Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Vilken är den bästa UV-dräkten att ha på ditt barn? Det är en viktig och relevant fråga då det skiljer mycket mellan de olika uv-kläderna. Att ha på barnet vanliga badkläder funkar inte när solen ligger på då barnets hud är mycket känsligare än vuxnas och därför behöver skyddas mer.

Har barnet UV-dräkt är det ändå bra att ha solskyddskräm på. Glöm inte heller att lösa en keps eller solhatt av något slag till ditt barn. Det kan skugga skönt i ansiktet och nacken samtidigt som det skyddar ditt barns hud. Vi vet alla hur lätt det är att bränna sig i nacken under varma soldagar till exempel.

Bästa sättet att skydda ditt barn från solens strålar är som sagt ett heltäckande skydd. Det vi rekommenderar är som sagt en hög solskyddsfaktor på UV-dräkten, keps/hatt och solskyddskrämen. Det ger ditt barn det bästa skyddet mot solen det kan få. Tänk också på att när ditt barn är i vattnet så reflekteras solens strålar i vattnet och blir starkare.

Vi har därför testat uv-dräkter för att se vilken som är bäst i test bland uv-dräkterna och utsett den bästa uv-dräkten i tre olika prisklasser: premium, mellan och budget. Det gör att du kan hitta en för alla plånböcker.

Bästa uv-kläderna och uv-dräkterna

Här hittar du vinnarna i tre prisklasser: premium, mellan och budget. Du hittar alltså den bästa uv-dräkten för alla plånböcker. Passa nu på att njuta i sommar med de bästa uv-kläderna som skyddar ditt barn.

Polarn o. pyret Randig uv-tröja mörk marinblå – bästa uv-kläderna premium

Prisklass: Premium Modeller: Långärmad uv-tröja Material: 78 % polyamid och 22 % elastan Tvättråd: 40 grader, ej torktumling, torkas i skugga UPF: 50

Bästa uv-kläderna premium

UV-kläder från Polarn o. Pyret är kända för en bra kvalité och även denna tröja håller en hög kvalitet tycker vi. Den sitter bra på överkroppen samtidigt som du enkelt och smidigt kan ha armpuffar på armen ovanpå tröjan.

UV-tröjan är gjort i återvunnet tyg med UV-skydd. Tröjan har mjuka sömmar som är sköna mot barnets hud och skavar inte.

Tröjan har UPF50 och innebär ett 98 procentigt skydd mot solens skadliga strålar. Den finns i flera olika färger. Glöm dock inte att köpa till UV-kläder som UV-shorts och en UV-keps för att ha ett så bra skydd som möjligt.

Fördelar: rymlig i storleken, lätt att röra sig i och bra solskydd
Nackdelar: gulnar i de vita ränderna efter solkräm, saknar lång krage

Lindex UV-dräkt UPF 50+ med äppelmönster – bästa uv-dräkt mellan

Prisklass: Mellan Modeller: UV-dräkt Material: 80 % polyester och 20 % elastan Tvättråd: 40 grader, ej torktumling, torkas i skugga UPF: 50+

Här har vi nog testets sötaste uv-dräkt. Den finns från bebisstorlek och upp till ungefär 4 års ålder. Den har ett fint mönster av äpplen på. Fina eller ej så är det faktiskt inte det som avgör om UV-kläder är bra eller inte.

Kläderna har en dragkedja i fram, något vi inte är ett så stort fan av när det gäller mindre barn som kan råka dra ner dragkedjan. Det vill vi inte. Förutom det gillar vi denna modell då den är tillverkad av 80 procent återvunnen polyester och har ett uv-skydd på 50+.

Denna modell har långa ärmar men kort benlängd. Den är luftig och lätt att röra sig i. Sömmarna är inget vi upplever skaver mot huden.

Fördelar: Väldigt fint mönster, Stretchigt material, UPF 50+
Nackdelar: dragkedja fram för mindre barn

Ledsen, vi saknar priset på denna vara just nu.

