Solen lyser på himlen, fåglarna börjar kvittra och blommorna blommar. Våren har anlänt, och värmen börjar sakta men säkert smyga sig på. Vi närmar oss sommar och man vill ta med familjen på utflykter, hänga på stranden och låta barnen leka utomhus. Samtidigt vill man heller inte utsätta sina barn, eller sig själv, för solens skadliga strålar en hel dag. Då är det viktigt att ha det bästa uv-tältet du kan ha för ditt barn.

Trots att solen är behagligt värmande får vi inte glömma bort att den faktiskt är farlig. Solens strålar är otroligt starka och man kan lätt bränna sig, framförallt en känslig bebis. För att slippa oroa sig för den farliga UV-strålningen kan det vara både bekvämt och smart att investera i ett UV-tält, även kallat för strandtält.

Vad är ett UV-tält?

Ett Uv-tält, eller strandtält, beskrivs rätt så bra av namnet – det är ett litet tält man fäller upp på stranden, i trädgården eller på någon annan plats där man vill skydda sig från solen. Tältet består av 3 eller 4 väggar som är gjorda av UV-skyddande material och fungerar både som sol- och vindskydd. Det är ett perfekt alternativ när barnen vill leka utomhus utan att att riskera att de bränner sig.

Vilket UV- tält är Bäst-i-test?

Att investera i ett UV-tält är en smart idé. Idag kan det dock vara svårt att veta vilket man ska välja, då dagens marknad är väldigt bred. Hur vet man då vilket som är bäst? I denna artikel jämför vi 8 olika UV-tält så att ni kan orientera er i djungeln. Vi kommer även att välja ut de UV-tält vi tycker är bäst-i-test.

De tre bästa uv-tälten:

Efter att vi har jämfört samtliga UV- tält kom vi fram till att våra toppval är:

Deryan uv-tält – bästa uv-tält premium

Motivering: Smidig Pop-up funktion, smart förvaring och stabil ram!

Swimpy UV-tält XL – bästa uv-tält mellan

Motivering: Ett rymligt och praktiskt UV-tält för hela familjen!

Iplay UV-tält Ljusblå UV40+ – bästa uv-tält budget

Motivering: Hög solskyddsfaktor och smart förvaring!

Våra toppval – recensioner

Deryan UV tält är ett stort, stabilt och rymligt uv-tält som gör att ditt barn enkelt och effektivt skyddas från solen. 

Tältet fälls upp med hjälp av pop-up teknik så det är egentligen bara att kasta upp det i luften så vecklar den ut sig själv. Sen kan du också förankra uv-tältet med hjälp av tältpinnar som följer med. 

Tältet har ett uvskydd på SPF50+ vilket ger ett riktigt bra skydd från solens farliga strålar och ger en bra skugga. Är det mycket insekter och mygg? Dra ner insektsnätet och stäng ute dem. Detta uv-tält har fönster ut på alla fyra sidor så du har bra uppsikt åt alla håll på stranden.

Ett riktigt bra tält med ett riktigt bra solskydd, det klart bästa uv-tältet för barn i premiumklassen. 

Mått uppfällt: 120 x 70 x 80 cm

UV-tält Swimpy bästa uv-tältet

Swimpy UV-tält XL är ett extra stort UV-tält med en praktisk design och behaglig komfort. Modellen heter XL då det kan rymma flera familjemedlemmar utan att det känns trångt eller klaustrofobiskt. Både barn och vuxna kan utan problem få plats i tältet samtidigt. Monteringen är smidig tack vara de tre vikbara pinnarna som ingår i produkten, och som också gör det lätt att montera ner.

I köpet ingår 4 spikar för att sätta fast det i marken, samt en smart förvaringsväska med handtag. Perfekt att ta med som skuggplats på alla roliga äventyr! Materialet skyddar mot UV 30+.

Mått: L219, B115, H115 (cm). 

Iplay UV-tält Ljusblå UV40+ är ett riktigt bra strandtält som rymmer det du kan tänkas vilja ha med. Med den höga solskyddsfaktorn UV 40+ kan du känna dig trygg med vetskapen om att ditt barn är bekvämt skyddad från solens starka strålar trots att det vistas utomhus. Tack vare dess praktiska storlek får även vuxna plats utan att det känns trångt.

När tältet är uppfällt finns det två fastsydda fickor på tältets insida som kan användas till smart förvaring. För extra stabilitet kan UV-tältet enkelt fästas i marken med de 4 tältpinnar som ingår, exempelvis om vädret blir blåsigt.

Mått: L210, B110, H110 (cm).

UV-tält - recensioner

Uvtält swimpy

Swimpy UV-tält är ett praktiskt litet strandtält som är perfekt om du bara ska gå med ett barn till stranden. Trots att det är relativt litet upplevs det ändå som rymligt och du får plats med det du kan tänkas behöva. När du köper tältet för du med en förvaringsväska så att du enkelt kan bära med det dit ni ska. Det är smidigt och enkelt att fälla ihop, men skulle instruktioner behövas så ingår en lättläst manual.

