Innehåll

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Att hitta den där perfekta bästa sandlådan till trädgården är en konst i sig när det finns så otroligt många att välja på. Det är en klassisk sak att ha i trädgården och en rolig lekplats som gör att du inte behöver lämna trädgården om du inte vill. Barnen kan underhålla sig länge i en sandlåda.

I sandlådan kan de bli kreativa och bygga sandslott, floder, tunnlar och mindre städer bara de får tid nog.

Idag finns det många olika typer och modeller av sandlådor. Det är stor skillnad mot när du och jag var små då det mest fanns klassiska fyrkantiga sandlådor. Nu finns det sandlådor med tak, formade som piratskepp, du kan få en egen sandlåda i ett picknikbord. Möjligheterna är många och då är frågan givetvis vilken du ska välja.

I sandlådan är det självklart att du måste ha sandleksaker. Du kan ha de klassiska hink, former och spade men det går också köpa grävmaskiner och större sandleksaker så kan ditt barn leka i timmar.

Vi har tittat på flera olika sandlådor för att hitta de bästa sandlådorna i tre olika prisklasser. Det gör att det finns en sandlåda för alla budgetar. Vi har utsett den bästa sandlådan i premium, mellan och budget.

Den bästa sandlådan i premiumklassen är Kidkraft Sandlåda Med Tak Piratbåt. En rolig och spännande sandlåda för de flesta barn. Vinnaren i mellanklassen är Oliver & Kids Sandlåda med tygtak som är snygg och praktiskt. Vi gillar den! Vill du ha en sandlåda i budgetklassen har du Oliver & Kids sandlåda som är mindre men fyller klart sitt behov.

Bästa sandlådan

Det är inte helt lätt att veta vilken som är den bästa sandlådan och vad som passar bäst hemma. Vi har tittat och jämfört många olika sandlådor för att utse de bästa sandlådorna.

Kidkraft Sandlåda Med Tak Piratbåt – bästa sandlådan premium

Prisklass: Premium Mått: L200 x B116 x H151 cm Kapacitet: 300 kg sand Lämplig från ålder: 3 år Tak: Ja Material: Trä

Ohoj pirater, här kommer en sandlåda formad som ett piratskepp. En häftig sandlåda med piratmärke, segel och papegoja på sidan och böljande vågor.

Här kan barnen styra piratskeppet på de sju haven med sitt roder och med sin piratflagga i topp. Vi tycker detta är en väldigt rolig och fin sandlåda för barnen. Det finns sittbänk i bak och lite kring sandlådan.

Seglet fungerar även som ett solskydd för barnen. Under sittbänken finns det också gott om förvaringsutrymme där du kan förvara spadar, hinkar och andra sandleksaker.

Detta är en riktig favorit!

Ledsen, vi saknar priset på denna vara just nu.

Oliver & Kids Sandlåda med tygtak – bästa sandlådan mellan

Prisklass: Mellan Mått: B110 x L110 x H113 cm Innermått B76 x L76 x H19,5 cm Kapacitet: 470 kg sand Lämplig för ålder: – Tak: Ja, tygtak Material: Granträ och Polyester

När solen ligger på är det skönt om sandlådan har tak. Här får du en lagom stor sandlåda med tygtak som tar bort den värsta solen för ditt barn. Det går också vinkla, höja och sänka tygtaket för att blockera solen på bästa sätt. Det gör du genom att skruva på reglage på sidan. Se till att du skruvat fast den ordentligt när du är klar.

När barnen väl är skyddade från solen är det bara att sätta igång och leka. Det finns bra kanter runtom sandlådan som är tillräckligt breda för att barnen ska kunna sitta på dem.

Du kan också fälla ner hela tygtaket så det kan ligga över sandlådan som ett lock och hålla djur borta till exempel. Undertill har du en markduk för att det inte ska börja växa ogräs i sandlådan.

Ledsen, vi saknar priset på denna vara just nu.

Oliver & Kids sandlåda – bästa sandlådan budget

Prisklass: Budget Mått: B100 x L100 x H20 cm Kapacitet: Saknas uppgifter Lämplig för ålder: 1 år Tak: Nej Material: trä

En enkel fyrkantig sandlåda i trä som är 1 x 1 meter och 20 cm hög. Den har en bekväm bänk runtom hela sandlådan där ditt barn kan sitta eller du själv för den delen.

Markduk följer med för att slippa få ogräs som växer upp i sandlådan.

Det är en bra och enkel sandlåda men kan bli rätt varmt under sommaren då den saknar tak. Du kan också behöva titta på ett lock om du inte vill dra en presenning över den för att slippa att djur går i sandlådan.

