Innehåll

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Det finns ingen tvekan om att barn har mycket energi och att de ofta måste underhållas för att inte bli uttråkade, något som den bästa studsmattan kan hjälpa till med. Faktum är att studsmattor inte bara kan användas av barn, utan även vuxna kan få mycket glädje av studsmattor. Studsmattor är bra för motoriken, balansen, styrkan och kroppskontrollen.

Med andra ord är en studsmatta en riktigt bra investering om du vill att ditt barn ska kunna underhålla sig själv och samtidigt utveckla sin kroppsliga förmåga och sina sinnen. Dessutom kan studsmattor inspirera barn till att vilja umgås och leka utomhus mycket mer, och vi alla vet ju hur bra det är med frisk luft. Så titta på detta när ditt barn kanske tröttnat på sandlådan eller gungställningen. Här kan du läsa på lite mer om vad som kan vara bra att tänka på vid köp av studsmatta

Bäst i Test Studsmatta

 • Prisvärd
 • Bra studs i studsmattan
 • Väldigt bra säkerhet med skyddsnät

Lämplig för ålder: från 3 år, Diameter: 305 cm, Form: Rund, Inkl Skyddsnät: Ja, Antal ben: 4, Rekommenderad maxanvändarvikt: 50 kg, Totalhöjd: 76 cm Höjd med säkerhetsnät: 258 cm Nedgrävbar: Nej

 • Kvalitativ
 • Bra storlek
 • Bra kvalitet
 • Kan klara flera barn samtidigt

Lämplig för ålder: från 6 år, Diameter: 427 cm, Form: Rund, Inkl Skyddsnät: Ja, Antal ben: 4, Rekommenderad maxanvändarvikt: 120 kg, Höjd med säkerhetsnät: 270 cm Nedgrävbar: Nej

 • Mycket studsmatta för pengarna
 • Bra studs
 • Robust

Mått: Ø140 cm Hopparea: Ø131 cm Nät: ingår Lämplig för ålder: 1-3 år Maxvikt: 35 kg

 • Passar mindre trädgårdar
 • Passande för ett barn
 • Designad för småbarn

Bästa studsmattan

Detta är de studsmattor som är bäst i test och det finns en studsmatta för alla plånböcker. Vi har utsett de bästa studsmattorna i tre prisklasser: premium, mellan och budget. Hitta din favorit!

Lämplig för ålder: från 3 år Diameter: 270-430 cm, Hopparea: Ø229 cm Form: Rund, Inkl Skyddsnät: Ja, ingår Antal ben: 4, Rekommenderad Maxanvändarvikt: 550 kg, Höjd med säkerhetsnät: 270 cm Nedgrävbar: Nej

Favorit är en högkvalitativ och snygg studsmatta från Berg, tillverkad i Holland. Med dess kombination av byggkvalitet, säkerhet och prestanda, till ett överkomligt pris, har den blivit bäst i test. Studsen är spänstig och stabil, vilket gör det roligt att hoppa och utföra höga hopp.

Denna studsmatta är stark och stabil med en rejäl tjocklek på ramen. Berg har lagt stor fokus på säkerheten genom att tillverka ett kantskydd som täcker både fjädrar och ram, vilket ger en effektiv stötdämpning. Skyddsnätet är också slitstarkt med små maskor för att förhindra fingrar från att fastna. Det självstängande ingången minskar risken för fall mot ytterramen och behovet av dragkedja, vilket ökar skyddsnätets livslängd. 

Den enda nackdelen är att bruksanvisningen inte finns på svenska, men monteringen är ändå okomplicerad.

Lämplig för ålder: från 3 år Diameter: 305 cm, Hopparea: Ø229 cm Form: Rund, Inkl Skyddsnät: Ja, ingår Antal ben: 4, Rekommenderad Maxanvändarvikt: 180 kg, Höjd med säkerhetsnät: 271 cm Nedgrävbar: Nej

Denna studsmatta från Salta är en otroligt kvalitativ variant som kan komma till stor användning för hela familjen. För denna kvalitativa konstruktion får du dock betala ett lite högre pris, men med tanke på vad du får och hur pass mycket den kan användas anser vi att det kan vara värt det. Dessutom är designen riktigt snygg och stilren, och den kommer göra sig riktigt bra i din trädgård!

