Innehåll

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Vi alla kan nog känna igen oss i den fantastiska glädjen om att få sätta sig på sin fina och alldeles egna och bästa trehjulingen som barn – den friheten och känslan av eget ansvar var oslagbar, och för att inte tala om hur roligt det var. Detta är något som alla barn bör få uppleva.

Att införskaffa en trehjuling till ditt barn ger inte bara barnet känslan av frihet och eget ansvar, det är även väldigt roligt och kan skapa fantastiska minnen. Med trehjulingen får barnet också öva på sin koordination, sin balans och rörelseförmåga, sin kondition och sin styrka.

En trehjuling är med andra ord ett perfekt sätt att introducera cykling på ett säkert och roligt vis! För att underlätta ert val av trehjuling har vi satt ihop en köpguide åt er, där vi kommer att utse de trehjulingar som är bäst-i-test i tre olika prisklasser.

Vi kom fram till att den bästa trehjulingen i premiumklassen är Pinepeak Trehjuling 2 in 1, medan Pinepeak Tricycle plus vann som mellanfavorit. Som ett riktigt billigt men ändå roligt alternativ hamnade Dolu trehjuling som budgetfavorit.  

Bästa trehjulingarna

Vi har testat många olika trehjulingar för att hitta den bästa. Här nedan hittar du våra tre favoriter i prisklasserna premium, mellan och budget. En för varje plånbok. 

Är ditt barn lite äldre? Då kanske du ska titta på de bästa sparkcyklarna.

Premium: Pinepeak trehjuling- 2 in 1

Prisklass: Premium Ålder: från 1,5 år Maxvikt: 25 kg

Bästa trehjulingen

Denna trehjuling från Pinepeak är en så kallad 2 in 1, vilket i detta sammanhang innebär att den går att använda både som en vanlig barnvagn och som en trehjuling. Med andra ord får du som förälder möjligheten att välja om barnet bara ska sitta som i en barnvagn med en bra rygg med bälte och även en sufflett som skydd för solen.

Då kan du köra den som en vanlig barnvagn när barnet inte orkar cykla mer. Eller om ni faktiskt vill låta barnet öva på dess förmåga att cykla och få in tekniken.

Om du vill hjälpa till och styra barnet eller putta på kan du enkelt hålla i det behagliga handtaget, samt fälla ner fotstödet så att barnet kan sitta säkert. Du behöver inte oroa dig för tramporna då de endast går när barnet trampar själv. Det går även att justera och avlägsna sol- och vindtaket.

När barnet vill använda trehjulingen på egen hand sitter det säkert tack vare säkerhetsbygeln, trepunktsbältet och den lätta bromsen. Vid behov kan sätet roteras i två olika lägen för att ”växa med barnet”. Detta är alltså en multifunktionell trehjuling som kan användas i alla lägen, där barnet får en chans att utvecklas i sin egen takt och efter behov. 

Vi tycker absolut att denna är prisvärd med tanke på hur mycket man får. Säker, bekväm, stabil, användbar och snygg. Den är även lätt att fälla ihop och plocka isär vid förvaring.

Pinepeak Tricycle Plus - bästa trehjulingen mellan

Prisklass: Mellan Ålder: från 1,5- 3 år Maxvikt: 25 kg

Bästa trehjulingen mellan

Här har vi en stadig och praktisk trehjuling från Pinepeak! Denna variant är riktigt bra för att barnet ska känna sig trygg och säker på hjulen, samtidigt som dess kraftiga design gör att barnet kan känna sig tuff och ansvarsfull!

För att även föräldrarna ska känna sig trygg med denna finns det möjlighet att använda den medföljande styrstången, som även går att ta av vid behov. På så sätt kan den vuxna hjälpa till och styra barnet till dess att det kan göra mer på egen hand.

Om det är soligt och varmt ute kan ni enkelt fästa på eller fälla ner den medföljande suffletten, så att barnet alltid är skyddat. Denna fäster man med ett klickspänne som sitter säkert, och som även ger ett skyddsnät på baksidan.

Vidare är sitsen väldigt bekväm där barnet sitter säkert med hjälp av både ryggstöd och skyddsnätet, där du även kan välja att sätta på eller ta av bygeln och säkerhetsbältet beroende på barnets ålder och utveckling. Denna trehjuling har även ett flak och en ringklocka!

Mycket prisvärd och användbar, med säkra funktioner och roliga egenskaper!

Dolu trehjuling - bästa trehjulingen budget

Prisklass: Budget Ålder: från 2 år

bästa billiga trehjulingen

Denna trehjuling från Dolu är en praktisk och behaglig budgetvariant, som trots sitt väldigt generösa pris kan ge mycket glädje till barnet.

