Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Bästa ståbrädorna till barnvagn

När familjen får tillökning är barnet oftast lite större och sitter kanske inte lika mycket i barnvagnen som tidigare. När det nu är en bebis som behöver en barnvagn är det läge att fundera på om du ska skaffa en tvillingvagn eller en ståbräda. En ståbräda är helt klart billigare och smidigare. Det finns många olika modeller som passar dig och ditt barn. Vi har testat flera ståbrädor som passar till många olika vagnar. 

Vad är en ståbräda?

Om du inte är bekant med vad en ståbräda är så är det kort och gott en plan bräda med hjul, som ditt barn kan stå eller sitta på på om det inte vill åka i vagnen men det vill inte heller gå.

Det är även perfekt för dig som har två små barn och som vill kunna ta med båda barnen på promenad samtidigt. Då kan minstingen ligga i vagnen, medan det äldre barnet kan stå på brädan när det inte orkar gå.

När båda två kan ”åka vagn”, utan att faktiskt sitta i själva vagnen känner sig ofta det äldre barnet sig lite större. För det äldre barnet som står eller sitter på brädan känner ibland lite stolthet för att det får vara större.

Vilken ståbräda är bäst-i-test?

Har du två barn där båda behöver vila då och då är ståbrädan en bra investering. Det kan däremot vara svårt att veta vilken ståbräda du ska köpa då det finns väldigt många olika modeller och märken att välja mellan. För att ni ska kunna hitta er fram till den perfekta ståbrädan”, och hitta den bästa så har vi testat flera olika och även kikat på vilka barnvagnar ståbrädorna passar till.

 Därför har vi testat och jämfört 10 olika ståbrädor för att ni ska kunna hitta er favorit, eller kanske favoriter. Av dessa 10 har vi även valt ut de ståbrädor vi tycker är bäst-i-test, som vi har kategoriserat utifrån prisnivå; premiumklass, mellanklass och budgetklass.

De tre bästa ståbrädorna:

Efter att ha testat och jämfört samtliga 10 ståbrädor kom vi fram till att våra toppval är:

Premiumklass: Bumprider Ståbräda med sits

Motivering: oändligt universal, smidig att använda och riktigt bekväm.

Mellanklass: Easy X Rider Ståbräda

Motivering: ordentlig, säker och anpassningsbar efter barnets storlek.

Budgetklass: Bumprider Ståbräda

Motivering: prisvärd, flexibel och väldigt enkel att använda. 

Våra toppval- recensioner

Maxvikt: 30kg (rekommenderad upp till 20kg), Upphängningsrem: Ja, Kan fästen köpas till seprat: Ja, Sittpall: Ja

Vi blev inte förvånade när vi läste att Bumprider fått pris för sina ståbrädor – de tillhör de allra bästa på marknaden! Bumprider Ståbräda med sits är universell och alltså utformad för att passa på alla barnvagnar, och då menar vi alla. Med sitt unika fästsystem finns det nästan inget slut på alla olika inställningsmöjligheter.

Om du köper en ståbräda från Bumprider kommer du aldrig behöva köpa en ny ståbräda bara för att du byter barnvagn. Då är det bara att du enkelt kopplar av brädan med de så kallade ”snabbfästena”, och i nästa sekund kan du koppla på den nya vagnen. Det bästa av allt är att det inte ens krävs några verktyg!

Sen blev vi heller inte ledsna när vi upptäckte hur bekväm den är för barnet, både med och utan sits. Sitsen är för övrigt både höjbar och avtagbar, så att du snabbt och enkelt kan anpassa den efter barnets längd och om det vill stå eller sitta. Eller gå för den delen, då är det bara att du fäller upp ståbrädan och fäster den i vagnen.

Ståbrädan kändes väldigt stabil under promenad, och åkturen blev extra behaglig tack vare den balanserade fjädringstekniken. Ett plus i kanten för att den finns i några olika färger, det är alltid uppskattat hos barnen. Priset kanske känns lite högt, men med tanke på hur mycket du får så tycker vi absolut att den är värd det!

