Innehåll

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Det är något speciellt att lära sig cykla och något många barn börjar med är en springcykel. Men vilken är den bästa springcykeln? Vi har testat flera springcyklar för att se vilka vi gillar och som vi tror att du också skulle tycka om.

Med en springcykel tränar ditt barn upp sin balans då de tar fart med fötterna med en springcykel. Kärt barn har också många namn och springcykel kan också heta balanscykel. Ibland hjälper det att söka på det också när du letar efter olika modeller.

Genom att ditt barn sparkar sig fram så bestämmer den också farten till en början. Sparkar de inte så snabbt eller hårt så kommer de inte fram så snabbt heller. Däremot kan de få upp en väldigt hög fart också så det gäller att hänga med när de börjar få upp farten.

Vi har hittat sparkcyklar som ser ut som en racer, en sparkcykel med babblarna som blev bäst i test i sin kategori och flera andra. Från dem har vi utsett en vinnare i tre kategorier: premium, mellan och budget. Så du kommer hitta en som passar din plånbok.

Bästa springcykeln:

Här har vi testat flera olika springcyklar och balanscyklar för att hitta de bästa. Här får du våra tre bästa springcyklar. 

Puky springcykel LR2 – bästa springcykel premium

Prisklass: Premium Passar ålder: 3+ år Maxvikt: 25 kg Höj och sänkbar sadel: Ja, 35 – 44 cm Broms: Nej Vikt: 3,7 kg Storlek på cykel: 12 tum

Bästa springyckel premium

Här är den bästa springcykeln och den kommer från Puky som vi verkligen gillar. Den är väldigt stadig för din 3+-åring och ditt barn kommer ha väldigt roligt. Den är också rätt snygg!

Lackeringen är väldigt stöttålig så du kan förmodligen ha springcykeln kvar i gott skick till även barn 2 och barn 3 om du skulle skaffa fler. Det är en bra kvalité på cykeln och designen vilket gör att den har en lång livslängd.

Du får en balanscykel med luftdäck, cykelstöd (det har vi inte hittat någon annan som har), bärhandtag på sadeln för när du som förälder måste bära cykeln. Du får också en cykel med aluminiumram och ram med en låg påstigning vilket underlättar för ditt barn.

Helt klart lite dyrare men har en lång livsläng och hög kvalité på sakerna. Glöm inte att använda hjälm på ditt barn när ni är ute med springcykeln.

Stoy springcykel med handbroms - bästa springcykeln mellan

Prisklass: Mellan Passar ålder: 3+ år Maxvikt: Höj och sänkbar sadel: Ja, 41 – 46 cm Broms: Handbroms Vikt: 3,5 kg Storlek på cykel: 12 tum

Bästa springcykel mellan

Springcykeln från Stoy är utrustad med en handbroms. Vi vet inte riktigt när barnet ska använda den och de klarar sig ofta alldeles utmärkt med att broms med fötterna. Det brukar också krävas att de kan knipa åt bromsen med handen och styra samtidigt. Kanske lite mycket att förvänta sig av en 3-åring i alla lägen.

Förutom den lilla detaljen är det en bra springcykel där det finns en styrbegränsning som gör att styret inte kan vridas för mycket åt sidorna så barnet riskerar att ramla. Det är gummidäck och det betyder att de är punkteringsfria. Så du slipper oroa dig över det.

Du monterar den lätt och sadeln går att ändra i höjd mellan 41- 46 cm så du kan anpassa den efter ditt barn.

Nordic hoj springcykel med babblarna – bästa springcykeln budget

Prisklass: Budget Passar ålder: 2+ år Maxvikt: 25 kg Höj och sänkbar sadel: Ja, 32 – 42 cm Broms: Nej Vikt: 2,7 kg Storlek på cykel: 10 tum

Vilket barn gillar inte babblarna? Nu kan ditt barn också få en springcykel med babblarna och vi tycker faktiskt det är en riktigt bra springcykel. Den är väldigt lätt med sina 2,7 kg vilket gör det lättare för ditt barn att cykla på den.

Du har också en sadel med bra variation på höjd.  Du har hela 10 cm du kan höja och sänka sadeln på. De flesta andra har kanske runt 5 cm. Det gör att den håller längre för ditt barn då du kan höja sadeln mycket mer.

På balanscykeln hittar du givetvis babblarna och du får även med dig ett gäng klistermärken med babblarna. Dubbelt roligt alltså.

Däcken är väldigt tysta eftersom de är gjorda i EVA-plast och är också väldigt lättrullade. Ditt barn kommer älska denna springcykel länge.

Andra testade springcyklar

Förutom våra bästa springcyklar som vi utsett så har vi även tittat på dessa. Passar inte någon av våra vinnande springcyklar dig kanske du hittar din favorit här. 

CANNONDALE TRAIL BALANCE

Prisklass: Premium Passar ålder: 3 – 4 år Höj och sänkbar sadel: Ja Broms: Nej Storlek på cykel: 12 tum

Detta är verkligen inte den billigaste springcykeln på marknaden men det kan nog vara en av de coolaste och mest hållbara.

Du får en cykel med en aluminiumram med släta och lättrullade däck. Framgaffeln är lite speciell då det vanligtvis går ner på båda sidor om däcket. Här sitter hjulet fast i en gaffel så att säga. Kika på bilden så förstår du vad vi menar.

Det här är en riktigt lätt springcykel och den väger ungefär hälften av de vanligaste trehjulingar eller andra cyklar på tolv tum.

