Innehåll

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

En sparkcykel är ett riktigt roligt och praktiskt åkdon för ditt barn. Med den kan barnet ta sig fram på ett snabbt och smidigt sätt utan att det krävs särskilt avancerad cykelvana. När barnet åker på sparkcykeln får det även chansen att öva sin rörelseförmåga i form av koordination, balans och motorik, samt sin kondition och styrka.

Med andra ord är det riktigt bra att ha en sparkcykel till hands när barnet vill ta sig ut på egna äventyr eller hänga med sina kompisar. Om ni går på långa promenader blir barnet inte heller lika uttråkat eller trött om sparkcykeln får följa med som både underhållning och transportmedel!

Idag finns det ett väldigt stort utbud av sparkcyklar och ”scooters” som de även kallas, så för att hjälpa er på vägen till att hitta den perfekta sparkcykeln för er har vi satt ihop en liten köpguide. Vi har tagit fram de sparkcyklar som är bäst- i- test, där vi även kommer att utse den bästa sparkcykeln i tre priskategorier.

Vi kom fram till att dyrgripen Micro Sparkcykel Classic Big Wheel trots allt tog hem vinsten som bästa sparkcykeln i premiumklassen, medan Stiga sparkcykel Cruise 145-S blev bästa sparkcykeln i mellanklassen. En riktigt välförtjänt vinnare av budgetklassen blev Stoy Sparkcykel basic, som trots sitt generösa pris levererade med hög kvalité!

De bästa sparkcyklarna:

Vi har utsett de tre bästa sparkcyklarna utav de vi testat. De sparkcyklar vi testat är för det mesta till lite större barn. 

Har du mindre barn som behöver den bästa trehjulingen? Läs vårt test här.

Micro Sparkcykel Classic Big Wheel – bästa sparkcykeln premium

Prisklass: Premium Ålder: från 9 år

Bästa sparkcykeln premium

Denna sparkcykel från Micro är rent ut sagt en dyrgrip, men för sitt pris får man en riktigt stabil, bekväm och hållbar sparkcykel som passar barn från 9 år. Ett plus i kanten är att denna även är miljövänlig, och att själva konstruktionen är utformad för att vara ergonomisk tack vare de låga och däcken.

Stommen är väldigt tålig och robust, och däcken är slitstarka vilket innebär en längre hållbarhet trots mycket slitage och oförsiktig användning. Men trots att den är så pass kraftig är den lätt att fälla ihop för smidig förvaring. Det medföljer även ett axelband vid köpet så att barnet kan slänga upp den på axeln då sparkcykeln måste bäras, eller när ni ska transportera den.

När sparkcykeln inte används eller om barnet vill ta en paus är det lätt att fälla ner fotstödet, det vill säga när sparkcykeln står på vänt. Något vi verkligen uppskattar är att styret går att justera i olika lägen för att barnet ska kunna växa med den, och för att den ska passa fler barn och åldrar.

Kort och gott är denna sparkcykel av riktigt hög kvalité och har en hel del smarta funktioner. Den är säker att köra, bekväm att åka på och praktisk att använda.

Däremot är vi inte helt övertygade om priset då det finns sparkcyklar som är betydligt billigare och har liknande kvalité. Det kan vara värt om den ska användas mycket, under en längre period och av flera barn då den är så slittålig, men annars tycker vi att det finns bättre alternativ.

Ledsen, vi saknar priset på denna vara just nu.

STIGA Sparkcykel Cruise 145-S – bästa sparkcykeln mellan

Prisklass: mellan Ålder: från 7 år Mått: styre- 80-95 cm Maxvikt: 100 kg     

Med denna sparkcykel från Stiga kan du vara säker på att ditt barn får en rolig och fartfylld åktur. Just denna modell heter ”cruise” eftersom den är utformad för att vara lite sportigare och ge en skön och stadig känsla när barnet åker på den. Den är även enkel att fälla ihop för att förvara eller transportera.

Det vi gillar med denna är att styret går att justera om ett spann på 80cm till 95cm, vilket innebär att barnet har en chans att växa in sig med denna under de år gillar att utforska och börja ta mer eget ansvar. Perfekt om den ska användas av fler barn i liknande ålder!

Tack vare att den är utrustad med riktigt stadiga och stora däck klarar denna av nästan alla sorters utmaningar som olika underlag har att erbjuda, vilket gör att barnet alltid kan ta sig fram på ett stabilt och säkert sätt. En extra trygghet är att det finns en broms på bakdäcket, samt att ståbrädan har ”grip tape” för att ge bättre grepp när barnet står på. 