Det vi föll lite extra för hos den här studsmattan var dess generösa storlek och maxvikt, vilket innebär att flera barn kan studsa på den samtidigt och att den även klarar av vuxna. Trots att den används mycket kommer den hålla länge, och tack vare säkerhetsnätet är den också säker även för de mindre barnen. Kort och gott ett riktigt bra alternativ till studsmatta för de större trädgårdarna.

Lämplig för ålder: från 6 år, Diameter: 427 cm, Form: Rund, Inkl Skyddsnät: Ja, Antal ben: 4, Maxvikt: 120 kg, Höjd med säkerhetsnät: 270 cm Nedgrävbar: Nej

Pinepeak Studsmatta är en väldigt stabil och säker konstruktion utformad för de mellanstora barnen, men som också kan klara av vuxna och deras vikt. Vi har utsett den till den bästa studsmattan i mellanklassen. Vi gillar verkligen det faktum att studsmattan är tillverkad i galvaniserad stål, vilket är väldigt snyggt men även en bidragande faktor till att möjlig korrosion förhindras.

Det finns ingen tvekan om att den här studsmattan kan hålla länge, och att ditt barn hoppar säkert. Trots det är den ändå enkel och smidig att använda, både när det kommer till montering och själva hoppningen. För att ta sig upp på studsmattan finns en stege samt en smart dragkedja för nätet. Andra smarta detaljer är att mattan är halkfri, och att kanterna är extra tjockt vadderade.

Mått: Ø140 cm Hopparea: Ø131 cm Nät: ingår Lämplig för ålder: 1-3 år Maxvikt: 35 kg

Här har vi en mycket prisvärd och kvalitativ studsmatta från Salta som är den bästa studsmattan i budgetklassen och passar barn mellan 1-3 år. Vi fastnade lite extra för den här studsmattan just på grund av att de har fokuserat på säkerhet och hållbarhet i ett, vilket är nyckelpunkter för att studsmattan ska känna säker och användbar för alla.

Vi gillar också det faktum att den kan användas både inomhus och utomhus, och att dess storlek är generös men nätt och smidig. Den stilrena designen gör sig bra i alla trädgårdar och i alla hem, och tack vare det tillhörande skyddsnätet kan du vara säker på att du får ett komplett kit. Kort och gott är det här en säker, bekväm och praktisk studsmatta som kan glädja många barn, främst de minsta. 

Andra testade studsmattor

Här hittar du de studsmattor vi jämfört men som tyvärr inte blev utsedda till bäst i test. Vi har utsett våra favoriter men du kanske hittar din här. 

Lämplig för ålder: från 3 år Maxvikt: 100 kg, Mått: 90 cm i diameter

Kid Active Trampolin Junior är, precis som namnet utlovar, en studsmatta anpassad för de lite mindre barnen. Från och med att barnet är runt 3 år är det här ett perfekt alternativ, och tack vare handtaget kan du vara säker på att trampolinen både är säker och rolig att använda. Den hjälper barnen att utveckla sin rörelseförmåga och kroppskontroll, samtidigt som det är bra för styrkan och motionen.

För ett riktigt generöst pris får du en enkel och nätt men väldigt praktisk liten studsmatta som kan användas både inomhus och utomhus för små barn. Tack vare dess patenterade Stretch Tech teknik är det lättare att studsa och lära sig tekniken, vilket är väldigt bra för barn i den åldern.

Mått: Ø90 cm Hopparea: Nät: ingår inte Lämplig för ålder: från 3 år Maxvikt: 100 kg

Här har vi en mindre variant av studsmatta för små barn. I och med dess nätta storlek bör bara ett barn hoppa på den här studsmattan åt gången, men tack vare dess generösa maxvikt är det också möjligt för vuxna att hoppa själva. Det bästa är att studsmattan kan användas både inomhus och utomhus, och därmed följa med hela året.

