Bästa spjälsängen 2024 – 11 testade spjälsängar till ditt barn

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Det finns inget annat val än den bästa spjälsängen när du väljer säng till ditt barn. Men vilken är den bästa spjälsängen? Vi har testat 10 olika spjälsängar och utsett våra bäst i test spjälsängar i tre olika prisklasser: premium, mellan och budget. Allt för att hitta rätt säng som passar alla olika behov.

Vi har tittat på funktionerna hos de olika spjälsängarna för det är det tillsammans med designen som är de två stora delarna när man ska välja säng till sitt barn. De flesta spjälsängarna har en hög säkerhet så vi har inte tittat lika mycket på det.

Vi har tittat extra på spjälsängar som kan användas på flera sätt för att förlänga livslängden på sängen. Det betyder att spjälsängen kan göras om till juniorsäng och i vissa fall även en soffa. Självklart har vi testat de mer klassiska spjälsängarna och även bedside crib som du kan sätta ihop med din vanliga säng.

En av de viktigaste sakerna som vi tycker en spjälsäng ska ha är att du ska kunna höja och sänka sängbotten. Det underlättar mycket för din rygg när bebisen är liten. Sen sänker du bara sängbotten ju äldre och aktivare barnet blir.

De bästa spjälsängarna:

Premium: Happyscooter Done By Deer Spjälsäng

Mellan: Troll Lukas 3-i-1 spjälsäng

Budget: JLY Heaven Spjälsäng

Våra tre testvinnare och bästa spjälsängar:

Happyscooter Done By Deer Spjälsäng – en 2-i-1-möbel för barnrummet

Prisklass: Premium Material: MDF Mått: H92 x B66 x L125 cm Bäddmått: B60 x L120 cm Antal höjdlägen: 2 Avtagbar sida: Ja, stödbräda köps separat Madrass: Standard 60 x 120 Maxvikt: Okänd

Bästa spjälsängen

Här är vår testvinnare och bästa spjälsängen i premiumklassen. Det här är en riktigt snygg spjälsäng som finns i flera olika färger. Den passar därför i de flesta rum utan problem. Något vi märkte när vi testade den var att den väger en hel del. Den står stadigt men var gärna två när ni monterar ihop den. Vanliga spjälskydd fungerar utmärkt i denna. Här betalar du egentligen inte för många funktioner utan mer design och livslängd.

Sängen är en 2-i-1 möbel och när barnet vuxit ur spjälsängen kan du faktiskt göra om den till en mysig soffa.  Det gör att du faktiskt får en mycket längre livslängd på möbeln och det tycker vi alltid är bra. Får du sedan ett småsyskon kan du bara göra om den till spjälsäng igen om det behövs. Det är väldigt lätt genom att ta bort spjälorna på ena sidan. Du täcker sedan spjälhålen med metallplattor som du skruvar dit.

Spjälsängen har en höj och sänkbar botten. Du kan sätta sängbotten i ett högt och ett lågt läge. Det höga läget kan du använda när bebisen är liten och sedan sänka ner när barnet blir mer aktivt. Här kommer en nackdel, det gör att du delvis får montera isär sängen igen. Det går ganska snabbt men vi hade gärna sett en smidigare lösning.

Du kan köpta till en stödkant så får du också till en småbarnssäng där ditt barn har en enkel öppning att klättra i och ur sängen. Kanten är däremot så hög att barnet inte riskerar att rulla ur sängen under natten.

Troll Lukas 3-i-1 spjälsäng – bästa spjälsängen i mellanklassen

Prisklass: Mellan Material: Björk / Plywood Mått: H88 x B66 x L126 cm Bäddmått: B60 x L120 cm Antal höjdlägen: 3 Avtagbar långsida: Ja Madrass: Standard 120 Maxvikt: Okänt

Är det något vi gillar är det när en möbel har flera funktioner. I denna spjälsäng från det svenska märket troll får du tre möbler i en. Du får en spjälsäng, en juniorsäng (behöver köpa till en juniorlångsida) och en soffa. Det gör att även fast den kostar lite mer så kan du använda den mycket, mycket längre. I denna sover din bebis tryggt och säkert. Vi har utnämnt denna till den bästa spjälsängen i mellanklassen.