Kort och gott en cool, praktisk, säker och riktigt bra sparkcykel som passar vid alla tillfällen.

Stoy Sparkcykel basic – bästa sparkcykeln budget

Prisklass: Budget Ålder: från 5 år Mått: styre- 68-79 cm Maxvikt: 50 kg

Här har vi en riktigt snygg och prisvärd sparkcykel från Stoy. Visste ni förresten att deras företagsnamn är ett anagram av det engelska ordet ”toys”, vilket bara det är ett tecken på att de är kreativa och nytänkande!

Detta speglar även av sig på deras sparkcyklar, och som ni kommer märka genom denna köpguide så är de en av våra stora favoriter med ett flertal produkter i vårt test. Denna sparkcykel är deras budgetvariant, men vi tycker att den fortfarande levererar med en väldigt stilren design som passar både killar och tjejer.

Vad gäller dess funktion tycker vi att de tänkt igenom de flesta detaljer, så som att handtaget är mjukt och skönt att hålla i, att det finns en broms för högre säkerhet och att sparkcykeln kan fällas ihop utan krångel. Denna variant är gjord för ”mellanstora” barn från 5 år och klarar av upp till 50 kg, och därmed väger den inte så mycket själv.

Vid behov kan styret justeras i 3 olika höjdlägen för att barnet ska kunna växa med denna under några år, eller om den ska användas av flera olika barn. Andra detaljer som uppskattas är de kraftiga och lite större hjulen samt den stadiga ramen. Riktigt prisvärd och bra!

Ledsen, vi saknar priset på denna vara just nu.

Andra testade sparkcyklar - recensioner

För att hitta de bästa sparkcyklarna är det klart man måste testa fler än bara tre stycken. Därför har vi testat och recenserat andra sparkcyklar. Vi gillar flera av dem men alla kan inte bli bäst i test. Trots det kanske du hittar din favorit här.

STIGA Air Scooter 12”

Prisklass: Mellan Ålder: från 7 år Mått: styre- 77- 90 cm Maxvikt: 100 kg

Denna sparkcykel från Stiga kallas för Air Scooter 12”, vilket innebär att den har hjul på ett mått av 12 tum. Med andra ord är denna rätt stadig i sin rullning, vilket i kombination med den kraftiga stålramen gör att den passar perfekt för lite äldre barn.

När barnet använder denna kan det utan problem hålla i det behagliga handtaget med vadderat styrskydd, för att få ett ordentligt grepp. Det finns även ett nerfällbart stöd som är perfekt att använda när sparkcykeln står still, samt en handbroms som styr både fram- och bakdäck för extra säkerhet.

Det vi verkligen uppskattar med denna är att dess stabilitet gör att sparkcykeln kan användas på såväl platta som ojämna underlag, samt att den även klarar av blöta eller leriga väder. En snygg detalj är aluminiumfälgarna som också bidrar till dess tålighet.

Vi tycker verkligen att denna sparkcykel är värd sitt pris, och att man får väldigt mycket i en produkt. Kan användas på barn från 7 år och som väger upp till 100 kg, vilket innebär att även många vuxna kan få användning för denna!

Stoy Speed Sparkcykel

Prisklass: Mellan Ålder: från 7 år Mått: styre- 77cm Maxvikt: 100kg

Här har vi en sparkcykel från Stoy. Denna modell heter ”speed” just för att den är speciellt utformad för att passa bra om barnet gillar att göra lite mer utmanande rörelser. Det innebär att denna variant är speciellt bra om barnet gör tricks eller hoppar, om det ska gå fort eller om det ska göras några stunts.

Med andra ord är den här perfekt att använda för barn som är lite mer våghalsiga och som ofta hänger i skateparker eller gillar att köra olika banor, eller för dem som bara gillar att ta sig fram snabbt och smidigt. Just för att den är gjord för det syftet väger inte denna sparkcykel så mycket, för att den ska vara lättare att ta sig runt med på olika sätt.

Utöver det har den en kraftig stomme av stål som ger ett bra stöd vid användning samt stora och stadiga hjul. Designen är stilren men cool och passar alla barn! Något som vi däremot skulle önska är en broms och att styret blir justerbart, vilket hade bidragit till bättre passform och säkerhet. Nu är dess längd alltid på 77cm.

Annars är vi supernöjda och imponerade av denna smidiga, praktiska och prisvärda sparkcykel.

Ledsen, vi saknar priset på denna vara just nu.