Information från tillverkaren: Det behövs inga verktyg för att fästa eller ta av ståbrädan från vagnen.

Denna ståbräda är kompatibel med följande vagnar: universal, alltså passar den med de flesta barnvagnar

Maxvikt: 25kg (rekommenderad från 15 månader), Upphängningsrem: Ja, medföljer, Kan fästen köpas till separat: Nej, Sittpall: Ja (köpes separat)

Easy X Rider Ståbräda är en universal ståbräda som kan användas på nästan alla barnvagnar, förutsatt att de har en fast bakaxel. Och det krävs inte några fästen eller adapters för att kunna fästa den. Med andra ord är det en bra investering oavsett vilken barnvagn du har – du ska ha otur för att den inte ska passa!

Att fästa ståbrädan är en relativt enkel process, men det är inte överdrivet enkelt. Det krävs nämligen ett verktyg för att fästa den på vagnen, då du måste anpassa brädans hakar efter den specifika bakaxeln.

Verktyget medföljer dock, så det i sig är inte krångligt. Men att anpassa hakarna så att avståndet mellan de är precist, och så att de sitter perfekt runt bakaxeln är det som kräver lite tid och tålamod. Därför är det inte det bästa alternativet om du har tänkt flytta runt ståbrädan mellan olika vagnar.

Däremot sitter den riktigt bra när man väl fått till rätt inställning på hakarna, och då behöver du inte alls oroa dig för att den ska haka ur eller glida av. Själva brädan går också att justera i höjd och bredd, och den går även att göra till en sittbräda om du köper till själva sätet.

Om du inte vill ha brädan nere kan du hänga den på vagnen med hjälp av en rem. Tummen upp för att anti halkskydd, och att hjulen blinkar i mörkret – safety first!

Information från tillverkaren: för att fästa ståbrädan på vagnen krävs det att vagnen har en stång mellan bakhjulen, och bromsen får inte sitta i vägen.

Denna ståbräda är kompatibel med följande vagnar: universell, alltså passar den med de flesta barnvagnar

Maxvikt: 20kg, Upphängningsrem: Ja, medföljer, Kan fästen köpas till separat: Ja, Sittpall: Nej 

Bumprider Ståbräda är av samma modell som deras Ståbräda med sits, fast då utan själva sitsen. Precis som deras lite mer utvecklade variant är även denna en universell ståbräda som kan användas på alla vagnar.

Med det smarta fästsystemet och snabbfästena är det hur enkelt som helst att koppla på och av på din vagn, för att sen koppla på en annan. Och när den väl sitter fast så sitter den ordentligt. En riktig investering med andra ord!

Ståbrädan kan också följa med när barnet växer då den kan anpassas efter barnets längd. Däremot är den rekommenderade maxvikten 20kg, så när barnet blir så pass stor att det når den vikten kan det vara bra att uppgradera.

Både barn och vuxna uppskattar fjädringen som gör promenaderna så mycket mer bekväma och stabila, trots att underlaget är skumpigt eller hårt. När promenaden sen är slut och du vill ta av brädan är det väldigt enkelt att fästa den hängandes i handtaget med hjälp av ett rep som följer med.

Även denna version finns med olika motiv och i andra färger, alltså kan du gärna låta barnet vara med och välja variant. Vi är helnöjda!

Information från tillverkaren: Det behövs inga verktyg för att fästa eller ta av ståbrädan från vagnen.

Denna ståbräda är kompatibel med följande vagnar: universal, alltså passar den med de flesta barnvagnar

Våra utmanare - recensioner

Maxvikt: 20kg, Upphängningsrem: Kan fästen köpas till separat: Ja, Sittpall: Ja

Bugaboo Komfort åkbräda är ett bra alternativ för dig som har ett barn som inte kan bestämma sig, det vill säga om barnet ena stunden vill stå och i nästa sitta.  Då är det tur att det snabbt och enkelt går att sätta på eller ta av sitsen. Samma sak gäller om du vill ta bort ståbrädan från marken. Då är det bara att vinkla upp den, antingen snett utåt eller rakt upp och så stannar den där.

