Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

När solen skiner och det är varmt ute vill de flesta vara ute. Det gäller även barnen men deras hud är mycket känsligare än vuxna och därför är det viktigt att du skyddar ditt barn från solens strålar på bästa sätt. Det mest effektiva sättet är att täcka kroppen men det andra är att använda solskyddskräm och vi har testat flera olika för att hitta den bästa solskyddskrämen.

Eftersom barns hud är mycket känsligare än din och min gör det att de bränner sig oftare i solen. De behöver därför skydda huden med kläder så som vanliga kläder, UV-dräkter på stranden och solskyddsmedel. Barn som är under ett år gamla ska helst inte vara i direkt solljus överhuvudtaget.

Det skiljer sig också åt kring vilken hudfärg man har. Är barnet mer ljus i hyn är den känsligare för solljus än ett barn som har en mörkare hy och hårfärg. Oavsett hy ska den skyddas från solen och UV-strålningen som kommer från solen.

Strålningen från solen kan vara skadlig och även ge hudcancer. Därför är det viktigt att skydda dig och din familj mot solens strålar så gott ni kan. Smörj inte bara in barnen utan även dig själv.

Bästa solskyddskrämen för barn

Det finns många solkrämer för barn att köpa och frågan är vilken som är bäst. Det finns lotion, mousse och spray, men vilken solkräm är bäst för barn? 

Vi har tittat på flera olika solkrämer för att hitta den bästa solskyddskrämen för barn. Vi har utsett våra favoriter i tre prisklasser: premium, mellan och budget. Hitta din favorit!

Eco Cosmetics Baby & Kids Solkräm SPF50+ - bästa solskyddskrämen premium

Prisklass: premium Solskyddsfaktor: SPF50+ Storlek: 50 ml Hållbarhet:

Bästa solkrämen för barn premium

Denna solkräm för barn från Eco Cosmetics är en lyxigare variant som kommer till ett rätt högt pris. För oss är det dock viktigt att poängtera att trots att solkrämen kan upplevas som dyr så kan den absolut vara värt sitt pris, inte minst på grund av att den både är naturlig och ekologiskt certifierad. Vi anser att det är en riktigt bra solkräm som dessutom är vänlig för både hud och miljö, och av den (bland många andra) anledningen är den enligt oss den bästa solkrämen för barn!

De olika ingredienserna som solkrämen innehåller är till allra största grad helt naturliga, vilket innebär att de är skonsamma mot huden och barnets ofta känsliga yttre. Dessutom är de olika ingredienserna vårdande och återfuktande, samtidigt som de verkar skyddande för solens skadliga strålar. Vi gillar att den inte innehåller kemiska filter, GMO, parabener, nanopartiklar och diverse andra skadliga ämnen.

Kort och gott är vi väldigt nöjda med den här trots att den är väldigt dyr. Det finns ingen tvekan om att du betalar för en premiumprodukt av hög kvalité. Tack vare den vattenfasta formulan sitter den också kvar under hela dagen! 

Fördelar: vattenfast, naturlig och ekologisk, innehåller inga skadliga ämnen, hög SPF, känns kvalitativ
Nackdelar: väldigt dyr, snålt med produkt

La Roche- Posay Anthelios Wet Skin - bästa solskyddskrämen mellan

Prisklass: mellan Solskyddsfaktor: SPF50+ Storlek: 250 ml Hållbarhet: 12 mån

Bästa solskyddskrämen för barn mellan

La Roche- Posay är ett relativt lyxigt märke som skapar kvalitativa och användbara produkter för alla olika åldrar. Just det här solskyddet är gjord för att passa extra bra för barn och deras känsliga hud, där den mjuka formulan följsamt lägger sig på huden och skyddar både det inre och yttre hudlagret mot både UVA och UVB. Det här är faktiskt den bästa solkrämen för barn i vår mellankategori!

Det vi gillar lite extra hos just den här varianten, och som även gör att den sticker ut från andra deltagare, är att den kan användas på både torr och blöt hud. Det är perfekt då den ska användas på bra, som i många fall inte kan hejda sig från att hoppa i plurret direkt. Även riktigt bra om du har svettats och måste bättra på med mer kräm!

