Innehåll

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Vilket är det bästa skötbordet? Det är en fråga många föräldrar ställer sig när de får sitt första barn. Den frågan har också många svar beroende på vem det är som frågar. Är det ett skötbord med bra förvaring du vill ha? Ett skötbord med badbalja? Eller kanske letar du efter ett skötbord du kan använda som byrå efteråt?

Oavsett vad det är du söker ha vi sett till att testa ett gäng olika skötbord för att hitta de bästa inom de olika kategorierna. Vi har till och med gått så långt att vi gjorde en egen guide för hur du kan göra ditt eget skötbord och sätta på badkaret.

När du köper ett skötbord är det viktigt att du tänker på hur det ser ut hemma hos dig. Bor du trångt, hur ska den användas, ska det vara ett snyggt skötbord, hur mycket förvaring vill du ha? När du klurat ut det är det dags att börja titta på skötborden och vilka som passar dina krav och ditt boende.

Det viktigaste med ett skötbord är att det är säkert och stadigt för dig att byta ditt barns blöja på. Sen kan det också vara smidigt om du lätt kan nå blöjor och så vidare när du byter.

Tycker du att det låter som mycket att tänka på? Klart det är, därför har vi på barnguiden.nu testat flera olika skötbord för flera olika funktioner, storlekar och prisklasser. Vi har gett oss tusan på att hitta ett skötbord som passar alla familjer. Vi har testat skötborden så du slipper lägga tid på att surfa runt och gissa dig fram till vad som är bra och inte.

Detta test skiljer sig en del från våra andra test. Vanligtvis utser vi en vinnare i varje prisklass. Det gör vi inte denna gång utan går istället på vilken typ av skötbord det handlar om och utser vinnare i de olika kategorierna.

Bästa skötborden:

Bästa skötbordet: Troll Royal Skötbyrå

Bästa hopvikbara skötbordet: Vindö Skötbord med Badbalja

Bästa skötbordet för spjälsängen: JLY Skötbord till spjälsäng Dream

Bästa skötbordet för badkaret: 2Me Tvättbjörne Badkarsskötbord Basic

Bästa väggskötbord: JLY Väggskötbord Dream

Prisklass: Premium Mått: b93,6 x d52 x h96,8 Mått skötdel: d55 x b75,7

Detta är det bästa skötbordet i premiumklassen, den heter till och med royal. Detta är ett skötbord som är en 2-i-1 produkt. När bebisen är liten använder du det som skötbord.När barnet sedan blir större kan du använda det som en vanlig och snygg förvaringsmöbel och ha på barnrummet.

Vi gillar att den har en målad krona, det är som perfekt för barnrummet. Detta är en av flera delar i en serie från Troll. Det finns även en spjälsäng så du får ett matchande barnrum.

På skötbordet  kan det vara smidigt att köpa till någon liten förvaringslåda där du kan ha blöjor och tvättlappar till bebisen. Det gör att du slipper gräva i skåpen och lådorna hela tiden. När du byter blöja på bebisen vill du gärna ha sakerna nära till hands.

I skötbordet får du tre lådor och ett skåp med dörr. Det gör att i skåpet kan du lätt förvara blöjorna tillsammans med våtservetter och tvättlappar. Lådorna är perfekt för förvaring av medicin och andra saker din bebis kan behöva.

Själva skötbordet har givetvis tre höga kanter för att det inte ska vara lika lätt för barnet att rulla av. Däremot får du som alltid inte lämna barnet obevakat.

Glöm inte heller att du kan ta bort kanterna på själva skötbordet för att sedan använda den som en byrå på barnrummet. Det gör att du förlänger livslängden på byrån med flera år. Skötbordet är tillverkat i björk och mdf.