Något vi tyckte kändes lite krånligt med denna är att de flesta barnvagnar kräver extra fästen, eller adapters, för att ståbrädan ska kunna fästas. Och med ”de flesta barnvagnar” menar vi de flesta modellerna från Bugaboo själva, för deras Komfort åkbräda passar nämligen bara på deras egna vagnar.

En uppsättning adapters kostar ändå ungefär 170kr, och med tanke på att den redan kostar en del så känns det lite tråkigt. Däremot är det väldigt smidigt att koppla av och på när fästena väl är monterade, men det är inget man gärna monterar på en ny vagn varje dag.

Vi tycker dock att komforten på brädan är riktigt bra, och att man kan variera dess position från höger till vänster – det är alltid skönt med variation. Om du själv har en Bugaboo-vagn som du använder flitigt, och om du känner att ni är i behov av en ståbräda så skulle detta vara en värdig investering!

Information från tillverkaren: Bugaboo Komfort ståbräda passar med samtliga vagnar från Bugaboo. Till vissa behövs det fästen för att ståbrädan ska kunna fästas på vagnen.

Denna ståbräda är endast kompatibel med följande vagnar:

 • Bugaboo Fox
 • Bugaboo Cameleon (2007 års modell)
 • Bugaboo Cameleon 3 (kräver fästen)
 • Bugaboo Bee (2010 års modell)
 • Bugaboo Bee 3 (kräver fästen)
 • Bugaboo Bee 5
 • Bugaboo Donkey (kräver fästen)
 • Bugaboo Buffalo (kräver fästen)

Maxvikt: 20,5 kg, Upphängningsrem: Ja, Kan fästen köpas till separat: Nej, Sittpall: Nej

BabyJogger Ståbräda är en praktisk ståbräda anpassad att passa på BabyJoggers egna barnvagnar. Det betyder tyvärr att de inte går att använda på barnvagnar av andra märken, men har du en modell från BabyJogger är sannolikheten stor att denna ståbräda kan användas på den (se vilka exakta vagnar den passar till under specifikationerna nedan).

Något vi uppmärksammade hos denna ståbräda var att den går att justera i tre lägen, alltså kan du själv välja vilket avstånd du vill att ståbrädan ska ha ifrån vagnen. Faktiskt kan den även justeras i höjden beroende på barnets längd. Med andra ord behöver du inte köpa en ny ståbräda om det vore att barnet blev lite för långt, men däremot om barnet väger mer än 20,5kg. Med denna ståbräda kan barnet också välja om det vill stå eller sitta. Väldigt bra när barnet är extra trött.

För extra smidighet kan den även hängas upp när den inte används, och du behöver inte hålla på att fippla av- och på den hela tiden. Som förälder behöver du inte oroa dig att barnet ska råka halka på denna eftersom ytan är halkfri.

Denna bräda är ett mycket bra alternativ när det stora syskonet inte längre åker vagn men kanske inte alltid orkar hänga med i tempot. Och så ger vi ett extra plus för bra säkerhet!

Information från tillverkaren: Ståbräda som kan justeras i höjd och längd. Passar till singelvagnar, ej Sulkymodeller.

Denna ståbräda är endast kompatibel med följande vagnar:

– City Mini (även dubbel) och GT
– City Select
– City Elite
– City Mini GT (även dubbel)
– Summit XC
– FIT
– City Versa
– City Premier
– City Tour Lux

Maxvikt: 30kg, Upphängningsrem: Ja, medföljer, Kan fästen köpas till separat: Nej, Sittpall: Nej

Carena Vässarö Ståbräda är en uppdatering av en äldre modell, där man nu gjort den tillgänglig för fler barnvagnsmodeller. Nu är den alltså vad man kallar för universell – den passar de flesta barnvagnar på marknaden. Uppdatering är ju alltid trevligt, inte främst att den är CE-märkt! 