Kort och gott en riktigt klassisk studsmatta i en miniversion, där du kan vara säker på att barnet kan få det väldigt roligt och lära sig mycket. Den är inte så hög och därmed är den säker att hoppa på. Den känns stadig och nätt samtidigt, och dessutom kommer den till ett riktigt bra pris!

Lämplig för ålder: från 3 år Diameter: 430 cm, Form: Rund, Inkl Skyddsnät: Ja, ingår Antal ben: 8, Rekommenderad maxanvändarvikt: 120 kg, Ramhöjd: 90 cm Höjd med säkerhetsnät: 270 cm Nedgrävbar: Nej

En väldigt stor och bra studsmatta som låter barnen spendera mycket tid på den. Barnen kommer lätt in och ur studsmattan och klarar att leka själva i den. Studsmattan är stabil och bra och har även utsetts till bäst i test i andra tester. 

Studsmattan är prisvärd med bra studs, hög byggkvalitet och bra skyddsnät. Skyddsnätet drar nätet inåt matten vilket gör att ditt barn inte riskerar att trilla in i ytterramen när de hoppar. Skyddsnätet har en självstängande ingång. Bra för att du slipper påminna om att stänga den men även för att barnen själva klarar av att öppna den och klättra ut. Den har allt du kan tänkas behöva i en studsmatta. 

Mått: Ø380 Höjd: 270 Nät: ingår Lämplig för ålder: 3+ Maxvikt: 110 kg

Just den här varianten är bra för er som vill ha en stabil och säker studsmatta som klarar det mesta och som du ställer direkt på marken. I och med dess låga höjd känns den stadig och trygg att hoppa på, och den är lätt att ta sig upp på!

Vi gillar också det faktum att den är enkel att montera, och att den inte är särskilt svår att förvara under vintern i och med den smidiga storleken. Tänk på att den här typen av studsmatta måste grävas ner i marken och förankras i marken med de fotstöd som medföljer vid köp. Med andra ord kan monteringen ta lite tid, men när du väl fixat en grop går det smidigt.

Tack vare det tjocka och väl tilltagna kantskyddet kan du vara säker på att barnet hoppar tryggt på mattan. Vid köp får du också med ett praktiskt säkerhetsnät. Vi är väldigt nöjda med den här och anser att den håller riktigt hög kvalité, är smidig och säker, samt att den har smarta detaljer som underlättar då både små och stora barn ska använda den.

Mått: 244 x 399 cm Hopparea: 177 x 299 cm Skyddsnät: Ja, ingår Höjd med skyddsnät: 274 cm  Lämplig för ålder: från 3 år Maxvikt: 600 kg

En rektangulär studsmatta erbjuder en bättre studs än en rund studsmatta som fokuserar spänsten i matten till ett ställe. Genom att välja en rektangulär fördelar kraften bättre i hela studsmattan. Det gör att varje hopp, oavsett på mattan du hoppar, blir med samma kraft och höjd. Det är något vi verkligen gillar med denna. Däremot får du högre hopphöjd. Det är viktigt att du tänker på. Du har ett skyddsnät runt och där stolparna sitter böjda utåt. Det gör att det inte är så stor risk att barnen råkar slå i stolparna som ska skydda dem från att falla ur. 

Detta är en bra men inte den bästa studsmattan gällande hoppkvalitet och kvaliteten i materialet. Däremot är det ändå en väldigt bra studsmatta jämfört med liknande modeller som är runda. Med en vaddering på runt 20 mm är det helt okej mjukt om man råkar trampa på kanten efter ett hopp. 

Vi tycker att det är en bra studsmatta för priset och den är snabbt monterad. Många som har denna studsmattan tycker den är stabil och är väldigt nöjda med den. Vi har faktiskt inte hittat någon som har något negativt att säga om denna.

Prisklass: mellan Mått: Ø212 cm Hopparea: Ø134 cm Höjd: 210 Nät: ingår Lämplig för ålder: från 3 år Maxvikt: 50 kg

Här har vi en annan variant av studsmatta från Exit, nämligen deras modell Trampolin Siluett. Den här varianten är en någorlunda kompakt variant som är perfekt för mindre till mellanstora barn, och tack vare det tillhörande säkerhetsnätet är den också säker. i och med att den är utrustad med stolpar är konstruktionen extra stadig och tålig, och nätet håller sig uppspänt och bra. Den finns också i större storlekar.