Prisklass: Mellan Mått: L77 x b44 x h81 cm Mått skötbord: L77 x b44 x h8 cm

Ett hopvikbart skötbord med badbalja. Perfekt skötbord för trångbodda då du lätt kan fälla ihop det och ställa undan skötbordet när det inte längre behövs. Är det så att du ska ha skötbordet uppe finns det en hylla under skötbordet där du kan ha hygienprodukter och blöjor.

För att du enkelt ska nå tvättlappar och blöjor finns det löstagbara förvaringshyllor i plast du kan sätta på sidorna. Det gör det lättare för dig att byta blöja. Du får också med en löstagbar skötbädd som du sätter fast med remmar. Oftast får du inte med en sköttbädd men denna har det.

Förutom att det är skötbord finns det också en badbalja under. Du kan enkelt vika skötbädden åt sidan för att komma åt badbaljan. Det gör att ditt barn också kan få bada lite vilket är skönt när de är så små. Plus att barnen brukar gilla det bättre än en dusch. Du får en avrinningsslang som gör det lättare för dig att tömma badet.

Ledsen, vi saknar priset på denna vara just nu.

Prisklass: Budget Mått: L78 x 58,6 x h13,5 Passar spjälsäng: 60-67 cm mellan spjälorna

Ett praktiskt skötbord för dig som bor trångt, du sätter helt enkelt skötbordet direkt över spjälsängen. Runt skötbordet finns det höga kanter för lite extra säkerhet. Med denna slipper du ta och bära barnet långt för att byta blöja mitt i natten.

Den passar på de allra flesta spjälsängar men glöm inte att kolla måtten innan du köper denna. Den passar spjälsängar med innermåttet 60 – 67 cm mellan spjälorna.  

Nackdelen med skötbordet är att det kan bli lite trångt då du inte har mycket plats att förvara blöjor och våtservetter på. Det gör att du kan behöva någon form av förvaring intill barnets säng.

Glöm inte att köpa till en skötbädd. Skötbordet är gjort i tall och mdf.

Ledsen, vi saknar priset på denna vara just nu.

Prisklass: mellan Mått: Höjd över badkaret 30 cm Mått liggyta: B40 x L65

Har du ett litet badrum med badkar är detta perfekt. Här får du ett skötbord du kan fästa direkt på badkaret utan skruvar. På vardera insida är det en kant som går ner för att hålla skötbordet på plats på badkaret. 

Det ingår en dyna, själva liggytan, som barnet kan ligga på. Den är inte jättetjock men ändå helt okej för barnet att ligga på. Den är i plast så den tål vatten, vilket är viktigt om du låter den stå där när du duschar till exempel. Du kan rengöra den med tvål eller handdiskmedel när det behövs.

Skötbordet passar de flesta badkar som har en standardbredd på 70 cm eller 56 cm invändigt. Du ska inte heller använda skötbordet till barn över 1 år.

Vi tycker också att detta är det bästa skötbordet även för spjälsäng. Skötbordet går att montera på badkar, spjälsäng och bord. Väldigt smidigt och bra. Enda nackdelen med den är att det inte går att justera på höjden. Annars är vi väldigt nöjda. 

Prisklass: Premium Mått utfälld skötbädd: 77 cm Mått liggyta: L67 x B50

Här hittar du ett väggskötbord i trä som finns i några olika färger så som vit och grå. Vi tycker det är ett väldigt praktiskt skötbord och det sparar dig massa plats. Det finns ingen direkt förvaring men du kan lägga våtservetter och några blöjor på den övre kanten. Vi rekommenderar inte att du lägger upp något annat där om det skulle ramla ner på bebisen. Du har också en krok på sidan av skötbordet för att hänga upp kläder.

Det är lätt och smidigt att fälla upp och ner skötbordet, något vi tycker är viktigt när du kanske håller barnet med ena armen och ska fälla ner skötbordet med andra. Du känner igen funktionen med en arm som hjälper till att fälla ner skötbordet så det inte faller ner fritt.

