Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Som gravid får man ofta uppleva en hel del krämpor och ta sig igenom olika smärtor av såväl akuta och kroniska slag, inte minst inför och under förlossning. Även i det vardagliga livet kan vår kropp göra ont och drabbas av olika värkar. Oavsett vad just dina bekymmer är kan en tensapparaten göra underverk! Vi har testat och utsett de bästa tens-apparaterna i tre prisklasser.

En tens-apparat är en apparat som ger en form av behandling med många, men pyttesmå, elektriska impulser. Det gör i sin tur att kroppen frigör endorfiner, som i sin tur minskar och lindrar smärtor. Dess effekt ser till att den verkliga smärtan blockeras för att motverka obehaget.

Med andra ord kan en tens apparat vara ett perfekt komplement för dig som är gravid och vill få smärtlindring. De är också bra mot mensvärk, samt muskelsmärtor och vardagliga värkar. Vi har samlat de modeller som vi anser är bäst i test tens apparat så att valet blir lättare för dig!

Bäst i test tens-apparat

Bluetens TENS-muskelstimulator med 4 elektrodplattor – Bäst i test tens-apparat premium

Bluetens Bästa tens-apparat
 • Justeras och ställs in direkt via app i mobilen
 • Kan användas på alla 15 kroppsdelar med program till varje
 • 60 nivåer för intensitet
 • Trygg och enkel användning
Ledsen, vi saknar priset på denna vara just nu.

Beurer EM 80 - Bäst i test tens-apparat mellan

• Prisvärd men av hög kvalité • 4 kanaler med 30 förinställda program + 20 inställsbara • 3-i-1 funktion med massage, smärtlindring och muskelstimulering

Beurer EM 49 -Bäst i test tens-apparat budget

 • Hela 70 förinstallerade program för TENS, EMS och massage
 • Mycket prisvärd!
 • Säker och smidig att använda
 • 3-i-1 funktion med olika egenskaper

Bästa tensapparaten

Vill du ta del av våra favoriter när det kommer till bästa tens-apparat? Här nedan har vi samlat de modeller som vi anser är vinnare i vårt test! Vi har valt ut tre vinnare i tre olika prisklasser så att alla kan hitta en favorit.

Bluetens TENS-muskelstimulator med 4 elektrodplattor – bästa tens-apparat premium

Prisklass: premium Antal program: 

Bluetens Bästa tens-apparat

Bluetens Tens- muskelstimulator med 4 elektrodplattor är en lite lyxigare modell som gör sig bra för dig som vill ha möjligheten att stimulera hela kroppen. Den här kan nämligen användas för hela 15 olika kroppsdelar med hjälp av de olika förinställda programmen – det finns flera för varje kroppsdel!

Tens-apparaten är också mycket användarvänlig i och med att intensiteten kan justeras i 60 olika nivåer. Den kan även kopplas till bluetooth för användning direkt via din smartphone. Allt kontrolleras via mobilen direkt i tillhörande app, där både program och intensitet justeras utan problem. Både är tryggt och enkelt för alla.

Helt enkelt väldigt smidigt och tillgängligt för dem flesta. Att den är så dyr beror på dess många smarta och moderna funktioner. Vid köp av den här apparaten får du med tillhörande, förvaringspåse samt laddare samt 8 st elektrodplattor.

Ledsen, vi saknar priset på denna vara just nu.

Beurer EM 80 – bästa tens-apparat mellan

Prisklass: mellan Antal program: 30 st

Den här tens-apparaten från Beurer är ett rikrigt bra för dig som vill kunna massera, stimulera muskler och få smärtlindring från en och samma maskin. EM 80 är alltså en multifunktionell produkt som kan användas av de flesta och vid de flesta tillfällen!

Det vi gillar lite extra med just den här är dels att den kommer till ett rimligt pris för dess många användningsområden och höga kvalité, och dels att den har hela 30 förprogrammerade program. Du kan även ta del av de 20 inställbara programmen för att hitta perfekt modell för dig. Vid behov går det även att göra specialanpassade program. De löper från 5-90 minuter.

Med andra ord fungerar den här mycket bra för det mesta. Apparaten ger massage, stimulerar musklerna och kan minska smärtor och värkar. Utöver det har apparaten från Beurer en tydlig display som underlättar användning.

Vid köp får du också med batteriet, en förvaringsväska och 8 elektroder som fästes av sig själva. Enligt oss är detta den bästa tens-apparaten i mellanklassen – så välgörande, smidig och trygg att använda! Och prisvärd.