Du kan fästa sängbotten i tre olika höjdlägen. De ställbara lägena är: 26,5 cm, 42,5 cm och 55,5 cm från golvet. Det kommer spara din rygg när din bebis är liten och du kommer tacka oss för att du valde en sån här modell.

När du har den som en juniorsäng har du två korta sidor från vardera kant som gör att det endast blir ett hål i mitten kvar där barnet kan krypa upp och ner. Det gör att barnet inte ramlar ur när det är större och sover i denna säng.

Barn biter i allt och skulle de bita i spjälorna är det helt ofarligt. Färgen är en vattenbaserad, miljövänlig och giftfri färg. Även limmet. Säkerheten är också hög efter att den genomgått flera tester på olika testinstutit som kollat på avstånd mellan spjälor och madrassbotten, klämrisken och skapat tryck mot spjälorna. Den känns väldigt säker och bra. Även när du har den som juniorsäng och soffa.

Glöm inte att köpa till en madrass då det inte följer med.

JLY Heaven Spjälsäng - Bästa spjälsängen i budgetklassen

Prisklass: Budget Material: Trä Mått: H86 x B65 x L125 cm Bäddmått: Standard, B60 x L120 cm Antal höjdlägen: 3 Avtagbar långsida: Nej Madrass: B60 x L120 cm

Bästa billiga spjälsängen

Letar du efter den bästa spjälsängen med en billig prislapp? Här har du den. Vi har testat spjälsängen från JLY och det är den bästa spjälsängen i budgetklassen tycker vi.

Vår upplevelse är att den är väldigt stabil samtidigt som du har möjlighet att höja sängbotten i tre olika lägen. Du kan sätta sängbotten på 21 cm, 36 cm och 52 cm från golvet. Långsidorna är däremot fasta och går inte ta bort.

Vi gillar dess enkelhet men att den ändå har bra funktioner. Sen är det givetvis ett stort plus att den har standardmåtten på madrassen. Många sängar har specialmått på sina madrasser och det är alltid ett problem att hitta rätt och ibland är också prislappen lite väl hög.

Vill du ha en stabil, klassisk design och bra spjälsäng är detta den bästa i prisklassen.

Andra testade spjälsängar

Förutom våra tre testvinnare har vi även testat andra bra spjälsängar. Om inte våra bästa spjälsängar är den bästa för dig finns det flera andra spjälsängar att välja på. 

Behöver du en barnmadrass till spjälsängen? Kika in vårt test av barnmadrasser här.

JLY Dream Lux Spjälsäng med Dropside

Prisklass: Budget Material: Trä Mått: H96 x B69 x L124 cm Bäddmått: B60 x L120 cm Antal höjdlägen: 3 Avtagbar sida: Nej, du kan dra ner den Madrass: Standard 60 x 120 cm

spjälsäng bäst

Det första vi tänkte på när vi såg sängen var att det var rundade kanter, det är något vi upplever känns skönare. Den har också den klassiska och tidlösa designen som spjälsängar har. Efter att ha testat denna gillar vi den verkligen. Den är snygg, har bra funktioner för det pris den har och känns väldigt säker. Givetvis är färgen giftfri.

För att du inte ska få ont i ryggen så kan du höja och sänka botten där madrassen ligger. Det betyder att när bebisen är nyfödd kan du ha botten i det högsta läget för att lätt nå barnet och för att slippa få ont i ryggen. Ju äldre barnet blir och mer aktivt kan du sänka botten. Så när de är större och står själva eller med stöd ska du givetvis ha den längst ner. Är du osäker så ha den hellre längst ner än att riskera att barnet klättrar över.  Totalt har du tre olika lägen du kan ha botten i. Då är den 20, 30 eller 40 cm från golvet.