När du monterar det är det viktigt att du monterar det på en höjs så det passar din och din partners längd. Det gör det enklare för er att byta blöja än om väggskötbordet skulle sitta för högt eller lågt.

Detta tycker vi är det bästa väggskötbordet av de vi testat.

Andra testade skötbord

Förutom de vi utsett till bästa skötborden så har vi givetvis testat några fler. Allt för att veta vilka som faktiskt är bäst. De vi tar med här är bra skötbord men som inte nådde förstaplatsen. Förhoppningsvis kan du hitta ett skötbord du gillar här. 

Prisklass: Premium Mått: b60,6 x d78 x h95, Mått liggyta: d55 x b75,7

Det här skötbordet från troll är precis vad det heter och vi gillar det. Det är väldigt smidigt att det är hjul på skötbordet. Det gör att detta är ett bra skötbord om du bor trångt då du lätt kan rulla undan det när det inte behövs.

Det är ett skötbord med två hyllplan du kan ha blöjor, tvättlappar och våtservetter. Det tycker vi är väldigt smidigt. Du har också en låda du kan lägga zinksalva för den röda rumpan, liggunderlag, pysventiler och andra mediciner. Att det finns just en låda tycker vi är bra då storasyskon annars kanske kan få tag i medicin. Som du förstår får du plats med det mesta du kan tänkas behöva till din bebis.

Skötbordet har tre högre kanter på sidorna och vid huvudet för att barnet inte ska kunna rulla av. Däremot får du givetvis aldrig lämna ditt barn obevakat på skötbordet. Det är viktigt att komma ihåg, trots kanter.

Det enda vi saknar är möjligtvis en höjd kant på det övre hyllplanet så sakerna inte trillar ner på kanterna. Den nedre hyllan har däremot ett stopp på vardera sida för att sakerna inte ska trilla ner.

Prisklass: Budget Mått liggyta: L64 x b52,5 Mått: h87 x l68,5 x b56

Ett enkelt och basic skötbord i trä som gör jobbet. Du får ett stilrent och bra skötbord i vitt trä. Skötbord som är gjorda i trä brukar ha en längre livslängd, är bättre för miljön och brukar också vara mycket stadigare.

Essential har ett hyllplan under skötbordet där du kan ställa förvaringslådor med medicin, tvättlappar, blöjor såklart och andra hygienartiklar du behöver till ditt barn.

På grund av att det enbart får plats en skötbädd på liggytan rekommenderar vi att du köper till någon form av förvaring du kan sätta på sidan av skötbordet. Detta för att enkelt komma åt tvättlappar, blöjor och zinksalva till exempel.

Prisklass: Premium Mått: H84 x L76 x B44,5 Mått liggyta: B50 x L83,5

Skötbordet med badbaljan från JLY tycker vi är bra och smidig då du får en 2-i-1-lösning. Du får ett skötbord men också ett badkar till bebisen. Du kan, om du vill, också bara använda skötbordet och strunta i att sätta upp delen med badbalja. Gör du det förlorar du tyvärr alla förvaringsmöjligheter under skötbordet då det sitter ihop med delen som har badbaljan.

Tack vare att själva liggytan för bebisen är väldigt djup (83,5 cm) får du plats med både en skötbädd och det du behöver till bebisen i form av blöjor, våtservetter och annat. Det gör att du inte behöver ha förvaringen som är under badbaöjan även om det är skönt att ha extra blöjor, underlägg och så vidare nära när du byter blöja.

Vi rekommenderar att du använder skötbordet tillsammans med skötbordet under den första perioden. Annars kan du lika gärna köpa ett enklare och billigare skötbord med förvaring under. Här köper du det för att det är ett skötbord med badbalja. Du tömmer enkelt badbaljan med en avtappningsslang i en golvbrunn eller i handfatet. Delen med badbaljan har fyra svängbara hjul du även kan låsa när du inte använder den eller om barnet badar för extra säkerhet. Du har även två hyllplan som du kan ha handdukar på eller blöjpaket.