Kuling Marstrand Randigt UV-Set – bästa uv-kläder budget

Prisklass: Budget Modeller: Långärmad tröja och korta shorts Material: 80 % polyester och 20 % elastan Tvättråd: Endast handtvätt UPF: 50+

Dessa UV-kläder består av en långärmad tröja och ett par shorts. Tröjan täcker väldigt bra och är ett bra skydd från solen. Shortsen tycker vi däremot är lite korta och hade egentligen velat se en längre modell för mer skydd.

Shortsen har resår så de håller sig uppe. Tröjan har en dragkedja i ryggen så det är väldigt lätt att ta på sig. UV-kläderna är dubbelstorlekar så se till att välja rätt storlek. Barnen rör sig väldigt lätt i den då den är tvådelad.

Solskyddet ligger på UPF 50+ så det är något vi tycker är bra. Däremot tycker vi inte om att det bara är handtvätt då barn leker mycket och det blir fläckar, sand och annat som sätter sig i kläderna. De torkar däremot väldigt snabbt och är luftiga.

Fördelar: Heltäckande tröja, prisvärd, bra dragsko i shortsen
Nackdelar: Lite korta shorts, handtvätt

Ledsen, vi saknar priset på denna vara just nu.

Andra testade UV-dräkter och UV-kläder

För att hitta de bästa uv-kläderna måste vi såklart titta på fler än en. Här är andra testade uv-kläder och uv-dräkter. Du kanske hittar din favorit här?

Swimpy UV-Dräkt & Hatt Babblarna

Prisklass: Premium Modeller: Långärmad UV-dräkt Material: 85 % polyester och 15 % elastan UPF: 50+

Den här UV-dräkten med Babblarna är perfekt för de mindre barnen som älskar figurerna. UV-dräkten är tunn och behaglig och täcker större delen av kroppen. Den är långärmad och har även en liten krage för halsen så den skyddar bra där. Benen är också ganska långa så du får ett heltäckande skydd.

Du får även med en liten uv-hatt med babblarna på som skyddar huvudet och nacken men också skuggar ansiktet. Du har en dragkedja i ryggen. Dräkten har ett solskydd på UPF 50+ vilket är bra och skyddar ordentligt.

Fördelar: Lekfullt tryck av Babblarna, UPF 50+, heltäckande
Nackdelar: Kan upplevas lite stor

Ledsen, vi saknar priset på denna vara just nu.

Nordbjørn Vrångö UV-Dräkt & Hatt

Prisklass: Premium Modeller: Långärmad UV-dräkt Material: 85 % polyester och 15 % elastan Tvättråd: 40 grader, ej torktumling UPF: 50+

En heltäckande uv-dräkt med bra passform där du även får till en matchande uv-hatt till dräkten. Du får en bekväm UV-dräkt med långa armar och ben och en solskyddsfaktor på 50+. Det vill säga att den kommer skydda väldigt bra. Däremot är vi inte helt förtjusta i att ha en dragkedja i fram då barnet lätt kan dra ner dragkedjan och utsätta huden för onödig sol.

Något vi också gillar är att du kan tvätta den i 40 graders maskintvätt. Det är inte alltid lätt att få ur sanden men genom att kunna tvätta den i maskinen så löser du det problemet. Tänk bara på att ju mer du tvättar den så minskar också solskyddet över tid. Därför kan det vara bra att ta en skonsammare tvätt då och då för att förlänga livslängden.

Fördelar: Bra passform, kan maskintvättas
Nackdelar:
Dragkedja i fram (smaksak)

Ledsen, vi saknar priset på denna vara just nu.

Disney Frozen UV-Dräkt

Prisklass: Budget Modeller: Kortärmad UV-dräkt Material: 80 % polyester och 20 % elastan Tvättråd: 40 grader, ej torktumling SPF: 44

uv-dräkt barn test frost

Här är en UV-dräkt för alla som älskar Frozen. Denna dräkt har korta ben och ärmar, den skyddar alltså inte helt på armarna och benen. Dragkedjan sitter i ryggen så barnet inte kommer åt den.