Precis som en uppdaterad version ska göra tycker vi att den håller väldigt god kvalité. Vi la lite extra fokus på att den hade tre hjul istället för två, som de flesta andra ståbrädorna har. Detta ger extra stabilitet för barnet, och i kombination med fjädringarna i varje hjul även ökad komfort.

Något som medföljer i denna härliga uppdatering av Vässarö Ståbräda är att den har ett längre förankringsband. Det betyder alltså att brädan lätt kan hängas upp om den inte används för att inte vara i vägen.

Däremot är det inte garanterat att bandet är tillräckligt långt för att passa på alla barnvagnar, något som kan göra att en investering i denna bräda känns lite osäker. Annars tycker vi att det är en bra och stabil bräda, som också har en trygg bredd där barnet ryms ordentligt!

Information från tillverkaren: Ståbrädan kan på vissa barnvagnar hängas upp med hjälp av ett förankringsband som medföljer.

 Denna ståbräda är kompatibel med följande vagnar:

 • universell, alltså passar den med de flesta barnvagnar
Ledsen, vi saknar priset på denna vara just nu.

Maxvikt: 20kg, Upphängningsrem: Ja, Kan fästen köpas till separat: Nej, Sittpall: Ja (ingår)

Babyzen YOYO+ Ståbräda är en ståbräda anpassad för de längre promenaderna, och om ditt barn fort blir trött. Den sköna sitsen är perfekt för om barnet inte heller orkar stå, och så kan den göra åkturen extra rolig! Skulle du vilja ta av sitsen för att barnet hellre vill stå upp kan du göra det, men du kan också fälla upp hela ståbrädan (inklusive sits) med en fästrem.

Trots att ståbrädan kanske ser klumpig och stor ut kommer den inte att påverka styrningen eller komforten i att styra vagnen, utan det är precis lika lätt som när du kör vagnen utan bräda. Och juste, denna bräda passar bara till YOYO+ vagnar, vilket betyder att om du inte äger en sådan så kommer du tyvärr inte ha någon nytta av BabyZen YOYO+ Ståbräda.

Har du en YOYO+ vagn och ska använda ståbrädan kommer processen att fästa den gå som på räls, för det är väldigt enkelt! Med klickfästen är det bara att ”klicka in den”, och så sitter den där. Samma sak gäller om du vill ta av den. Vi gillar när det går snabbt och smidigt!

Information från tillverkaren: YOYO+ ståbräda är utformad särskilt för modellen YOYO+ och passar inte med YOYO barnvagn (en tidigare version av YOYO+).

Denna ståbräda är endast kompatibel med följande vagnar:

 • YOYO+

Maxvikt: 20kg, Upphängningsrem: Nej, Kan fästen köpas till separat: Nej, Sittpall: Nej

Som ni kanske, eller kanske inte, hör på namnet så är Stokke ett norskt märke. Enligt dem själva så riktar de sig till föräldrar som är intresserade av kvalitativa och komfortabla produkter, och det är faktiskt precis så vi skulle beskriva Stokke Xplory Sibling Board.

Som titeln lyder är denna perfekt att använda för det större syskonet, fram tills att barnet väger ca 20kg. Det möjliggör att du kan ta med båda barnen på aktiviteter och utflykter utan att du riskerar att det större barnet inte orkar gå, eller kanske blir avundsjuk på att det bara är minstingen som får åka vagn.

Dock passar denna endast på deras egen vagn ”Stokke Xplory”. Är du ägare till en sådan så är detta ett väldigt bra tillbehör som kan underlätta rejält. Den är relativt bred och ger gott om utrymme för barnet, samtidigt som den inte är i vägen för vagnföraren.

