Innehåll

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för babyland.se, jollyroom.se, lekmer.se

När barnet börjar sitta på toaletten eller börja potträna på toaletten är det skönt med en toasits för barn som gör det lättare för barnen att sitta. Det finns många olika toalettsitsar och vi har testat och utsett den bästa toasitsen för barn i tre olika prisklasser – premium, mellan och budget. En för alla plånböcker.

Toalettbesöket är ett av de första stegen som ska klaras av för att barnet ska kunna utvecklas till en mer självständig individ. Barn behöver besöka toaletten lite oftare än vad vi vuxna gör, framförallt i början när de ska vänja sig vid att sluta använda blöjan.  

När det kommer till att vänja sitt barn vid att uträtta sina behov på egen hand så har man egentligen två val; antingen kan du lära dem att använda en potta, eller så kan du direkt vänja dem vid att sitta på toaletten. Det blir lättare för barnet om du har en toasits för barn.

I början kan det innebära några olyckor och x antal torkningar, ni vet när barnet kommer att skrika ”jag är färdig!”, haha! Ju mer konsekventa ni är vid denna invänjning och ju mer ni låter barnet öva själv desto snabbare och lättare kommer hela processen att gå.

För att allt ska gå bra krävs det att du har rätt typ av toasits för barnet, och att du använder en variant som faktiskt anses vara bäst i test. För att ni lättare ska hitta en toalettsits som passar just er så har vi satt ihop en köpguide för vilka toasitsar för barn som är bäst!

Våra ”bäst-i-test” deltagare kommer också att delas upp i olika kategorier beroende på prisklass; premium, mellan och budget. Hoppas detta kan hjälpa er under processen då ert barn ska lära sig hur livet går till, även med de mest vardagliga bestyren.

Bästa toasitsen för barn – vinnare:

Premium: BabyBjörn toasits 

Mellan: OKBaby Toalettsits Pinguo

Budget: Disney toalettsits

Vill du hellre köpa en vanlig potta? Kika då på vårt test av pottor här. 

Prisklass: premium Ålder: från 2 år.

Här har vi en toasits för barn från BabyBjörn, ett välkänt märke som verkligen förtjänar sitt rykte. Denna toasits är vad man kan kalla för en stadig sittare, som verkligen förenklar inlärningsprocessen för ditt barn.

Just för att den ser ut som en enkel och vanlig toasits så blir hela processen mer verklighetstrogen, vilket i sig gör allt så mycket lättare. Kanske inte det roligaste för barnet, men i längden kommer det löna sig!

Toasitsen känns mjuk och behaglig mot huden tack vare att kanterna är runda, så du behöver inte oroa dig för att barnet sitter obekvämt. Den är också ergonomiskt utformad, lätt att rengöra, och har ett stänkskydd för extra fräschör.

För enkel anpassning av er egen toalett så kan toasitsen justeras första gången den ska användas, för att den ska sitta ordentligt utan att riskera att glida av eller halka ner. Efter det är det enkelt för både barn och vuxen att sätta på eller ta av den, för att underlätta användning ytterligare.

Praktiska detaljer så som handtag för upphängning, PVC-fritt material och gummilist gör att vi gillar denna lite extra. Lite dyrare, men mycket bra!

Prisklass: mellan Ålder:

Denna toalettsits för barn från OK Baby har en kombinerad kompott av goda kvalitéer; stilren och klassisk, mycket praktisk och funktionell, samt generöst pris. Designen i sig är väl inget att hänga i granen, men om man bortser från det så är denna otroligt enkel och smidig att använda!

Med dess stabilitetshöjande handtag på vardera sida slipper barnet hålla på krångla bara för att kunna hålla i sig ordentligt, vilket gör att båda vuxen och barn kan slappna av mer.

Sitsen i sig är också mycket bekväm, och materialet känns sådär behagligt mjukt utan att vara alldeles för formbart. Barnet sitter alltså både stabilt och säkert, samtidigt som komforten är hög. Kanske känns det inte som att plast kan vara så skönt, men faktum är att man blir förvånad.

Denna är också enkel att placera direkt på toalettsitsen, för en praktisk och enkel användning. Den diskreta men lätt lekfulla designen av en pingvin känns rolig. Mycket praktiskt och genomtänkt för pengarna är något som är säkert!

Prisklass: budget Ålder: från 2 år

Denna variant med disneymotiv är en i mycket rolig och lekfull modell som kommer uppskattas mycket av barnen, men också av de vuxna då man vet om att barnen faktiskt trivs i samband med toaletträningen.

Det finns med flera olika disneymotiv på toalettsitsen för barnet. Tack vare att den ser lite roligare ut gör det hela upplevelsen till en mer avslappnad situation, då barnet kan associera toalettbesöket med en möjlig disneyidol!