Det bästa är att den också har en smart och smidig dragkedja i skyddsnätet, vilket innebär att barnen enkelt kan ta sig in utan att störa de andra barnen. Vi gillar det faktum att den är försedd med en tålig skyddskant som minskar risken för att barnen fastas i fjädrarna eller slår i den hårda ramen. Fjädrarna i sig är kraftiga och rejäla och ger väldigt bra studs. Kort och gott väldigt bra, och snygg!

Frågor och svar om studsmattor

Vi har även skrivit ihop en guide om vad som är viktigt att tänka på kring studsmattor. 

Hur stor studsmatta ska man ha?

Detta kan helt variera beroende på hur stort tomt ni har, hur många som ska använda studsmattan, och hur stora barnen är. Beroende på er familje- och boendesituation kan en mindre eller större studsmatta passa olika bra, så se till att anpassa studsmattans storlek efter era förutsättningar. Det finns både små, mellanstora och stora studsmattor!

Hur många kan hoppa på studsmattan samtidigt?

Även här beror svaret på vilken typ av studsmatta du har, hur stor den är och hur många den är gjord för. Den viktigaste regeln är helt enkelt att följa de rekommendationer som står på studsmattan, så att maxvikten inte överskrids och så att det aldrig ska vara för många barn på en studsmatta samtidigt. På mindre studsmattor ska bara ett barn hoppa, medan det på större varianter kan funka med 3-4 barn samtidigt.

Hur länge håller en studsmatta?

Beroende på vilken studsmatta du köpt kan kvalité och hållbarhet variera, vilket i sig är en anledning till varför du bör satsa på en studsmatta av högre kvalité redan från början. De billigare modellerna har ofta en livslängd på 1-2 år, medan andra mer kvalitativa varianter kan hålla i upp till 10 år. Vanligtvis är livslängden på mellan 4-6 år, något som självklart också avgörs av hur mycket studsmattan används och hur du underhåller den. 

Är studsmatta farligt för barn?

Vi ska inte ljuga och säga att studsmattor är helt ofarliga för barn, för faktum är att både barn och vuxna kan råka ut för en del skador under tiden då man vistas eller hoppar på studsmattan. En av de vanligaste olyckorna som kan ske på en studsmatta är att flera barn råkar trilla på eller hoppa in i varandra, vilket kan leda till att de skadar rygg eller huvud.

En annan riskfylld situation på studsmattan är om småbarn hoppar tillsammans med lite större barn, som i sin tur kan leda till att de större barnen råkar skada de mindre eller att småbarnen råkar flyga lite för högt eller över kanten.

Med andra ord är det inte direkt farligt att hoppa studsmatta, men det finns en del olyckor som kan uppstå både när det kommer till mindre barn, stora barn och vuxna. Andra typer av olyckor som kan uppstå är frakturer, så som att man bryter handleder, fotleder eller armbågar. Så länge barnen tar det försiktigt och att du som vuxen håller lite koll är det ofta ingen fara.

Är studsmatta bra för barn?

Trots att det i vissa situationer kan vara på gränsen till farligt att hoppa studsmatta så är en studsmatta samtidigt väldigt bra för barn, inte minst då det kan inspirera dem till att umgås och leka utomhus. Det bästa är att både barn och vuxna kan få användning av studsmattan, och att både stora och små kan förbättra sin kondition och balans genom att studsa.

Andra fördelar med barn som hoppar studsmatta är att de förbättrar barnens utveckling vad gäller motorik och rörelseförmåga, där de lär sig att kontrollera sin kropp och använda flera sinnen samtidigt då de kombinerar olika rörelser. Dessutom är det bra för musklerna, framförallt i benen.

Hur förvaras studsmattan under vintern?

Många för får sig att studsmattorna inte kan stå ute över vintern, men det är lite av en myt. Studsmattorna kan absolut stå ute över vintern, men då bör man också veta om att det kan påverka dess livslängd negativt. Med andra ord är det inte det bästa alternativet, och ska den stå ute är det bäst om du tar in mattan och bara låter själva ramen stå kvar.

