Bästa sovormen 2024 – bäst i test!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Vi har testat, skrivit recensioner och utsett den bästa sovormen i flera kategorier. Behöver du en för barnvagnen, sängen eller en som du också kan använda vid amning? Vi har hittat de som du får mest nytta av och passar dig och dina behov. 

Bäst i test Sovorm:

  1. Roommate Kudde Drake – Bästa sovorm
  2. Kaxholmens Sängfabrik Sovorm Minky – bästa sovorm budget
  3. Roommate Sovorm Larv – bästa sovorm för barnvagn
  4. Sebra Sovorm XXL – bästa långa sovorm
  5. Rätt Start sovtax 
  6. Kikadu Sovorm Barnvagn
  7. Kids Concept Sovorm Ed

Läs mer om produkterna nedan och hitta din egen favorit!


Bästa sovormarna – låter din bebis sova skönt och ombonat

1. Roommate Kudde Drake – Bästa sovorm

Tvättbar: Ja, maskintvätt 30 grader Material: Textil 100% bomull, fyllning 100% polyester Längd: 195 cm

Bästa sovorm roommate drake

En sovorm i form av en drake i sjögrön ekologisk bomull är bäst i test bland sovormar.  Kudden är fylld med OEKO-TEX certifierad polyester stoppning, vilket betyder att den är säker och fri från skadliga ämnen. Det är såklart viktigt när den ska ligga bredvid och runt ditt barn. 

Som sovorm kan den användas både som stöd och skydd för småbarn och spädbarn i spjälsängen eller i babygymmet. Men den är inte bara för de allra minsta – även äldre barn kan ha glädje av denna drake som en mysig kramgo kompis. Dess charmiga utseende och mjuka material gör den till ett perfekt sällskap för avkoppling och lek.

Den finns också i miniformat som en nalle om ni vill komplettera samlingen. 

Sammanfattningsvis, om du letar fin och gullig sovorm som passar de flesta barn och samtidigt är tillverkad med omtanke om både barnen och miljön, så är denna sovorm bäst, enligt oss.


2. Kaxholmens Sängfabrik Minky – bästa sovorm budget

Tvättbar: Ja, maskintvätt 30 grader Material: Textil 100% polyester, fyllning silikoniserad bollfiber Längd: 180 cm

Bäst i test sovorm billig Kaxholmens minky

Minky är verkligen en mjuk och gosig sovorm ditt barn kommer bli förtjust i direkt! Den fungerar inte bara bara fungerar som ett spjälskydd för de små i spjälsängen, utan den ger också ger extra trygghet under natten. Det är precis vad ett barn behöver för att känna sig säkert och bekvämt när det är dags att sova.

Det bästa är att Minky växer med barnet. När de blir äldre kan de leka med den som en rolig ormleksak och använda den som en mysig kudde för din bebis eller barn. Den kommer att vara en trogen följeslagare under flera år.

Med 180 cm får du en perfekt längd för de flesta spjälsängar eller som ombonad del på golvet när bebisen leker. Det finns i olika färger, så du kan välja den som passar bäst i barnets sovrum. 

Den går att tvätta i 30 grader så den kommer att hålla sig fräsch och fin i flera år framöver. Detta är också en billig sovorm vilket är bra för alla plånböcker. Vi är nöjda med Minky sovorm. 


3. Roommate Sovorm Larv – bästa sovorm för barnvagn

Tvättbar: Ja, maskintvätt 30 grader Material: Textil 100% ekologisk bomull, fyllning 100% polyester Längd: 110 cm

bäst i test sovorm för barnvagn roommate 110 cm

Här har du den perfekta sovorm för barnvagnen. Den är 110 cm lång vilket gör den till för kort för många spjälsängar men däremot perfekt för din barnvagn. Där hjälper den till att skapa en ombonad och mysig miljö för ditt barn. Den är också väldigt gullig och finns som larv, drake, hund med mera.

Det går att använda den som ett spjälsängsskydd men då får man komma ihåg att den är kortare och inte kommer täcka lika mycket som de runt 180-200 cm.

Den är tillverkad av 100% ekologisk bomull och har en stoppning av polyester som är certifierad enligt Oeko-Tex Standard 100. En fördel med produkten är att den kan tvättas i 30 grader och hängtorkas, vilket underlättar när den behöver rengöras.

En praktiskt och bra kudde för ditt barn. Eftersom den är lite kortare blir den också perfekt som en nalle när ditt barn blir äldre. Detta är den sovorm som är bäst i test för barnvagn.


4. Sebra Sovorm XXL – bästa långa sovorm

Tvättbar: Ja, maskintvätt 30 grader Material: Textil 100% bomull, fyllning 100% polyester Längd: 340 cm

bäst i test sovorm 3 meter sebra XXL

Sebras sovorm med mjuk fyllning och organisk bomull är verkligen härlig! Den passar perfekt som sovorm men också som en väldigt fin inredningsdetalj. Detta är enligt oss, den bästa långa sovormen på över 3 meter. Här får du en sovorm som räcker och blir över. 