Materialet som väggarna är gjorda av skyddar mot UV 30+. Det är även Öko-Tex certifierat, vilket betyder att det inte innehåller ämnen som är skadliga för huden. Med andra ord är det en perfekt plats som barnet kan leka i och samtidigt få skydd mot solen.

Mått: L155, B100, H75 (cm).

Tectake pop up-strandtält Jasmin är ett mycket praktiskt strandtält då det har pop-up funktion. Det innebär att tältet ställs upp på några få sekunder genom att man kastar upp det i luften, och på så sätt finner det sin form. Så smidigt! Som uppfällt har det två förvaringsfack på insidan, där man kan förvara en vattenflaska, solskydd eller vad du tycker att du behöver.

Tectake Jasmin har en inbyggd tältstång i glasfiberplast som gör att det håller formen hela dagen. Perfekt att med som sol- och skydd för barnen, eller som insynsskydd om man önskar att få en privat stund. 

Mått: L245, B95, H145 (cm).

strandtält grand canyon

Grand Canyon Malibu strandtält är ett klassiskt strandtält med en rymlig yta att vistas på. Med sin längd på 250cm kan många barn få plats, och på så sätt ha möjligheten att vistas utomhus samtidigt som de får skydd mot sol och vind. Solskyddsfaktorn är UV 40+. Med sin snygga gröna färg är detta både ett praktiskt och stiligt tält att ta med sig till stranden, till parken, eller kanske sätta upp i trädgården. Ramen är gjord av fiberglas, vilket skapar en stabil och upprätt båge.

Mått: L250, B115, H115 (cm).

VidaXL strandtält är som gjort för att ta med till stranden eller vattenlandet. Inte nog med att det har UV 30+ och skyddar mot den brännande solen, det är även vattenavvisande vilket tillåter barnen att plaska och stänka utan att störa de som är i tältet. Dock rekommenderar återförsäljare att spraya det med ett impregneringsspray för att garantera 100% vattentäthet.

Strandtältet är praktiskt utformat för att skapa ett utrymme där man enkelt kan röra sig, och det är så pass stort att det rymmer upp till 2 personer (vuxna). Det är lika enkelt att fälla upp som det är att fälla ner.

Mått: L180, B110, H90 (cm).

Tectake pop up-strandtält Angelika är mycket praktiskt då det har en pop-up funktion som innebär att tältet fälls upp av sig själv. För att tältet ska fällas upp behöver du bara kasta upp det i luften, på så sätt finner det sin form. När tältet är uppfällt finner man två förvaringsfack på insidan, där man kan förvara allt ifrån målarböcker och pennor till telefoner och solkräm.

Med en inbyggd glasfiberstång håller det sig uppspänt hela dagen utan att tappa sin form. Med sina rymliga mått kan man utan problem få plats både stora och små.

Mått: L245, B145, H95 (cm).

UV-tält som utgått:

Swimpy UV-Tält med Madrass & Myggnät är ett UV-tält speciellt anpassat efter de allra minsta. Detta innebär extra komfort då tältet har en 3cm tjock madrass inbyggd som grund, samt ett myggnät som enkelt försluts med ett kardborreband.

Swimpy UV-tält ett perfekt alternativ för att du inte ska behöva släpa med dig barnvagnen eller babybädden. Bebisen sover ostört samtidigt som det är skyddat av sol (UV 30+) och vind. UV-tältet packas enkelt upp och står stabilt på marken. När det ska packas ner kan det smidigt läggas ner i tillhörande förvaringsväska.

Mått: L90, B57, H65 (cm).

Frågor och svar om UV-tält

Vilket UV-tält är bäst?

Vi tycker att det bästa uv-tältet för barn är vår vinnare i mellanklassen. Swimpy har det bästa uv-tältet till ett bra pris som fungerar för de flesta. 
 

Är UV-tält bra?

UV-tält är en smidig och bra produkt för när solen kommer. Här kan ditt barn få skydd och skugga från solen. Det gör att det också blir lite svalare vilket är bra för ditt barn och skönt för dig också. 

Hur fäller man upp ett uv tält?

Det finns uv-tält utan tältpinnar, de brukar kallas pop-up. Då fälls den upp per automatik. Du kan mer eller mindre bara slänga upp den i luften. Då fälls den ut. Sen finns det uv-tält med tältpinnar som du monterar upp. 

Hur viker man ihop ett uv-tält? 

Många uv-tält fälls upp automatiskt och det gör det väldigt enkelt för dig att fälla ihop det också. Du viker ihop ditt uv-tält. Första gångerna kan det vara lite svårt men du lär dig snabbt.

Hur länge håller ett uv-tält? 

Det beror helt på hur mycket du använder det. Över tid och ju mer du använder det i solen ju mer försämras solskyddet. Du borde dock inte ha några  problem med att ha det i några år, beroende på hur mycket du använder det. 

Vad ska man ha för solskyddsfaktor på uv-tältet? 

De flesta uv-tält har ett högt solskydd och i vårt test av uv-tält hittar du inga tält som har under SPF30. Ju högre solskyddsfaktor desto bättre såklart, det skyddar ditt barn bättre.