Tack vare att det är en UV-dräkt med Frost på så kommer många barn att gilla den. Däremot är den inte helt optimal då du kommer behöva smörja in ditt barn på armar och ben under dagen. Vi ser hellre långärmat och långa ben men den funkar absolut bättre än dina vanliga kläder som solskydd.

Däremot tycker vi att solskyddet är svårbedömt. Vanligtvis när man mäter solskydd på kläder använder man sig av UPF. Här däremot anger producenten den i SPF. Varför är det viktigt undrar du?
Jo, det ska vi berätta.

SPF: Skyddar bara mot UVB
UPF: Skyddar mot både UVB och UVA.
Det vill säga att UPF skyddar bättre och är något man brukar mäta solskydd med på kläder. SPF brukar man ha vid mätning av solskydd för solskyddskrämer.

Fördelar: Fint motiv, luftigt och skönt tyg
Nackdelar: Solskydd i SPF, kort i ärmar och ben

Ledsen, vi saknar priset på denna vara just nu.

Swimpy UV-Dräkt & Hatt, Bamse

Prisklass: Premium Modeller: Långärmad UV-dräkt Material: 80 % polyester och 20 % elastan Tvättråd: 40 grader, ej torktumling UPF: 50+

bästa swimpy uv-dräkt

UV-dräkt med Bamse på brösten. Vi tycker den är väldigt fin och ger ett bra skydd på barnets kropp. Långärmat och långa ben täcker kroppen bra från solen tillsammans med kragen vid halsen och såklart den medföljande uv-hatten. Hatten täcker nacken, huvudet och ansiktet på ett bra sätt. Tycker också att den sitter på bra huvudet.

Det är en bekväm och skön UV-dräkt som ditt barn kommer att trivas och ha mycket roligt i på stranden eller på utflykten.

Fördelar: Roligt motiv, bra UPF-skydd, torkar snabbt
Nackdelar: Ingen direkt vad vi kan se

Ledsen, vi saknar priset på denna vara just nu.

Reima Odessa UV-Dräkt

Prisklass: Mellan Modeller: Kortärmad UV-dräkt Material: 80 % polyester och 20 % elastan Tvättråd: 40 grader, tvätta i tvättpåse och stäng blixtlåsen, ej torktumling, torkas i skugga UPF: 50+

Dessa UV-kläder från Reima är en UV-dräkt med halvlånga ben och armar. Den är elastisk och ditt barn rör sig lätt i den på stranden och den har ett solskydd på 50+.

Du tar lätt på och av den med en dragkedja i fram och den finns i flera olika färger så du kan välja en du och ditt barn gillar.

Eftersom den slutar vid armbågarna och knäna så är det viktigt att komma ihåg att smörja de delar som syns då du får ett bra skydd.

Fördelar: Bra rörlighet, fina modeller, bra solskydd
Nackdelar: Halvlånga

Sunseal SunSuit UPF50+ - uv-dräkt för bebis

Prisklass: Premium Modeller: Långärmad UV-dräkt Material: 80 % polyester och 20 % elastan Tvättråd: 40 grader, tvätta i tvättpåse och stäng blixtlåsen, ej torktumling, torkas i skugga UPF: 50+

bästa uv-dräkt för bebisar

Här är en bra UV-dräkt för din bebis. Självklart ska din bebis inte vistas i direkt solljus men de kryper snabbt iväg. I denna solskyddsdräkt så har du knappar i grenen för att du lätt ska kunna byta blöja. Något vi tycker är smidigt.

Materialet andas och är svalt mot barnets hud. Kläderna är också ganska vida vilket vi tycker är en fördel när bebisar använder det. Sun seal har sytt upp ett specialframtaget material för att det ska vara just behagligt, mjukt och luftigt mot kroppen och samtidigt skydda mot solens skadliga strålar. Den är certifierad mot Australiens standard, där har de lite mer sol så vi känner oss säkra.