Vi gillade verkligen hur smidigt man fäster ståbrädan med ett klick! Börja med att dra in de vita pluggarna (se bild) mot varandra för att göra brädan smalare. Fäst sen brädan genom att klicka i de vita pluggarna – de ska matchas till de två markerade områdena på hjulens insidor. Klart!

Information från tillverkaren: ”Ståbrädan kan kopplas till Stokke Xplory sittvagn. Den kan även sitta kvar när sittvagnen är i hopfällt tillstånd”.

Denna ståbräda är endast kompatibel med följande vagnar: Stokke Xplory sittvagn

Maxvikt: 22kg (2 till 6 år), Upphängningsrem: Ja, medföljer, Kan fästen köpas till separat: Ja, Sittpall: Ja (köpes separat)

Denna ståbräda heter BuggyBoard Maxi Ståbräda och kommer från märket Lascal. Som ni kanske förstår på ordet ”maxi” så är denna version lite större än vanligt, både på bredden och höjden. Detta ger såklart barnet mer plats att stå på, men det ger också dig som förälder större utrymme för att kunna gå bakom vagnen utan att fötterna ska slå i brädan.

Plattformen är även extra säker med halkskydd och en kant på vardera sida för att barnet inte ska råka trilla av. Barnet får även extra komfort tack vare de stora hjulen med behaglig fjädring, som tar bort Det som drog till sig vår uppmärksamhet lite extra var att dessa ståbrädor har så fina mönster och färger som kommer göra barnen extra glada.Sen uppskattar vi också verkligen att BuggyBoard Maxi är universal och passar på in princip alla vagnar, oavsett om de är stora eller små. Det är inte heller en svår uppgift att varken sätta dit eller ta av den – du trycker på en knapp så är det klart!

Dock kan det vara bra att veta om att man till vissa vagnar kan behöva använda ett förlängningskit för att fästa brädan, men ett sådant följer med vid köpet! Behöver brädan inte användas kan den snabbt och smidigt hängas upp bakom vagnen.

Vi gillar denna starkt! Framförallt de smarta reflexerna på sidan som lyser i mörkret. Är du intresserad kan du också köpa till en sadel för barnet att sitta på.

Information från tillverkaren: Fästena är anpassade för att passa såväl fyrkantiga som ovala och runda chassin. Maxomkrets fyrkantiga rör: 16,8cm. Maxomkrets runda rör: 18,8cm. Maxomkrets ovala rör: 22,5cm.

Denna ståbräda är kompatibel med följande vagnar:

 • universal, alltså passar den med de flesta barnvagnar

Viktigt att tänka på när du köper ståbräda:

Chassits bakaxel

Det är viktigt att du tittar på hur bakaxeln på din barnvagn ser ut innan du väljer en ståbräda. Majoriteten av alla barnvagnar är utrustade med en stång som du finner baktill på vagnen, mitt emellan bakhjulen. Det är dock inte alla barnvagnar som har en sådan tillgänglig eller där bakaxeln helt enkelt har en annan typ av form än det klassiska, raka alternativet. Britax Smile 2 är till exempel. ett utmärkt exempel på detta. Här har de istället valt en böjd bakaxel, vilket gör att vagnen inte är kompatibel med alla ståbrädor. Kika därför innan du köper en ståbräda att den fungerar med din barnvagn.

Hur ska ståbrädan användas?

Du kan naturligtvis själv välja hur du vill använda den, men i grund och botten är den till för att du ska kunna köra barnvagn och syskon samtidigt, utan att bli begränsad. Ståbrädan användas främst till äldre syskon som vill gå själva, men som mer än gärna vill vila lite emellanåt.

Ståbräda med sittpall eller syskonvagn?