Vi uppskattar att den har en hög SPF på 50+, samt att den är extra vattenresistent för att hålla så länge som möjligt. Tänk dock på att solkräm alltid bör appliceras i generösa mängder, och att även den här rekommenderas att återappliceras efter bad eller om du svettas. Tack vare att den är oparfymerad och mild passar den på de allra flesta. Något dyr, men väldigt bra.

Fördelar: skydd mot både UVA och UVB, generös storlek, passar känslig hud, kan användas på både blöt och torr hy, vattenresistens, SPF50
Nackdelar: dyr, kladdig

EVY solskyddsmousse Kids SPF30 - bästa solskyddskrämen budget

Prisklass: budget Solskyddsfaktor: SPF30 Storlek: 150 ml Hållbarhet:

Här har vi en otroligt bra solskyddskräm för barn från EVY, som kan användas på barn från 6 månader samt på vuxna. Faktum är att det här är, enligt oss och väldigt måna andra, den bästa solkrämen i budgetklassen!

Just den här varianten kommer i en mousseformula, vilket innebär att det inte bara rymmer väldigt mycket produkt i den smidiga flaskan utan att det också är väldigt enkelt att smörja in den.

Det smarta solskyddet trycks enkelt ut genom den praktiska öppningen likt en mousse, som sen förvandlas till en lätt kräm när du väl smörjer in det. Den behagliga formulan är enkel att applicera, det är lätt att dosera rätt mängd, och den upplevs inte som kladdig. Krämen sjunker in direkt och håller sen i upp till 8 timmar! Den håller sig även kvar om du badar, svettas eller torkar dig!

Vi uppskattar att den skyddar mot båve UVA och UVB, däremot kunde vi ha önskat något högre SPF. En annan sak som gjorde att vi verkligen föll lite extra för just den här solskyddskrämen för barn är att den passar alla hudtyper, och tack vare dess hypoalergena formula finns det ingen risk för utslag eller oönskade bieffekter.

Det innebär alltså att den kan användas både på kropp och i ansiktet utan problem, där den med sina vårdande och återfuktande ingredienser som Vitamin C och E ser till att huden håller sig mjuk och följsam även efter en dag i solen. Krämen låter huden andas och motverkar även tidigare solskador. Allt det här får du till ett riktigt bra pris!

Fördelar: kladdfri och vattenfast, lätt att applicera, hypoalergen, håller länge, UVA och UVB, vårdande, bra pris
Nackdelar: något svårt att få ur sista produkten, SPF30

Andra testade solskyddskrämer för barn

Förutom våra favoriter finns det även andra testade solkrämer för barn och här hittar du dem. Kanske blir någon av dessa din favorit!

Vichy Idéal Soleil Sollution Barn SPF50

Prisklass: premium Solskyddsfaktor: SPF50 Storlek: 300 ml Hållbarhet:

Denna solskyddskräm från Vicky är speciellt tillverkad för att passa på barn och deras känsliga hy. Krämen är testad på känslig hy under dermatologisk och pediatrisk kontroll för att säkerställa att den inte ger några oönskade effekter eller utslag som kan skapa problem.

I testat gav den positiva resultat och rekommenderas därmed att användas av både vuxna och barn som har känslig hy, där den såklart också passar för alla andra hudtyper som kan uppleva problem med vissa produkter. Tack vare att den inte innehåller någon parfym upplevs den som extra mild.

Dessutom är den vattenresistent, har hög SPF på 50+, och den funkar att använda på både ansikte och kropp. Priset må verka högt, men med tanke på att du får otroligt mycket produkt för pengarna anser vi att du får en kvalitativ och säker solskyddskräm till ett riktigt bra pris som håller länge!

Fördelar: generöst med produkt, högt solskydd, passar känslig hy, lätt att applicera
Nackdelar: kladdig

Nivea Sun Kids Protect & Sensitive Sun Spray

Prisklass: budget Solskyddsfaktor: SPF50 Storlek: 200 ml Hållbarhet:

Nivea är i sig ett väldigt omtalat ämne när det kommer till just hudvård och solskyddsprodukter, och vi skulle verkligen vilja påstå att det finns många orsaker till att just de har fått det goda omdömet av så många användare. Även vi kom att fastna för deras solskyddsprodukter, som inte bara är säkra och praktiska att använda utan som också känns behagliga mot huden!