Är ditt barn ett stort fan av just bilar eller till exempel frozen så finns det ju knappast någon mer lämplig toasits än denna, och för att inte tala om det bussiga priset. Denna placeras enkelt ovanpå er riktiga toalettsits, och man slipper alltså krångla med några justeringar eller fästen.

Med denna kan du också känna dig säker på att barnet sitter ordentligt och stabilt ovanpå ”den höga tronen”, tack vare den halkfria ytan och det bekväma ryggstödet. För en mer hygienisk och fräschare känsla finns stänkskyddet som en räddare i nöden. Rolig, praktisk och trygg!

Prisklass: premium

Som ni ser på namnet här så kommer denna toasits/ potta med ett tillhörande set, just för att denna ska vara så smidig som möjlig att ha med på resan. Denna resepotta är mycket praktisk oavsett om ni är ute och reser eller om ni är hemma, då dess utformning passar båda fall.

För resan kan den enkelt sättas upp och fällas ihop, samtidigt som den står stabilt när den väl är uppfälld för användning. Den smidiga hopfällningen går sig an mycket bra även i hemmet, så att den varken syns eller tar så mycket plats.

Du kan själv välja om denna variant ska användas som just potta, antingen resepotta eller ”hemmapotta”, eller om den ska användas som en toasits för resan eller hemma – variationen öppnar alla möjligheter. Om den ska användas som toasits är den enkel att placera på toan.

På resande fot kan man antingen använda den medföljande silikonpåsen eller engångspåsarna, beroende på om du vill slänga eller rengöra behållaren – enkla och kladdfria alternativ. Finns behovet av rengöring gör det enkelt genom att man tar bort benen och tvättar rent den.

Designen får inte full pott, men annars är vi mycket nöjda med dess multifunktionella användningsområde. Dock kommer priset därtill, men inget som vi tycker är ett stort problem för vad man får.

Ledsen, vi saknar priset på denna vara just nu.

Våra utmanare – recensioner av toasits för barn

Det finns många olika toasitsar för barn och vi har testat flera stycken för att du ska kunna välja bland våra favoriter. 

Prisklass: mellan Ålder: från 2 år

Här har vi en toalettsits från Bumbo, de som gör bumbostolar, i en snygg och stilren grå färg. Grått kanske känns som en tråkig färg för många, men vi tycker verkligen att just denna nyans passar bra in i badrummets så vanligen kalla toner.

Denna variant är gjord av ett mjukt material i skumplast, som även kallas för polyuretan. Skumplast är, som de flesta av oss kanske vet, ett väldigt praktiskt material då det är mjukt och formbart utan att det riskerar att tappa form eller vara alldeles för hårt.

Det gör i sin tur att barnet sitter väldigt bra i denna toasits, och du som förälder kan vara trygg med att barnet sitter ergonomiskt, stabilt och säkert under toalettbesöken. Trots att den är gjord i skumplast så är den lätt att rengöra, vilket vi verkligen uppskattar!

Det som är så smidigt med denna är att toalettsitsen placeras direkt ovanpå toalettringen på er vanliga toalett, och alltså slipper ni krånglet med diverse justeringar och på- eller avknäppningar.

Har du en ”svensk standardtoalett” kan du vara säker på att denna Bumbo toasits kommer att passa bra. Generös storlek för att barnet ska kunna växa in sig i takt med att det växer.

Prisklass: mellan

Ok Babys toalettsits i modellen ducka är en väldigt gullig variant, och vem visste att man någonsin skulle kunna kalla en toasits för gullig!? Med sitt roliga men söta utseende av en anka kommer barnen vilja hoppa upp på denna utan särskilt mycket protester, vilket verkligen kan göra skillnad för både föräldrar och barn.

Och inte nog med att den är väldigt söt och rolig, den är också mycket praktisk med dess handtag som gör att den enkelt kan hängas upp när den inte används, samt att den har en passform som gör att barnet sitter stabilt och bekvämt.

Dock skulle vi faktiskt önska att själva sitsen i sig var lite mjukare och mer formbar, samt att kanterna skulle kunna vara något högre för extra stabilitet. Detta också på grund av att dess pris inte tillhör de allra billigaste varianterna.

Men, vi tycker ändå att denna gör sig bra i badrummet – designen är rolig men stilren – och att barnet sitter okej för att vara en toasits. Lite små förändringar skulle inte skada, men överlag känner vi oss nöjda.

Ledsen, vi saknar priset på denna vara just nu.

Prisklass: premium Ålder: från ca 18 månader

Denna toalettsits från Thermobaby är mycket lämplig att använda vid toaträning. Med denna toasits för barn med stege kan ditt barn börja vänja sig vid toaletten redan innan att det fullt kan stå på sina egna ben, tack vare att det själv kan hålla i sig och ta sig uppåt.