Beurer EM 49 – bästa tens- apparat budget

Prisklass: budget Antal program: 70 st

Beurer EM 49 har även den kommit att bli en favorit hos oss, och hos många andra! Denna modell är en lite mer lågprisad variant som kan passa de flesta budgetar. Trots det är den otroligt praktiskt gjord och smidig att använda för de mesta.

Du får en tens-appart med 3-i-1 funktion där du kan välja att massera, ge förebyggande muskelbehandling eller lindra smärtor. Apparaten ser till att stimulera nerver och skapa muskelsammandragningar för kraftig effekt.

En annan mycket smart funktion är att den har 2 kanaler med hela 64 st förprogrammerade program. Det finns även 6 st programm för TENS och EMS. Här kan du välja behandlingar på mellan 5-100 minuter – så bra! Apparaten i sig kommer också med 4 självhäftande. Elektroder

Precis som dess liknande modell, Beurer EM 80, är den utformad en tydligt upplyst display som gör att du enkelt kan se och ställa in enligt behov. designen är också ergonomisk och kan fästas i bälte. Det finns även en säkerhetsavstängning för extra trygghet. Utan tvekan bästa tens-apparat i budgetkategorin.

Andra testade tensapparater

Utöver våra vinnare i bäst i test tens-apparat har vi även testat ett par andra tens-apparater som håller hög kvalité och god funktion.

Omron TENS E3

Prisklass: mellan Antal program: 6 st

Den här tens-apparaten från Omron är perfekt för dig som vill minska muskelsmärtor, samt för dig som är gravid och vill lindra krämpor inför förlossning. Som tensmaskin gör den sig mycket bra genom att den nervstimluerar med elektriska impulser – det lindrar smärtan på sikt och motverkar stelhet.

Med den här maskinen får du 6 förinställda program som är utformade för användning på olika delar. Det finns även 3 olika massagelägen. Vid behov går det också att ändra intensitet i 15 olika nivåer.

Det bästa med den här tens apparaten är att den är så smidig och enkel att ta med sig. Det även på resan eller om du vill ha med den i väskan. Trots det ger den välgörande behandlingar. Apparaten har också en stor och tydlig skärm. Vid köp ingår en smart bältesklämma. Vi är nöjda.

TrendRehab cirkulationstrimmaren tens-behandling

Prisklass: premium Antal program: 

TrendRehad har utformat en cirkulationstrimmare som är till för att motverka smärta, stelhet och besvär i fötter och ben. För dig som ofta får trötta fötter, kramp i benen eller som bara vill slappna av under vardagskvällen kan denna vara ett passande alternativ.

Det bästa med den här är att den kan användas samtidigt som du sitter och kollar på tv, kopplar av i fåtöljen eller läser en bok. Vid användning kan både ström och värme justeras efter dina önskemål och behov.

Oavsett om du har upplevda problem med ben och fötter är denna väldigt behaglig! Vanliga problem som den kan motverka är kalla fötter, restless legs, åderbråck, tunga ben och svullnad.

Sen är det också mycket smart att du får med 4 tens-plattor som möjliggör behandling på flera ställen samtidigt. produkten kommer till ett lyxigt pris som kanske inte passar alla. Men å andra sidan gör den väldigt gott och håller hög kvalité rakt igenom!

Cefar easy Tens- apparat

Prisklass: mellan Antal program: 4 st

Här har vi en tens-apparat som kan göra underverk för dig med smärtor och stelhet i rygg eller nacke. Tack vare att den utvecklats tillsammans med läkare och sjukgymnaster kan den fokusera på de ställen som ofta leder till problem. Den verkar effektivt men är också säker att använda.

Här får du 4 olika förinställda program som kan användas vid massage eller för att motverka smärta. Bra för både oro, muskelvärk, stelhet, kramp, trötthet och stress. Behandlingen är också behaglig och kan utföras av de flesta.

Det vi gillar lite extra med denna tensmaskin är att du får med ett komplett kit för smidig användning hemma. Utöver själva apparaten får du 2 anslutningskablar, 2 4-pack med elektroder, 1 bältesclip, 1 halsband och 2 batterier. Allt det till ett mycket bra pris!

Ledsen, vi saknar priset på denna vara just nu.