Ledsen, vi saknar priset på denna vara just nu.

Special: Lekbord Cascading cove sand & vattenbord

Prisklass: Premium Mått: B58,4 x L108 x H61 cm Kapacitet: 5 kg sand Lämplig från ålder: 2 år Tak: Ja, parasoll Material: Plast

Detta är ingen sandlåda i dess rätta bemärkelse men ändå en rolig sak kopplat till sandlådor. Detta är ett lekbord med både en liten sandlåda och vattenlek. Lekbordet har plats för 5 kg sand och 10 liter vatten.

Med lekbordet får du med 2 båtar, 2 hinkar och en skopa för barnen att leka med. Det går också att bygga broar, köra båtarna i vattnet och leka i den lilla sandlådan som finns.

Är det soligt ute är det bara att fälla upp paraplyet för att få lite skugga på barnen. Ett roligt lekbord som passar barn mellan 2-5 år.

Det har även ett lock som är väldigt lätt att sätta på vid behov.

Andra testade sandlådor

Alla sandlådor kan inte vara bäst i test men för att hitta de bästa måste vi också titta på många olika. Vi har tittat på flera olika sandlådor och här är andra bra sandlådor du kan ha i trädgården.  Hittar du inte din favorit bland våra favoriter kanske du hittar dem bland dessa.

Disney Cars Sandlåda 2-delar

Prisklass: Budget Mått: L89 x B95 x H20 cm Kapacitet: Uppgift saknas Lämplig från ålder: 2 år Tak: Nej Material: plast

Här får du en tvådelad sandlåda kan man säga. Du väljer själv hur du vill använda dem men förslagsvis kan du använda den ena som sandlåda och den andra som en pool. I botten av dem finns motiv från filmen Bilar.

Denna kan passa bra för dig som kanske inte har så stor plats och vill ha en kombinerad sandlåda och pool till barnen.

Vill du inte ha dem framme är det lätt att plocka in dem i förrådet. Men tänk på att de är i plast så förvarar du dem kallt under vintern kan de spricka. Låt dem därför inte frysa under vintern. 

Ledsen, vi saknar priset på denna vara just nu.

Sandlåda, Sandbox Ella

Prisklass: Mellan Mått: B95 x L100 x H20 cm Kapacitet: 250 kg sand Lämplig för ålder: 3-6 år Tak: Nej Material: trä

Här kommer en rolig och mångsidig sandlåda från Axi. Sandlådan är 20 cm hög och har ett lock på sig som du enkelt kan öppna. När du gör det kan du göra om locket till två bänkar där barnen kan sitta och leka eller kanske ta sig en liten fikapaus.

Tack vare att sandlådan har lock håller den också djur borta från sanden vilket kan vara ganska skönt. Speciellt om det bor katter i området, det är något du verkligen vill slippa ha i sandlådan där ditt barn ska leka.

Det ger också ett visst skydd mot regn så det kan rinna av lite längs med sidorna.

Sandlådan är ungefär 1 x 1 meter och kräver ingen större yta. Mät gärna upp i trädgården och se om den passar dina behov. Sand följer inte med.

Oliver & Kids sandlåda båt

Prisklass: Mellan Mått: B116 x L160 x H21,5 cm Kapacitet: Saknas uppgifter Lämplig för ålder: 1 år Tak: Nej Material: trä

Denna sandlåda är formad som en liten båt och där du har en liten flagga i bak. Du har också en liten förvaringslåda med lock där du kan ha sandleksaker om du vill.

Att den är formad som en båt gör att förutom att den är en sandlåda kan ditt barn också använda fantasin och låta det bli en båt på ett stormande hav som är ute på äventyr.

Den vita sandlådan har en smidig bänk runt sandlådan där barn eller vuxen kan sitta.

KidKraft Sandlåda med Tak

Prisklass: Premium Mått: 153 x 163 x 130 cm Kapacitet: uppgifter saknas Lämplig från ålder: 2 år Tak: Ja, meshtyg Material: Vattenresistent massivt trä och meshtyg

En väldigt fin sandlåda med ett stort tak över hela sandlådan som skyddar mot solens strålar och skapar lite välbehövlig skugga.  Börjar det regna kan den även skydda mot det en stund.

Runt hela sandlådan finns det en bänk och på ena sidan finns det två förvaringslådor. Det följer också med två plastlådor till som kan användas som förvaringslådor eller för vattenlek kanske. Det bestämmer ni själva.