Självklart måste någon vuxen vara med och hålla i barnet i början, men det underlättar i alla fall för en introduktion.

Även toasitsens på- och avsättning är väldigt smidig, inte minst för att dess ben kan höjas och sänkas för att den ska passa just er toalett i höjd. Själva toasitsen kan också användas både med och utan stege, för att ni själva ska kunna anpassa alltihop utefter era behov och vad som passar er bäst.

Skulle ni känna att toalettsitsen inte behöver användas eller om ni vill ta bort stegen så kan båda delar enkelt vikas ihop för att inte ta så mycket plats – det tackar vi för!

Benen på toasitsens stege har även ett halkskydd på vartdera ben, just för att ni ska kunna känna er säkra och trygga både när barnet klättrar upp och när det väl sitter på toaletten. Designen är väl kanske lite i tråkigaste laget, och prislappen är lite saftig, men i tycker ändå att de praktiska detaljerna och säkerheten gör den värd det.

Prisklass: mellan Ålder: från 2 år

Här har vi lite av en specialare, då denna modell kommer med en tillhörande pall vid köpet. För priset tycker vi att det är väldigt generöst, oavsett om man köper med eller utan pall (detta kan du välja själv).

Beemoo Care Anti-slip beskrivs rätt så bra av sitt produktnamn, då den precis som det säger har en smart och säker anti-slip funktion som gör att toasitsens hålls på plats. Detta gör att den inte kommer glida av eller ner, varken när barnet ska klättra upp eller när det väl sitter på.

Även pallen har denna anti-slip funktion både på och under, så att den står stadigt och håller fast barnets fötter. Du väljer själv om pallen ska användas för att komma upp till toasitsen eller om den ska användas för att nå upp till handfatet, eller varför inte som hjälp för båda!?

Den grå designen är klassiskt stilren, men det är dessvärre inte en färg som är särskilt tilltalande för barn. Dock behöver detta inte vara ett problem om man introducerar det hela som en rolig och lekfull grej, trots den ”tråkiga designen.

När det gäller det praktiska så har tillverkarna av denna modell tänkt några steg längre; lätt att placera direkt ovanpå toaletten, stänkskydd, stabilt ryggstöd, och den passar de flesta vanliga toalettsitsar. Prisvärd och praktisk!

Prisklass: budget

Ännu en disneyklassiker i form av toasits, men denna gång med flera olika motiv. Som vi alla vet så är det lättare att lära barnen något nytt om hela situationen går att kombinera med någon slags lek eller fantasi, vilket precis är fallet här.

För de barn som gillar Disney så kan denna passa perfekt. Och något annat som kan passa mycket bra för de flesta är det mycket bussiga priset.

Men trots priset så är denna smidig att använda tack vare att den bara placeras ovanpå en vanliga toasitsen, utan krångel! Detta underlättar såklart både för barn och vuxen – något som uppskattas.

Sitsen i sig är behaglig för barnet att sitta på, samtidigt som den går att rengöra utifall det skulle behövas. Med andra ord mår både barn, vuxna och plånbok bra om man väljer denna. Den har såklart inte alla funktioner, men för priset finns många. Supersöt och fin!

Prisklass: budget

Här har vi ännu en toalettsits i disney-design, men denna har frozen som tema – en disneyfilm som är en storfavorit hos många av dagens barn! Dess fina sida gör den inte mindre praktisk, utan denna har en hel del funktioner som underlättar användningen.

Inte nog med att den är lätt att sätta fast den på toaletten, då man endast behöver placera den där den ska sitta på toalettringen, utan den är också väldigt enkelt att göra ren! Båda av dessa faktorer gör rätt stor skillnad i hur toasitsen upplevs i form av kvalité, då främst för den vuxnas del.

Däremot är den också väldigt bekväm för barnet att sitta i tack vare att sitsen i sig är mjuk, och att den också är lätt att sitta på! Det kanske känns som en självklarhet, men så är tyvärr inte fallet med en del andra varianter. Med andra ord får både föräldrar och barn en bra upplevelse med denna.

Priset är otroligt generöst, så för den fina designen och den behagliga sitsen, samt de praktiska detaljerna gällande funktionen tycker vi verkligen att den är värd sitt pris. Det finns en del saker som skulle kunna bli bättre, men ärligt talat så kan man inte förvänta sig så mycket mer.

Produkter som utgått:

Prisklass: mellan Ålder: från ca 18 månader

Här har vi en annan toasits som inte bara är praktisk och behaglig, utan den är även väldigt rolig för ditt barn att sitta i. Precis som namnet lyder så ser den ut som en röd Bobby Car, vilket är en rätt liten grej som faktiskt kan göra mycket.

