Innehåll

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

När barnen kommer upp i en viss ålder är de dags för dem att lära sig gå, och där är den bästa sparkbilen ett optimalt hjälpmedel för att underlätta inlärningsprocessen. Sparkbilar är riktigt smarta då de är en kombination av en leksak och ett hjälpmedel, för att man som förälder ska kunna introducera gång på ett smidigt och naturligt sätt.

Inte bara är det viktigt för barnet att få möjligheten till att kunna ta sig fram på egen hand, utan det är också viktigt att barnet får en chans att leka utan allt för mycket press på inlärning och utveckling. En kombination av de två är alltså perfekt, och en sparkbil kan många få nytta av just för den sakens skull.

Med tanke på att marknaden av barnleksaker, och även sparkbilar, är så otroligt stort idag så kan det vara svårt att veta vilken sparkbil man ska välja och vilken som är den bästa sparkbil. Därför har vi satt ihop en köpguide åt er där vi samlat de bästa sparkbilarna, för att sen också välja ut de tre sparkbilar som är bäst-i-test i tre olika priskategorier.

Big Bobby Car NEXT tog hem vinsten som premiumfavorit, medan Milly Mally Snoop! Gåbil 3-in-1 blev vår favorit i mellankategorin. På tredje plats kom den mycket prisvärda Plasto sparkbil som budgetfavorit!

Bästa sparkbilarna

Vi har tittat på flera olika sparkbilar, även kallad gåbil, för att hitta de bästa sparkbilarna. Vi har utsett våra favoriter i tre prisklasser premium, mellan och budget. 

Big Bobby Car NEXT - bästa sparkbilen premium

Prisklass: premium Rekommenderad ålder: 1-5 år Mått: 57 x 30 x 39 cm Maxvikt: 30kg

Denna sparkbil från Big Bobby är en storfavorit hos både många barn (och föräldrar) som ska ta steget in i inlärningen om att gå. Big bobby är i sig ett populärt märke när det kommer till sparkbilar, och i och med att denna modell är en jubileumsversion för deras 45 år på marknaden så är den lite extra speciell.

Deras klassiska modell har fått en uppgradering, där man fokuserat på en tystgående funktion för allas trevnad. På denna sitter barnet bekvämt tack vare det mjuka skumsätet, som tack vare den praktiska kardborrefästningen enkelt går att ta av för rengöring. Vid behov kan man även fästa en släpvagn både fram och bak.

Något som vi uppskattar extra hos denna lyxiga modell är att det finns integrerade LED-ljus fram, som styrs av touch-sensorn på instrumentbrädan. För en äkta känsla kan man öppna motorhuven samt använda den elektroniska tutan. Kort och gott en praktisk, bekväm och modern sparkbil som passar de flesta åldrar!

Fördelar: bekväm, modern, all elektronik har stänkskydd, lätt att rengöra, känns äkta, praktiskt gjord, snygg design

Nackdelar: dyr, ingår inte batterier till lampor

Milly mally snoop! Gåbil 3-i-1 - bästa sparkbilen mellan

Prisklass: mellan Rekommenderad ålder: från 1,5 år Mått: 76 x 55 x 29 cm Maxvikt: 20 kg

Detta är en smart och smidig sparkbil från Milly Mally. Deras modell Snoop! är utformad som en kombination av en gåbil och sparkbil, där den lätta konstruktionen och det stadiga handtaget gör den trygg för barnet att använda. Sitsen är även bekväm, och det finns möjlighet för förvaring undertill.

De tre hjulen gör den extra smidig, samtidigt som det halkfria handtaget för att den känns trygg för både stor och liten. Tack vare det säkra föräldrahandtaget kan ni som föräldrar hålla kontrollen under den perioden då barnet är lite ostabilt.

Detta handtag går dock att lossa när barnet är redo att använda bilen som gå- och sparkbil. Alltså är denna väldigt enkel att använda under alla åldrar, och den känns både säker, stabil och smart på en gång. Konstruktionen möjliggör för barnet att komma igång i sin takt.

När barnet blir ännu lite äldre kan man sätta tillbaka det långa handtaget och ta bort sitsen, och vips så har du en fullt användbar sparkbil som rullar på 3 tysta hjul. Styret kan höjas och sänkas i 3 lägen för att passa flera åldrar. Kort och gott en väldigt praktisk konstruktion som både är lätt men stadig, säker, anpassningsbar, behaglig och bekväm.