 Vi gillar att du också kan höja och sänka långsidan utifrån. Den är givetvis barnsäker och kräver att du hakar ur den i nederkant innan du lyfter upp den. Du kan helt enkelt trycka in den lite med foten och sen lyfter du den bara rakt upp. Långsidan har två fasta lägen där denna dropside-funktion inte går att använda. Det är för att det inte är så säkert för barnet.

 Vi är väldigt nöjda med denna spjälsäng.

Stokke Sleepi spjälsäng – växer med ditt barn

Prisklass: Premium Material: Bokträ och bokplywood Mått: H86 x B74 x L127 cm Bäddmått: B67 x L120 cm Antal höjdlägen: 4 Avtagbar sida: Ja Madrass: Följer med sängen Maxvikt: 120 kg

Den här spjälsängen kommer du kunna använda länge då den kan växa med ditt barn från 0 till 10 års ålder. Det gör att du egentligen inte köper en spjälsäng som passar för ett år utan en säng som du faktiskt kan använda länge. För att den ska fungera för 3-10 år behöver du köpa till en förlängning. Då växer sängen med ditt barn och behåller sin ovala form. När ditt barn blir större kan du ta bort ena sidan av sängen så kan barnet klättra i och ur på ett smidigt sätt.

Det följer med en madrass för sängen när den är i spjälsängsläget 120 x 67 cm. Vill du göra om den till en ännu mindre säng som heter sleepi mini behöver du köpa till en mindre madrass. Samma gäller om du vill göra om den till en juniorsäng, fast då behöver du en större madrass. Tack vare att den också har hjul som vi tycker rullar smidigt så du enkelt kan flytta runt den och ställa den där den passar. Självklart har spjälsängen låsningsbara hjul.

Spjälsängen har en höj och sänkbar botten, totalt får du fyra olika lägen att sätta den.

Spjälsängens har löstagbar sida som skapar ett 53 cm brett hål där barnet kan klättra in. Tack vare att på långsidans botten och topp fortfarande finns kvar sidor gör det att det blir ett automatiskt fallskydd.

Den här spjälsängen kostar mer men tack vare att den kan användas så länge är ändå priset rimligt. Så länge du köper till förlängning och madrass såklart.

Designen är snygg och det är en bra och bekväm madrass som följer med.

Sebra Säng Baby Junior

Prisklass: Premium Material: Björk Mått: H88 x B76 x L115 – 155 cm Bäddmått: B70 x L112,5/155 cm Antal höjdlägen: 2 Avtagbar långsida: Ja Madrass: Tvådelad madrass från Sebra köps till separat Maxvikt: 70 kg

Här får du två sängar i en. Först kan du använda den som spjälsäng för att sedan gå över till en juniorsäng. Det är en så kallade växasäng som växer tillsammans med ditt barn.

När den är en spjälsäng har den två lägen för sängbotten. Det lägre använder du när barnet är större och mer aktivt och det högre kan du använda när barnet är nyfött och du vill ha det lättare att lyfta upp barnet utan att nästan själv trilla i sängen. Madrass till både spjälsängen finns att köpa till.

Att sängen har speciella mått som inte är standard och att den har rundade hörn betyder att du är tvungen att köpa madrassen från Sebra. Även spjälskydd finns från Sebra, det kan fungera med andra om det är tjockt och kan stå upp någorlunda för sig själv.

När du monterar sängen så gör det i rummet där den är tänkt att stå. Med sina 75 cm i bredd kan det vara svårt att få sängen genom dörrar i äldre lägenheter. Den är väldigt lättmonterad och du får ihop den på 20 minuter.