Just den här varianten är extra smidig och enkel att applicera tack vare dess smarta sprayfunktion. Det möjliggör för dig att snabbt smörja in barnet oavsett var ni befinner er, så att barnet så snabbt som möjligt (efter att krämen fått torka in) kan hoppa ner i plurret eller sitta i solen en stund. Tack vare det högeffektiva skyddet mot UVA minskar du risken för solallergi eller andra oönskade utslag.

I och med att solkrämen har ett högt skydd på SPF50 kan du vara säker på att ditt barn, och även du som vuxen, är i bra försvar mot de aggressiva strålarna. Vi gillar att den passar känslig hy, att den är extra vattenresistent, och att den är fri från parfym. Lätt, mild och effektiv helt enkelt!

Fördelar: högt SPF, mild men effektiv, lätt formula, smidig att applicera, bra pris
Nackdelar: Inga direkta nackdelar

Bamse Solkräm SPF50

Prisklass: budget Solskyddsfaktor: SPF50 Storlek: 100 ml Hållbarhet:

Solskyddskräm bamse lotion

Denna solskyddskräm från Bamse är ett riktigt bra alternativ om du är ute efter en prisvärd men effektiv solkräm som skyddar både barn och vuxna mot de starka strålarna. Tack vare att den har ett inbyggt skydd mot både UVA och UVB kan du vara säker på att både er yttre och inre hud skyddas, vilket i sig minskar risken för både yttre skador, solallergi och hudcancer.

I och med att solkrämen är vattenresistent håller den sig kvar på kroppen ett bra tag, även om ni badar och svettas. Tänk dock på att låta krämen sjunka in ordentligt innan dopp eller ett svettigt träningspass i solen, samt att ni alltid (framförallt på barnen) återapplicerar solkrämen.

Vi är nöjda med den här och anser att den gör vad ett solskydd ska. Ett plus för praktisk tubförpackning i en söt design av bamse!

Fördelar: praktisk förpackning, bra pris, skyddar mot både UVA och UVB, högt solskydd
Nackdelar: något tjock och kladdig, inte överdrivet mycket produkt

Aco Sun Kids Active Pump Spray

Prisklass: mellan Solskyddsfaktor: SPF50+ Storlek: 175 ml Hållbarhet:

Denna variant av solkräm från ACO är ett ypperligt val om du själv är mån om att köpa kvalitetssäkrade och pålitliga produkter till ett bra pris. Det som gjorde att vi fastnade för den här solkrämen var just det faktum att den är dermatologiskt testad och att den har genomgått apotekets kvalitetskontroll, vilket inte bara innebär att den är säker att använda utan också att den passar bra för känsliga hudtyper!

Med andra ord funkar den perfekt på barn, vilket i kombination med det höga solskyddet ger ett riktigt bra skydd mot både UVA och UVB strålar. Det bästa är den smidiga sprayfunktionen som möjliggör snabb, smidig och kladdfri applicering. Den lätta formulan absorberas snabbt, och den kan även appliceras direkt på våt hud. Vårdande, återfuktande och sand- och vattenresistent är den också!

Fördelar: bra för känslig hy, vårdande, vattenresistent, bra skydd, kan också användas på våt hud
Nackdelar: går åt mycket produkt per användning

Bamse Sollution SPF30

Prisklass: budget Solskyddsfaktor: SPF30 Storlek: 250 ml Hållbarhet:

Bamse Sollution är en solskyddskräm speciellt anpassad för barn och deras känsliga hy som ofta inte tål att vistas i solen. Med den här i strandväskan, UV-tältet eller barnvagnen kan du försäkra dig om att ditt barn alltid kan skyddas mot solen, och att du som förälder alltid är redo då solen dyker fram. Såklart kan solkrämen användas både på barn och vuxna, men den passar extra bra för känslig hy!