Designen är traditionell för en trehjuling och nätt med ett mycket färgglatt utseende, som trots sin enkelhet kan få barnet att känna sig som en bil- eller motorcykelförare.

Just den här trehjulingen påminner dock lite mer om en gå-bil än en cykel. Sitsen är av det bredare slaget, pedalerna är väldigt enkla och konstruktionen i sig är rätt låg. Däremot kan den passa bra för barnet med ett leksinnat humör, som gärna rullar fram lite lätt på egen hand.

Den är lätt att hantera och skön att styra med de behagliga handtagen, och den ger barnet en känsla för eget ansvar.

Däremot saknar vi ett handtag för föräldrarnas medverkan, och därmed passar denna bäst för lite stabilare barn. Riktigt bra pris, men för det får man också en enkel trehjuling!

Ledsen, vi saknar priset på denna vara just nu.

Andra testade trehjulingar - recensioner

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Mini speeders Tricycle Vintage

Prisklass: mellan Ålder: Maxvikt: 21 kg

Här har vi en trehjuling från Mini Speeders, som för övrigt gör riktigt snygga och coola trehjulingar och gåbilar för barn. Denna variant passar därför den modemedvetna och stilintresserade föräldern, där både utseende och funktion är viktigt.

Vad gäller funktionen så har denna trehjuling ett rymligt och bekvämt säte för att barnet ska sitta bra, ett stadigt handtag med en ringklocka, samt stora och stabila hjul. Mellan bakhjulen finns det även ett litet flak.

Däremot saknar den en styrstång så det gäller att du som förälder hänger med när barnet väl får upp farten. Det brukar inte vara någon större fara men det blir klart jobbigare att bära  eller skjuta trehjulingen framför sig när barnet inte längre orkar cykla mer och ni är som längst hemifrån. Det slår aldrig fel.

Vid köp kommer trehjulingen omonterad, och monteringen i sig kan vara lite krånglig. Men för att vara så pass snygg och ”äkta” i sin design tycker vi ändå att funktionerna funkar. Så länge man håller koll på barnet och är medveten om monteringen kan denna vara riktigt rolig.

Inte riktigt värd sitt pris, men å andra sidan gör den sig även snygg i hemmet eller barnrummet även när barnet inte använder den!

Ledsen, vi saknar priset på denna vara just nu.

Kettler Happytrike Racing trehjuling

Prisklass: Premium Ålder: Maxvikt:

Kettler trehjuling

Denna trehjuling från Kettler är perfekt om ditt barn gillar fart och fläkt! Som namnet lyder är detta en trehjuling med ”racingtema” och flak, för att barnet ska känna sig som en snabb racerbil när det trampar sig framåt.

Något vi uppskattar hos denna är att stommen är väldigt stabil. Den har nämligen en kraftig stålram som håller ihop hela konstruktionen i fyra delar, vilket i kombination med den låga tyngdpunkten gör den väldigt stadig och säker. Den fyrdelade ramen gör också att trehjulingen kan växa med barnet, där även sitsen kan justeras!

För barnets bekvämlighet är denna utrustad med ett högt och pålitligt ryggstöd, så att det kan sitta ordentligt på sin sits utan att föräldern håller i. Andra detaljer som vi gillar är de tysta hjulen, att flaket går att vinkla, och att man får med en justerbar styrstång vid köpet så att föräldrarna kan vara med och styra barnet i början av inlärningen.

Vid behov kan även styret och bakhjul låsas för att göra det hela säkrare, till exempel när föräldrarna styr. Vi anser att denna trehjuling är väldigt prisvärd- riktigt hög kvalitet, smarta och säkra funktioner samt en snygg design!

Ledsen, vi saknar priset på denna vara just nu.

Smoby trehjuling, Be Move

Prisklass: Mellan Ålder: upp till 3 år Maxvikt:

Här har ni en trehjuling från Smoby, vilket är ett riktigt bra första alternativ av trehjuling. Den har en fin och härligt färgglad design samtidigt som den är utformad på ett enkelt men bekvämt sätt.

Tack vare den tillhörande styrstången med handtag kan föräldrarna välja om de vill kontrollera styrningen. Om någon puttar på trehjulingen slutar tramporna snurra, för att sen börja igen när barnet själv trampar.

Metallramen är stadig för att ge en bra grund, och den behagliga sitsen gör sig riktigt bra med det stöttande ryggstödet och justerbara bältet. För att ge barnet ett bättre grepp är tramporna tillverkade med en antihalkfunktion, vilket i kombination med resterande säkerhetsfunktioner gör denna till ett prisvärt köp. Tryggt och bekvämt utan att vara krångligt!