Har du ett skyddsnät på din studsmatta, vilket verkligen rekommenderas, bör även det tas ner under vintern för att hålla allt i bästa möjliga skick. Om du bor på en plats i landet där det snöar mycket under vintern är det nödvändigt att ta in allt förutom ramen, och då hjälper det alltså inte med att man lägger på ett överdrag.

Vill du att studsmattan ska hålla sig och se fin ut så länge som möjligt bör hela studsmattan tas in över vintern, alltså även stålramen. Mattan, fjädrarna och skyddsnätet är det som bör skyddas mest, men ramen har även den en påverkan på hållbarheten. Se i alla fall till att täcka mattan med ett överdrag om ni inte har något annat alternativ. 

Hur förankrar man studsmattan?

Att förankra studsmattan är inte alls svårt, och det enda du behöver göra är att köpa ett förankringskit som är speciellt utformad för att montera studsmattor. Det är inte nödvändigt att köpa hela kittet, men om du vill vara säker på att förankringen blir rätt och att studsmattan ska stå bra så är det absolut att rekommendera.

Hur rengör man studsmattan?

Det är egentligen inte så svårt att rengöra mattan, utan det enda du egentligen behöver göra för att underhålla den med tiden är att rensa bort löv och skräp som lägger sig på mattan och fjädrarna. Sen kan det också vara bra att rengöra studsmattan på riktigt ibland, till exempel innan du ställer in den för säsongen.

För att rengöra studsmattan krävs bara två ingredienser, vatten och diskmedel. Det finns specifika rengöringsmedel att köpa, men om du vill göra ett snabbt och enkelt själv är det vad som behövs. Tvätta den med rengöringen och sen skölja av med vatten. Glöm inte att torka av fjädrarna och benen för att minska risken för rost.

För vilken ålder passar studsmattan?

Som sagt, det bästa med en studsmatta är att den kan användas av exakt alla, från små barn till vuxna människor. På vissa studsmattor finns det åldersrekommendationer, till exempel om de är väldigt stora eller om den är hård. Tänk bara på att det kan finnas en risk om småbarn hoppar med större barn och vuxna.

Vad är skillnaden mellan en mjuk och en hård studsmatta?

Skillnaden mellan mjuka och hårda studsmattor ligger sällan i materialet eller mattan i sig, utan i de allra flesta fallen hänger det på vilka fjädrar som används. De billigare studsmattorna har ofta ”sämre” fjädrar, vilket innebär att de små och hårda och ger en stummare matta.

Studsmattor av högre kvalité har ofta bättre fjädrar, vilket innebär att de lättare formar sig efter användning och ger en mer flexibel och mjuk studs. Stumma studsmattor är ofta lättare att studsa på, men å andra sidan kan de orsaka fler skador till skillnad från de mjuka varianterna.

Hur vet man om en studsmatta är av hög kvalité?

Om en studsmatta är av hög kvalité avgörs av hur pass hållbar och tålig studsmattan är, vilket är något som kan vara bra att lägga lite extra pengar på. För faktum är att många av de lågprisstudsmattorna som finns på marknaden inte håller alls så länge, medan de lite dyrare varianterna kommer hålla i flera år.

Satsar du på en långsiktig investering rekommenderas att du går på en studsmatta av bra kvalité, något som också innebär kraftiga och ordentligt fjädrar, ett säkert skyddsnät, en någorlunda smidig montering, och en överlag stadig konstruktion.

Kan en studsmatta stå på en lutande gräsmatta?

För att studsmattan ska vara så säker som möjligt att använda, alltså både för barn och vuxna, gäller inte bara att konstruktionen i sig är säker och stabil, utan det är också viktigt att den står på ett bra underlag. Underlaget bör vara jämnt och stabilt, som exempelvis en platt gräsmatta. Det är i vissa fall möjligt att placera en studsmatta på en någorlunda lutande gräsmatta, men kom då ihåg att fästa studsmattan ordentligt eller att gräva en stadig grop för extra stadga.