Trots att den kommer till ett väldigt bra pris och att du får mycket produkt i en förpackning anser vi att det här solskyddet verkligen gör ett bra jobb, och den agerar precis som ett solskydd ska. Den skyddar mot både UVA och UVB, däremot hade vi kunnat önska något högre SPF än 30. Annars gillar vi den, och vi ger ett extra plus för att den är oparfymerad och vattenresistent. Supersöt förpackning!

Fördelar: bra pris, generös förpackning, bra skydd mot både UVA och UVB
Nackdelar: något låg SPF, kladdig

Nivea Sun Kids Protect & Sensitive Sun Lotion

Prisklass: budget Solskyddsfaktor: SPF50 Storlek: 200 ml Hållbarhet:

Ytterligare en kvalitativ och prisvärd solskyddskräm för barn från Nivea, men den här gången i form av en mjukgörande lotion som ger ett extra bra och långvarigt skydd. Något vi däremot har att antyda på är att den här formulan känns lite kladdig och tar rätt lång tid att sjunka in, men väl ”på plats” är den väldigt bra.

Med hög SPF på 50 och ett högeffektivt UVA-skydd kan vi försäkra dig om att den håller solens strålar borta från barnets känsliga hy. Däremot hade vi önskat att den även skyddande mot UVB för optimal täckning, men annars är vi nöjda. Ett extra plus för att den är vattenresistens, samt fri från parfym, färgämnen och konserveringsmedel. Bra för känslig hy!

Fördelar: bra pris, generös storlek, högt solskydd, håller länge, skonsam, bra för känslig hy
Nackdelar: skyddar bara mot UVA, något kladdig

Bioregena Suncream SPF50 Kids

Prisklass: premium Solskyddsfaktor: SPF50 Storlek: 90 ml Hållbarhet:

Här har vi en solskyddskräm som är utvecklad för att passa alla barn över 3 år, som såklart också kan användas på vuxna. Det som gjorde att vi föll lite extra för just den här var inte bara det faktum att den är extra bra för känsliga hudtyper, utan vi gillar också att den har ett väldigt högt solskydd som skyddar mot både UVA och UVB.

Den här solkrämen är också ekologisk, vilket innebär att den är mer skonsam och vänlig för både miljö och hud. Tack vare de fysikaliska filtret reflekterar alla solens strålar bort från huden för att minska effekten av den skadliga strålningen. Med den praktiska sprayfunktionen är det smidigt och enkelt att applicera solkrämen, och den sjunker snabbt in i huden!

Vi gillar också att den här inte lämnar en kladdig eller vit hinna på huden, samt att den håller sig fast på huden trots vatten och svett. Såklart är det bra att återapplicera solkräm om man badat eller svettats, vilket även gäller den här. Ett extra plus är dock att dess formula och innehåll inte skadar korallerna i haven!

Fördelar: högt solskydd, skyddar mot både UVA och UVB, bra innehåll, enkel att applicera, lätt men effektiv formula
Nackdelar: dyr, snålt med produkt

Solskyddsmedel för barn

Tänk på att använda solskyddsmedel för att se till att de delar som inte täcks av kläder också skyddas. Det finns flera olika typer av solskyddsmedel: kräm, spray och mousse. Smörj in ditt barn innan ditt barn ska gå ut. Smörj hela kroppen om barnet ska bada.

Det är viktigt att du använder ett solskyddsmedel med minst 30 i solskyddsfaktor men gärna ännu högre. Spara inte solskyddsmedel från förra sommaren. De kan skydda sämre än om du öppnat den och den legat länge. Använd inte solskyddsmedel som passerat sitt bäst före datum.

Smörj in ansiktet, pannan, öron och bakom öronen. Viktigt är också ovansidan av händer och fötter. Badar ditt barn mycket så smörj in ungefär en gång varannan timme. Är familjen i länder med stark sol eller på en båt kan du också behöva smörja in oftare för att ge ett bättre skydd.

Smörj in ordentligt!

Tips för att skydda barn under ett års ålder från solen

Barn under ett år är väldigt känsliga för solens strålar och ska helst inte vara direkt i solen. I skuggan finns också viss UV-strålning men inte alls på samma nivå som i direkt solljus.