Dräkten är också salt och klorbeständigt vilket är bra på semestern och vid havet.

Fördelar: Högt och bra solskydd, salt och klorbeständig, följer med en uv-hatt
Nackdelar: Hade velat se en krage

Frågor och svar om UV-dräkter och UV-kläder

Fördelar med UV-kläder med hög UPF:

  • Du behöver inte fylla på med något, som med solkräm
  • Blockerar 98 procent av de farliga uv-strålarna
  • Säkra för människor med allergier
  • Rekommenderat av flera cancerorganisationer som ett sätt att skydda sig mot solen

Skillnad mellan vanliga kläder och UV-kläder?

Har ditt barn vanliga kläder skyddar det klart sämre mot solens UV-strålar än vad anpassade uv-dräkter gör. Har ditt barn på sig en ljus t-shirt skulle det motsvara knappt UPF 7.

UV-dräkter däremot har ofta ett solskydd på minst 30+. Vi rekommenderar att du väljer 50+ om du kan. Det gör att det redan från början skyddar riktigt bra mot solen och att det är klart mindre risk att ditt barn bränner sig.

Bränner sig barn lättare än vuxna?

Ja, det gör de. Det är för att deras hud är mycket tunnare än vuxnas. Det är därför det är viktigt att skydda dem mot solens strålar genom uv-dräkter, solskyddskräm och har du möjlighet så ha gärna barnen i skugga.

Varför ska man använda UV-kläder?

Det är som vi sagt tidigare ett väldigt bra och enkelt sätt att skydda barnet mot solens skadliga strålar. Det kräver inget underhåll under dagen, utom möjligen att du rättar till keps, ärm eller liknande. Med solskyddskräm måste du underhålla och smörja mer under dagen.

Hur bra skyddar UV-dräkter?

De flesta UV-dräkter har UPF50 eller 50+ och det är ett väldigt bra skydd. Det skyddet är när du köper kläderna. När barnet använt det, tänjt ut det, tvättat det så sjunker skyddet. Det går inte göra så mycket åt. Du kan däremot använda uv-kläder tillsammans med solskyddskräm för att skydda barnet så bra som möjligt över en längre tidsperiod.

Hur tvättas UV-kläder?

Tvättrekommendationer följer med kläderna. Däremot är det vanligt att du inte behöver göra mer än att skölja kläderna i kallt vatten. Tvättar du dem i tvättmaskin så tvätta dem aldrig med sköljmedel eller tvättmedel som innehåller blekmedel. Vänd gärna kläderna ut och in och tvätta dem på ett skonsamt tvättprogram. Kolla alltid tvättråden innan tvätt.

När kan barn använda UV-dräkter?

Det är väldigt praktiskt att använda när ni ska vara på stranden eller bada. Då fungerar de bra som badkläder och eftersom de är gjorda i bra material så torkar de ganska snabbt efter du kommit ut. Ska ni vara ute mycket i solen under dagen kan det också vara en bra idé att använda uv-kläderna.

Vad ska man tänka på innan man köper uv-kläder?

Kläderna ska självklart sitta bekvämt på barnet. Sen ska du välja kläder med högt solskydd, gärna 50+ och långärmat tillsammans med långbyxor. Det spelar ingen större roll om du köper en heltäckande uv-dräkt eller om du köper en tvådelad. Det är bara viktigt att tänka på att om kläderna är delade kan solen lättare komma åt mellan kläderna.

UV-dräkt eller solskyddskräm?

Vi tycker du ska använda båda för bästa skydd. Det ena utesluter nämligen inte det andra. Däremot kan en uv-dräkt skydda mer utan att förlora solskydd under dagen. Med solskyddskräm minskar skyddet under dagen, speciellt om barnet badar. Så måste du välja så använda uv-kläder men tänk på att det inte ersätter solkräm.

Visste du att färgen på UV-kläderna kan ha betydelse för hur bra solskyddsfaktorn plagget har?
Mörkare färger absorberar mer strålning.