Pinepeak trehjuling

Prisklass: mellan Ålder: från 18 månader Maxvikt: 25 kg

Trehjuling pinepeak

Här har vi en riktigt cool trehjuling från Pinepeak. Med denna kan ditt barn känna sig som en riktig tuffing, där ni som föräldrar kan avgöra om barnet får vara tuff på egen hand eller om ni själva vill vara med och styra.

Tack vare styrstången kan ni välja att kontrollera barnet helt. Dock saknar trehjulingen bromsar och det går inte att frikoppla tramporna från framhjulet, vilket innebär att de kommer fortsätta snurra om någon puttar på bakom. När ni ska putta på barnet är det viktigt att ni fäller ner fotstöden om ni går snabbare än barnet hinner med att trampa med.   

Annars gillar vi att trehjulingen har en förvaringskorg, att handtaget har en plingklocka och att sadeln kan justeras för att ge ett lagom avstånd till tramporna. Priset är generöst då man får en stabil och snygg trehjuling.

Winther trehjuling – klassisk trehjuling

Prisklass: Mellan Ålder: från 2 år Maxvikt: 50 kg

trehjuling med flak

Denna trehjuling kan användas från att barnet är 2 år fram tills att det väger 50kg, vilket innebär att ni in princip kan använda denna hur länge som helst. Och inte nog med att den kan användas länge och av många, den har även en sådär härlig och stilren design i ett klassiskt format, som både kan väcka gamla minnen hos föräldrarna och skapa fina minnen för barnen!

Utöver att designen är snygg så har denna också en del smarta och praktiska funktioner. Dess ram är av kraftigt stål för extra stabilitet, sätet går att justera och handtagen ger ett bra grepp och är lätta att hålla om. Däcken tåliga, pedalerna ger ett bra grepp och det finns ett tippbart flak som går att låsa. 

Sitsen är i plast och ganska hård. Det brukar inte störa barnet som glatt cyklar på. Däremot har du ingen styrstång utan får helt enkelt följa med i barnets tempo. Det blir bra motion både för barnet och för dig som förälder.

När barnet precis lär sig cykla på trehjulingen är det bra om du är med och visar i början så det går lättare. Tänk också på att aldrig lämna barnet utan uppsikt om en olycka skulle vara hända.

Smoby Baby Ballade ll - trehjuling som barnvagn

Prisklass: Premium Ålder: från 10 månader Maxvikt:

Trehjuling som barnvagn

Med denna trehjuling från Smoby kan du som förälder vara säker på att barnet har det bra! Denna variant tillhör den lite högre prisklassen, men för det får man verkligen en trygg och användarvänlig trehjuling med både handtag och solskydd.

Vad gäller materialet så är Baby Ballade ll tillverkad i kraftig plast för att den ska vara enkel men tålig, där ytan är UV-behandlad för att tåla både väder och vind när den används utomhus. Hjulen är gjorda för att vara tysta så att både barn och vuxna kan njuta av en behaglig och rolig tur!

En annan sak som vi gillar hos denna är att det finns ett soltak, så att barnet kan använda trehjulingen oberoende av väder. Och inte nog med det, sitsen är bekväm, och det finns en liten förvaringsväska, ett bälte, en säkerhetsbåge och fotstöd – allt för att barnet ska få det så tryggt och bekvämt som möjligt.

Om du som förälder vill styra barnet eller hjälpa till för att hålla balansen kan du snabbt och enkelt greppa tag i handtaget, och du kan även frikoppla hjulen så att tramporna inte snurrar om du vill putta på. Med denna kan barnet växa in sig och utvecklas rejält!

Disney frozen trehjuling, Be Move

Prisklass: Mellan Ålder: från 15 månader- 3 år Maxvikt:

Frost trehjuling med ledstång

Med denna trehjuling kan ditt barn känna sig som en riktig Disneyprinsessa ute på egna äventyr. Den fina designen med Frost-tema kan göra att barnet tycker det är roligare att använda trehjulingen, vilket i sin tur skapar en naturligt och rolig inställning till cykling.

Tack vare att trehjulingen har en stadig metallram kan barnet också få en trygg och säker upplevelse, där även du som förälder kan ta kontroll över styrningen med hjälp av den medföljande styrstången med handtag.

Det är ett perfekt hjälpmedel att använda om barnet är trött eller om ni ska gå långt, utan att barnet behöver sitta i vagn, bäras eller gå själv. Vid sådana fall kan ni även frikoppla hjulen så att tramporna inte snurrar, trots att hjulen rullar och tar sig fram om någon puttar på.

När barnet cyklar på egen hand kan du vara säker på att det sitter bra och skönt på sätet, som även har ett ryggstöd för extra stöd och komfort. Tramporna har antihalkfunktion för att barnet ska få ett bättre grepp. Vid behov kan ni spänna bältet. Enligt oss är detta en väldigt prisvärd och säker trehjuling som har vad man behöver!