TrendRehab Tensmaskin Tens-121-TM3

Prisklass: premium Antal program: 10 st

Trendrehab tens apparat test

För dig som helt vill undvika biverkningar eller konsvekvenser vid användning av en tens-apparat kan vi verkligen rekommendera TrendRehab Tensmaskin Tens 121 TM3. För dig som är gravid eller som upplever oro i vardagen på grund av smärtor gör den här susen.

Det som är så bra med den här tensmaskinen är också att den kan användas för att motverka krämpor och värkar, så som muskelvärk eller mensvärk. Med hjälp av de minimala elektroniska impulserna som skickas ut stimuleras musklerna och smärta minskas. Oavsett om du lider av akut eller kronisk smärta kan denna hjälpa dig.

Däremot vill vi bara poängtera att den här modellen kommer till ett lyxigt pris. Dock får du en apparat med 10 olika behandlingsprogram för akupunktur och massage. Vid köp ingår också 4 elektrodplattor för smidig användning. Batterierna är också mycket hållbara. Vi är med andra ord nöjda!

SweTens Pocket Tens-apparat

Prisklass: budget Antal program: 

Är du på jakt efter en bra budgetvariant när det kommer till tens apparat? Då kan vi rekommendera dig att kolla in SweTens Pocket modell. Den här varianten kommer i en liten och nätt storlek som underlättar användning och medtag. Dock verkar den effektivt och kan regleras på flera olika sätt.

Oavsett om du har smärtor i nacke, rygg, skuldror eller axlar kan den här minska dina bekymmer. Blodflödet ökat, endorfiner frigörs och smärta minskar. Vid användning av denna kan du välja mellan 2 utgångar och 16 olika lägen. Intensiteten kan ändras i 20 nivåer, och behandlingstiden mellan 10-60 minuter.

Vi gillar också att den kommer med ett uppladdningsbart batteri som håller länge. Du ser på displayen när den behöver laddas. Trots att den kommer till ett lågt pris innehåller den det mesta du behöver. Alla tillbehör medföljer.

Frågor och svar om tens-apparat

 • Vad är en tens-apparat?

  Som vi tidigare varit inne på så är en Tens-apparat en maskin som kan användas för massage, muskelstimulering och smärtlindring på olika delar av kroppen.  TENS står för ”transkutan elektrisk nervstimulering”, vilket är precis vad den utför.

  En tensmaskin kan användas på två olika sett beroende på vilka besvär man vill behandla; högfrekvent stimulering och lågfrekvent stimulering. Apparaten kan användas i intervaller om 30-60 minuter ett par gånger om dagen. Tanken är att den ska motverka den konstanta smärta man kan uppleva.

  Oavsett om du lider av mensvärk, förlossningssmärtor, muskelkramp eller stelhet kan en tens apparat gör underverk. Vid användning stimuleras nerverna vilket i sin tur gör att musklerna krampar. Det gör att smärtan blockeras, eller att endorfiner utsöndras, och minskar för stunden.

 • Vilken tens-apparat är bäst?

  Idag finns det mängder av olika tens-apparater som fungerar riktigt bra på olika sätt. Vi rekommenderar Bluetens TENS-muskelstimulator med 4 elektrodplattor . Det finns apparater av olika storlekar, olika funktioner och i olika prisklasser – alla kan hitta någon som kan underlätta för ens besvär, kramper och smärtor.

  Av de tens-apparater vi har testat så anser vi att Bluetens TENS-muskelstimulator med 4 elektrodplattor är bäst i test tens apparat. Dock är den rätt dyr. För en lite billigare peng gör Beurer EM 49 ett fantastiskt jobb, och även den anser vi tillhör kategorin om bästa tens- apparat.

  Men som sagt, det finns många att välja mellan! Kolla in våra vinnare och deltagare för att få inspiration om vilken som kan passa dig bäst!

 • Hur fungerar en Tens-apparat?

  En tens- apparat använder man för att lindra smärta, stimulera muskler och ge massage. En tens maskin fungerar på så sätt att den behandlar genom att skicka ut väldigt små, elektriska impulser.

  Dessa impulser är de som i sin tur stimulerar nerverna, som då i sin tur gör att endorfiner frigörs eller att musklerna krampar. Detta beroende på vilken behandlingsmetod man använder (lågkonsekvent eller högkonsekvent).

  På så sätt kan smärtan blockeras och den konstanta smärtan blir mer lindrig. Genom att fästa de elektroder (plattor) som ofta ingår vid köp kan du alltså stimulera nerver och muskler på olika delar av din kropp. Obehaget minskar och smärtlindringen är igång. Detta kan användas vid värkar, smärtor, stelhet och kramper av olika slag. Även för gravida kan den underlätta.