Till sandlådan finns det ett skyddsnät som kan sättas upp så inte katter eller andra djur letar sig in i sandlådan. Under sandlådan finns det även dränagehål så att vatten som rinner ner där kan sjunka undan.

Vi gillar verkligen denna sandlåda då vi tycker den är snygg, stabil och det är bra med både förvaring och tak.

BIG Sandlåda med Skydd

Prisklass: Mellan Mått: L152 x B152 x H24 cm Kapacitet: 200 kg sand Lämplig från ålder: 1 år Tak: Nej Material: plast

En stabil och robust sandlåda med UV-beständig plast för många års utomhuslek. Sandlådan består av fåra kanter som är lätta att montera ihop. Det går också snabbt att fälla ihop den om du vill det. Tyvärr saknar sandlådan botten vilket vi tycker är synd.

Barnen kan sitta på kanterna utan problem men är lite för liten för en vuxen.

För att inte sanden ska bli blöt följer det med ett sandlådeskydd. Det är tillverkat i stark och slittålig plast och kan placeras på sandlådan för att skydda mot regn och katter.

Sandlådan är rekommenderad för barn från 1 år.

Ledsen, vi saknar priset på denna vara just nu.

Woodlii Picknickbord med Sandlåda + Lock

Prisklass: Budget Mått: L121 x B96 x H56 cm Kapacitet: Uppgift saknas Lämplig från ålder: 1 år Tak: Nej Material:Trä Maxvikt: 100 kg

En kombinerad sandlåda och picknikbord. Har du en lite mindre trädgård kanske det inte är prioriterat att ha en sandlåda där. Nu kan du ha både en utemöbel och sandlåda i ett i denna fiffiga möbel från Woodlii.

Det ser ut som ett vanligt picknikbord men själva bordsdelen går att lyfta av. Under bordslocket hittar du en sandlåda. Här kan ditt barn sitta bra och stabilt samtidigt som den bygger fina sandslott eller tunnlar.

När barnen lekt färdigt är det bara att sätta tillbaka locket för att skydda det mot regn. Eller bara för att bryta för fika. Det sista är ju mer trevligt!

Ledsen, vi saknar priset på denna vara just nu.

Frågor och svar om sandlådor

Vad ska man tänka på när man köper en sandlåda?

När du köper en sandlåda är det viktigt att titta på vad det är för typ av sandlåda du behöver och hur stor den ska vara. 

  • Se till att det finns med en markduk
  • Tänk på att få med eller köpa till ett skydd till sandlådan. Det håller smuts och djur borta.
  • Köp gärna en sandlåda med tak för att få skugga på barnet under varma sommardagar
  • Glöm inte att köpa sand. Det följer aldrig med.

Hur mycket sand ska man ha i en sandlåda?

Alla sandlådor ska olika mycket sand. Hur mycket din sandlåda ska ha står oftast med i monteringsanvisningarna. Har du för mycket sand i sandlådan kan den gå sönder för att det blir för hårt tryck på kanterna.

Hur länge leker barn i sandlådan?

Det är väldigt individuellt. Vissa barn älskar sandlådan medan andra aldrig leker i den. Det vanligaste är att de leker i sandlådan mellan 1-5 års ålder.

Hur djup ska sandlådan vara?

De flesta sandlådor som står på marken är mellan 20-25 cm djupa. Väljer du att bygga en själv bestämmer du givetvis själv vilka mått du vill ha.

Hur ofta behöver man byta ut sanden?

Oftast behöver du inte byta ut sand om den inte blivit väldigt smutsig och äcklig. Det är därför det är bra att ha ett lock som skydd. Det enda du behöver tänka på är att fylla på sand då och då för det blåser bort och barnen har en tendens att hälla ut sand över hela trädgården.

Hur tar man hand om sandlådan så den håller länge?

Det beror på vilket material sandlådan är gjord av. Har du en sandlåda i trä kan du titta så trät inte spruckit, det inte sticker ut några flisor eller att skruvar sticker ut. Det kan skada barnen och det vill vi inte.

Har du en sandlåda i plast eller trä brukar de hålla bra och kräver inte särskilt mycket underhåll över tid.

Hur stor ska sandlådan vara?

Det är helt upp till dig och hur många barn du tycker ska kunna leka i sandlådan. Vill du att det ska rymmas några barn kan det vara bra att köpa en större sandlåda. Är det mest för att ett eller två barn ska kunna leka i den behövs det inte särskilt stora sandlådor.

De flesta barn brukar lösa så de kan leka många fler än vad man tror. Även med mindre sandlådor.