Fördelar: gå- och sparkbil i kombination med sparkbil, lätt att anpassa efter behov och ålder, säker och stabil, smarta funktioner, bekväm, prisvärd
Nackdelar: kan upplevas som något ranglig

Ledsen, vi saknar priset på denna vara just nu.

Plasto sparkbil med tysta hjul - bästa sparkbilen budget

Prisklass: budget Rekommenderad ålder: från 1 år Mått: 60 x 20 cm Maxvikt: 50 kg

Denna sparkbil från Plasto är en riktigt prisvärd och behändig pryl som passar alla barn från 1 år. Den rosa designen är väldigt fin och kan locka till barnens intresse, och vid andra tycken finns den även i andra designer och färger. Och det är inte bara färgen och designen som är fin, utan den är även praktiskt formad med tysta hjul och förvaring under sitsen.

Det bästa är att denna är tillräckligt tålig för att användas både inne och ute. Tack vare att den är smidigt formad men ändå lång så kan man hantera den utan problem samtidigt som barnet sitter bekvämt och tryggt. Lätt att ta sig fram med, smidig att hantera, lekfull design, tålig och framförallt billig.

Fördelar: lätt att hantera, prisvärd, fin design, tysta hjul, förvaring, kan användas både inne och ute
Nackdelar: upplevs som plastig

Ledsen, vi saknar priset på denna vara just nu.

Andra testad sparkbilar

För att hitta den bästa sparkbilen måste fler än en bil testas. Tycker du inte att någon av våra favoriter passar dig? Då kan du hitta din bästa sparkbil bland våra andra. Hitta din favorit!

Big Bobby Car Classic

Prisklass: budget Rekommenderad ålder: 1 år och uppåt Mått: 58 x 30 x 38 cm Maxvikt: 50 kg

Här har vi nog bobbys mest klassiska sparkbil som är gjord för att passa alla barn upp till 50 kg. Trots att den är väldigt prisvärd så känns det som en riktigt bra första sparkbil, som både är ergonomiskt anpassad och komplett utrustad för den äkta känslan. Precis som deras lyxigare version ”big bobby car Next” är denna en favorit bland väldigt många!

Designen är riktigt gullig och sådär nostalgiskt klassisk, samtidigt som den är byggd i en robust modell för att vara säker och bekväm att använda. På denna variant hittar du både en ratt, fyra stadiga hjul, en dragkrok och en knäurtag som kan användas för större barn. Helt enkelt en riktigt prisvärd och kvalitativ bil för alla tillfällen!

Fördelar: prisvärd, enkel men kvalitativ, hög maxvikt, går att anpassa till äldre barn, snygg design, tålig och stabil, håller länge
Nackdelar: Inget direkt

Wheely Bug Gåbil mus liten

Prisklass: mellan Rekommenderad ålder: från 1 år Mått: 36 x 23 x 20 cm Maxvikt: 120 cm (rek 25 kg)

Här har vi en väldigt nätt och smidig sparkbil från Wheely, denna i en riktigt söt design som ska likna en mus. Den gulliga designen kan göra att barnen tycker att det känns roligare och mer lekfullt att använda sparkbilen, vilket i sin tur gör att inlärningen om att gå faller än mer naturligt.

Det som gjorde oss lite extra förvånade över denna sparkbil var att den, trots sin minimala storlek, tål en maxvikt på 120kg. Den rekommenderade maxvikten är dock 25kg, men oavsett så innebär det att denna alltså kan användas riktigt länge, utan problem!

Dessutom kan den svänga i 360 grader och köra hur man vill, men se till att hålla er inomhus då den inte riktigt klarar utomhusterräng. Annars är materialet av hög kvalité, och det är även PVC-fritt och lätt att torka av för enkel rengöring. En söt och rolig design i kombination med hög tålighet!

Fördelar: söt design som bjuder in till användning, otroligt tålig, kan användas länge, PVC-fritt material av hög kvalité, enkel att rengöra, svängradie på 360 grader

Nackdelar: tål inte utomhusanvändning, något svår att sitta på

JaBaDaBaDo Mini Scooter

Prisklass: premium Rekommenderad ålder: från 1 år Mått: 42 x 26 x 37 cm Maxvikt: saknas

Denna sparkbil från JaBaDaBaDo är en klassisk scooter som kan komma väl till pass för alla barn över 1 år. Materialet i trä kan kännas något opraktiskt och hårt vid första anblick, men faktum är att den är både behaglig och säker att använda. Ett litet ryggstöd på sätet gör att barnet håller sig upprätt lite enklare.