 • Hur använder man en tensapparat?

  Innan användning av en tens- apparat kan det vara bra att besöka en fysioterapeut eller professionell behandlare för att avgöra om behandlingen behövs, om det bör ske på något annat sätt, samt hur den isåfall ska utföras och om det är något som kan göras hemma.

  När behandlingen sen ska utföras, oavsett om det görs av en behandlare eller av dig själv, fästs elektroderna först på huden. De kan fästas nära eller direkt på området beroende på vilken område det rör sig om. Se till att det inte finns några sår där.

  För att starta igång elektroderna ansluts de till tillhörande dosa, det vill säga till tens-apparaten. Denna styrs sen via en kontroll eller direkt i en app. Där styr du intensitetsnivå och program. Det räcker ofta med att börja med 15 minuter, sen kan du öka efter hand om smärtan inte försvinner.

  Starta igång programmet. Sen börjar apparaten med hjälp av elektroderna att skicka ut elektriska impulser som då stimulerar nerverna.

  Det finns två olika sätt att behandla med en tensmaskin. Det enda kallas att behandla lågkonsekvent, och det andra att behandla högkonsekvent. Oavsett behandlingsmetod så kommer smärtan att lindras eller blockeras. Du kan uppleva en något pirrande känsla under behandlingen, men det gör inte ont.

 • Kan en Tens-apparat vara farlig att använda?

  Det bästa med en tens apparat är att de är helt ofarliga att använda. I och med att de skickar ut så pass små elektriska impulser ger den inga biverkningar eller oönskade konsekvenser. Det enda som kan hända är att du känner lite obehag vid första behandlingar, innan du vant dig.

  Är du osäker på hur maskinen används kan det dock vara bra att besöka en behandlare innan du köper hem en apparat.

 • Gör det ont att använda en Tens-apparat?

  Nej, använder du en tens apparat på rätt sätt ska det inte göra ont. Däremot kan det kännas obehagligt i början om du och din kropp inte är van vid känslan. För att undvika obehag bör du tänka på att inte välja högsta intensitet eller att välja det längsta programmet det första du gör. Gör det ont eller känns obehagligt kan du sänka för att sen öka vid behov.

 • När ska man inte använda en Tens-apparat?

  Trots att tens maskiner är helt ofarliga bör de inte användas som någon form av leksak. Det är trots allt en behandlingsform som ska minska smärta och lindra din kropp, något som bör tas på största allvar. För vissa personer är det inte heller bra att använda en tens- apparat. Du bör inte använda en tens apparat om du:

  • Kör bil eller andra fordon
  • När du sover
  • Använder annan elektrisk utrustning, redskap eller verktyg
  • Har en pacemaker eller insulinpump
  • Har epilepsi
  • Är gravid (med undantag)
  • Nyligen opererats
  • Har feber, inflammation eller infektion
  • På inflammerade områden eller på områden med sår

 • Kan du använda en Tens-apparat om du är gravid?

  Det är många som avråder just gravida att använda tensapparater, och det av ett flertal anledningar. De elektriska impulserna som apparaten skickar ut kan ha en oönskad sammandragande och nervstimulerande effekt just på gravida.

  Däremot kan de i vissa fall användas av läkare i samband med graviditet, samt för att underlätta vid förlossningssmärtor både inför och under en förlossning. Men just under graviditeten rekommenderas att man avstår från användning av tensmaskin, åtminstone i bukområdet.

  Rådfråga en fysioterapeut eller behandlare för hjälp då du är gravid. Du kan få låna hem en tensapparat för att öva med den inför att din förlossning ska sätta igång. De kan verkligen underlätta vid smärtorna, så kolla upp det om behov finns!

 • Fungerar Tens-apparat som smärtlindring?

  Ja, en tens- apparat fungerar som en typ av smärtlindring där smärtan antingen blockeras helt eller delvis. Oavsett om smärtan kommer akut eller om du haft ont länge kan den underlätta, även vid kramper, värkar och stelhet.

  Något som man däremot bör skilja på är att en tensmaskin endast ger en dämpande behandling under en tillfällig period. Med andra ord kan en tens- apparat inte behandla själva orsaken till smärtan eller göra så att det försvinner helt.

  Smärtan lindras och minskar dock upp till några timmar efter behandling. Lider du exempelvis av mensvärk, muskelkramp, stelhet eller andra liknande krämpor kan obehaget minska.