Vi gillar att skötbordet är en kombinationsmöbel, speciellt för dig som bor lite trångt och kanske saknar badkar. Vi tycker att för det priset så är det klart värt det.

Det rekommenderade måttet för skötbädd ligger på 50 x 60-80 cm.

Prisklass: budget Mått: L81 x B63 x H46

Det absolut enklaste ”skötbordet” som är med. Det är egentligen en skötbädd men då den är smidig för resor och liknande tyckte vi den kunde få vara med. Det är en uppblåsbar skötbädd med en regnbåge över huvudet och några leksaker.

Vi rekommenderar att den följer med på resan där du kanske inte vill riskera att smutsa ner mattor, säng och så vidare.

Den är rekommenderad för barn mellan 0 – 2 år.

Ledsen, vi saknar priset på denna vara just nu.

Prisklass: budget Mått skötbädd: 64 x 40 x 3,5 cm Mått spädbarnsinlägg: L120 x B60

Är du på resa eller åker och sover hos släktingar ofta kan det vara skönt att ha en skötbädd till resesängen. Om inte det följer med. Tänk på att när du kikar på en resesäng är det smidigt om det följer med en skötbädd från början så slipper du köpa denna.

Den är väldigt smidig och stabil när du satt fast den. Det gör du genom att fästa de fyra fästen som finns direkt i resesängens ram. Vi tycker att det underlättat väldigt mycket när vi varit iväg och rest att enkelt kunna byta direkt vid resesängen.  

Du kan oftast packa ner den tillsammans med din resesäng i transportväskan.

Prisklass: Budget Mått: H100 x B68 x D80 Mått liggyta: L74 x B45

Här kommer vårt andra ihopvikbara skötbord vi testat. Skötbordet tycker vi står stabilt med gummitassar på benen som gör att den inte glider iväg så lätt. Du får en smidig förvaringskorg på sidan där du kan ha tvättlappar och blöjor.

Du har också en hylla under skötbordet där du kan lägga fler saker, så som handdukar, större blöjpaket och ombyteskläder.

Skulle du bo trångt och det kommer folk kan du bara fälla ihop skötbordet och lägga det under sängen eller annan lämplig plats.

Glöm inte att köpa till en skötbädd, du ska inte lägga barnet direkt på skötbordet. Skötbordet är gjort i metall och textil. Du kan handtvätta textilen.

Frågor och svar om skötbord

Vilket skötbord är bäst?

Bästa skötbordet är Troll Royal Skötbyrå om du är ute efter ett vanligt skötbord.
Vi har också utsett de bästa skötborden för badkar, bästa väggmonterade skötbordet och bästa hopvikbara skötbordet. Allt beror på vad du vill ha för skötbord.

Vilket skötbord ska man välja?

Det som passar dina behov och ditt boende. Bor du trångt kan det vara smart med ett hopvikbart. Eller varför inte ett skötbord med badkar?

Vad behövs till skötbord?

Du behöver nästan alltid köpa till en skötbädd. Sen behöver du ha blöjor, tvättlappar,  mediciner och andra produkter som zinksalva och pysventil för att underlätta vid gaser i magen.

Hur länge ska man använda skötbord?

Många skötbord har en rekommenderad ålder, kolla manualen. Annars är vår rekommendation att använda en så länge det behövs. Det blir såklart svårare att använda ett skötbord när barnet är längre, då barnet helt enkelt inte får plats. Då kan det vara smidigare att bara lägga barnet på något mjukt eller bara byta ståendes.

Finns det skötbord för tvättmaskiner?

Nej, inte vad vi kunnat hitta. Däremot fungerar det bra att lägga en skötbädd, gärna med antihalkmatta under, direkt på tvättmaskinen. Ha gärna någon förvaringslåda intill för blöjor och andra tillbehör.