Det vi gillar med utformningen är också att handtaget på sparkbiln är väldigt greppvänliga och smidiga att hålla i. Sitsen går även att dra upp för att lägga i leksaker eller annat som ska få följa med på åkturen. Tänk på att hålla er inomhus då denna inte tål slitsamma väder.

Tack vare möjligheten att fästa ett tjockt snöre kan man enkelt dra runt på barnet under den period då barnet inte riktigt klarar av att sparka och köra runt på egen hand. På så sätt kan man redan i tidig ålder introducera tekniken för barnet, för att det ska gå lättare sen. När den inte används så är den riktigt fin att placera i rummet!

Fördelar: riktigt fin, stabilt material i trä, litet ryggstöd för extra support, greppvänliga handtag, förvaring under säte, kan användas från tidig ålder

Nackdelar: något hård, kan inte användas utomhus, lite trög

Ledsen, vi saknar priset på denna vara just nu.

Porsche Gåbil 911

Prisklass: mellan Rekommenderad ålder: från 1,5 år Mått: 66 x 29,5 x 35 cm Maxvikt: 20 kg

Det här är en riktigt lekfull sparkbil föreställande en Porsche 911. Inte bara har de gjort ett riktigt bra jobb vad kommer till design och utformning, utan den är även väldigt bekväm och enkel att använda för barnet. Den känns äkta och rolig för barnet att använda, speciellt med tanke på att den efterliknar en riktigt snygg och kraftig sportbil.

En detalj som vi fastnade för lite extra mycket hos just denna sparkbil var den fräscht vita designen som gör att denna bil även är fin som dekoration då den inte användas, och såklart de välgjorda detaljerna. Denna är något större än vanligt, vilket innebär att den känns stabil och säker. Passar alla barn från 1,5 år till 20 kg.

Fördelar: riktigt snygg, känns äkta, välgjord av hög kvalité, enkel och bekväm att använda, tål en del, passar många barn

Nackdelar: kan kännas lite plastig, något trög att svänga med

Rolly Toys Gåbil Minitrac Claas Xerion

Prisklass: mellan Rekommenderad ålder: 1,5-4 år Mått: 61 x 30 x 41 cm Maxvikt: 50 kg

Här har vi en sparkbil som liknar en traktor, och inte vilken traktor som helst utan den är inspirerad av Claas Xerion 5000. Precis som den riktiga versionen av traktorn är väldigt stor och kraftig så är denna minivariant väldigt stabil och gjord av hög kvalité. Det bästa är att denna rullar med tysta hjul.

Utöver det så har den även en stabil och generöst tilltagen ratt för enkel hantering, samt en öppningsbar huv. Den äkta och välgjorda designen kan göra att barnet blir mer intresserad av att använda sparkbilen.

Dessutom är denna sparkbil utrustad med en nedsänkning i sitsen, så att barnet också kan vila knäna då det sparkar sig fram på en fot, rullar lätt i en sluttning eller om en förälder puttar på. Vi upplever denna som något krånglig att styra på grund av de stora hjulen, men annars superrolig och stabilt bekväm.

Fördelar: känns äkta, rejäl och stadig, hög kvalité, tysta hjul, stor ratt, öppningsbar huv, nedsänkning i sits, lätt att använda

Nackdelar: något svår att svänga med, tung

Brio 30285 ride on race car

Prisklass: premium Rekommenderad ålder: från 1 år Mått: Maxvikt:

Brio ride on race car är en klassisk sparkbil som ger en fantastisk första upplevelse på vägen mot att kunna gå själv. Den röda färgen och de vita detaljerna på både hjul, ratt och siffra ger en äkta känsla om en racingbil, vilket i sig är en anledning till att köpa denna. När den inte används gör den sig ju väldigt fin som dekoration!

Vad gäller användning och utformning så är vi även där imponerade över den exklusiva känslan; för barnet känns det verkligen som att man svischar fram på en racingbana. Ergonomiskt formad för att vara bra och bekväm att sitta på, samtidigt som den är lätt att svänga och sparka med. Ett perfekt hjälpmedel för barnen som även gläder de vuxna!