Milly Mally Scooter Smart

Prisklass: mellan Ålder: från 4 år

Sparkcykel för mindre barn

Här har vi en sparkcykel från Milly Mally. Med denna scooter tar ditt barn sig fram enkelt och bekvämt, samtidigt som den är ergonomiskt utformad och rent ut sagt behaglig för kroppen att använda. Ståplattan är bred och halkfri för att vara både säker och skön, det finns en broms på bakhjulet och hjulen i gummi ger ett bra grepp med ett tyst läte.

Utöver det har denna sparkcykel en riktigt bra stomme som gör den stabil, men det till trots är den enkel att vika ihop och väger relativt lite för att göra sig smidig i alla lägen. Vid köp får du även denna helt färdigmonterad och redo att användas direkt, vilket ofta uppskattas av både små och stora.

En annan detalj som imponerade på oss är att handtaget är klätt i en form av gummi som är halkfritt, vilket inte bara gör att de är bekväma att hålla tag om utan också att de ger ett riktigt bra grepp. På sidan finns det skydd för extra säkerhet. Vid behov kan styret sänkas eller höjas i tre olika lägen. 

Vi skulle absolut rekommendera Milly mally Smart Scooter för alla barn som gillar att åka sparkcykel, speciellt för dem som gillar ett lite lugnare och behagligare tempo och verkligen känner av den bekväma egenskapen. Denna är smart, och bra!

Stoy Classic 200

Prisklass: Mellan Ålder: från 10 år Mått: styre- 85-100 cm Maxvikt: 100 kg

Ytterligare en sparkcykel från Stoy, men denna gång i en variant som heter Classic 200. Denna modell är gjord för att användas av äldre barn som klarar av att hantera mer fart och fläkt på sin åktur, vilket passar perfekt med dess stora och stabila hjul. Ramen är av kraftigt stål för att den ska hålla sig på plats oavsett vad.

Tack vare att den är försedd med en rejäl fotbroms har barnet möjlighet att bromsa på ett snabbt och enkelt sätt vid behov. En annan sak som vi uppskattar hos denna är att den är hur enkel som helst att fälla ihop om den inte används, speciellt om ni har begränsat utrymme och förvaring eller om den ska transporteras.

Vi anser att detta är en prisvärd och riktigt kvalitativ sparkcykel som har vad som krävs för att den ska klara en fartfylld åktur. Styret är lätt att justera i längd för att flera ska kunna använda samma sparkcykel!

Ledsen, vi saknar priset på denna vara just nu.

Pinepeak Dirt bike Scooter

Prisklass: Mellan Ålder: från 6 år Mått: 86 x 12 x 48 cm Maxvikt: 100 kg

sparkcykel med broms barn

Denna sparcykel, även kallad dirt bike scooter, från Pinepeak är något av det tuffare som finns att hitta på marknaden. Med den här kan ditt barn känna sig som en riktig motorcykel tuffing på egna hjul, som gör den delen är lufthjul och klarar av att ta sig fram på nästan alla underlag trots att det är guppigt eller stenigt.

Det finns alltså ingen tvekan om att barnet kan få en fartfylld, bekväm och stabil åktur där inget kan stå i dess väg. Sen bör du ju såklart inte släppa ut ditt barn på vilket äventyr som helst utan att ha uppsyn, men du behöver i alla fall inte oroa dig för att det ska gå fel. Sparkcykeln är även försedd med en broms på bakhjulet för extra säkerhet och komfort.

Utöver det är ju designen riktig cool och kan nog locka nästan vilken barn som helst, vilket i kombination med de stora kraftiga hjulen och det stabila styret kan göra denna till en storfavorit. Riktigt prisvärd med en otroligt cool och snygg design, samt smarta och säkra funktioner.

Ledsen, vi saknar priset på denna vara just nu.

Frågor och svar om sparkcyklar

Ska man ha 2 eller 3 hjul på barnets sparkcykel?

Huruvida ni ska ha 2 eller 3 hjul på sparkcykeln är valfritt, men det kan vara bra att veta om att det är en fråga om säkerhet. Precis som att det är enklare för barnet att lära sig cykla genom att börja med en trehjuling, så är det lättare och mer säkert om barnet börjar använda en sparkcykel med 3 hjul.

Däremot är det inte särskilt svårt att lära sig själva åkandet då barnet endast behöver stå på ett ben för att balansera och sparka med det andra. Alltså kan ett barn tröttna på sparkcyklar med 3 hjul rätt snabbt, speciellt om det är lite äldre och har bättre balans. Börja gärna med en variant på 3 hjul om barnet är mindre och oerfaret, och byt sen till en med 2 när barnet ”klarat” inlärningsprocessen. 

