändå utmanande det här spelet är! Dessutom kommer det till ett toppenpris som alla kan ta del av.

Fördelar: enkelt men utmanande, roligt tema, bra pris
Nackdelar: få spelare

Prisklass: budget Ålder: från 5 år Antal spelare: 2-6 spelare

Har ni inte introducerat klasssikern Tjuv och polis för ert barn än så är det verkligen på tiden att ni gör det nu! Det här är ett spel som spelades redan för många, många år sen, och alltså kan nog de flesta vuxna känna igen sig i det här. Tappningen av kortspel är lite nyare, men just tjuv och polis är ett tema som man helt enkelt måste testa på som barn.

Här går spelet ut på att man sin roll, antingen som tjuv eller polis, ska tjäna så mycket pengar som det bara går. Tjuvarna har i uppdrag att råna banken, medan polisen ska försöka få ta i tjuven för att vinna prispengarna. Vinnaren blir den som vinner mest!

Det här fartfyllda och tävlingsinriktade kortspelet kommer till ett otroligt generöst pris som alla kan investera i. Och vi kan lova dig att oavsett barnens ålder så kommer det gå hem. Dessutom kan ni vara hela 6 personer som spelar samtidigt. Så roligt men ändå väldigt enkelt. 

Fördelar: lätt att förstå, många spelare samtidigt, lärorikt och utmanande, riktigt billigt
Nackdelar: kan bli långdraget

Prisklass: premium Ålder: från 8 år Antal spelare: 2-4 spelare

Karibiens guld från Kärran är ett spel som de lite äldre barnen kan glädjas mycket åt. Här får man nämligen följa med på en resa runt om i Karibien, där man som spelare ska leta efter olika kartbitar och pärlor för att sen kunna dyka ner och hämta skatten i det sjunkna skeppet.

Det roliga med spelet är att alla har samma chans att kamma hem vinsten, så det gäller både att man är snabb och att man har rätt taktik för att komma först. Men akta er, piraterna är också ute efter att sno era vinster!

Ett riktigt underhållande spel som är roligt i flera år, även för de vuxna. År 2019 vann spelet ett pris för sin kvalité och innovativa utformning, vilket vi verkligen kan förstå. Så bra!

Fördelar: roligt för alla, klurigt men fartfyllt, många utmaningar och spännande stopp
Nackdelar: endast för några få spelare

Prisklass: mellan Ålder: från 5 år Antal spelare: 2-4 spelare

I vanlig ordning har Alga levererat en riktig klassiker som både stora och små kan få glädje av. Det underhållande och trivsamma temat med vår kära kombo Pettson och Findus fångar många hjärtan, inte minst om man själv växte upp med temat som barnprogram.

Det här spelet är ett äventyrligt sådant som går ut på att du ska hjälpa dem med att lösa olika projekt. Om de exempelvis vill ta sig ut på en fisketur ska du som spelare hitta diverse föremål för att de ska kunna utföra aktiviteten och få napp, och samma sak gäller om de ska snicka en julgran. De behöver din hjälp!

Vi tycker att de har lyckats kombinera kluringar med lite enklare uppgifter så att alla kan vara med i spelandet, oavsett vilken nivå man är på. Låt din kreativa sida flöda för att kamma hem så många uppgifter som möjligt. Spelet går snabbt och bjuder på en minst sagt tänkvärd resa.

Fördelar: väldigt roligt, går snabbt men bjuder på mycket, olika nivåer av uppdrag
Nackdelar: kan gå lite väl lätt ibland

Frågor och svar om sällskapsspel för barn

Vad ska man tänka på när man köper sällskapsspel till familjen?

För att du ska hitta det bästa sällskapsspelet för dig och din familj så är det viktigt att du utgår från att det ska passa alla åldrar i er familj, det vill säga om ni vill kunna spela det allihop tillsammans. Självklart blir barnen äldre och växer in sig i många ”spelåldrar” till slut, men om även det mindre barnet ska få vara måste man ofta kolla upp det här innan.

Det kan även vara bra att välja ett spel som kan ha många spelare, inte minst om ni är en stor familj. Är ni bara 2-4st kommer de flesta att passa er, men är ni fler är så kan det behövas lite extra research. Ålder och antal är det som är avgörande för hur och om ni alla kan spela! Annars kan det också vara roligt att hitta ett speciellt tema som ni gillar.

När kan barnet börja spela sällskapsspel?

Det här beror helt på vilket sällskapsspel man pratar om. Det finns spel där åldersgränsen är på 3 år, och så finns det dem där åldersgränsen är på 12 år. Så länge spelet inte är för svårt, och om det inte är ”opassande” för mindre barn så är det upp till er föräldrar att introducera dem för spel när ni anser att det passar. Barn både lär sig och utvecklas av att få testa.

Har ni flera barn kan det vara smart att investera i ett par olika varianter så att alla kan vara med utan att det blir för lätt för dem äldre. Det finns vissa spel där man kan anpassa spelandet till olika åldrar, vilket också är väldigt bra. Testa er fram och se hur det går!

Var lär sig barn av att spela sällskapsspel?

Faktum är att ett barn kan få väldigt mycket av att spela sällskapsspel, inte minst ett sådant där både barn och vuxna spelar tillsammans och där de då kan ta lärdom av er. Idag finns det så många olika spel att man in princip kan hitta vad som helst, till exempel om det är något speciellt ni vill att barnet ska lära sig.

Ett sällskapsspel ger barnet både kunskap och utveckling på flera olika sätt; barnen lär sig att tänka och fundera på egen hand, att lösa problem och olika kluringar, om taktik och strategi, samt hur man hanterar det här med att vinna och förlora.

Dessutom är det väldigt socialt och trevligt, vilket också är viktigt för barnen att lära sig. Genom spel kan man lära barnen väldigt mycket på ett roligt sätt, helt enkelt! 

Lämna en kommentar