Står du i valet och kvalet om du ska köpa en syskonvagn eller om du istället ska välja en ståbräda? Här är det viktigt att du funderar på hur stor nytta du skulle ha av en syskonvagn. Om ditt äldre barn vill gå själv mesta tiden kommer du troligtvis dra runt på en stor vagn i onödan. Och ha betalat stora pengar utan att få så mycket för det. Fördelen med ståbrädor med sittpallar är att barnet enkelt kan hoppa upp och ner själv, utan att du behöver lyfta ur. Plus att den kostar en bråkdel av vad en syskonvagn skulle kostat dig.

Frågor och svar kring ståbrädor:

Det finns flera saker som du ska tänka på innan du köper en ståbräda. Först och främst måste du titta på bakaxeln på barnvagnen och välja en modell som faktiskt passar, men du behöver även fundera på ändamålet med brädan. Hur länge kommer barnet att använda den? Behöver den ha en sittpall eller räcker det med att kunna stå? Hur enkel är den att montera och montera bort? När du har listat vad det är du vill ha är det lättare att hitta en som uppfyller alla önskemål.

När kan barnet börja använda ståbräda?

Alla barn är olika och därför går det inte att säga någon exakt ålder då ståbrädan lämpar sig som bäst. Viktigt är dock att komma ihåg att barnet måste kunna stå stadigt, så runt 2,5-3 års ålder kan vara en bra tid att börja. Det är dock inte ovanligt att vissa väntar betydligt längre än så, av olika orsaker naturligtvis. Det kan till exempel. handla om att det lilla syskonet kom till då barnet var större och därför har man inte behövt en bräda tidigare.

Hur länge kan man använda ståbräda?

Hur länge du kan använda en ståbräda beror troligtvis på hur stark du är. Många väljer att använda ståbrädan upp till 5 års ålder, men naturligtvis finns det de som använder sig längre eller mindre än så. Viktigt att komma ihåg är att ståbrädan inte ska fungera som en rolig attraktion för barnet, utan istället vara ett hjälpmedel för dig som förälder och för barnet när vägen bli för lång. Om ditt barn kan gå väldigt långt utan problem och älskar att göra det så kan du sluta med ståbrädan tidigare om så önskas. Ju äldre ett barn blir, desto tyngre blir barnet och det är viktigt att du tänker på din rygg.

Kan alla barnvagnar ha ståbräda?

Det finns modeller som ska passa de flesta barnvagnar. Det gör att ståbrädan går att använda på nästan alla vagnar. Det brukar oftast stå vilka vagnar den passar till och om det är något speciellt du ska tänka på.

Vad kostar en ståbräda?

Priserna för ståbrädor kan variera fruktansvärt mycket. Det finns enklare modeller utan speciella funktioner för bara några hundralappar och även avancerade ståbrädor som kostar över tusenlappen. Vilken typ av ståbräda du väljer att köpa beror på vad du behöver ha för funktioner och hur länge du har tänkt att använda den. Behöver du bara ståbrädan för några enstaka tillfällen så kan det gynna sig att skaffa en billigare variant, medan den som flitigt kommer att vara i behov av ståbrädan kanske vill ha en dyrare.

Hur fungerar ståbrädan i snö?

Det går köra men kan bli trögare med mycket snö.
Är det slask är det inga problem och inte heller om det är lite snö. Men kommer det några centimeter kramsnö är det lätt hänt att ståbrädan agerar plog och drar med sig snö. Oftast släpper det när du svänger lite eller så får du ta bort det med handen eller foten.  

Behövs en sittpall?

Idag är det vanligt att de flesta har en sittpall som tillbehör. Antingen att den följer med eller kan köpas. Det ger ditt barn större möjligheter att vila sig på promenaden. Ska båda barnen sova är det däremot bättre att välja en syskonvagn.

Använda en ståbräda på flera barnvagnar

Ska du använda ståbrädan på fler än en vagn så kan du behöva köpa till extra fästen för att kunna montera den. Vissa har dock så du lätt kan flytta och byta mellan vagnar utan extra fästen. Kolla upp det och att ståbrädan passar till de barnvagnar du tänkt använda den på.