Just för att toasitsen ser lite roligare ut än vanligt så brukar barnen ofta vilja hoppa upp i denna direkt. Utan att ens tveka på det trots att det egentligen rör sig om att de ska öva på något nytt. Detta är alltså mycket uppskattat av både barn och vuxna, då en sådan sak underlättar hela processen.

Låt barnet leva sig in i känslan om att det faktiskt sitter i en riktig bil, och gör hela kissa- och- bajsa- på- toan till en avslappnad och trygg upplevelse. Det blir ju inte heller sämre av att toasitsen har ett ergonomiskt ryggstöd, att basen är halkfri och att den har ett praktiskt handtag för upphängning.

Denna variant är också lätt att sätta fast på er egen toalett, och den passar de flesta toaletter. Tack vare stabiliteten och säkerheten, i kombination med den lekfulla och färgglada designen kan även mindre barn ta sig av toalettövningen! Generöst pris för en smart produkt.

Prisklass: budget

Denna toalettsits är väldigt minimal och enkel, både i sin utformning och design. Men, det betyder inte att man ska tveka på den för det; just för att den är så enkel så är den också väldigt smidig att använda, då man bara behöver placera den ovanpå er vanliga toalettring.

För att den ska passa just er toalett så justerar man storleken genom att använda de stift som följer med vid köpet, alltså kan nästan vem som helst fästa denna på sin toalett om man har en toalett av svensk standard.

Med denna behöver du heller inte oroa dig så mycket över priset, då det är en billig toasits för barn. Visst är inte själva toasitsen i sig något att hurra särskilt mycket över om man tänker på dess utformning, men i form av passform och funktion så får du ändå rätt mycket för pengarna.

Vi skulle dock önska att materialet var lite behagligt och mer formbart, just för barnets komfort och ergonomi. Annars är vi nöjda, och vi tycker att dess ljusrosa färg är mycket gullig. Bra storlek, och helt enkelt en enkel men absolut fungerande toasits för barn.

Frågor och svar om toasits för barn

Hur fäster man en toasits för barn på toaletten?

Här får man utgå från vilken specifik modell som man köper, då olika modeller kan fästas på lite olika sätt. Vanligt är att toasitsen ska fästas direkt på toastolens plastring, och då brukar det finnas något som man kan fästa den i under.

Annars kan det vara så att toasitsen för barn ska fästas mellan toaletten porslinsring och den faktiska plastringen, så att hålet inte blir så stort att barnet kan trilla ner. Ofta kan du också läsa på instruktionen hur detta moment ska gå till, eller så syns det rätt tydligt på dess utformning!

Oavsett hur toasitsen ska fästas så behöver du inte oroa dig för att den ska glida av – de flesta varianter har någon form av säkert underlag som gör att du kan lita på dess fäste och stabilitet.

Kan man använda en toasits istället för potta?

Det kan man absolut göra, men detta är något som ni som föräldrar och familj får avgöra vad ni föredrar. Det går absolut att vänja barnet vid att sitta på toan direkt efter blöjan, där denna uppfinning om toasits för barn kommer till stor hjälp.

Hur och när man vänjer barnet vid att sluta vid blöjan och istället lära sig att kissa och bajsa på egen hand får ni helt enkelt bestämma själva beroende på vad som passar er.

Ett tips är att vänja barnet vid att sitta på en potta eller en toalett samtidigt som ni håller i det, för att sen låta dem gå på toaletten själv med hjälp av toasitsen för barn. Det finns i alla fall inget problem med att använda en toalettsits istället för potta, men hur man gör detta kan variera.

Kom ihåg att alltid vara med när ditt barn själv ska gå på toaletten i början, tills att det faktiskt lärt sig göra det på riktigt helt på egen hand. Barn behöver ofta lite hjälp med att sätta sig tillrätta, att hålla i sig, eller att torka sig – se till att finnas där då, det kommer underlätta för er båda!

När kan man börja med toasits för barn?

Detta beror som sagt på vad ni själva föredrar, men ofta brukar man säga att toasitsen kan introduceras i takt med att barnet ska lära sig gå. Precis som när man tänkt börja potträna sitt barn så kan man börja träna dem på att använda toasitsen, beroende på hur man tänkt göra.

Med den specialbyggda toasitsen för barn brukar processen där barnet ska lära sig gå väldigt smidigt, och inom kort kommer toalettbesöken vara en naturlig del av dess självständiga vardag.

Huruvida du vill inkludera en potta, eller om ni bara satsar på toasitsen är upp till er och barnets behov och intresse. För att förenkla processen ytterligare finns det toalettsitsar för barn med handtag, och även toasitsar med tillhörande stege.