Pinepeak Springcykel Komfort

Prisklass: Budget Passar ålder: 2+ år Maxvikt: Höj och sänkbar sadel: Ja, 36 – 39 cm Broms: Nej Vikt: 3,7 kg Storlek på cykel: 10 tum

En springcykel är bra för att träna upp balansen och springcykeln från Pinepeak är en bra första cykel att börja med för ditt barn. Däcken är lite plastiga men lättrullade och cykeln sköter sig bra på vägen.

Handtagen är bekväma och glidsäkra för att ditt barn inte ska tappa greppet. Cykeln har stänkskärmar både fram och bak och en bra tålig stålram.

Den väger 3,7 kg och har ingen broms men det är inget som styr tycker vi. Köp gärna till en styrstång precis i början för att hjälpa ditt barn förstå principen med en balanscykel.

Glöm inte hjälmen när ditt barn ska använda springcykeln!

Stoy speed springcykel i trä

Prisklass: Mellan Passar ålder: 2+ år Höj och sänkbar sadel: Ja, 37 – 43 cm Broms: Nej Vikt: 3,25 kg Storlek på cykel: 10 tum

Här är testets enda springcykel i trä från det svenska företaget Stoy. Du kanske tror att det är svårare att ha en springcykel i trä men denna är faktiskt väldigt bra. Du har styrbegränsning som på många andra springcyklar vilket ökar säkerheten.

Tyvärr går det inte lösa att sadeln kan höjas steglöst utan här finns det färdiga hål för varje del. Det gör att det inte går att anpassa fullt ut efter ditt barns längd men det brukar gå bra ändå.

Springcykeln är för barn från 2 års ålder och är väldigt snygg. Kanske att sadeln skulle kunna vara lite mjukare men annars gillar vi den. Roligt att den är gjord i trä också.

STIGA Runracer C12 Springcykel

Prisklass: Mellan Passar ålder: 3 – 4 år Maxvikt: 50 kg Höj och sänkbar sadel: Ja, 37 – 43,5 cm Broms: Nej Storlek på cykel: 12 tum

Stiga springcykel blå

En fin balanscykel från Stiga med väldigt hög maxvikt. Hela 50 kg, så det är ingen risk att ditt barn skulle sluta använda den på grund av vikt.

Detta är en bra balanscykel för ditt barn att lära sig hålla balansen och ta sina första steg för att lära sig cykla. Den känns stabil och har en ram i stål.

Den finns i flera olika färger som: svart, rosa och blå. Välj den som passar dig bäst.

Chillafish fixie balanscykel

Prisklass: Premium Passar ålder: 2 – 5 år Maxvikt: 25 kg Höj och sänkbar sadel: Ja Broms: Ja, fotbroms Storlek på cykel: 12 tum Vikt: 1 kg

Det här kan vara den mest speciella balanscykel som vi hittat. Du får en balanscykel som ser ut som en racer. Det gör att den ser lite speciellt ut. Det är också den lättaste springcykeln vi hittat på marknaden. Berätta gärna om du hittar en lättare.

Du kan enkelt justera sitsen upp och ner helt utan verktyg. Det är väldigt smidigt tycker vi och det går lätt att göra.

Det är ett inbyggt fotstöd och fotbroms i cykeln vilket vi också kan uppskatta. Tyvärr saknar den stänkskärmar så regniga dagar är kanske inte den bästa med denna om du vill undvika fläckar.

Denna roliga balanscykel är väldigt fin och lättrullad på asfalten.

Frågor och svar om springcyklar:

Vem behöver en springcykel?

Det är en väldigt bra fråga och det är svårt att svara på innan ditt barn har testat en springcykel. Jag har två barn och den äldsta älskar springcykeln. Den lilla har inte riktigt förstått tjusningen med det och blir ofta arg på den.

Däremot kan vi konstatera att den är bra för ditt barns motorik och balans. Det gör det sen lite lättare för ditt barn att gå över till en vanlig cykel då barnet redan tränat upp sin balans på ett bra sätt.

Varför ska man köpa en springcykel?

För att ditt barn ska få träna upp motorik och balans. Det är också en väldigt rolig aktivitet för ditt barn och de kan transportera sig längre sträckor än om de skulle behöva gå själva. Det blir också lite av en frihetskänsla för ditt barn att den klarar av att cykla på en balanscykel.

Vad är en springcykel?

En springcykel saknar trampor och barnet tar fart genom att trycka sig fram med fötterna. Lite som på en sparkcykel fast att de här kan sitta på sadeln och ta fart. Plus att en balanscykel är mycket stabilare och stadigare än en sparkcykel. Många springcyklar saknar ofta broms utan ditt barn bromsar då med fötterna.

När kan man börja med springcykel?

Barn kan börja med springcykel när de är runt 2 år. Då är det oftast en 10 tums springcykel som är den minsta modellen.

Styrpinne till springcykel

Du kan oftast sätta på en styrpinne på springcykeln för att kunna skjuta på när det behövs. Men oftast känns det ganska onödigt då springcykeln är relativt lätt att bära med sig.

Trehjuling eller springcykel?

De har lite olika funktioner så jag skulle säga att det inte går att jämföra på det viset. En trehjuling är väldigt stadig och har trampor. Du sitter också väldigt lågt. En springcykel är väldigt lik en vanlig cykel fast utan trampor och oftast utan broms också. Barnet lär sig balansera på ett helt annat sätt med en springcykel än vad de gör på en trehjuling.

En trehjuling kan också användas väldigt tidigt och finns i många olika modeller.