Fördelar: känns äkta, ergonomiskt utformad, snygg design, lätt att styra och sparka med

Nackdelar: dyr, något klumpig

Baghera sparkbil speedster - retro sparkbil

Prisklass: premium Rekommenderad ålder: från 1-3 år Mått: 75 x 25 x 37 cm Maxvikt:

Här kan vi snacka om en snygg retro gåbil! Om inte den snygga och stilrena designen är nog så övertygande så kan vi även säga att denna har riktigt hög kvalité även när det kommer till utformningen. Den robusta ramen av metall gör att den känns stabil och tålig, samtidigt som de stora gummidäcken bidrar till en tyst och bekväm användning.

Även denna gör sig fint som dekoration i rummet då den inte används, där de smäcka detaljerna gör sig extra bra. Vid användning är den lätt att styra, stadig och bekväm.

Det bästa är att denna variant också kan användas utomhus. Tack vare stänkskärmarna av plast  på gåbilen skyddas barnet och utsidan av stänk, och stötdämparna gör det hela extra bekvämt. Kort och gott en sparkbil av hög kvalité rakt igenom!

Fördelar: kan användas både inne och ute, snygg och äkta design, hög kvalité, bekväm och stadig, säker

Nackdelar: dyr, tung och stor, något opraktisk

Dolu gåbil 3-i-1

Prisklass: budget Rekommenderad ålder: från 1 år Mått: 66 x 44 x 34 cm Maxvikt: 50 kg

Denna sparkbil från Dulo är ett smidigt hjälpmedel då barnet ska lära sig gå. Den är säkert utformad med både skyddsram, lättstyrd ratt och handtag i ryggen för att det ska kännas så tryggt som möjligt. Skyddet går att ta av när barnet blivit större och fått bättre balans på egen hand. Kan upplevas som något tung och svårstyrd, men å andra sidan är den stadig.

Fördelar: smidig, säker, går att anpassa för både stora och små barn, tål mycket, bekväm, rolig design
Nackdelar: tung, något svårstyrd, plastig

Ledsen, vi saknar priset på denna vara just nu.

Mini speeders classic gåbil no 1

Prisklass: mellan Rekommenderad ålder: från 2 år Mått: 25 kg Maxvikt: 40 x 76,7 x 38,5 cm

Detta är en otroligt robust och stadig sparkbil från Mini Speeders, som inte är sena med att göra kvalitativa och snygga barnprylar som denna. Designen liknar en äkta racerbil och ger en härlig körkänsla för barnet, samtidigt som den enkelt svänger och är bekväm att styra. Barnet sitter tryggt på sadeln med det lilla stödet i ryggen.

När bilen inte används gör den sig lika bra som dekoration i rummet. Trots den snygga designen tål den mycket och är lätt att ta sig fram med. Något tung och stor, men fortfarande lättrullad och behaglig. En riktigt härlig sparkbil som passar de lite större barnen med utvecklad balans.

Fördelar: snygg design, äkta känsla, lättstyrd, bra svängradie, bekväm sits, tål en del

Nackdelar: tung och stor, något opraktisk

Frågor och svar om sparkbilar

Vad är en gåbil?

En gåbil, eller sparkbil som det också kallas, är en liten bil som man kan introducera till barnet då intresset för att gå på egen hand börjar komma fram. Sparkbilen är perfekt då barnet både kan gå och sparka sig fram utan att ha lärt sig att gå, vilket gör att barnet utvecklar sin motorik, balans och rörelseförmåga samtidigt som det är roligt!

Vid vilken ålder kan man börja med sparkbil?

De flesta gå- eller sparkbilar är gjorda för att användas från 12 månader, alltså 1 år. Däremot kan du som förälder avgöra om barnet kan börja använda bilen tidigare, det vill säga om det är redo för den ”utmaningen”. Köper du en gå- eller sparkbil av hög kvalité kan den hålla i flera år.

Vad kostar en gåbil?

Det beror helt på vilket märke man köper och vilken kvalité det är på bilen. Vissa gå- eller sparkbilar kostar ett par hundra kronor, medan det finns dyrare varianter som kostar ett par tusenlappar.

Ska man välja en sparkbil för inomhus- eller utomhusbruk?

Här får man fundera över när, hur och var gå- eller sparkbilen ska komma till användning. De som är gjorda för utomhusbruk är ofta lite tåligare men också lite lättare i sin konstruktion, medan de för inomhusbruk kan ha snyggare design, bättre utformning och behagliga användning.

Tänk på var du bor och vad som kommer att komma till användning utifrån er livssituation. Man brukar också säga att de små barnen får börja lite försiktigare med en inomhusvariant, medan de lite större kan tycka det är roligt att åka omkring utomhus.