Tack vare att det är en 3 m lång sovorm kan den användas som huvudkudde, amningskudde, gravidkudde och såklart i spjälsängen. Den är, som du säkert förstår, alldeles för lång för barnvagnen. Den är väldigt mjuk och skön för både barn och vuxen. 

Denna söta sovorm har en rolig design som liknar en krokodil med små fastsydda ben, tänder och sovande ögon. Den blir en omtyckt lekkamrat för de små med sina mjuka tänder och söta ögon.

Den är Oeko-Tex 100 certifierad, vilket garanterar att den är fri från skadliga kemikalier och säker att användas från barnets födsel.Att den är tillverkad av 100% GOTS certifierad ekologisk bomull är också ett stort plus för oss som föräldrar. 

Blir den smutsig eller så kan du maskintvätta den i 30 grader. Det är något som kommer behövas över tid och ser till att den håller sig ren och fräsch. 

Sammanfattningsvis är Sebras den bästa långa sovormen som kombinerar funktion, komfort och lekfull design på ett utmärkt sätt. Om du köper denna så kom ihåg att titta så du väljer rätt längd då den finns i flera längder. 


Kom ihåg! 

Att det är oftast bara yttertyget som går att tvätta! Ingen får heller torktumlas. Se rekommendationer för varje specifik sovorm för att vara säker.


5. Rätt Start sovtax

Tvättbar: Ja, maskintvätt 30 grader Material: Textil 100% ekologisk GOTS-certifierad bomull, fyllning 100% återvunnen polyester Längd: 200 cm

recension sovorm rätt start sovtax

Rätt Starts sovtax erbjuder både komfort och lekfullhet för barnet. Den är mjuk och mysig och de påsydda detaljerna sitter bra. Tryggt och säkert när ditt barn kommer dra i öron och ben över tid.

För den lilla bebisen fungerar den utmärkt som ett tryggt och säkert spjälskydd.Den blir också en rolig lekkamrat och mysig sovkompis för det lite äldre barnet. 

Det som gör denna sovtax extra charmig är att den är enkel att forma efter behov. Genom att knyta ihop svansen med öglan under hakan kan man anpassa den efter barnets önskemål och användningsområde.

Den är tillverkad av 100% ekologisk GOTS-certifierad bomull och har en fyllning av 100% återvunnen polyester. 


6. Kikadu Sovorm Barnvagn

Tvättbar: Ja, maskintvätt 30 grader Material: Textil 100% linne, fyllning: bomull, återvunna PET-flaskor Längd: 120 cm

sovorm för barnvagn kikadu

Kikadus sovorm för barnvagnen är ett bra val. Den är tillverkad av härligt linnematerial med stoppning av bomull och återvunna PET-flaskor, vilket ger mig en extra känsla av att den är miljövänlig och hållbar.

Sovormen är 120 centimeter lång och passar perfekt i barnvagnen för att ge extra komfort och stöd åt barnet i liggdelen under promenaderna. Dess mjuka och bekväma material gör att barnet kan sova eller vila tryggt.

En annan fördel är att den är enkel att hålla ren, då den kan tvättas i tvättmaskin. Tvätta den i 30 grader och låt den självtorka. Använda inte torktumlare då det kan förstöra den. 

Sammanfattningsvis är Kikadus sovorm för barnvagnen bra för dig som vill ha en sovorm i barnvagnen. Dess hållbara material och du kan tvätta den i tvättmaskinen gör den till ett bra val för alla föräldrar. Rekommenderas!


7. Kids Concept Sovorm Ed

Tvättbar: Ja, maskintvätt 30 grader Material: Textil 100% ekologisk bomull, fyllning 100% polyester Längd: 200 cm

fina sovormar för sängen kids concept sovorm ed

Räven Ed från Kids Concept är en gosig rävkudde som passar perfekt för barn i alla åldrar. Den kan användas som en mjukisleksak eller som ett multihjälpmedel i olika situationer som amning, spjälsäng och så vidare. Vi gillar faktiskt denna väldigt mycket och det var väldigt nära att den blev bäst i test. 

För de minsta barnen fungerar den som en mjuk och mysig vaddering längs spjälsängen. Den kan också användas som ett stöd under amning, flaskmatning eller som en avlastande kudde att ha i sängen när du är gravid. Dess flexibilitet gör att den kan arrangeras i olika former beroende på behovet.

När barnet växer upp blir den en trygg och gosig mjukis i soffan eller i sängen. Den kan även användas som ett skydd och stöd när barnet får en större säng eller kanske när det somnar i bilen.