Ska man ha små eller stora hjul?

Hjulens storlek bör anpassas efter barnets storlek och vikt, vilket alltså innebär att hjulen bör vara större ju större ditt barn är. Tänk på att dubbelkolla detta innan du köper sparkcykeln, då en stor sparkcykel inte alltid innebär stora hjul!

Sen finns det vissa varianter som har små hjul trots att de är anpassade för äldre barn eller vuxna, och alltså kan även små hjul funka för stora barn. Det kan dock vara bra att ha som allmän regel att stora barn bör ha stora hjul (över 200mm), och att ni alltid kollar maxvikt om ni köper en variant med mindre hjul.

Från vilken ålder kan barnet använda sparkcykel?

Beroende på hur just ditt barn utvecklats så kan användandet av en sparkcykel variera. Däremot brukar man säga att ett barn kan börja åka sparkcykel när de är runt 3 år, där vissa bör vänta till 4 eller 5 år på grund av oerfarenhet gällande balans och liknande motoriska rörelser.

Kom ihåg att du som förälder måste vara med och lära barnet hur det ska göra i början, oavsett om barnet redan kan cykla eller om det har bra balans. Att åka sparkcykel är lite av en annan rörelse och teknik, så för att barnet inte ska trilla bör du finnas där som stöd till dess att barnet visar sig klara det på egen hand.

Finns det sparkcyklar med broms?

Ja! Många av de sparkcyklar som finns på dagens marknad har en broms, i vissa fall både fram- och bakbroms. Att sparkcykeln har broms är en viktig säkerhetsåtgärd som krävs för att barnet ska kunna åka säkert, speciellt om barnet ska åka på sparkcykeln utan en förälders uppsikt.

Om sparkcykeln ska användas av barnet på egen hand är det alltså nödvändigt att den är försedd med en ordentlig broms, som barnet vet hur den fungerar om det behöver bromsa. I nerförsbackar och mindre sluttningar måste barnet ha möjligheten att bromsa utan att behöva sätta ner fötterna!

Att tänka på innan du köper en sparkcykel

Innan ni köper en sparkcykel till ert barn finns det några saker man bör tänka på.

  • För det första så måste sparkcykeln passa för barnet i fråga, alltså både när det gäller storlek, ålder och personligt tycke av design. För att sparkcykeln ska gå hem krävs det att barnet är intresserad av att använda den, vilket kan vara svårt om den inte lockar utifrån.
  • Fundera på om barnet ska ha en sparkcykel med 2 eller 3 hjul, där en tvåhjulad variant rekommenderas till mindre barn och nybörjare.
  • Se även till att sparkcykelns höjd och bredd passar barnet storlek.
  • Kolla att hjulen är tillräckligt stora eller stadiga för att klara barnets vikt.

Hur låser man fast en sparkcykel?

Om ni är måna om att låsa fast sparkcykeln när barnet inte använder den finns det speciella lås att köpa för det. Dessa går att hitta i cykelaffärer, hos låssmeder och en del ”allt-i-allo” affärer. Beroende på vilket lås du köper så finns det lite olika tekniker för att låsa fast sparkcykeln, men om det går är det bäst och säkrast att låsa fast i hjulet.

Vad kostar en sparkcykel?

Priset kan variera väldigt beroende på vilken sparkcykel du köper, vilket märke det är, hur den ser ut, vad den är gjord av, vilken ålder/ storlek den är anpassad för, samt om den har några specifika funktioner eller egenskaper.

Det finns sparkcyklar som kostar ett- eller- tvåhundra kronor, men vanligast är att prislappen ligger på ett par hundra (mellan 300-600kr). Det finns även vissa specialare som kostar över tusenlappen!

Ska barn ha hjälm när de åker sparkcykel?

Med tanke på att en sparkcykel används på ett sätt där barnet alltid kan balansera med en fot i marken, samt att det alltid har chansen att stanna tvärt eller kliva av så krävs det inte hjälm på samma sätt som med cykel eller trehjuling. Det finns heller ingen lag på att det behöver användas.

Däremot skulle vi personligen rekommendera att ert barn alltid har på sig hjälm när det åker sparkcykel, oavsett hur gammalt det är, hur bra balans det har eller hur försiktigt det åker. Det finns alltid en risk för att barnet trillar, snubblar, fastnar i något eller råkar röra sig fel, så att vara på den säkra sidan är alltid bäst!