När du vill göra om sängen till en juniorsäng kan du enkelt ta bort långsidornas spjälor utan att behöva montera ner sängen och dra ut sängen. Du behöver inte heller köpa till en stödkant då juniorsängen är extra djup, runt 13 cm från madrass upp till kanten. Det gör att ditt barn inte ramlar ur sängen hur lätt som helst. Däremot är sängbotten placerad ganska högt över golvet, det gör det svårare för mindre barn att klättra i själva.

Vi tycker att Sebra baby- och juniorsäng har en snygg design och den finns också i flera färger vilket alltid är ett plus. Funktionsmässigt har den alltid vi söker, lång användningstid och även ett högt andrahandsvärde. Köper du en säng är vi säkra på att du blir nöjd. 

JLY Bedside Crib Dream

Prisklass: Budget Material: Trä / MDF Mått: H85 x B45,5 x L86 cm Bäddmått: B40 x L84 cm Antal höjdlägen: 6 Avtagbar långsida: Ja Madrass: B40 x L84 cm Maxvikt: 20 kg

En bedside crib du kan enkelt kan sätta fast i din säng så den inte rullar iväg. De fyra hjulen kan givetvis också låsas och / eller plockas av. Du kan då även ta av ena långsidan så är det nästan som att ni ligger i samma säng. Smart, smidigt och säkert.

Du kan justera sängbotten i sex olika lägen så det kommer passa höjden på din säng. Högsta läget är 48 cm över golvet och lägsta är 32. För att montera av spjälsidorna så skruvar du bara av fyra skruvar. Det är lika enkelt att sätta fast den igen.

Det är en enkel och snygg design i ett litet format. Har du ont om plats i början i ditt sovrum är denna absolut ett alternativ du inte ska välja bort den. Vi gillar den för dess enkelhet, design och de många anpassningsmöjligheterna i höjd.

Cam Cam Harlequin Baby Säng

Prisklass: Premium Material: Björkträ, MDF Mått: H95 x B72 x L135 cm Bäddmått: B60 x L120 cm Antal höjdlägen: 3 Avtagbar långsida: Ja Madrass: B60 x L120 cm Maxvikt: okänt

Snygg och säker spjälsäng

Detta är en riktigt fin designad spjälsäng med märkets signaturmönster ”Harlequin” där du kan justera madrasshöjden. Du kan ställa in den på 20 cm, 27 cm och 55 cm från golvet.

Du kan enkelt ta bort sidopanelen genom två knappar. Självklart är knapparna barnsäkra så inte barnet av misstag skulle kunna öppna långsidan.

Trät i spjälsängen är FSC-certifierat vilket innebär att trät kommer från ett ansvarsfullt skogsbruk. Det betyder ett skogsbruk som tar hänsyn till både miljön och människor. Det är något vi gillar att Cam cam ändå valt att använda sig av.

Spjälsängen är riktigt snyggt och vackert att titta på. Du kan använda det som en spjälsäng men senare när barnet blir lite större kan du ta bort långsidan och så barnet själv kan klättra upp i sängen.

Klups Spjälsäng + Byrå

Prisklass: Premium Material: Furu, MDF-trä, plywood Mått: H97 x B87 x L175 cm Bäddmått: B52 x L80 cm Antal höjdlägen: 2 Avtagbar långsida: Ja Madrass: B52 x L80 cm Maxvikt: okänt

Spjälsäng med förvaring

Här är en spjälsäng med förvaring. Gott om det också. Den sitter ihop med en byrå vilket gör att du får en säng, byrå och skötbord i ett.

Du kan flytta sängbotten i två olika lägen vilket alltid är smidigt. Förvaringsmässigt har du tre lådor i byrån där du kan ha blöjor, kläder och filtar. På byrån finns det tillräckligt med plats för skötbädd så det kan du lägga dit. Det gör att du enkelt kan byta på ditt barn även mitt i natten utan att behöva byta rum och ha dig. Tänk bara på att aldrig lämna ditt barn obevakat på skötbordet. Vi hade gärna sett att det var en liten kant även på långsidan ut mot byrån för högre säkerhet men det går bra utan också. Om du vill kan du lägga en antihalkmatta under skötbädden så ligger den mer still.