Sammanfattningsvis är Räven Ed en mångsidig och trygg följeslagare som kommer att följa barnet genom olika faser av deras liv. Dess mjuka och ekologiska material gör den till en favorit hos både barn och föräldrar. En rekommendation från oss för alla föräldrar med barn i olika åldrar!


Vanliga frågor

När du ska välja en sovorm kan det säkert dyka en del frågor. Du vill hitta den bästa sovormen, en sovorm som passar för barnvagnen, kolla olika längder och mycket mer. Vi har besvarat de vanligaste frågorna nedan. Letar du istället efter produkter som kan passa dig hittar du det här ovanför. 

1. Vad är en sovorm?

En sovorm är en stoppad tygkudde i form av en orm. Däremot kan den se ut som en giraff, hund eller annat.  Sovormen används främst som ett skydd i spjälsängen för att förhindra att barnet slår eller fastnar mellan spjällen så ditt barn kan sova gott om natten. Den skapar också en mer ombonad känsla för barnet.

Den används främst av barn men kan även användas som gravid- och amningskudde för dig som förälder. 

2. Varför ska man använda en sovorm?

Den används för att fungera som ett skydd i spjälsängen. Med en sovorm i spjälsängen förhindrar den att ditt barn får ut ett arm eller ben genom spjälorna eller slår sig mot dem. Den skapar även en känsla av trygghet då bebisen ligger ombonat. 

En sovorm kan också användas som gravidkudde där den kan ge stöd för nacke, rygg och självklart mage. Du kan även använda kudde när du ammar för att ge avlastning för kroppen. 

3. Hur länge använder barn sovormar?

Det finns ingen speciell ålder för hur länge ett barn använder sovormen. Det vanligaste är att den används i spjälsängen men även när de byter till en större säng fungerar den bra. Vi har bland annat använt den när vår minsta på 6 år lagt sig i vår säng. På så vis rör han sig mindre och ligger skönt innanför sovormen. 

4. Vad kostar en sovorm?

Det varierar beroende på främst storlek, kvalitet märke men även material. Du kan hitta en billig sovorm för runt 200 kronor medan längre sovormar på 3 meter kan kosta runt 800 kronor.

5. Hur lång ska sovormen vara?

Det beror på vad du ska använda den till. Vanligaste längden på en sovorm är mellan 180-200 cm. Det är tillräckligt för att du ska kunna använda den som skydd i spjälsängen.
Då täcker du en kortsida och stora delar av långsidorna. 

Vill du ha en längre för den lite större sängen rekommenderar vi en sovorm på 3 meter. På så vis går den runt barnet på ett bra sätt. 

Vill du ha en sovorm för barnvagnen kan det vara bra att ta en kortare om den bara ska användas där. 

6. Vilka skötselråd gäller för sovormar?

Skötselråden varierar mellan olika produkter, vissa tillåter maskintvätt medan andra enbart tillåter handtvätt. Lär rekommendationerna för just din sovorm.  

7. Var kan jag använda sovormen?

Du kan använda sovormen i spjälsängen, barnvagnen, resesängar, vaggor och som skydd för till exempel babygym.

Användningsområden för sovorm:

  1. Skydd i sängen

Eftersom ormarna är långa och formbara fungerar den bra som skydd i spjälsängarna. Det gör att din bebis inte fastnar eller slår sig mellan spjälorna. 

När ditt barn är äldre och bytt säng kan den istället fungera som skydd för att ditt barn inte ska rulla ur sängen.

  1. Skapar trygghet 

Många bebisar sover i ett babynest och steget därefter är ofta en sovorm eller spjälsängskydd. Med sovormen blir det tryggt och ombonatför ditt barn i sängen. Många barn kan även ligga och krama sovormen under natten, väldigt mysigt. 

  1. Gravid och amningskudde

Du som gravid eller mamma kan också använda dig av en sovorm i som en gravid- och amningskudde. Det hjälper till att avlasta mage, nacke och rygg så du slipper gå runt och ha ont eller minska krämporna. 

Hur gjorde vi vårt sovorm test?

Produkterna valdes ut utifrån popularitet, längd på sovorm och användningsområden. Det har sedan kombinerats med att läsa recensioner och omdömen. Vissa av produkterna har testats och utifrån detta har vi sedan skrivit våra recensioner. Den har sedan legat till grund för att utse de sovormar som är bäst i test. 


Vill du göra en egen sovorm?

Det finns flera som gör sina egna sovormar. Här kommer ett enkelt tips från hemmapyssel.

Sammanfattningsvis om sovorm bäst i test

Som du förstått finns det en del sovormar att välja på och de vi valt ut och testat är de som vi anser ger dig mest värde för pengarna och som håller över tid. Hoppas du hittat den bästa för dig.

Har du frågor eller kommentarer kring produkterna, kommentera gärna nedan.

Lämna en kommentar