Bästa sättet att skydda barnet från solen:

 • Tunna heltäckande kläder som täcker hela kroppen
 • Ta på en solhatt
 • Var med barnet i skugga eller inomhus när solen står som högst och är starkast. Solen är som starkast mellan klockan 11 och 15.
 • Om ditt barn kryper eller går kan du använda solskyddskräm med solskyddsfaktor 30 eller högre på kroppen som inte täcks av kläder. När barnen börjar röra sig själva är det svårt att hålla dem helt i skuggan.

Tips för att skydda barn äldre än ett år från solen

Barn som är äldre än ett år behöver också skyddas mot solens UV-strålning.

 • Använd solskyddskräm på kroppen som inte täcks av kläder.
 • Använd tunna heltäckande kläder och en solhatt till barnet.
 • Var med barnet i skugga eller inomhus när solen står som högst och är starkast. Solen är som starkast mellan klockan 11 och 15.

Välj rätt kläder som skyddar mot solen

Så kan du skydda ditt barn från solen:

 • En keps eller solhatt täcker huvudet bra och kan ge lite skugga för ansiktet och nacke.
 • Långärmad tunn tröja och långa byxor för att täcka så stor del av kroppen som möjligt.
 • Kläder som i mörka och tätt vävda tyger ger bäst skydd. Om du vill veta om kläderna har tätt vävda tyger kan du hålla upp kläderna mot solen. Kommer ljuset igenom är det inget bra skydd. Majoriteten av kläder har ett UV-skydd mellan 10-30. Du kan också köpa solskyddskläder så som UV-dräkt med en högre solskyddsfaktor.
 • När ditt barn badar välj gärna badkläder som går långt ner på låren, t-shirt eller baddräkt. Det finns UV-kläder för bad som skyddar bättre. Bäst är de om de har långa ärmar och långa ben som täcker mycket av kroppen.
 • Även ögonen kan behöva skyddas och det gör du genom att ha ett par solglasögonen med UV-skydd. Vissa simglasögon har också UV-skydd i sig. Brukar ditt barn ha glasögon brukar också de skydda mot UV-ljuset.

Frågor och svar om solskydd för barn

Vad kan man göra om barnet bränner sig i solen?

Har barnet bränt sig så huden blir röd och det gör ont ska barnet undvika solen i några dagar. Det är för att huden ska läka ordentligt.

Klagar ditt barn på att huden svider kan du kyla hunden genom att blöta en handduk med kallt vatten och lägga den på det område som ömmar. Det finns också kylbalsam och fuktgivande hudlotion som kan mildra.

Får ditt barn soleksem kan du köpa en receptfri kortisonkräm. Fråga på apoteket så hjälper de dig eller beställ online. Är barnet yngre än 2 år så får du rådgöra med en läkare innan du använder kortison. 

Barnens hud är känsligare

Barnens hud är tunnare än vuxnas och de kan därför bränna sig lättare i solen. Det finns nästan inte hudcancer hos barn men risken för hudcancer ökar senare i livet om de bränner sig många gånger som barn. De som har störst risk är personer med fräknig eller ljus hy.

Solens strålar gör också att barn och vuxnas hud åldras snabbare.

När är solen som starkast?

Solen lyser som starkast mellan 11-15 på dagen och det är då bra att hålla barnet i skugga eller täcka barnet kropp med tunna täckande kläder och en solhatt. De delar av kroppen som inte täcks av kläder kan du smörja in med solskyddsmedel.

Läkare rekommenderar att barn spenderar så mycket tid som möjligt i skuggan och inte är ute för länge i solen då deras hud är känsligare.

Tänk på detta vid sol och värme

Små barn får inte D-vitamin från solen då deras kroppar inte kan producera det än. Därför behöver barn ta D-droppar även under sommartid.

Vatten skyddar inte mot solen utan tvärtom. Solen blir runt 20 procent starkare med hjälp av vattnet.

Använd solskyddskräm för barn. Använd inte solskyddskräm för vuxna på barn då de innehåller saker som barn inte klarar av lika bra som vuxna.

Håll ditt barn under 1 år i skuggan. Använd inte heller solskyddskräm om du inte absolut måste till så små barn. Om de kryper eller går kan det vara bra att använda det.