Du har också en förvaringslåda under själva sängen och byrån. Den är perfekt sen när barnet blir lite större och behöver sova i en juniorsäng. Då lyfter du bara av byrån och tar av spjälorna. Juniorsängen behöver en madrass i storleken 120 x 80.

Det här är en riktigt bra spjälsäng med många funktioner. Väl värd pengarna om du frågar oss.

Prisklass: Budget Material: Furu Bäddmått: Standard, B60 x L120 cm Antal höjdlägen: 3 Avtagbar långsida: Nej Madrass: B60 x L120 cm Maxvikt: 15 kg

I denna spjälsäng från det svenska och klassiska märket Carena sover din bebis gott.

Spjälsängen är lämplig från födseln, såklart och kan användas upp till cirka 3 års ålder. Från 6 månader och uppåt ska madrassbotten vara på sängens lägsta nivå för bästa säkerhet och är en rekommendation från tillverkaren.

Den finns i vitt och grått, personligen tycker vi den gråa är lite snyggare men det är en smaksak. Långsidorna går tyvärr inte att ta av eller sänka. Däremot får du sätta sängbotten i tre olika lägen. 22 cm, 38 cm och 55 cm från golvet.

Sängen är målad med svenska färger som är helt giftfria. Något som alltid känns tryggt när det mest värdefulla man har ska sova i spjälsängen.

Frågor och svar om spjälsängar:

När börjar bebis sova i spjälsäng?

Det kan bebisen göra direkt från födseln. I början är det bra om du har bebisen i ett babynest för att bebisen ska känna sig lite mer ombonad.

Hur länge använder man spjälsäng?

Vanligast är att man använder spjälsängen från födseln upp till cirka ett år. Du kan använda en spjälsäng upp till att barnet är tre år. Vissa sängar kan du göra om till juniorsängar, kika gärna på en sån för att förlänga livslängden på sängen.

Hur bäddar man en spjälsäng?

Detta kan vara bra att ha till spjälsängen:

 • Ett godkänt spjälskydd. Det gör det svårare för ditt barn att få ut armar och ben i konstiga lägen när barnet sover.
 • Madrass och madrasskydd. Givetvis behöver du en madrass men ett madrasskydd är också bra att ha då blöjor kan läcka. Då är det inte roligt om hela madrassen då är nerkissad eller nerbajsad.
 • Lakan till sängen. Köp gärna dra-på-lakan. Det är bara skönt att slippa hålla på att bädda med vanliga lakan.
 • En platt kudde.
 • En tunn filt. Gärna en gallerfilt så kan barnet andas även om filten råkar komma över ansiktet under natten och det blir inte för varmt.
 • Pyjamas, skönt för bebisen om det blir lite kyligt eller om bebisen sparkar av sig filten.
 • Babynest, vi tycker det är väldigt trevligt med ett babynest för att få en mer ombonad känsla för bebisen. Det är inget måste. Vill du veta vilket babynest som är bäst kan du läsa vårt test här.

Vad kostar en spjälsäng?

Du kan få en spjälsäng för strax under tusenlappen till 10 000 kr. Allt beror på vilka funktioner du vill ha och om det ska vara flera möbler i ett. Det vill säga en spjälsäng som kan bli en juniorsäng och sen en soffa till exempel.

Vad ska man tänka på när man köper en spjälsäng?

Du ska ställa några frågor till dig själv innan du köper en spjälsäng:

 • Vill du att spjälsängen ska kunna kopplas ihop med din säng?
 • Vill du att sängbotten ska kunna höjas och sänkas? Hur många nivåer?
 • Ska spjälsängen ha hjul?
 • Vilken är din budget för spjälsängen?
 • Vill du ha en spjälsäng med avtagbar långsida?

2 svar på ”Bästa spjälsängen 2024 – 11 testade spjälsängar till ditt barn”

Lämna en kommentar