Frågor och svar om trehjulingar

Varför behöver ett barn en trehjuling?

Barn behöver en trehjuling för att de på ett enklare sätt ska kunna lära sig att cykla. Trehjulingar är det perfekta hjälpmedlet där barnen får chansen att på ett roligt och tryggt sätt lära sig hantera och utveckla sin motorik och koordination.

Det är viktigt att man tar tillvara på barnets tidiga år då det är under den perioden de genomgår en kraftig utvecklingsfas, speciellt när det gäller denna typ av rörelseförmåga.

En trehjuling är helt enkelt en given ”leksak” för att barnet inte bara ska lära sig cykla, utan också för att utveckla och öva sin balans och teknik, och för att barnet ska lära sig att ta mer eget ansvar och våga utforska. 

Vad är en trehjuling?

En trehjuling är kort och gott en mindre version av en cykel, där trehjulingen har tre hjul för att barnet ska få mer stöd under tiden det lär sig att hantera balans och teknik. Det är det optimala hjälpmedlet när ett barn ska lära sig cykla, där föräldrarna får en chans att vara delaktiga samtidigt som barnet har roligt och utvecklar sina rörelseförmågor.

Vilken trehjuling är bäst?

Detta är såklart personligt och kan variera från barn till barn, men det finns ett antal saker man bör tänka på när man ska hitta den bästa trehjulingen till sitt barn. De viktigaste faktorerna för att trehjulingen ska göra sig så bra som möjligt är att;

  • Barnet gillar den
  • Den passar användningsområde och miljö
  • Den är säker för barnet

Utgår du från dessa tre punkter kommer du garanterat att hitta en trehjuling som passar er riktigt bra, då det inte bara handlar om att barnet ska tycka att den är rolig utan också att du som förälder kan känna dig trygg och veta att den gör sig bra hos er. Men barnets tycke är också viktigt för att den ska gå hem, så glöm inte det!

När kan ett barn börja använda en trehjuling?

Vanligtvis kan ett barn börja använda en trehjuling när det är runt 1,5 år, men denna ålder kan såklart variera beroende på hur pass utvecklat barnet är och hur mycket det klarar av. Vissa barn kan använda en trehjuling redan när det är runt 1 år, medan andra måste vänta tills de är runt 2-2,5 år.

Vid behov kan man köpa en trehjuling som barnet kan växa med, där man alltså köper en variant som är lite för stor i början men som barnet liksom växer in sig i med åldern. Tänk dock på att barnet ska kunna använda den utan att den är obekväm eller innebär en risk, och att du aldrig ska pusha barnet till att göra något det inte gillar eller inte klarar av.

Att tänka på innan du köper en trehjuling

Innan du köper en trehjuling finns det några saker du bör tänka på för att upplevelsen ska bli så bra och enkel som möjligt, där både barn och vuxen kan känna sig trygg. För det första ska barnet alltid använda cykelhjälm i samband med trehjulingen, oavsett om barnet cyklar på egen hand eller med en förälder.

För det andra måste trehjulingen vara bekväm och säker för barnet att använda, vilket innebär att storleken måste passa och att det bör finnas diverse säkerhetsfunktioner anpassade för barnets ålder och rörelseförmåga. När barnet ska lära sig cykla kan det vara bra att ha en trehjuling med styrstång.

För det tredje bör trehjulingen vara stabil och av bra kvalité. Och till sist, tänk också alltid på att hålla koll på ditt barn när hen cyklar, speciellt om det är i början av inlärningen och barnet behöver extra stöd och hjälp. Låt aldrig barnet cykla iväg själv!

Hur länge kan barnet använda en trehjuling?

Ett barn ska med fördel använda en trehjuling fram tills att det är runt 5-6 år, ibland ännu längre beroende på hur pass bra barnet lärt sig att cykla på den. När barnet är runt 5-6 år börjar det komma in en lite mognare fas där de kan börja förstå risker och eget ansvar, samt att de utvecklat bättre balans och rörelseförmåga.

Innan dess bör du inte låta barnet cykla på en riktig cykel. Om ni började tidigt med trehjulingen kan barnet lära sig lite snabbare än så, och då kan man byta upp sig till en spring- eller balanscykel när barnet är runt 4 år för ytterligare utveckling. 

Behöver barnet hjälm vid användning av trehjuling?

Ja! Ett barn ska alltid använda cykelhjälm när det använder trehjulingen, oavsett om du som förälder är med och håller i eller om barnet cyklar på egen hand. Det spelar ingen roll om trehjulingen är liten eller stor, om föräldern hjälper till med styrningen eller om barnet är äldre, cykelhjälm ska alltid sitta på!